EM-uppehållet kommer mycket lägligt

H43 spelade tidigare ikväll sin sista match innan elitserien tar en dryg månads uppehåll. Motståndet var tuffast möjliga när man mötte serieledande Kristianstad på bortaplan. Men samtidigt kan det inte bli mycket mer inspirerande än att springa in för mer än 5000 åskådare som skapar en härlig stämning.

Nu var jag inte i Kristianstad och såg matchen tyvärr. Men av allt att döma står H43 för klart godkänd insats under den första halvleken. 12-9 underläge i paus är knappast siffror ett bottenlag behöver skämmas för när man möter serieledaren på bortaplan. Framförallt 12 insläppta mål så långt vittnar om en av säsongens bättre insatser försvarsmässigt.

Men tyvärr klarade man inte av att hålla nivån i den andra halvleken. Kristianstad var alltför bra, och vann den andra halvleken med snudd på pinsamma 20-8. 32-17 totalt är siffror som är allt för stora för att vara okej oavsett motstånd. Och sättet som H43 fullständigt tappar matchen på i den andra halvleken indikerar med ganska stor tydlighet att H43:s herrar för tillfället är ett handbollslag som inte mår särskilt bra.

Fahrudin Zaimovic visade lite av toppformen från säsongens inledning och blev målbäst med 6 mål. Men annars tror jag inte att det fanns särskilt många glädjeämnen. Möjligen gjorde Oscar Jensen en ganska bra insats i målet, främst i den första halvleken. Men det baserar jag endast på det jag hörde med ett halvt öra från Sveriges Radios webradiosändning.

Nu väntar en månad med lite ledighet skulle jag tro. Men framförallt en chans till hård träning, och en chans att repa nytt mod och att rätta till det som inte fungerat på slutet. Laget visade tidigare under hösten att man har kvalitéer goda nog för att störa alla lag i elitserien. Men på slutet har man fallit åter i gamla synder där det kollektiva spelet inte fungerat, och då har man varit allt för beroende av Zoran Roganovics individuella insatser.

För ett lag i en djup formsvacka kommer ett längre uppehåll väldigt lägligt. Och jag hoppas verkligen att H43 kommer ut som ett starkare och bättre lag när elitserien åter drar igång igen den 29:e januari.

En poäng man nog ska vara nöjda med

Inför dagens oerhört viktiga match mot Önnered så kändes allt annat än en seger som en smärre katastrof. Önnered låg inför dagens match sex poäng efter just H43 och det avståndet skulle helst utökas. Efter dagens match är avståndet fortfarande sex poäng. Matchen slutade 27-27 och med tanke på att H43 låg under med 20-23 med knappa kvarten kvar ska man nog vara ganska nöjda med den poäng man till slut tog.

Jag hade tyvärr ingen möjlighet att ta mig till Fof Arena för att se matchen på plats idag. Kändes givetvis inte bra med tanke på matchens betydelse och det faktum att det inte är många hemmamatcher jag missar på en säsong. Men så kan det bli ibland, och någonstans måste jag ändå erkänna att det kanske var skönt att slippa slitas mellan hopp och förtvivlan i något som lär ha varit en ganska medioker tillställning.

H43 lider lite av skade och sjukdomsproblem för tillfället. Och när dessutom Zoran Roganovic tidigt blev bortpunktad så vara glädjeämnena få. Joakim Bååks insats nämns i de flesta medier och även Sasa Todosijevic förtjänar nog ett godkänt för sina fem gjorda mål.

Knirr framhöll till Sydsvenskan att han var hyfsat nöjd med det uppställda försvarspelet för en gång skull. Och målvakterna verkar ha tagit det dem ska och lite till. Synd bara då att anfallspelet inte kom upp i den nivå man nått många gånger tidigare under säsongen. Fick ett sms från en kollega efter matchen som beskrev anfallspelet som bedrövligt.

H43 är i allt annat än god form och EM-uppehållet som väntar runt hörnet kommer mer än lägligt. En match återstår dock. På torsdag den 26:e december tar man E22:an till Kristianstad för en oerhört svår men rolig bortamatch. Skulle H43 i dagens form ta poäng i den matchen borde Sydsvenskan dela ut sitt pris Skånebragden till H43!

Jag drömmer om ett bra försvarspel

H43 gör av allt att döma en klart godkänd insats borta mot Hammarby ikväll. Man förlorar med 34-31 efter att ha jobbat i uppförsbacke hela matchen. Men moralen är god, och H43 kvitterar faktiskt till 31-31 med knappa fyra minuter kvar. Och man var nog värda en poäng i den här matchen. Men endast tolv spelare med upp till Stockholm har de som spelat gjort en stark insats.

Hammarby tog snabbt initiativet i matchen. Och när det stod 12-7 halvvägs in i den första halvleken var jag rädd att det på nytt var på väg att springa iväg. Men H43 skärpte till sig och gav alltså sen Hammarby en riktigt match. 31 gjorda mål på bortaplan mot Hammarby gör att man förtjänar beröm. Tyvärr släpper på nytt in på tok för många mål för att på allvar ge sig själva chansen att vinna matchen.

Jag skulle vilja påstå att H43 med ett bra försvarspel hade vunnit kvällens match. Liksom de båda hemmamatcherna mot Ystad och Drott. Ytterliggare 5 poäng hade då kunnat läggas till de 9 man nu har, och vardagen hade då plötsligt känts lite enklare.

Men även om försvarspelet fortfarande lämnar en hel del övrigt att önska så ska H43 givetvis ta med sig en hel del positivt från kvällens insats. En minst lika bra insats krävs mot Önnered hemma på söndag. Det sista jag vill vara med om nu är att Önnered, eller Rimbo för den delen sakta men säkert närmar sig ifrån botten!

En plågad supporters tankar

Ett drygt dygn har gått sedan kollapsen mot Redbergslid. Ni som följer min blogg har säkert läst mitt extremt korta blogginlägg från gårdagskvällen. Jag kan med lite distans själv tycka att det möjligen var något omoget och onödigt provocerande. Men samtidigt kände jag att alla försök att göra en djupare analys av matchen när besvikelsen ännu inte hade lagt sig troligen bara hade slutat i ett onyanserat användande av allt för tråkigt språkbruk.

Om vi börjar med det lilla positiva vi kunde hitta i gårdagens match så var där tre spelare som förtjänar godkänt. Christoffer Geissler var en av dem, som verkligen visade att han är lagkapten och försökte ta ansvar och initiativ när ingen annan gjorde det. De övriga två är kanterna Simon Nyberg och Hampus Olsson som gjorde så gott de kunde med de lägen de fick.

För övrigt har jag fortfarande svårt att smälta den plågsamma kollaps som jag fick bevittna i Fof Arena igår. H43 fick trots allt en bra start och det var inte tal om att man kom snett in i matchen. Men vad som hände sedan begriper jag inte. Okoncentrerat, slarvigt och värst av allt helt viljelöst. Anfallspelet var stundtals direkt dåligt, men jämfört med det katastrofala försvarsagerandet kändes det ändå som om anfallspelet höll mycket hög klass.

Det finns alltid en rad faktorer och omständigheter som kan förklara dåliga prestationer i idrottens värld. H43 har matchat tufft på sistone och man har heller inte seriens bredaste trupp att tillgå. Men det har knappast Redbergslid heller som även de är inne i ett tufft matchande. Som supporter, sponsor eller vilken annan roll man kan tänkas ha, så tycker jag att det är rimligt att kräva vissa saker av hel, eller halvproffesionella idrottmän.

Det som nog gjorde mig mest upprörd över gårdagens insats var det stundtals totalt viljelösa uppträdandet. Har man kastat bort en passning eller missat ett dåligt avslut så är det minsta man kan begära att man springer hem för om möjligt förhindra att motståndarna får ett öppet kontringsläge. Det var minst sagt mycket dåligt beställt med detta hos de allra flesta H43:are igår. Och att stå på hälarna och låta Redbergslids skyttar få härja fritt är heller inte ett agerande som indikerar stark vilja.

Det som är bra i sammanhanget är att jag är tämligen säker på att spelarna är ännu mer besvikna på sin insats än vad vi supportrar är. Nu gäller det bara att dem tillsammmans med "Knirr" får ordning på detta. För så här dåligt får det inte bli i en enda match till. Och även om jag faktiskt tycker att "Knirr" försökte matcha de hetaste spelarna mest och använda det material han har på bästa sätt, så går det inte att komma ifrån att han har det yttersta ansvaret att få spelarna att prestera på toppen av sin förmåga i match efter match!

Ganska uselt

Jag tror att det räcker så ikväll!

Ett fall framåt

H43 har nu spelat tre så kallade "fyrapoängs matcher" i rad. Dessvärre har dessa tre matcherna också inneburit tre förluster. Och i och med detta kan vi nog lägga alla små drömmar om en ett eventuellt slutspel till handlingarna. Dagens match mot Drott innebar i alla fall ett klart fall framåt jämfört med debaclet ner i Ystad senast.

Utan att ha sett dagens match så tror jag att H43 stod för en klart godkänd insats. Förlust på bortaplan med 29-32 är i princip alltid en indikation på ett gott dagsverke. Och dessutom var H43 med hela matchen, och vid ett par tillfällen var man i ledningen. En annan dag hade man lika gärna kunnat vinna en sån här match.

Jag kan trots en godkänd insats inte hjälpa besvikelsen jag känner över hur svårt man har att släppa in lite mål. Det är inte särskilt ofta den här säsongen som H43 släppt in färre än 30 mål. Det ställer då oerhörda krav på att anfallspelet fungerar. Idag verkar Zoran ha varit mer eller mindre lysande med sina 12 mål. Men när såväl Fahrudin Zaimovic som Joakim Bååk stannar på ett (1) vardera så är inte H43:s anfallspel tillräckligt bra och varierat.

Ny match väntar närmast på tisdag då det är dags för hemmamatch mot Redbergslid. Och det är just sådana hemmamatcher som H43 mer eller mindre måste vinna om det ska bli något annat än en kvalserie framåt vårkanten. För även om den lilla drömmen om slutspel som fanns nu har försvunnit, så tror jag fortfarande att H43 med god utdelning framöver har en chans att kriga om att undvika kval!

Mörka tankar

De båda lagen har mötts en gång tidigare den här säsongen. Då vann Ystad tämligen komfortabelt med 37-31 i Lund. Den matchen är helt klart H43:s sämsta insats så här långt den här säsongen om man ser till hela matchen. Sedan dess har det hänt en del med H43:s spel och jag är tämligen säker på att vi får se ett helt annat H43 den här gången. Bland annat tror jag inte att en fjunig tonåring får vandra omkring fritt och göra 12 mål utan att få ett blåmärke!

Raderna ovan är tagna från blogginlägget jag skrev inför gårdagens bortamatch mot Ystads IF. Jag var då mer eller mindre helt övertygad om att H43 blivit så mycket bättre i sitt försvarsspel att det inte skulle bli tal om några 37 insläppta mål igen mot ett Ystad som långt ifrån övertygat. Så mycket mer fel än så kunde jag inte få. 41 insläppta mål talar sitt tydliga språk, ett språk som nog borde innehålla ord som ej lämpar sig i skrift här.

Jag har varit positivt överraskad av H43:s prestationer under hösten och varit övertygad om att man har haft något bra på gång. Det tror jag kanske fortfarande. Men hur i regel godkända prestationer på hemmaplan kan förbytas till bedrövliga insatser på bortaplan likt den igår övergår mitt förstånd, och kanske indikerar det att allting inte är frid och fröjd.

Men kanske ska vi börja med att fastslå att Ystad högst troligt träffade rätt igår och gjorde en bra insats, annars vinner man inte en match med 16 mål. Ja matchen slutade 41-25 för övrigt så glömmer jag inte att nämna det. Men hur bra Ystad än må har varit så gör man inte några 41 mål mot ett lag som är på tårna och får till sitt försvarspel. Lägg därtill en målvaktsinsats som säkert lämnade lite övrigt att önska och en mer eller mindre katastrofal insats var ett faktum.

H43 har verkligen inte övertygat på bortaplan så här långt. Man har förvisso en seger. Men den kom mot Önnered som inte direkt har imponerat på något plan hittills. Undantaget är annars bortamatchen mot Malmö där man krigar sig till ett poäng. Men varför H43 har så svårt att prestera lika bra på bortaplan som på hemmaplan är en gåta. En handbollsplan är 40 gånger 20 meter överallt, och de rent sportsliga förutsättningarna är de samma.

Kalla mig gärna negativ, men tyvärr tror jag att det dåliga bortaspelet redan nu gör att vi tyvärr får inrikta oss på en vår med kvalseriespel. Men jag överbevisas gärna!

En måstematch

H43 har så här långt spelat ihop 9 poäng på 13 matcher i årets elitserie. Ett okej facit för en nykomling som i första hand skulle undvika sista platsen. Avståndet till de två bottenlagen Önnered och Rimbo känns i nuläget ganska betryggande och man har klart häng på de lag som befinner sig ovanför kvalseriestrecket. Men tåget kan gå snabbare än man tror. H43 möter just nu många andra lag i bottenstriden på kort tid. Och efter den smärtsamma förlusten mot Skövde på hemmaplan i söndags så måste man nog plocka något eller några bonuspoäng i bortamatcher som väntar. Tillexempel i den match som väntar mot Ystads IF på onsdagskvällen.

Ystad är tillsammans med Drott seriens besvikelse så här långt. Goda insatser har hittills varvats med riktiga bottennapp, och någon stabilitet i spelet verkar inte finnas alls. Man har vid flera tillfällen gjort sin hemmapublik rejält besviken och om H43 kan rivstarta matchen och koppla ett visst grepp om händelserna så tror jag att Ystadspubliken snarare kan bli en belastning än en tillgång för hemmalaget.

H43 måste ta vid där man slutade senast mot Skövde. Andra halvleken var riktigt bra. Inte minst försvarsmässigt där man fick Skövdes skyttar att välja dåliga avslutslägen. Och de skott som slank igenom tog Oscar Jensen förtjänstfullt hand om. Men framförallt får inte anfallspelet vara så dåligt som det var i början av matchen mot Skövde. Att skänka bort bollen vid så många tillfällen som H43 gjorde är mer eller mindre att betrakta som självmål på den här nivån.

H43 har hittills varit ganska mycket starkare på hemmaplan än bortaplan. Det är hög tid att ändra på det och att även börja vinna på bortaplan. Extra bra känns det då att höra talas om en busslast H43-supportrar som kommer att göra sitt bästa för att ge H43-spelarna sitt stöd i Österportshallen.

En bra halvlek räcker inte

Det var en viktig match mot bottenkollegan Skövde som utspelade sig i Lunds Idrottshall idag. Om det var det som gjorde att hemmalaget inledde matchen riktigt svagt och stundtals paralyserat ska vi kanske låta vara osagt. Men frågan är om det H43 presterade i matchens inledning är det sämsta man gjort på hemmaplan så här långt den här säsongen.

Skövde skaffade sig snabbt en ganska klar ledning. 0-3 blev till 1-4 om blev till 2-6 och så vidare och så vidare. H43 hade förvisso ganska bra koll på Skövdes uppställda anfallspel och det egna försvarspelet var helt okej. Men framåt var det inledningsvis rent bedrövligt. Dåligt anfallspel, inga bra lägen och mängder med borttappade bollar gav Skövde mängder med klara kontringslägen.

Och när man väl skärpte till anfallspelet något mot slutet av halvleken kändes det istället som om man tappade sitt försvarspel helt. 11-17 i paus är i ärlighetens namn siffror som hade kunnat vara ännu värre.

Skövde ökade ganska omgående på till 11-18 i den andra halvlekens inledning och det var nog inte många hemmasupportrar som i det läget hade särskilt höga förhoppningar om att H43 skulle ha en chans att komma ikapp.

Men sen hände någonting. Man började hitta rätt framåt, och samtidigt stängde man till rejält bakåt. Inte minst växte Oscar Jensen ut till rena väggen i målet under stora delar av den andra halvleken. Efter dryga 19 minuter av den andra halvleken så gjorde Måns Gerdtsson 21-21 och i det läget kändes en vändning fullt rimlig.

Men Skövde kom tillbaka, samtidigt som H43 började missa lite framåt igen. Och i slutändan kom två mål från Jonas Källman för Skövde att avgöra matchen. I synnerhet eftersom H43 blev horribelt avblåsta för passivt spel i sitt näst sista anfall. H43 fyra passningar och sen ett friläge kan innebära passivt spel är för mig en gåta.

Jag ska inte tjata mer än nödvändigt om domarinsatsen. Det är inte på grund av den som H43 förlorar matchen. Det gör man på grund av sin svaga första halvlek. Men domarparet Joakim Lindbratt och Tommie Moberg stod knappast för en prickfri insats. Och även om jag är rejält färgad och partisk så var känslan av att 75% av såkallade 50/50-domslut gick Skövdes väg. Det är rent åt helvete på ren svenska då en domares viktigaste egenskap är att vara konsekvent.

Den här förlusten kändes verkligen jobbig. H43 har flera viktiga matcher framför sig och vill man på allvar undvika kvalseriestriden framåt vårkanten så måste man plocka så många poäng man bara kan här nu. Dagens förlust innebär att man nog istället måste ta poäng i någon av de svåra bortamatcherna som följer mot Ystad och Drott. Tufft, men alls inte omöjligt. I alla fall inte om man spelare som i den andra halvleken idag. Spelar man som i den första vinner man nog inte mot något lag i elitserien!