Idel förluster i Malmö

Träningsturneringen i Malmö avslutades igår. För H43:s del kan man verkligen inte kalla turneringen för någon framgångssaga. Efter uddamålsförlusten mot ett reservbetonat Lugi i fredags har man förlorat betydligt större mot Hk Malmö och IFK Kristianstad.
 
Förlusten mot Malmö i lördags kan dock på ett sätt ses som ett fall framåt. 29-36 skrevs slutresultatet till, och sjumålsförlusten nu, utan Zoran Roganovic, är trots allt bättre än tiomålsförlusten för dryga två veckor sedan när lagen möttes förra gången, då med Zoran på banan.
 
Avslutningsvis förlorade man stort mot Kristianstad med hela 17-30. Och detta efter en orgie i missade frilägen. Fahrudin Zaimovic vilade mot Kristianstad och då blir H43 otroligt tunna. Fahrudin har ju annars varit det stora utropstecknet så här långt under försäsongen och visat att formen är god.
 
Att H43 förlorar mot Lugi och Kristianstad är helt i sin ordning. Det är inte mot svensk handbolls två stora just nu som H43 ska plocka sin poäng den kommande säsongen. Då oroar det mig lite mer att man förlorar så stort mot Hk Malmö, för andra gången på kort tid dessutom. Förvisso saknar man några spelare, och förvisso är man i ett tidigt skede där man håller på att spela in många nya spelare i laget. Men det är Malmö också i ärlighetens namn. Tydligt blir att H43 är väldigt beroende av enskilda spelare, och kommer att vara mycket skadekänsliga. I matchen i fredags mot Lugi tyckte jag att det blev tydligt att vissa spelare blev trötta i andra halvlek, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att de matchades ganska hårt. H43 har inte den bredden att man ens i en träningsturnering kan gå runt på mängder av spelare.
 
Det positiva i sammanhanget är att Robert "Knirr" Andersson är nöjd med helgen. Han tycker att matcherna har gett mycket och varit lärorika. Jag har tidigare skrivit att jag hoppas att "Knirr" har koll på läget och ser till att man är som bäst när det börjar gälla, och inte nu. Lite så känner jag fortfarande. Är "Knirr" nöjd med helgen så är man på rätt spår!
 
 

Knapp förlust mot Lugi

H43 inledde helgens träningsturnering i Malmö med en match mot Lugi. Det blev en jämn batalj mellan två lag där flera nyckelspelare saknades. Lugi drog till slut det längsta strået och vann med uddamålet, 28-27.
 
Träningsmatcher är vad träningsmatcher är. För H43:s del ger det en chans att spela ihop ett lag bestående av hel del nyförvärv. Men annars har jag svårt att se något egentligt värde i en match som den H43 och Lugi möttes i tidigare ikväll. H43 saknade Zoran Roganovic och Joakim Bååk. Simon Nyberg spelade inte heller, och Jacob Anderberg lämnade aldrig bänken. I Lugi saknades Joacim Ernstsson, Albin Tingsvall, Kristian Meijer, Nemanja Milosevic och Espen Christensen. Lägg därtill Magnus Jernemyr som blev klar för klubben först i onsdags, och sedan tidigare skadade Niklas Gudmundsson och Lugi hade en hel startuppställning av hög elitserieklass utanför truppen.
 
Det var knappast tal om någon sprakande handbollsunderhållning. Men ändå ett fall framåt rent handbollsmässigt jämfört med mötet lagen emellan för en knapp månad sedan. Något högre tempo nu, och de tekniska felen var inte längre lika många.
 
H43 stod för en klart godkänd insats, men knappast mer. Orosmolnen finns kvar. Ett väldigt reservbetonat Lugi hade greppet större delen av matchen. Och även om H43 saknade sina på pappret kanske två bästa spelare i Zoran Roganovic och Joakim Bååk så får man vara ärlig och säga att Lugi saknade ännu fler spelare av rang.
 
Laget känns fortfarande lite för beroende av enskilda spelares prestationer. Fahurdin Zaimovic är på nytt väldigt bra och noteras för 10 mål. Men han känns lite för ensam och målskyttet behöver spridas på fler händer. Dessutom saknar jag ett vägvinnande och fungernade kontringspel. Och inte heller kanterna blir delaktiga i spelet på ett sådant sätt som dem borde.
 
Men om vi ska tillåta oss att fokusera på det som var bra så här en knapp månad för seriestarten så kan vi nöjt konstatera att målvakterna stod för två gedigna insatser idag. Oscar Jensen före paus, och Torbjörn Jacobsson efter. Det handlade inte om att dem spikade igen målet, utan två stabila insatser där dem tog det dem skulle och lite till. Fahrudin Zaimovic är redan nämnd, och även Måns Gerdtsson gör det bra mellan varven. Han måste dock få ner mängden tekniska fel ganska markant för att hålla fullt ut på elitserienivå.
 
Annars stod Kristian Olesen för mycket som var bra idag. Inte bara rent spelmässigt, utan även genom att visa fina ledaregenskaper. Han manande på flera lagkamrater som under ett skede i matchen hade en tendens till att hänga lite med huvudet. Just Kristians ledaregenskaper tycker jag mig kunna dra till minnes från hans förra sejour i H43. Nu är han dessutom ett par år äldre, och hela hans sätt tyder på mer mognad.
 
Ska vi nämna sådant som måste bli bättre så har jag redan nämnt kantspelet. Nyförvärvet Rasmus Johansson från Tumba fick i Simon Nybergs frånvaro spela hela matchen på vänsterkanten. Rasmus som öste in mål allsvenskan förra säsongen har inte riktigt kommit till sin rätt i H43 än, men jag hoppas att det lossnar med tiden. Av de andra nyförvärven så har väl inte heller Mikk Pinnonen kommit riktigt till sin rätt heller. Han blixtrar till mellan varven men saknar kontinuitet känns det som. Men i ärlighetens namn vill jag också ifrågasätta "Knirrs" coachning här. Med Mikk på banan känns det som att H43:s anfallspel för ökad rörlighet och ett ökat tempo. Ändå tillbringar Mikk ganska mycket tid på bänken.
 
I Lugi handlade väldigt mycket om Johannes Hippe. Normannen gjorde stundtals lite som han ville och slutade på totalt 9 mål. Hippe har en ruskigt hög högstanivå och när han kommer rätt är han mycket svårstoppad. Annars stod Anders Hallberg som vanligt för en solid insats. Och bakom dessa visade många unga spelare att Lugi har en imponerande bredd.
 
För H43:s del ska man ta med sig en del som var bra. Men fortfarande finns det ganska mycket som behöver bli ännu bättre!

Imponerad, och en smula avundsjuk

När onsdagskvällen för ungefär en kvart sedan (i skrivande stund) gick över till torsdag innebar det också att det nu faktiskt återstår mindre än en månad innan H43 har sin premiär hemma mot IFK Kristianstad. Även om en hel del träningsmatcher återstår så är känslan att handbollsintresset börjar vakna till liv på allvar. Till helgen spelar H43 en intressant träningsturnering i Malmö, där man kommer att möta Lugi, IFK Kristianstad och Hk Malmö. Man kommer att göra det utan Zoran Roganovic som på nytt är en sväng i Qatar. Så nu är det upp till bevis hur man klarar sig utan sin superstjärna mot kvalificerat motstånd.
 
Dagens stora snackis har ju annars varit att landslagsstjärnan Magnus Jernemyr skrivit på för Lugi. En imponerande värvning av Lugi och det är på ren svenska förbaskat roligt att vi får se Magnus Jernemyr i de svenska handbollsarenorna den kommande säsongen. Rent sportsligt sett är det inte säkert att Jenemyrs ankomst till laget lyfter Lugi speciellt mycket. Man hade redan den gångna säsongen elitseriens bästa mittförsvar med Jacob Wickman-Modig och Nemanja Milosevic. Men när det gäller attraktionskraft och marknadsvärde är förvärvet av Magnus Jernemyr av yttersta klass.
 
Man måste imponeras av Lugi som alltmer växer ut till en stormakt i svensk handboll. I en tid när många klubbar har fått inrikta sig på att förädla duktiga, men billiga, unga talanger har Lugi de senaste säsongerna kunnat knyta till sig, och behålla flera "färdiga" handbollspelare i många fall i sin bästa ålder. Klubben har skapat en mycket proffsig och väl fungerande organisation med heltidsanställda personer på rätt ställe. Vid sidan om IFK Kristianstad och kanske Sävehof känns Lugi som en av de klubbar som redan nu är färdiga för visionen om en proffsliga.
 
Som H43-supporter känns det alltid lite tudelat när lokalkonkurrenten Lugi skördar framgångar, såväl på som utanför banan. Magnus Jernemyrs intåg i lundahandbollen borde rimligtvis öka det totala intresset i Lund vilket givetvis i slutändan även gagnar H43. Men samtidigt blir Lugis försprång allt större. Inte bara rent sportsligt utan även hos publik och sponsorer. Kan tänka mig att många vill vara en del av den satsning som Lugi nu gör när man av allt att döma kommer att bli favoriter till sm-guldet kommande säsong. Lugi kommer kanske att kunna öka sina publikintäkter och sponsorintäkter och göra en redan svår konkuerrens för H43 ännu svårare.
 
Tyvärr kan vi bara bittert konstatera att medan Lugi de senaste åren byggt upp en väl fungerande och proffsig organisation kring sin verksamhet så har H43 under samma tid brottats med problem. Givetvis till stor del på grund av gamla synder, men kanske har man också blivit frånsprungna i sitt sätt att arbeta. H43 bedrivs till största delen helt ideellt med en familjär anda, vilket i många fall upplevs som en av H43:s stora fördelar, och säkerligen är en bidragande orsak till den alltmer framgångsrika ungdomsverksamheten.
 
Men medan en ungdomsverksamhet med framgång kan drivas idellt tror jag inte att det idag, år 2013, är möjligt att till största delen driva en elitverksamhet ideellt på ett framgångsrikt sätt, utan att för den sakens skull kasta en skugga över alla de fantastiska ideella insatser som utförs i H43 varje dag.
 
H43 har under det senaste året haft Rickard Träff som anställd marknadschef. Men för en tid sedan blev han uppsagd från klubben, enligt ryktesvägen på grund av ekonomiska skäl. I dagarna har man istället gjort klart med Barbro Bengtsson som försäljningschef. Hon kommer närmast från fotbollen och Trelleborgs FF och har där skapat sig en gedigen erfarenhet kring sponsring och samarbetspartners. Barbros intåg i H43 kan säkerligen bli bra. Men det som oroar mig är att man återigen verkar söka snabba lösningar.
 
I samband med kraftsamligen för ett och ett halvt år sedan nämndes även att man på sikt nog behövde anställa en sportchef i klubben. Någon sådan har vi ännu inte sett röken av, och min känsla är att vi inte lär göra det inom den närmaste framtiden heller. Kanslipersonal innebär givetvis en ökad kostnad i en redan ansträngd budget. Kortsiktigt hade det säkerligen inneburit en bantad spelarbudget. Men långsiktigt är jag tämligen säker på att H43 mått bäst av att få en väl fungerande organisation kring det sportsliga.

En växande oro

H43 spelade ikväll träningsmatch mot IFK Ystad i Staffanstorp. I mitt förra inlägg skrev jag följande inför matchen. "Mot allsvenskt motstånd ska H43 vara bättre, och allt annat än en klar seger kommer bara att öka antalet frågetecken kring H43:s slagstyrka." 23-26 slutade kvällens match, och om något lag var bättre så var det IFK Ystad som ett tag var på väg mot en ganska klar seger en bit in i den andra halvleken när det stod 13-21.
 
Jag ska på en gång poängtera att jag inte var på plats i Staffanstorp ikväll men någonstans inom mig växer en oro sig allt starkare att H43 kanske inte är så bra som jag hoppas och att comeback-säsongen i elitserien kommer att bli oerhört tuff.
 
Samtidigt är träningsmatcher inte alltid en klar värdemätare. Slitna och halvskadade spelare vilas. Vissa lag är kanske mer nedtränade än andra och så vidare. Men klart är att H43 hittills blandat och gett mycket under försäsongen. Ganska knappa förluster mot tippade topplag som Lugi och Kristianstad har på senare tid bytts mot klara förluster mot på pappret betydligt sämre lag.
 
Med en dryg månad kvar till elitseriepremiären krävs nu en ganska ordentlig uppryckning. Vi får hoppas att "Knirr" har koll på läget och lagt upp träningen på ett sådant sätt att man faktiskt är som sämst nu, och som bäst när det drar igång.
 
I sammanhanget tål också att påpekas att H43:s premiär är flyttad från Fredagen den 20:e september till Lördagen den 21:e. Detta då Svt valt att sända H43-IFK Kristianstad som huvudmatch i sin handbollsändning på lördagen. Givetvis är det roligt att H43 kommer att synas i Svt, men personligen hade jag haft mycket större glädje av det om det varit en bortamatch som sänts. Och dessutom kan flytten från en fredagskväll med möjlig feststämning, till en lördagseftermiddag inverka något negativ på publiksiffran, och i förlängning en försämring av H43:s publikintäkter. Men samtidigt är en premiär alltid en premiär, oavsett när!
 
 

Frågetecken

Sedan mitt senaste inlägg har H43 spelat ytterliggare en träningsmatch då man i fredagskväll tog emot Hk Malmö hemma i arenan. Om insatserna mot tippade topplagen Lugi och Kristianstad lovade gott så innebar insatsen mot Malmö betydligt fler frågetecken än utropstecken. 24-34 blev resultatet, och detta mot ett lag som jag hoppas att H43 kan ha bakom sig när serien väl är igång.
 
Nu är träningsmatcher alltid träningsmatcher. Och efter en stark insats av H43 är jag alltid noga med att poängtera att man inte ska sväva iväg och dra alltför starka slutsatser efter en träningsmatch. Då måste rimligen detsamma gälla efter en svag insats.
 
Jag var dessvärre inte på plats och såg matchen. Men vissa kommentarer på twitter under fredagskvällen gjorde gällande en något taskig inställning. Om så är fallet är det något bedrövligt. Visst måste man ha förståelse för att motivationen kanske inte är på topp en fredagskväll i början av augusti i en match som inte gäller något. Men det är lika för alla, och det är nu man har chansen att träna ihop laget i matchsituationer. Som man tränar spelar man är en gammal sanning, och om man går på halvfart under försäsongen är det inte helt enkelt att bara höja sig ett par nivåer när det väl gäller.
 
Härnäst väntar IFK Ystad i en träningsmatch på torsdag. Mot allsvenskt motstånd ska H43 vara bättre, och allt annat än en klar seger kommer bara att öka antalet frågetecken kring H43:s slagstyrka. En kul grej med matchen på torsdag är att den spelas i Staffanstorp. Detta är ett alldeles utmärkt sätt att öka sitt marknadsvärde i kommunerna utanför Lund. Staffanstorpsborna är ganska svältfödda på bra handboll, och en träningsmatch med ett elitserielag kan möjligen öka intresset och locka en och annan supporter till Fof Arena under säsongen.
 
Till sist vill jag bara säga att jag är väl medveten om att uppdateringstakten på bloggen för närvarande inte är speciellt hög. Och detta när säsongen trots allt närmar sig ganska fort. Men det är idag på dagen tre veckor sedan jag blev pappa till en liten dotter, och liksom när min son kom till världen för dryga två år sedan så står allt annat i skuggan för ett tag. Blogga kommar jag att göra när jag har tid och lust, så ni får nöja er med vad ni får för tillfället.

Hur bra är H43?

H43 spelade tidigare ikväll träningsmatch mot IFK Kristianstad. Det blev förlust med siffrorna 29-26 till Kristianstads fördel. Men utan att dra för stora slutsatser av en träningsmatch så är en tremålsförlust mot laget som enligt Kristianstadsbladet ska jogga hem elitseriesegern en klart godkänd insats.

Hur H43 står sig i elitseriekonkurrensen får vi troligtvis inte någon klar fingervisning om förrän ett antal omgångar in i elitserien. Men redan nu står klart att såkallade experter har delade meningar om H43:s kompetens.

Merparten av landets handbollsexperter placerar H43 på en kvalserieplats i sina tips. Vissa är till och med så ofina att placera H43 på den så förhatliga sistaplatsen. Men sen finns det sådana som Peter Lindren på Ystads Allehanda som ser H43 som en klar slutspelskandidat.

Personligen kan jag knappast ses som helt objektiv. Men att tippa H43 sist i elitserien kan knappast kännas vettigt. H43 var tämligen överlägsna i allsvenskan den gångna säsongen och då minst en klass bättre än de övriga nykomlingarna Önnered och Rimbo. Och i min värld har H43 värvat väl så bra som dessa.

Tittar vi lite på vilken trupp H43 har så skulle jag vilja påstå att man har en stark målvaktsida med Oscar Jensen och Torbjörn Jacobsson. Även på nio meter ser man starka ut och har där spelarmaterial som defenitivt håller slutspelsplats. Det lilla frågetecknet som finns hittar vi istället på sexmeterssidan. Men här finns också goda möjligheter till överraskningar då många unga talangfulla spelare finns här.

Jag främst hoppas, men tror också att H43 kan vara med och slåss om en slutspelsplats. Oscar Jensen, Joakim Bååk, Christoffer Geissler och Zoran Roganovic har alla tidigare varit med i slutspelslag och är således tillräckligt bra för att vara det igen. Lägg därtill starka namn som Fahrudin Zaimovic och Mikk Pinnonen blandat med mängder av andra intressanta spelare så är H43 allt för bra för en bottenstrid!

RSS 2.0