Vi är tillbaka

Det är klart. H43 spelare elitseriespel nästa säsong. Man plockade fram säsongens bästa spel i första halvleken i kvällens match mot Önnered. Äntligen var fokuset där det skulle vara, inspirationen och kämpaglöden. Inte blev det sämre av att en stor publik skapade bra stämning.
 
Jag har ibland lätt att bli allt för negativ, men en dag som denna går det inte. Första halvleken kändes som en elitseriematch. H43 var riktigt bra. Önnered på inget sätt dåliga. Det kändes rimligt att det var allsvenskans två bästa lag som möttes. H43 laginsats var när nog perfekt. Absolut ingen underpresterade.
 
Andra halvlek var kanske inte fullt lika bra. Men samtidigt kändes det som om H43 bevakade sin ledning och ändå hade rätt bra koll på läget. Fahrudin Zaimovic och Zoran Roganovic är väl några som ska nämnas lite extra i ett bra kollektiv. Men bäst på planen var Önnereds vänsternia Andreas Berg. En spelare jag blev ruskigt imponerad av och som gjorde livet jobbigt för H43:s spelare hela tiden. När vi nu ska bygga för en etablering i elitserien kanske någon i herrelitkommitén ska slå en signal till honom och höra var han tänker spela handboll nästa säsong.
 
Mer blir det inte ikväll. Nu tänker jag njuta av att H43 gjort precis det alla förväntat sig. Och just det faktumet är kanske det starkaste av allt med prestationen!

En räddad poäng

Jag följde kvällens bortamatch mot Hästö högst sporadiskt med ett halv öga då och då på onlinerapportering. Dryga fem minuter in i den andra halvleken häpnade jag nästan när såg att Hästö tagit ledningen med 19-11. Där och då började jag skapa ett blogginlägg i mitt huvud med rubriken "Säsongens första förlust kom mot Hästö". Men årets upplaga av H43 Lunds herrar har gång efter annan visat att man är bäst när det gäller. Zoran Roganovic fick äran att säkra en poäng åt laget när han gjorde 24-24 på straff med klockan på 60.00.
 
H43 hamnade tidigt i underläge och jobbade egentligen i uppförsbacke hela matchen. Och halvtids underläge 14-10 utökades av Hästö på bara dryga fem minuter i den andra halvlekens upptakt till 19-11. Utan att ha sett matchen så ska ett lag med H43:s ambitioner inte hamna i ett underläge borta mot Hästö på åtta mål. Och i mina ögon ska kanske en räddad poäng mest ses som att man räddade äran, inte en vunnen poäng.
 
Det är möjligt att jag ibland är för negativ. Det är segrarna och poängen som räknas och i slutändan tar H43 tillbaka till elitserien. Men raden av tveksamma insatser har blivit lite för lång. Och tittar vi i ett längre perspektiv utgår jag från att stommen av årets trupp är tänkt att följa med upp i en eventuell elitserie. Att denna stomme då har så svårt att prestera och fokusera över 60 minuter i sina matcher gör mig något orolig.
 
Samtidigt är det ingen helt lätt situation att vara storfavorit till seriesegern. H43 är det lag alla vill slå, och många spelare lyfter sig nog när lundalaget står på andra planhalvan. Ju längre den obesegrade sviten har blivit, desto mer vill motståndarna säkert sätta stopp för den.
 
Ingen skugga ska falla över Hästö i kvällens match oavsett H43:s prestation. Kan tänka mig att man har använt sina resurser på allra bästa sätt. Och det faktum att Zoran Roganovic:s samtliga sju mål ikväll kom från straffpukten antyder att man varit mycket lyckosamma i att få bort Zoran ur spel. Och tittar man enbart i målprotokollet verkar det på nytt som om Johan Brännberg varit planens bäste när hans gamla lag stod för motståndet.
 
I och med dagens poängtapp krävs seger mot Önnered hemma på tisdag för att elitserieavancemanget ska vara säkrat. En uppmärksam läsare påpekade att det faktiskt kunnat räcka med oavgjort eller i alla fall tre poäng på de här två matcherna.  Och i praktiekn räcker det nog med en poäng också. Då når man 41 poäng vilket är lika med Önnereds maximala tänkbara poängskörd ner serien är slutspelad. Och då H43 har 40 plusmål så är det knappast något som kommer att ätas upp.
 
Men helst ser jag att H43 både i teorin och praktiken säkrar sin elitserieplats med en seger mot Önnered. Det är man värda att göra inför sin hemmapublik så att man kan bli firade. Jag hoppas att lundapubliken verkligen sluter upp och stöttar sitt lag till seger, så att lundaderbyn och andra härliga elitseriematcher blir verklighet säsongen 2013/2014!

Eliteserien kommer allt närmare

Sex matcher är vad som återstår av årets allsvenska för H43:s herrar. Med maximal utdelning räcker det dock med seger i de närmaste två för att saken ska vara klar. Men det är inga "enkla" matcher som väntar härnäst. Imorgon styrs kosan mot Karlskrona för möte med Hästö. Laget som skakade om H43 rejält i höstas när man ledde stora delar av matchen i Lund. Hästö var endast minuter ifrån att skrälla mot seriefavoriterna.
 
Hästö har varit upp och ner hela säsongen. Starka insatser har varvats med betydligt sämre. Men inte sällan har man stått för bra matcher mot just topplagen. Varning bör således utfärdas för H43, men rimligen kan man inte få en bättre varning än den man fick i mötet i Lund lagen emellan.
 
Karlskronalaget tränas sedan en tid tillbaka av Magnus Andersson. Samme Andersson som för bara knappt ett år sedan coachade AG Köpenhamn till Champions League semifinal, och som till sommaren tar över HK Malmö. Vad han eventuellt har tillfört laget vet jag ej. Men klubben hade efter hans tillträde en uttalad målsättning att vinna återstoden av lagets matcher i allsvenskan.
 
För H43:s del gäller det att fokusera på rätt grejor. Även om det i slutändan är segrarna som räknas och lagets obesegrade facit i allsvenskan så här långt är snyggt nog, så är jag ordentligt trött på att i varje match uppleva perioder med slarv, nonchalans och ointresse. Matchen mot IFK Ystad senast ska däremot ha genomförts på ett bra sätt, så det gäller att fortsätta på den inslagna vägen.
 
Oavsett utgång av matchen imorgon väntar sedan en ren seriefinal mot Önnered. Laget från Göteborg som är det enda laget hittils i år som tagit poäng från H43. Vid en eventuell seger imorgon har H43 chansen att inför hemmapubliken i Fof Arena på tisdag säkra elitseriespel nästa säsong. Som ni läser är det knappast några säkra segrar det rör sig om, men elitserieplatsen närmar sig allt mer. 

Segrar nästan samtidigt!

Ikväll var en bra kväll för en H43-supporter. Bara minuter efter slutsignalen nere i Ystad som förkunnade H43-seger mot IFK Ystad med 29-24 så tog även damerna en oerhört viktig seger mot Spårvägen med 38-29. Herrarna är nu blott två segrar från ett säkrat elitserieavancemang, och damerna säkrade med stor sannolikhet en slutspelsplats i och med kvällen seger.
 
Om vi börjar med herrarnas insats nere i Ystad så var det i mina ögon ett styrkebesked att så klart vinna över IFK Ystad. Frånsett matchens inledning hade H43 god kontroll över händelserna och var helt enkelt klassen bättre än IFK Ystad. En tät och stabil defensiv ska ha grundlagt segern. Och framåt var Fahrudin Zaimovic formidabel med tolv gjorda mål.
 
Själv valde jag att bänka mig i Fof Arena ikväll för att se damerna ta sig an Spårvägen i en riktig fyrapoängsmatch. Jag ska på en gång erkänna att det var första gången i år som jag såg damerna spela så på förhand visste jag inte riktigt vad som väntade mig.
 
Efter en ganska god inledning på matchen var man stundtals under den första halvleken ganska illa ute. Spårvägen ledde långa stunder med både ett och två mål. H43/Lundagård försökte stundtals spela med ett tempo man kanske inte riktigt behärskar. Korta anfall och många tekniska fel gav Spårvägen kontringslägen som de förvaltade väl. Och när hemmaspelarna dessutom gjorde Spårvägens målvakt Louise Eriksson till en världsmålvakt, samtidigt som Tove Kronqvist i hemmamålet inte fick tag i bollarna så var hemmalaget ett tag i brygga.
 
Men ett målvaktsbyte till Ilse Köhne, och en närmast magnifik Ebba Engdahl i den andra halvlekens inledning gjorde att H43/Lundagård kopplade ett grepp om matchen. När Ebba inte gjorde mål själv så satte hon sina medspelare i utmärkta läge. Med ett mer tålmodigt anfallspel och en tät defensiv kontrollerade man sen resten av matchen ganska väl.
 
Det var en småtrevlig match jag fick se. Och klart är att damerna har något bra på gång. Man ligger väl en bit efter trion Sävehof, Skuru och Lugi, men sen tror jag faktiskt att man kan slå alla övriga lag. Man har ett bra kontringspel och ett imponerande tryck i andrafasspelet som dessutom är riktigt roligt att titta på. Däremot har man en tendens att försöka spela me ett genomgående för högt tempo i det uppställda anfallspelet. Något man inte riktigt klarar av. Längre anfall med en tydligare speluppbyggnad minimerar risken för tekniska fel.
 
Nästa vecka kan herrarna bli klara för elitserien. Och damerna kan bjuda oss H43-supportrar på slutspel, något vi inte fått uppleva på ganska många år nu.

Ett formstarkt IFK Ystad väntar

H43:s herrar ger sig imorgon av till Ystad för bortamatch mot vad som förmodligen är allsvenskans formstarkaste lag, möjligen med undantaget av H43 självt. Ystad har efter nyår vunnit fem av sex möjliga matcher, och den enda plumpen har kommit på bortaplan mot topplaget Rimbo.

IFK Ystad som egentligen åkte ur allsvenskan förra våren men fick en gratisplats när andra lag drog sig ur har en intressant mix i laget. Väldigt många unga spelare, men också spelare med nödvändig rutin. Per Ögren är en duktig högernia med flera elitseriesäsonger i HK Malmö. Joseph Azizi prövade vingarna i Aranäs förra säsongen. Och André Olsson spelade elitseriehandboll i IFK Kristianstad för bara ett år sedan.

Man har helt klart något intressant på gång. Inför nästa säsong har man redan gjort klart med nye tränare Kenneth Andersson som för inte så länge sedan förde Kristianstad upp i elitserien. Jag kan tänka mig att ha gärna gör samma resa med IFK Ystad. Men än så länge är det Robert "Knirr" Andersson som sitter vid rodret, och han vill säkerligen avsluta sin tränarsejour på bästa tänkbara sätt.

H43 är verkligen inne i ett intensivt matchande. Matcherna som sköts upp under vm spelas nu på ganska kort tid. Hur det påverkar insatserna är inte helt enkelt att sia om, men det har sett betänkligt trögt och tungt ut mellan varven. Kanske är det största problemet att ladda om mentalt vid tätt matchande!
Laget är som bekant fortfarande obesegrat så här långt i allsvenskan den här säsongen. Något man med all säkerhet vill fortsätta vara. Men kanske ställs man imorgon kväll inför ett av de svåraste proven hittils. En bortamatch i Ystad är aldrig lätt, mot ett riktigt formstarkt lag är det ännu tuffare.

Klubben gör i alla fall vad man kan för att öka lagets chanser. En buss kommer att rulla från Lund till Ystad med ett antal H43-supportrar. Och för bara någon dag sedan fanns endast ett fåtal platser kvar. Information finns på H43:s facebooksida om någon är intresserad.

Själv har jag faktiskt inte bestämt mig än om jag kommer att ta mig till Ystad än. Matchen krockar nämligen med damernas hyperviktiga match på hemmaplan mot Spårvägen. Och då jag inte sett damerna tidigare denna säsongen är det väl på tiden, och mitt stöd kan säkerligen behövas. Samtidigt är herrarna de jag verkligen följer så vilket jag väljer lär inte bli klart förrän runt 17-tiden imorgon eftermiddag.

Låt oss hoppas att onsdagen den 20:e februari är en bra dag för H43!

En bra halvlek räckte till seger

H43 vann kvällens möte mot Caperiotumba med 33-29. Efter att ha legat under i halvtid med 14-18 så visade man klassen i den andra halvleken. 6 mål av Christoffer Geissler som var bättre än på länge, 7 mål av en Zoran Roganovic och 5 mål av Martin Karlsson är glädjeämnen att lyfta fram. Och även fint målvaktspel av Nebojsa Simic.

Den första halvleken däremot ska nog både vi och spelarna försöka att glömma så fort som möjligt. Utan att ha sett samtliga halvlekar den här säsongen har jag svårt att tänka mig att H43 har uppträtt på ett sämre sätt tidigare den här säsongen. Tempofattigt, lojt och oinspirerat, helt utan den energi och vilja som krävs om man ska vinna en handbollsmatch. Försvarspelet var obefintligt. Och framåt var man oerhört uddlösa och gjorde Filip Krook i tumbamålet till en världsmålvakt!

Det hade varit oerhört intressant att ha haft en mikrofon inne i H43:s omklädningsrum under halvtidsvilan. Jag är nämligen ganska säker på att "Kos" lät spelarna få veta att dem levde. Hur som helst så fick det han sa effekt. H43 kom ut som ett helt annat lag till den andra halvleken. En halvlek som man genomför riktigt bra.

Ytterliggare en seger är avklarad på vägen tillbaka till elitserien. På onsdag väntar en mycket svår bortamatch mot ett oerhört formstarkt IFK Ystad. Då har man inte råd med en bedrövligt dålig halvlek.

Dags att bekänna lite färg

I samtliga av de fyra matcherna som H43 spelat efter vm-uppehållet har motståndet varit lag från tabellens nedre region. Fyra planenliga vinster har det blivit, men det har knappast rört sig om klockrena insatser rakt igenom. Eller som Zoran Roganovic uttryckte det efter tisdagens seger mot Alstermo. Vi faller mellan varven in i gamla synder, blir för individuella och börjar kasta bort bollar. Den typen av problem har vi sett i nära nog varje match. Imorgon kommer Caperiotumba på besök. Förutom H43 är Tumba ett av ytterliggare fyra lag som gått ifrån lite i tabelltoppen, det är således ett riktigt toppmöte vi har att vänta.
 
Höstens bortamatch mot Tumba kan enligt rapporterna vara en av de bästa H43 har genomfört den här säsongen. En övertygande seger som aldrig var riktigt hotad, och detta på bortaplan mot en toppkonkurrent. Kan H43 upprepa den insatsen så kan vi nog räkna med en ganska klar seger imorgon. Men mot ett lag som Tumba duger det inte att spela bra handboll 10 minuter här och 10 minuter där. Det gäller att lyfta sig och vara fokuserad i 60 minuter.
 
Joakim Bååk saknas som bekant för resten av säsongen. Philip Ståhl har saknats ett tag nu och hans status är åter osäker. Dessutom har Nemanja Cvetinovic inte spelat mot varken Varberg eller Alstermo i de två senaste matcherna. Känner inte till anledning till hans frånvaro, men kanske är även han ett frågetecken imorgon.
 
Morgondagens motståndare spelade liksom H43 elitseriehandboll förra säsongen. Ett bra handbollslag således. Men det mest intressanta med Caperiotumba just nu är det som vi såg i ett inslag i sportnytt här förledens. Tumba utnyttjar möjligheten att byta ut målvakten och sätta in en västspelare när laget spelar anfall. Ungefär som H43 gör när man har en spelare utvisad. Men skillnaden är att Tumba gör detta genomgående i matcherna, även när man är fullt antal spelare på plan.
 
Uppmaningen i mitt förra inlägg om att fylla sektion A på matchen mot Alstermo med de supportrar som vill klappa och tjoa och vara allmänt högljudda gav enligt uppgift inte mycket effekt. Synd, men vi får väl ge det några matcher att sätta sig. Ny chans imorgon således. Sektion A för er som vill ge laget det stöd man förtjänar.
 

Fyll sektion A

H43 Lunds herrar tar ikväll emot nykomlingen Alstermo från smålands mörkaste skogar. En allsvensk nykomling som åtminstone till och från visat överraskande starkt spel. Men H43 ska givetvis med rätt inställning vinna den här matchen. Seriesegern kommer allt närmare, och då övriga toppkonkurrenter förlorar lite matcher här och där är laget troligtvis bara enstaka matcher bort från ett säkrat elitserieavancemang. Men det förutsätter givetvis att man inte blir för nonchalanta i sin inställning. Då kommer årets första förlust som ett brev på posten.
 
Joakim Bååk är borta för resten av säsongen med sitt nyckelbensbrott. Tråkigt för honom givetvis. Men inte minst Fahrudin Zaimovic har tackat för det ökade förtroendet och senast mot Varberg var han kanske lagets bästa spelare. Även Philip Ståhl är ett frågetecken då han hittills inte spelat något sedan vm-uppehållet. Det återstår att se när han är tillbaka.
 
Spelarna i laget har verkligen gjort sitt bästa för att glädja oss supportrar den här säsongen. Efter flera säsongers bottenstrid i elitserien har det varit skoj att få känna medgång och glädjas åt en segerrad som sällan skådats på den här nivån i Sverige. Någonstans känns det som om det börjar bli dags för oss supportrar att bjuda tillbaka. Allsvenskans bästa lag förtjänar den bästa stämmningen och det bästa stödet på läktaren.
 
Därför vill jag framhålla en uppmaning som kom i kommentarsältet på mitt förra inlägg från signaturen "Bigge", en av mina allra trognaste läsare skulle jag tro. "Bigge" uppmanar samtliga som vill klappa och tjoa, och ge laget ett härligt stöd att sätta sig på sektion A i arenan så att man tillsammans kan skapa en fin ljudkuliss och bra stämmning på läktaren. Dessvärre är jag själv förhindrad att gå på kvällens match då jag jobbar. Och just därför vill jag uppmana alla mina läsare att följa "Bigges" uppmaning. Supportrar som sitter utspridda och klappar och tjoar skapar ingen hög stämning, men tillsammans kan vi göra det riktigt bra!
 
Färs & Frosta Sparbank Arena klockan 19.00 är det som gäller. KÖR HÅRT!

Det går bra nu

H43:s herrar gjorde vad man skulle igår när man besegrade Varberg på bortaplan med 35-32. Siffror i underkant av vad som beskrivs som en stabil seger. H43 hade tidigt kontroll på händelserna och ledde bland annat med hela 20-14 i paus. Zoran Roganovic och Fahrudin Zaimovic tillhörde förgrundsfigurerna med 10 mål vardera.
 
Övriga resultat på lördagen gick dessutom verkligen H43:s väg. Såväl OV Helsingborg som Rimbo förlorade sina matcher och gav på så sätt H43 ett ännu större försprång. Och även om man kanske borde använda klyschor som vi ska fortsätta att ta en match i taget och att ingenting är klart ännu så finns det inte på kartan att H43 ska missa den där seriesegern. Om inte förr så tror jag att man säkrar seriesegern och återkomsten till elitserien i samband med hemmamatchen mot Önnered tisdagen den 26:e februari!
 
Förutom herrarnas segertåg i allsvenskan så är det oerhört glädjande att konstatera att damerna på allvar vaknat till liv i kampen om slutspel. Senast blev det en ganska övertygande derbyseger mot Team Eslöv. En i raden fina insatser på senare tid och det känns som om man nu har kopplat ett visst grepp om den sista slutspelsplatsen, främst i kamp med Bk Heid från Göteborg.
 
Och som om det inte är glädjande nog med framgångar för såväl herrar som damer så har framtiden i våra ungdomslag mycket glädjande avancerat i USM. Såväl Flickor B som Pojkar 98 avancerade till steg 4 i sin ålderskategori (14-åringar) Och likadant såg de ut för de två år äldre Flickor A och Pojkar 96. Något som är ett rejält toppbetyg för H43:s ungdomsverksamhet som under en tid bara blivit bättre och bättre. Särskilt roligt är det att vi börjar se framgångar bland de lite äldre ungdomarna. Något som det annars varit lite si och så med i H43 de senaste åren. Man har allt för lätt tappat bort de stora talangerna någonstans på vägen upp mot seniorlagen. Jag hoppas att det är slut på det nu och att vi om några år får se några av ovan nämnda lags största talanger representera H43 i elitserien!

Storseger utan att glänsa

Det blev till slut en mycket komfortabel seger för H43 mot Kroppskultur på tisdagskvällen. Men det var knappast en övertygande insats rakt igenom. Och det tog ca. 20 minuter innan H43 på allvar fick ordning på spelet.

Matchinledningen var allt annat än bra. Ringrosten från det långa upphållet man haft märktes tydligt fortfarande. Kanske är det också så att man tränat stenhårt under uppehållet och att spelarna lider lite av tunga huvuden och kroppar.

"Kos" lyckades dock taktiskt perfekt att ändra matchbilden till H43:s fördel. Efter en time-out gick man ut till ett 3-2-1 försvar som vållade Kroppskultur gigantiska problem. Samtidigt fick H43 något bättre ordning på sitt anfallspel och klasskillnade blev allt tydligare ju längre matchen led.

Nebojsa Simic var stundtals lysande i målet och av utespelarna gladde det mig mycket att se Adam Sandgrens insats idag. 5 mål och mängder med fina passningar där han satte sina medspelare i fina lägen. Lägg därtill en alldeles utmärkt insats som spets i 3-2-1 försvaret och frågan är om inte kvällens insats är Adams bästa i H43-tröjan så här långt. Härligt att se efter en höst som inte övertygat.

Till sist några ord om arrangemanget. Jag tycker alltid att det är jätteroligt att se ungdomslag som kommer för att stötta a-laget. Dem har oftast en härlig entusiasm och ibland hörs hejarramsor. Men snälla! Sätt inte en trumma i händerna på unga pojkar. Ett trummande utan någon som helst taktkänsla. Omväxlande snabbt och lugnt gör det knappast särskilt lätt för de övriga på läktarna att haka på med sina händer. Och på så sätt gagnar det knappast en starkare läktarkultur på H43:s hemmamatcher!

Toppen mot botten

H43 tar imorgon emot bottenplacerade Kroppskultur från Uddevalla. Ett möte som bara borde kunna sluta på ett sätt. Men som vanligt i idrottens värld så är det inte så enkelt. Kroppskultur är absolut inte nåogt strykgäng utan har stått för en del fina insatser så här långt även om poängskörden är skral.

H43 kommer givetvis till spel utan Joakim Bååk som bröt nyckelbenet senast och kommer att saknas de närmaste veckorna. Ett tungt avbräck givetvis. Bååk har varit lagets bästa målskytt så här långt och kanske lagets bästa spelare offensivt sett. Men samtidigt kommer Fahrudin Zaimovic att få tillfälle ta för sig ännu mer, och kanske finns det också möjlighet till ökad speltid för Robin Bergqvist och Adam Sandgren.

Philip Ståhl saknades senast, och det är möjligt att hans skada håller honom borta ytterliggare en tid. Har inte hört något nytt om Philips status.

För H43 riskerar en hemmamatch mot ett bottenlag att bli väldigt mycket "en dag på jobbet". Man gör det man måste, men inte så mycket mer. En inställning jag kan tycka att vi sett lite för mycket av i årets upplaga av H43. Jag vill se hur bra man kan vara med rätt inställning och skärpa över 60 minuter, men samtidigt för man har förståelse för att det inte alltid är lätt hålla samma höga motivation.

En seger imorgon innebär ytterliggare ett steg på vägen tillbaka mot elitserien. Låt oss hjälpa laget så gott vi kan på läktaren.

RSS 2.0