Oviss kvalserie trots allt

Precis som jag så var Tomas Westerlund allt annat än nöjd med H43:s insats igår. Allt för många ställde bara in skorna och väntade på att lagkamraterna skulle ta initiativ. Plusvarianterna igår var Christoffer Fors och Johannes Sandgren framförallt. Espen var också helt okej i målet.

Daniel Lindqvist är en gåta för mig den här säsongen. Jag har kritiserat honom och varit besviken på hans insatser vid ett flertal matcher. Sen är han helt plötsligt lysande och bäst på plan i hemmamatchen mot Alingsås. Igår var han däremot tillbaka i lite gamla synder. När Daniel Lindqvist är dålig så avlöser de ogenomtänkta besluten varandra. En så pass rutinerad spelare som "Gedda" måste kunna ha en högre lägstanivå än så här!

H43 ska vara glada att man trots allt står som segrare i gårdagens match, och jag hoppas också att den sämre insatsen rent spelmässigt blir till en väckarklocka. Det går inte att möta de allsvenska lagen och vinna om inte inställningen är där till 100%.

Detta fick IFK Kristianstad erfara igår. Ystad skrällde och vann med uddamålet. På Kristianstads hemmaplan dessutom. Givetvis oerhört starkt av Ystad men man måste fråga sig lite vad Kristianstad håller på med, alla eventuella skadeproblem eller andra bortförklaringar till trots. Kristianstad måste jämte Ystads IF räknas som säsongens besvikelse i elitserien. Man har en ekonomi och ett hemmastöd som få andra lag kommer i närheten av. Man har ett på pappret riktigt namnkunnigt lag som borde ha alla förutsättningar att gå till slutspel. Frågan man ställer sig är hur länge Kenneth Andersson ska få underprestera med så bra förutsättningar.

Ystads seger igår spetsar till kvalserien en hel del. Och förmodligen är det inte alls positivt för H43:s del. Hade elitserielagen inlett med 3 segrar var mot de allsvenska lagen så hade avståndet ner till lag 4-6 varit 6 poäng. Nu kan vi istället hamna i ett läge där det blir fyra lag inblandade om dem 3 elitserieplatserna. För H43 gäller det nu att skaffa sig en bra postion. Seger måste det bara bli borta mot Önnered på söndag. Sen blir matchen hemma mot Kristianstad på torsdag om en vecka extremt viktig. Seger där och Kristanstad sitter riktigt i skiten, medan H43 skaffat sig allt bättre förutsättningar.

Det är skoj när en serie lever, roligt med spännande matcher med stor betydelse. Men detta kan bli sen stor påfrestning för mitt H43 hjärta. Men det är klart, man börjar faktiskt bli lite härdad!

Krampaktig seger

H43 gjorde vad man skulle mot Stavsten och vann med 32-29. Men segern satt hårt inne och spelet lämnade en hel del övrigt att önska. Lite krasst kan man uttrycka det att det är tur att dem allsvenska lagen inte är bättre!

För en gång skull kändes det faktiskt som att det offensiva spelet överglänste det defensiva. Man hade i början av matchen otroligt svårt att få grepp på Stavstens anfallspel och insatserna i försvaret kändes lite halvhjärtade. Om motståndarnas niometerspelare får lov att komma in på sju meter och skjuta gång på gång, då är det alldeles för dåligt.

Stavsten gör en taktiskt bra match. Man punktar Zoran hela matchen och gör det man är bra på i övrigt. Ett tag i första halvlek leder man med fyra mål. Och det är inte förrän H43 får bättre ordning på sitt försvarspel i slutet på första halvlek som man går ikapp och förbi!

Jag bad inför matchen om en fortsatt ödmjuk inställning i matcherna. Tyvärr tycker jag inte att det verkade vara fallet på alla händer. Försvarspel handlar mycket om inställning, och det var där det brast som mest idag.

Jag har efter 32 elitseriematcher och nu 2 kvalseriematcher mer och mer klart för mig vilka spelare jag vill ha kvar i H43 och vilka jag ser ska få lämna. En sån redogörelse kommer också så småningom från mig, men jag vill inte skriva om det mitt i brinnande kval. Däremot säger jag gärna att jag tycker Petter Strömberg gör sig förtjänt av allt mer speltid på linjen. Han är offensivt minst lika bra som Jens Eriksson, dessutom tycker jag han är rörligare och mer följsam bakåt. Dessutom är han ung och med utvecklingspotential.

Christoffer Fors har den senaste månaden varit H43:s bäste utespelare efter Zoran Roganovic. Idag gör han en ny stormatch. Bäste målskytt, säker i läget och mer delaktig i spelet än någonsin kändes det som. Stoffe håller defenitivt elitserieklass nu, och fortsätter den här utveckling så kommer det inte att dröja så himla länge förrän han är och knackar på landslagsdörren!

H43 har fått en bra start på kvalserien. Men det finns en del att få ordning på. Men framförallt, med rätt inställning kommer man långt. Med rätt inställning släpper man inte in 29 mål på hemmaplan mot allsvenskt motstånd!

Stavsten nästa

Kvalserien går vidare och ikväll är det dags för första hemmamatchen när Stavsten från Trelleborg kommer på besök. Ett Stavsten som fick rejält med pisk mot Hammarby i första omgången. Laget har haft en del avhopp från tongivande spelare på vägen till kvalserien och ska normalt inte utgöra något större hot mot H43. Men vi ska komma ihåg siffrorna 29-19 om jag minns rätt. Det var med dessa siffror Stavsten vann en träningsmatch mot H43 inför säsongen!

H43 fick den där smakstarten jag så gärna ville att dem skulle få när dem besegrade IFK Ystad i lördags. Nu väntar ytterliggare två matcher mot allsvenskt motstånd innan det är dags att möta Kristianstad och Hammarby hemma och borta. Inleder man med tre segrar mot de allsvenska lagen så kan man troligen se ljust på framtiden. Själv tror jag på detta nu, efter att ha varit negativ större delen av våren.

Idag gäller det att bestämma tempo från första början. Detta gäller egentligen i alla möten med de allsvenska lagen. H43 har 32 matcher med elitserietempo i kroppen denna säsongen, det gäller att utnyttja detta och inte falla in i ett lägre tempo! Försvarspelet är som vanligt viktigt och framåt gäller tålamod och metodik. Man kan fortfarande bli mycket bättre på att utnyttja hela laget.

Framförallt tror jag att man måste fortsätta vara ödmjuk. Gör man vad man ska är H43 bättre än Stavsten sju dagar i veckan. Men man får inte gå in i matchen och tro att detta ordnar sig bara man ställer ut skorna. Med rätt inställning så blir detta bra. KÖR NU!

Vi ses i Fof Arena ikväll!

Lundapubliken

Jag har många gånger under säsongen påpekat hur besviken jag är på de låga publiksiffror som "drabbar" såväl H43 som Lugi. Vi är nu inne på den tredje säsongen med Färs och Frosta Sparbank Arena och känslan är att publiksnittet snarast minskat än ökat jämför med hur det var i Idrottshallen. Alltså lockar inte sköna vadderade stolar mer än hårda obekväma träbänkar!

Någonstans eskalerade det hela i söndags när Lugi inledde slutspelet mot Guif. 1098 personer kom för att titta. Lugi har gjort en riktigt fin säsong och placerat sig på tredje plats i elitserien. Här mötte man dessutom tvåan Guif, alltså en riktig toppmatch att vänta. Att Lugi sen gör säsongens sämsta insats när det gäller har mindre betydelse på föhand. Att inte fler lundabor vill visa uppskattning för en fin säsong och stötta Lugi när slutspelet börjar är ett präktigt fiasko.

Jag har varit inne på att slutspelserien inte attraherar på samma sätt som en klassisk kvartsfinalserie skulle ha gjort. Men som en av mina besökare påpekat i en kommentar ska det oavsett slutspelsupplägg kunna locka avsevärt mycket mer publik än 1098 personer.

För H43 är läget på sitt sätt ännu sämre. Man har i år ett officiellt publiksnitt på 1037 personer. Men då ska man komma ihåg att två derbyn mot Lugi är inräknade, två matcher med fri entré och en match mot Ystads IF i mellandagarna när det vimlade av lundaspels människor på läktaren. Räknar man bort dessa matcher och istället räknar snittat på övriga 11 hemmamatcher hamnar man på mycket blygsamma 761 personer.
I H43:s fall kan jag väl till viss del ha förståelse för att de dåliga sportsliga resultaten leder till sämre publiksiffror. Bottenläge i tabellen och förlust efter förlust är kanske inte de bästa sättet att locka publik. Att sen H43 verkligen behöver allt stöd dem kan få är en annan sak. Jag hoppas någonstans att lundapubliken sluter upp och stöttar H43 nu och visar att man verkligen vill ha kvar sitt lag i elitserien!

Det är lätt att säga att klubbarna måste jobba hårdare för att få publik till matcherna. Och visst ligger en del i problematiken där. Lundaborna måste veta om att det är match. Marknadsföringen måste bli bättre. Själv jobbar jag på vad jag skulle vilja kalla en medelstor arbetsplats i Lund. Och merparten av mina arbetskamrater har inte den blekaste aning om när det är match. Bor eller jobbar du i Lund så ska du inte kunna missa att det är dags för handbollsmatch, det måste vara klubbarnas mål.

Att locka med erbjudande, typ fri entré i någon match är ett bra initiativ. Men då gäller det att fripassagerarna kommer tillbaka även när det är dags för vanlig match. Något jag tror är väldigt sällsynt för tillfället.
H43 har just nu ett erbjudande som gäller för hela kvalserien. Om man köper deras familjebröd som man har tillsammans med Lockarp och klipper ut bilden på Zoran på påsen, då kommer man in gratis på en kvalseriematch. Bra initiativ, men hur många av dem som utnyttjar detta nu kommer att vara villiga att betala för att gå på match till hösten när nästa säsong drar igång.

En annan sida av problematiken är att handbollskulturen i Lund känns utdöd. När inte ens derbyna mellan H43 och Lugi längre drar fulla hus så är det något som är fel. Visst pratas det fortfarande handboll i lund, men gemene man intresserar sig inte så mycket att man är villig att lämna hemmets lugna vrå och betala en biljett för att uppleva matchen på plats. Allra helst om matchen visas på tv så överger man helst inte sin sköna soffa. Detta är enligt mig det största problem, för om handbollskulturen inte finns så spelar det ingen roll överhuvudtaget hur bra klubbarna är på att marknadsföra sig!

Svagt Lugi

Lugi hade inte skuggan av en chans mot Guif när slutspelserien drog igång för våra lundakamraters skull. Att förlora hemma mot Guif är ingen katastrof i sig, men när siffrorna drar iväg till 22-32 och man inte kommer någonstans alls i sitt anfallspel då är det inte bra.
Anders Hallberg och Joakim Bååk ska väl ha godkänt, men inte så många mer.

Samtidigt måste man imponeras av Guif. Vilket försvarspel. Man lyckas radera bort Kim Ekdahl Du Riez helt ur matchen, det kan inte vara många matcher i år som han gå mållös av planen. Framåt har man ett tålamod och en metodik som inte många svenska lag kommer i närheten av. Med Tobias Arens och Patrik Johanssons skytte har Guif i år ett mer komplett anfallspel, jämfört med den Guifupplaga som spelade sm-final för snart två år sedan.

Jag har lite svårt att förstå hur Zanotti och Axnér tänker ibland. Axnér förklarar förvisso uttagningen inför dagens match med att man tagit med det tyngsta man har för att få stopp på Guifspelarna. Men idag har man 5 st linjespelare. Och endast 4 st niometerspelare av elitserieklass, ja Viktor Sandberg får ursäkta men hans tid kommer. När då Kim Ekdahl Du Rietz har en nattsvart dag och Mikael Söndergaard inte är mycket bättre då är det mer eller mindre kört. Men alternativen kanske är få totalt sett. Den där fadäsen med Fredrik Wahlström kan bli kostsam i slutändan.
Och att Linus Persson får börja igen i andra halvlek förstår jag inte alls. Alla vi som kan handboll vet att försvaret och målvakten har ett samarbete där man täcker sitt hörn. Idag släppte Linus in precis allt som kom i hans hörn!

Zoran var gäst i studion i pausen. Kul att höra hans åsikter. Vilket H43 hjärta han har. Men ändå ville han att Lugi skulle vända och vinna matchen. Lite konstigt tycker kanske somliga. Men Zoran är inte dum. Han förstår hur mycket det skulle betyda för lundahandbollen totalt sett med en framgång. Får Lugi en framgångsvåg, kan H43 säkert rida lite på den och också dra fördelar.
Zoran nämner också hur besviken han är på den dåliga publisiffran och den dåliga stämningen. Något som även kommentatorer och spelare nämner vid flera tillfällen. Något måste banne mig göras nu, nu är det rikskänt hur dålig lundapubliken är på att stötta sina lag. Förvisso vill jag ge delar av skulden till själva slutspelserien. Fortsatt serielunk istället för slutspelspuls attraherar knappast!

Glädjande och oroande

Efter att ha läst lite om gårdagens match förstår jag att H43 kanske inte gjorde någon höjdarmatch. Men för att prata ren svenska så skiter jag i det. Precis som jag skrev inför kvalserien så betyder inte stilpoäng ett smack nu. Istället är det oerhört starkt att vinna en jämn match när spelet inte stämmer riktigt.

Tre spelare sticker ut i målprotokollet. Zoran, som vanligt, Christoffer Fors och Johannes Sandgren. Tycker det är oerhört skoj varje match som Stoffe och Johannes lyckas. Det tyder på att det finns en viss återväxt att bygga på. Dessa två har verkligen blommat ut under säsongen och jag hoppas att deras underskrift finns på kontrakt som gäller även för nästa säsong.
Undrar förresten när Jan Gustafsson som skriver handboll för Sydsvenskan ska lära sig att Johannes heter Sandgren och inte Sandberg?

Vad gäller Zoran så ska han givetvis ligga med högst i målprotokollet. Det är nu han som storstjärna och lagkapten ska ta ansvar och visa vägen. Det gäller dock att han gör det på rätt sätt. Ibland kan det bli lite mycket "one man show" när han vill avgöra helt på egen hand utan uppbackning. Och det klarar inte ens våran "Z".
Vad som oroar mig är att Zoran tydligen har en del ryggproblem. Komiskt nog uppstod problemen efter lek med barnen i hemmet. Nu tror jag mer eller mindre att Zoran ska vara rullstolsbunden för att han ska kasta in handduken, men han har inte kunnat träna på 14 dagar och det försvagar givetvis honom som handbollspelare. Kvalserien håller på ca. en månad. Och för varje dag som går nu utan att Zoran tränar försvagas givetvis Zoran som individ, men det påverkar också samspelet i laget!

En annan sak som jag reagerade på igår var att det verkade som om Kalle Björkman fick mer speltid än vanligt. Kan förvisso ha fått det om bakfoten eftersom jag inte såg matchen. 2 mål blev det i alla fall och även om han inte övertygar känns det som om han är lite på gång efter en direkt miserabel höst. Kul i så fall!

Idag börjar slutspelet för Lugis del. Och faktiskt kan slutspelserie B avgöras lite redan idag. Skulle Guif slå Lugi i Lund så är det knappast troligt att Lugi kan gå förbi Guif i slutändan. Då får man rikta in sig på andra platsen och troligen möta Sävehof i semifinal. Och då går man inte till final. Sävehof gjorde en styrkedemonstration som hette duga mot Skövde igår. Det var liksom klasskillnad från minut ett. Och även om Skövdespelarna ska skämmas för sin insats så har jag svårt att se vilket lag som ska rå på Sävehof!


Och en bra start blev det

Jag önskade mig en bra start av kvalserien och det var precis vad jag fick. 25-27 slutade matchen i Ystad och H43 visade styrka när man avgjorde under dem sista 10 minuterna.

Av personliga skäl fick det bli att jag stannade hemma från Ystad. Men tro mig, jag hade allra helst velat vara där. Har istället följt matchen på heh:s online och det ger ju långt ifrån hela bilden. Så jag nöjer mig med att kontatera att det här var starkt gjort, ett riktigt styrkebesked.

På förhand kändes IFK Ystad som den starkaste utmanaren av dem allsvenska lagen. Att då inleda med att besegra dem på bortaplan ger givetvis mycket goda förutsättningar för att fortsättningen av kvalserien också ska bli trevlig. Men det gäller att vara fortsatt ödmjuk och ha rätt inställning i kommande matcher.

Verkar faktiskt som om Önnered samtidigt har givit Kristianstad riktigt tufft motstånd. Om det tyder på att Kristianstad kan få större problem än jag trott, eller om Önnered är bättre än vad jag trott låter jag vara osagt! Ska bli skoj att följa fortsättningen.

Jag vill här också passa på att skicka en uppriktig ursäkt till H43:s ledning. Jag har kritiserat behandlingen av oss årskortsinnehavare då det inte verkat som om våra platser varit reserverade för oss även i kvalserien. Det visar sig nu att så är fallet. Jag har också fått ett mail skickat till mig om detta, men har tyvärr haft dålig koll på en så kallat alternativ mailadress. Som bloggare tar jag mig friheten att kritisera det jag tycker borde vara bättre. Men för att det ska vara konstruktivt och bra måste jag givetvis tillgodose mig rätt information och vara riktigt påläst om det jag skriver. Det har jag alltså inte varit i detta fallet vilket är för dåligt, och detta ska inte upprepas.
Detta är ingen klagomur utan en kanal för att ventilera mina känslor som stor H43 supporter. Jag vill bara H43:s bästa och hoppas att min blogg kanske på sikt till och med kan öka intresset för H43!

En bra start tack.

Så drar då kvalserien igång i eftermiddag. Bortamatch i mot IFK Ystad klockan 15.00. I år vill jag se en bra start på kvalserien, och förhoppningsvis har man lärt sin läxa från förra året då man fick storstryk i den första matchen mot IFK Tumba.

Vinsten i näst sista omgången mot Alingsås var inte bara viktig på så sätt att man säkrade kvalserieplatsen. Jag fick också känslan av att flera ton tunga ok lämnade H43 spelarnas axlar. Man fick äntligen vinna igen och tar på så sätt med sig en positiv känsla in i kvalserien. Nu gäller det att våga spela ut, göra det man är bra på oavsett hur det ser ut. I kvalserien betyder stilpoäng absolut ingenting.

Utgår från att H43 är ordinarie så när som på Andreas Bamberg. Skönt, hoppas nu att alla håller sig friska och skadefria i en månad till. Espen i mål, Nemanja bakåt och Zoran framåt, där har vi nog H43:s nyckelspelare. Sen gillade jag verkligen vad jag såg i Daniel Lindqvist mot Alingsås, det var den gamle "Gedda" vi fick se igen!

H43 måste bygga sitt spel på en stark defensiv. När man vunnit i år har man inte gjort det tack vare 40 gjorda mål, utan snarare tack vare att man inte släppt in mer än omkring 25. Det är också här man måste ligga. Ett starkt och hårt försvarspel ska tvinga motståndarna att ta dåliga avslutslägen, avslut som Espen sen kan rädda. Får man detta att stämma skapas också kontringslägen. Vi har duktiga kontrare i framförallt Fredrik Creutz. Tyvärr har Creutz inte varit till sin fördel riktigt efter vm, men vi vet vad han kan, jag vill gärna se en formtopp nu!

Framåt gäller tålamod och att få med hela laget. Högerkant och linjespel är det som saknats framförallt på sista tiden. Men första halvleken mot Alingsås var bra. Fortsätt så.

IFK Ystad vimlar av unga talanger som fortfarande har en del kvar att lära. Unga spelare är i något större grad beroende av dagsformen är äldre med mer rutin. Det kan alltså bli både fågel och fisk. H43 bör hålla ett extra öga på Jim Gottfridsson, förmodligen en av svensk handbolls största talanger just nu. Han har till och med fått smeknamnet "Gud" i handbollskretsar. Av vilken orsak låter jag vara osagt!

Kom igen nu H43, nu kör vi!

Dåligt påläst

Insåg precis att jag faktiskt gjort bort mig lite i mitt förra inlägg genom att vara dåligt påläst. Det visar sig nämligen att Lugi visst då reserverar platserna till årskortsinnehavare ända fram till 30 minuter innan matchstart. Bra gjort, det är precis så jag tycker att det ska fungera!

Men bara för att jag ska fortsätta att ha lite vatten på min kvarn så kom denna informationen på Lugis hemsida först igår. Alltså endast tre dagar före första slutspelsmatchen. Borde inte denna information delges årskortsinnehavarna personligen mycket tidigare. Varför inte lämna med en liten skrivelse redan vid säsongens start när man får sin årskort. Bara en tanke.

För att föräkra mig om att jag inte missat liknanade situation angående H43:s årskort letade jag på H43:s hemsida om biljett och årskortsinformation, men kunde inte hitta något alls om vad som gäller inför kvalserien. Hade varit skoj att veta vad mina två årskort är värda!

Tyvärr kan vi också konstatera att supporterresan till Ystad blir inställd. Man fick in alltför få anmälningar. Synd tycker jag. Här anstränger sig H43 för oss supportrar och gör sitt yttersta för att stötta laget. När det nu gick i stöpet denna gången lär det nog dröja innan man tar ett liknande initiativ igen!

Kvalserien

Imorgon drar det igång. H43 möter IFK Ystad på bortaplan. En god start på kvalserien är oerhört viktigt. Minns förra året när H43 åkte på storstryk i första omgången mot IFK Tumba. Det ledde till att man fick spela med kniven på strupen större delen av kvalserien. Så snälla, se till och var med från början den här gången.

Förutsättningarna är enkla. 10 omgångar ska spelas. Alla möter alla hemma och borta. Och de tre lag som har flest poäng efter 10 omgånger spelar i elitserien säsongen 2011/2012. Övriga tre lag får börja om i allsvenskan.

Elitserielagen får givetvis räknas som favoriter. Man ska ha ett högre tempo i sig efter en hel elitseriesäsong, men det gäller att ta tag i spelet också och inte falla ner i de allsvenska lagens tempo. Jag har själv inte sett någon allsvensk match i år men jag har förstått att skillnaden i alla fall är märkbar. Kan nämnas att jag läste att IFK Ystads anfallspel fick en positiv injektion under vm-uppehållet då Viktor Sandberg var utlånad dit från Lugi. Tänk på att samme Sandberg i princip inte kom någonstans i sista derbyt mot H43 då han fick mycket speltid eftersom Kim Ekdahl Du Rietz och Anders Hallberg var skadad. Alltså är skillnaden så pass stor att en bänknötare i elitserien kan vara framstående i allsvenskan.

Förra året vann H43 alla sina fem hemmamatcher i kvalserien. Dessutom vann man två bortamatcher. Och gissningsvis kommer något liknande att krävas i år. Men det beror givetvis på hur dem andra lagen spelar. Börjar alla slå alla kan det komma att räcka med färre poäng.
H43 har i år varit ett avsevärt mycket bättre hemmalag än bortalag. Man vann premiären borta mot Ystads IF, men den matchen ingick i Slaget i Malmö och får närmast ses som match på neutral plan. Utöver det kom säsongens enda bortaseger mot Malmö i december. Här måste man höja sig ett snäpp och det hade varit trevligt om man börjar redan imorgon mot Ystad.

Sen ska jag passa på att ge båda lundalagen en liten känga angående hur dem behandlar sina trogna supportrar. Jag har innan varit inne på hur vi årskortsinnehavare snällt fått stå åt sidan i samband med matcher där det varit fri entré. Nu när elitseren är slutspelad har jag förtvivlat svårt att förstå varför vi inte kan få förköp på våra platser. Har man haft en och samma plats hela säsongen vill man gärna fortsätta sitta på den. I alla fall jag som är vanemänniska. Det borde ju inte vara så svårt i dagens datorsamhälle att dem årskortsinnehavare som vill behålla sin plats under kvalserie/slutspel sätter in pengar på klubbarnas plusgiro och därefter förlänger klubben kortens giltighetstid.
För H43:s del så kommer det knappast att vara fullsatt under kvalserien och man kan troligen få tag i bra biljetter ändå. Men låt säga att Lugi tar sig till semifinal kan det kanske vara så att biljetterna tar slut till någon hemmamatch. Att då dem trogna årskortsinnehavarna inte får en chans i första hand känns som ett hån!

Vad gäller H43 undrar jag om dem vill ha folk till sin första hemmamatch i kvalserien. Det är nu fem dagar tills man möter Stavsten hemma på onsdag. Och än så länge går det inte att köpa biljetter via nätet. Och biljettinformationen är inte heller uppdaterad med prisuppgifter för kvalserien.

Men nu ska jag sluta gnälla och istället se fram emot att kvalserien drar igång. Det är nu det gäller!

Slutspelet

Då det mesta i den här bloggen framöver kommer att beröra kvalserien då det är där H43 befinner sig så tänkte jag nu ta mig tid att behandla slutspelet i det här inlägget.

Sedan förra säsongen inleds slutspelet med två grupper med fyra lag i vardera. Slutspelserien är det officiella namnet.
Grupp 1 består av, Sävehof, Skövde, Alingsås och Malmö.
Grupp 2 består av, Guif, Lugi, Redbergslid och Drott.
Lagen möter varandra både borta och hemma och de två bästa lagen i varje grupp går sedan till semifinal där man möts i bästa av fem matcher. Sävehof och Guif får givetvis betraktas som favoriter i respektive grupp. Sen är jag så tråkig att jag tror att Skövde och Lugi tar andra platserna och också går till semifinal.
För Lugi tror jag det skulle bli väldigt betydelsefullt om man lyckas ta sig förbi Guif och vinna sin serie. Då slipper man troligen Sävehof i semifinal.

Jag gillar inte påfundet med slutspelserie. Känns som en nödlösning för att försöka få till fler matcher. Men istället för slutspelets spänning och puls, fortsätter transportsträckan ett litet tag till, om än i en intressantare form. Dessutom går ju lagen in med en viss poäng i sina serier beroende på elitserieplacering. 3,2,1,0 är dem poängen man tilldeles in i slutspelserien. I detta fallet innebär det att Malmö och Drott går in med 0 poäng. Om dessa båda lag ska kunna skrälla krävs nästan att man vinnar alla sina matcher i serien vilket är otroligt svårt för vilket lag som helst. Då känns det mer intressant och rättvist att spela en kvartsfinal i bäst av fem matcher.

Allt nytänk är bra. Handbollen behöver spela fler intressanta matcher, därför var det helt rätt att testa slutspelserien. Men det viktga nu är att inte låsa sig fast vid den. Ge den denna säsongen också, på sin höjd även nästa. Men om succén fortsätter att utebli så är det läge att återgå till traditionellt kvartsfinalspel!

En annan sak som slår mig är hur otroligt ogenomtänkt handbollens spelprogram många gånger är. Ta bara elitseriens sista tre omgångar som ett exempel. Dessa spelades på sex dagar. Sen går vi in i slutspel och kvalserie mitt under brinnande semifinalspel i hockeyn. Dessutom startar snart allsvenskan i fotboll. Medan Thomas Axnér fortfarande bloggade för Skånskan i höstas var han inne på att vi måste anpassa vår säsongstart så att det inte krockar allt för mycket med hockeyns start och fotbollens slutskede. Jag tycker detsamma gäller nu på våren. Vi har redan världens längsta försäsong så varför inte undvika tre matcher på sex dagar och istället förlänga säsongen. Handbollen är ju en sommar olympisk sport så det är ju inte på något sätt konstigt om man spelar sm-final sista helgen i maj och nästa års serie börjar månadsskiftet augusti-september.

För att återgå till årets slutspel så tror jag som sagt att semifinalerna blir Sävehof-Lugi och Guif-Skövde. I så fall pekar allt på en final mellan Sävehof och Guif. Sävehof visade klassen i slutet på elitserien och med tanke på att man har hemmaplansfavör i en eventuell femte semifinal har jag svårt att se att Lugi ska slå ut Sävehof.
Guif är på samma sätt ett av seriens bästa hemmalag, och jag tror inte att Skövde vinner uppe i Eskilstuna.
Den som lever får se!

Elitserien färdig

H43 förlorade den helt betydelselösa matchen mot Skövde. 29-24 skrevs slutresultatet och att förlora med fem mål uppe i Skövde är absolut igenting att skämmas för!

Enligt rapporterna märktes det rätt tidigt att det var en match helt utan betydelse. Och när det väl drog ihop sig i andra halvlek markerade Skövde att det är dem som är slutspelslag och H43 kvallag. Inte mycket att säga om egentligen. Glädjande för H43:s del är att nio målskyttar står uppskrivna i matchprotokollet. Såväl Petter Strömberg som Måns Gerdtsson har gjort mål, två spelare som normal inte får så mycket speltid!

Nu får man fyra dagar på sig med välbehövliga förberedeser inför kvalserien. Man börjar mycket riktigt borta mot IFK Ystad på lördag. Och jag hoppas man lärde sig förra årets läxa när Tumba vann en stor seger i första omgången. I år gäller det att vara med från början.

H43 anordnar en supporterresa till matchen på lördag. Ett härligt initiativ. Något jag faktiskt efterlyste här i bloggen för bara någon vecka sedan. Det kan väl inte va så att någon i H43:s ledning har hittat den här bloggen. Nej, är nog snarare slumpen som slagit till! Om någon läsare här är intresserad så gå in på H43:s hemsida här www.h43.nu och läs om resan!

Igår blev det också klart att H43 får sällskap av Hammarby och Kristianstad till kvalserien. Inte helt oväntat att Hammarby skulle hamna där. Men för Kristianstad får det ses som en missräkning. Med många namnkunniga spelare i laget bör man kunna få till det bättre än så här. Nu är tydligen Jesper Larsson knäskadad också. Skulle det visa sig allvarligt så är det ett jätteavbräck för Kristianstad.

Sidan om kvalserien är det ju också dags för slutspel. Det blev Malmö som knep den sista slutspelsplatsen i kamp med Ystads IF. Det är ett formsvagt Malmö som inte alls imponerat efter vm-uppehållet. Skador och sjukdomar har visserligen stört en del men visst ska man kunna bättre än så. Desstuom hörde jag ryktesvägen att stämningen i laget inte ska vara den bästa. Proppen har tydligen sina favoriter, och tillhör man inte dem har man väldigt svårt att hävda sig. Om det är så att det pyr ett missnöje i laget, kan det ju kanske vara en bidragande orsak till vårens dåliga resultat!

Ystad missar alltså slutspel och får på något sätt ses som säsongens stora besvikelse. Oerhört svagt att vika ner sig som man gör igår i andra halvlek mot Alingsås när en slutspelsplats står på spel. Ystad har varit fruktansvärt ojämna hela säsongen egentligen och dessutom står man och faller allt för mycket med Sebastian Seifert. Undrar om han orkar en säsong till med sina astmabesvär!

Transportsträckan är avklarad. Nu börjar det viktiga. Kvalserien är speciell. För visst är det roligt med matcher som verkligen betyder något. Det är bli mer kamp än skönspel. Och spänningen i en kvalserie är något speciellt. Men jag ska erkänna att jag kastar avundsjuka blickar mot slutspelet. Tänk att få spela roliga matcher som betyder något, och ändå inte ha så mycket att förlora!

Säsongens oviktigaste match

Nja, en match är väl egentligen aldrig helt oviktig då självförtroende är en färskvara och man alltid tar med sig prestationen in i nästa match. Men både H43 och Skövde ligger där dem ligger i tabellen utan möjlighet att avancera eller med risk att åka ner ett hack. Därför har man heller ingen yrkesheder att ta hänsyn till, då matchens resultat inte heller påverkar något annat lag!

H43 spelarna har egentligen ända sedan vm uppträtt något krampaktigt. Och ju närmare Lindesberg kommit desto värre har det blivit. Ska bli intressant att se hur spelet ser ut i kvällens match när man nu kan spela ut helt utan någon press. Kanske släpper hämningarna nu!

Har inte hittat någon info inför matchen, men då jag inte hört om några skador eller sjukdomar så utgår jag från att man ställer upp med samma lag som senast. Dock hoppas jag att Tomas Westerlund tar tillfället i akt och luftar bänken lite och på så sätt vilar de spelare som matchas hårt. Zoran spelade tillexempel med feber i lördags och satte sin hälsa på spel. Möjligen behöver han vila idag för att vara helt frisk när kvalserien drar igång!

För H43:s del handlar det nu om att försöka skapa en positiv trend. Att bygga vidare på det som var bra i lördags. Försvarspelet var tillbaka på en riktigt bra nivå, och nu gäller det att hålla den nivån. 23 insläppta mål är alldeles lagom!
Anfallspelet var bättre än på länge. Åtminstone i första halvlek. Bra variation och tålamod på nio meter. Fortfarande efterlyser jag mer utspel på kanterna och inspel till linjen dock. Men det kanske kommer.

Vill än en gång poängtera att Daniel Lindqvist var lysande senast mot Alingsås. Fortsätt så. "Gedda" är en nyckelspelare för att kvalserien ska bli lyckad. Dessutom gjorde Johan Brännberg sin bästa match på ungefär ett halvår känns det som. Bra tajmat. Vi får hoppas att fler lyckas tajma sin formtopp så här i säsongens slutskede!

Några dagars lugn

Imorgon spelas elitseriens sista omgång. Och som H43 supporter slipper man nu sitta med magont och en puls på 120 i så där en och en halv timme! Segern mot Alingsås igår smakar nästan ännu bättre idag. Nu kan man spela ut i sista omgången mot Skövde, kanske vila någon spelare som känner av någon skada, och göra precis allt man kan för att vara så väl förberedda som möjligt när kvalserien drar igång nästa helg.

Ni som läser den här bloggen lite då och då har läst det ena inlägget efter det andra om viktiga matcher. Förutsättningar som gäller lagen emellan, och vem som bör slå vem. Det känns ganska skönt att slippa tänka på det under några dagar och för en kort stund kontatera att laget i mitt hjärta verkligen presterade när det gällde som mest!
Dessutom slipper vi alla spekulationer om eventuella "läggmatcher" och annat snack som skulle kunnat bli verklighet eftersom Lugi i högsta grad kunnat avgöra H43:s framtid!

Nu ligger det istället helt och hållet i H43:s egna händer. Man ska inte vara naiv och tro att kvalserien blir en enkel resa. Men det är ganska stor skillnad på elitserielagen och de allsvenska lagen, och på något sätt tror jag faktiskt att H43 kan må bra av att inte vara så nederlagstippade som man varit under stora delar av säsongen.
Läste någonstans att H43 ska börja borta mot IFK Ystad nästa helg. Men med tanke på att det inte ens är helt klart med vilka lag som kommer att spela i kvalserien så tar jag det än så länge med en nypa salt!

Kvalserien återkommer jag till när det närmar sig. Först är det match imorgon. Och faktiskt bryr jag mig inte så mycket om hur det går för H43 så länge alla lämnar planen hela och friska och med huvudet högt!


Lättnad

Så var kvalserieplatsen äntligen säkrad. Men det satt hårt åt! Och på nytt höll man på att tappa en ledning i slutminuterna!

H43 spelade stundtals riktigt bra handboll idag. Första halvlek är med vissa skönhetsfläckar en bra insats. Tight och tätt bakåt precis som man ska spela. Man hade lite svårt med Björn Iveland men annars hade fick man bra träff på Alingsåsspelarna. Framåt bör man fortfarande kunna ännu bättre. Men idag visar man i alla fall ett kollektivt spel som annars försvinner när man spelar dåligt.

Andra halvlek är i stort sett jämn. Alingsås knappar in något mål, men H43 har en ledning på 2-3 mål mest hela tiden. Men med ca. 8 minuter kvar att spela slutar nästan H43 att spela anfallspel. Zoran börjar helt plötsligt göra allt för att tiden ska gå och vips är allt kollektivt tänk borta på nytt. Detta håller verkligen på att straffa sig och Alingsås har 23-23.

Med två minuter kvar får H43 en straff. Och jag begraver ansiktet i mina händer. Jag vågar helt enkelt inte titta! Jag hör dock, och får förklarat att Mikael Aggefors i Alingsås mål är på Zorans straff, men ändå går den in. Sen väntar två minuters oerhörd nervpress. Christoffer Fors får ett jätteläge att avgöra med en knapp minut kvar. Gör allting rätt, men ribban är till slut ivägen! Alingsås har bollen de sista 45 sekunderna men får inte iväg något ordentligt avslut.

Egentligen vet jag inte om glädje är rätt ord för det jag som H43 supporter känner ikväll. För det känns knappast rätt att fira en kvalserieplats. Men en stor lättnad har defenitivt infunnit sig. Nu får vi chansen att klara oss kvar. Och det har vi en mycket bra chans att göra också. Det är ganska stor skillnad på lagen från elitserien jämfört med dem från allsvenskan. Dessutom hoppas jag att man vågar spela ut lite mer nu.

En som fått rätt så hård kritik från mig i stort sett hela säsongen är Daniel Lindqvist. Idag var han precis så bra som vi vet att han kan vara. Och dessutom när det gäller som mest. Jag är imponerad Daniel. Fortsätt så här så är dem lite sämre insatserna tidigare i år defenitivt glömda.
Tycker nog att alla får godkänt idag. Ingen som faller ihop så att säga. Skönt att man kan prestera under den pressen man har, det är en viktig egenskap inför kommande kvalserie.

Hörde ingen publiksiffra idag, men skulle gissa på att där var ca 500-600 personer. Inte godkänt givetvis. Men vi som var där. Det här gjorde vi bra, vilken stämning det var långa stunder. Och idag stöttade vi verkligen vårt lag. En eloge till er som var där idag. Och till er som inte var där. Nu väntar fem hemmamatcher i kvalserien där allt stöd i världen behövs!

Viktigaste matchen på mycket länge

Börjar nästan känna mig tjatig när jag i rubriken poängterar betydlesen av dagens match. Har tidigare skrivit viktig match, årets viktigaste match med mera, men det fortsätter bara eftersom H43 fortsätter att underprestera och inte lyckas knyta ihop säcken!

Alingsås står för motståndet kl. 16.00 i Fof Arena idag. Ett Alingsås som började denna säsong ganska tveksamt men efterhand har spelat allt bättre. Man ligger i nuläget femma i tabellen utan möjlighet att avancera uppåt, men löper en viss risk att tappa ett par placeringar neråt. Hur som helst är man helt klara för slutspel så det råder inget tvivel om att H43 är det lag som har mest att spela för!

H43 har varit en besvikelse i många matcher efter vm-uppehållet. Men samtidigt är det svårt att värdesätta insatserna då man har haft "oturen" att möta många formstarka lag. Kan nämnas att Sävehof slog Ystad med ännu större siffror igår på bortaplan än man slog H43 med på hemmaplan. Kanske är det så att Sävehof just nu är i riktigt bra form, man ska inte glömma att det inte var så länge sedan man skakade om Hamburg i Champions League.

Oavsett motståndarform tycker jag inte att H43 spelarna alla gånger uppträtt på ett sådant sätt som är värdigt elitseriespelare. I vissa matcher har siffrorna runnit iväg allt för lätt. Och andra gånger viker man ner sig när man har chansen att vinna matcher. Det mest oroande tycker jag är att man släppt in lite väl många mål vid ett par tillfällen, något som tyder på alltför slappt försvarspel. Försvarspel bygger till stora delar på inställning. Man måste gå in och tänka att här ska inte en jävel förbi, och om dem ska det så ska det vara på bekostnad av ett och annat blåmärke! Idag vill jag se den inställningen!
Espen har på slutet inte heller varit lika bra som tidigare. Men kanske är det just på grund utav sämre hjälp från försvaret!

Anfallspel handlar i större grad om kunnande och spelskicklighet än försvarspel. Men även här kommer man långt på bra inställning. Men det gäller att ta med sig huvudet ut på plan också. Genomtänkta satsningar och avslut krävs. Dåliga beslut i anfallspelet leder alltid till att motståndarna får kontringslägen, och det har man inte råd att ge dem!

Förutsättningarna är på sätt och vis både enkla och komplicerade. H43 har 16 poäng, Lindesberg 14. En seger räcker förmodligen mycket långt då 18 poäng är det maximala Lindesberg kan komma upp på. Skulle Lindesberg vinna båda sina matcher och H43 bara en, gäller det att minimera förlustmarginalen i den match man förlorar. Då kan målskillnad räcka! Detsamma gäller om H43 förlorar båda och Lindesberg vinner en. Absolut enklast är om H43 vinner båda sina matcher!

Lugi slog Skövde igår. Vilket innebär att Lugi är klar trea i tabellen, och Skövde är klar fyra. Detta kan ses som både bra och dåligt. Att Skövde inte har något att spela för i sista omgången när man möter H43 ökar givetvis H43:s möjlighet att ta poäng i Skövde. Men detsamma gäller Lindesbergs möjligheter mot Lugi då Lugi inte heller har något att spela för. Dock hoppas jag att Axnér fortfarande har så mycket hjärta för H43 och sina forna lagkamrater att han ser till att Lugispelarna brukar allvar. Men det är på måndag det. Vinner H43 idag, kan vi slippa alla sådana spekulationer!

Fokus på lördag

Sävhofmatchen igår var verkligen inte bra. Zoran säger till Kvällsposten att spelarna nu måste ta sig samman och förtjäna sin plats i elitserien. Det håller inte att visa dålig attidtyd i viktiga matcher och gå och hoppas på att Lindesberg ska förlora hela tiden! Han nämner också att spel i allsvenskan inte lockar så mycket och att han i så fall får ta ett snack med ledningen om framtiden. Nu hoppas vi ju så klart att det inte blir så, men jag förstår Zoran. Han är alldeles för bra för allsvenskan.

Med risk för att bli tjatig kan jag inte låta bli att nämna att där inte står ett enda ord på H43:s hemsida om gårdagens match. Oavsett om det är tråkigt att skriva om en storförlust så är det en nyhet som rör klubbens herrlag. Lite info om matchen och eventuellt någon kommentar från en spelare eller Tomas Westerlund. Ska det vara så förtvivlat svårt att få till? Jag har varit inne på det förr och jag säger det här igen. Hur ska handbollen någonsin kunna växa om inte klubbarna bjuder till!

Nu gäller det att fokusera på rätt grejor inför matchen mot Alingsås på lördag. H43 har denna säsongen varit ett betydligt bättre hemmalag än bortalag och Alingsås är inte Sävehof så givetvis är chansen till seger betydligt större på lördag. Men det gäller att man tar sig an uppgiften på rätt sätt. Man kan inte spela som om man har allt att förlora. Rätt nivå på tändningen plus att huvudet måste vara med ute på planen. Jag vill se spelare som vågar vinna!

Optimisten hade fel

Jag skrev ju inför matchen att optimisten i mig faktiskt trodde att H43 skulle kunna skaka Sävehof. Det var tyvärr alldeles fel och istället var man inte ens nära. Sävehof tog tag i taktpinnen direkt och fick ganska tidigt ett par måls övertag. Sen rann det tyvärr iväg. 19-11 i paus blev till slut 38-25. Man förlorar alltså med 13 mål vilket innebär att målskillnaden jämfört med Lindesberg nu är +/-0.

I första halvlek verkade det som om H43 endast hade tre spelara på plan. Zoran Roganovic, Daniel Lindqvist och Johannes Sandgren stod ensamma för H43:s samtliga 11 mål i den första halvleken. Jag har som vanligt när H43 spelar bortamatch följt matchen via heh:s online rapportering. Av det jag kunnat utläsa av den verkar där inte funnits något kant och linjespel alls. Och att bara spela runt på nio meter och skjuta lite då och då, det håller inte på elitserienivå!

Något bättre verkar det ha blivit i den andra halvleken när Christoffer Fors får göra ett par mål, men spel ut på högerkanten eller inspel till linjen verkar fortsatt ha lyst med sin frånvaro. Nej, Zoran och Lindqvist gör säkert en bra insats, men vi kan inte vara så här beroende av någon enskild spelare. Ett bättre kollektivt spel måste till, och det är bråttom. För även om det kan lösa sig med hjälp av lite bra resultat så ska man om inte annat klara sig genom en kvalserie också!

Kanske är jag orättvist hård, och visst borde jag akta mig för att dra förhastade slutsatser då jag inte sett matchen eller läst något referat från den. Det kan ju faktiskt vara så också att Sävehof haft en mycket bra dag på jobbet och visat sin klass. Och då vet vi att Sävehof förmodligen är bäst i sverige! I så fall kan en förlust vara okej. Men det kan aldrig vara okej aldrig vara nära och att förlora så stort.

H43 ligger fortfarande före Lindesberg. Men nu kan vi inte längre räkna in målskillnaden som en faktor. Det kan bli så illa att inte ens en seger hemma mot Alingsås på lördag räcker!

Tack Drott, kör nu H43

Drott gjorde precis vad jag hoppades på när man igår kväll slog Lindesberg på bortaplan. Nu ska jag inte vara naiv och tro att allt är klart bara för det. Men visst ljusnade läget lite igår. Lindesberg kan nu som mest komma upp på 18 poäng. Det innebär att H43 troligtvis är helt klara vid en seger på dem tre återstående matcherna. Så till vida man inte får storstryk i någon match och försämrar målskillnaden rejält också.

Ikväll väntar Sävehof på bortaplan. Och precis som Tomas Westerlund säger till heh, så har H43 verkligen inget favorittryck på sig i alla fall. I mer än 9 fall av 10 ska Sävehof vinna hemma mot H43. Men samtidigt vet vi att H43 kan spela riktigt bra handboll och man har defenitivt mer att spela för. Låt vara att Sävehof spelar för serieseger, som slutspelet är utformat spelar det ingen som helst roll om man kommer etta eller tvåa. Däremot är det en sjuhelsikes skillnad på att komma trettonde eller fjortonde!

H43 kommer förmodligen till spel med ett ganska ordinarie manskap. Enligt sydsvenskan är tydligen Ola Anto lite krasslig och tveksam till spel, men i övrigt ska alla vara friska! Formen kan givetvis inte beskrivas som något annat än dålig. Men frågan är egentligen hur dem knappa förlusterna hemma mot Redbergslid och Hammarby ska värderas. Hammarby har nu fyra raka segrar, och Redbergslid har efter en otroligt stark vår seglat upp på slutspelsplats!

Kanske är det optimisten inom mig som säger att H43 har en god chans att skaka Sävehof idag, jag vet inte. Kanske kan man skaka Sävehof men att det inte räcker hela vägen fram. Bra nog i så fall. Det viktiga ikväll är nog egentligen inte att vinna. Det viktiga är att känna att man får igång ett spel som konkurrerar med dem bästa. Då har man en trygghet i spelet att bygga på, och det behövs inför kommande matcher. Jag skrev igår att hemmamatchen mot Drott var Lindesbergs stora chans. Och i så fall är det nog hemmamatchen på lördag mot Alingsås som är H43:s stora chans att avgöra bottenstriden till slut!

Kom igen nu H43. Många lag har nu hjälpt er på vägen. Se till och hjälp er själva nu också!

Elitseriespurt

Landslagsuppehållet är avklarat. Sverige tog sig verkligen i kragen och visade ett helt annat spel i söndags på hemmaplan. 26-21 blev det till slut, men ett tag var ledningen så stor som 11 mål. Sverige är nog i praktiken klart för em nu. Man har råd med förlust i bortmatchen mot Montenegro i juni.

Med em-kvalet avklaret vänder jag blickarna mot elitserien. Det är nu allt ska avgöras! De sista 3 omgångarna ska spelas under 6 dagar. På måndag kväll vet vi hur det slutar!

För H43:s del börjar man med bortamatch imorgon mot Sävehof. Och egentligen så är det väl inget och åter inget som talar för H43 i den matchen. Men av någon anledning så tror jag på fullaste allvar att H43 kan skrälla här. Anledningen är att Sävehof på nytt har ett ganska tufft matchande bakom sig. Framförallt matcherna i Cahmpions League suger musten ur spelarna, hur roliga dem än må vara. Och dessutom undrar jag hur motiverande det är att möta H43 en onsdagkväll! Hammarby slog ju faktiskt Sävehof tidigare i år när Sävehofspelarna gjorde en mindre inspirerad insats! Nåja, jag får nog anledning att återkomma till denna matchen imorgon!

Ikväll väntar tre stycken intressanta matcher. 5 av 6 lag ikväll har ett streck man vill vara på rätt sida om.
Hammarby möter Ystad i Stockholm. Hammarby slåss för att undvika kval och Ystad för att ta sig till slutspel. Blir nog en tuff match, men jag sätter min peng på Hammarby. De har haft en fin formkurva under våren och ser allt bättre ut, dessutom presterar Ystad sällan bra i två matcher på raken.

I lund väntar skånederby. Lugi-Kristianstad. Normalt sett ska Lugi vara det bättre laget här, men idag är man också det lag som har minst att spela för. Visst är det bättre att komma 3:a än 4:a men förutsättningarna inför slutspelet blir desamma. Kristianstad däremot försöker undvika kvalserien och lär göra allt för att klara det. Oftast är det då man presterar som bäst, men tyvärr är det inte så snyggt att titta på. Hoppas vi slipper se några överfall på planen ikväll.

Och så har vi då Lindesberg-Drott. Tror aldrig jag haft ett sånt intresse för en elitseriematch när inte H43 spelar som jag har ikväll. Kollar man på restprogrammet är detta Lindesbergs stora chans, på pappret ska tilläggas. Lindesberg har verkligen hittat något på slutet och har till skillnad från H43 allt att vinna. För en månad sedan var man närmast uträknade och jag är ganska säker på att spelarna vill göra allt för att ta chansen som uppstått. Drott får nog räknas lite som årets stora besvikelse. Man var sekunder från ett sm-guld förra säsongen och har egentligen ett på pappret ännu bättre lag i år. Nu slåss man för den sista slutspelsplatsen och måste nog vinna ikväll för att chansen ska leva kvar. Drott har faktiskt varit bättre på bortplan än hemmaplan i år så låt oss hoppas att dem vinner ikväll!

Revansch ikväll?

Dags för returmatch mot Slovakien för dem svenska herrarna. Hovet i Stockholm är det som gäller och det ska bli intressant och se hur mycket eller lite publik det kommer. Stockholm är ju inte direkt känt som sveriges handbollstad nummer ett.

Ikväll får faktiskt vissa spelare skärpa till sig. Bara för att man haft ett framgångsrikt vm i ryggen så håller det inte att gå in och spela på halvfart och med en halvtaskig inställning vilket det kändes som om vissa spelare gjorde. Niometersspelet var allt annat än bra och man måste upp minst en klass.
Försvarsmässigt och med Johan Sjöstrand i mål löser det sig, så det är framåt det gäller.

Har faktiskt inte reflekterat innan över att det är så många som fem elitseriespelare med i nuvarande em-kvaltrupp. Skoj för elitserien på något sätt, men givetvis försvagar det Sverige något. Andreas Nilsson var väl den av elitseriespelarna som gjorde det bäst i onsdags då Kim Ekdahl Du Rietz hade en så där svag afton som vi som ser Lugi vet att han har mellan varven.

Seger ikväll och vägen till Em ligger öppen. Hoppas nu att det blir så!

Har förresten surfat runt lite på dem olika elitlagens hemsidor efter gårdagens inlägg. Och klart är att H43 varken är bäst eller sämst. Layoutmässigt står man sig ganska bra då det finns en och annan hemsida som är skrämmande amatörmässig. Men när det gäller informationsflödet känns det som om man ligger i den absoluta botten. Ingen information om eventuella skadade spelare, eller spelare som förnyar kontrakt och så vidare. Dessutom är inför match rapporterna nästan löjligt innehållslösa. Inför en match vill jag framförallt veta vilka som spelar och om alla är hela och friska!

Något som dessutom slog mig när jag såg mig omkring är hur lite många klubbar gör för att underlätta för sina supportrar att följa med och titta och stötta på bortamatcher. Här var det i skrivande stund endast Aranäs och IFK Kristianstad som inför kommande bortamatcher ordnat buss och bokat upp sektioner på läktarna. Tänk vilken möjlighet det gör till ökat bortastöd!

 

Fick en kommentar från en besökare som påtalat hemsidans svaghet på H43:s årsmöte. Om jag förstod det hela rätt möttes detta av oförstående. Och i så fall är det detta som skrämmer mig mest. Man tycker alltså att man har en bra produkt som inte behöver förbättras. Hade känts mycket bättre om man varit medveten om problemet men inte haft resurser för närvarande att åtgärda det!


Media

Det är väldigt populärt bland handbollsbloggare att på ett kritiskt sätt beskriva handbollens begränsade utrymme i media. Jag har till exempel själv varit inne på ämnet tidigare.

Låt oss klargöra en sak först. Handbollen hamnar en bra bit efter fotbollen och hockeyn i popularitet. Därmed får vi också acceptera att utrymmet i media blir sämre. Det jag ställer mig frågande till så här 1,5 månad efter vm är hur utrymmet kan variera så oerhört som det gör!

Jag förstår givetvis att ett vm på hemmaplan är bra mycket större än en elitserielunk. Men om nu alla nationella medier ansåg det berättigat att fylla spalmeter efter spaltmeter under de veckor vm varade så måste dem ju någonstans tro att där finns ett intresse för handbollen. Varför skulle det intresset vara så oerhört mycket mindre rent generellt bara för att vm tar slut?

Vi har många duktiga handbollsskribenter i det här landet. Synd bara att somliga av dem verkar ha blivit så totalt slutkörda av vm att dem nu har tystnat. Jag tänker kanske framförallt på Åsa Josefsson på Expressen som skriver trevliga artiklar och som dessutom har en läsvärd blogg på expressens hemsida. En blogg som varit stendöd ända sedan vm tog slut. Detta gäller till viss del även Jan Gustafsson på Sydsvenskan. Han har efter hand kommit igång igen, men hans blogg uppdaterades oftare under hösten.

Media har inget ansvar gentemot handbollen att skiva om den. Men jag kan undra hur man resonerar när man kan skriva helsidesartiklar inför en allsvensk fotbollsmatch eller en elitseriematch i hockeyn, när handbollen oftast inte ens får en liten notis om läget i lagen inför match. Är intresset verkligen så dött hos gemene man, eller är det bara det att gemene man inte får chansen.

Jag vidhåller dock att de största syndarna är handbollsklubbarna själva! Om inte dem är villiga att sprida information kring sina lag och sin verksamhet kan man heller inte räkna med att andra är det. Ni som följer den här bloggen vet att jag sedan en tid tillbaka starkt kritiserat H43:s hemsida. Dålig uppdatering och knapphändig information gör det tråkigare för mig att följa mitt favoritlag. Och i det moderna datorsamhället är detta förmodligen den viktigaste informationskanalen.
Hur det ser ut på andra klubbars hemsidor vet jag faktiskt inte då jag inte gjort min research så att säga. Men jag tror faktiskt inte att H43 är sämst.

Handbollen har länge varit en skyddad verkstad där man jobbat på sitt sätt. Utan nytänkande eller banbrytande ideér. Kritik som kommit har oftast tystats ner. Ska det nu på sikt till en proffsliga gäller det att börja jobba på ett helt annat sätt!

Derbyseger och förlust i em-kvalet

Jag vet om att jag är dålig på att skriva om H43/Lundagårds damer här i bloggen. Och för att inte riskera att få FI efter mig vill jag poängtera att jag absolut inte har något emot damhandboll. Snarare handlar det om att tiden inte räcker till för att följa ytterliggare ett lag så pass intensivt som jag följer H43:s herrar.

Hur som helst besegrade H43/Lundagård Lugi vid gårdagens derby och då förtjänar dem givetvis ett omnämnande här på bloggen. Skön seger så klart, men det ska erkännas att Lugi vilade både Sabina Jacobsen och Maria Adler. Oavsett vilket så är det jättebra att avsluta årets elitserie med en seger och ta med sig positiva känslor inför kommande kval. Ett kval man verkligen bör vinna.

 H43/Lundagård vimlar av jättetalanger. Och kanske framförallt Vanessa Tellenmark och Ebba Engdahl. Den förstnämnda räknar jag med att se i landslaget inom bara något år, så bra är hon. Men för att hon ska fortsätta utvecklas och för att H43/Lundagård ska kunna ta ett kliv till så skulle hon behöva ytterliggare någon eller några lekkamrater. Under året har det varit alldeles för lätt för motståndarna att punktmarkera Vanessa Tellenmark för att få stopp på H43/Lundagårds spel.

Herrarna spelade ju som bekant em-kval mot Slovakien igår. En långa stunder mycket blek insats ledde till förlust med 23-21. Och framförallt niometerspelarna ska rannsaka sig själva efter gårdagens insats. Kristian Svensson och Johan Jakobsson som ersatte Kim Andersson och Oscar Carlén gjorde vad dem kunde efter förutsättningarna.. Däremot dem etablerade spelarna i Dalibor Doder, Jonas Larholm och Kim Ekdahl Du Rietz bör ha tittat sig i spegeln igår kväll och frågat sig om dem verkligen gjorde vad dem kunde!

Nu är en förlust på bortaplan mot Slovakien i ett em-kval inte hela världen. Och det som kan ses som positivt i sammanhanget är att man trots allt bara förlorar med två mål. Och då kan man troligen inte spela mycket sämre än så här. Bryt ihop och kom igen så slår vi Slovakien på hemmaplan!

Em-kval

Så får man då lite andhämtning mitt i brinnande bottenstrid i elitserien och istället är det dags för landslaget att spela igen. Dubbelmöte med Slovakien väntar och troligtvis avgörs stora delar av em-kvalet denna vecka!
Vinner Sverige båda mötena så är man klara för em 2012. Kanske är det mer realistiskt att tänka sig att lagen vinner sina hemmamatcher, och även då ser det helt okej ut för svensk del!

Det är första matcherna efter vm-framgångarna på hemmaplan för en dryg måndad sedan. Det är nu man ska visa att vm inte var en tillfällig topp utan att man nu på allvar är på väg att etablera sig i världstoppen igen. Skulle man förlora båda matcherna mot Slovakien lever em platsen farligt, och vid ett missat em minskar betydelsen av vm framgången betydligt sett ur ett längre perspektiv!

Sverige har som bekant en del skadeproblem. Värst är det på högernio där våra båda superstjärnor Kim Andersson och Oscar Carlén går skadade. Givetvis ett stort avbräck, men de båda ersättarna Johan Jakobsson och Kristian Svensson har känt på landslagspel förr och är två mycket kompetenta handbollspelare.
På linjen saknas de båda vm spelarna Robert Arrhenius och Mattias Gustafsson. Ersätter gör Andreas Nilsson och Nicklas Barud. Ska bli mycket intressant att se hur Sveriges linjespel fungerar nu då detta var vår stora akilleshäl under vm. I mina ögon besitter faktiskt Andreas Nilsson bättre offensiva kvalitéer än både Arrhenius och Gustafsson, låt vara på elitserienivå!

Skadeproblemen till trots har vi fortfarande ett mycket bra lag. Jonas Källman som äntligen fick lyckas fullt ut under vm är spelklar igen efter sin ljumskskada.
Vi har fortfarande världens bästa mittförsvar med Magnus Jernemyr och Tobias Karlsson. Och förhoppningsvis kan Johan Sjöstrand komma upp i "vm klass" i målet. Då ska Sverige ha mycket goda chanser att vinna båda matcherna mot Slovakien!


En medioker sportslig ledning

Det är rubriken på Artur G Blidings krönika på Skånska Dagbladet. Mannen som fick Tomas Axnér att sluta blogga för skånskan menar att H43:s ledning bär huvudansvaret för H43:s utsatta läge just nu!
Ni läser krönikan här: http://www.skanskan.se/article/20110307/SPORT/703079951/1012/-/en-medioker-sportslig-ledning
Givetvis har han en poäng. Klubbledningen ansvarar för kontraktskrivande och nyförvärv, men kanske ska man se bakomliggande orsaker till situationer som uppstått!

Om jag inte missminner mig tog H43:s förra säsong slut 7:e maj förra året. Då, i kvalseriens sista omgång säkrade man nytt elitseriekontrakt genom seger mot IFK Tumba. Inte förrän då visste man vilken serie man skulle spela i denna säsong. Att då försöka knyta upp en massa nyförvärv av högsta elitserieklass när du inte ens kan garantera dessa att det blir elitseriespel är i princip en omöjlig uppgift för vilken klubbledning som helst. Och med all respekt för H43:s nyförvärv inför nuvarnade säsong så hamnade man snarast i en situation där man fick ta det som var över!

Föregående år har H43 vid flera tillfällen gjort med elitseriemått mätt några bra nyförvärv. Andreas Bamberg och Daniel Lindqvist var båda etablerade elitseriespelare när dem kom. Men dessa var givetvis inte gratis och denna typ av nyförvärv var det som höll på att knäcka ekonomin för bara ett år sedan!

H43 har tre problempostioner för närvarande som jag ser det. Och här får jag ge Bliding rätt. Mittsex och högersex där man inte lyckats ersätta Anton Månsson och Tomas Axnér. Men sen anser jag också att man verkligen skriker efter en riktigt bra spelfördelare!

Vad gäller nya kontrakt med befintliga spelare inför nuvarnade säsong så var givetvis prio ett att förlänga med Zoran Roganovic. Detta lyckades man också med vilket trots hans stora H43 hjärta får ses som mycket bra gjort. Det lär ha funnits en massa intressenter av Zorans tjänster. Zoran har passerat 30 och några år till. Förmodligen blir han nu inte bättre utan står eller har till och med stått på toppen av sin karriär. Men Zoran är en superstjärna som attraherar publik och sponsorer och därför var förlängningen av hans kontrakt mycket viktig inte bara rent sportsligt.

Bliding menar däremot att tecknandet av ett nytt kontrakt med Daniel Lindqvist till 2013 var fel och med facit i hand får jag väl tyvärr hålla med honom. Ni som följer den här bloggen vet att jag varit mycket kritisk till "Gedda" i år. Och troligen är han ensam ansvarig till ett par poängförluster i år på grund av mindre genomtänkta beslut i jämna matchers slutminuter. Men det är alltid lätt att vara efterklok och Lindqvist var periodvis en av våra bästa spelare förra året och han besitter många goda kvalitéer som handbollspelare. Om H43 klarar sig kvar ser jag snarast Daniel Lindqvist som en komplementspelare framöver, inte en spelare för startuppställningen!

Vidare hyllar Bliding Lugis sportchef Emme Adebo som en av landets bästa. Intressant att landets bästa sportchef under vm uppehållet gör en jättetabbe och lånar ut en av lagets spelare på ett sådant sätt att han är förlorad för resten av säsongen. Denna fadäs med Fredrik Wahlström kan kosta Lugi framgångar senare i vår då ett komplement till den ojämne Mikael Söndergaard verkligen hade behövts. Men jag utgår från att Bliding tycker att det är okej av landets bästa sportchef att göra det misstaget!

Känns just nu som om allting H43 gör grankas med mycket kritiska ögon medan Lugi på ett helt annat sätt kommer undan med mindre genomtänkta handlingar. Till viss del förståeligt med tanke på dem skilda sportsliga framgångarna. Men ändå känns det som om medierna siktat i sig på H43 och huggar så fort dem får en chans.

Allsvenskan nästa?

Nu är det förvisso 3 omgångar kvar av årets elitserie. Och Aranäs gjorde så att säga sitt jobb mot Lindesberg idag. Men det spelar snart ingen roll hur många andra lag som gör sitt jobb när H43 själva inte gör det!
Matchen mot Hammarby idag var på pappret den lättaste H43 hade kvar. Nu väntar svåra uppgifter som Sävehof borta, Alingsås hemma och avslutningsvis Skövde på bortaplan. Givetvis kan H43 precis som andra lag skrälla. Problemet är väl att spelet lämnar så mycket övrigt att önska just nu att jag har svårt att se det hända!

H43 är inget dåligt handbollslag egentligen. Man har duktiga handbollspelare på nästan varje position som inte gör bort sig på något sätt. Problemet är man inte får det att fungera som en enhet och framförallt inte över 60 minuter. Idag gör man tillexempel en jättebra period dem första 15 minuterna av andra halvlek. Där funkar allt, bakåt och framåt och Espen får ta i ett par bollar längst bak. Dem andra 45 minuterna är inte lika muntra. Man börjar i och för sig matchen helt okej, men sen går anfallspelet som vanligt i stå. Och tyärr gör Espen inte  sin bästa match för säsongen. Albin Tingsvall får kanske härja lite väl fritt. Men när han skjuter från 10-11 meter så ska Espen åtminstone kunna ta något skott!

H43 spelarna är så klart tyngda av situationen som uppstått. Tyvärr avspeglar det sig lite grann på planen. Ogenomtänkta beslut, slarviga avslut och bortkastade bollar. Så fort Hammarby kom ikapp och förbi blev det nästan lite panik i anfallspelet. Det är givetvis jättelätt för mig att sitta på läktaren och säga hur det borde va istället jag är medveten om det. Men visst ska vi kunna kräva mer av spelare på elitnivå!

Idag gör Zoran och Cristoffer Fors en bra match. Övriga kommer inte riktigt upp i nivå. Roligt att se Christoffer Fors hur som helst. Han gör en jättefin match idag och har haft en fantastiskt fin utveckling dem senaste matcherna. Jag hoppas så mycket att jag får fortsätta se honom utvecklas i H43:s tröja på elitnivå nästa år. Stoffe stannar nog gärna i H43. Mer tveksamt om H43 stannar i Elitserien.

Ingen blir gladare än jag om jag får fel. Men någonstans känner jag nu att det är dags att mentalt förbereda sig på att se lag som Hallby, Alstermo och Hästö nästa säsong. Alstermo hemma en onsdagkväll, det blir veckans höjdpunkt det! Nä, skämt å sido. Oavsett vilket kommer jag att fortsätta följa och stötta mitt lag. Mif:s hockeysupportrar har en jättebra ramsa: VAD SOM ÄN SKER, VI KÄRLEK GER, VI KOMMER ALLTID ÄLSKA ER!


Avgörandet

Kanske kommer inte bottenstriden i året elitserie att avgöras idag. Men idag är i alla fall början på avgörandet om man kan uttrycka sig så! H43 har fyra matcher kvar att spela, och idag har man den på förhand bästa segerchansen! Dessvärre sett med blåa ögon är det ett ganska formstarkt Hammarby som kommer på besök!

H43 har hela säsongen kommit undan med sina sämre insatser tack vare att Lindesberg varit ännu sämre. Det är slut med det nu. I absolut värsta fall kan H43 ikväll ligga sist och på nedflyttningsplats. Men låt oss istället fokusera på det som behöver vara bra!

Försvarspel och målvaktspel har med några undantag under säsongen legat på en bra stabil nivå. Det måste det göra i ytteriggare fyra matcher nu!
Spelet på 9 meter har rent generellt hittat en bra nivå. Jag vill se Johannes Sandgren, Daniel Lindqvist och Zoran Roganovic så mycket som möjligt idag. Dessa herrar är dem som lyckats bäst efter vm uppehållet och ska då få mest speltid. Johan Brännberg har varit direkt dålig efter vm och jag kommer att bli milt sagt irriterad om han får mängder av speltid idag!
Vad våra niometerspelare däremot måste bli bättre på är att variera sig. Många gånger blir det allför lättläst när man söker avslut i mitten. Utspelen till kanterna och inspelen till linjen måste komma oftare. MEN, då måste dem ändå vara genomtänkta och inte komma på vinst och förlust.

Idag gäller det också att våra mest rutinerade spelare visar vägen. Vi har många duktiga yngre spelare. Men om matchen står och väger är det viktigt att Zoran, Nemanja och Lindqvist vågar ta tag i det. MEN samma sak här. Genomtänkta satsningar och avslut först, ingen "one man show" för att ta på sig hjälterollen. Och detta gäller i synnerhet Zoran Roganovic!

Trots den bedrövliga slutminuten i senaste hemmamatchen mot Redbergslid fanns där en del bra saker att ta med sig. Och man ska också komma ihåg att Redbergslid faktiskt har varit ett av elitseriens absolut formstarkaste lag efter vm.

Hammarby har spelat allt bättre på slutet. Albin Tingsvall och Johan Pilfalk är båda skadefria och på väg mot gammal god form. Och framförallt Tingsvall i form är en ruggigt bra handbollspelare. Men det kanske största utropstecknet i dem senaste matcherna är Robin Hallberg i mål. När man slog Skövde på bortaplan släppte han endast in 4 mål i första halvleken och hade en räddningsprocent på 79%. Sinnessjukt!!

Tyvärr tror jag Fof Arena kommer att gapa ganska tom idag. Därför gäller det att vi som är där gör vårt bästa för att stötta laget. Det är lätt att prestera i medgång. Men nu i motgång behöver laget all stöttning de kan få!

Amatörer

Båda lundaklubbarna har den senaste veckan bjudit åskådarna på fri entré med hjälp av sina sponsorer. Detta tycker jag är ett bra grepp att ta till någon gång varje säsong. På så sätt lockar man folk till matcherna som inte annars skulle kommit. Stämningen ökar, och kanske är där någon som får blodad tand och när nästa hemmamatch stundar så betalar man gladeligen biljettpriset för att gå.

Men försöken att locka ny och större publik till matcherna får absolut inte ske på bekostnad av sin trogna publik. Vi som betalt dyra årskort för våra platser och som stöttar våra lag i vått och torrt! Och detta var enligt uppgift precis vad som hände igår vid mötet mellan Lugi och Aranäs.

Jag och min fru har vårt handbollsintresse gemensamt. Men bara för att spetsa till det hela lite så håller vi inte på samma lag. Nä givetvis håller min fru på Lugi medan jag håller på H43. Detta funkar alldeles utmärkt förrutom kanske under just derbymatcherna!
Hur som helst så har vi på grund av detta intresse årskort på både H43:s och Lugis matcher. Igår var jag förhindrad att följa med på matchen men min fru har beskrivit följande scenario.

När dem kom till foajén visade det sig att Lugi delade ut fribiljetter till samtliga åskådare. Just detta anser jag vara en god tanke då man får sin bestämda plats och inte behöver leta sig blodig på en bra plats när man väl kommer in. Min fru påpekar att hon har årskort och behöver då inte någon fribiljett. När hon går in i själva arenan kollar dem överhuvudtaget inte årskortet. Väl på plats så sitter det redan någon på dem platser vi nu haft under flera säsonger. Min fru påtalar detta och visar årskorten. Personerna som sitter på platserna visar då upp fribiljetter dem fått av Lugi med just våra platser! SKANDAL

Detta är mer eller mindre att spotta sina trogna årskortsinnehavare i ansiktet. Vi är faktiskt dem ända som i princip har betalat för just denna matchen och då ska vi kunna förvänta oss att sitta på våra vanliga platser.

För att rätt ska vara rätt så var det inte bättre på H43:s match mot Redbergslid i söndags. Men där räddades situationen av att H43 just nu endast drar dem närmast sörjande till sina matcher i princip!
H43 gjorde däremot allt rätt i höstas i matchen mot Lindesberg när det också var fri entré. Då hade man satt en lapp på stolsryggen med "reserverad" på alla årskortsplatser! Precis så borde det vara!

Lugi firar ganska stora framgånger på planen både för herrar och damer just nu. Men utanför känns amatörmässigheten direkt pinsam mellan varven, och faktiskt värre än för H43.
H43 har ett system vid köp av årskort där man mailar in önskade platser. Sätter in pengar på deras plusgiro och sen dimper korten ner i brevlådan lagom till första hemmamatchen. Detta känns modernt och helt okej år 2010-2011.
Ska man ha årskort hos Lugi går det även där bra att maila in sitt intresse. Men när man ska ha korten får man själv ta sig till arenan och då är det endast kontant betalning som gäller. 80-talet fortfarande eller???

Så vill någon komma och prata proffsliga med mig så är ni hjärtligt välkommna. Tror nämligen inte dem amatörer som styr klubbarna idag klarar av att möta dem krav en proffsliga innebär!

Farligt nära nedflyttning

Nej, H43 räckte inte alls till mot Guif. Inget konstigt med det egentligen och inget jag hade förväntat mig på förhand. Det tråkiga i sammanhanget är att man mer eller mindre rasar ihop som ett korthus direkt från minut ett.

Inför matchen påpekade jag det viktiga i att inte förlora stort då mållskillnaden kan komma att bli mycket viktig. Tyvärr blev det just en stor förlust och nu har man endast sju måls bättre målskillnad än Lindesberg. Ett Lindesberg som lyckades slå Malmö igår med uddamålet och nu endast ä två poäng efter. Två poäng och sju mål, USCH!

H43 släppte in 38 mål igår och det är lätt att tro att försvarspelet var dåligt. Själv väljer jag att tro att det på nytt var ett dåligt anfallspel som ledde till storförlusten. Detta baserar jag på att Guifs klart bästa målskyttar var Mathias Tholin och Mathias Zachrisson. Det är väl känt att Tholin och "Zacke" springer på allt som rör sig och H43:s ostrukturerade anfallspel med dåligt tålamod har säkert varit rena julafton för dem båda!

Det som oroar mig mest är att H43 från start halkar efter. Det verkar inte riktigt som om man är med. Man har allt i världen att spela för, defenitivt mer än Guif även om dem spelar för seriesegern, och ändå är motivation så långt efter klass. Obegripligt!
Kolla på Lindesberg den senaste tiden. Snacka om att prestera när det gäller som mest!

För H43:s del gäller det nu snabbt att ta sig i kragen. Vinst mot Hammarby på lördag känns allt mer som ett måste. H43 ligger fortfarande före Lindesberg i tabellen och om man bara tar några poäng nu så tar matcherna så att säga slut för Lindesberg. Besvikelserna har varit många på sistone. Nu gäller det banne mig att visa att man kan prestera när det gäller!

Underdogs

Ikväll är det match igen. Och för H43 är alla matcher viktiga just nu. Men ikväll är det ingen som förväntar sig seger utan alla poäng kan ses som en rejäl bonus. Och kanske kan det leda till lite mer avslappnat spel.

Att möta serieledande Guif i Eskilstuna inför ett rött hav av hemmasupportrar är förmodligen säsongens absolut svåraste bortamatch. Och det blir knappast lättare av att man ligger i botten av tabellen och slåss för sin överlevnad. Det viktigaste för H43 är inte att vinna denna matchen. Utan att spelmässigt göra en bra match, förhindra en kraftig försämring av målskillnaden och framförallt hålla uppe självförtroendet inför lördagens match mot Hammarby!

Jag utgår från att man fortsätter med samma manskap som i dem senaste matcherna. Informationen kring H43 är som vanligt mycket knapphändig!
Individuellt sett har många varit bra på sistone. Men som lag har man inte fått ihop det. Nu är det upp till Tomas Westerlund att utnyttja dem som är bäst individuellt för dagen. Vi har alla kunnat se att Johan Brännberg inte är i sin bästa form. Spela då inte honom. Kör med Lindqvist i mitten och Sandgren till vänster på nio meter. Det är ingen social verksamhet det här. Dem som är bäst ska spela!

Har som jag varit inne på tidigare aktat mig för att kritisera Westerlund. Men frågan är hur väl han får fram sitt budskap till spelarna. Eftersom jag själv var på plats i söndags så hörde jag inte vad som sas i den sista time outen. Men enligt folk jag pratat med som satt hemma i tv sofforna så gick alla order ut på att hålla i bollen tiden ut och inte ge RIK chansen att avgöra. Vi såg alla att Daniel Lindqvist knappast lydde den ordern. Nu tror jag i och för sig att han gick på ren instinkt men det är lik förbannat tjänstefel att inte göra som "chefen" säger. Och frågan är hur ofta det ser ut så här. Tyvärr får jag ibland en känsla av att våra stjärnor i Zoran och Lindqvist gör lite som dem vill. Detta är inte okej i så fall och måste markeras av Tomas Westerlund!

Christoffer Fors har varit riktigt bra ett par matcher nu. Riktigt roligt att se, saknaden av Bamberg känns plötsligt mycket mindre. Nu gäller det för H43 att få igång den andra kanten också. Kalle Björkman och Fredrik Creutz får ibland en del kritik av mig, men det gäller ju att dem får bollar att jobba med också! Och i det fallet kan faktiskt problemt till viss del stavas Zoran Roganovic. Zoran är en fantastisk handbollspelare. Men utspel till kanten kanske inte är hans absolut bästa del!

Även linjespelet behöver bli bättre. Känss tyvärr som om Jens Eriksson tappat lite i form. När H43 hade en bra period i höstas var även Jens mycket duktig. H43 är väldigt beroende av att hela laget fungerar. Då kan inte motståndarna koncentrera bevakningen på Zoran utan måste spela att bredare försvarspel!

Ikväll vill jag se bra spel kort och gott. Resultatet är inte det viktigaste. Det gäller främst att gå av planen med huvudet högt. Gör man det kan man gå in i viktigare matcher med rätt känsla.

Bottenstriden

Det återstår 5 matcher på 3 veckor av årets elitserie. För alla oss supportrar som håller på lag kring olika streck i tabellen ställs nu allting på sin spets. För oss H43:are handlar allt nu om laget ska undvika direkt nedflyttning eller inte.

Jag ska erkänna att jag inte riktigt var beredd på att H43 skulle hamna i den här situationen. Det såg ganska bra ut under december månad innan vm-uppehållet. Man hittade en stabil plattform. Man vann sina hemmamatcher och gav dem flesta lag i serien ett bra motstånd. Man höll Lindesberg på ett ganska betryggande avstånd. Men efter vm-uppehållet har man tyvärr inte alls kommit upp i klass. Och jag förstår inte riktigt varför då jag tycker att dem individuella prestationerna snarare blivit bättre. Men kanske är det då på bekostnad av ett fungerande kollektivt spel!

Kanske är det så att vissa av H43:s tongivande spelare lämpar sig bättre för toppstrid än bottenstrid. Jag tänker då närmast på Zoran Roganovic och Daniel Lindqvist. Två spelskickliga spelare som verligen vill spela handboll och gärna bjuda på artisteri mellan varven. Jätteroligt att titta på, men i ett utsatt tabelläge livsfarligt. Daniel Lindqvists idiotiska inspel med 10 sekunder kvar mot Redbergslid kommer att sitta länge på min näthinna! I situationen H43 befinner sig i gäller det istället att spela tråkigt och effektivt. Vårda bollen och se till att motståndarna får så lite möjligheter att kontra som möjligt!

H43 har i nämnd ordning kvar att möta: Guif, Hammarby, Sävehof, Alingsås och Skövde. Här tror jag verkligen att man vinner mot Hammarby, men sen ser det värre ut. Kanske kan man om man får till det slå Alingsås på hemmaplan också. Men vi utgår från en seger och att man landar på 18 poäng.

Lindesberg har: Malmö, Aranäs, Drott, Kristianstad och Lugi. Man har troligtvis en god chans att slå Malmö och Drott på hemmaplan, medan Aranäs och Kristianstad på bortaplan bör bli en övermäktig uppgift. Om man slår Malmö och Drott hamnar man på 16 poäng inför mötet med Lugi. Jag har varit inne på det förut och slår här fast att H43 kan komma att bli helt beroende av Lugi i sista omgången.
I nuläget har H43 betydligt bättre målskillnad än Lindesberg vilket gör att Lindesberg troligen måste gå förbi rent poängmässigt. Dock ska vi komma ihåg att H43 har svåra bortamatcher mot topplag. Storförluster där och målskillnaden kan försämmras oerhört snabbt!

Som jag ser det är det fortfarande fördel H43. Men det kommer att bli tre jobbiga veckor att följa som supporter. Och det jobbigaste av allt är kanske vetskapen om att det bästa som kan komma ur detta är 10 nervpressande kvalseriematcher. Nåja, det är i såna matcher idrotten är som allra bäst!

RSS 2.0