En okej förlust

Det blev till slut en ganska klar förlust för H43 i kvällens hemmamatch mot IFK Kristianstad. 23-30 är klara siffror som är svåra att diskutera. Men faktum är att om det inte vore för en katastrofalt dålig sista kvart av den första halvleken så hade H43 kunnat ge Kristianstad en ordentlig match om segern den här kvällen.
 
H43 inledde matchen okej. Hängde med Kristianstad fram till 7-7, kanske främst eftersom man plötsligt fick igång kantspelet på ett utmärkt sätt. Men sen hände någonting, eller snarare så hände absolut ingenting i anfallspelet. Kristianstad vinner de sista 16 minuterna av den första halvleken med 10-4 och i ärlighetens namn är halvtidsresultatet 11-17 siffror som kunde varit ännu värre med H43-ögon sett.
 
Jag ska ärligt erkänna att jag i halvtid kände att matchen var ganska körd. Verkligen ingenting talade för att H43 skulle närma sig och ha någonting med segern i den här matchen att göra. Men man ändrade lite i försvarspelet. Gav det unga gardet chansen medan äldre spelare som Sebastian Geissler och Rune Poulsen fick sitta på bänken. Och sakta men säkert började man närma sig i målprotokollet.
 
Med knappa kvarten kvar gjorde Andreas Hampe sitt andra mål som betydde 19-21. Strax därefter gjorde han även 20-22 och i det läget hade H43 verkligen häng på Kristianstad. Men närmare än så kom man aldrig och på slutet kunde Kristianstad istället rinna ifrån.
 
Kristianstad är ett tippat topplag, H43 ett tippat bottenlag. Det bör då rimligen röra sig om klasskillnad och visst, 7 måls differens är en stor seger. Vi ska också vara ärliga att säga att om inte Oscar Jensen stått för en riktigt bra målvaktsinsats ikväll, och ganska klart vann målvaktsmatchen mot Leo Larsson och Dan Beutler så kunde det ha handlat om en ännu större förlust. Men framförallt så har Kristianstad inte lika stora svackor som H43, och efter fyra matcher står det ganska klart att det är just detta H43 måste jobba bort.
 
Jag har nämnt Oscar Jensen redan, och Simon Nyberg blir bäste H43-målskytt med 6 mål. Annars tycker jag definitivt att Andreas Hampe förtjänar ett omnämnande för sitt inhopp i andra halvlek. Han har ett fantastiskt skott och vill och vågar verkligen gå rakt mot mål. Jag är helt övertygad om att han kommer att glädja oss H43:are vid många tillfällen i vinter.
 
En förlust är alltid en förlust och det räcker inte med godkända insatser för att poängen ska börja trilla in. Men jag tycker ändå att det var ett fall framåt jämfört med de två tidigare hemmamatcherna. Att förlora med sju bollar mot Kristianstad känns så mycket bättre än att förlora med sex mot Önnered!

Satans helvete

Om någon nu tar illa vid sig av språkbruket i rubriken så får jag be om ursäkt på en gång. Men jag kan egentligen inte beskriva på något annat sätt hur jag känner efter kvällens match mot Drott. För ska H43 i första hand undvika nedflyttning i år så är det sådana här matcher man måste vinna. I synnerhet när det stundtals såg så bra ut. Men man har inte råd att falla samman som ett korthus under delar av matcherna. Den här gången var det främst försvarsspelet som helt slutade att fungera under matchens andra hälft.
 
Det började i ärlighetens namn inte särskilt väl heller. Efter 10 minuters spel stod det 3-6 på resultattavlan och Drott hade skaffat sig ett rejält grepp om händelserna. H43 spelade dåligt bakåt och slarvigt framåt. Men en time-out från H43:s bänk kom att ändra matchbilden rejält. Från minut 10 till minut 25 ungefär så gjorde H43 mer eller mindre allting rätt och vann den perioden med hela 10-1. 13-7 i det läget gjorde att man nästa fick nypa sig lite i armen. Joakim Bååk, Sebastian Geissler och Torbjörn Jacobsson var alla duktiga under den första halvleken, men överglänstes ändå rejält av Fahrudin Zaimovic som vräkte in mål efter att han kom in halvvägs in i den första halvleken. Det var lite av den gamle Fahrudin vi fick se igen och som visade oss att den katastrofala insatsen mot Önnered endast var ett olycksfall i arbetet.
 
Lite slarv och nonchalans i den första halvlekens slutskede gjorde att Drott kunde krypa och närmare och att halvtidsledningen för H43 endast blev 14-10. Men matchbilden lovade mer och mycket talade för H43 så långt. Att en halvtidsvila så radikalt kunde förändra förutsättningarna var vi nog få som anade i det läget.
 
Det dröjde nämligen inte särskilt länge innan Drott på allvar närmade sig H43, till viss del hjälpta av att bröderna Gomér som dömde kvällens match lyckades ge Sebastian Geissler tre tvåminuters utvisningar på dryga 10 minuter i den andra halvlekens inledning. Den sista dock mycket slarvigt beroende på ett felaktigt byte och för många spelare på banan. Hur som helst innebar detta rött kort för Sebastian Geissler och kanske var det också början till det defensiva raset.
 
Dryga tre minuter efter det röda kortet var Drott sen ikapp och snart förbi. H43-spelarna ska dock ha en eloge för att man den här gången kämpar och sliter hela matchen och det var inte förrän i matchens absoluta slutskede som det avgjordes. Rune Poulsen och Andreas Hampe var tillsammans med tidigare nämnde Fahrudin Zaimovic duktiga i anfallspelet och såg länge till att H43 hade kontakt. 27 gjorde mål, 14 i den första halvleken och 13 i den andra borde nog ha räckt till seger. Men när man släpper in 19 mål i den andra halvleken blir det helt enkelt för tungt.
 
Det känns inte riktigt lika illa nu som efter premiären mot Önnered. Idag fanns det trots allt en del glädjeämnen att ta med sig. Men ändå har H43 nu förlorat fyra poäng mot lag som är tippade i botten, och detta på hemmaplan. Man måste lära sig att hålla spelet uppe i 60 minuter, och man måste lära sig att stänga matcher som man har greppet om. Nu väntar en rad matcher mot lite tuffare motstånd. Kanske kan man spela lite mer avslappnat i dessa och knipa någon extra poäng där.
 
Till sist måste jag bara nämna den pinsamma publiksiffran 475 personer. Det är så att jag mår direkt dåligt bara jag tänker på det. På sikt håller detta verkligen inte och jag ställer mig gång på gång frågande till att det blir så här. Något måste göras för det går inte att bedriva elitidrott enbart inför de närmast sörjande. Rent ekonomiskt tror jag inte att publikintäkterna idag täcker hallhyra och domararvodet med mera. Med andra ord blir såna här matcher en ren förlustaffär.

En livsviktig poäng mot Hk Malmö

Det kan säkert tyckas vara lite tidigt att kalla en poäng för livsviktig när endast två omgångar av elitserien spelats. Men betydelsen av poängen som H43 krigade sig till mot Hk Malmö idag känns oerhört stor på flera sätt. Oavsett om vi vill eller inte så är det ganska sannolikt att H43 i slutändan kommer att vara inblandad i någon form av streckstrid i seriens bottenskikt och då kan en poäng göra stor skillnad. Men kortsiktigt så kändes framförallt kvällens poäng som ett livsviktigt besked på var man egentligen står bara ett par dagar efter den bedrövliga andra halvleken som man genomförde mot Önnered.
 
Det var kanske inte elitseriens spelmässigt bästa match så här långt. Men det var en match helt i publikens smak. Tufft och jämnt, inget lag som kopplade något grepp. Två bra försvar och två bra målvakter borgade för en riktigt målsnål tillställning. Däremot lämnade anfallspelet för båda lagen en del övrigt att önska.
 
En poäng borta mot Hk Malmö är bra. Det var förmodligen ett ganska rättvist resultat, även om man som H43-supporter alltid tycker att H43 borde ha vunnit. Matchen kunde verkligen ha slutat hur som helst, men någonstans kommer jag inte över min känsla att H43 med ett lite skarpare anfallspel hade alla möjligheter att avgå med segern i den här matchen. Vid flera tillfällen slarvades det eller valdes fel avslutslägen när matchen stod och vägde som mest.
 
Dock tänker jag inte klaga en sån här kväll. Det var mycket karaktär och vilja i H43 idag. Många som vågade och ville ta plats. Måns Gerdtsson blev bäste målskytt och var duktig matchen igenom. Bäst av alla var dock Torbjörn Jacobsson i målet som stod för en härlig revansch efter den mediokra insatsen senast mot Önnered. Torbjörn hamnade på någonstans omkring 45% i räddningsprocent vilket är en mycket bra siffra. Ett litet plus till coachningen ska också ges idag. "Knirr" och Christoffer Geissler gick tidigt runt på fler spelare på ett helt annat sätt. Därmed kändes det också som om fler spelare var fräschare när det skulle avgöras.
 
Nu väntar en dryg veckas vila innan ny match väntar hemma mot Drott. Nu har man visat både sig själv och alla tvivlare runt om i handbollsverige att man faktiskt är att räkna med. Malmö är ett lag som rankas som ett slutspelslag av i princip samtliga experter. En poäng på bortaplan mot dem kan mycket väl vara en poäng mer än vad många andra lag klarar av. Bygg vidare på detta så kan det nog bli bra.

Allt annat än bra

H43:s elitseriepremiär är spelad. En katastrofalt dålig andra halvlek gjorde att man förlorade med hela 24-30, på hemmaplan, mot bottentippade Önnered. Man behöver inte vara särskilt insatt i handbollen för att förstå vilken dålig insats H43 stod för ikväll. Och känslan just nu är att det här kommer att bli en oerhört jobbig säsong.
 
H43:s första halvlek var annars helt okej. Min personliga känsla var att man hade ett något rörligare och något tempostarkare anfallspel än vad tidigare var fallet. H43 tog också tag i taktpinnen och hade vid flera tillfällen möjligheten att rycka åt sig en tremålsledning. Men ett dåligt beslut här, och ett tekniskt fel där gjorde att så aldrig blev fallet. H43 hade matchen igenom problem med defensiven och kanske framförallt målvaktspelet. Oscar Jensen satt skadad på läktare, och Torbjörn Jacobsson hade allt annat än sin bästa dag. Och utan målvaktsräddningar går det inte att vinna några handbollsmatcher.
 
Ungefär 10 minuter in i den andra halvleken var matchen fortfarande jämn. H43 hade fortfarande problem med försvars och målvaktsspel, och när anfallspelet därefter även kollapsade totalt så kunde det egentligen bara sluta på ett sätt. Önnered sprang nästan sönder H43 mot slutet och det var plågsamt att som H43-supporter bevittna det som hände på planen.
 
Så varför blev det så här. Det är givetvis svårt att svara på. Men framförallt är det något oroväckande att det såg så pass illa ut i försvaret och på målvaktsidan. Det var just där H43 skulle vara betydligt bättre den här säsongen jämfört med den förra. Jag kan förvisso vara lite färgad, men med en mer normal målvaktsinsats vågar jag påstå att H43 nästintill kunnat avgöra den här matchen redan i slutet på den första halvleken. Sen undrar jag också om inte "Knirr" och Christoffer Geissler gick lite väl hårt på ett fåtal spelare. Kanske kan kollapsen i anfallspelet bero på att orken tröt. Spelare som Måns Gerdtson, Rune Poulsen och Joakim Bååk fick dra ett tungt lass hela matchen, och kanske hade ett annat matchande gett fler pigga ben i den andra halvleken.
 
Vi får hoppas att H43 redan nu haft sin riktigt dåliga insats. Och någonstans tycker jag ändå att den första halvleken visar att man inte är så dåligt som resultatet till slut visar. Men fler måste leverera. Och eftersom jag inte missat skriverierna de senaste dagarna om att "en klick" i H43 uttryckt sig om att Zoran Roganovic tog för mycket plats när han fanns i  laget så får jag väl sammanfatta mina intryck av dagens match. Hellre en Zoran som tar mycket plats än ett lag där ingen alls tar någon plats!

Nu är det igång

Herrarnas elitserie i handboll säsongen 2014/2015 är nu igång. Och första omgången inleddes med en liten skräll när Lugi slog Kristianstad på bortaplan med 27-26. Något jag personligen inte alls trodde på och kanske är det så att jag helt missbedömt Lugis slagkraft den här säsongen. För bara ett dygn sen publicerade jag mitt elitserietips, där jag skriver att jag har en floppkänsla för laget. Nu återstår det ju förvisso 31 matcher innan vi vet, men i nuläget är det lite skämskudde som gäller för mig.
 
För H43:s del väntar Önnered på hemmaplan imorgon. Ett Önnered som av de allra flesta tippas åka ur elitserien den här säsongen. Och nog är det i alla fall så att om H43 på allvar ska kunna uppnå målsättningen att undvika kval så är matcher av just den här typen mot Önnered på hemmaplan sådana man bara måste vinna.
 
Jag tror dessutom att en bra start är a och o för ett H43 som kan vara lite osäkra på var dem står. Efter morgondagens möte mot Önnered väntar i tur och ordning Hk Malmö på bortaplan och därefter Drott på hemmaplan. Jag hålller det faktiskt inte för omöjligt att H43 kan stå på sex poäng efter tre omgångar, även om jag inser att det är ett ganska kaxigt sätt att sticka ut hakan på.
 
Men om vi börjar med att fokusera på Önnered imorgon så ska det bli intressant att se om man lyckats lyfta försvarspelet en eller kanske till och med flera klasser jämför med förra säsongen. Ska H43 lyfta är det nog helt enkelt ett måste. Vad jag har förstått så vill "Knirr" också få till ett snabbare omställningspel med fler kontringslägen och fler enkla mål. Och där har målvakterna en viktigt roll i att få igång spelet snabbt efter räddningar. Vad jag har förstått så har främst Torbjörn Jacobsson imponerat under försäsongen. Låt oss hoppas att han fortsätter med det. Det ligger verkligen lite i att en målvakt i handboll är ungefär halva laget.
 
Och som vanligt hoppas jag att en hel del lundabor söker sig till Sparbanken Skåne Arena imorgon. H43 genomgår lite av en nystart och det är alldeles säkert så att laget kommer att behöva ett mycket bra hemmastöd i arenan den här säsongen.

Elitserien 14/15

Imorgon drar säsongen igång med tre elitseriematcher. För H43:s del startar det på torsdag med hemmamatch mot Önnered. Försäsongen är nu slut och allvaret tar vid. H43:s försäsong får ses som klart godkänd. Betydligt bättre än förra säsongens då man förlorade flertalet matcher ganska stort. I år har man stått upp bra mot elitseriekollegor, och inte minst imponerade segern mot Hk Malmö i den näst sista träningsmatchen.
 
Men träningsmatcher är en sak, tävlingsmatcher en helt annan. Hur det här kommer att sluta lär vi inte få svar på förrän om dryga halvåret. Men det är alltid roligt att spekulera och här nedan tänker jag delge er mitt tips på hur elitseriesäsongen 14/15 kommer att sluta. Jag vill poängtera att det alltså är serien jag tippar, hur ett eventuellt slutspel slutar är en helt annan fråga.
 
 
1. IFK Kristianstad: Det är liksom dags nu för Kristianstad att gå hela vägen. Intressanta nyförvärv i Jonathan Stenbäcken bland annat gör att Kristianstad känns minst lika bra som förra säsongen. Måste dock tvätta bort stunder av nonchalans och dålig inspiration. Gör man bara det så har man det bästa laget i serien och bör således vinna. Det blir dock ingen fråga om att jogga hem serien.
 
2. Guif: Något överraskande seriesegrare i fjor som förstärkt med namnkunniga spelare som Hedeiro Lucau och Patrik Johansson till den här säsongen. Får man dessutom ha Robin Andersson skadefri en hel säsong så ser man riktigt giftiga ut. Kommer att göra livet surt för många lag och Kristianstad kommer att få jobba för seriesegern.
 
3. Alingsås: Regerande svenska mästarna är kanske ännu bättre i år. Har förvisso tappat Alexander Borgstedt, men har istället fått hem meriterade Fredrik Larsson. Lägg därtill mängder av unga talanger som blivit ett år äldre och kanske ett år bättre. Ett litet frågetecken ställs till hur mycket Champions League spel kommer att slita på laget. Därför tror jag inte att man kommer att ha krafterna att på allvar utmana Kristianstad och Guif om de två översta platserna i serien.
 
4. Sävehof: Gjorde en nystart med en generationsväxling inför den förra säsongen. Men trots det är man fortfarande ett mycket bra lag. Femma i fjor och man har i princip fått behålla hela truppen man hade då. Känns som om Sävehof kan bli strået vassare i år och knipa fjärdeplatsen.
 
5. Ystads IF: Ystad har sett ruggigt starka ut på försäsongen. Nu är det ju alltid vanskligt att dra alltför stora växlar av det. Men det känns ändå som om Ystad har något bra på gång, och förra säsongens debacle känns mer som ett olycksfall i arbetet. Tror man har dragit nyttiga lärdomar av det som hände då. Dessutom har man fått in nödvändig spetskompetens på vänsternio i Alexander Borgstedt.
 
6. Lugi: Många håller Lugi som en av förhandsfavoriterna. Jag gör det inte. Jag har under försäsongen fått en allt starkare floppkänsla när det gäller Lugi den här säsongen. Man har tappat bärande spelare som Anders Hallberg och Johannes Hippe. Dessutom har tränarparet Tomas Axnér och Johan Zanotti lämnat vilket jag tror kommer att få stor betydelse. Zoran Roganovic kommer som bekant att spela i "fel" tröja den kommande säsongen, och givetvis är han ett bra nyförvärv som tillför spetskompetens. Men jag tror inte att Zoran kommer att vara lika bra i en roll som mittnia, och därför ersätter han inte Anders Hallberg fullt ut. Har till råga på allt stått för att par katastrofalt dåliga insatser under försäsongen.
 
7. Hk Malmö: Stod för en fin säsong förra säsongen då Magnus Andersson verkligen fick ihop ett bra lag. Man har fått behålla samtliga bärande spelare men har genomgått ett tränarbyte då Magnus Andersson gått till Tyskland och Ulf Sivertsson istället kommit från Drott. Jag tror att Malmö kan få en tuff start i årets elitserie till viss del till följd av tränarbytet. Men det finns mycket kompetens i laget och slutspel lär det bli.
 
8. Redbergslid: Kämpar allt som oftast kring slutspelsstrecket numera och den kommande säsongen kommer inte att utgöra något undantag. Har en tunn trupp och är till stora delar beroende av en första uppställning som fungerar väl. Skadeproblem kan ställa till det och det är ingen vild gissning att man kommer att stå för en hel del ojämna insatser. Men hemma i Lisebergshallen går inget lag säkert.
 
9. IFK Skövde: Undvek kvalserien i sista omgången i våras och räddade sig därmed undan ett rejält fiasko. Skövde har inte riktigt varit den storklubb i handbollsverige på senare år som man var under 2000-talets början. Har inte förstärkt laget något nämnvärt inför den kommande säsongen och känslan är att man kan komma att få det tufft igen.
 
10. H43: Jag är medveten om att jag allt som oftast låter hjärtat tala lite mer än hjärnan när jag placerar laget jag följer och håller på. Men trots lite inre meningsskiljaktigheter inom klubben som ledde till att Zoran Roganovic fick lämna så känner jag någonstans en spirande optimism. Zoran går inte att ersätta men de spelare som är kvar har alla förutsättningar för att göra en bra säsong. H43:s stora akilleshäl den gångna säsongen var försvarspelet och där känns man klasser bättre nu efter Sebastian Geisslers intåg i klubben och Jacob Anderbergs återkomst efter skada. Framåt känns man bättre framförallt på mittnio. Laget har klarat av första säsongen efter återkomsten till elitserien och flertalet spelare har nu mer rutin från spel på högsta nivå.
 
11. Ricoh: Många "experter" placerar nykomlingen betydligt högre upp än så här. Och visst, man vann allsvenskan tämligen överlägset och man har spetsat laget med ett par mycket intressanta nyförvärv. Inte minst ex-landslagsmannen Mattias Gustafsson. Men debutsäsongen i elitserien brukar inte bli helt enkel. Jämför tillexempel med H43:s förra säsong då laget kom från allsvenskan och var än mer överlägset än Ricoh. Ricoh kan säkert stundtals bli en obehaglig överraskning för flera lag. Men i det långa loppet tror jag ändå att det är bottenstriden som gäller.
 
12. Drott: Det talas mycket om hur mycket H43 tappat i Zoran Roganvic som gjorde 238 mål den gångna säsongen. Drott har tappat sina två bästa målskyttar i Magnus Persson och Philip Stenmalm. Dessa båda herrar stod tillsammans för 301 av lagets mål förra säsongen och det är knappast spelare man ersätter hur enkelt som helst. Lägg därtill att man tappat rutinerade Hasse Karlsson och Jesper Linéll på linjen och dessutom lär Jesper Adolfsson dras med en del skadeproblem. Nej, jag tror att det blir en riktigt tuff säsong för den gamla storklubben.
 
13. Hammarby: Laget som överpresterat sig till slutspel de två senaste säsongerna ska väl egentligen inte räknas bort nu heller. Men Martin Dolk har försvunnit till Danmark, och nyligen skrev förra säsongens succéman Richard Hansich på för Hamburg, och kvar finns egentligen bara Josef Pujol som håller riktigt hög klass. Dessutom lär sig de andra lagen allt mer hur man ska spela mot Hammarbys utgrupperade försvarsspel. Jag har haft fel angående Hammarby förr, men mot bättre vetande tror jag definitivt att det blir bottenstrid i år.
 
14. Önnered: Höll sig framförallt kvar i elitserien eftersom Rimbo var ännu sämre den gångna säsongen. Stod förvisso för en ganska okej kvalserie, men i det långa loppet känns laget knappast bättre nu. Man har en superstjärna i Andreas Berg, men bakom honom känns det mycket tunt. Jag tror att Önnered blir det lag som åker ur framåt vårkanten.
 
 
Kan inte påstå att jag brukar ha rätt i mina tips, men någon gång kan även en blind höna hitta ett korn. I mars/april någon gång vet vi!

RSS 2.0