Årets onödigaste förlust

H43 hade med ca. 5 minuter kvar att spela kopplat ett bra grepp på matchen mot Redbergslid. Men ett par tveksamma domslut och inte minst vissa huvudlösa beslut av spelare ledde till en mycket bitter förlust. Och det känns så förbaskat onödigt. Detta kan få ödesdigra konsekvenser för utgången av hela säsongen nu!

H43 gör totalt sett en hygglig match, inte mer. Första halvlek är stundtals direkt dålig. Redbergslid ligger steget före hela tiden och det är väl egentligen bara Espen som på allvar håller H43 kvar i matchen. Anfallspelet går på kryckor igen i första halvleken. Samtliga niometerspelare, inklusive Zoran måste bli mycket bättre på att värdera lägena som uppstår. Har du två storväxta försvarspelare mot dig är det troligen inte så klokt att ensam, helt utan uppbackning, försöka gå på avslut just där.

I andra halvlek ser det bättre ut. Man spelar mer som ett lag och får med åtminstone den ena kanten på allvar. Christoffer Fors går just nu från klarhet till klarhet och var förmodligen H43:s bästa utespelare idag. Ska det bli riktigt bra måste den andra sidan komma igång också!
Zoran gör en bra match, tyvärr är han mindre lyckad i slutminuterna när matchen ska avgöras. Ibland får jag en känsla av att han så gärna vill ta på sig hjälterollen att det mellan varven blir mindre genomtänkta beslut i ivern att få avgöra.
Johannes Sandgren tycker jag på nytt gör en bra match, och Daniel Lindqvist är helt okej. Sen stannar det nog där. Bland utespelarna i alla fall. För bäst på plan är Espen Christensen. Undrar hur många poäng H43 hade haft i år utan hans storspel??

Vill egentligen inte gnälla alltför mycket på domarinsatsen. Men tyvärr blir den direkt avgörande idag. Med 40 sekunder kvar ska Zoran ha ett solklart frikast. Men domarna friar och RIK kontrar in kvitteringen.

Att sen elitseriespelare inte lyckas vara kalla nog och hålla i bollen tillräckligt länge för att motståndarna inte ska få en chans att avgöra är en annan sak. Så vi ska nog inte skylla allt för mycket på domarna!

Publiksiffran var på lite drygt 800 personer. Ofattbart lite med tanke på att det var fri entré. Men jag börjar mer och mer ge upp Lund som handbollstad så jag orkar inte ens bli upprörd längre! Det var i alla fall ett klart fall framåt när det gäller stämningen. Riktigt bra tryck stundtals idag!

Ystad gjorde sin plikt och besegrade Lindesberg. Tack för det Ystad. Men det är fortfarande 10 poäng att spela om. H43 har ett mycket tufft program kvar och den enda realistiska segerchansen kommer på lördag hemma mot Hammarby. Då hamnar man på 18 poäng, tveksamt om det räcker.

Dags att prestera

Jag skrev inför onsdagens match att det var säsongens viktigaste. Och då var det så. Men lite tack vare förlusten där, så är kvällens match mot Redbergslid ännu viktigare. Det är nu dags att plocka fram det bästa man har, spela enkelt och vägvinnanade. Och också visa att man klarar av att hantera den pressade situation som uppkommit!

H43 har kvar att möta Redbergslid, Hammarby och Alingsås på hemmaplan. På bortaplan har man Guif, Sävehof och Skövde. Med andra ord är det extremt viktigt att man vinner sina hemmamatcher, och framförallt dem mot Redbergslid och Hammarby. Jag spekulerade under vm uppehållet om att 20 poäng bör räcka för kvalserien. Det tror jag fortfarande, vilket för H43:s del innebär 2 segrar. Men om Lindesberg fortsätter visa form skadar det inte med ännu fler segrar!

Ikväll väntar Redbergslid. Ett av seriens formstarkaste lag efter vm-uppehållet. Man har ett ungt lag men trots det spelare som varit med ett antal år nu. Välskolade spelare som kan handbollens abc utan och innan. Man har i Rickard Lönn på vänsternio och Linus Arnesson på mittnio två spelare som ligger i toppen av skytteligan. Kanske har man en liten svaghet på målvaktssidan.
Redbergslid har vunnit 5 av 6 matcher efter vm. Den sjätte var ett riktigt bottennapp mot Guif. Och det är väl ganska typiskt ett lag med många unga spelare. När det plötsligt går dåligt så går det riktigt dåligt. Kanske kan vi hoppas på en lite sämre dag även ikväll!

Enligt sydsvenskan ställer H43 upp med ordinarie lag ikväll. För fjärde matchen i rad om jag räknat rätt. Det finns således inget att skylla på i händelse av förlust. Samspelet bör sitta allt bättre.
Glädjeämnen senast trots storförlusten var väl framförallt Daniel Lindqvist och Christoffer Fors. Dessa både har gjort fina insatser på slutet och måste vara bra även ikväll. Extra roligt med Christoffer Fors då det tyder på att man äntligen har fått igång lite kantspel. Nu gäller det bara att Fredrik Creutz och Kalle Björkman vaknar till på andra kanten.

Vad som MÅSTE bli bättre än senast är försvarspelet. H43 ska ha sin styrka bakåt. Och det håller inte att släppa in 40 mål mot en botten konkurrent. Espen hade förmodligen inte heller någon av sina bästa dagar. Men vi kan inte räkna med att han ska rädda oss varje gång!

Kvällens match sänds i Tv4 Sport. Alltid roligt att H43 visas i tv. Det är dock aldrig någon ursäkt för att stanna hemma och låta bli att ta sig till arenan och stötta laget, kom ihåg det! Mycket bra dessutom av Climat80 att gå in och bjuda publiken på entrén ikväll. Då kan vi hoppas på lite bättre tryck än normalt!

Lugi vinner på sin bredd

Var och tittade på Lugi-Ystads IF igår kväll. Mellan varven en småtrevlig handbollsmatch. Men jag hoppas verkligen att Ystad hade en dålig dag idag och att dem lyfter sig till på söndag. Då väntar nämligen Lindesberg på hemmaplan nere i Ystad. Och för oss H43:are är det nästan lika viktigt att Ystad vinner den matchen som att H43 vinner sin egen match mot Redbergslid!

Med alla spelare friska och krya så har Lugi en imponerande bredd. Kim Ekdahl Du Rietz och Anders Hallberg var tillbaka igår. Båda gjorde en ganska stabil insats men höjde sig inte direkt över mängden. Trots allt blev dem punktade båda två sista 10 minuterna. Då klev istället andra spelare fram och Lugi fortsatte göra mål trots punktmarkeringen. Här vill jag framförallt nämna Niklas Gudmundsson. Att "Gummi" är en fantastiskt duktig avslutare från vänsterkanten vet vi. Men vilken speluppfattning och vilken passningsläggare han är visade han med eftertryck sista 10 minuterna igår. Hans läckra inspelningar till Johan Fohlin får närmast betecknas som handbollsgodis!

En annan som var duktig igår var Sebastian Lindell. Snacka om att täppa till truten på mig. Jag har länge under säsongen gått och funderat på varför han är en av få Lugispelare som haft negativ utveckling. Så när han blev uttagen som reserv i em-kvaltruppen bestämde jag mig i mitt senaste blogginlägg att skriva om det. Igår passar han då på att göra sina bästa match för säsongen, han var stundtals briljant. Nu tror jag knappast att han läser denna bloggen. Men man skulle nästan kunna tro att han ville visa mig att jag hade fel!

Lugi har förmodligen seriens bästa försvarspel. Ystad kom absolut ingenstans under stora delar av andra halvlek. Bakom försvaret gör Linus Persson en helt okej match. Sydsvenskan påstår till och med att han var Lugis bästa spelare, något jag inte håller med om.
Jag menar däremot att Lugi har en lindrig variant av målvaktsproblem, i alla fall för ett lag som ska hävda sig i toppen. Både Linus Persson och Joakim Svensson är helt okej elitseriemålvakter. Men båda tenderar att ha alldeles för låg lägstanivå. Dessutom ser man inte ofta den här vansinnigt höga högstanivån som en matchvinnande målvakt måste ha. Har Lugi en dålig dag försvarsmässigt räddar sällan målvakterna dem. Men det kanske mest är en känsla jag har!

Ystad hade ingen bra dag. Försvarsmässigt stämde det inte alls. Och framåt var det väl bara Philip Nilsson och Sebastian Seifert som får godkänt. Seifert har en tuff säsong med sina astmaprobelm. Ändå syns det att han har något som inte många andra elitseriespelare har. Han får gärna vara ännu bättre på söndag. Snälla Ystads IF, lyft er till på söndag och slå Lindesberg!

Dagen efter och em-kvaltrupp

Med ett dygns distans till debaclet i Lindesberg känns det både bättre och ännu sämre på samma gång på något konstigt sätt. Bättre så tillvida att H43 har allt i egna händer. Lindesberg ska vinna minst tre matcher av dem återstående sex. Att jämföra med dem fyra segrar dem har på sina tjugosex första matcher. Bra så. Sämre beror mer på en känsla som växer sig allt starkare i mig att det kommer att gå åt ......!
Lindesberg har för första gången på hela säsongen i princip vittring på en kvalplats. Dem kommer att sälja sig mycket dyrt, och risken är dem börjar rida på en framgångsvåg. Lindesberg har dessutom en sak som H43 inte har. Ett ordentligt publikstöd på hemmaplan. Detta kan ju i och för sig jag och alla ni som läser bloggen göra vårt bästa för att ändra på. På söndag mot Redbergslid bjuder en sponsor på entrén, kom igen och ta chansen och gå på handboll! Laget behöver precis allt stöd dem kan få!

Idag kom truppen till em kvalet. Inga större konstigheter egentligen med tanke på skadeläget. Zachrisson istället för Lennartsson på höger6. Det kändes som hög tid för det. Däremot ställer jag mig starkt frågande till valet av Sebastian Lindell som reserv på hemmaplan. Han har inte haft någon vidare säsong i år egentligen. Vad har hänt med Marcus Enström?
Mitt6 positionen som vanligt ett frågetecken. Nu får Andreas Nilsson chansen eftersom Mattias Gustafsson ville vara hemma med sina tvillingar. Inget ont om Andreas men det känns inte som om han är riktigt flygfärdig.

Appropå Sebastian Lindell har en tanke vuxit sig allt klarare ju längre säsongen har gått. Tomas Axnérs inträde som assisterande tränare har betytt otroligt mycket för vissa spelare. Kim Ekdahl Du Rietz har tagit det här sista klivit. Anders Hallberg har nått spelmässiga höjder som jag aldrig trodde jag skulle få se hos honom. Och jag tror att mycket beror på Axnérs lidelse för individuell spelarutveckling. Det intressanta i sammanhanget är att Sebastian Lindell är högersexa, alltså samma position som Axnér själv hade. Här borde alltså komma mängder av tips och råd och träningsövningar från en person som gjort över 1000 mål både i Bundesliga och Elitserien. Istället är Sebastian Lindell en av få Lugispelare som i mina ögon har haft en negativ utveckling jämfört med förra säsongen. Bara en tanke!

Nu är ju detta en blogg som ska handla om handboll. Men jag kan inte låta bli att nämna Marcus Hellner och Emil Jönsson. Som Anders Blomqvist hade sagt: HÄRLIGT!
Nu är skid-vm igång, och det enda som får mig upp ur tv-soffan är väl om H43 har match!
Marcus Hellner - Petter Northug 1-0

40-30, inte alls bra

Jag skrev inför matchen att H43 måste undvika dem långa svackorna med bortkastade bollar och regelfel. Detta lyckades man desvärre inte alls med. Det kan tillexempel nämnas att H43 tar ledningen med 5-3 efter 5.53 på den första halvleken. Under dem följande 10 minuterna lyckas man endast göra ett mål. Istället innehåller denna period på nytt mängder av passmissar, tappade bollar och regelfel. Detta är för dåligt. Fast å andra sidan så gör man ju faktiskt 30 mål idag, och det bör normalt räcka till seger!

Samtidigt ska erkännas att det för en gång skulle inte bara var offensivt som det brast. Nu har jag inte sett matchen utan som vanligt endast följt den via heh:s online rapportering. Men 20 insläppta mål i varje halvlek vittnar knappast om särskilt bra försvar eller målvaktspel! Lindesberg verkar ha gjort mål lite som man själv velat och hur det kan ha varit så har jag lite svårt att förstå. Espen måste ibland få lov att ha en lite sämre dag, inget konstigt med det. Men försvarspelet då? Försvarspel bygger till minst 75% på vilja. Och har man inte rätt vilja i en sån här match, då vet jag inte om man bör spela på den här nivån!

Att förlora en så här betydelsefull match stort är riktigt dåligt. Och det gör mig riktigt orolig. Detta tyder nämligen på svårigheter att prestera under mental press. Och det är precis vad som väntar under 10 matcher i kvalserien. Om du nu blir någon kvalserie. Att fortfarande tro att laget skulle ha någon chans att ta sig upp på säker mark är bara löjligt. Snarare ska vi vara väldigt tacksammma om dem tar sig samman och håller Lindesberg bakom sig under seriens slutskede. Direkt nedflyttning börjar tyvärr bli en uppenbar risk!

Nu är det mycket möjligt att Lindesberg överpresterar lite. Att man red på den överraskande seger mot Alingsås. Men hur som helst så ska H43 inte förlora en sån här match med 10 mål.
Risken är nu överhängande att Lindesberg på allvar fått luft under sina vingar och fortsätter att vinna ett par matcher av bara farten. Då gäller det för H43 att själva börja prestera. Det är viktigt att komma ihåg att vi fortfarande har allt i egna händer. Lindesberg har nog på pappret ett något lättare program kvar. Men så länge H43 plockar sina poäng här och där så tvingar det Lindesberg att överträffa sig själva.
Det skulle faktiskt kunna avgöras i sista omgången då H43 möter Skövde borta. Och Lindesberg möter, håll i er nu, Lugi hemma. För en gång skull kan det då kännas helt okej att hålla på Lugi! Historiskt sett brukar det dock sällan vara bra när H43 är beroende av Lugi!

Säsongens viktigaste match

Ikväll vid 20.30 tiden infinner sig antingen en känsla av lugn eller en känsla av ökande ångest. Då vet vi nämligen om H43 lyckats utöka avståndet till Lindesberg till 8 poäng, eller om Lindesberg har krympt det till 4. Ja matchen kan ju för all del sluta oavgjort också.

Bägge lagen kommer med segrar i bagaget. H43 mot Lugi, och Lindesberg mot Alingsås. Något överraskande segrar sett på förhand. Men ikväll tror jag att det lag som bäst hanterar situationen mentalt vinner. Under matchen måste man på något sätt få bort alla tankar på tabelläget, vilket absolut inte är lätt.

Lindesberg har väldigt mycket att vinna i kvällens match. H43 har däremot väldigt mycket att förlora. Jobbiga förutsättningar alltså, men istället för att tynga ner sig av dem gäller det att visa att man är ett bättre handbollslag än Lindesberg.

H43 kommer enligt en artikel i sydsvenskan att ställa upp med samma lag som senast. Inga skador eller sjukdomar som stör alltså och det är väldigt skönt. Känns som om ett flertal spelare är på väg upp i form och jag hoppas att ännu fler följer efter. Daniel Lindqvist gjorde förmodligen sin bästa match för säsongen senast, liksom Kalle Björkman och kanske även Christoffer Fors. Johannes Sandgren har varit bra i varje match jag sett efter vm uppehållet!

Tålamod i anfallet är en nyckel för blå seger ikväll. Bakåt är man klart bättre än Lindesberg. Men det gäller att göra fler mål, och dem långa tunga svackorna med bortkastade bollar och regelfel måste undvikas.

Kom igen nu H43, skänk oss lite glädje ikväll. Finns många supportrar som håller tummarna lite extra ikväll!

Ödesvecka

Ja det kan man nog kalla det som väntar H43 denna veckan. Lindesberg borta på onsdag och Redbergslid hemma på söndag. Snacka om 4 poängsmatcher. Och när veckan är slut så kan vi nog slå fast om man greppat det sista lilla halmstrået att undvika kval, eller om serieavslutningen blir en nervpärs för att undvika direkt nedflyttning!

Segern mot Lugi smakade riktigt bra. Så ska det ju vara efter en derbyseger. Men det handlade också om sättet man vann på. Helt plötsligt, bara fem dagar efter den uppgivna insatsen mot Drott på hemmaplan så visade man upp ett helt annat anfallspel än vi sett på i stort sett hela säsongen! Skönt också att avståndet till Lindesberg ökade, eller vänta nu, nej det gjorde ju trots allt inte det!

Lindesberg svarade för en präkitig skräll när man slog formstarka Alingsås och dessutom på bortaplan. Starkt gjort måste jag säga samtidigt som jag skickar en syrlig förfrågan till Alingsåsspelarna om hur intresserade dem egentlgen var?

För H43:s del var denna självförtroende boost för Lindesbergspelarna förmodligen det sämsta som kunde hända. Men samtidigt visade man sig själv och oss supportrar vilken trevlig handboll man kan spela i torsdags, och bör ta detta med sig inför onsdagens match!

Var förresten mycket handboll på tv i helgen. Måste säga att jag tycker Svt:s sändingar känns proffsigare och mer seriösa nu när dem äntligen börjat visa lite elitseriehandboll också. Men vilken skillnad en kommentator kan göra. Chris Härenstam förra helgen var flera ljusår bättre än vad Roger Blomqvist var igår. Men så länge handbollen i alla fall sänds så kan jag stå ut med en lite sämre kommentator!

Två lag i Lund, ett för mycket?

I gårdagens sydsvenskan skrev Jan Gustafsson en krönika i samband med artiklar om derbyt i torsdags. Artikeln handlar om att irfågasätta H43:s existens som elitlag i Lund. En fråga som kanske kan vara berättigad men en aning felvinklad om du frågar mig. För varför ska det vara så självklart att det är Lugi som ska leva vidare och inte H43?

Just nu firar Lugi betydligt större elitframgångar av dem två föreningarna, det går inte att blunda för. Det går inte heller att blunda för att Lugi har äldre och starkare traditioner. Men i takt med att idrotten styrs allt mer av ekonomi betyder traditioner allt mindre. Istället handlar det om vilka som jobbar hårdast och bäst med att få en bra relation med näringslivet. Och här kan det svänga fort!

Det räcker att vi går tillbaka omkring tre år i tiden så såg vardagen i Lund väldigt annorlunda ut. H43 hade efter ganska många års arbete skaffat sig bra förutsättningar både sportsligt och ekonomiskt och säsongen 07-08 rönte man också klubbens största framgångar hittils när man gick till semifinal där Hammarby blev för svåra.
Samtidigt var Lugi inte särskilt långt ifrån att åka ur elitserien. Det krävdes tre matcher mot Hallby för att hålla sig kvar i den högsta divisionen!

Utan att ha några siffror att tillgå kan jag nästan lova att H43 hade större inkomster och en stabilare ekonomisk grund säsongen 07-08 än vad Lugi hade. Problemet var bara att man i H43 blev lite fartblind. Skaffade ett par dyra nyförvärv och gjorde andra kostsamma satsningar. Dessa satsningar blev i samband med uteblivna sportsliga framgångar det som två år senare höll på att föra föreningen i graven.
Lugi lyckades under tiden betydligt bättre med sina nyförvärv och satsningar och har idag en betydligt bättre elitverksamhet.

Det jag vill peka på här är hur fort det kan vända. Hade Lugi åkt ur elitserien på vårkanten 2008 hade troligtvis inte någon ifrågasatt H43:s existens i Lund idag. Kanske kan vi se en liknande vändning inom kort. H43:s styrelse jobbar säkerligen ganska hårt för att förbättra läget. Kanske Lugis dito blir en aning bekväma, och vips så ändras förutsättningarna på nytt!

Om Lund är stort nog för två elitserieklubbar i handboll känns tveksamt i dagsläget, även om det tar emot att erkänna det. Publiksiffrorna efter vm har knappast visat på ett bra publikunderlag ens för ett lag.
Klubbarna får gärna visa att jag har fel. Och vi supportrar vill inget hellre än att behålla rivaliteten mellan våra lag. Men om det visar sig på sikt att Lund är för litet för två lag i elitserien vill jag mena att det på inget sätt är självklart vilket lag som ska va kvar, och vilket som kommer att försvinna!

Den satt gött!

Hoppsan ska man kanske säga. Inför matchen pratade jag om en rädsla att Lugi skulle dra ifrån snabbt och avgöra matchen. Istället var det H43 som efter tio jämna minuter drog ifrån och var i förarsätet hela matchen. Även om Lugi till och från var på väg in i matchen så var det aldrig något snack egentligen. Och nu känner jag någon konstig blandning av glädje och frusturation. Glädjen förstår ni säkert. Och frusturationen kommer av att h43 ligger där dem gör i tabellen när dem visar att dem kan spela handboll som idag!

Förmodligen säsongens bästa insats anfallsmässigt. Ett bra och varierat anfallspel. Och även om Zoran stundtals är lysande och även idag blir målbäst så är det många andra som kliver fram. Två stycken som förtjänar ett extra plus är två spelare som fått gansk mycket kritik för sina insatser under hösten. Daniel Lindqvist som verkligen visar sitt gamla jag nu. Och framförallt kanske Kalle Björkman, vilken match han gör!

Ska också passa på att plussa för Christoffer Fors som gör en riktigt bra match idag. 5 mål och ett helt annat uppträdande jämfört med matchen mot Drott i lördags. Fick förresten reda på att det är en ömmande axel som höll honom borta dem första matcherna efter vm-uppehållet. Han grinade lite illa efer ett av sina mål idag, hoppas inte det är någon fara!

Johannes Sandgren börjar bli riktigt duktig på att ta ansvar och kliva fram när det behövs, på nytt en bra match. Och jag säger det igen. Om inte Johannes Sandgren har kontrakt inför nästa säsong så se för fasen till att teckna ett nytt!
Har ibland glömt bort att nämna Nemanja Milosevic här i bloggen. Han har alltid en mycket hög lägstanivå, och även om han inte för spela allt för mycket offensivt så är han nog H43:s bästa passningspelare.

Espen vann målvaktsmatchen ganska klart. Varken Linus Persson eller Joakim Svensson fick riktigt tag i bollarna. Espen börjar få en ganska hög lägstanivå. Det var väldigt längesen jag såg honom göra en dålig match.

Det ska erkännas att Lugi var försvagade. Varken Kim Ekdahl Du Rietz eller Anders Hallberg kom till spel. Defensivt klarar sig Lugi bra ändå, men framåt märktes saknaden desto mer. Joakim Bååk gjorde det bra och kom upp i 10 mål. Niklas Gudmundsson gör 6 mål och som vanligt en stabil insats. Men bakom dessa båda herrar var det väldigt blekt.
Men även om herrar Du Rietz och Hallberg hade spelat är jag inte säker på att Lugi gått segrande ur dagens match, så pass bra spelade H43 idag. Men det hade troligen blivit en lite jämnare tillställning!

Något negativt? PUBLIKSIFFRAN! Lite drygt 1600 personer kom för att titta på handboll idag. Hallen var alltså bara lite drygt halvfull. Detta är så dåligt så jag vet inte vad. Det enda positiva i sammanhanget är att klubbarna nu börjar agera. Idag testade man ett 2-speaker system. Lugis speaker fick presentera Luigs målskyttar och H43:s speaker sitt lags målskyttar. Dessutom har bägge lagen kommande hemmamatcher där man tillsammans med sponsorer bjuder på entrén. Bra sätt att försöka locka folk. Bedrövligt bara att det ska behövas!

Hur som helst en skön seger, och framför allt sättet den togs på. Hade spelet hållt denna nivån hela säsongen hade H43 varit ett lag för slutspelet. Fortsätt nu så här så slipper vi snart att titta neråt åt Lindesbergs håll!

Lundaderby

Ikväll är det dags för årets tredje höjdpunkt! H43-Lugi. Tyvärr för oss H43:are får väl Lugi mer eller mindre gälla som skyhöga favoriter. Men desto roligare då om man kan skrälla och knäppa alla lugister på näsan!

H43 är skadefria, om man nu inte räknar Andreas Bamberg. Skönt att alla är friska och krya, det behövs verkligen inför slutspurten av elitserien. Håll er nu friska och bättra på formen dessutom.

Lugi har också haft lite skadeproblem så här efter vm. Skadeläget ljusnar men frågetecken finns för en viss Kim Ekdahl Du Rietz.
Johan Zanotti som gillar att ta till lite nya grepp i handbollsverige mörkar läget med Kim, och kommer inte att ta ut en slutgiltig trupp förrän en timme före matchstart!

Jag hoppas att det blir en tät och spännande match. Välspelad kan man ju också hoppas på, men det är ganska sällan derbymatcherna blir välspelade. Bara det inte drar iväg för fort. Har en rädsla i mig att Lugi kan bli lite övermäktiga och avgöra kvällens match ganska fort. Men jag hoppas jag har fel!

Har fått höra att H43 faktiskt gjorde en ganska bra match i tisdags mot Kristianstad. Men typiskt för ett lag i motgång så klarar man inte av att hålla sig kall i dem avgörande lägena. Dessutom lär en viss portion otur ha blandat sig in i bilden!

För H43:s del gäller som vanligt att Espen måste vinna målvaktsmatchen. Gör han det, med hjälp av ett stabilt försvarspel så måste, MÅSTE verkligen H43 få igång ett kontringspel som leder till lätta mål. Jag har verkligen inga belägg för detta, men frågan är om inte H43 är sämst i elitserien på kontringspel, både första och andrafas kontring!
Framåt gäller också som vanligt att vi får med hela laget i spelet. Jag vill se sex stycken aktiva utespelare. Inte fem statister och Zoran Roganovic!

Hur det än går i matchen är jag rädd att min största besvikelse blir publiksiffran. I ett derby mellan stadens två elitserielag bör det alltid var utsålt, och egentligen till och med svårt att få tag i biljetter. Så är det inte i Lund. Ikväll är jag rädd att publiksiffran stannar vid 2000 personer. I så fall ett präktigt fiasko!
Något måste göras då publikintäkterna är en viktig del ekonomiskt för klubbarna. Desstuom är jag ganska säker på att en ökning i sig själv leder till en ännu större ökning då större publik ger en bättre stäming och på så sätt blir det roligare att gå på handboll.
Vad som ska göras har jag inte kompetens nog att svara på. Men idag tror jag inte ens att merparten av Lunds kommuns dryga 100000 invånare känner till att det är match!

Jag har länge efterlyst ett större massmedialt utrymme för handbollen i stort och givetvis H43 i synnerhet. Den senaste veckan har H43 fått ett medialt tryck på sig som inte liknar något annat. Det handlar givetvis om Ulf Mohlins facebook utspel. Nu tog H43:s styrelse beslutet att ge honom sparken. Förmodligen helt rätt för att hålla sitt anseende mot sponsorer och supportrar.
Känns lite konstigt när en privarpersons inlägg på en facebook sida är myket mer intressant än den täta, intensiva och underhållande sporten handboll i stort!
 


Lite smått och gott

Efter att ha läst diverse artiklar om gårdagens match verkar det i alla fall som om H43 spelarna är väl medvetna om problemen dem har. Man måste bli kallare i avgörande lägen, sluta kasta bort bollar och så vidare. Nu gäller det att se till att man kommer till rätta med problemen.
Kollade lite på statistik från årets elitserie. Daniel Lindqvist är den värsta syndaren med över 60 tekniska fel hittils. Därefter följer Zoran på ungefär 50. Dessa båda spelare är sådana man kan förvänta sig det lilla extra av och därmed måste dem få lov att missa en passning ibland, men det gäller ändå att minimera misstagen!

Tomas Westerlund säger själv att H43:s 6-5 spel är uselt. Att spela med en man mer på banan ska vara en fördel, inte innebära att par mål i baken.
Känns lite konstigt. H43 har bra lösningar på spel med en man mindre. Men när man får en fördel av att vara en man mer då fungerar det inte alls.

Kollade bokningsläget inför derbyt imorgon. Ser ut att bli långt ifrån fullsatt. Lite drygt 2000 personer landar min gissning på. Har svårt att förstå varför handbollen är så iskall i Lund. Vad gäller H43 kan jag till viss del förstå att det dåliga spelet och det tråkiga tabelläget knappast attraherar. Men här har vi ett stadsderby där den ena parten är ett topplag. Dessutom nära inpå ett succévm på hemmaplan där intresset för handbollen borde ha fått sig en skjuts framåt. Jag begriper det inte. Lundapubliken måste börja hitta till Fof Arena. Annars är risken stor att både H43 och Lugi blir ståendes på perrongen när tåget går mot en proffsliga.(om nu det tåget verkligen kommer att gå)

Konrad Rasmussen lämnar Ystads IF efter denna säsongen. Han känner själv att han blivit bekväm och nu behöver ett miljöombyte. Något för H43 kanske? Absolut om ni frågar mig. Är ingen hemlighet att H43 skriker efter en riktigt bra spelfördelare. Nu tror jag kanske ändå att utlandet lockar i första hand, men det vore tjänstefel att inte ställa frågan!

Var det förresten en första glimt av hur det blir i en eventuell proffsliga vi fick se med ett antal sista minuten värvningar innan transferfönstret stängde. Jermoe Cazal till Malmö, Daniel Båverud till Guif, Payam Hatami till Alingsås och Mihael Gorensek till Drott. Skoj att det händer något, och skoj att det inte är helt okända namn!


Ett fall framåt

Som vanligt har jag suttit framför datorn och följt H43:s bortamatch mot Kristianstad via heh:s onlinerapportering! Och som vanligt vill jag poängtera att informationen från den minst sagt är knapphändig.
Hur som helst så förlorar man tyvärr ikväll igen. 26-24 slutar kvällens match till Kristianstads fördel.

H43 har häng hela matchen. Det håller då inte att vid åtminstone 3 tillfällen i matchen ha perioder med mängder av bortkastade bollar, reglefel och missade lägen. Kan tillexempel nämnas att Christoffer Fors gör matchens sista mål efter 54.19 spelat. Sen följer en nästan 6 minuter lång måltorka för bägge lagen. Ni förstår alltså här vilket läge H43 har att komma ikapp och kanske till och med förbi.

Annars verkar det som om man varit bättre på att änvända hela laget idag. Zoran inledde lysande och gjorde H43:s fyra första mål. Men därefter spreds målskyttet ut bättre och även kanterna fick en hel del lägen, och satte några av dem!

Att förlora med två mål borta mot Kristianstad behöver inget elitserielag skämmas över. Men det känns så tråkigt om det är slarv och dåliga beslut som leder till en förlust när man på allvar har chansen!
Ska H43 spela elitseriehandboll nästa år också måste man slipa bort detta beteende!

Nåja, vad det verkar har man ikväll tagit ett steg i rätt riktning. Tar man ytterliggare ett på torsdag så ska Lugi få kämpa rejält. Hade känns surt med en hel säsong utan derbyvinst!

Match igen

H43 är inne i en riktigt tuff period med matcher nu. Match i lördags, match ikväll och sen match igen på torsdag. Och det är inte vilka matcher som helst heller. På torsdag är det säsongens sista lundaderby och ikväll är det skånederby mot Kristianstad, förmodligen en av seriens svåraste bortamatcher.

Vi kan nog utgå från att H43 kommer till spel med samma manskap som i lördags mot Drott. Sånär som på Andreas Bamberg så är detta det bästa man kan ställa på banan och nu är det banne mig dags att börja visa lite jävlar anamma och ordentlig vinnarskalle.

Vi ska troligen inte begära alltför mycket ikväll. Ett H43 i bra form hade fått svårt uppe i Kristianstad. Med andra ord får H43 med nuvarande form väldigt svårt. Det viktiga nu är att man börjar hitta tillbaka till ett tålmodigt och vägvinnande anfallspel. Det får inte se ut som i lördags när varje spelare mer försökte avgöra på egen hand. Handboll är ett lagspel, och ska man vinna matcher måste man utnyttja hela laget!
H43 måste verkligen bli bättre på att få med kanterna i spelet. Men dessutom måste kanterna visa bättre takter än senast. Christoffer Fors hade verkligen en riktigt nattsvart afton mot Drott och här är någon som måste nöta avslut ett par minuter på varje träning framöver. Stoffe har fina förutsättningar att bli en mycket duktig handbollspelare, men det börjar bli dags att han breddar sitt register så han har fler alternativ att änvända för att sätta dit bollarna.
På andra kanten har vi en som verkligen inte har lyckats konservera sin fina höstform. Fredrik Creutz avslutade höstsäsongen på ett formidabelt sett mycket tack vare sitt fina kontringspel. Detta har vi inte sett så mycket av efter vm. Fredrik behöver verkligen studsa tillbaka och visa vad han kan.

Vi kan väl sammanfatta kvällens förutsättningar med att Espen, Zoran och Sangren måste behålla sin höga nivå. Övriga spelare måste upp minst ett snäpp!

Avslutningsvis känns det oundvikligt att nämna några ord om det blåsväder som Ulf Mohlin skapade för ett antal dagar sedan. Vad Ulf Mohlin skriver på sin privata facebook sida har inte ett dyft med H43 att göra egentligen. Men det är förbaskat dumt, klantigt och naivt att tro att man som offentlig person kan häva ur sig vad som helst.
Som H43 supporter blir jag ganska illa berörd och hur mycket internt skämt det än må ha varit går det inte att komma ifrån att han dragit H43 i skiten. Han har dessutom dem 4 fråntagna poängen för ett antal säsonger sedan i bagaget så det går inte att bortse ifrån att han åsamkat föreningen en hel del skit.
H43:s styrelse ska ta ett beslut om vad som ska hända med Ulf Mohlin senare i veckan. Vi får väl helt enktelt avvakta och se vad som händer!

Bedrövligt

Normalt sett brukar jag efter en mindre bra H43 insats känna mig irriterad och frustrerad. Idag känner jag mig mest uppgiven ty det här var sämre än dåligt! Man kan förlora matcher mot ett bättre motstånd, helt okej. Men att spela handboll som H43 gör idag, det får man inte göra på elitserienivå!

Espen Christensen och Johannes Sandgren. Där har ni dem två som får godkänt av mig idag, ingen annan! Och idag var vi så när som på Andreas Bamberg ordinarie lag.
Tycker Johannes Sandgren långa stunder är bäst på plan i andra halvlek. Varför Tomas Westerlund, får han inte mer än 10 minuter i första halvlek?? Vad är det som Johan Brännberg och Daniel Lindqvist gör bättre? Jag ser det inte från läktaren.

Zoran Roganovic gör i mina ögon en av sina sämre insatser i H43 tröjan alla kategorier. Okej, det ska erkännas att Drott mycket skickligt plockar bort honom. Och det ska också sägas att eftersom ingen annan, förutom Johannes Sandgren kliver fram så måste han försöka. Men det går inte Zoran att gång på gång försöka göra allt själv. När du har gått utsida två måste du också släppa bollen till kanten, inte köra fast gång på gång. Nej, idag fanns där en tendens till egoism jag inte tycker om!
Det som möjligen är bra dock i sammanhanget är att han trots allt gör fem mål. Att göra en av sina sämsta matcher i H43 tröjan och ändå göra fem mål tyder ju på en viss klass!

Appropå kanterna ja. Kanterna får inte mycket att jobba med. H43:s anfallspel bygger ju knappast på kantavslut. Men när dem väl får lägena måste bollarna sättas dit. Självförtroendet lyser med sin frånvaro.

Jag har inte alls kritiserat Tomas Westerlund tidigare här i bloggen. Mest på grund av att jag känt ett starkt förtroende för honom, har inte känt att det är på tränarbiten problemet ligger. Men jag har så smått börjat känna annorlunda.
En tränare på den här nivån har med ett gäng idrottsmän att göra. Idrottsmän som individuellt nått en ganska hygglig nivå, dem kan med andra ord spela handboll redan. Vad tränaren framförallt måste lyckas med är att få ihop ett lag av individualister. Man behöver inte vara handbollsexpert för att se att Tomas Westerlund inte för tillfället lyckas med detta i H43.
Det är inte heller någon hemlighet att H43:s stora akilleshäl är anfallspelet, och då det stereotypa grötandet mot mitten på nio meter, utan förmåga att använda hela laget. Man har åtskilliga träningspass varje vecka på sig att träna bort detta, men uppenbarligen lyckas man inte.
Jag är fortfarande inte för ett tränarbyte, jag tror fortfarande att Tomas Westerlund kan vara rätt man för jobbet. Men nu är det lite upp till bevis, se till att vända skutan på rätt håll nu!

Det enda som var sämre än H43:s spel idag var publiksiffran. 612 personer är inget annat än en skam. Ska bli roligt med en proffsliga inför tomma läktare.
Känns också proffsigt att man spelar med shorts tillhörande sitt bortaställ på hemmaplan!

Läge för seger

Imorgon är det dags för ny match för H43. Drott från Halmstad kommer på besök. Ett Drott som haft rejäla skadebekymmer på sistone och delvis på grund av det visat upp en mycket dålig formkurva. Nu har ju tyvärr H43 haft sina egna skadeproblem så på förhand kanske det lutar åt en jämn match!

Kan förresten bara beklaga att vi inte heller inför denna matchen får någon information från H43:s hemsida hur det egentligen står till med skadeläget. Förstår inte varför det har blivit så här. För inte alls så länge sedan fick vi utförliga inför rapporter innan varje match. Och dessutom rejäla matchrapporter efter matcherna! Det kanske inte är samma folk som jobbar med detta längre!

En seger börjar verkligen kännas angelägen. Förr eller senare börjar Lindesberg och Hammarby att vinna matcher och hastigt och lustigt kan man då vara inblandad in en nedflyttningsstrid på allvar.
Tyvärr har återstarten av elitserien inte varit så positiv med blåa ögon sett. Okej att man förlorar hemma mot ett bättre Hk Malmö, och bortamatcher mot lag som Aranäs kan alltid vara svåra. I synnerhet när man lider av skador på nyckelspelare. Det som oroar mig mer är hur det har sett ut. Känns som om man återgått till dem synderna som ledde till sju raka förluster i höstas!  Dåligt anfallspel där allting händer på nio meter, där man inte lyckas utnyttja hela laget, och där mer än ett kantavslut per halvlek får ses som en smärre sensation. Tycker det är konstigt att det blir så här. Vi pratar om halvproffesionella idrottsmän som tränar i princip varje dag. Då borde man ha möjlighet att rätta till dessa problem!

Dock finns det ju glädjeämnen också. Johannes Sandgren har tagit tillfället i akt att visa vilken kompetent handbollspelare han är. Och oavsett om alla är friska tycker jag att han ska spela i en förstauppställning på bekostnad av antingen Johan Brännberg eller Daniel Lindqvist!
Oscar Jensen har visat att bredden på vänstersex inte är något problem alls. Dock saknar vi kanske lite spets jämfört med när en frisk Andreas Bamberg finns att tillgå!


H43 kombinerar morgondagens match med en italiensk pizza och pastabuffé. Ett bra drag tycker jag. Här försöker man ju verkligen utnyttja möjligheterna som den nya arenan givit jämfört med den gamla. Det enda jag kan tycka är fel här är att det blir mat mellan 14-15.30. Kanske i tidigaste laget för en lördagsbuffé.

Mina två senaste inlägg har handlat mycket om ekonomi kring handbollen, proffsliga, hallhyror och så vidare. Fick en kommentar kring det faktum att klubbarna driver upp spelarnas löner så mycket att dem inte klarar av att betala övriga löpande kostnader. Kan bara hålla med om att detta är totalt oaceptabelt. Klubbarna ska givetvis betala en marknadsmässig hyra för arenan, alla skatter ska betalas med mera. Därefter får man budgetera hur höga spelarlönerna kan vara.
Det jag menade i mitt senaste inlägg angånde att förhandla om kostnaden per match till arenan handlade snarare om att alla skulle tjäna på ett annorlunda avtal än att det skulle vara fördelaktigt för klubbarna!

Vad gäller handbollen idag får för höga spelarlöner ses som ett förhållandvis litet problem jämfört med många andra sporter. Risken finns dock att införandet av en proffsliga kan leda till betydligt större problem då flertalet klubbar försöker hänga på tåget utan att riktigt klara av det!

 


Handbollen hotad i Fof Arena

Sydsenskan har idag en aritikel om hur ekonomin inte går ihop för arenan. Enligt artikeln är det handbollen som är det stora problemet då den inte är vinstbringande, medan andra evenemang är det. För att nu få ihop ekonomin går kommunen in och bidrar varje år.

Jag kan tycka att det inte är något konstigt i sig att kommunen får gå in med ett visst bidrag då detta kan ses som rimligt att man täcker upp den tid då arenan används till barn och ungdomsidrott. Däremot borde elitseriematcher med H43 och Lugi minst täcka upp dem kostander dem ger.
Vad jag förstår har man idag ett fast pris på 12000 kr per herrmatch och 6000 kronor per dammatch. Säkert jätteskönt för klubbarna att veta exakt vad man ska betala, men annars tycker jag att det borde vara bättre för alla parter att förhandla fram ett avtal där klubbarna betalar en viss procent av publikintäkterna!
Känns ju faktiskt lite konstigt att både Lugis och H43:s damer betalar mindre för en derbymatch mot varandra, än vad herrlagen gör för "tråkiga" matcher som drar mindre publik!
Detta skulle i sin tur kunna leda till att även arenan inser vikten av marknadsföring för att få publik till matcherna!

Nu tror jag inte att handbollen på allvar är hotad i Fof Arena. Vore konstigt att endast ha konferenser och konserter i en arena särskilt byggd för handboll. Så länge Arne Paulsson har ett finger med i spelet tror jag dessutom att det är lugnt. Undrar om det finns någon lundabo någonsin som gjort mer för handbollen. Passar här på att tacka Arne för det. Och det är nog många med mig som är tacksamma för allt du gjort för handbollen i Lund.

Med lite mer distans till det här med bildandet av en proffsliga så känner jag att jag kanske var onödigt negativ. Vill än en gång poängtera att jag mycket varmt välkommnar ambitionen och satsningen. Någonstans kanske min negativa åsikt bottnar i rädslan att H43 inte klarar av att hoppa på det tåget.
Men hur som helst är det hur härligt som helst att det händer något. Och även om vi inte klarar av att löpa linan ut och bli världens tredje bästa liga så kanske vi klarar av att förbättra situationen så pass mycket att våra talanger stannar längre, och inte minst att våra utlandsproffs kommer hem med ett par år kvar av sina karriärer. Det sistnämnda är något som nästan helt har försvunnit. Är nog fler än jag som sörjer att vi inte fick se tex. Stefan Lövgren i Redbergslids tröja en gång till innan han la av. 

Proffsliga, gärna för mig

Igår gick man i Svensk elithandboll ut med att man planerar för en proffsliga i sverige. Till 2016 ska man vara världens tredje bästa liga, idag är man på tionde plats!
Frågar ni mig så gillar jag satsningen och ambitionen, men jag har mina tveksamheter till hur realistiskt det känns. Någonstans hör jag varningsklockor ringa om att det lika gärna kan bli pannkaka av alltsammans!

Redan idag har vi i sverige ett och annant heltidsproffs. Kim Ekdahl Du Rietz tjänar 35000 i månaden och lär knappast göra något annat än att spela handboll. I H43 vet jag att både Zoran och Nemanja åtminstone har varit heltidsproffs dem första åren dem kom hit! Hur det är idag vet jag inte då H43:s ekonomi är något mer ansträngd!

Den stora skillnaden med visionen om en proffsliga är om jag förstår det rätt att samtliga spelare i en trupp ska vara heltidsproffs! Detta kräver helt andra pengar än vi ser idag, och hur man ska få in dessa förstår jag inte riktigt. Man väljer att ändra ägandevillkoren så att klubbarna endast måste äga 34 procent av idrottsaktiebolag. Fin tanke, men det leder inte per automatik till att där finns 14 st företagsledare runt om i landet som vill äga ett handbollslag. Och eftersom elitserien innehåller 14 lag är det ju i stort sett vad som krävs!

Annars måste pengarna komma in på något annat sätt! Publikintäkter till exempel. Men vi som går på mycket handboll i lund förstår att både H43 och Lugi aldrig kan komma i närheten av dem intäkterna som krävs på publiksidan. Och då ser det ännu värre ut för Hk Malmö, Redbergslid, och till viss del Hammrby!
Som det ser ut idag så är det nog bara Guif och Kristianstad som har publikunderlag för en renodlad proffsliga, kanske i bra stunder Drott och Ystad också, annars ser det skralt ut!

Sen ska vi inte tala om hur mycket bättre all kringverksamhet måste bli. Bra betalda heltidsproffs ställer lite högre krav än deltidsamatörer. Detta är något klubbarna måste kunna möta. Har har man ljusår kvar till en proffsig nivå. Merparten av klubbarna drivs av glada amatörer, och något som nästan blivit värre på senare år. Kollar vi på just H43 så hade man en topp för 3-4 år sedan där jag kände att klubben styrdes på ett bra och proffsigt sett. Man hade lite framgångar sportsligt, och man passade då på att möta detta med lite nya grepp, ett rejält upptryckt programblad men en del läsning inför varje match bland annat. Känslan är så här i efterhand att tanken var god, men att det blev rejält dyrt och visade sig förra året att det till viss del äventyrade hela klubbens ekonomi. Hur ska man då klara av en ännu djärvare satsning i en uttalad proffsliga!

Ni som läser denna bloggen vet att jag den senaste tiden varit milt sagt irriterad på den dåliga uppdateringen på H43:s hemsida. Detta är också en sak som måste bli proffsigare. Kanske måste man anställa mer kanslipersonal för att klara av detta. Även det en merkostnad i så fall. Som ni förstår stannar det inte vid ett antal bra betalda handbollspelare. Det för med sig ökade kostnader i alla led.

Pengar i all ära, men fullblodsproffs förväntar sig dessutom att behandlas väl av sina klubbar. Även här har H43 en del att lära. Jag råkar veta att Anton Månsson kände sig allt annat än väl behandlad av H43 i samband med att han lämnade för spel i Melsungen i Tyskland. Anton lär inte komma tillbaka och spela i H43 inom en rimlig framtid på grund av detta. Tråkigt att ett gäng amatörer i styrelserummen ska bränna bron till en av svensk handbolls största talanger på mittsex positionen!

Kvällstankar

H43:s hemsida konstaterar nu i alla fall att det blev förlust. Så mycket mer får vi inte reda på, och det kanske är sådant vi får nöja oss med i framtiden!

Har dock via andra medier lyckats samla på mig lite, med betoning på lite information.

Om vi börjar med skadeläget så verkar Zoran vara 90% frisk i sitt knä. Inte illa att göra 9 mål i en elitseriematch om man endast kan spela på 90% av sin förmåga!
Vad gäller Espen så spelade han ungefär en och en halv halvlek idag om jag förstod det rätt, mer klarade inte hans fot som han fortfarande har känningar av.

För övrigt verkar det som om jag hade skapat mig en ganska rättvisande bild. Zoran och Johannes Sandgren var bra, till viss del och också Daniel Lindqvist. Däremot fick man aldrig igång kanterna. Precis som jag skrev tidigare ett ganska vanligt förekommande problem för H43.

Inför nästa match mot Drott hemma på lördag ska i alla fall Zoran och Espen vara 100%. Och det är ack så viktigt. Nu gäller det att börja ta poäng. Några segrar på Lindesberg och dem kan få vittring på allvar. Bespara mig det tack!

Förlust igen

Har följt kvällens match på heh:s online rapportering. Framgår inte särskilt mycket information där så jag återkommer troligen senare ikväll med en mer utförlig rapport om matchen. Men H43 förlorar mot Aranäs med 33-27. För andra matchen i rad släpper vi in en bit över 30 mål. Är vi verkligen så beroende av Nemanja för att försvarspelet ska fungera?

H43 börjar båda halvlekarna bedrövligt. Man släpper iväg Aranäs till en 6-1 ledning i första halvlek för att sen äta upp den och och gå till halvleksvila med bara ett måls underläge, 16-17.
I andra halvlek dröjer det över fem minuter innan man gör sitt första mål. Man kan inte släppa iväg sådana försprång för motståndarna, det blir för tungt att ta ikapp gång på gång!

H43:s anfallspel verkar i princip ha handlat om tre man. Zoran Roganovic, som glädjande verkar vara tillbaka på allvar efter sin knäskada. Och sen är det också Johannes Sandgren och Daniel Lindqvist. Dem två sistnämnda herrarna verkar vara i ganska fin form. Dock irriterar det mig att Daniel Lindqvist har så många tekniska fel i matchen, och i synnerhet i kritiska lägen. Detta är inget nytt när det gäller "Gädda" och något han måste försöka jobba bort!

Det som är typiskt H43 när spelet inte är det bästa är avsaknaden av linje och kantspel. Nu gör visserligen både linjer och kanter några enstaka mål. Men det verkar som om det mesta händer på nio meter och att man är för dåliga på att använda hela laget!

Jag ska hålla ögonen öppna efter en matchrapport och återkomma med fler åsikter då. Vem vet, kanske till och med H43:s hemsida kan tycka att det är värt att skriva några ord om matchen!

Dags igen

Matcherna duggar ganska tätt just nu. Ikväll är det bortamatch mot Aranäs i Kungsbacka klockan 17.00. Oerhört viktig match då Aranäs är ett av lagen vi gärna ska ha bakom oss när serien är slut! Som vanligt nu för tiden bryr sig inte H43 ett dugg om att ge inför info på hemsidan. Jag tycker detta börjar bli rätt bedrövligt faktiskt. Precis som en av mina besökare skriver i en kommentar så leder mer info till större intresse. Ett större intresse leder på sikt till mer publik. Mer publik leder till mer pengar och så vidare.

Just nu är kanske informationstörsten större än någonsin för oss H43 supportrar då skadeläget inför matchen är minst sagt ovisst. Nemanja är ju fortfarande borta. Men hur är det med Zorans knä? Och Espens fot? Dessutom har jag fortfarande inte en aning om varför Christoffer Fors inte spelade senast!
Nä H43, vi supportrar är inte kräsna. Men lite mer kan ni gott bjuda på!

Svårt att sia något om kvällens drabbning när man inte känner till förutsättningarna! Men jag hoppas att dem som gjorde det bra mot Malmö fortsätter så. Och om Zoran fortfarande känner av sitt knä så tycker jag inte att han ska spela! Det var faktiskt inte framåt det brast senast utan snarare försvarsmässigt och målvaktsmässigt med 34 insläppta mål.
Är lite besviken på Ola Anto och Jens Eriksson som inte alls kom upp i standard i mittförsvaret, här måste man upp ett snäpp!

Kom igen nu H43. Det blir tufft ikväll men alls inte omöjligt. En seger hade gjort framtiden lite enklare!


Lite bra, lite dåligt

Det började riktigt bra för H43 mot Malmö igår. Man hade 7-2 och 8-3 med dryga tio minuter spelade. Sen tog det roliga slut och man var aldrig riktigt nära att hota Malmö som till slut vann med 26-34.
H43 är ganska skadesargat för tillfället och då räcker man inte till mot ett lag som Malmö. Nemanja skadad, Zoran spelade ytterst lite och gjorde endast 1 mål, på straff dessutom. Christoffer Fors satt på läktaren, varför vet jag inte eftersom H43 verkar tycka att den typen av information är totalt ointressant att förmedla på sin hemsida!
När dessutom Espen Christensen stukar foten efter 13 minuters spel så gick luften ur totalt!

Om jag börjar med lite negativa intryck så har H43 i princip ingen som riktigt tar tag i det hela när Zoran inte spelar. Daniel Lindqvist gör en helt okej match igår jämfört med vad han visade långa stunder i höstas. Dock känner jag att man måste kunna kräva ännu mer. H43 hade ett riktigt ungt lag igår, och då måste en spelare med hans rutin bli en ännu tydligare ledargestalt!
Johan Brännberg var bra under tre matcher i höstas ungefär. Han känns inte alls lika het nu, och utan att känna till hans kontraktsituation så känner jag mig tveksam till om han är en man för framtiden. Han har trots allt fått 1,5 år på sig nu, och det slår inte direkt gnister om honom!
Försvarspelet kändes alls inte hundra igår. Ska vi verkligen vara så beroende av Nemanja defensivt?
Philip Ståhl räcker tyvärr inte riktigt till. Ryser vid tanken på en allvarligare skada på Espen. Efter gårdagens match känns det faktiskt som om vi klarar oss bättre utan Zoran än vi gör utan Espen!

Positivt då? Jo framförallt Johannes Sandgren. Han tar nästan mer ansvar än Daniel Lindqvist. Ett härligt skott han har och jag gillar hans sätt att ofta gå rakt mot mål. Här vet jag heller inget om kontraktsituation, men Johannes måste vara prio ett att teckna upp för framtiden.
Andra glädjeämnen var Måns Gerdtsson och Oscar Jensen. Spelare som har mycket kvar och lära och som dessutom behöver lägga på sig några kilo muskler. Men igår visade dem lite av sitt kunnande. Och får dessa båda vara friska och få lov att utvecklas i lugn och ro så kan det se riktigt trevlig ut om några år!

Jag undrade inför matchen om vm succén skulle leda till högre publiksiffro i elitserien. NEJ, är det tydliga svaret på den frågan. Frånsett derbymatcherna mot Lugi borde det finnas få matcher som drar mer folk än ett skånederby mot Malmö. Att det då kommer lite drygt 700 personer och tittar kan inte annat än betecknas som ett riktigt praktfiasko! Draget och suget som fanns under vm kändes plötsligt långt långt borta!

Hej vardag

Imorgon startar elitserien om igen och handbollen återgår till något som liknar vardag efter två intensiva och fantastiskt roliga vm veckor. Jag hoppas av hela mitt hjärta att elitserien kan dra en liten liten fördel av den succé man ändå får lova att säga att vm varit! Vi kan troligtvis redan imorgon se om det dragit med sig en och annan extra åskådare till matcherna!

Bevakningen under vm har varit något enorm för svensk handboll. Har svårt att tänka mig att den någonsin varit på denna nivå tidigare. Med hjälp av Tv4 och Tv4 Sport har man i regel kunnat se en eller ett par matcher varje dag. Bra så. Men vi har en bit kvar till vårt grannland som blev silvermedaljörer. Inför semifinal och final hade  man där en liten text i bildkant där man räknade ner inför match. Något som endast händer i svensk tv inför premiärer av något slag. När det så var dags för final visade bägge dem stora kanalerna från finalen. Det är handbollskultur det!

Nu är det dags att vända över fokus mot H43 igen. Imorgon ska vi får se hur man har hanterat uppehållet. Har man lyckats träna på det man behöver och blivit bättre. Eller har man tappat rytmen och behöver en ny startsträcka för att komma igång!
Dessvärre nås man idag av vissa skräckbesked. Nemanja Milosevic kommer att vara borta i ca 2 veckor med en bristning i låret, och dessutom finns frågetecken för Zoran Roganovic som har fått någon typ av knäskada i samband med lansdlagsuppdrag för Montenegro under uppehållet! Nu verkar det trots allt som om Zoran kommer till spel men likförbaskat kan det vara så att H43 får klara sig utan sina förmodligen två bästa spelare.

Annars tycker jag man borde ha en bra chans mot Malmö. Man har ju full pott mot dem tidigare i år. Oavsett om Zoran kommer till spel eller inte så gäller att fler kliver fram. Vi måste få igång ett fungernade kontringspel såväl i första som andrafas. Och för att få det så måste försvar och målvaktspel vara bra.

Kan kännas tomt utan vm ett tag. Men när jag tänker på det ska det bli ganska skoj att få följa elitserien igen. Imorgon intar jag min vanliga plats i Fof Arena!

RSS 2.0