Klar seger för Alingsås

Alingsås var alltför starka i kvällens match för H43. 36-28 är ganska klara siffror, och även om H43 av allt att döma stod för en klart godkänd första halvlek så var man i ärlighetens namn aldrig riktigt nära att rubba Alingsås.
 
H43 fick en bra start och hade till och med initiativet i matchens inledning. Man hängde klart med första kvarten, men efter att Daniel Tellander gav Alingsås ledningen med 7-6 så släppte hemmalaget sedan aldrig ledningen igen.
 
Exakt varför H43 inte kunde skaka Alingsås ikväll vet jag i skrivande stund inte. Jag har endast följt matchen sporadiskt via online-rapportering och det ger sällan eller aldrig hela sanningen. Vad jag däremot vet är att man verkar ha det betydligt svårare på bortaplan än på hemmaplan. 38 insläppta mål i senaste bortamatchen mot Sävehof och 36 insläppta idag indikerar tydligt att man inte kommer upp i nivå i sitt försvarspel. Och kanske i kombination med tekniska fel och dåliga avslut som ger motståndarna kontringslägen.
 
Även om det inte på något sätt är en katastrof att förlora borta mot Alingsås så måste man nog börja få ordning på bortaspelet. Rent mentalt är det påfrestande att inte kunna hindra de ständiga rasen som i slutändan leder till storförluster. Att kapaciteten ändå finns har ju hemmamatcherna med all tänkbar tydlighet visat.
 
Man får helt enkelt ta lärdom av kvällens match och blicka framåt. Nu väntar en dryg veckas spelledigt, och därefter inleds en period med många viktiga matcher där poängutdelningen bör vara god om man på allvar vill ta upp kampen med lag ovanför kval och slutspelsstreck!

En tuff uppgift

Ungefär i detta nu skulle jag tro att spelare och ledare i H43 sätter sig på bussen för att göra den knappt 30 mil långa resan till Alingsås och den nya arenan Estrade Alingsås. Där väntar en bortamatch mot elitseriens just nu formstarkaste lag som vid det här laget radat upp åtta raka segrar. Det är med andra ord tuffast tänkbara uppgift som H43 ställs inför ikväll.
 
En sån här match kan man givetvis ha lite olika infallsvinklar till. Alingsås är givetvis megafavorit och H43 slår ur underläge. En del av mig kan tänka att det inte är den här typen av match som laget behöver vinna. Kanske behöver man inte gå all in här, utan vila spelare med skavanker och ge andra spelare chansen till mer speltid. Ur ett kortsiktigt perspektiv inte helt sportsligt korrekt givetvis, men efter kvällens match väntar sex raka matcher mot lag som tillhör den nedre halvan av tabellen, så ur ett långsiktigt perspektiv är det viktigare att vara som bäst i dessa matcher.
 
En annan del av mig anser att H43 faktiskt kan anses ha ganska goda skrällchanser. Alla typer av sviter når förr eller senare sitt slut. Och ju fler segrar man tar, desto närmare en förlust kommer man. Alingsås kommer inte att vinna för alltid. Dessutom har H43 faktiskt tre raka segrar i inbördes möten mot just Alingsås. Nu är det till stora delar nya lag som spelar, och H43 har sedan senaste mötet med Alingsås varit nere i Allsvenskan en sväng. Men lik förbaskat brukar traditionens makt ha viss betydelse i sådana här fall.
 
Oavsett infallsvinkel så känns det ganska givet att H43 kommer att ge allt för skaka om Alingsås. Fahrudin Zaimovic kommer inte att vara med, då han trampade igenom hålfoten i måndagens match mot Malmö. Däremot kommer eventuellt Torbjörn Jacobsson att vara tillbaka redan nu. Betydligt tidigare än vad jag fick rapporter om från början.
 
H43 har som bekant visat upp mycket som varit bra på sistone. Anfallspelet som varit bra i stort sett hela säsongen har äntligen kompletterats med ett aggressivt och bra försvarspel också. Och kan Oscar Jensen vara lika bra som i matchen mot Malmö så har H43 ett spel tillräckligt bra för att hota vilket lag som helst i elitserien.
 
En svaghet laget ibland har dock är att man tappar koncentrationen och slarvar på tok för mycket. Bortkastade bollar och dåligt valda avslutslägen är tyvärr inte helt ovanliga när det gäller H43. Detta kommer man verkligen inte att ha råd med mot Alingsås. Målvakten Mikael Aggefors är kanske elitseriens bästa på att snabbt sätta bollen i spel och ge Alingsås klara kontringslägen varje gång. Ett dåligt H43-avslut kommer obönhörligen att resultera i ett kontringsläge för Alingsås.
 
En tuff uppgift, men inte omöjlig. Dessutom är det ingen som kräver H43-vinst i en sån här match. Alla eventuellt inspelade poäng ikväll får ses som en oerhört stor bonus!
 
 
 
 

Skön seger mot Malmö

Efter fyra minuters spel gjorde Zoran Roganovic 2-1 för H43 i kvällens match. Det innebar en ledning man sen aldrig släppte. Min personliga åsikt är att H43 var det bättre laget från början till slut och att man nog borde ha avgjort matchen tidigare. Inte minst hade man chansen att koppla ett rejält grepp i den första halvleken när man ledde med 14-8. Men istället för utökad ledning brände man här ett par fina lägen och Malmö kunde knappa in.
 
Jag tycker att det stundtals var en ganska trevlig handbollsmatch vi fick se. Högt tempo och böljande spel. Bra försvars och målvaktsspel från hemmalaget. Det aggressiva och fina försvarspelet vi såg i lundaderbyt för en vecka sedan var åter till baka. Och längst bak stod en för dagen formidabel Oscar Jensen. Han såg verkligen taggad ut när han nu ställdes mot sina gamla lagkamrater.
 
H43 borde som sagt ha avgjort matchen tidigare. Nu kämpade istället Malmö sig in i matchen, och med tio minuter kvar gjorde Mirsad Pecikoza 24-22. Minuten senare drabbades H43 dessutom av en utvisning på Joakim Bååk och jag tror att många med mig var oroliga att Malmö skulle ta chansen att komma ifatt. Men nämnde Oscar Jensen bestämde sig i det här läget för att stänga igen målet totalt och gav H43 chansen att avgöra matchen.
 
Individuellt har jag redan nämnt Oscar Jensen. Han stod förmodligen för sin bästa insats i H43-tröjan och han har mycket lämpligt lyft sig när Torbjörn Jacobsson gått sönder. Zoran Roganovic blev målbäst med 10 mål och framförallt hans matchinledning var makalöst bra. Han gjorde fem av H43:s åtta första mål och gav på egen hand H43 initiativet i matchen.
 
I den andra halvleken klev Joakim Bååk fram på allvar när matchen stod och vägde. Det känns som om han tar små kliv i varje match efter återkomsten efter skadan och han blir bara bättre och bättre. Annars blev ju faktiskt Måns Gerdtsson lite av matchvinnare. När Malmö bestämde sig för att punktmarkera Zoran så klev han ner på högerkanten och Måns kom in på högernio. Måns tackade för förtroende och gjorde H43:s tre sista mål. Underbart att se hur Måns vågar att ta för sig.
 
Även om ödmjukhet är ett fortsatt måste så tycker jag att dagens match indikerar att H43 har kvalitéer för att sikta uppåt i tabellen och inte behöva bekymra sig så mycket om vad Önnered och Rimbo hittar på i botten. Idag var man minst en klass bättre än Malmö som varit lite av höstens positiva överraskning i elitserien. Även om Malmö kanske har tappat lite av sin hysteriska form så borde H43 kunna skaka om många lag om man kan ta med sig det här spelet i match efter match!
 

Chanslösa mot Sävehof

Förhoppningen att H43 skulle kunna rida på en våg av stärkt sjävförtroende mot Sävehof ikväll kom ganska snabbt på skam. När Sävehof gick ifrån till 11-4 redan efter en kvart så var nog matchen mer eller mindre avgjord redan då. Inget att skämmas för direkt då det är fullt naturligt att det kom en reaktion efter urladdningen i måndags, men kanske lite trist att man kom ner så bryskt på jorden omedelbart.
 
Då sydvästskånsk media av allt att döma bojkottar H43 så har jag inte kunnat samla på mig särskilt mycket information om matchen hittills. Både sydsvenskan och skånskan har artiklar på sin web om Lugis och Hk Malmös segrar ikväll, men så här långt inte en rad om H43:s match. Bedrövligt!
 
Men 38 insläppta mål talar sitt tydliga språk, och då ska Oscar Jensen ändå ha varit en av H43:s bäste under matchen. Lite oroväckande att den fina inställning och aggresivitet i försvarspelet som gjorde att man inte släppte in mer än 23 mål mot Lugi två dagar senare kan vara som bortblåst.
 
Ska vi lyfta fram några positiva saker från kvällen så verkar det som om Simon Nyberg är inne i en riktig formtopp för tillfället. Den fina derbyinsatsen följdes upp med ännu en bra match. 5 mål blev det från Simons sida ikväll. Och äntligen verkar det som om det lossnade ordentligt för Mikk Pinnonen. 7 mål och bäste H43-målskytt ikväll kan nog ha varit precis vad Mikk behövde. Jag vet om att många är besvikna på värvningen av Mikk Pinnonen, så också jag, men jag tycker kanske inte att Mikk så här långt fått en ärlig chans att visa vad han kan. Kvällens match kan i alla fall ha varit en början för Mikk att hitta sin roll i laget.
 
En tråkigt stor förlust i och för sig, men det är inte på bortaplan mot lag som Sävehof som H43 ska plocka sina poäng. Någonstans hoppas jag att man ganska snabbt kan glömma den här matchen och lägga den bakom sig. Istället ska man ta med sig känslan från i måndags.
 
 

Skadeläget

Så här när tisdagskvällen har gått och blivit onsdag så tänkte jag ge mig på att sammanfatta skadeläget lite bättre inför morgondagens match mot Sävehof. En del information har ju tillkommit under dagen.
 
Ska vi börja med det tråkigaste så har jag nu fått bekräftat att Jacob Anderberg kommer att vara borta resten av säsongen, precis så som besökare av bloggen har skrivit i kommentarerna. Jacob har slitit av ledbandet i ena knät och är nyligen opererad.
 
Nästa tråkiga nyhet är att Torbjörn Jacobsson har en bristning i ena vaden och lär bli borta i minst 3 veckor. Det var alltså inte någon stukad fot som jag först trodde. Vill det sig riktigt illa så kanske Torbjörn blir borta resten av hösten, men vi behöver ju inte måla fan på väggen. Mycket tråkigt då Torbjörn har varit en klar positiv överraskning så här långt, och dessutom är det oklart vad som finns bakom och kan fylla på. Skönt dock att Oscar Jensen i alla fall har börjat visa en stigande formkurva.
 
Sasa Todosijevic slog tydligen axeln ur led när han landade efter målet som betydde 17-21 mot Lugi. Tydligen ska återhämtningstiden röra sig om 1-2 veckor vilket nog får ses som bättre än vad jag förväntade mig när jag såg hur ont han hade efter smällen. Men ändå tråkigt nu när han börjar komma in i laget och spelet allt mer.
 
Däremot ska det inte vara någon större fara med Zoran Roganovics hand. Han har själv sagt till Sydsvenskan under dagen att han kommer att spela mot Sävehof. Skönt att det inte var någon fraktur av något slag, men man behöver knappast vara Einstein för att förstå att en hand som varit i behov av en röntgenundersökning knappast är hundraprocentig och att det nog är oklart hur mycket Zoran kan spela!
 
Sen lär det finnas en del småskavanker på flera spelare, vilket inte är helt ovanligt under en säsong. Nåddes bland annat av ett löst rykte att Fahrudin Zaimovic störs av en skadekänning vilket skulle kunna vara en förklaring till hans något dalande formkurva. Vi får hoppas att det inte är någon större fara med honom.
 
Med en del namn på skadelistan är det desto viktigare att andra spelare tar chansen att kliva fram när dem får den. "Knirr" uttalade sig till Skånska Dagbladet att det här öppnar upp för spelare som Robin Bergqvist och Mikk Pinnonen. Och för dem blir det här ett utmärkt tillfälle att visa att man vill vara med och slåss om en plats även när truppen så småningom blir skadefri igen.
 
Skador är en oerhört tråkig del av idrotten på den här nivån. Men alla lag drabbas någon gång i olika omfattning. Det viktiga är att en lite tyngre skadeperiod inte blir för kostsam i slutändan!

Snabba ryck

H43 tillåts inte njuta så länge av den heroiska insatsen i gårdagens derby som till slut gav laget en poäng. Redan imorgon är det dags igen när man sätter sig på bussen till Göteborg för att möta Sävehof. Ett Sävehof som för första gången på länge inte tillhör favoriterna till serieseger och sm-guld. Men som likaväl har ett bra lag som för närvarande parkerar på fjärde plats i tabellen. Det blir helt klart en tuff uppgift för H43 att knäcka i Partillebohallen på onsdagskvällen.
 
Dessutom kan det vara ett skadeskjutet H43 som beger sig till Göteborg. Den uppoffrande insatsen mot Lugi kostade på, och bland annat Zoran Roganovic fick tidigt en smäll på sin hand. Om jag förstått det hela rätt ska han undersökas ordentligt under dagen för att se hur allvarlig skadan är. Men givetvis är han i nuläget ett frågetecken inför morgondagen. Nu rör det sig om hans högra hand, och det rör sig om en spelare som sällan känner efter eller ger upp. Kanske är det möjligt för Zoran att med rätt tejpning av handen att han åtminstone kan delta i anfallspelet.
 
Sasa Todosijevic som gjorde ett småpiggt inhopp igår fick i samband med målet han gjorde en smäll på axeln eller överarmen och hade märkbart ont efteråt. Han lämnade tillfälligt hallen men återkom för att bli hårt lindad med en ispåse mot det ömmande stället. Även han kan vara ett frågetecken.
 
Och som om inte det vore nog så utgick Torbjörn Jacobsson med vad som verkade vara en stukning i foten. Om foten svullnar upp så är troligtvis spel imorgon uteslutet och då vet jag faktiskt inte vem som finns bakom för att ersätta. Vi får bara hoppas att Oscar Jensen är lika bra imorgon som han var mot Lugi om så är fallet.
 
Ska H43 ha en chans att ta poäng mot Sävehof på bortaplan så måste försvarspelet vara precis lika bra som det var igår. Man har nu visat att man kan, och självförtroendet borde ha fått sig en rejäl boost. Däremot stod man knappast för någon klockren insats offensivt igår. Förvisso till stora delar pga. ett fantastiskt försvarspel av Lugi. Men Zoran var väldigt ensam i den första halvleken och fler måste kliva fram. Fahrudin Zaimovic har en något dalande formkurva och det känns nödvändigt för H43 att han åter börjar leverera.
 
Samtidigt känns det inspirerande att H43 tog poäng mot ett topptippat lag som Lugi utan att på något sätt göra en perfekt insats. Där finns mer att hämta och fortfarande måste man plocka bort de riktigt dåliga perioderna ur matcherna. De första fem minuterna av den andra halvleken igår var riktigt dåliga när man helt tappade koncentrationen såväl framåt som bakåt. Med facit i hand tappade man faktiskt segern där.
 
Sävehof är givetvis favorit imorgon, inte minst med tanke på hemmaplansfördel. Men jag tror att H43 stärkta av poängen mot Lugi kan överraska, och man har ju faktiskt allt att vinna. Samtidigt finns där en liten risk att där kommer en reaktion bara två dagar efter att man gav precis allt man hade!

En fantastisk match

En alldeles underbart härlig poäng blev det mot Lugi efter 23-23 i kvällens lundaderby. Rättvist? Nja kanske inte. Lugi hade faktiskt ledningen med 21-15 med en kvart kvar att spela och borde nog ha kunnat knyta ihop säcken. Å andra sidan borde kanske H43 haft ledningen med något eller några mål i halvtid så det är verkligen ingen poäng man behöver be om ursäkt för.
 
Det blev lite av en typisk derbymatch. Spännande och jämnt, tufft och tätt. Kanske inte den bästa matchen rent spelmässigt men ändå riktigt roligt att titta på. H43 stod för sin klart bästa försvarsinsats så här långt den här säsongen i den första halvleken. Lugi gjorde kanske inte sin bästa match anfallsmässigt men hade också långa stunder svårt med att komma till klara lägen. Och allra längst bak stod en för dagen utmärkt Oscar Jensen.
 
H43 gjorde egentligen bara en ända dålig period i matchen och den hade man precis i början på den andra halvleken. Den varade endast i dryga fem minuter, men resulterade i att Lugi snabbt kunde rycka åt sig en tremålsledning vilket orsakade en grym uppförsbacke för H43. Under denna korta period tappade man koncepten något. Allt det som var bra under den första halvleken med koncentration, tålamod och aggresivitet bakåt förbyttes mot slarv, snabba avslut och ett försvar med alltför stora luckor.
 
Därefter fortsatte Lugi trumma på och hade halvvägs in i andra halvleken skaffat sig sin sexmålsledning. Men då berodde det mest på ett makalöst bra försvarspel av Lugi. H43 kom långa stunder ingenstans i sitt anfallspel, och när Hampus Jildenbäck gav Lugi ledningen med 21-15 efter 45.04 var vi nog inte många H43-supportrar som trodde på poäng.
 
Men laget stod för en heroisk avslutning. Oscar Jensen som suttit på bänken ett tag kom in igen när Torbjörn Jacobsson utgick med vad som såg ut att vara en stukad fot. Oscar spikade nästan igen målet med hjälp av ett oerhört aggresivt försvar framför sig som plötsligt gjorde allting rätt. Nämnas bör kanske att Lugi alltså bara gjorde 2 mål den sista kvarten. Detta samtidigt som H43 så sakteliga började hitta nycklar till att dyrka upp Lugis så starka försvarsmur. Joakims Bååks kvittering med 14 sekunder kvar var vansinnigt skön, och Lugi kom sen aldrig till något vettigt avslut i det avslutande anfallet.
 
Dagens publiksiffra var klart godkända 2845 personer. Om det nu verkligen var så många. Och stämningen var stundtals helt okej. Inte minst i matchens så dramatiska slutskede när H43-supportrarna vaknade till på allvar. Annars vann Lugi tyvärr läktarkampen ganska klart. Man har fått en ganska väl fungerande klack som på ett bra sätt bidrar till ökad stämning. Jag hoppas verkligen att fler H43-supportrar vill stötta laget i framtiden. Jag tror att många märkte att det blir en roligare upplevelse med god stämning på läktarna.
 
Domarna har vi gärna åsikter om. Idag dömde Sveriges för nuvarande klart bästa domarpar Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic. Och det gjorde dem med den äran. Vill vi leta upp tveksamma situationer kan vi givetvis göra det. Men domarna hittade en väldigt bra nivå och lät matchen få en härlig derbykaraktär utan att gå in och peta för mycket kring fysiskt spel. Jag tror faktiskt till och med att Magnus Jernemyr kan ha varit nöjd med kvällens domarnivå!
 
Det känns som att H43 blir lite bättre för varje match som går. Idag kändes det som att man för första gången den här säsongen träffade riktigt rätt i sitt försvarspel. Hade man spelat så här i hemmamatcherna mot Ystad och Drott hade man utan tvekan vunnit dessa, och fortsätter man på den inslagna vägen har man goda chanser att plocka ganska gott om poäng framöver.

Lundaderby nummer 2

Säsongens andra lundaderby närmar sig med stormsteg. Två relativt formstarka lag kommer till spel även om H43 tyvärr förlorade senast mot Guif. Lugi har ett riktigt bra lag och har på senare tid visat upp det spel man har kunnat förvänta sig. Lugi får därmed gälla som klar favorit i morgondagens match. Men någonstans vill jag tro att H43 har en god chans i just ett derby när en del andra faktorer spelar in jämfört med normalt. Och dessutom kanske Lugis sätt att spela handboll kan passa H43 bättre än många andra elitserielag just nu.
 
Lugi har förmodligen elitseriens bästa försvarspel när man träffar rätt. Men samtidigt har H43 visat prov på ganska bra anfallspel hittills under säsongen och kanske har man faktiskt nycklarna till att riva den försvarsmur som det pratats om i media. Men det gäller att man kommer rätt in i matchen. Och dåliga perioder med tekniska fel liksom den man hade i första halvlekens slutskede mot Guif kommer man inte att ha råd med.
 
Lugis anfallsspel går inte heller det av för hackor. Men man kommer knappast upp i den nivå man har i sitt försvarspel. Tomas Axnér har alltid förordat ett anfallspel bestående av goda individuella prestationer. Effektivt när stjärnorna levererar. Mindre effektivt när några spelare inte har dagen och då man inte har något grundspel att falla tillbaka på. H43:s chans är att man stör Lugis spelare på ett tillräckligt bra sätt så att dessa inte får dagen.
 
Målvaktschansen måste nog vinnas för en chans att vinna matchen. Espen Christensen i Lugis mål känner vi H43-supportrar väl till efter sin tid i H43. Lika fantastisk som han kan vara ibland, lika dåliga kan han också vara vid andra tillfällen, och mycket sällan något däremellan. Oavsett vilket humör han är på så hoppas jag att den H43-målvakt som spelare är ännu bättre. Kanske är det dags för Oscar Jensen med många säsonger i Lugi-tröjan att visa att släkten är värst.
 
Vågar man hoppas på en god publiksiffra imorgon. Allting under 2500 personer är på tok för lite. men ändå tvivlar jag. Ett lundaderby ska vara känslor och god stämning. Men lundapubliken har inte slutit upp på ganska många år nu och det är väl tveksamt varför det skulle hända nu. Men jag hoppas på en match att minnas av fler anledningar än en!

Inte riktigt nära mot Guif

Mina förhoppningar om poäng i kvällens bortamatch mot Guif kom ganska rejält på skam. Även om man fick en bra inledning på matchen så kopplade Guif främst i första halvlekens slutskede ett rejält grepp om tillställningen. H43 ska dock ha en eloge för att man inte lät det rinna iväg alltför mycket och man kämpade sig tillbaka så gott man kunde i andra halvleken. 29-23 till Guif är väl tyvärr siffror som känns onödigt stora, men samtidigt inte mycket att orda om.
 
H43 inledde som sagt matchen bra. Man hade ledningen med 5-3 efter 10 minuters spel, men därefter följde 7 raka Guif-mål som vände på matchen. Baserat på det jag vet nu efter att ha följt online-rapportering via svenskhandboll.se så verkar H43 ha haft ett inferno av tekniska fel och missade lägen under den första halvleken andra hälft, något som verkligen inte håller mot ett lag som Guif som är oerhört kontringsskickliga!
 
Det verkar inte som någon av H43:s normala "stjärnor" har haft sina bästa av dagar mot Guif. Fahrudin Zaimovic och Joakim Bååk blev målbäst med 4 mål vardera. Zoran Roganovic stannade vid 3 mål vilket är en ovanligt låg utdelning för super-Zoran. Sägas ska dock att Guifs målvakt Aron Rafn Edvardsson kan ha haft en mycket bra dag på jobbet och gjort livet surt för H43:s skyttar.
 
Vi får hoppas att förlusten mot Guif inte betyder att laget har tappat formen utan mer beror på att Guif helt enkelt var ett bättre lag ikväll. På måndag väntar ett nytt lundaderby och det hade varit förbaskat kul om H43 kunde ge Lugi en riktigt match!

Bibehållen form, eller?

För lag med god form som letat sig in på vinnarspåret kommer oftast olika typer av uppehåll olägligt. Istället för att fortsätta med en god känsla i kroppen avbryts rytmen och det blir lite grann till att börja om från noll. H43 hade helt klart god form innan det nyss avslutade landslagsuppehållet och hade nog gärna spelat morgondagens match mot Guif redan förra onsdagen. Men trots allt känns chanserna till poäng, och till och med seger, ganska goda.
 
Det är ett ganska hårt skadedrabbat Guif man möter imorgon. Detta har tvingat tränaren Kristján Andresson att lyfta upp såväl en spelare född 94:a som en 95:a i morgondagens trupp. Inget ont om dessa talangfulla spelare, men det känns som Guif är försvagade och i synnerhet om spelare i startuppställningen inte levererar för dagen.
 
H43 gjorde mycket som var bra i de fyra sista matcherna innan uppehållet och måste fortsätta på den inslagna vägen. Torbjörn Jacobsson har hittat vägen till ett framgångsrikt målvaktspel och på bänken sitter Oscar Jensen som jag är tämligen säker på vill visa vad han kan. Ett bra målvaktspel är som bekant ofta matchavgörande i handboll så här har vi en stor nyckel.
 
Anfallspelet har sett bra ut hela säsongen hittills, och det är många som levererar. Att Sasa Todosijevic nu är med i laget på allvar ökar konkurrensen ytterliggare och ger laget ännu fler alternativ. Tycker också att det är roligt att 6-metersspelarna levererar allt som oftast. Inför säsongen var det på de positionerna som frågetecknen fanns.
 
Försvarspelet måste fortfarande bli bättre även om det känns som om man tagit små kliv i rätt riktning. Om Joakim Bååks återkomst var av stor betydelse för H43:s anfallspel så tror jag att Jacob Anderbergs framtida återkomst kommer att betyda ännu mer för lagets försvarspel. Utan att känna till Jacobs exakta status så tror jag dessvärre att en comeback dröjer något i det fallet.
 
H43 har ett antal tuffa matcher framför sig nu. Efter morgondagens match mot Guif väntar nytt lundaderby mot Lugi, och därefter bortamatch mot Sävehof. För att inte tappa den goda trenden totalt och släppa kontakten helt med lagen på slutspelsplats och i ingenmansland bör man nog ta några poäng i dessa matcher. Och hur man än vänder och vrider på saken känns Guif borta i dagens tappning som den mest överkomliga uppgiften. Därmed inte sagt att det blir lätt!

Landslagsuppehåll

Har för inte särskilt många minuter sedan sett Sverige möta Polen i Super Cup. Det såg länge ut som om Polen skulle ta en ganska komfortabel seger, men Sverige stod för en utmärkt avslutning och hade faktiskt kvitteringschans i matchens slutskede. Men 29-28 till Polen blev det till slut och känslan är att en frisk Kim Andersson, en frisk Kim Ekdahl du Rietz och kanske någon spelare till i bättre form är ett måste om Sverige ska gå långt i Em.
 
Dock är det imponerande vilken bredd det finns av svenska spelare. Sådana som håller en kvalité strax under den absoluta världseliten. Ikväll stod blixtinkallade Rickard Lönn för en fantastiskt fin insats och förmodligen gav han sig själv en möjlighet till en EM-plats så småningom. Dessutom var unge Andreas Berg Sveriges bäste före paus vilket givetvis är skoj.
 
Måste tyvärr erkänna att jag annars har lite svårt att gå igång på landslagsturneringar likt Super Cup numera. För det mesta handlar det inte om bästa tänkbara trupper, utan ett väldigt experimenterande som inte sällan sänker spelnivån. Även om jag förstår det nödvändiga i att experimentera ibland så skapar den knappast en produkt som är särskilt publikvänlig.
 
Då är det roligare att tänka tillbaka på H43:s fina form i elitserien inför det här uppehållet. När man avverkat nästan en fjärdedel av elitserien ligger man för nuvarande på en niondeplats med lag som Skövde, Ystad och Drott bakom sig. Man har spelat in sex poäng så här långt, vilket nog får ses som i paritet med vad man kunde räkna med på förhand.
 
Av de sju matcher man spelat ger jag laget godkänt eller väl godkänt i sex av dessa. Den stora plumpen i protokollet kom i hemmamatchen mot Ystads IF. Lite synd att man stod för en direkt dålig insats mot ett lag som senare visat sig ha stora problem i sina övriga matcher. H43 i nuvarande form känns definitivt som ett bättre lag än Ystad.
 
Leker vi med statistik och siffror så innebär sex poäng på sju matcher ett poängsnitt på knappa 0,86. Håller man detta snittet i resten av serien så kommer man att sluta på 27 poäng. 27 poäng har alltid räckt till att undvika kval nedåt sedan en elitserie innehållande 14 lag skapades. Kan man utöka poängsnittet något så är till och med en slutspelsplats inom räckhåll. Någonstans kring 31-33 poäng brukar krävas för slutspel. Nu vet jag om att det är mycket kvar och många lag kommer att ha båda toppar och dalar, men någonstans kan vi ändå konstatera att H43 inlett elitserien på ett bra sätt.
 
Individuellt vill jag främst framhålla två spelare som överraskat positivt på mig. Den förste är Torbjörn Jacobsson som i de allra flesta matcherna överglänst Oscar Jensen. Den här utvecklingen såg jag inte alls komma då Oscar på senare år varit en stabil elitseriemålvakt medan Torbjörn främst hållit till i allsvenskan. Torbjörn är i mina ögon just nu ganska självklar förstemålvakt i H43 och jag hoppas att han kan fortsätta spela bra, kanske ännu lite bättre än vad han har gjort hittills.
 
Den andra jag vill framhålla är Måns Gerdtsson. Den egna produkten som faktiskt har varit med ett antal år nu och som man väntat på ska få det riktiga genombrottet. Kanske är det på gång nu. Redan förra hösten klev Måns fram ordentligt, men sedan försvann han lite under resten av säsongen. Under flera matcher nu har han verkligen tagit för sig. Att det inte märks särskilt tydligt att Zoran Roganovic sitter på bänken då och då är väl ett gott betyg om något.
 
Att jag nöjer mig med att framhålla två spelares insatser betyder inte på något sätt att jag är missnöjd med de andra. Jag tycker att det allra flesta har skött sig bra. Kanske med undantaget Mikk Pinnonen. I alla fall med mina förväntningar i åtanke. Jag trodde att Mikk skulle bli en tillgång med sitt irrationella spel, och med en spelstil som verkligen saknats i H43. Tyvärr har vi inte sett särskilt mycket av det hittills, och även om jag hoppas att han kommer att få sina chanser att lyfta så luktar det så här långt lite floppvärvning över Mikk. Men ingen blir gladare än jag om han visar att jag får fel.
 
På onsdag startar det om igen. Och det gör det med en svår bortamatch mot Guif. Men om H43 har lyckats konservera formen under uppehållet vill jag faktiskt ge laget ganska goda chanser till poäng i Eskilstuna Sporthall. Men mer om det när det närmar sig!

RSS 2.0