Skillnad på resultat och prestation

H43 har nu spelat två matcher i årets elitserie. Två förluster har det blivit och man ligger sist i tabellen, men trots det känner jag mig ganska nöjd med lagets spel. Efter den senaste matchen, derbyt mot Lugi i torsdags, har jag pratat med flera som var på plats som har påtalat att H43 gjorde en bra insats. Och att H43 om man fortsätter att spela så här, är alltför bra för att vara ett bottenlag den här säsongen. Nu är det kanske lite för tidigt att fastslå detta redan efter två spelade matcher, och för H43 väntar nu lite andra förutsättningar där man faktiskt måste börja plocka poäng. Man har på ett väldigt bekvämt sätt kunnat spela helt utan press mot de tippade topplagen Kristianstad och Lugi. Nu gäller det att man kan prestera samma spel även när man kan förväntas vinna eller åtminstone ta poäng.
 
Om vi blickar tillbaka lite mer på torsdagens derby, som jag tyvärr inte själv såg på plats, så är det tre spelare som jag har fått höra ska ha lite extra plus. Den första är givetvis Fahrudin Zaimovic. För andra matchen i rad blir han lagets bästa spelare, och kanske börjar han på allvar ge Zoran Roganovic en match om vem som är H43:s bäste. Samtidigt kan Fahrudins framgångar göra att Zoran i kommande matcher får mer utrymme än på länge, eftersom moståndarförsvaren måste ge Fahrudin extra bevakning.
Den andra är Torbjörn Jacobsson som enligt uppgift gjorde en alldeles utmärkt insats i målet i den andra halvleken. I två matcher nu har Torbjörn gjort pigga inhopp, och kanske borde han få starta i matchen mot Ystads IF på tisdag.
Och den tredje är Elias Holmström som trots lite mindre speltid hann imponera med sitt spel på linjen på de personer jag pratat med som var på plats.
 
H43 förlorade till slut med fem mål mot Lugi vilket får ses som en klar förlust. Men vid ställningen 20-20 efter 40 spelade minuter hade H43 inom en kort period fem mer eller mindre klara frilägen som alla missades. Mål där och asvlutningen på matchen hade varit helt annorlunda. Och det här är nog något man måste komma till rätta med. Redan i träningsmatcherna har alldeles för många klara lägen missats, och vill man plocka poäng och avancera i tabellen har man inte råd med det.
 
Nu närmast väntar Ystads IF på hemmaplan på tisdag. Ett Ystad som i sin premiärmatch med nöd och näppe tog en poäng mot Hk Malmö på hemmaplan i Österportshallen. Ystad är ett av de lagen jag har haft svårast att bedömma nivå på inför säsongen och inte blev jag klokare av premiären. Men någonstans tror jag inte att Ystad kommer att tillhöra toppen i år, och kanske är det mot just lag som Ystad, och i synnerhet på hemmaplan, som H43 måste plocka poäng om man inte ska bli alltför fastankrade i botten.
 
 
 
 

Bra insats, sur förlust

H43 förlorade kvällens derby mot Lugi med 25-30. Ett på förhand klart godtagbart resultat mot ett topptippade Lugi.

Men H43 hade 20-20 efter 40 spelade minuter och därefter flera lägen att faktiskt ta ledningen! Tyvärr så tror jag sedan att orken tryter och att det faktum att man sliter hårdare på ett fåtal spelare än Lugi blir avgörande.

Tyvärr var jag inte på plats ikväll så något längre referat blir det inte nu. Återkommer med ett längre inlägg imorgon när jag fått mer information.

Men en hedersam förlust mot Lugi efter en bra insats kan man nog känna sig lite nöjd med imorgon. Ikväll känns det däremot lite surt när det nu inte var så långt borta! 


Derbydags

Det är dags att lägga premiären till handlingarna och blicka framåt. På torsdag är det äntligen dags för ett lundaderby igen efter en säsongs uppehåll då H43 låg i allsvenskan. Ett lundaderby är alltid speciellt och de "normala" förutsättningarna gäller inte riktigt. Men för H43:s del är förutsättningarna inte långt ifrån de som gällde i matchen mot IFK Kristianstad, då man även nu kommer att slå ur underläge mot ett favorittippat lag.
 
Att H43 skulle förlora sin premiär var väl, hur färgad man än är, ganska väntat. Att Lugi skulle förlora sin, mot Malmö på bortaplan i söndags, var däremot något av en skräll. Lugi har behållit merparten av sin trupp från förra säsongen, och borde rimligen ha en fördel av det i säsongens inledning. Men tydligen ska Lugi ha gjort en ganska slätstruken insats, inte minst offensivt, och visade upp väldigt lite av de kvalitéer som gjort dem favorittippade till att ta hem den här säsongens elitserie.
 
För H43:s del var det knappast positivt att Lugi förlorade sin premiär. Vi kan högst troligt räkna med ett oerhört revanschsuget vinrött lag som kommer till spel på torsdag. Man vill alla gånger visa att insatsen mot Malmö var en engångsföreteelse och att man faktiskt är så bra som många experter gjort gällande.
Men samtidigt finns där kanske en liten möjlighet för H43 att utnyttja Lugis osäkerhet kring sin egen form. Om man trycker gasen i botten från början och får några måls försprång tidigt kommer en osäkerhet med all säkerhet komma krypande hos Lugispelarna.
 
H43 har en hel del positivt att ta med sig från matchen mot Kristianstad. Inte minst matchens inledning då man faktiskt var det klart bättre laget. Låt vara att det kanske bara rörde sig om fem minuter, men i alla fall. Då uppvisade man ett imponerande tålamod i sitt anfallspel som gav utdelning varje gång i princip. Sedan tycker jag också att förmågan att kämpa sig kvar i matchen även när Kristianstad fick ett övertag var något mycket positivt.
 
Vad som måste bli bättre för att man ska kunna slå Lugi är att minimera antalet tekniska fel i sitt anfallspel. Kristianstad kopplade greppet om matchen i slutet av första halvleken när H43:s anfallspel körde fast. Då togs också ett flertal dåliga beslut som omedelbart ledde till kontringsmål för Kristianstad, och då ska vi komma ihåg att Lugi är än mer kontringstarka. Sen tycker jag också att man måste bli tydligare i sitt försvar. Man måste tidigare komma ut och störa starka skyttar. Det går inte att täcka ner en spelare som Lars Möller Madsen, och det försökte man ändå med allt som oftast.
 
Lugi är givetvis favorit inför matchen, och en ganska klar sådan. Men i synnerhet med tanke på ett derbys natur så tycker jag absolut att H43 har goda chanser att störa Lugi!
 

Lite mer om premiären

Två dagar har gått sedan H43 inledde säsongen med en förlust på hemmaplan mot IFK Kristianstad. Med tiden sjunker en del tankar in och en del intressanta saker har kommit i kommentarsfältet som jag också tänkte beröra.
 
Börjar vi med domarinsatsen så kan vi lugnt konstatera att den inte påverkade matchutgången överhuvudtaget egentligen. MEN, som en besökare till mig påpekade så hade knappast H43 domarna med sig i matchens inledning. Bland annat fick Pavle Karacic ett kontringsmål bortdömt för att han skulle vara nere i målgården. Något som var fel kan jag konstatera efter att ha sett matchinledningen på svt-play i efterhand. Men även utan reprisen kände jag mig mycket tveksam, och varje match innehåller mängder av liknande situationer och då friar 9 av 10 domare och dömer mål. Rickard Canbro som dömde bort målet dömer här på en känsla för något han inte kan vara säker på, och det är nära på tjänstefel. 5-2 till H43 i det läget hade gett ännu mer luft under vingarna av en bra inledning.
 
Samma besökare berömmer också Elias Holmström för hans två kraftfulla fullträffar i matchen. Något som är helt riktigt och som jag själv i efterhand känner att jag glömde nämna. Jag har varit tveksam till Elias efter det lilla jag sett under försäsongen, men i premiären tycker jag defenitivt att han visade en hel del fina prestationer. Jag hoppas och tror att Elias kan bli det där offensiva hotet från linjen som H43 så väl behöver.
 
Sen har det riktats en del kritik kring arrangemanget och marknadsföringen kring det, och det faktum att vi hamnade i numerär minioritet jämfört med Kristianstads supportrar. Och här har faktiskt Niclas Nilsson, numera vice ordförande och ansvarig för matcheventen tagit sig tid att svara hur man ser på det från H43:s sida, trevligt tycker jag.
 
Personligen tycker jag att det är beklagligt att inte fler lundabor ville komma och heja fram sitt lag och titta på en bra handbollsmatch. Lite som Niclas är inne på så håller många på med handboll i Lund, men få vill komma och titta på elitseriematcher i arenan. Vems fel det är att det är så går alltid att diskutera. Niclas lyfter fram det jobb som faktiskt gjort, och det är ganska tydligt att klubben knappast legat på latsidan. MEN, jag kan möjligen tycka att väldigt mycket fokus legat på att få folk till matchen från de egna leden. Kanske måste man bli bättre på att nå ut till den breda massan. Jag har säkert tidigare varit inne på det här, men jag jobbar på en medelstor arbetsplats i Lund med ett par hundra anställda. Många pratar gärna handboll och intresse finns. Men det stora flertalet vet inte om när det är match, utan blir ofta förvånade när man säger att man ska titta på handboll senare samma dag, eller kommande helg. Detta får ses som ett misslyckande för båda handbollsklubbarna i lund, då det inte bara är H43 som är drabbat av detta fenomen. Lundaborna måste först och främst känna till när det är match, annars kommer dem aldrig att gå på handboll.
 
Jag inser att det är mycket som behöver göras att det knappast är lätt. Många drar parallellerna till Kristianstad och hur bra det är där, jag har bland annat själv gjort det. Men det är inte helt schyst att göra den liknelsen när allting med handbollen i Kristianstad allt mer framstår som ett självspelande piano. I Kristianstad blir det nästan slagsmål om biljetterna till matcherna, i Lund delar man mer än gärna ut fribiljetter för att fylla läktarna något så när.
 
En annan kommentar handlar om hur vi årskortsinnehavare hamnade bland väldigt mycket Kristianstadfans och i princip inte hade en chans att göra oss hörda. Jag förstår här att hemmamatcherna mot Kristianstad är väldigt speciella, och att klubben knappast kan styra hur folk bokar biljetter över internet. Men kanske kunde man placera sina årskortsinnehavara på ett smartare sätt. Mittsektionen som är bakom spelarbänkar och sekreteriat är idag inte till försäljning av biljetter. Jag tror, om jag inte fått fel för mig, att denna sektion är till för sponsorer och deras platser, och jag förstår att sponsorerna såklart måste ha rätt till sina platser och att det är viktigt att sponsorerna är nöjda. Men i de allra flesta fall gapar den läktarsektionen ganska tom, och jag tror inte att H43 säljer fler årskort än att man hade kunnat "klämma in" även dessa där. Och på så sätt att hade man skapat en riktig H43-sektion med god stämning och gott stöd till hemmaspelarna.
 
Niclas kommentar tycker jag i alla fall jag tydligt visar att klubben jobbar aktivt för att förbättra arrangemangen och för att locka mer folk till arenan. Om det man gör sen får önskvärd effekt kan man ju aldrig veta på förhand. Någonstans tror jag att vi måste ge klubben lite tid och en chans att bygga något bra, även om det ibland är svårt att inte vara kritisk!
 
Fortsätt gärna kommentera. Kritiskt eller berömmande spelar ingen roll. Åsikter visar att engagemanget kring H43 finns. Ett engagemang som förhoppningsvis kan få klubben att lyfta!

Förlust i premiären

IFK Kristianstad var alltför starka i premiären idag. Trots en pigg inledning där H43 hade ledningen med såväl 2-0 som 4-2 så tog Kristianstad till slut en ganska övertygande seger med hela 8 mål. 23-31 skrevs slutsiffrorna till.
 
8 mål är givetvis ingen liten förlust. Men någonstans tycker jag ändå att H43 inte ska känna sig alltför besvikna över sin insats idag. Kristianstad är riktigt bra, och när man matchar uppställningen Markus Olsson, Lars Möller Madsen och Andreas Cederholm på nio meter känns det som om man gör mål lite som man vill.
 
Fahrudin Zaimovic och Zoran Roganovic står får två bra insatser idag. Oscar Jensen glimtar till i målet lite då och då. Men bakom dessa behöver fler kliva fram. Inte så att jag tycker någon gör en dålig insats idag, men målskyttet måste spridas ut på flera spelare över hela banan.
 
För H43:s del gäller det att ta med sig det positiva från dagens match. Om IFK Kristianstad är ett så bra lag som många experter siat om så indikerar dagens insats att H43 defenitivt kommer att plocka en hel del poäng i årets elitserie. Det är inte mot tippade topplag som H43 ska plocka sina poäng i årets elitserie.
 
Knappa 2000 personer på läktarna och stundtals riktigt god stämning bidrog till trevlig handbollsunderhållning. Det tråkiga med H43-ögon sett är att det var väldigt många Kristianstadsupportrar och främst dessa som bidrog till den goda stämning. Jag hade hoppats att lundapubliken skulle börja vakna till liv med ett ökat intresse som Lugi bidragit med, men också eftersom det var H43:s comeback i elitserien.
 
 

Premiär

I skrivande stund återstår det ungefär 19 timmar till avkast i H43:s premiärmatch mot IFK Kristianstad. Och så här i försäsongens absoluta slutskede presenterar H43 ett sista nyförvärv inför den kommande säsongen. Ni som kanske redan har varit här inne har sett i ett kort och konsist blogginlägg att det rör sig om den forna Guif-spelaren Sasa Todosijevic.
 
Jag läste det först som ett rykte på twitter vid lunchtid idag, och har sedan fått bekräftat från H43-håll att Sasa är klar. Han tränade med laget tidigare idag och kommer att finnas med i matchen mot IFK Kristianstad imorgon. Dock är det oklart hur mycket speltid han är aktuell för imorgon. Gissningsvis är han med så här snabba ryck knappast aktuell för startuppställningen i alla fall.
 
Sasa Todosijevic har hunnit bli 33 år gammal och kommer närmast från Empor Rostock i den tyska andraligan. Men i Sverige förknippas han mest med Guif som han representerat i flera omgångar, senast säsongen 07/08 då han med 146 gjorda mål placerade sig på en god sjätteplats i skytteliga. Personligen kan jag inte påstå att jag minns så mycket av Sasa i Guif, men statistiken talar ett ganska tydligt språk om att det är en ytterst kompetent handbollspelare som nu förstärker H43. I media har jag kunnat läsa mig till att han den gångna säsongen fått ganska rejält med speltid och även synts ganska flitigt i målprotokollet.
 
Med Sasas ankomst breddas H43:s trupp på ett välbehövligt sätt. Men jag kan också tänka mig att han i början av säsongen kommer att fungera som en ersättare till Joakim Bååk som enligt uppgift är borta en tid på grund av komplikationer i sitt skadade nyckelben.
 
Om vi lägger värvningen av Sasa Todosijevic till handlingarna och börjar fokusera på vad som väntar H43 i morgondagens match! Att påstå att IFK Kristianstad är storfavorit är väl närmast en underdrift. Ett av seriens absolut starkaste lag väntar en nykomling och tillika bottentippat lag. Det hela borde bara kunna sluta på ett sätt, men eftersom idrottens värld sällan är logisk så ger jag H43 en inte helt orimlig skrällchans!
 
H43 har verkligen noll och inget att förlora. Det är Kristianstad som förväntas att vinna och om H43 för en tursam start kan det stora publikstöd som Kristianstad har, bortaplan till trots, snabbt vändas från en fördel till en nackdel. Kristianstad består av många duktiga handbollspelare, men det är fortfarande människor som spelare handboll och inga oövervinnerliga robotar vi pratar om.
 
Men givetvis blir det tufft. H43-spelarna måste spela på toppen av sin förmåga. Oscar Jensen och Torbjörn Jacobsson måste vinna målvaktsmatchen mot Beutler/Lucau. Försvarspelet måste fungera så att kontringslägen skapas. Väl där måste kontringslägena förvaltas. Zoran måste han en sån där dag som bara han kan. Men varför inte. Större under har absolut hänt och jag hoppas att H43-spelarna går in med högt huvud och rätt inställning.
 
Men viktigare än resultat imorgon så hoppas jag att vi får njuta av en härlig handbollsunderhållning inför välfyllda läktare. En ny säsong står för dörren. Njut av att den är här!
 

Sent nyförvärv till H43

Så här dagen före H43:s elitseriepremiär kan jag meddela att H43 gjort klart med Sasa Todosijevic!

Den högerhänte niometersspelaren kommer närmast från Tyskland, men jag tror främst att den svenska publiken minns honom från tiden då han spelade i Guif och var en framgångsrik målskytt!

Återkommer med mer information i ett senare inlägg ikväll! 

Elitserien 13/14 är igång!

Elitserien 13/14 är nu officiellt igång. I kvällens enda match möttes Drott och Malmö i Halmstad. Den nya säsongen tog någonstans vid där den gamla slutade med en jämn match som inte avgjordes förrän i matchen slutskede. Och det var Malmö som något överraskande stod som segrare med 29-27.
 
Starkt av Malmö givetvis. Trodde nog att Drott skulle vara starkare efter att redan ha känt på matchtempo i Champions League-kvalet. Men samtidigt är det alltför tidigt att dra för stora växlar på något efter bara en enda match.
 
Hur som helst känns det fantastiskt roligt att säsongen nu är igång. Och personligen börjar jag redan känna mig lite laddad inför H43:s premiärmatch hemma mot IFK Kristianstad på lördag. Tuffast möjliga motstånd direkt, men samtidigt en match där man har absolut ingenting att förlora. Så viss skrällchans finns med rätt inställning och lite flyt.
 
Det pratas om att 4 fulla bussar kommer att rulla från Kristianstad. Lägg därtill alla Kristianstadssupportrar som tar sig ner i egen regi så att säga och Fof-Arena kommar att invaderas av 100-tals orangeklädda. Vi kan nog räkna med härlig handbollsunderhållning och feststämning. Och jag hoppas verkligen att vi H43-supportrar gör vårt bästa för att ge Kristianstadssupportrarna en match. Om någon läser och inte har bokat biljett än så tycker jag inte att ni ska vänta längre. H43 har den här säsongen ganska låga biljettpriser. 120 kr för bästa tänkbara sittplats på lördag är ett bra pris. Biljetterna hittar ni här: http://h43.ebiljett.nu/ Så slipper ni dessutom stå och köa på lördag för en biljett.
 
H43 gör comeback i elitserien. Och man gör det mot handbollstokiga Kristianstad. Visst vore det dumt att inte vara på plats för en sån match!

Mitt elitserietips

Om 5 dagar gör H43 comeback i elitserien efter en ettårig sejour i allsvenskan. Men redan på onsdag inleds säsongen 13/14 med match mellan svenska mästarna Drott och Hk Malmö. Därför är det hög tid för mig att komma med ett tips på hur tabellen kommer att se ut i mars månad när samtliga lag spelat 32 matcher. Och märk att det handlar om ett tips hur serien kommer att sluta. Slutspelet sen är en helt annan historia. 

Jag börjar uppifrån och ner. 

1. Lugi: Även innan Magnus Jernemyrs intåg i klubben höll jag Lugi som favorit till seriesegern den kommande säsongen. Man har mer eller mindre klassspelare på samtliga positioner, och dessutom har man fått behålla truppen från föregående säsong. Lägg till att man i Tomas Axnér har en tränare som pumpar in vinnarmentalitet i laget och jag tror att Lugi är minst en klass bättre än övriga lag sett över 32 omgångar. 

2. IFK Kristianstad: Laget som spelat två raka SM-finaler kommer i år att få leva med ett favorittryck. En hel del intressanta nyförvärv har spetsat en redan stark trupp. Målvaktsparet Dan Beutler och Hedeiro Lucau är nästan sinnessjukt bra ur ett elitseriemässigt perspektiv. Högstanivån kommer att vara mycket hög och man kommer att bäras fram av en fanatisk publik. Men jag sätter ett litet frågetecken till lägstanivån. Kristianstad har de senaste säsongen stått för ett par pinsamt dåliga insatser och frågan är om spelarna kan tända till lika bra borta mot Önnered som hemma inför en fullsatt Kristianstad Arena.  

3. Alingsås: Att jag placerar Alingsås så här högt upp är mest beroende på en magkänsla jag har. Tyckte att man överraskade positivt redan förra säsongen och jag tror att Mikael Franzén kan få laget att lyfta ännu mer under sitt andra år på tränarposten.  

4. Sävehof: Känns som evigheter sedan man inte tippade Sävehof som seriesegrare. Har tappat många spelare och gör väl en miniversion av en nystart. Men fortfarande vimlar det av duktiga handbollspelare i truppen och högst troligt kommer man att tillhöra toppen av tabellen.  

5. IFK Skövde: Hade ganska länge en känsla av att Skövde skulle missa slutspel men har allt eftersom fått revidera den känslan. Inte minst sedan en viss Jonas Källman skrivit på för klubben. Källmans intåg i Skövde kommer att få en betydligt större sportslig inverkan än Magnus Jernemyrs dito för Lugi. Tror att Jonas Källman kommer att lyfta Skövde en nivå såväl defensivt som offensivt. Dessutom ska man inte glömma att klubben redan innan tagit in Kristian Svensson på högernio och dessutom fått hem en duktig målvakt i Joakim Svensson.  

6. Drott: Kanske kan kännas väl lågt att placera de regerande svenska mästarna först på sjätte plats. Men en ganska tunn trupp kommer att bli sliten av Champions League spel. Och dessutom känns det som om man överpresterade sig till sm-guldet i våras. Har en känsla av att Drott kommer att blanda riktigt fina insatser under säsongen med riktiga bottennapp. Och då räcker det inte till en bättre tabellplacering än så här.   

7. Ystads IF: Känns oerhört svårt att placera Ystad på förhand. Har lite floppkänsla över laget, men samtidigt har man en på pappret ganska stark trupp. Danskarna Mikkel Sjöberg och Mikkel Ibsen är givetvis bra nyförvärv. Men man har tappat sina två spelfördelare Jim Gottfridsson och Sebastian Seiffert och känslan är att det kan dröja ett tag innan man är samspelta!   

8. Guif: Har framförallt tappat Mattias Zachrisson som de senaste säsongerna mer eller mindre burit fram Guif. Med honom försvinner mängder av mål som nu andra måste göra. Sätter också ett litet frågetecken för målvaktsidan där Robin Hallberg har försvunnit. Men Guif är alltid Guif och inte minst hemma i sporthallen kommer man att vara svårslagna. Känns lite för bra för att missa slutspel.  

9. Hk Malmö: Förra säsongen slutade i besvikelse för klubben när man hamnade i kvalserien. Lagets då tre bästa spelare i Oscar Jensen, Rasmus Skram och Mattias Thynell har alla lämnat laget och jag var länge helt övertygad om att Malmö skulle få det mycket tufft den kommande säsongen. Men försäsongen har skvallrat om annat. Nyförvärv som Stian Tönnesen och Adam Lönn har verkligen lyft laget, och det känns som om Malmö med lite flyt kan vara med och konkurrera om någon av de sista slutspelsplatserna.  


10. H43: Lika bra att på en gång medge att det här tipset baseras på lite mer hjärta än hjärna. Men då ska ni ändå veta att jag för bara två månader sedan var helt övertygad om att lagets slutspelschans var mycket god. Man imponerade i allsvenskan och känslan var att man redan förra säsongen var bättre än vissa elitserielag. Dessutom tyckte jag att man värvat på ett bra sätt för ytterliggare förbättra laget. Men inte ens jag har kunnat upprätthålla en optimistisk anda under försäsongen som bjudit på allt annat än bra resultat i träningsmatcherna. Men någonstans hoppas jag ändå att man med tiden får ihop ett vägvinnande spel, och om man kan hålla sig undan från skadeproblem tror jag faktiskt att man kan undvika en kvalplats.  

11. Redbergslid: Lite mot bättre vetande då Redbergslid på något vis alltid lyckas överprestera sett till vilka förutsättningar man har. Men någonstans känns det som om man förlorat mycket av det som varit lagets ryggrad de senaste säsongerna. Storskytten Rickard Lönn har gått till Tyskland. Oscar Ysander och Richard Hanisch som stått för mycket hjärta har även de lämnat laget. Kanske kommer verkligheten ikapp "de vita eleganterna" nu, och kanske underpresterar man istället efter ett helt decennium med överprestation.  

12. Hammarby: Lite grann samma sak som med Redbergslid. Slutspelsplatsen förra säsongen var verkligen en skräll och jag har svårt att tro att laget ska upprepa den. Levde mycket på sitt offensiva försvarspel förra säsongen och om motståndarna har lärt sig och hittat nya nycklar att dyrka upp det försvaret så tror jag att man kan få det tufft. Dessutom ganska skadekänsliga.  


13. Önnered: Tvåa bakom H43 i allsvenskan i fjol, och tog steget upp via kvalserien. Var väl egentligen det enda laget som ett tag hotade H43:s serieseger och jag visade flera gånger upp ett fint spel. Hade en mycket stark defensiv som sin främsta styrka. Har dock tappat sin "försvarsgeneral" Andreas Ungesson och kanske har defensiven blivit sämre. Ett par intressanta nyförvärv känns ändå inte som tillräckligt bra. Och var man inte bättre än tillexempel H43 förra säsongen så tror jag knappast att man kommer att vara det nu heller.  

14. Rimbo: Handbollsverige har drabbats av Rimbo-feber. Har sett flertalet experter som till och med tippat Rimbo på slutspelsplats. Har själv svårt att gå igång på Rimbos avancemang till elitserien då jag tror att det kom för tidigt. Viss spelar man en irrationell och tempostark handboll som säkert överraskar fler än ett lag. Men även om man säkert tar sina poäng här och var så kommer det inte att räcka i längden. Belastningen i elitserien ökar ganska rejält jämfört med allsvenskan och Rimbos svält-tunna trupp kommer inte att räcka till!  

Det var det hela. Kommentera gärna och kom med egna åsikter. 

Förlust i genrepet

Jag har på senare tid blivit starkt ifrågasatt från en besökare i kommetarsfältet. Tydligen ska jag skjuta för mycket från höften istället för att komma med fakta. Allra mest beroende på att jag inte sett tillräckligt många träningsmatcher på plats under försäsongen. För att ytterliggare reta gallfeber på den här besökaren kan jag inleda kvällens blogginlägg med att konstatera att jag inte heller idag var på plats för att se när H43 genrepade mot Lugi som en del av H43-dagen.
 
Gör det min blogg sämre, och mig till en sämre bloggare att jag inte följt så många matcher på plats under den här försäsongen. Nej, skulle jag själv vilja säga, men möjligen tråkigare. Mina analyser och åsikter får byggas på mer abstrakta värderingar än om jag kunnat samla intryck på plats. Men utan att slå mig själv allt för mycket på bröstet så tror jag inte att många utanför klubben har mer koll på H43 än vad jag har, och trots en förändrad familjesituation med två små barn hemma försöker jag följa med i sporten som varit en del av mitt liv i över 25 år. Därför tror jag att mina analyser och åsikter fortfarande har en ganska god verklighetsförankring även om jag alla gånger inte är på plats.
 
Men nog om det. Istället vill jag fokusera på dagens träningsmatch mot Lugi som förlorades med 26-29. Utan att veta hur lagen matchades kändes resultatet som ett stort steg i rätt riktning för H43 som annars förlorat många träningsmatcher stort. Många av Lugis "storstjärnor" syntes i målprotokollet så det var knappast tal om någon b-uppställning från Lugis sida.
 
H43 verkar ha haft god utdelning från nio meter. 19 av de 26 målen gjordes av Zoran Roganovic, Fahrudin Zaimovic och Christoffer Geissler. Det är bra med ett så utspritt skytte från niometerslinjen. Lite mer bekymrande då kanske att inte ett enda mål verkar ha gjorts från linjepositionen. Men å andra sidan brukar Lugis kompakta försvarsmur inte tillåta särskilt mycket inspel till linjen.
 
I och med dagens match kan vi nu lägga försäsongen till handlingarna. Resultatmässigt är det inte mycket man ska ta med sig in i säsongen. Endast en seger blev det, och den kom mot allsvenska OV Helsingborg. Ett lag man dock även hunnit med att förlora mot. Men OV är storfavoriter i allsvenskan den kommande säsongen och besegrade idag Ystads IF på bortaplan. Så troligtvis är det knappast en förlust att skämmas över.
 
En knapp vecka återstår till elitseriepremiären. En vecka av finslipning för att komma i så god form som möjligt till matchen mot IFK Kristianstad. Enligt uppgift har det sålts mängder av biljetter i Kristianstad, så det gäller att vi H43:are gör vårt bästa för att fylla upp Fof Arena. H43 har denna säsongen ur en konkurrensmässig synvinkel förhållandevis billiga säsongskort och lösbiljetter, så tveka inte att köpa. Jag hoppas inom kort kunna komma med lite siffror om hur försäljningen gått hittils, såväl gällande supporterkort som biljettförsäljningen till premiären!

Nyförvärven under lupp

H43 var som bekant tämligen överlägsna i allsvenskan förra säsongen. Truppen man hade att förfoga över då, var med allsvenska mått mätt mycket bra. Men för att etablera sig på allvar i elitserien krävs ytterliggare ett kliv. Och då är det viktigt att de spelare som tillkommit inför denna säsongen verkligen lyfter laget. Så jag tänkte ta en titt på vad vi kan förvänta oss av respektive nyförvärv och vad dem har presterat så här långt under försäsongen.
 
Målvakter: Oscar Jensen är en alldeles utmärkt elitseriemålvakt. Dryga trettio år gammal har han dessutom samlat på sig en hel del nödvändig erfarenhet att tillföra laget. Jag känner mig ganska säker på att Oscar lyfter målvaktspelet en dimension jämfört med det Nebojsa Simic presterade förra säsongen.
Bakom Oscar finns Torbjörn Jacobsson. Även han en rutinerad herre som vet vad det handlar om. Har under försäsongen varit ganska ojämn men visat att en god högstanivå finns att plocka fram de dagar det inte stämmer för Oscar Jensen.
 
Vänstersex: Rasmus Johansson kom tvåa i allsvenskan skytteliga förra säsongen med Tumba. Nu är det meningen att Rasmus ska ta nästa kliv och etablera sig i elitserien. Har väl tyvärr inte visat klassen riktigt i träningsmatcherna men har en känsla av att det kan komma mer och mer. Är nog beroende av att H43 för igång ett fungerande kontringspel för att komma fullt ut till sin rätt.
 
Mittsex: Kristian Olesen är tillbaka i klubben. Förhoppningsvis några år mognare och bättre. Uppvisade lite dålig attityd senast han representerade klubben, men visade också att han stundtals är en duktig handbollspelare. Har fått mängder med speltid under försäsongen och är nog nummer 1 på positionen i nuläget.
Här har också Elias Holmström anslutit från Vinslöv. En oerhört talangfull mittsexa med erfarenhet från U21-landslaget. Har fått sparsamt med speltid i träningsmatcherna, och har väl inte övertygat direkt. Men han har gjort sina mål från linjen och kommer säkert att stundtals vara ett offensivt linjevapen även i elitserien.
 
Högersex: Inga nyförvärv
 
Vänsternio: Inga nyförvärv
 
Mittnio: Mikk Pinnonen kändes på förhand som ett riktigt bra nyförvärv. Inte minst då han är en spelartyp som H43 länge saknat. Hans snabba fötter imponerar och hans skott är inte heller det oävet! Minustecknet blir att han väger lite lätt och ibland kör fast. Men jag hoppas att han kommer till sin rätt i H43 och kan slita upp hål i motståndarförsvaren så att luckor skapas för Roganovic, Bååk och Zaimovic!
 
Högernio: Inga nyförvärv
 
Tycker faktiskt att de flesta nyförvärv innebär ett lyft jämfört med de spelare som har lämnat. Om det sen räcker till mot elitseriemotstånd är en annan fråga!

En bättre elitserie

Avbryter nu två veckors bloggtorka och hoppas kunna bjuda på något bättre uppdateringstakt när säsongen närmar sig med stormsteg. Nästa lördag smäller det för H43:s del när IFK Kristianstad kommer till lund för att påbörja joggningturen mot seriesegern. Att påstå att försäsongen har lovat gott för H43 vore nog att dra till med tidernas lögn. Än så länge har man bara en seger i träningsmatcherna och känslan är att man mot slutet inte ens har varit nära att vinna mot andra elitserielag. Samtidigt är träningsmatcher och tävlingsmatcher helt olika saker, och jag drar mig till minnes för ett antal år sedan då H43 i sin sista träningsmatch inför elitserien blev totalt utklassade av då allsvenska Stavsten för att senare i premiären tämligen enkelt vinna mot Ystads IF.
 
Det är en hyperintressent elitserie som bara väntar på att sparka igång. Nu är det alltid svårt att jämföra olika årgångar men frågan är när elitserien senast kändes så här intressant och bra. Starka namn som Dan Beutler, Kristian Svensson, Stian Tönnesen, Magnus Jernemyr och nu senast självaste Jonas Källman har anslutit. En del intressanta namn har kommit från den danska ligan, däribland Mikk Pinnonen. Och fortfarande vimlar det av duktiga unga talanger.
 
För oss handbollsupportrar blir det givetvis ett lyft att kunna titta på handbollsgodis signerat Jonas Källman med flera. Spelare som givietvis tillför en hel del sportsligt till sina lag, men kanske ännu mer stärker marknadsvärdet och attraktionskraften kring elitserien och berörda klubbar.
 
Som H43-supporter känns det kanske inte odelat positivt om vi ska vara ärliga. Jag tycker H43 på många sätt har värvat på ett klokt och bra sätt och har en mycket intressant trupp. För fem år sedan hade den trupp man förfogar över troligen varit en ganska given slutspelskandidat. Problemet nu är bara att så många andra klubbar har blivit så mycket bättre. Inte bara rent sportsligt, utan även i sitt sätt att jobba rent organisatoriskt.
 
Men ändå tycker jag inte att vi på något sätt ska skriva ner H43:s chanser helt. Det finns många lag/klubbar med samma, eller ännu sämre förutsättningar än H43, och får man bara vara skadefria och fortsätta utveckla sitt spel i sin egen takt så är man inte chanslös över 60 minuter mot något lag i elitserien. Skillnaden mellan toppen och botten i elitserien har troligen ökat något, och topplagen ser riktigt starka ut. Men på andra halvan av tabellen håller jag det inte för omöjligt att H43 har lag som Rimbo, Önnered, Hammarby, Redbergslid och kanske Hk Malmö bakom sig.
 
 

RSS 2.0