Nya upplevelser väntar

I våras tog en 12-årig elitseriesejour slut för H43, för denna gången! I 12 års tid har man som supporter, och spelare utgår jag ifrån, vant sig vid att laget mätt sina krafter med det bästa som handbollsverige har att erbjuda. Inför kommande säsong väntar istället andra utmaningar.

Allsvenskan känns på förhand bättre än någonsin. Fler profiler och duktiga spelare och tränare finns med. Eller vad sägs om Zoran Roganovic, Joakim Bååk, Olof Ask, Andreas Ungesson och så vidare och så vidare. På tränarsidan märks namn som Kenneth Andersson i Hallby och föredetta förbundskapten Ingemar Linell som är både sportchef och tränare för Ricoh!

Som supporter är det givetvis tråkigt att ens favoritlag inte längre finns i elitserien. Den omedelbara konsekvensen blir ett lägre intresse. Fler mindre intressanta matcher kommer att innebära mindre publik, och framförallt ett betydligt mindre massmedialt utrymme. Men på plussidan finns istället ett förväntat favorittryck på det egna laget. Istället för ytterliggare en säsong med bottenstrid i elitserien kan vi förvänta oss toppstrid i allsvenskan. Segrar som radas upp, en positiv känsla och efterhand ökat intresse.

Vad som är enbart tråkigt däremot är att allsvensk handboll uppenbarligen inte är prioriterat i Fof Arena. H43 har snällt fått flytta på sig i två hemmamatcher under hösten. Nu rör det sig förvisso om Rimbo den 29/9 och Varberg den 20/10 vilket knappast är de mest publikdragande matcherna. Idrottshallen räcker alltså mer än väl till. Men sponsorerna är knappast glada då idrottshallen innebär sämre exponering och sämre möjlighet till kringaktiviteter.

Att motståndet den kommande säsongen inte kommer att heta Sävehof, Guif, Drott eller Kristianstad utan istället Önnered, Eskil, Hallby och OV Helsingborg kommer givetvis att kännas konstigt. Men samtidigt får vi alla en chans att vidga våra vyer, uppleva en annan vardag och ta sats mot en ännu bättre framtid. Om allt faller väl ut så känns det som om den nystart som allsvenskan har blivit mycket väl kan leda till en lysande framtid för H43!

Truppen som ska göra det!

Med endast dryga två veckor kvar innan H43:s allsvenska premiär mot OV Helsingborg den 12:e september tänkte jag att det kunde vara lämpligt med en liten genomgång av den trupp som ska ta H43 tillbaka till handbollens finrum, elitserien.

Viss reservation finns då jag kan ha missat någon som anslutit sent, någon som endast provspelat, eller någon egen produkt som man flyttat upp.

Målvakter: Philip Ståhl och Nebojsa Simic ska axla manteln på den så viktiga sista utposten som målvaken är. Kan nog bli både fågel och fisk av det här. Nebojsa har säkert väldigt hög kapacitet, men är samtidigt ung och har inte direkt övertygat i träningsmatcherna även om han på intet sätt varit dålig.
Philip har levt i skuggan av Espen Christensen i två säsonger och har aldrig riktigt fått chansen att visa vad han kan fullt ut. Men han har heller knappast imponerat de gånger speltiden varit värd att nämna.

Vänstersex. Med Nemanja Cvetinovic och Simon Nyberg skulle jag tro att H43 har allsvenskans bästa uppsättning på den här positionen. Nemanja har givetvis mycket att leva upp till och bevisa. Det har varit lite si så där under träningsmatcherna, men nog finns det ett stort handbollskunnande i den där kroppen.
Simon Nyberg har gjort mängder av inhopp i elitserien under ett antal säsonger och vet vad det handlar om. Med Simon vet man vad man får även om det kanske inte så ofta sprudlar om insatserna!

Mittsex: Martin Karlsson, Jacob Anderberg, Viktor Bruhn och kanske ska vi lägga till Christoffer Geissler som något av en joker på den här postionen.
Martin Karlsson har saknats under träningsmatcherna och Jacob Anderberg är väl den som fått den mesta speltiden. Deffensivt är Jacob en klar tillgång, men offensivt finns en hel del övrigt att önska.
Viktor Bruhn utvecklas hela tiden och ser intressant ut, men offensivt har avsaknaden av Martin Karlsson under träningsmatcherna faktiskt kännts ganska tung. Om man inte som i senaste matchen mot Lugi skickar in Christoffer Geissler på linjen. Med honom fick H43 ett helt annat linjespel, och ett mer varierat anfallspel. Dock tror jag att "Stoffe" i första hand är tänkt som mittnia!

Högersex: Pavle Karacic och Hampus Olsson tror jag ska dela på den här positionen. Skriver tror då jag inte sett någon info om Hampus Olsson från officiellt håll. Två unga utvecklingsbara killar, snabba och med god teknik. Kan säkert göra många bra isatser, men kanske känns högersex som den mest osäkra positionen på förhand.

Vänsternio: Joakim Bååk, Fahrudin Zaimovic och Pontus Ingesson är trion som jag tror är tänkta som vänsternior i första hand.
Joakim Bååk lär nog vara förstavalet och även om han hade svårt att blomma fullt ut i Lugi så är han en etablerad elitseriespelare och av god rang. Har inte koll på allsvenskans alla vänsternior men skulle tro att han är den bäste.
Fahrudin visade under kvalseriens avslutning att hans kanske bästa kvalitéer kommer fram som vänsternia och han kommer säkerligen att avlasta Bååk på ett förtjänstfullt sätt.
Pontus Ingesson är talangen som haft ganska stora skadeproblem. Behöver bli rörligare och få snabbare fötter. Förmodligen blir speltiden knapp och istället får han axla ett stort ansvar i Lejonen.

Mittnio: Christoffer Geissler, Adam Sandgren och Robin Bergqvist finns här.
Christoffer Geissler lär få oceaner av speltid. En kämpe och ledargestalt som är utmärkt på att sätta sina medspelare i bra lägen, kanske lite sämre på att få igång sin egen målfabrikation.
Adam Sandgren visade till och från redan förra säsongen att han besitter mängder av goda egenskaper för en mittnia. Tycker mig under träningsmatcherna ha sett en något grövre Adam med ett välbehövligt tillskott av muskler och även om speltiden tidvis varit knapp under försäsongen så har han blixtrat till och varit duktig. Tror säkert att Adam kan ta ett eller ett par steg i rätt utvecklingsriktning.
Robin Bergqvist är Stockholmskillen som via Eslöv har hamnat i H43. Placerar Robin på mittnio men det troligaste är att Robin blir en form av avlösare på alla niometerspositioner. Snabba fötter och god speluppfattning är alltid goda egenskaper för en niometersspelare.

Högernio: Med Zoran Roganovic och Måns Gerdtsson har man en uppsättning som hade hållt hög elitserieklass. Givetvis mycket beroende på Zorans kvalitéer, men inte heller Måns är någon duvunge. Måns visade framfötterna inte minst under kvalserien i våras och får han bara speltid bör han hålla ganska god allsvensk klass.

Tror att det var det hela. Har jag missat någon eller fått något helt om bakfoten så är ni alltid välkommna att kommentera. Vilket förvisso gäller även om ni håller med mig!

Lugi bäst i stan

Tidigare idag spelades försäsongens andra lundaderby. Precis som i matchen för två veckor sedan var Lugi snäppet starkare än H43 och visade ganska klart att man denna säsongen är det bästa laget i Lund. I och med att man nu håller till på olika nivåer i seriesystemet var dagens match av allt att döma denna säsongens sista derby.

H43 fick allt annat än en smakstart på matchen. Med knappa fem minuter spelade fick Zoran Roganovic en rejäl smäll på sin hand och blev liggande länge och vred sig i plågor. Det stod ganska tidigt klart att skadan var av det allvarligare slaget, och tydligen rör det sig om två brutna ben i handen. Nu väntar gips i upp till tre veckor för Zoran, och därmed står det också klart att H43 får klara sig utan sin superstjärna under inledningen av serien om inte något som liknar ett mirakel inträffar.

H43 uppträdde närmast skärrat den resterande delen av första halvlek. Utan Zoran på planen var det ingen som riktigt ville ta lägena och man hade stundtals otroligt svårt att dyrka upp Lugi-försvaret. Ett försvar som var mycket bra matchen igenom. Och med en inspirerad och duktig Espen Christensen i Lugimålet kammade H43 långa stunder noll framåt. Lugi var snabba att utnyttja H43:s dåliga anfallspel och straffade sina motståndare med ett hypereffektivt kontringspel.

Lugi gick till halvtidsvila med en ledning på 12-5 och det enda med H43-ögon som får godkänt i första halvleken var Nebojsa Simics målvaktspel och ett försvarspel som stod upp bra mot Lugis uppställda anfallspel.

Andra halvlek blev en betydligt jämnare tillställning. H43 fick något bättre snurr på sitt anfallspel och ett par fina individella prestationer av främst Joakim Bååk, men även av Fahrudin Zaimovic gjorde att målen började rassla in bakom en inte lika lyckosam Joakim Svensson som kommit in i Lugis mål.

H43 exprimenterade med en hel del olika offensiva uppställningar. I andra halvlek flyttade bland annat Christoffer Geissler in på linjen och plötsligt fick H43 ett helt annat hot på den positionen.
Nemanja Cvetinovic visade att han är mycket duktig i försvarsspelet och där kan användas på många olika postioner. Däremot hade jag förväntat mig mer av honom i det offensiva spelet. Idag försvann han långa stunder ur spelet och var inte heller särskilt lyckosam i sina avslut. Men samtidigt ska vi nog ge honom lite tid. Nemanja är ny såväl i H43 som Lund och Sverige och kommer säkert att blir starkare allt eftersom.

Lugi då. Försvarspel och kontringspel har jag redan nämnt. Försvarspelet håller långa stunder en sådan kvalité att jag tror att Lugi kan ha vinterns bästa försvarsspel i elitserien. Men däremot imponerar inte deras uppställda anfallspel. Är allt annat än imponerad av Joachim Ernstsson som kommit till Lugi efter ett par års spel i Danmark. Av honom hade jag väntat mig mycket mer. Inte heller Anders Hallberg eller Albin Tingsvall visade sin fulla potential och då blir Lugis niometerspel långa stunder stereotypt och enkelspårigt. Däremot är man matchen igenom väldigt duktiga på att sätt sina kantspelare i lägen. Främst Niklas Gudmundson på vänsterkanten som jag tror blir matchens bästa målskytt.
 
Matchen slutar 27-22 i Lugifavör, efter att H43 snyggat till siffrorna mot slutet. Vissa orosmoln finns fortfarande. Anfallspelet visar tyvärr upp samma svaghet som de senaste säsongerna där man långa stunder blir alltför beroende av individuella prestationer. Men det såg trots allt bättre ut ju längre matchen led, och kan nog se ännu bättre ut om ytterliggare två och en halv vecka när det är dags för seriepremiär. 27 insläppta mål mot elitseriemotstånd för anses vara helt okej.

Nya träningsmatcher på gång

Försäsongen rullar vidare. Efter inledande förluster i träningsmatcher mot Hk Malmö (23-33) och Lugi (26-31) väntar nu hela tre stycken nya drabbningar den kommande veckan.

Redan imorgon tisdag beger sig laget över Öresund för ett möte med danska Nordsjälland. Därefter väntar nytt möte med Lugi i arenan på lördag 11.00 och på söndag möter man norska Fyllingen även den matchen i arenan 11.00.

Efter de inledande förlusterna skulle nu en seger sitta fint. H43 består av många nya spelare, och det tar alltid tid att spela ihop ett nytt lag. Men nu med endast tre veckor till seriestart bör vi börja se konturer av det lag, och det spel som H43 kommer med till seriepremiären.

Senast mot Lugi stod Zoran Roganovic, Joakim Bååk, Martin Karlsson och Simon Nyberg över. Känner inte till statusen på dessa spelare, men om det inte rör sig om några svårare skador tror jag att dem kommer att spela åtminstone någon av veckans matcher.

Av naturliga skäl kommer jag inte att finnas på plats för att bevittna morgondagens match i Danmark. Som vanligt är det därför helt okej att kommentera om ni har sett matchen.

Förlust mot Lugi

Får väl börja inlägget med att stämma in i hyllningskören för de svenska handbollsherrarna. OS-final väntar imorgon och redan nu är det givetvis en fantastisk och oväntad prestation man svarat för. Nu har man verkligen allt att vinna, och även om det är 2000-talets stora giganter Frankrike som väntar så hoppas jag verkligen att man kan mobilisera en sista gång och ge det här en ordentlig chans.

Men det var faktiskt inte os det här skulle handla om. För mitt i handbollsfebern som sverige upplever så spelade H43 idag sin andra träningsmatch under försäsongen. Lugi stod för motståndet i ett av två lundaderbyn under försäsongen.

Som sig bör var elitserielaget Lugi ett snäpp starkare och vann till slut matchen med 31-26. Men H43 stod upp bra långa stunder och hade flera likalägen i inledningen på den andra halvleken. Men mot slutet av matchen rann siffrorna iväg till Lugis fördel.

Det är alltid svårt att sia om betydelsen av träningsmatcher. Men H43 kom till spel utan Zoran Roganovic, Joakim Bååk, Martin Karlsson och Simon Nyberg. Med detta i åtanke, och det faktum att Lugi var mycker mer ordinare så känns det som H43 har gjort en bra match.

För att vara en träningsmatch mitt i den tyngsta av tunga träningsperioder var det en småtrevlig tillställning vi fick se. Tempot var helt okej, men mellan varven blev det tydligt att trötta kroppar och hjärnor satte käppar i hjulet för viljan.

Individuellt sett så tycker jag att det var många jämna prestationer. Ingen som stack ut åt vare sig det ena eller det andra hållet. Adam Sandgren var ett tag duktig innan paus. Och Fahrudin Zaimovic utmärkte sig offensivt mot slutet av matchen.

Nemanja Cvetinovic hann med att visa lite av vilken tillgång han kan bli. Ibland lite osynlig i spelet, men med ett oerhört fint avslutsregister. Men den av nyförvärven som kommer att ha störst betydelse är utan tvekan Christoffer Geissler. "Stoffe" får ta ett oerhört stort ansvar såväl offensivt som deffensivt och det märks att "Kos" har stort förtroende för honom.

Sammanfattningsvis så finns det en hel del kvar att slipa på, men känslan är ändå att det här kommer att bli bra!

Bragden i London

Jag måste givetvis skriva några rader om herrarnas os-framgångar. Allt annat vore tjänstefel för en handbollsbloggare.

Men jag inleder kort med att konstatera att H43 förlorade träningsmatchen mot HK Malmö i onsdags. Segersiffrorna skrevs till 33-23 för Malmö. Vet inte vilket lag man ställde upp med eller hur det såg ut. Men egentligen så är det ju helt i sin ordning att man förlorar mot Malmö. Ett Malmö som satsar på slutspel ska vara bättre än ett H43 som satsar på att ta sig tillbaka till elitserien.
Nästa chans att se laget och alla nyförvärv blir imorgon Lördag när man möter Lugi. Klockan 11.00 i arenan är det som gäller.

Men nu skulle detta inlägg främst beröra os-handbollen. Och jag tror inte att någon med bara ett måttligt handbollsintresse har missat att sverige ikväll ska spela os-semifinal. Man gör det efter att ha besegrat regerande europamästarna Danmark. Man gör det efter en match där de taktiska dragen gav maxiaml utdelning. Man gör det efter en match man genomför defensivt perfekt.

Svensk herrhandboll har de senaste 10 åren upplevt något av en berg och dalbana. Men bortsett från hemma-vm för dryga ett och ett halvt år sedan så har de bra prestationerna och framgångarna lyst med sin frånvaro. Och framförallt är det bara 2 månader sedan man missade vm efter en otroligt blek insats i vm-kvalet mot Montenegro.

För oss som älskar handboll känns det fantastsikt roligt att Sverige mer eller mindre drabbats av handbollsfeber igen, åtminstone för några dagar. Handbollsherrarnas framgång kunde inte kommit mer lämpligt en dag när Sverige för övrigt upplevt idel motgångar. Dagen hade nämligen inletts med två femteplatser i kanot och kanske framförallt så hade det på förhand största guldhoppet Rolf-Göran Bengtsson tvingats kasta in handduken redan innan finalhoppningen inletts.

När OS höll på att ta slut för svensk del med endast ett fåtal grenar med svenskintresse kvar och i princip utan medaljhopp så väckte de svenska handbollsherrarna nytt liv och hopp kring svenska framgångar i OS.

Nu har man förvisso inte vunnit något än. Ungern väntar i en semifinal ikväll som kan bli ack så svår. Sverige slog förvisso Ungern i os-kvalet tidigare i vår. Men det var på hemmaplan under helt andra förutsättningar. Ödmjukhet, glöd och vilja är nyckelord. Och någonstans gäller det att ta fasta på inställningen som jag tror det var Kim Andersson visade med orden "Det här är ingen framgång än".

En seger ikväll innebär en säkrad os-medalj och en möjlighet att spela om os-guldet. En förlust skulle innebära en jobbig bronsmatch mot antingen Frankrike eller Kroatien. Men oavsett vilket så är sveriges herrar åtminstone för tillfället tillbaka i handbollens finrum. Sämst fyra, och bäst i Norden.

Jag kan bara inte låta bli att avsluta det här inlägget med Magnus Grahns numer klassiska citat efter segern mot Danmark. " Vi har högre berg, snyggare drottning, vi kan åka skidor och vi är bättre på handboll...just idag"

Resan tillbaka har inletts

Uppdateringen här på bloggen har varit katastrofalt dålig på sistone. Kan inget annat än att be om ursäkt för det, och hoppas kunna bjuda på betydligt bättre uppdateringstakt den närmaste framtiden.

H43-spelarna samlades igen förra måndagen efter en sex veckor lång semester där man fått sköta träningen på egen hand. Nu väntar ett antal veckor med hård fysisk träning. Allt för att komma så väl förberedda som möjligt till seriepremiären i Helsingborg, onsdagen den 12/9 klockan 19.00.

Man börjar alltså med något som på förhand känns som ett toppmöte. För nog är det så att H43 kommer att få leva med ett kraftigt favoritskap den här säsongen. Man har värvat oerhört bra med allsvenska mått mätt, och har i mina ögon en på pappret betdyligt bättre trupp den kommande säsongen jämfört med den gångna.

Favoritskapet till trots är det en snårig väg man ska vandra, och nyckelordet till framgång stavas ödmjukhet. Några dåliga lag finns inte och även om man är favorit i serien så ska jobbet göras. Inte bara mot andra tippade topplag som exempelvis OV Helsingorg. Jobbet ska också göras en måndagskväll i Uddevalla eller en lördagseftermiddag i Varberg.

En liten första fingervisning om var laget står kan vi få redan imorgon. Då är försäsongens första träningsmatch inbokad borta mot Hk Malmö. Det är också det första tillfället att se nyförvärven i aktion. Kan tänka mig att fler än jag är lite extra nyfikna på Nemanja Cvetinovic och Nebojsa Simic. Klockan 17.30 i Baltiska Hallen är det som gäller. Så skyndar ni er hem sedan hinner ni se merparten av de svenska herrarnas os-kvartsfinal.

Tyvärr ser det ut som om jag kommer att vara upptagen på annat håll utan möjlighet att ta mig till Baltiska hallen imorgon. Därför tages all information om matchen tacksamt emot, antingen i kommetarfältet här på bloggen, eller med ett mail till: [email protected]

Nästa chans att se laget är jag lite osäker på. H43:s hemsida anger nu på lördag mot Lugi, medan Lugis hemsida anger lördagen 25/8. Någon som vet vad som gäller?


RSS 2.0