Truppen

H43 spelade igår sin fjärde träningsmatch den här försäsongen. Det blev dessvärre en stor förlust borta mot Ystads IF med hela 34-24. Inte mycket att säga om, Ystad var troligen klassen bättre och för H43:s del får vi hoppas att det handlar om en dålig dag på jobbet. Ojämna insatser på försäsongen är inte direkt ovanligt med tanke på hur hårt nedtränade spelarna oftast är.
 
Men detta inlägget ska inte handla om träningsmatchen igår. Nej det ska handla om vilken trupp H43 har inför säsongen som drar igång om ganska exakt en månad. Truppen är nu spikad och jag tänkte passa på att ge mina synpunkter på den.
 
Målvakter: Precis som förra säsongen så kommer Oscar Jensen och Torbjörn Jacobsson att dela på målvaktsysslan. Två erfarna och rutinerade herrar som vet vad det handlar om. Båda två har en alldeles utmärkt högsta nivå och kan verkligen stänga igen och vara i högsta grad bidragande till lagets segrar. På minussidan ser vi å andra sidan en mycket låg lägstanivå på båda vilket givetvis kan vara besvärande. Förra säsongen kändes målvaktsinsatserna också mycket ojämna. Men det ska sägas att man då och då hade mycket obefintlig hjälp av ett dåligt försvarspel. Lyfter man det, så är jag övertygad om att även målvakterna lyfter. Kort och gott, jag är inte orolig över målvaktsspelet.
 
Vänstersex: Simon Nyberg och Rasmus Johansson får förnyat förtroende vilket jag tycker är helt okej. Simon inledde förra säsongen som ganska klar etta på positionen men utmanades allt eftersom av Rasmus som verkligen visade framfötterna mot säsongen slutskede. Tyvärr tror jag att Rasmus skadade sig ganska allvarligt ungefär samtidigt som kvalserien inleddes. Jag har inte hört något om hans status men jag befarar att det kan dröja ett tag innan han är tillbaka. Hur som helst två snabba spelare som dessutom är tämligen pålitliga i läget. Något som är ack så viktigt om H43 lyckas med sin ambition att bli bättre i kontringspelet.
 
Mittsex: Ser mycket intressant ut med Sebastian Geissler, Jacob Anderberg och Elias Holmström. Sebastian Geissler kom in ganska sent i laget under förra säsongen men hann ändå med att lyfta framförallt defensiven. Står för såväl tyngd som rutin i laget vilket annars kan ses som en bristvara. Jacob är tillbaka efter en säsong förstörd av en svår knäskada. Tillsammans med Sebastian Geissler tror jag att han kommer att vara en del av ett svårforcerat mittförsvar. Dessutom har jag stora förhoppningar på Elias Holmström nu när han har ett års erfarenhet av elitserienivån. Elias har många goda förutsättningar för att vara en linjespelare av rang, och jag blir inte förvånad om vi får se en hel del linjemål från just Elias den kommande säsongen.
 
Högersex:Gustav Thulin och Patrik Olausson kommer att dela på uppgiften den kommande säsongen. Har tidigare varit lite skeptisk till nyförvärvet av Gustav Thulin, men jag måste medge att han imponerat en del under försäsongen så här långt. Patrik Olausson är helt okänd för mig men har varit en del av Lugis ungdomsverksamhet och även spelat i Farmen. Ung och utvecklingsbar men kommer sannolikt att få finna sig i att nöta en del bänk i år. Lite svårbedömt men jag tror i alla fall inte att H43 kommer att vara svagare på högersex den kommande säsongen än man var den gångna.
 
Vänsternio:Är väl något oklart om vilka av niometerspelarna som ska spela på vilka positioner, men hit tror jag att vi kan räkna Joakim Bååk, Fahrudin Zaimovic och Andreas Hampe. Joakim Bååk är i sina bästa stunder en elitseriespelare av allra högsta klass. Har varit otursförföljd sedan han kom till H43 med dubbla nyckelbensbrott och har inte riktigt kunnat göra sig själv rättvisa. Skadefri så kommer ha att vara oerhört viktig den kommande säsongen. Fahrudin har haft lite av en berg och dalbana i H43. Periodvis har han varit oerhört bra och han inledde tillexempel förra säsongen alldeles strålande. Han mattades dock allteftersom och han gjorde väl i ärlighetens namn ingen särskilt glad efter jul. Vi vet dock vad han kan i sina bästa stunder. Andreas Hampe är jag väldigt nyfiken på då han troligen är en spelartyp H43 lite saknat på vänsternio i ganska många år. En stor och tung skytt. Fortfarande ganska ung så vi får hoppas att utvecklingen går åt rätt håll.
 
Mittnio: Rune Poulssen och Julius Andersson är de som i första hand ska styra H43:s anfallspel den kommande säsongen. Vet dessvärre väldigt lite om de båda, men framförallt Rune har väldigt goda vitsord. Det börjar bli tjatigt att påpeka att detta är en position H43 länge varit i behov av att förstärka, så låt oss hoppas att man verkligen lyckats denna gången.
 
Högernio: Här har H43 länge haft en av eliteriens bästa besättningar. Men nu är Zoran borta och det är en spelare man inte kan ersätta, och man ska inte heller försöka. Måns Gerdtsson är kvar och han kommer högst troligt att få en betydligt större roll i laget nu. Är i sina bästa stunder en alldeles utmärkt elitseriespelare och har löst av Zoran med den äran under flertalet säsonger nu. Tyvärr har Måns en tendens till att vara direkt dålig när han inte är i form och kostar då laget lite väl mycket med många misstag. Vi får hoppas att han blir jämnare med mer förtroende. Bredvid Måns kommer Adrian Brljevic att finnas. Precis som Patrik Olausson kommer han närmast från Lugis ungdomsverksamhet. Känner inte till Adrian alls men skulle tro att han till en början får finna sig i att vara ett komplement till Måns Gerdtsson.
 
Så ser det alltså ut. Bortser vi från tappet av Zoran Roganovic så tycker jag att mycket ser snäppet starkare ut än vad det gjorde förra säsongen, och vi ska också komma ihåg att man har en grund och en stomme att bygga vidare ifrån. Ett par spelare har fått nödvändig rutin från elitserien och kan förhoppningsvis vara ännu bättre den kommande säsongen. Samtidigt går det inte att blunda för att det är en gigantisk utmaning att ersätta de dryga 200 målen som Zoran Roganovic mer eller mindre gjorde på egen hand innan.
 
Har sett många så kallade experter som dömt ut H43 som slagpåse i elitserien nu när man inte längre har Zoran i laget. Och det kan säkert bli tufft. Men någon slagpåse tror jag knappast man blir och får man allt att stämma kan man säkerligen hota de flesta lag i enstaka matcher.

Bra så här långt

Man kan alltid prata om vilket värde träningsmatcher men någonstans är jag ändå ganska övertygad om det alltid är bättre att vinna än att förlora. H43 har nu vunnit samtliga tre träningsmatcher man har spelat så här långt på försäsongen. Vackert så. Ikväll visade man dessutom att man är bäst i Lund just nu. Träningsmatch eller inte så känns det ändå alltid bra att vara bäst i stan.
 
Jag såg tyvärr inte kvällens match som slutade med H43-vinst 27-24. Har dock fått vissa rapporter som antytt att det kanske inte var någon större handbollsunderhållning som bjöds i Fof Arena. Det brukar inte heller vara det när det spelas träningsmatcher med nedtränade spelare i början av Augusti.
Men i H43-lägret verkar man nöjda, och ska givetvis vara det. Utan att dra för stora växlar på resultatet i just dagens match så känns det som om man har något bra på gång.
 
Det verkar som om "Knirr" och Christoffer Geissler har en ganska tydliga plan med vad dem vill få ut av H43-spel. Och utan en Zoran Roganovic som ensam gör över 200 mål så tror jag att fokus kommer att ligga på ett tätt försvarspel som i sin tur leder till fina kontringslägen. Just kontringspelet var tydligen något som Geissler var riktigt nöjd med efter dagens match.
 
Nyförvärven har presenterat sig. Gustav Thulin har varit riktigt bra i de två första träningsmatcherna. Och idag mot Lugi var det Julius Andersson som skötte sig riktigt bra och också blev H43:s bäste målskytt med 5 mål. Roligt att se att nyförvärven levererar. Då har man verkligen träffat rätt där.
 
Närmast väntar ny träningsmatch på lördag mot Ystads IF på bortaplan. Ännu en match som kan ses lite som en värdemätare inför den kommande säsongen. Ystad var ju förra säsongens stora besvikelse, men ser inför den här säsongen riktigt intressant ut. Om H43 gör en bra match mot ytterligare ett elitserielag ser i alla fall jag det som en fingervisning om att man är på rätt väg!

RSS 2.0