Kämpaseger

H43 visade fin moral när man kämpade ner Kristianstad efter en riktigt jämn tillställning som länge stod och vägde i andra halvlek. Härligt att man för första gången på länge får gå segrande ur en så här jämn tillställningen. Dock haltade spelet betänkligt till och från.

Det blev en ganska märklig match vi fick se. Troligtvis inte den bästa rent spelmässigt men den innehöll många av de andra ingridienser som man efterfrågar. Kampen, spänningen och stundtals riktigt bra stämining på läktaren.
H43 var i början av matchen rent av överlägsna. Man har 9-4 en bit in i första halvlek och det kändes som om Kristianstad inte kom någonstans. Sen händer något. H43 känns nonchalanta och bjuder mer eller mindre in Kristianstad i matchen igen. 13-9 i paus är siffror som borde varit betydligt större.

Det dröjer inte länge i den andra halvleken innan Kristianstad har kontakt på allvar och vid något tillfälle är det också kvitterat. Någon ledning får dock aldrig Kristianstad känna på. H43 gör det bra på slutet. En för dagen närmast suverän Zoran Roganovic blir punktad, då kliver istället Fredrik Creutz och Christoffer Fors fram och gör viktiga mål.

Försvarsmässigt gör H43 en rakt igenom gedigen insats. Känns som om Petter och Jens har stenkoll i mittförsvaret. Det är väl bara Joakim Hykkerud man har problem med.

Framåt är jag inte lika nöjd. Det känns som en insats från förra säsongen. Spelet fastnar i mitten, man är alldeles för dåliga på att få med kanterna och man blir helt beroende av individuella prestationer. Jag är medveten om att det kanske är lite magstarkt att gnälla på spelet efter en härlig kämpaseger. Men faktum är att jag är tveksam om spelet idag räckt till seger mot bättre motstånd än vad Kristianstad bjöd på idag!

Adam Sandgren spelar mittnia under stora delar av matchen idag. Han är en duktig spelfördelare som sätter upp anfallen bra och försöker sätta såväl Daniel Lindqvist som Zoran Roganovic i lägen. Det som blir ett problem mot ett ganska storväxt och kompakt Kristianstadsförsvar är att han blir en ren bollflyttare som inte kommer till lägen. Fast å andra sidan gör varken Fahrudin Zaimovic eller Johan Brännberg direkt någon succé när de kommer in andra halvlek.

Zoran Roganovic gör 14 mål idag och förtjänar givetvis ett omnämnande. Frågan är om det är nytt rekord för honom till och med. Zoran är klinisk i avsluten och missar inte många avslut idag. Att vara nära 100% för en niometerspelare är vansinnigt bra. Dock väljer jag snarast att fokusera på det hjärta Zoran visar när han kastar sig efter ett antal returer när matchen står och väger i andra halvlek. Det är sådana små detaljer som kan bli rent matchavgörande.

Zorans individuella insats är närmast perfekt. Däremot är jag ytterst tveksam till om det gagnar H43:s kollektiv att Zoran gör 14 mål. Det fina kollektiva spelet blir nämligen lite lidande. Zoran har varit magnifik på att släppa bollen i precis rätt läge i de tidigare matcherna, idag väljer han att gå på avslut själv. Så länge han gör mål är det helt okej. Men vid en evetuell punktmarkering ska fem stycken tidigare statister plötsligt spela huvudroll, det kan bli problem.
Nu vet jag om att jag kan uppfattas som en riktig velpelle då jag tidigare tyckt att där finns sparkapital i Zoran. Men jag antar helt enkelt att jag är typisk svensk och anser att lagom är bäst!

Nog med gnäll nu. Det var en riktigt härlig seger som är skön att ta med sig när H43 nu går in i ett 14 dagar långt speluppehåll. Därefter väntar Sävehof på hemmaplan. Regerande svenska mästarna på hemmaplan kanske till och med kan locka den kräsna lundapubliken till arenan. 1172 åskådare som det blev idag är ganska dåligt för ett skånederby om ni frågar mig.


Skånederby nr. 3

Det är bara att hoppas att H43:s spelare har hunnit återhämta sig såväl fysiskt som mentalt efter förlustmatchen mot Hk Malmö i måndagskväll. Ett nytt skånederby väntar nämligen runt hörnet då IFK Kristianstad kommer på besök i Fof Arena på onsdagskvällen.

Efter en succéartad start med två inledande segrar har verkligheten på något vis hunnit ikapp H43. Två förluster mot Drott och Malmö har det blivit. Men åtminstone i matchen mot Drott fortsatt fint spel. Det gäller nu att studsa tillbaka och ta sig in på segertågets bana igen. Och i mina ögon har man en mycket god chans att göra det mot just Kristianstad. Ett Kristianstad som har haft mycket svårt att övertyga inledningsvis på säsongen.

För H43:s del gäller det att få ordning på offensiven. Man möter ett Kristianstad som ofta spelar ett inspirerat, tufft och småfult försvarspel. Dessutom har man Jesper Larsson i mål som i princip aldrig gör en dålig match. Lyckas H43 få hål på honom tror jag att segern ligger nära till hands. För man behöver knappast frukta Kristianstads enformiga, fantasilösa och ineffektiva anfallspel.

En av få plusvarianter i IFK Kristianstad så här långt är dansken Lars Möller Madsen. Nu är det så att jag läste någonstans att det är mycket tveksamt om han kommer till spel då han drabbades av en knäskada i Kristianstads senaste match. Dock är osvuret nog bäst, då de medicinska teamen blir allt bättre på att få halta och lytta spelare spelklara. Kristianstad är redan skadedrabbat och saknar därmed bredd i laget.

Vad gäller H43 har jag inte hört något annat än att man ställer upp ordinarie. Förutsättningarna för att göra en bra insats är med andra ord bra. Jag hoppas nu att man kan visa att den lite sämre insatsen mot Hk Malmö endast var ett olycksfall i arbetet. Det lilla orosmoln jag har är väl att Kristianstad har passat H43 ganska illa under lagets senaste möten, då H43 har haft förtvivlat svårt att dyrka upp Kristianstads kompakta defensiv. Men gamla meriter betyder som bekant ingenting när domaren blåser till avkast.

Kristianstad anordnar med supporterbuss till Lund. Därmed kan vi räkna med en mindre invasion av orangeklädda människor. Dessa ska helst sitta tysta och deppiga mot slutet av matchen. Innan dess tycker jag att vi H43 supportrar ska ge dem en riktig match även på läktaren. Härmed vill jag också komma med en uppmaning. Klappa händerna är väl det minsta man kan göra för att stötta sitt lag. Om alla klappar och lever sig med så ökar stödet till laget. Laget presterar troligtvis lite bättre på planen och vips så har vi en trevlig cirkel. Då är det roligt att gå på handboll!

Förlust mot Malmö

Vad jag kan förstå av de få rapporter jag fått om kvällens match så stod H43 nog för en ganska blek insats. Jag har i efterhand sutderat heh:s onlinerapport och den påminde tråkigt nog om många online rapporter från förra säsongen. Mängder av passmissar, regelfel och missade avslut. Dålig skärpa helt enkelt.

Jag ska på en gång erkänna att H43:s trend gör mig något orolig. Jag var redan efter förlusten mot Drott inne på att den skulle kunna påverka spelarna negativt. Nu tror jag fortfarande att man genom en bra insats hemma mot Kristianstad på onsdag kan repa nytt mod och fortsätta utmana de flesta lag. Men det går inte att blunda för att utvecklingen är skrämmande lik fjolårets då en fin start följdes upp av sju raka förluster.

Utan att ha sett matchen skulle jag tro att Zoran, Daniel Lindqvist och Christoffer Fors är de som får godkänt för sin instas. Övriga spelare kan vi önska mer av. Jag undrar tillexempel vad som hände med Petter Strömbergs makalösa förtrollning mot Ystads IF. Han har på intet sätt varit dålig i de senare matcherna, men om H43 ska bli ett slutspelslag behöver vi Petter i den formen.

28 insläppta mål på bortaplan är inget att skämmas över. 20 gjorda förtjänar däremot lite tid i skamvrån. Och på nytt är det H43:s anfallspel som ställer till det. Jag hade hoppats slippa skriva det så här tidigt in på säsongen.

Nu gäller det att ladda om batterierna inför onsdagens möte med IFK Kristanstad. Ett lag vi defenitivt vill behålla bakom oss i tabellen så länge det bara går. Fof Arena lär intas av flera hundra fanatiska Kristianstadsupportrar då. Nu gäller det att vi H43 supportrar ger dem en match även på läktaren. Två förluster ska väl inte drastiskt minska intresset. Vågar jag hoppas på en åskådarsiffra mellan 1500-2000.

Match mot Malmö

Matcherna duggar ganska tätt nu och på grund av poolspelet innebär den ena matchen mer derbykaraktär än den andra. För H43:s del väntar Hk Malmö i baltiska hallen på måndagskvällen. Jag kommer tyvärr själv inte att kunna följa matchen på plats pga. mitt jobb. Men jag hoppas att ett flertal H43:are gör den ca. 2 mil långa resan till malmö för att stötta laget!

För H43:s del skulle det sitta gött med en seger. Det var ju så nära mot Drott och för att inte tappa harmonin som verkar ha infunnit sig i truppen så skulle det vara bra att studsa tillbaka direkt och åter komma in på segertågets bana. Samtidigt möter man ett Hk Malmö som satsar för att tillhöra sverigetoppen, och dessutom gör man det på bortaplan så vi ska inte inbilla oss att det blir lätt.

Hk Malmö var faktiskt ett av få lag som H43 hade plusstatistik på förra säsongen. Man vann då 2 av de 3 inbördes mötena varav ett var på bortaplan i balitska hallen. Huruvida malmö passar H43 väl eller inte låter jag vara osagt, men i ännu färskare minne finns en ganska klar seger under försäsongen!

Någon trolleriformel från Tomas Westerlund tror jag inte kommer att behövas. Fortsätt på det som varit bra. Med lite bättre skärpa hade man vunnit mot Drott. Detta gäller såväl offensivt som defensivt. Grunderna finns där liksom. Kör på nu H43!

Lördagstankar

Två dagar efter den bittra uddamålförlusten mot Drott så känns det minst lika bittert som innan. H43 var ju faktiskt bättre än Drott. Ett lag som spelade sm-final så sen som i maj 2010. Ett lag som är tippat i toppen av flertalet experter. Det bådar gott, och jag tror att H43 kan bli en obehaglig överraskning för många lag om man kan hålla i det här fina spelet. Men det gäller att börja vinna jämna matcher. Minns förra säsongen när många jämna matcher gled H43 ur händerna i slutskedet.

En avgörande detalj i matchens slutskede blev Ulf Sivertssons taktiska drag att ändra till ett utgrupperat försvar. Ska jag vara lite kritisk så här i efterhand så undrar jag vilket som var Tomas Westerlunds taktiska drag. Efter Drotts time out med 15 sekunder kvar borde kanske något motdrag gjorts så att Drott inte fick starta sitt uppgjorda drag utan störmoment.
Ibland känns det som det tar lite lång tid innan Tomas Westerlund försöker göra något taktiskt för att ändra en negativ matchbild. Det kan handla om någon punktmarkering eller liknande. Men å andra sidan jobbar jag inte med laget sju dagar i veckan och vet troligtvis inte heller vad som funkar bäst!

Zoran har inte varit lika framträdande rent målmässigt hittils som han brukar va. Men kanske tänker jag fel ändå när jag tycker att där borde finnas mer och hämta och att han inte är lika viktig för H43 när fler spelare nu kliver fram. Det var ju faktiskt när han satt utvisad som matchen svängde över till Drotts fördel igen.

H43 har haft 1336 respektive 1275 personer på sina matcher hittils i elitserien. Lugi har haft 891 personer på sin enda. Tronskifte på gång eller? Det är troligen lite tidigt att sia om. Men faktum kvarstår att Lugi historiskt sett alltid lockat mer folk än H43 på matcherna. Nu ser det plötsligt annorlunda ut. För bara ett halvår sedan höjdes många röster i olika medier om att lund skulle vara för litet för två elitserielag. Då hette det att H43 nog kommer att försvinna från eliten då det var Lugi som drog mer sponsorer och mer folk på matcherna. Redan då skrev jag om hur fort förutsättningarna kan förändras och att det inte på något sätt är självklart att Lugi alltid ska vara nummer ett. Just nu ser det ju ut som om det är Lugi som ska försvinna enligt ovan nämnda sätt att se på det.

För H43 väntar nu en intensiv vecka. Hk Malmö borta på måndag följt av IFK Kristianstad hemma på onsdag. Här ska man nog helst ta minst 2 av 4 poäng för inte börja hamna i en dålig trend som kan vara svårt att ta sig ur rent mentalt!


Tung förlust mot Drott

H43 förlorar matchen mot Drott med 27-28. Det känna surt, bittert och onödigt. H43 hade den här matchen, man kändes något bättre än Drott långa stunder och minst ett oavgjort resultat hade varit betydligt mer rättvist.

Hela matchen är jämn. I första halvlek känns H43 något bättre rent spelmässigt. Men tre missade straffar och ett par missade linjeavslut gör att halvtidsresultatet blir 11-12 istället för en mer logisk ledning till H43 på 2-3 mål. Spelmässigt fortsätter man göra det bra, men motståndet är denna gången bättre och man får jobba hårdare för varje mål.

I andra halvlek jobbar sig H43 sakta men säkert till en välförtjänt tvåmålsledning när det är ca. 10 minuter kvar. En tveksamt dömd straff tillsammans med en utvisning på Zoran Roganovic i detta läge blir mer eller mindre direkt matchavgörande. Det finns en hel del att ha synpunkter på kring domarinsatsen, men jag återkommer till det längre fram i inlägget.

Bäst i H43 är Christoffer Fors och Daniel Lindqvist. Dessa båda herrar firade stora triumfer ute på vänstersidan. Härligt att se och här har H43 ett vapen som borde öppna upp för Zoran Roganovic på högersidan. Zoran gör en stabil och bra match, kanske främst som framspelare, men det känns fortfarande som om H43 har ett viss sparkapital där. Får man igång Zoran ordentligt utan att det blir på bekostnad av det kollektiva spelet så kan H43 bli ännu bättre.

För bra var man. Drott är topptippade av många experter i årets elitserie och H43 håller gott och väl jämna steg i kvällens match. Det var en bra elitseriematch vi som var på plats fick bevittna. En av de bättre matcher jag sett på ganska länge faktiskt. Drott ska all heder åt sin insats och ska inte be om ursäkt för sin vinst.

Publiksiffran landade på 1275 personer. Helt okej en torsdagkväll när HK Drott står för motståndet. Dessutom tycker jag att det stundtals var riktigt bra stämning, främst i den andra halvleken. Jag hoppas att alla som var där kommer tillbaka och att en förlust inte förändra intresset negativt.

Angående kvällens domarinsats så undrar jag hur många med mig som är trötta på att se Stefan Silfverberg förstöra elitseriematcher i handboll med sitt dömande. Som supporter håller man sällan med om allt i domarnas bedömning då man själv är ganska enögd. Det finns därmed många domare jag har mina åsikter om. Men på senare år tycker jag nämnde Silfverberg står för det ena lågvattenmärket efter det andra. Konstiga domslut som ingen annan i hela hallen ser. Tveksamma utvisningar som följs upp lite senare med kompensationer åt andra hållen. Dessutom verkar han totalt sakna förmågan att få till en fungerande kommunikation med spelarna på plan. Istället viftar han med sina kort och fingrar för utvisningar och gör allt för att sätta sig i respekt. Ibland tycker jag synd om hans kollega Jonas Johnsson. Hans korrekta bedömningsnivå leder många gånger till inkonsekvens totalt sett.
För spelarna skapas det en osäkerhet kring vad man får lov att göra och inte, och på så sätt förstörs även matcherna spelmässigt även om inte ett visst lag blir förfördelat!

Sammanfattningsvis från kvällen känns det ändå som om man förlorar med flaggan i topp. Drott känns rätt gifitiga och jag som själv hade dem en bit ner i mitt elitserietips får nog revidera det något. Men jag vill också tillägga att om Drott är ett topplag så kan H43 defenitivt vara ett lag för slutspel. Men då gäller det att man kan fortsätta spela på det här viset och slipper skador. Det gäller också att hålla huvudet högt så att man inte blir mentalt knäckta av en sån här förlust!

Drott nästa

H43 får chansen att ta tredje raka segern imorgon Torsdag när HK Drott från Halmstad kommer på besök. Och utan att ta udden av de fina insatserna mot Ystad och Aranäs så känns det som att vi nu verkligen får ett kvitto på hur väl laget står sig i elitseriekonkurrensen. Drott står nämligen liksom H43 på två inledande segrar. Dessutom är Drott topptippat i år av diverse experter. En seger imorgon skulle verkligen ge ett kvitto på att H43 blir att räkna med i år. Då kan vi också skippa allt snack om att det är svårt att värdera insatser i början av säsongen, och att många bottenlag kan överraska tidigt!

H43:s form är det sannerligen inget fel på. Kollade lite på statistik efter den andra omgången. I MVP toppen (most valuble player) finns Espen Christensen på första plats följt av Daniel Lindqvist på andra och Christoffer Fors på tionde. Ett kvitto på att en hel del spelare lyckats mycket väl hittils.
Daniel Lindqvist leder dessutom skytteligan för närvarande med 15 gjorda mål, och Christoffer Fors återfinns på nionde plats med 10 mål. Mest anmärkningsvärda här är kanske att dessa båda ligger före Zoran Roganovic som för närvarande inte ens finns med på topp tio listan. Ett styrkebesked för H43 som lag räknat!

Espen Christensen har varit nästintill magnifik i de två första matcherna. Kanske måste vi räkna med att han blir något mer mänsklig i någon av matcherna som väntar. Men med hjälp av ett stabilt uteförsvar ska man ändå inte behöva vara orolig när det gäller antalet insläppta mål. Dessutom kan jag tänka mig att Philip Ståhl är ganska taggad när han väl får chansen att göra säsongsdebut!

Offensivt har det varit bättre än på länge. Det verkar finnas en trygghet i spelet som inte funnits tidigare. Avsluten kommer från fler positioner och såväl linjespelare som kanter är delaktiga i spelet på ett helt annat sätt. Det enda jag fortfarande tycker lyser med sin frånvaro är ett spel där ytterniorna kommer brett.

Förra säsongen hade H43 svårt för Drott. I synnerhet på hemmaplan där man förlorade de båda hemmamatcherna stort. Ulf Sivertsson har varit mycket duktig på att hitta taktiska drag som helt raderat ut Zoran Roganovic. I år får han nog gnugga de taktiska geniknölarna hårdare då det inte längre räcker med att plocka bort Zoran, i alla fall inte som det har sett ut i H43:s två första matcher.

Det blir också något av en brödrakamp i morgondagens match. Ulf Sivertsson tränar Drott och hans yngre broder Thomas finns ju numer som utvecklingsansvarit i H43 där han även är något av en mentor till Tomas Westerlund. Förutom släktskapet så har de båda jobbat tillsammans som tränare i danska Kolding under ganska många år. Därför kan vi utgå från att deras handbollsfilosofi är ganska snarlik. Vi får se om den ena brodern är smartare än den andra.

Konstaterar att Lugi förlorade ikväll hemma mot Aranäs. 25-28 slutade matchen och Lugi har precis som förra säsongen fått en bedrövlig start på elitserien. Frågan är hur man ska värdera H43:s seger med sju mål på bortplan mot Aranäs nu? Anmärkningsvärt är att Lugi nu förlorat mot just de lag H43 vunnit mot under elitseriens inledning. Bäst i stan? För tillfället i alla fall!!

Handbollsextra

Igår hade Svt premiär för sin nya satsning Handbollsextra. Eller satsning och satsning förresten. Frågan är om det verkligen kan kallas det när man endast kommer att sända Handbollsextra fem gånger under året. Men nu ska jag inte gnälla då jag ändå tycker det är ett välkommet inslag för oss handbollsnördar.

Konceptet innebär att man har en huvudmatch man följer och utöver det visar man glimtar från ytterliggare någon arena och dessutom visar man reportage om både det ena och det andra som kan vara intressant i handbollsverige.

Sändningen andades kvalité tycker jag. Duktiga och pålästa kommentatorer och experter. Har alltid tyckt om att lyssna på Magnus Grahns åsikter. Dessutom måste Chris Härenstam vara en av sveriges främsta kommentatorer. Fortsätt med Chris, Roger Blomqvist håller INTE samma kvalité.

Vad som var mindre bra var enligt min mening att man höll lite för mycket fokus på reportage i förhållande till "andramatchen" som just igår var Ystads IF - Lugi. Visst jag erkänner att jag som skåning så klart finner det intressantare med ett skånederby än en match mellan Skövde och Guif. Men är det trots allt inte så att det är trevligare att se direktsända bilder från en annan match i väntan på att kvällens huvudföreställning ska börja?

Dessutom har jag lite svårt att förstå att man inte visar slutminuten från den spännande matchen i Ystad när det samtidigt är time out i Skövde i ett läge i den matchen när Guif har en fyramålsledning!

Nu har jag på inget sätt något emot reportagen om bland annat Christjan Andréson och Jim Gottfridsson. Det var trevliga och välgjorda reportage som ökar inblicken i handbollen i Sverige. Men kanske tar det för mycket tid i anspråk från direktsänd handboll och istället skulle man kunna öka den totala sändningstiden för att få plats med såväl reportage som direktsänd handboll från två matcher.

Sammanfattningsvis tycker jag ändå att Handbollsextra var ett trevligt inslag i tv-tablån. Konceptet gör säkert att en och annan svensk får upp ögonen på ett annat sätt för handbollen än var som varit fallet tidigare. Synd bara att de hinner glömma allt innan det är dags för nästa sändning!




Seger mot Aranäs

H43 har verkligen fått en riktig kanonstart på årets elitserie. Premiäromgångens seger mot Ystad följdes upp av en solklar seger borta mot Aranäs. 26-19 skrivs segersiffrorna till efter att H43 varit i ledningen från början.

Det är lätt att sväva iväg som H43:are nu och tro att vi denna säsongen ska slippa de senaste årens bottenstrid och istället kunna blicka uppåt. Givetvis måste man fortsätta sansa sig. Det är 30 matcher kvar att spela och även förra året inledde man starkt. Men det som gör mig väldigt positiv är på vilket sätt man vunnit de inledande matcherna. Det rör sig inte om några kämparinsatser där man till slut vunnit med uddamålet. Istället har det blivit storsegrar där man mer eller mindre varit spelmässigt överlägsna.

Jag har inte särskilt mycket information att tillgå från dagens match mer än den som finns på H43:s hemsida. Men jag har förstått att det pånytt varit en mycket stark kollektiv insats. Målbäst var Christoffer Fors och Daniel Lindqvist som gjorde 7 mål vardera. Daniel känns förövrigt nästan som pånyttfödd så här i inledningen på denna säsongen. Härligt Daniel, fortsätt så!
Zoran stannar på för honom blygsamma 3 mål. Och på nytt tror jag att han var så bra som behövdes. När andra kliver fram behöver Zoran själv inte gå på avslut hela tiden utan kan fokusera på andra bitar i sitt spel.
Som mittnia spelade Adam Sandgren mest idag och gjorde ett utmärkt jobb mellan Daniel Lindqvist och Zoran Roganovic. Gott så, men jag undrar lite vad som hänt med Fahrudin Zaimovic. Från första valet i tisdags till ingen eller lite speltid idag? Sjuk eller skadad, någon som vet?

Bakåt gör man på nytt en gedigen insats med Petter Strömberg och Jens Eriksson som nav i 6-0 försvaret. Och Espen är på nytt lika bra som mot Ystads IF. 19 insläppta mål på bortaplan är ruggigt bra och fortsätter Espen så här så kan jag inte se vilken elitseriemålvakt som skulle vara bättre.

Sävehof puvleriserade förresten Caperiotumba idag. Det gör tyvärr att man fick bättre målskillnad än H43. Så nu ligger H43 "bara" tvåa i elitserien. Smaka lite på den H43 vänner!

Dags för Aranäs

3 dagars vila får räcka för H43:s spelare. Efter den klockrena inledningen på årets elitserie med seger över Ystads IF väntar nu Hk Aranäs på bortaplan på Lördagen.

Till skillnad från premiärmatchen anser jag nu att H43 faktiskt får ses som favorit på förhand, om än en knapp sådan. Det baserar jag främst på det fina spelet från premiären, men också på det faktum att Aranäs är ett av de lag som besegrats under försäsongen.

Några större förändringar i H43:s spel hoppas jag inte man gör. Tycker att premiären skvallrade om att man hittat sitt sätt att spela handboll på. Nu gäller det främst att bygga vidare på detta och att kunna prestera spelet i match efter match.
Försvarspelet är som alltid viktigt och här gjorde Petter Strömberg och Martin Karlsson ett jättefint arbete under den andra halvleken i tisdags efter att Jens Karlsson fått rött kort och därmed försvunnit ur matchen. Frågan är om jag inte föredrar konstellationen med Strömberg- Martin Karlsson i mittförsvaret jämte Strömberg- Jens Karlsson. Martin har ett bättre fotarbete än Jens, och Jens tenderar ibland att hamna steget efter. Det var således ingen slump att just han åkte på det röda kortet. Oavsett vilket känns det skönt att veta att det finns gott om alternativ.

Offensivt sett tror jag aldrig jag sett H43 spela ett så bra kollektivt spel som man gjorde i tisdags. Eller inte på mycket länge i alla fall. Var så många som klev fram och var bra. Och ju mer jag tänkt på Zorans insats desto mer framstår den som en av hans bästa. Jag ser gärna Zoran göra tvåsiffrigt antal mål i match efter match. Men hans förmåga i tisdagens match att släppa vidare bollen i precis rätt läge och på så vis sätta sina medspelare i lägen var formidabel.

Nu är det dags att visa att man blir att räkna med i år, såväl på bortaplan som hemmaplan. En match gör ingen serie, två matcher kan vara början på en trend. KÖR NU H43!!!

Mellandag

Har varit ett par intensiva handbollsdagar med premiärer för såväl herrar som damer. Idag är det däremot en mellandag utan några direkt intressanta matcher.

Första omgången i herrarnas elitserie är avslutad. Lugi och Skövde går in i omgång två på grund av poolsystemet. Största överraskningen stod troligtvis H43 för som besegrade Ystad stort. Annars tror jag faktiskt att klyschan att elitserien blir jämnare än på länge faktiskt kan stämma. Alingsås mötte bottentippade Caperiotumba och hade förvisso inga problem att vinna men det var ingen kross det handlade om.
Likadant var det för Sävehof som först sista kvarten rann ifrån ett väl kämpande Hammarby.

För oss H43:ares del var kanske mötet mellan IFK Kristianstad och Aranäs det mest intressant då det troligtvis är två lag som man bör ha bakom sig när serien är slut om man siktar uppåt. Kristianstad vann med 26-25 efter mål i slutskedet.

På lördag väntar just Aranäs på bortaplan för H43:s del. För bara någon vecka sedan vann man i Kungsbacka mot just Aranäs med 28-24 i samband med Team Sportia Open. Jag ser mycket gärna en repris nu när det är skarpt läge. För att det ska bli verklighet tror jag att Tomas Westerlund måste poängtera vikten av att gå in med samma inställning som mot Ystad. Spelarna får inte sväva iväg eller invaggas i någon falsk säkerhet att detta går vägen efter en bra match.

H43/Lundagårds damer inledde säsongen precis lika bra som herrarna. Man slog nykomlingen H65 Höör på bortplan med 26-17. Svårt att värdera insatsen då vi inte vet riktigt hur bra H65 står sig i elitseriekonkurrensen. Men H65 har satsat ganska hårt för att vara en nykomling och har en del spelare med elitserierutin så det känns som en mycket bra insats. Att man dessutom vinner komfortabelt utan skyttedrottningen Vanessa Tellenmark visar att man är redo för att utmana fler lag på den här nivån. Det ska bli spännande att följa säsongen!


Ytterliggare tankar från gårdagen

En natt har hunnit passera sedan H43 fick en succéartad start på årets elitserie. En viss distans till det har man börjat få och precis som en besökare till mig kommenterar så har H43 31 matcher kvar att spela av årets elitserie. Vi är inte i slutspel redan. Än mindre ska vi redan nu boka in 12:e maj i Malmö Arena. Men vi måste tillåta oss njuta av den här härliga starten, och kanske framförallt att spelet såg så bra ut!

Nämnde aldrig Daniel Lindqvist igår. Han blev målbäst med 8 mål och förtjänar givetvis även han ett extra omnämnande för det. Dessutom var han mycket lyckosam med sina inspelningar till framförallt Petter Strömberg. Daniel tillhörde knappast mina favoriter förra säsongen. Men jag var redan tidigt på försäsongen inne på att Daniel kändes bättre och mer harmonisk nu i sin renodlade roll som vänsternia. Än så länge verkar det stämma bra!

Zoran var som vanligt bra. Men med Zoranmått mätt var det ingen insats det gnistrade om. Men jag fick känslan att Zoran var så bra som han behövde vara. I och med att så många andra klev fram så behövde Zoran inte göra lika mycket på egen hand. 5 mål blev det trots allt och mängder av målgivande passningar. Det vittnar lite om Zorans klass att det känns som om där finns mer att ta av när det trots allt blir fem mål och bra spel.

Vi bevittnade troligtvis en unik händelse i Fof Arena igår. En Lugispelare fick en stående ovation av delar av H43:s publik på H43:s hemmamatch. Nu rör det sig givetvis om Nemanja Milosevic som avtackades av Börje Fennhagen i paus för sina åtta säsonger i H43. Nemanjas popularitet hos oss H43 supportrar blev tydlig och givetvis kommer vi att sakna hans kämparanda och laglojalitet.
Kändes kanske lite konstigt att hylla en spelare som om bara några dagar kommer att dra på sig Lugis vinröda tröja. Men just i Nemanjas fall är det lite speciellt. Han valde inte själv att lämna H43 utan fick helt enkelt inget nytt kontrakt. Och med familjen rotad i Lund sedan många år nu så är det inte så konstigt att han nappade på Lugis erbjudande när det kom!

Tomas Westerlund fick innan matchstart guldpipan från domarföreningen. En utmärkelse han får för sitt många gånger korrekta beteende gentemot domarna. Tomas är ett föredöma i sitt sätt att agera på bänken på många sätt.


Skön premiärseger

H43 visade rätta takter direkt och satte Ystads IF på plats. 31-22 vinner man till slut med efter en mycket glädjande insats. Man vinner alltså med nio mål mot ett lag som tippats på övre halvan av elitserien av flertalet så kallade experter.

Man gör en mycket bra kollektiv insats och egentligen förtjänar väl alla ett omnämnande efter en sån match. Men där finns två spelare som måste framhållas lite extra. Den ena är Espen Christensen. Han var närmast magisk i inledningen på matchen då han bland annat räddade två straffar. Jag har ingen statistik att tillgå men han kan inte ha varit så långt ifrån en räddningsprocent på 50.
Den andra jag vill nämna är Petter Strömberg. Vilken kämpe, krigare och ledargestalt. Bakåt styrde och ställde han och var lite överallt kändes det som. Och framåt verkade det stundtals som om han hade sugproppar på händerna.

H43:s  offensiva spel kändes mycket mer genomtänkt och strukturerat jämfört med tidigare. Istället för att välja första bästa avslutsläge så tar man en extra passning till en lagkamrat i ett ännu bättre läge. Man har bra spelval och värderar lägena på ett sådant sätt att Ystad i princip inte får några kontringslägen.
I slutet av första halvlek återfaller man lite i gamla synder, och det är också då Ystad känns som farligast.

Ystad var direkt bleka. Pierre Hammarstrand och Sebastian Seiffert är väl de som är bäst. Jim Gottfridsson som så många har höga förväntningar på var ganska osynlig. Med det spel Ystad visade upp idag lär man på nytt få svårt att nå slutspel. Man saknar förvisso Palle Hansen och Björn Grön. Men med de spelare som finns att tillgå ska man kunna göra det bättre än man gjorde idag.

1332 personer kom till Fof Arena för att titta på handboll idag. En siffra som är okej men inte så mycket mer. Ett skånederby bör kunna dra mer än så. Men vi som var där fick i alla fall uppleva en småtrevlig handbollsmatch och stundtals helt okej stämning.

Vi ska vara medvetna om att en match inte gör någon säsong. H43 inledde även förra säsongen bra för att sedan tappa allteftersom och avsluta säsongen i kvalserien. Men det fanns mycket idag som lovade mer. Många bra prestationer och en harmoni i truppen som vi inte såg skymten av förra säsongen.

Till sist alla H43 vänner, ta en titt på tabellen här nere. I skrivande stund leder H43 elitserien. Jippi!

1. H43 Lund 1 1 0 0 31 22 9 2
2. Eskilstuna Guif 1 1 0 0 38 31 7 2
3. Alingsås HK 0 0 0 0 0 0 0 0
4. Caperiotumba 0 0 0 0 0 0 0 0
5. Drott Halmstad 0 0 0 0 0 0 0 0
6. Hammarby 0 0 0 0 0 0 0 0
7. HK Aranäs 0 0 0 0 0 0 0 0
8. HK Malmö 0 0 0 0 0 0 0 0
9. IFK Kristianstad 0 0 0 0 0 0 0 0
10. IFK Skövde 0 0 0 0 0 0 0 0
11. IK Sävehof 0 0 0 0 0 0 0 0
12. Lugi HF 0 0 0 0 0 0 0 0
13. Redbergslids IK 1 0 0 1 31 38 -7 0
14. Ystads IF 1 0 0 1 22 31 -9 0


Bara timmar kvar

Nu börjar det kännas att det snart är elitseriepremiär. Allt slit som spelare, tränare och alla övriga kring laget ska nu börja betala sig. En bra start är viktig för alla lag, men jag tror att det är lite extra viktigt för lag som är bottentippade, som H43. En bra start med en del poäng inspelade ger andrum och möjlighet att fortsätta jobba på det man gjort under sommaren. En dålig start skapar istället oro och kan leda till att man frångår grunderna för att skapa snabb förbättring.

Ikväll väntar Ystads IF. Som jag skrev igår får Ystad ses som förhandsfavoriter. Anförda av Sebastian Seifert ska Ystad i år ta revansch för förra årets sämre resultat. Det tror jag absolut man gör i det långa loppet. Men med en del nya spelare och ny tränare kan det ta ett tag innan spelet sitter. Det gör att ett och annat bottenapp kan komma, i synnerhet nu i början av säsongen.

Ska H43 vinna ikväll måste man få träff i försvarspelet samtidigt som Espen får tag i bollarna där bak. Det skapar i sin tur kontringsmöjligheter vilket kan ge ett eller annat gratismål. Dock gäller det att verkligen sätta dit bollen när läget väl ges, något som det ibland kan vara lite si och så med.

Framåt gäller det att göra det man tränat på nu under försäsongen. Överrenskommna spelval och kombinationer. Vad som inte får hända är att det blir för mycket "one man show" på vissa händer och fötter.

Vågar man hoppas på mellan 1500-2000 åskådare idag. En del ystadbor kommer säkert att komma på besök. Och jag hoppas att lundaborna snart börjar uppskatta möjligheten att se elitseriehandboll i sin stad.
Jag skrev igår att jag inte kunde hitta någon information om lösbiljetter på H43:s hemsida. Det var fel, informationen har funnits där hela tiden. Det är bara jag som är lite handikappad på datorer och envisades med att leta efter underrubriker när man kort och gott kunde välja rubriken biljetter. Lite pinsamt kanske när man skriver en blogg med internet som enda forum att man inte klarar av de mest grundläggande sakerna på en hemsida. Men men, jag ska bättra mig!


Dan före dan

Den 29:e april spelade H43 sin senaste match. Då stod IFK Ystad för motståndet i en helt betydelselös match i en redan avgjord kvalserie. 29-26 slutade den matchen till H43:s fördel. Imorgon står på nytt ett Ystadslag för motståndet då Ystads IF kommer på besök till Fof Arena när elitserien har premiär. 29-26 även i den matchen tar jag alla dar i veckan.

Premiärer är alltid svårtippade. Lag som gått bra på försäsongen kan plötsligt rasa ihop som ett korthus. Lag som gått dåligt kan helt plötsligt hitta ett vägvinnande spel. På pappret får Ystad ses som favorit i morgondagens möte. Men kom ihåg att man gjorde det förra året också då H43 egentligen ledde från start till mål i Malmö Arena.

Vad jag har hört ska H43 komma ordinarie till spel. Vissa spelare har haft en del småskavanker under försäsongen. Fahrudin Zaimovic har bland annat haft problem med en axel men ska nu vara okej. Fahrudin är nog den spelare jag är mest nyfiken på att se när det drar igång imorgon. Jag har stora förhoppningar på honom och han får troligtvis en nyckelroll i H43:s offensiv där han ska styra och variera anfallspelet på ett bra sätt. Han måste också utgöra ett påtagligt hot själv så att bevakningen på "Gedda" och framförallt Zoran kan bli något mindre.

På H43:s hemsida kan ni läsa en intervju med Tomas Westerlund om hans känsla inför premiären. Tomas låter hoppfull inför säsongen men inser också att stenhårt arbete kommer att krävas i varje match. Intervjun i sin helthet hittar ni här: http://www6.idrottonline.se/H43Lund-Handboll/NYHETER/Egnanyheter/H43Lund-YstadIFTisdagen13septkl1900/

Idag kom årskorten från H43 så nu är jag förberedd för 16 matchers hemmastöd. Jag hoppas verkligen att fler och fler lundabor hittar till arenan. Jag inser givetvis att bottenstrid inte drar stora publikskaror till matcherna. Men passa då på att gå och stödja laget nu i början på säsongen. Ett bra stöd kan leda till fler segrar och på så sätt undviker vi bottenstrid. Kan tänka mig att det kommer ett par hundra ytstadsanhängare. Så nu gäller det att vi visar vem som spelar på hemmaplan.
Ett litet tips till H43 dock. För att locka folk till matcherna kan det vara på sin plats med lite information angående lösbiljetter på hemsidan. Den enda infon jag hittar är angående årskort. Hur man skaffar enstaka biljetter och vad dessa kostar framgår inte. Vad hände med samarbetet med Nortic??


Mitt elitserietips

I början av Juli månad vågade jag mig på ett första elitserietips efter de förutsättningar som gällde då. Ni hittar det här: http://oskarshandboll.blogg.se/2011/july/elitserietips.html

Med bara dagar kvar till elitseriepremiären kommer nu mitt slutgiltiga tips. Och ni kommer att märka att det på sina ställen skiljer sig ganska mycket åt jämfört med mitt tidigare tips. En del av förändringarna beror på nyförvärv som kommit eller uteblivit. En del beror på hur försäsongen sett ut. Men jag går också en hel del på min magkänsla, och i vissa fall har även den ändrats.

Vill poängtera att jag tippar hur jag tror elitserien slutar efter att alla lag spelat sina 32 matcher. Det är nödvändigtvis inte samma sak som hur jag tror ett eventuellt slutspel slutar sedan.

1. Guif: Trots att man troligtvis har ett något sämre lag än det som spelade sm-final i maj så tror jag att man över 32 matcher är starkast. Man har tappat Jimmy Jansson, Patrik Johansson och Daniel Johansson. Bland nyförvärven märks Robin Hallberg och Helge Freiman. Guif spelar en tempostark och sevärd handboll kombinerat med ett hårt och tufft försvarspel. Det lilla frågetecken som finns är att man saknar ett par centimeter och några kilon på ett flertal spelare. Guif kommer inte att springa ifrån till en säker serieseger, men jag tror ändå att man är bäst i det långa loppet!

2. IK Sävehof: Sävehof har tappat Jonathan Stenbäcken och Johan Jakobsson och med dem försvinner också omkring 350 mål som ska göras av andra spelare. Min första känsla var att Sävehof tappade rejält i slagstyrka men jag har till viss del tänkt om. Fredrik Larsson har tillkommit till en i övrigt redan mycket bra trupp. Det vimlar av handbollskunnande i Sävehof och jag skulle inte bli ett dugg förvånad om står där i Malmö Arena den 12:e maj med ett nytt sm-guld. I serien tror jag dock att champions league spelet sliter en del på en skadekänslig trupp och då får elitserien lida en aning.

3. Alingsås: Hamnade inte bättre än sexa i mitt tidigare tips då jag inte tycker att man förstärkt något nämnvärvt. Men precis som Sävehof så har man en trupp med mycket bra handbollskunnande och framförallt en av elitseriens bästa målvakter i Mikael Aggefors. Detta tillsammans med en stark försäsong gör att jag flyttar upp Alingsås ett par pinnhål. Tror defenitivt att man kan bli farliga i slutspelet när det lider.

4. Ystads IF: Har också kommit upp några placeringar jämfört med mitt ursprungliga tips. Man har gjort en riktigt bra försäsong och revanschlustan ifrån förra säsongen lär vara STOR! På pappret har man i och med nyförvärven av Martin Bager och Jim Gottfridsson en mycket bra trupp. Tränaren Mats Engblom brukar dessutom vara mycket duktig på att få ut det bästa av sina spelare.

5. IFK Skövde: IFK Skövde har värvat bra. Man har fått hem Rasmus Wremer från Danmark och tagit Tobias Warvne från Lindesberg så från början hade jag Skövde högre upp. Men med det riktigt svaga slutspelet från förra året i minne så tänker jag att Skövde troligen kan leverera lika många toppar som dalar och därför lär man inte räcka till för att placera sig topp 4. Att Linus Lake nu troligen blir borta stora delar av säsongen med en korsbandskada är givetvis ett stort avbräck.

6. Lugi: På ett ganska tidigt stadium gjorde Lugi klart med Albin Tingsvall och Kristian Meijer. I det läget var det också oklart om Kim Ekdahl Du Rietz skulle stanna. Hade han gjort det och Lugi lyckats knyta till sig ytterliggare någon spelare av klass hade jag haft Lugi mycket högre upp, rent av som en utmanare om seriesegern. Nu känns det inte realistiskt. Goran Garic blir den som ska ersätta Kim på vänsternio. Han verkar duktig, men är trots allt lite av ett oskrivet kort. Albin Tingsvall har dessutom fortsatta skadeproblem och jag hävdar med en dåres envishet att Lugi saknar spetskompetens offensivt på mittsex.

7. HK Drott: Trodde ganska länge att Drott skulle få det svårt i år och kanske till och med missa slutspel. Man stod länge utan mittsexa då Hasse Karlsson är långtidskadad och Christoffer Johansson aviserade att han skulle sluta. Nu har Christoffer Johansson ändrat sig och lär få dra ett tungt lass fram tills dess att Hasse Karlssson är tillbaka efter jul någon gång. Drott har sett ganska stabila ut under försäsongen och dessutom har man troligtvis elitseriens bästa tränare i Ulf Sivertsson. Man har dock en skadekänslig trupp och en del bottennapp kan göra att man inte hamnar högre upp i tabellen.

8. Hk Malmö: Har satsat långsiktigt under ett par år och med ett par rejäla nyförvärv är det nog tänkt att man ska börja skörda frukten på allvar under den kommande säsongen. Men av någon anledning tror jag inte på Malmö längre. Man har gjort en ganska dålig försäsong och det verkar inte riktigt som om nyförvärven hittils varit de förstärkningar man hoppats på. Dessutom undrar jag hur stämningen är i laget när man nås av rykten om bråk mellan spelare och tränare på träningar. Truppen ska räcka till slutspel men det känns ändå som om det ringer lite floppvarning om Malmö.

9. Redbergslid: Laget som verkar ha obegränsat med supertalanger att plocka av. År efter år kommer det fram än den ena unga spelaren efter den andra. Man har flera U21 landslagsspelare att tillgå och med ett par års erfarenhet av elitserien bör de bli bättre. Men samtidigt känns det som om Redbergslid överpresterat under flera års tid och man nu borde komma ner på jorden lite grann. Man har tappat Amir Suljevic på mittsex och målvakterna är ett enda stort frågetecken. Man är för bra för kvalserien, men något slutspel tror jag inte på den här gången.

10. H43: Det är lika bra att börja med att erkänna att det är minst lika mycket hjärta som hjärna med i det här tipset. Men känslan är att H43 har börjat få lite bättre ordning på saker och ting. Med Thomas Sivertssons hjälp jobbar man på detaljer i spelet och vissa träningsmatcher visar bättre linjer i framförallt anfallspelet. Dock ska det erkännas att man lär vara väldigt beroende av sin första uppställning. En långtidskada på Zoran Roganovic eller Espen Christensen är snudd på katastrof.

11. IFK Kristianstad: Jag var ganska länge övertygad om att Kristianstad nu var mogna för slutspel. Men en direkt dålig försäsong tillsammans med att man redan inför säsongen har vissa skadeproblem gör att jag tror att Kristianstad på nytt får kvala sig kvar. Kenneth Andersson har haft svårt att få ihop ett lag av alla individualister tidigare och i år ska han få hjälp av Ola Månsson. Ola har varit duktig i Team Eslöv, men är det något vi H43:are vet så är det att Ola under flera säsonger hade svårt att få individualister att dra jämt i H43 också. Bortsett från säsongen 07-08 hade Ola en bättre trupp att tillgå än vad resultaten visade. Kristianstad lär även i år vara svårslagna på hemmaplan där man troligtvis har Sveriges mest fanatiska handbollspublik. Men det gäller att tända till även i en tom Lisebergshall en onsdagskväll, något jag tror att man kan ha svårt med!

12. Hk Aranäs: Aranäs står inför sin svåra andra säsong i elitserien och jag tror att man kan få det tufft. Visst har man gjort en och annan intressant värvning men jag tror att förlusten av Pelle Linders som lagt av är stor, i alla fall baserat på det jag såg Aranäs spela förra året. Dessutom lär man vara bättre kartlagda kommande säsong. Försäsongen har inte heller skvallrat om några stordåd.

13. Caperiotumba: Nykomling som tidigare hette IFK Tumba. Har tappat supertalangen Helge Freiman till Guif. I gengäld har man värvat allsvenska skytteligavinnaren Viktor Skillhammar från Hallby. Men så mycket mer än så är det inte. Dessutom tvingas man spela sina hemmamatcher i Eriksdalshallen i Stockholm istället för i Tumbas idrottshus, vilket knappast lär vara till någon fördel. Tror att man får det riktigt tufft och Tumbas räddningsplanka kan mycket väl vara ett Hammarby i kris.

14. Hammarby: Var ett tag oklart om Hammarby ens skulle komma till spel i elitserien. En bedrövlig ekonomi och i princip utan styrelse gjorde sommaren minst sagt osäker. Ändå trodde jag faktiskt att Hammarby skulle kunna hålla sig före Caperiotumba. Men då trodde jag också att såväl Michael Åström som Johan Pilfalk skulle fortsätta spela, något som nu alltså inte blir fallet. Man har tappat hela stommen mer eller mindre och Hammarby består just nu mest av ett juniorlag spetsat med några islänningar som jag inte alls känner till. Kanske är det dags nu för Hammarby att åka ur, sanera ekonomin en gång för alla och försöka komma igen på nytt!


Inser att det säkerligen är många som inte alls håller med mig. Era åsikter mottages gärna i kommentarsfältet!

Upptaktsträff

Under torsdagen hade handbollen upptaktsträff på Casino Cosmopol i Malmö. Ett arangemang där media får möjlighet att ta pulsen på elitserietränarna på såväl dam som herrsidan.

Är ni nyfikna på vad Tomas Westerlund har att säga så kan ni se en intervju med honom på ungefär 4 minuter här: http://svtplay.se/v/2528017/sydnytt/h43-tranaren_tomas_westerlund

Blir framförallt glad av höra hur Tomas vänligt men bestämt förklarar att målsättningen är att ha fyra lag bakom sig när serien är slut och på så vis undvika kval. Det känns som om man slår näven i bordet lite mer inför kommande säsong än vad som var fallet inför föregående säsong.

Under upptaktsträffen sattes också tränarnas tips ihop. Varje tränare har fått tippa hur elitserien slutar och sedan har man gjort en sammanställning av det.

1. IK Sävehof
2. Eskilstuna Guif

3. IFK Skövde
4. Alingsås HK
5. Ystads IF
6. LUGI
7. HK Malmö
8. HK Drott ______
9. Redbergslids IK
10. IFK Kristianstad
11. HK Aranäs
12. H43
13. Caperiotumba
14. Hammarby IF

 

Så ser alltså elitserietränarnas tips ut. H43 på tolfte plats, en placering man återfinns på i mångas tips än så länge. Men målet är alltså att förbättra detta med minst två placeringar.

Ni som har läst min blogg ett tag vet att jag i början på sommaren gav mig på att tippa elitserien redan då utefter de förutsättningarna som fanns då. Redan då skrev jag också att jag skulle komma med ett slutligt tips när säsongstarten närmade sig. Detta kommer att komma någon gång under helgen, så är ni nyfikna så titta in lite då och då!


Förlust i genrepet

H43 spelade på onsdagskvällen den sista träningsmatchen inför elitseriestarten på tisdag. Man mötte HK Drott på bortaplan som tyvärr blev aningen för svåra och vann matchen med 29-25 efter 13-12 i paus.

Enligt Drotts hemsida och Hallandsposten så var första halvlek en ganska jämn historia där framförallt Espen Christensen var duktig i målet. Medan Drott visade något bättre klass i andra halvlek och därmed var segern rättvis.

Träningsmatcher är fortfarande träningsmatcher, men så här nära inpå seriestart så utgår jag från att de båda lagen var ganska ordinarie för att få till ett bra genrep. Därmed känns det väl lite tråkigt att H43 på sistone tappat den trend man ett tag hade med segrar och bra resultat i träningsmatcherna. Nu är väl en fyramåls förlust i Halmstad på inget sätt någon katastrof utan det viktiga är att man även fortsättningsvis tror på det man gör och agerar med självförtroende.

Någon individuell spelarkritik kan jag inte komma med då jag inte fått någon sådan information. Men enligt Drotts hemsida var det mycket Espens förtjänst att H43 höll jämna steg i första halvlek. Medan Drott rätt tidigt i andra halvlek drog ifrån med ett par mål när det var Philip som stod. Detta kan givetvis vara lite oroväckande. Det är verkligen inte bra om vi är så beroende av Espens målvaktspel. Samtidigt tycker jag Philip sett allt bättre ut tidigare under försäsongen och kanske var han bara inte till sin fördel just i denna matchen.

Till sist vill jag skänka Stefan Livs nära och kära en tanke. Vi hängivna supportrar, oavsett idrott, kan ibland tappa konceptena lite när vi engagerar oss i våra lag. Idrott är inte på liv och död, idrott är bara idrott. Något som man blir brutalt påmind om vid såna här tillfällen.

1 vecka kvar

Idag är det en vecka kvar till årets elitseriepremiär i handboll. För H43:s del väntar hemmamöte med Ystads IF. Men vad kan vi vänta oss av årets elitserie. Tänkte här delge er några av mina egna tankar.

Jag tror tyvärr att elitserien har tappat lite spets. Den har blivit något sämre helt enkelt. Spelare som Jonathan Stenbäcken, Johan Jakobsson och Kim Ekdahl Du Rietz har lämnat och med dem försvinner en hel del individuellt kunnande. En profil som Jimmy Jansson har lagt av. En spelare man som motståndar supporter lärt sig att hata med åren.

Bland hemvändarna märks framförallt Fredrik Larsson och Rasmus Wremer. Fredrik Larsson är i sina bästa stunder en briljant handbollspelare men han fyller inte tomrummet efter Stenbäcken. Rasmus Wremer en härlig kantlirare men kanske utvecklades han inte det där lilla extra under åren i Danmark.

En sliten klyscha man ofta använder sig av är att elitserien ser extra svårtippad ut i år, och att elitserien nog blir jämnare än på många år. Jag är inte mycket för klyschor men just i detta fallet passar det väldigt väl in. Hammarby och Tumba lär nog slåss om sista platsen. Guif och Sävehof lär nog också i år finnas i toppen, men sen. Det känns som om det är väldigt jämnt och många om budet.

Ska bli skoj att se hur Svt:s nya satsning är. Handbollen som en viktig del av vinterstudion smakar givetvis mumma för oss handbollsvänner. Här borde handbollen få ett uppsving rent publikt. Och jag hoppas verkligen att klubbar och förbund gör sitt yttersta för att få tv-tittarna att ta steget ut i hallarna också.
Hur Svt:s nya satsning påverkar Tv4Sports sändningar har jag inte riktigt klart för mig. Men jag hoppas inte att det ena behöver utesluta det andra. Jag håller med dem som säger att Tv4:s  sändningar inte är lika proffsiga, men hellre en dålig sändning än ingen alls. Och tänk att gå miste om Claes Hellgrens makalösa upphetsning över varje målvaktsräddning.

Vågar man hoppas på en fullsatt Fof Arena vid något av derbyna i år. Tror tyvärr inte det. Handbollen känns inte så het i Lund för tillfället. Vi är ett gäng hängivna supportrar som går på matcherna, men gemene lundabo stannar hellre hemma i hemmets lugna vrå.

Kommer Bajenfans att hitta tillbaka till Eriksdahlshallen för att stötta sitt fallfärdiga Hammarby. Skulle faktiskt inte förvåna mig. Man kan säga mycket om Hammarbys supportrar. Men några medgångssupportrar har de aldrig varit.

Kommer jag att sitta på min vanliga plats i Fof Arena om en vecka och drömma om slutspel framåt vårkanten? SJÄLVKLART!


Champions League avancemang och ny hemsida

Starkt gjort av Sävehof att slå Dinamo Minsk och därmed vara klart för Champions League. Skönt också att få ett kvitto på att den svenska elitserien åtminstone är bättre än den vitryska ligan. Sävehof upprätthåller därmed lite heder åt den svenska klubbhandbollen, och på sikt är det väldigt viktigt att svenska lag syns i de europeiska cuperna. Ska den uttalade visionen om proffsliga bli verklighet så måste vi kunna hävda oss mot bra europeiskt motstånd.

Det var för övrigt första gången på ganska länge som ett svenskt lag behövde kvala in i huvudturneringen på herrsidan. Men de skrala resultaten på senare år har lätt till sämre ranking och därmed kval. Skönt att rankingen nu inte blir ännu sämre i alla fall.

Hur detta påverkar Sävehofs kvalité i elitserien kan man alltid spekulera i. Men det lär knappast vara till deras fördel. Känns som om man har en något sämre trupp i år, sett såväl till bredd som topp. Och redan nu har man skadeproblem på Niclas Barud, Erik Fritzon och Mikael Appelgren. Det kan bli en tuff höst för Sävehof.

Och så kom äntligen H43:s nya hemsida. www.h43lund.se är adressen för er som inte redan hittat dit. För er som följt min blogg ett tag är det knappast någon hemlighet att jag kritiserat hemsidan för dåligt nyhetsflöde och dålig information. Återstår att se om det blir ett lyft nu med den nya hemsidan. Layoutmässigt ser det väl helt okej ut. Men för mig är det viktigare att jag finner den information jag söker och att man uppdaterar med intressanta nyheter kring laget och klubben. Något som det tidigare varit lite si och så med.

Intensiv H43 vecka

Veckan som gått har verkligen varit intensiv för H43. Att jag själv inte riktigt har haft tid att blogga just nu är lite olyckligt, och förhoppningsvis ska bloggandet kunna intensifieras när säsongen nu startar inom kort.

H43 har denna veckan mött Eslöv, Trelleborg och Ajax från Danmark. 2 oavgjorda och 1 seger har det blivit, och då har man tidvis luftat truppen ordentligt.

Matchen mot Eslöv slutade oavgjort 30-30. Min spontana tanke när jag hörde om resultatet var att man nu tappat den fina svit man ett tag byggt upp under träningsmatchandet. Men när mer detaljerade rapporter nådde mig så visade det sig att man endast ställt upp med nio spelare, och såväl Zoran Roganovic som Espen Christensen satt på läktaren och tittade på. Man lät de spelare som tidigare under försäsongen haft skadeproblem få speltid och på så sätt få fler i matchform.
I och för sig kan jag tycka att H43 även med en ren b-uppställning ska slå Eslöv, men oavgjort får ändå ses som helt okej sett till förutsättningarna. För Eslöv lär inspirationen varit större än för H43.

Redan dagen efter matchen mot Eslöv var det dags igen då man mötte Trelleborg HBK. Här var man mer ordinare och då vann man med 24-18 efter 14-7 i paus. Det lär ha varit klasskillnad lagen emellan i synnerhet under den första halvleken. Någonstans kan jag känna att det är skönt att H43 visar att man är bättre än de allsvenska lagen när man ställer upp ordinarie. Det visar att man i en eventuell kvalserie fortfarande ska vara bättre än de tre utmanarna. Men jag hoppas givetvis att vi slipper en kvalserie när det väl är dags.

Tidigare idag inleddes H43 dagen. Ett mycket trevligt initiativ från H43:s sida som jag tyvärr missade då jag haft just denna dagen inbokad sedan flera månader tillbaka. Ett perfekt tillfälle annars för oss H43:are att samlas kring vårt lag och våran klubb.
Hur som helst så inleddes dagen med en träningsmatch mot Ajax från Danmark. Matchen slutade oavgjort 28-28 efter att H43 haft ledningen till och från under matchen men inte kunnat avgöra. Bäst i H43 var enligt hemsidan Christoffer Fors jämte en spelsugen Zoran. Härligt att Stoffe kommit igång ordentligt. Tycker kanske inte att han varit lika bra under försäsongen hittils som han var under förra säsongens slutskede!

RSS 2.0