Semester

Ja som ni märker har uppdateringen på den här bloggen den senaste veckan varit obefintlig. Mycket beroende på att det händer oerhört lite i handbollsverige just nu. Därför tar jag någon eller några veckors bloggsemester. Hur lång den blir beror helt och hållet på när det dyker upp något intressant att skriva om.

Om lite drygt två veckor drar försäsongen igång på allvar igen och strax därefter börjar träningsmatcherna dyka upp. Om inte förr är jag säkert tillbaka tills dess. Men titta gärna in då och då. Händer där något intressant så skriver jag givetvis om det. Min semester är inte ristad i sten så att säga.

Har ni någon intressant information ni kan tänka er att delge mig så kommentera i bloggen eller maila.
Ha det så skönt i det svenska sommarvädret!

Mailadress

Jag har nu skapat en mailadress just för bloggen. Om någon läsare vill komma i kontakt med mig utan att behöva skriva i kommentarerna når ni mig på: [email protected]

Kanske är det någon som vill delge mig några rykten eller skvaller. Gör gärna det. Ju mer information jag har, desto mer läsvärda blir säkert mina inlägg.

 

Hör gärna av er om både smått och gott, men i detta fallet ska det givetvis beröra handboll på ett eller annat sätt. Spamliknande mail, eller andra dumheter vill jag inte veta av!


Olof Ask, rättelse.

En besökare på bloggen har via kommentatorsfältet på det förra inlägget förklarat närmare hur det ligger till. Tycker det är jättebra att ni som eventuellt har bättre inblick i H43, eller handbollen rent allmänt hör av er och rättar mig när jag är ute och cyklar. Kanske kan det tyckas att jag borde göra min reserch bättre innan jag publicerar inlägg, men i dagsläget är det inget jag direkt har möjlighet eller framförallt tid att göra. Jag har precis som de flesta andra en familj, ett hus och ett heltidsjobb som tar en del tid i anspråk. Därför tänker jag även fortsättningsvis ventilera mina åsikter här även om de kan innehålla faktafel eller om de råkar trampa på ömma tår. Jag hoppas att ni som läser finner mina tankar och åsikter läsvärda.

Hur som helst så har jag förstått det som att H43 faktiskt gjort allt dem kunnat för att Olof Ask skulle få möjligheten att återvända till klubben när han var färdig med sitt utlandsäventyr. Något Olof hade för avsikt skulle ske om 2 år. Tyvärr är marknaden i europa inte var den var innan den senaste lågkonjunkturen och några intressant alternativ dök aldrig upp för Olof Ask.

När Olof insåg att det inte skulle bli något vidare europaäventyr blev det isället intressant att vända hemåt och så sakteliga slussas in den civila karriären som ska ta vid efter handbollskarriären. När Olof bestämde sig för detta hade H43 redan spikat årets trupp och ingen möjlighet fanns att ta in Olof i truppen.

Ungefär så tror jag att det har gått till, och rätta mig nu gärna om jag återigen fått det om bakfoten. Jag får be om ursäkt till H43:s ledning att jag var onödigt hård när det nu visat sig att man faktiskt gjort allt man kunnat.

 

Vad gäller övriga elitserieföreningar i skåne och kanske framförallt Lugi tycker jag däremot fortfarande att det är konstigt att man inte har mer att locka med än OV Helsingborg. Elitseriespel i sig bör ju locka betydligt mer än allsvenskt spel. Å andra sidan är jag som H43 supporter mest glad åt att vi slipper se Olof i Lugis vinröda tröja, det hade inte känts bra.


Olof Ask

När den gångna säsongen led mot sitt slut skrev jag ett antal inlägg om vilka nyförvärv jag vill se i H43:s tröja inför nästa säsong. Den jag allra helst ville se var Olof Ask som jag till med kalla för mitt dröm nyförvärv. Detta då jag visste att Olof inte skulle få förlängt kontrakt hos Ålborg i Danmark. Olofs kvalitéer som linjespelare hade lyft H43 minst en nivå i sitt spel. Detta i kombination med hans förflutna som spelare i just H43 gjorde att jag drömde om en övergång.

H43 spikade dock sin trupp tidigt och det enda nyförvärvet på mittsex stavades Martin Karlsson från allsvenska Hallby. Olofs namn nämndes sen ihop med såväl IFK Kristianstad som Lugi. Men istället har Olof nu val att skriva på ett treårskontrakt med allsvenska OV Helsingborg.

Att OV lyckas knyta Olof Ask till sig är mycket imponerande. Och på tre år dessutom. Tydligen lyckades man erbjuda Olof en bra helhetslösning med en hygglig lön kombinerat med ett arbete som slussar Olof in i den civila karriären som civilekonom. Något han är utbildad som redan innan tiden i Danmark.

Jag måste nu erkänna att jag på nytt är mycket besviken på lundaklubbarna och i synnerhet H43 som borde kunnat dra nytta av att Olof tidigare representerat klubben. Nu ska jag kanske akta mig för ta i med för stora ord när jag kanske inte har hela bilden klar för mig. Men att bli utkonkurrerade av en allsvensk klubb på detta viset är banne mig bedrövligt. Inte ska väl OV ha ett bättre kontaktnät i näringslivet än vad en elitserieklubb har.

Att H43:s ekonomi är allt annat än bra är något vi får leva med och acceptera. Men att man då går miste om möjligheterna att erbjuda andra lösningar till spelare som uppenbarligen är öppna för förslag är åt helvete. Är bara att beklaga att handbollsverige inte för njuta av en spelare i elitserien som varit på gränsen till landslaget under ett par år.

Elitserietips

Handbollen går för nuvarande riktigt på lågvarv. De flesta spelarna har gått på semester. Försäsongsträningen har tagit en paus och till och med Silly season har mattats av.
Därför tänkte jag ge mig på ett första tips om hur jag tror att nästa säsongs elitserie slutar. Helt baserat på nuvarande situation. Spelare kan både komma och gå fortfarande därför kommer mitt slutgiltiga tips att komma först om ungefär två månader. Men nu känner jag som följer.

1. Guif: Jimmy Jansson har lagt av, och i dagarna försvann Patrik Johansson till Tyskland. Men Guif har fått behålla stommen. Och i Robin Hallberg har man fått en riktigt bra målvakt, och Helge Freiman ny från Tumba är en supertalang. Guif är knappast så bra som Sävehof var förra året men får defenitivt gälla som favorit.

 

2. IFK Skövde: Rasmus Wremer har kommit hem. Tobias Warvne har anslutit från Lindesberg. Andreas Nilsson fick i slutet av förra säsongen sitt landslags genombrott. Lägg där till Linus Lake och Niklas Forsmoo och förmodligen elitseriens bästa målvakt i Mikael Appelgren. Skövde lär bli livsfarliga nästa säsong.

 

3. Sävehof: Har givetvis fortfarande en bra trupp i grunden. Men man har blivit av med Jonathan Stenbäcken och Johan Jakobsson och därmed också en massa enkla mål från bra skytte. Fredrik Larsson har anslutit och han är givetvis en mycket duktig spelare med landslagsmeriter. Men han ersätter inte Stenbäcken rakt av, är inte samma spelartyp. Och i nuläget känns det som om Sävehof kommer att få jobba mycket hårdare för varje mål nästa säsong. Dock tror jag att det dyker upp fler nyförvärv här och att Sävehof hamnar högre upp i mitt slutliga tips.

4: LUGI: Hade man lyckats behålla Kim Ekdahl Du Rietz hade Lugi hamnat högre upp i mitt tips. Nyförvärven av Albin Tingsvall och Kristians Meijer ger bra eko i handbollsverige. Men just nu ser man tunna ut på vänsternio och på linjen. Kanske också ett frågetecken för målvakternas jämnhet. Hur som helst så kommer Lugi att ha en ruggigt hög högstanivå kommande säsong, men är mycket känsliga för skador som det ser ut nu!

 

5. HK Malmö: Malmö har byggt långsiktigt under ett par år nu. Inför kommande säsong har man troligen landets bästa målvaktspar i Oscar Jensen och Stephen Nielsen. Dessutom är de nya danskarna Kasper Olsen och Matias Pape Granvik intressanta namn. Nästa säsong tror jag nog att Malmö säkrar slutspelsplatsen långt innan den sista omgången.

 

6. Alingsås: Har tappat Björn Iveland och Jonathan Berg och inte förstärkt med något mer än ett par unga lovande killar som snarare kommer att vara bra om ett par år än den kommande säsongen. Måste dessutom börja vinna mer utanför Nolhagahallen. Stabilt slutspelslag men inte mer än så.

7. Ystads IF: Förra säsongens missräkning med missat slutspel lär inte upprepas. Truppen känns gedignare inför kommande säsong med Martin Bager på mittsex som en riktig kalasvärvning. Ska också bli intressant att se hur Jim Gottfridssons första elitseriesäsong blir. Om Sebastian Seifert dessutom fått ordning på sina astmabesvär så kan Ystad bli jobbiga för alla lag. Men jag tror att det finns stor risk för att man är ojämna även nästa säsong. Pierre Hammarstrand blir bara äldre och äldre.

 

8. IFK Kristianstad: Tror att det är dags för Kristanstad att gå till slutspel nu. Känns som om man har värvat vettigt nu och inte skjutit lika vilt från höften som tidigare gällande värvningsstrategi. Dessutom har man en bra stomme kvar sen tidigare säsonger. Dessutom har man hjälp av elitseriens mest enögda och osportsliga hemmapublik.

9. HK Drott: Tror inte riktigt på Drott inför kommande säsong. Man har bland annat blivit av med Stephen Nielsen i målet. Dessutom har man i nuläget ingen riktig mittsexa och Hasse Karlsson lär inte vara tillbaka för em-uppehållet. Diego Perez Marne var allt annat än klockren förra säsongen och om inte han med flera lyfter sig en eller ett par klasser så tror jag att Drott får svårt att nå slutspel.

 

10. Redbergslid: RIK har överpresterat i flera säsonger nu med sitt unga lag och någon gång borde det ta stopp. Magnus Wislander och Johan Eklund är fantastiskt duktiga tränare och givetvis blir de unga spelarna äldre och mer rutinerade men ändå. Tror på missat slutspel men inte kvalspel.

 

11. HK Aranäs: Står intför den svåra andra säsongen i elitserien. Har värvat intressanta namn i Jonathan Berg, Joseph Azizi och Hampus Wanne men å andra sidan är inte Pelle Linders kvar. I de matcher jag såg Aranäs förra säsongen så kändes det som om Pelle Linders var typ halva laget. Alexander Borgstedt och Tommy Atterhäll lär nu få ta STORT ansvar. Tror på kvalspel.

 

12. H43: Den gångna säsongen vill vi H43:are gärna glömma. Starten var visserligen bra men sen.... På förhand ser det väl egentligen inte så vansinnigt mycket bättre ut inför kommande säsong men det finns många spelare som besitter stora handbollskunskaper. Tror att Thomas Sivertssons inträde i ledarstaben kan få stor betydelse.

 

13. Hammarby: Jag tippar alltså Hammarby på 13:e plats även om det i skrivande stund är högst osäkert om Hammarby handboll ens existerar kommande säsong. Men om man reder ut de ekonmiska problemen och överlever så har man trots allt spelare som Michael Åström, Johan Pilfalk och Josef Puyol. Hammarby ser inte bra ut, men lär ändå vara bättre än en nykomling utan några starkare nyförvärv. Kvalserien senast avslöjade att skillnade mellan elitserien och allsvenskan är STOR!

 

14. CaperioTumba: Nytt namn på IFK Tumba men annars inte mycket nytt. Nykomlingen har blivit av med sin bästa spelare i Helge Freiman och de nyförvärv man gjort är inte direkt namnkunniga. Som mitt resonemang ovan under Hammarby lyder så är det stor skilland mellan elitserien och allsvenskan. Och just nu känns det faktiskt som om det lag som gick upp i våras var starkare än det man kommer att mönstra till hösten.

 

Så tänker alltså jag i skrivande stund. Men mycket kan komma att ändra fram till seriestart. 


Truppen 2011-2012, sammanfattning.

Jag har tidigare inventerat truppen i sju delar, position för position. Nu tänkte jag ge mig på en sammanfattning av läget inför kommande säsong. Detta blir också den åttonde och sista delen om truppen.

Från den gångna säsongens trupp har endast tre spelare lämnat. Andreas Bamberg, Ola Anto och Nemanja Milosevic. I mina ögon är förlusterna av de två förstnämnda som det utvecklat sig inte särskilt kännbara. Men då är förlusten av Nemanja å andra sidan desto mer kännbar.

Andreas Bamberg var kanske H43:s bäste spelare jämte Zoran Roganovic under inledningen av förra säsongen fram till den olycksaliga matchen mot Sävehof där hans korsband gick av. Kortsiktigt var alltså förlusten av honom mycket kännbar. Men allteftersom tiden gick så gick Christoffer Fors från klarhet till klarhet. Och i mina spekulationer är Stoffe Fors ännu bättre nästa säsong därför tror jag inte att vi kommer att sakna Bamberg något nämnvärt.

Ola Anto värvades som "försvarsgeneral" till H43. Inledningsvis bildade han också ett svårforcerat mittlås tillsammans med Jens Eriksson. Men egentligen var Ola bara bra i någon enstaka match i början på säsongen. Sedan hände något. När Nemanja gjorde comeback blev speltiden allt mindre och mot slutet var han oftast förpassad till läktaren.

Nemanja Milosevic har gjort åtta säsonger i H43. Och allt eftersom tiden gått har han visat vilken tillgång har är framförallt defensivt. Jag är livrädd inför kommande säsong när det gäller H43:s försvarspel då jag inte längre ser någon tydlig ledargestalt defensivt. Nemanja är den av de flyktande spelarna vi garanterat kommer att sakna en hel del.

På nyförvärvsfronten finns Adam Sandgren, Martin Karlsson och Fahrudin Zaimovic. Två doldisar och en lite mer namnkunnig spelare.

Om vi börjar med Fahrudin Zaimovic som jag ser som den något mer namnkunniga spelaren så är jag övertygad om att han tillför ytterliggare en dimension till H43:s anfallspel. Han har i sina tidgare klubbar spelet mycket som vänsternia men jag är övertygad om att han med sitt fina rörelsemönster, sin speluppfattning och sitt skott är en alldeles utmärkt mittnia.

Adam Sandgren är mest värvad för framtiden. Ung och utvecklingsbar och ska väl egentligen inte glädja oss supportrar något nämnvärt redan i år. Men jag hoppas att Adam får några minuter här och där redan nu så han får känna på elitserien. Med Adam ska man skynda långsamt

Martin Karlsson känner jag inte till alls skulle jag vilja påstå. Men tror att han besitter en hel del egenskaper som linjespelare som Jens Eriksson och Petter Strömberg INTE besitter. Något mindre, mer rörlig och snabbare i fötterna.

Tittar man på truppen i sin helhet tror jag att det offensivt blir bättre till nästa säsong. Nyförvärvet av Zaimovic tillsammans med ytterliggare utveckling av unga spelare bör leda till ett bättre och mer varierat anfallspel.

Försvarspelet sätter jag däremot ett stort frågetecken till! Redan mot slutet av förra säsongen blev försvarspelet allt sämre. Varför kan man alltid fråga sig. Nu finns varken Nemanja eller Ola Anto kvar heller som får ses som de två mest renodlade försvarspelarna vi hade. Risken finns att H43 nästa säsong släpper in ett par mål mer per match jämfört med förra säsongen. Och då vill det verkligen till att anfallspelet är bättre.

Jag kan ifrågasätta vissa prioriteringar när man format den nya truppen. Man förlänger med Johan Brännberg på en postion där det redan finns tre spelare att tillgå. Man väljer att knyta upp Martin Karlsson på en postion där Jens Eriksson och Petter Strömberg redan finns. Däremot anser man sig inte ha råd med Nemanja Milosevic. Jag vet inte alls vad de enskilda spelarna har i lön. Men min tanke är att den kostnad som Brännberg och Martin Karlsson gemensamt medför kanske kunde gjort större nytta om man lagt den på att behålla Nemanja Milosevic istället.

Annars tror jag årets bästa nyförvärv finns utanför planen. När H43 lyckades knyta till sig Thomas Sivertsson som utvecklingsansvarig var det troligen det bästa man gjort sen man fick hit Zoran Roganovic. Thomas Sivertsson har tonvis med erfarenhet framförallt som spelare. Men han har också samlat på sig en hel del erfarenhet som ledare under sina år i Kolding i Danmark. Förhoppningsvis kan Thomas Sivertsson på ett bra sätt slussa in de yngre spelarna i sina roller. På så sätt borde H43 kunna få mer struktur i sitt spel. I den bästa av världar hade jag gärna sett Thomas Sivertsson som assisterande tränare fullt ut, men kan tänka mig att ekonomin satte stopp för det.

Så vad kan vi förvänta oss av den här truppen då. Ja det är knappast någon trupp som spelar sm-final i Malmö Arena den 12:e maj nästa år. Kvalserien får väl tyvärr ses som ett realistiskt hot även kommande säsong, men jag tycker nog att målet bör vara att undvika kval. Slutspel? Nja, knappast. Då ska banne mig allt klaffa i 32 omgångar!

RSS 2.0