Tröja 23 upp i taket

Inom ishockeyn har man en mångårig tradition där varje klubb hyllar sina superstjärnor, spelare som presterat något lite extra för klubben, genom att hissa upp spelarens tröja i taket på arenan. Man pensionerar i och med hyllningen också tröjnumret och ingen mer kommer någonsin att änvända samma nummer.

Inom handbollen finns inte riktigt denna tradition idag. Vi är generellt sett dåliga på att hylla våra stjärnor efter avslutad karriär. Att på något sätt visa eftervärlden vilken fantastisk insats en enskild spelare gjort för en klubb. Undantag finns givetvis, bland annat hänger Ola Månssons tröja nummer 7 i taket, eller snarare på väggen i Korsbackahallen i Kävlinge. Men överlag finns ingen tradition.

Som ni förstår av rubriken så handlar det här om Zoran Roganovic. Zoran har om jag förstått det hela rätt, ytterliggare 2,5 år kvar på sitt kontrakt. Det är alltså inte aktuellt än på ett tag, men jag tycker ändå att frågan kan lyftas. Jag vågar påstå att Zoran är den största stjärna som H43 har haft i klubben och om han spelar kontraktstiden ut så kommer han att ha gjort 11 säsonger i H43. Och troligtivs en bit över 1500 mål för klubben när han lägger av. Att då bara säga tack tack Zoran och inget mer vore närmast förnedrande.

Det går inte att blunda för hur mycket Zoran betytt för H43. Han var en stor del av klubbens hittills största framgång då man nådde semifinal säsongen 07/08. Och dessutom har han varit en mycket stor del i det faktum att klubben hållit sig kvar i elitserien de två senaste säsongerna. Även om många andra också givetvis varit delaktiga!

För mig vore det dessutom verkligen naturligt att pensionera tröja nummer 23. Tänk er själva hur många år det lär gå innan någon annan kan spela i H43 med tröja 23 utan att man tänker att spelaren bär samma tröja som Zoran Roganovic. Det hade helt enkelt inte kännts rätt.

Just i Lund kan jag dock tänka mig ett problem då man delar Fof Arena med Lugi. Tror knappast att Lugisupportrar uppskattar att sitta och titta upp på en H43 tröja i taket när Lugi har hemmamatch. Men jag tycker ändå att det är något man får leva med när man delar arena.

Vad tycker ni läsare. Är det ett bra sätt att hedra speciella spelare i en klubb. Eller är det för mycket "copycat" från ishockeyn. Kanske finns där fler spelare ni tycker borde hedras, även retroaktivt. Alltså spelare som har lagt av, nyligen eller länge sedan!

Seger mot Hammarby

H43 tar en skön seger mot Hammarby med 24-21. Frånsett matchinledningen ligger man steget före Hammarby under stora delar av matchen. Och inledningsvis i andra halvlek har man kopplat ett ganska rejält grepp om matchen. Då får Zoran Roganovic rött kort vilket leder till oro i H43-leden. Men i slutändan tar man sig samman och reder ut det hela.

Segern känns extra skön av vissa anledningar. H43 har äntligen börjat vinna på bortaplan. Förra året var det mycket dåligt med det. H43 vinner "rätt" matcher. De mot lag man bör ha bokom sig i serien. Dessutom är man starkast i slutskedet av matcher som är jämna!

En mycket bra Espen bakom ett stabilt försvarspel gör att man inte släpper in mer än 21 mål. 21 insläppta är mycket bra oavsett vilket anfallspel man möter.

I första halvlek och inledningsvis i andra halvlek verkar det även som om anfallspelet är bra. 18 mål fram till 38 spelade minuter är absolut godkänt. Att däremot bara göra ytterliggare 6 mål de sista 22 minuterna är väl inte riktigt okej. Och även om man reder ut det hela till slut så visar det röda kortet på Zoran Roganovic att man blir lite paralyserade när storsjärnan inte finns på banan.

Målbäst blir Zoran tillsammans med Christoffer Fors på 6 mål vardera, därefter Daniel Lindqvist på 3. Känslan är att dessa tre nu levererar offensivt i match efter match. Även om övriga syntes i målprotokollet denna gång känns det kanske som om fler fortfarande behöver kliva fram, inte minst på mittnio som jag så gärna tjatar om. Dock ska Johan Brännberg ha en stor eloge för att han kliver fram och vågar i slutminuterna. Utan Johan hade H43 troligtvis inte vunnit den här matchen. Ni som läser den här bloggen vet att Johan Brännberg inte direkt är min favoritspelare. Men nu får jag erkänna att det känns som om han är på gång och förjänar mer speltid. Fortsätt så Johan.

H43 klev i och med segern på nytt upp på slutspelsplats. Dessutom gick man förbi Lugi, om än tillfälligt. Lugi kan vid seger ikväll mot Caperiotumba gå om igen. På slutspelsplats och kanske bäst i Lund går H43 nu in i 1,5 veckas speluppehåll bland annat för landslagets Super cup.

Ett besök i den kungliga huvudstaden.

Det är vad som väntar H43 imorgon när man gästar Eriksdalshallen för att möta Hammarby. Ett Hammarby som trots de dåliga tipsen inför säsongen faktiskt så här långt är obesegrade på just hemmaplan. Det handlar alltså absolut inte om att bara åka upp och hämta två poäng om någon nu skulle tro det!

För H43:s del skulle det av flera skäl kännas ganska förlösande med en seger. Två raka förluster ska helst inte bli tre. Den mentala ryggsäkcen behöver inte bli tyngre. En seger skulle också innebära att man inte sjunker ännu mer i tabellen, i skrivande stund ligger man ju faktiskt fortfarande på slutspelsplats. Hammarby är dessutom defenitivt ett av de lag H43 bör ha bakom sig i serien.

H43 kommer som sagt från två raka förluster. Två matcher där spelet inte riktigt fungerat och det fina flyt från början av säsongen försvunnit. Men det finns trots allt ljusglimtar. Olika spelare kliver fram och vi känns inte lika beroende av Zoran Roganovic. Daniel Lindqvist och Christoffer Fors är ju de jag främst tänker på men i derbyt mot Lugi visade även Johan Brännberg och Johannes Sandgren att dem kan ta för sig!
Mot Lugi visade man också upp ett gediget försvarspel, dessvärre var det inte lika bra mot Sävehof.
För att vinna mot Hammarby gäller det att fler spelare är lyckosamma samtidigt. Linjespelet behöver på nytt ta ett kliv framåt.

Hammarby har överraskat positivt så här långt. Man har haft en stor spelaromsättning inför året och snittåldern är låg. Men där finns många duktiga spelare, och på hemmaplan har man hittils haft hjälp av Micke Åström i målet som egentligen bestämt sig för att lägga av. En duktig målvakt i handboll gör stor skillnad, så för H43:s del gäller det att få hål på Micke imorgon då vi nog kan utgå från att han spelar.

Kan tänka mig att det blir en jämn tillställning. Det gäller att spela med rätt inställning så kan det nog fixa sig. På pappret är H43 ett något starkare lag, ett faktum som är ganska sällsynt i årets elitserie.

Dåliga publiksiffror

Jag konstaterade ganska tidigt igår när jag tittade ut och såg det fantastiska höstvädret att publiksiffran mot Sävehof knappast skulle bli något att glädjas åt. Och rätt fick jag då det endast kom 873 personer för att bevittna matchen. Endast 873 personer väljer att ta sig till arenan när de regerande svenska mästarna är på besök. När det förmodligen bästa som inhemsk handboll har att bjuda på spelar. Dessutom i en stad som lund som åtminstone fordomsdags var en handbollstad.

Vi kan inte göra något åt vädret. Hösten har totalt sett bjudit på fantastiskt väder och det är bara att tacka och ta emot för det. Jag klandrar inte dem som väljer att njuta av fint väder. Men kanske är det dags för klubbarna att fråga sig hur dem ska överleva så länge publiken väljer en fin oktoberdag före en elitseriematch i handboll.
Klubbarna måste helt enkelt förbättra arrangemangen så mycket att det blir ett naturligt val att gå på handboll även om det så är 25 grader varmt i både luften och vattnet!

Gårdagens arrangemang startade på absolut sämsta tänkbara sätt. Matchstarten framflyttad på grund av domartrubbel. Sen försvinner strömmen till sekreteriat och speaker. Utan matchklocka och sedvanliga målginglar varvat med information från speakern var det som att befinna sig en lördagsförmiddag i bollhusets b-hall.
Just detta kan knappast klubben lastas för, men då man betalar dyra pengar för att nyttja arenan så måste man börja ställa krav på att saker och ting fungerar. Jag vet inte hur många gånger jag kommit till arenan och den ena uppgången till läktarna varit låst. Eller att det inte är öppet till alla toaletter utan man får springa runt för att hitta en öppen toalett. Hallå 2011!

Jag är medveten om att många gör en alldeles fantastisk ideell insats för att få matcharrangemangen att fungera. På sin egen fritid utan någon som helst ersättning. Fortsätt med det, ni gör ett beundransvärt jobb och det är inte er jag vill kritisera. Men där finns en hel del grunläggande saker att reflektera över. Saker som knappast kräver en ingenjörsutbildning för att förstå.

Det handlar i grund och botten om att ge varje enskild besökare bästa förutsättningar för njuta av tillställningen. Man ska känna sig välkommen och kunna se fram emot en trevlig match. En förutsättning för detta kan bland annat vara var i hallen man sitter, och inte gärna vill man hamna mitt i, eller i närheten av motståndar supportrar.

Fotbollen har i år vid flera tillfällen drabbats av avbrytna matcher på grund av ett icke accetabelt läktarbeteende. Handbollen är än så länge förskonat från liknande händelser. Men om man naivt tror att det aldrig händer här och lugnt slår sig till ro så är risken större än vad man tror.
På H43:s hemmamatcher anmodas bortasupportrar att köpa biljetter på sektion D. Detta är i mer eller mindre direkt anslutning till teleskopläktaren med bara en hörna mellan. På teleskopläktaren huserar idag H43:s egna klack "blå vågen". Blå vågen består idag mestadels av ungdomspelare som gör sitt absolut bästa för att stötta laget, så i dagsläget är det väl knappast troligt att dessa ska starta läktaroroligheter. Men rimligtvis borde målet var en större ålderspridning och mer röststark klack. Låt oss då säga att ett gäng studenter i åldrarna 20-25 bestämmer sig för att börja stötta H43. Dessa laddar kanske upp med ett par öl i blå baren innan matchen. Samtidigt som det kanske kommer ett par busslaster Kristianstadsupportrar som har tagit en och annan öl på bussen. Ja, ni förstår säkert var jag vill komma.

Dessutom är det inte särskilt smart att placera bortasupportrarna på en sektion mellan den egna klacken, och en annan sektion där vi årskortsinnehavare sitter. Om ett stort bortafölje kommer, tex. IFK Kristianstad riskerar alla våra försök till att supporta det egna laget att drunka i en röststark bortakuliss.

Detta är alltså sådant som klubbarna måste ha i åtanke enligt mig. Det gäller att tänka i stort och smått för den enskilde besökaren. Varje besökare måste lämna arena nöjda.

Men i mina ögon har även förbund och föreningen svensk elithandboll ett stort ansvar. Dessa måste ge klubbarna bästa möjliga förutsättningar att kunna attrahera den lokala befolkningen och det lokar näringslivet. Att då som igår lägga elitseriematcher samma dag som fotbollens allsvenska spelar sin sista omgång är knappast särskilt smart ur konkurenssynpunkt.
Lund är förvisso ingen fotbollstad men med närheten till såväl Malmö som Helsingborg fanns där säkert mer än en lundabo som prioriterade fotboll antingen på plats eller framför tv:n igår.

Fotboll och Hockey är de största publiksporterna i sverige. Och för tillfället ser det inte ut som om handbollen riktigt kan konkurrera med dessa. Då är det också dumt att ens försöka. Dagar som är vigda åt fotbollens allsvenska premiär eller slutomgång ska vara vigda åt dessa. Likadant hockeyns premiär eller sm-final. På så sätt konkurrerar man inte heller lika mycket om det mediala utrymmet.

Förlust mot Sävehof

27-31 hemma mot Sävehof hade på förhand kunnat låta som ganska rimliga siffror. Det var ju trots allt svenska mästarna man mötte. Men då ska man veta att dessa siffror närmast är smickrande för H43. Sävehof hade ett tag en ledning så stor som 8 mål. Det ska också poängteras att Sävehof på intet sätt var så bra som man kan vara. Men samtliga H43 spelare ska ha en stor eloge för att man tänder till sista tio minuterna, visar fin moral och upprätthåller hedern när man minimerar förlusten till fyra mål.

Underhållningsvärdet i första halvlek kan ha varit något av det sämsta jag upplevt när det gäller elitseriehandboll. Det var ingen jättebra handboll vi fick se, men det handlade inte bara om det. Strömmen försvann nere vid speakerbord och sekreteriat. Det gjorde att matchklockan inte fungerade, och inte heller fick vi någon musik vid mål eller målskytten presenterad av speakern.
Man gjorde sitt bästa för att åtgärda problemet, och efter ca. 10 minuter hade man löst problemet med förlängningssladdar. Bedrövligt att det ska behövas i en arena byggd så sent som 2008, men teknik är alltid teknik.

Andra halvlek blir stundtals desto trevligare. H43 rivstartar och ta nästan ikapp halvtidsunderläget på 11-15. Ett par snabba mål och ställningen är ett tag 15-16. Vid detta läget missar Petter Strömberg två frilägen på linjen som faktiskt kan räknas som matchavgörande trots att det inträffar ganska tidigt i andra halvlek.
Efter detta går H43:s anfallspel totalt i stå samtidigt som Sävehof mer eller mindre får utdelning på allt.

Jag efterlyste inför matchen ett bättre anfallspel. Och där fanns också goda intentioner. För första gången på flera år känns det dock som om H43 helt plötsligt får lite slagsida åt vänster i anfallspelet. Daniel Lindqvist är lysande matchen igenom och är väl egentligen ende H43:are som förtjänar ett överbetyg. Bredvid honom på vänsterkanten har Christoffer Fors också en god afton. Han missar något avslut med gör på det stora hela en bra match. Gällande vänstersidan börjar vi se ett ganska väl fungerande samarbete mellan just "Gädda" och "Stoffe".

På andra sidan ser det sämre ut. Zoran har inte någon av sina bättre dagar. Det ska erkännas att han får en smäll på knät i första halvlek, och kanske blir han lite hämmad av det jag vet inte. Men även om Zoran gör ett par mål är han också ganska olycklig under den period då Sävehof drar ifrån genom ett par minst sagt dåliga avslut.
Bredvid honom tror jag faktisk att Fredrik Creutz är 100procentig. Han gör ju faktiskt mål på det enda utspelet han får på hela matchen. Här måste man jobba mycket hårdare på att få med Fredrik i spel.

Jag har redan nämnt Petter Strömbergs missar i andra halvlek. Till det ska nämnas ytterliggare en miss från hans sida i första halvlek genom en nonchalant lobb. Dessutom har Jens Eriksson minst en miss. Det av Thomas Sivertsson utvecklade linjespelet syntes det väldigt lite av. Hade vi fått full utdeling på våra linjeavslut hade matchbilden kunnat bli en annan.

Matchen visade också att jag sluta tjata mig hes om Fahrudin Zaimovics fördelar på mittnio. Idag får han rejält med speltid i första halvlek. Gör det helt okej som spelfördelare, men inte heller han är det målfarliga alternativ som jag eftersöker.

Försvarspelet kom tyvärr inte heller upp till normal standard. Gör man 27 mål hemma mot Sävehof bör man faktiskt ha en ganska hyfsad chans att vinna matchen. Men att släppa in 31 mål är på tok för mycket, särskilt då Espen Christen är den som sidan om Daniel Lindqvist och Christoffer Fors förtjänar ett godkänt i H43.

873 personer kom för att bevittna kvällens match. Det är bedrövligt och ingenting annat. Men mer om det under veckan som kommer.

Nu är det bara att bryta ihop och komma igen. På onsdag väntar en "fyrapoängsmatch" när man möter Hammarby i Stockholm.

Regerande svenska mästarna kommer på besök

Dags för nästa hemmamatch. Och på pappret är motståndet ett av elitseriens absolut tuffaste i form av de regerande svenska mästarna IK Sävehof.

Sävehof har under en ansenligt lång tid nu varit en maktfaktor i svensk handboll. Detta gäller både på herr och damsidan. Men kanske framförallt på ungdomsidan där Sävehof är en av sveriges bästa föreningar år efter år. Det gör också att man har lovande spelare att fylla på med underifrån. Så när Jonathan Stenbäcken och Johan Jakobsson försvann inför kommande säsong så fanns där andra spelare som kunde ta vid. Visst har man försvagats, men inte så märkbart som flertalet andra klubbar gjort om två landslagsmässiga spelare lämnat laget.

Utöver de många egna talangerna som finns så värvar man också smart. Två av årets mest tongivande spelare är Fredrik Larsson och Mikael Apelgren. Dessa båda herrar firade för ett antal år sedan stora triumfer i Hammarby med flertalet sm-guld. Sen finns ju Emil Berggren och kanske inte minst Erik Fritzon kvar i truppen vilket leder till ett ganska giftigt anfallspel.

Trots att jag nästan hyllar Sävehof ovan så tror jag någonstans att H43 har en riktigt bra chans att ta poäng. Sävehof är bra, man inte riktigt lika bra som tidigare år. Man är skadekänsliga på ett annat sätt än innan och i och med att man är inne i ett oerhört tufft matchande med champions league spel varvat med elitserielunk så är det ett lag med spelare man kan tänka sig vara ganska slitna.

Att Sävehof vann sin senaste champions leauge match kan både var en för och en nackdel sett med H43 ögon. Givetvis stärkte det lagets självförtroende. Men samtidigt tror jag att en viss tillfredställelse kan smyga sig på. Och mitt i allt matchande mot internationellt motstånd går det inte att blunda för att en match mot H43 i lund en söndagseftermiddag knappast är lagets viktigaste uppgift just nu. Läge för motivationsproblem alltså.

För H43:s del gäller det främst att inte fokusera lika mycket på motståndarna som jag gjort inledningsvis i mitt inlägg. Det må vara regerande svenska mästarna som står på andra sidan planen. Men oavsett meriter så har även dessa spelare två armar och två ben. Dem har ett hjärta precis som H43:s spelare, frågan är vilka som har störst hjärta just i denna match.

H43 måste hitta tillbaka till ett fungerande anfallspel. Försvarspelet finns där och är inget som oroar mig. Men framåt måste variationen bli mycket större. Hela laget behöver komma med i spel och har man inte bästa läget så leder ofta en passning eller två till ett bättre läge någon annanstans.

Efter derbyt mot Lugi efterlyser jag framförallt två saker. Ett bättre mittniospel där våran mittnia kommer med i spelet på ett bättre sätt. Det är inte så att jag tycker våra mittnior är dåliga individuellt sett, men många gånger försvinner dem ur speluppbyggnaden då allting går ut på att sätta "Gädda" och Zoran i lägen.
Den andra saken som jag mer eller mindre skriker efter är ett fungerande kontringspel. Kontringar innebär lätta mål, mål som man annars får jobba mycket hårt för. Med ett bra försvar och en duktig målvakt dyker det upp flertalet kontringslägen under varje match, det gäller att utnyttja dessa.


Penningtvätt

Om någon nu skulle ha missat det så kommer kvällens Uppdrag granskning att handla om Prioritet Finans och dess något skumma affärer med kända ekonomiska brottslingar. Prioritet Finans sponsrar såväl Redbergslid som Hammarby handboll, och dessutom IFK Göteborgs fotbollslag.

Skulle det nu vara så att Prioritet Finans verkligen sysslar med penningtvätt ser det givetvis inte bra ut. Dock behöver inte klubbarna skämmas det minsta. Dem har gjort upp ett sponsoravtal i god tro, eller i alla fall får vi verkligen hoppas det. Svensk handboll skall inte finansieras av skumma pengar.

Det hela kan dock få konsekvenser för nämnda klubbar. Skulle det visa sig att det finns substans i ryktena så blir det ohållbart för klubbarna att behålla sponsorn. Och då det i både Redbergslids och Hammarbys fall rörde sig om en sponsor som säkrade en bedrövlig ekonomi och ett konkurshot så kan det i värsta fall leda till just konkurs.

Att dessa båda klubbar pånytt uppmärksammas av ekonomiska skäl är inget nytt. Såväl Redbergslid som Hammarby har länge legat på ruinens brant och hade elitlicensen haft ordentlig substans borde ingen av klubbarna spela i elitserien idag. Kanske blir nu istället detta nådastöten mot två ganska stora klubbar i svensk handboll!

Nog om det. Ikväll spelas det två intressanta elitseriematcher. Lugi-Hammarby och Kristianstad-Alingsås. Skulle Lugi slå Hammarby med minst åtta mål ikväll så går man förbi H43 i tabellen, så vi får väl hoppas att en eventuell seger inte blir större än sju mål i alla fall. Skämt å sido. Jag är av den åsikten att framgång för Lugi faktiskt stärker lundahandbollens position. Det kan även H43 dra nytta av. Lugi får gärna komma tvåa i elitserien, så länge det är H43 som blir etta!

Att matcha bästa laget

När idrottsmän når högsta nivå oavsett vilken idrott man sysslar med så innebär det också att all verksamhet blir helt vinstinriktad. Det är inte längre tal om att alla ska få delta och att alla ska ha roligt. Många av dessa idrottsmän har hela eller delar av sin inkomst från sin idrott och därför kan man även ställa krav på att dessa ska prestera match efter match, till och med om man lider av en lättare skada. En sådan skada som medför viss smärta men inte hindrar rent medicinskt ifrån spel.

Vad som är det bästa laget råder alltid delade meningar om. Jag har min personliga åsikt om hur H43 ska ställa upp för att ha bästa laget. Frågar du en annan supporter är avsikten troligtvis något avvikande. Dock anser jag att vi till största delen får lita på att Tomas Westerlund vet vad han gör, då han i princip träffar spelarna sju dagar i veckan och ser hur dem beter sig på träning efter träning.

Anledningen till att jag tar upp detta just nu är att frågetecknen kring Fahrudin Zaimovics bänknötande i derbyt mot Lugi är stora. Rapporterna talade om en kraftigt stukad fot, bland annat genom en kommentar här på bloggen. Medans andra kommentarer talar om att han visst var spelklar och att det inte var en skada som höll honom borta från spel. Dessa kommentarer kommer dessutom från personer som jag tolkar har viss insyn i H43, vilket jag i och för sig kan ha fått om bakfoten.

Om Fahrudin Zaimovic var skadad ska han givetvis inte spela. Men vad han då gör på bänken kan man alltid fråga sig. Jag vet att H43 inte har elitseriens bredaste trupp, men nog kunde lika gärna Oscar Jensen, Måns Gerdtsson eller varför inte Pontus Ingesson fått känna på hetluften och ta den platsen i så fall?

Om Fahrudin istället var småskadad men kunde spela vid behov. När avgör man i så fall att behovet finns? Man behöver inte vara handbollsexpert för att se att Lugi mycket effektivt tog bort Zoran Roganovic och Daniel Lindqvist ur spel. Då hade det behövts ett skyttehot i mitten mellan dessa båda herrar för att ge Lugi problem. Ett skyttehot jag tyckte saknades med Adam Sandgren eller Johan Brännberg på planen, även om dessa båda defenitivt ska ha godkänt för sin insats i fredags.

I mina ögon har H43:s anfallspel varit som bäst hittils när Fahrudin Zaimovic spelat mittnia mellan "Gädda" och Zoran. Trots detta har speltiden till och från varit sparsam.  Skadeproblem? Svag form? Svårigheter att komma in i laget? Jag vet inte.

Allt detta vill jag poängtera handlar om mina egna spekulationer. Spekulationer som hade kunnat undvikas som H43 hade varit mer frikostig med nyheter och information via sin hemsida. Jag har klagat på detta tidigare, och även om jag tycker att det blivit bättre är jag inte nöjd. Information om skadade spelare är urtypen av information jag vill få från H43:s hemsida. Och vill man inte delge motståndare information om var skadan sitter så kan man kort och gott nämna att den eller den spelaren är tveksam till spel på grund av en skada eller sjukdom. Det hade lett till mycket större förståelse hos oss supportrar att speltiden hos somliga spelare varierar!

Grattis bloggen, 1 år idag!

Idag är det precis ett år sedan jag bestämde mig för att starta den här bloggen. 232 inlägg har det blivit om smått och gott, men givetvis med tonvikten på sådant som berör H43.

En del har förändrats på vägen. Från att i början ha haft mellan 5-10 trogna besökare dagligen hade jag så sent som igår 115 unika besökare. En utveckling som jag givetvis är mycket glad för. En del av er har funnits med från början, andra har nyligen upptäckt min blogg. Oavsett vilket så är ni alltid lika välkommna att läsa och kommentera. Sprid dessutom gärna ryktet om min blogg till dem som kan tänkas ha intresse i att läsa den så att ni blir ännu fler.

Jag hoppas att ni allt som oftast finner min blogg läsvärd. Ni håller säkert inte med mig om allt jag skriver, men precis som min avsikt var för ett år sedan så är denna bloggen en ventil för mina tankar och åsikter. Har ni åsikter är ni alltid välkommna med dessa. Antingen genom att kommentera inläggen, eller genom att skicka ett mail till: [email protected]

Tyvärr fick inte bloggen fira 1-årsdagen med en derbyseger. Lugi var för bra igår och tog en rättvis seger. Precis som jag skrev i mitt förra inlägg så körde anfallspelet fast och blev alltför stereotypt. Det fanns dock ett par ljusglimtar som jag glömde nämna i besvikelsen igår. Johannes Sandgren blev målbäst med 4 mål. Skönt att han kommit igång efter en något svag säsongsinledning. Det innebär att vi har två bra alternativ på vänsternio.
Zoran hade inte sin bästa kväll, men försökte hela tiden spela kollektivt. Ibland när spelet går i stå försöker Zoran göra allt på egen hand, så var inte fallet igår. Zoran tog inga huvudlösa avslut utan spelade istället vidare bollen till andra i bättre lägen. Synd bara att ingen annan tog för sig!

Det som var bra igår var försvarspelet, det tål att nämnas igen. Jag har sagt att Petter Strömberg inte kommit upp i samma form som mot Ystads IF i efterföljande matcher. Offensivt stämmer det också. Men defensivt gör han ett fantastiskt jobb match efter match. Han står rätt, han rör sig bra och framförallt styr han och driver på sina lagkamrater på ett alldeles utmärkt sätt. Med Petter och antingen Jens Eriksson eller Martin Karlsson har vi ett stabilt och bra mittförsvar som kommer att ställa till problem för samtliga motståndare i elitserien!

Lugi starkast i derbyt

H43 gör kanske inte någon direkt dålig insats i kvällen lundaderby mot Lugi. Men redan från matchminut ett så känns det som om man är steget efter och numret för litet. Lugi tar en välförtjänt seger och även om H43 avslutar första halvlek bra och inleder andra med att gå ikapp till ett likaläge så känns det aldrig som om H43 var riktigt nära att rubba Lugi ikväll.

Det var två försvarsstarka lag vi fick se i Fof Arena ikväll. Och Lugi hade gjort sin läxa bäst. Man lyckades långa stunder radera ut alla H43:s försök till att få igång ett fungerande anfallspel.

H43 försvarspel var också mycket bra matchen igenom. Man gick kanske bort sig vid något enstaka tillfälle men annars fick man bra kontroll på Lugispelarna. Med Petter Strömberg som nav i försvaret har man fått en trygghet i sitt spel.

Offensivt var det desto sämre. Det ska sägas, precis som jag nämner ovan, att Lugi spelade ett mycket bra försvarspel, men H43 saknade dessvärre alla nycklar ikväll för att låsa upp Lugis försvar. Det fina kollektiva spel som vi såg inledningsvis på säsongen har sakteliga försvunnit bort. Allt för mycket händer mitt i banan och kanterna får långa stunder inte ens känna på bollen. Detta till trots så är Christoffer Fors bäste H43:are idag. När H43 har sin bra perioder är också då man får med kanterna bättre i spelet. Och jag vill framförallt fokusera på ett enskilt anfall i matchens slutskede där Christoffer Fors gör en bra satsning från kanten, drar på sig två spelare och ett utmärkt skottläge uppenbarar sig för Johannes Sandgren med mål som följd. Anledningen till att jag fokuserar på detta är att det är enda gången på hela matchen som ett H43 anfall startar från kanten, annars byggs allt upp ifrån mitten.

Avsaknaden av kontringspel för H43 är total. Såväl förstafas som andrafas. Lägen finns under matchen då såväl Fredrik Creutz som Christoffer Fors är snabbt uppe. Dessutom vet vi sen innan att Espen Christensen har fina utkast. Att det ser ut så här gör mig något konfunderad. Kanske är det ett medvetet val från tränarhåll att inte satsa på kontringspel, men i sådana fall ett mycket märkligt val. I dagens snabba handboll är ett antal "lätta" mål via kontring det absolut effektivaste sättet att vara framgångsrik offensivt.

Jag ställer mig också lite frågande till målvaktsbytet i paus. Espen hade kanske inte varit magnifik direkt, men han hade skaffat sig ett övertag på både Nicklas Gudmundsson och Joakim Bååk och spelat ganska stabilt. Och även om jag defenitivt tycker att Philip Ståhl ska få sina chanser var det kanske inte riktigt läge idag. Å andra sidan gör Philip en helt okej insats när han är inne och man kan aldrig på förhand veta hur det ska gå. Philip hade ju kunnat stänga igen totalt istället och då hade jag istället suttit här och hyllat Tomas Westerlunds val.

Undrar också hur det är med Fahrudin Zaimovic, krånglar hans axel fortfarande kanske. Både Adam Sandgren och Johan Brännberg gör helt okej insatser på mittnio. Men när varken Zoran eller Daniel Lindqvist hittar riktigt rätt på nio meter skulle det väl kunna vara läge att testa med Fahrudin i mitten då jag anser att han är våran mest målfarliga mittnia.

2390 personer kom för att bevittna årets första lundaderby. En siffra som är okej, men inte bra. Är fortfarande av den åsikten att ett lundaderby bör dra så mycket folk att det ska vara svårt att få tag i biljetter. Inte förrän då ska vi vara nöjda. Lugi ska ha en eloge för att man försökta skapa ett underhållande arrangemang utöver själva matchen även om "Lugikattens" uppvisning i paus blev en aning patetisk!

H43 ligger nu sexa efter sex spelade omgånger på sex poäng. Lite lustigt det där. Vill man leka med siffror så har H43 för tillfället ett poängsnitt på exakt en poäng. Det är nog också ungefär det som kommer att krävas för att ta sig till slutspel när serien lider mot sitt slut. Kanske något att bära med sig. Ska det bli verklighet så måste man behålla sitt fina försvarspel och på nytt få snurr på anfallspelet!

Svårtippat

På fredag är det dags för säsongens första lundaderby, och precis som jag varit inne på tidigare så lär man nog från Lugihåll lämna över favoritskapet på H43. Till viss del välförtjänt sett till säsongsinledningen men man ska också komma ihåg att Lugi på pappret har ett något starkare lag.

H43 har hela tiden kunnat ställa upp med starkast möjliga lag medan Lugi haft skadeproblem under försäsongen och inledningen av årets elitserie. Såväl Joakim Bååk och Albin Tingsvall har precis kommit igång på allvar efter skador. Och dessutom har man Goran Garic som är ny i Sverige och kan behöva ett tag på sig för att komma in i det.

Båda lagen har det gemensamt att man kan mönstra en ganska stark "förstasjua", men att man är känsliga för skador.

För och nackdelar för respektive lag kan alltid diskuteras och position för postion tänker jag så här:

Målvakter: Espen Christensen har varit lysande inledningvis på säsongen och har hittils varit en av elitseriens bästa målvakter. Lugis målvaktspar Linus Persson och Joakim Svensson har inte varit lika lyckosamma och därför blir det fördel H43 på den här postionen.

Vänstersex: Christoffer Fors visar i match efter match att han är en av H43:s viktigaste spelare. Han har inför årets säsong tagit ytterliggare minst ett kliv i sin utveckling och jag vill påstå att han numer är en av elitseriens bästa på sin position. Dock kan Lugis Nicklas Gudmundsson vara den allra bästa på postionen och fortfarande är han snäppet vassare än Stoffe. Framförallt känns han mer allround i sitt kunnande. Fördel Lugi här alltså!

Mittsex: Hade Petter Stömberg spelat varje match som han gjorde mot Ystads IF så hade H43 fått min fördel här, men tyvärr har det inte riktigt sett ut så. Petter har absolut inte varit dålig sen heller utan gjort flera fina insatser, men de där toppinsatserna har saknats. Utöver Petter har H43 fin bredd på just denna positionen med Jens Eriksson och Martin Karlsson. Lugi saknar också spetskompetens på positionen men man har alltid nyttige Johan Fohlin tillsammans med de unga Jakob Wickman-Modig och Jonathan Leijonberg. Jonathan kan på sikt bli en mycket duktig mittsexa men är där inte ännu. Här fegar jag ur och kallar det för oavgjort på förhand.

Högersex: Fredrik Cretuz har varit duktig inledningsvis för H43, men skulle kanske behöva bli ännu lite säkrare i läget. Dessutom borde H43 kunna utnyttja Creutz kontringspel ännu bättre. Kristian Meijer har kanske inte presterat på sitt absoluta max ännu men har genomgående varit en av Lugis bästa spelare. Han håller hög elitserienivå och därmed är det också fördel Lugi här.

Vänsternio: Daniel Lindqvist är kanske på ett sätt den mest postiva injektionen i årets H43 så här långt. Han hade en svag fjorårssäsong där han aldrig kom till sin rätt som spelfördelare. Nu som renodlad vänsternia känns han klockren och befinner sig dessutom i toppen av skytteligan. Lugi har använt sig av såväl Nemanja Milosevic som Joakim Bååk och Goran Garic på positionen och någon succé har det väl inte varit tal om. Dock finns här mycket kunnande som när som helst kan blomma ut. I nuläget liten fördel H43 känns det som.

Mittnio: H43 känns väl något bättre i år jämfört med föregående säsong. Fahrudin Zaimovic känns något ojämn men riktigt bra när det stämmer. Adam Sandgren är en duktig spelfördelare som dock måste bli bättre på att utgöra ett hot själv. Sen finns ju Johan Brännberg kvar sedan tidigare och vi vet att Johan kan vara riktigt bra när det vill sig. Dessa tre är dock inte i närheten av Anders Hallberg som förra året fick sitt riktiga genombrott och numer är en av elitseriens allra bästa spelfördelare. Klar fördel Lugi här.

Högernio: Zoran Roganovic började årets säsong något mer undnaskymt än normalt. Han tog på sig framspelarens roll snarare än målskyttens. Och han gjorde på ett föredömligt sätt och H43:s kollektiva spel firade triumfer. I senaste matchen fullkomligt exploderade målskytten Zoran Roganovic och gjorde hela 14 mål. Kan Zoran kombinera dessa två roller blir H43 riktigt farliga mot vilket motsånd som helst. Lugi har Albin Tingsvall på den här postionen. Albin har på allvar börjat komma tillbaka efter en knäskada och har varit mycket nyttig för Lugi i deras senaste två matcher. Har en ruggig skottstyrka och mot vilket annat motstånd i elitserien hade jag givit Lugi fördel men det går inte här. Fördel H43 alltså.


Sammanfattningsvis får Lugi fördel på 3 positioner, H43 också på 3 och på en blir det oavgjort. I mina ögon lär det med andra ord bli ett jämnt och spännande derby på fredag. Inte nödvändigtvis välspelat, men med gott om publik på läktarna och god stämning lär det vara mycket sevärt!

Derby närmar sig

På fredag är det dags för årets första lundaderby i handboll. Med andra ord en av säsongens höjdpunkter och mängder av folk som vallfärdar till arenan.... eller så borde det i alla fall vara, men tyvärr känns det inte så hett med ett lundaderby längre.

Varför det är på det viset kan man givetvis spekulera i, och orsakerna är troligtivs flera. Men i grund och botten så måste lundaborna känna till att det vankas derby på fredag, något jag är långt ifrån säker är fallet när det gäller den stora massan. Vi har ju inte heller bombaderats med annonser i olika medier de senaste dagarna.

På fredag är det Lugi som har hemmamatch, och marknadsföringen känns ganska bristfällig. Det borde så här nära inpå match slås upp matchannonser i de stora dagstidningarna varje dag, och så är inte fallet. Många gånger känns faktiskt Lugi sämre på marknadsföring än H43, även om jag inte vill påstå att H43 är jättebra i frågan. Kanske är det så att Lugi är lite bekväma i sin "storebrorsroll" i stan, man har vant sig vid att publiken kommer i alla fall!

Ett lundaderby en fredagkväll har alla förutsättningar för att dra full hus. I Fof Arenas fall innebär det 3500 åskådare. Men i den verkligehet lundahandbollen har levt i de senaste åren är en siffra på mellan 2000-2500 mer realistisk. Gott så, men om lundaklubbarna ska kunna hävda sig i en eventuell framtida proffsliga så krävs lapp på luckan i ett derby och ett ökat publiksnitt i övriga matcher för att på så sätt säkra ökade publikintäkter.

Till sist kan jag nämna att den här bloggen fyller ett år på lördag. En derbyseger skulle givetvis vara en höjdarpresent!

Alla slår alla

Årets elitserie i handboll kändes mer oförutsägbar än på länge. Visst finns fortfarande Sävehof och Guif med i toppen men känslan är att de andra lagen har närmat sig. Eller i ärlighetens namn är det nog snarast så att just dessa lag har blivit lite sämre.

Redan nu, när omgång 6 spelas för fullt verkar det dessutom som om alla lag slår alla. Oberoende av dagsform och tabelläge. Att försöka tippa utgången av de flesta matcher känns som ett lotteri. Senast i raden av överraskningar stod Aranäs för som igår slog Drott på bortaplan. Ett Drott som imponerat rejält under säsongsinledningen annars.

Just Aranäs åkte ju annars på ett riktigt nederlag mot H43 i omgång två. 26-19 stavades utklassningsegern, och Aranäs var aldrig ens nära att vinna. Veckan senare åkte Aranäs ner till Lund och slog Lugi på bortaplan. Ja som ni märker är det inte mycket logik i resultaten utan det känns verkligen som om alla kan slå alla.

Även i botten är det överraskningar. Hammarby och Caperiotumba skulle bli årets strykgäng. Hammarby har redan överraskat och besegrat IFK Skövde på hemmaplan. I Tumbas fall ser det kanske lite värre ut. Än så länge har man endast poäng, erövrad mot just Hammarby. Kanske lutar det redan nu åt att Tumba även denna gång bara är uppe och vänder i elitserien!

Om en vecka är det dags för årets första lundaderby. Båda lagen kommer till spel med IFK Kristianstad som senaste motståndare. H43 med en seger. Lugi med en förlust. Då får väl H43 också gälla som favorit. Nja, knappast, idrotten är precis som jag skriver ovan sällan eller aldrig så logisk. Men som H43:are tror jag att vi får leva med att man från Lugihåll kommer att skriva över favoritskapet på H43 denna gång. Med viss rätt också sett till tabelläge och inte minst form.

Och appropå Lugis senaste match mot IFK Kristianstad så har Tomas Axnér hamnat i lite blåsväder. På sin twitter skriver han dagen efter matchen nedvärderande om Kristianstads supportrar. Ni hittar hans twitter här:https://twitter.com/#!/tomasaxner
Axnér har nu blivit anmäld till handbollens disciplinnämnd för sitt uttalande.

Det hela är ganska löjligt om ni frågar mig. Givetvis ska Axnér tänka sig för vad han skriver. Men om man följer hans twitter så inser man ganska fort att han gärna skriver humoristiskt och med glimten i ögat. Tomas Axnér behövs verkligen i svensk handboll med sina skarpa analyser och åsikter. Lika mycket som Kristianstads publik behövs för att skapa stämning kring matcherna!

Ojämn bevakning

Tänkte börja med att skriva att H43:s nästa match är derbyt mot Lugi den 14:e oktober och inget annat. Jag hade fått för mig, och skrivit att man skulle möta Sävehof hemma den 11:e och därmed haft två matcher på tre dagar. Om det är jag som fått det hela om bakfoten från början, eller om det faktiskt är så att matchen mot Sävehof blivit flyttad på grund av Sävehofs deltagande i Champions League låter jag vara osagt!

Inför kommande säsong gjorde svt en utökad satsning på handbollen. Man kommer totalt att visa ett 30-tal matcher från herrarnas och damernas elitserie. Bra så även om jag tycker det är för långt mellan visningstillfällena och att jag fortfarande har en känsla av att fokus kommer att ligga på slutspelet på bekostnad av grundserien. Det innebär för oss som är supportrar till lag som är tippade i botten att risken är stor att vi inte får se vårat lag alls i tv. Nu hoppas jag i och för sig att H43:s fina start inte är en tillfällighet utan att man fortsätter så här och kan vara med och slåss om en slutspelsplats framåt vårkanten.

Utöver svt:s bevakning sänds också en del matcher via webben, och då är det Svenska Spels hemsida som gäller. För att se matcherna krävs att man har ett spelkort vilket man kan få kostnadsfritt hos svenska spel. Däremot gäller 18årsgräns för spelkort vilket innebär att barn och ungdomar går miste om dessa matcher.

På svenska spels hemsida kommer 15 matcher att visas från nu och fram till nyår. Av dessa 15 matcher är H43 deltagande i blott 1. Den enda matchen råkar dessutom vara derbyt mot Lugi den 30:e november, en match där vi som verkligen följer vårat lag ändå kommer att vara på plats i Fof Arena. Med andra ord är risken stor att vi H43 supportrar inte får möjligheten att följa någon bortamatch överhuvudtaget via tv eller webb innan em-uppehållet.

Jag förstår att fördelningen aldrig kan bli helt rättvis och att på förhand tippade toppmatcher givetvis får förtur. Men H43 har ju nu börjat elitserien på ett utmärkt sätt och rimligen bör H43:s matcher vara väl så intressanta som exempelvis IFK Skövdes som börjat direkt dåligt. Men medan H43 sänds blott en gång kommer Skövde att sändas tre gånger. Det är bara Sävehof och Alingsås som är värre med hela fyra gånger. Lägg gärna märke till det västsvenska fokuset!

Ibland kan man undra hur de som väljer ut matcherna tänker. Att matchens geografiska omständigheter har betydelse blir ibland uppenbart. Men många gånger väljer man att visa rena derbymatcher vilket i min värld kan tyckas något märkligt. Ett derby mellan H43 och Lugi intresserar ju främst lundabor, och dessa skulle ju rent teoretisk likaväl kunna ta sig till arenan för att se just den matchen på plats. Då skulle istället bortamatcher mot helt andra lag vara intressanta att kunna följa via tv eller webb!

Lite smått och gott

Lugi slog alltså Hk Malmö i fredags och spräckte därmed nollan i poängkolumnen. Albin Tingsvall verkar har varit framträdande och kanske börjar han så smått närma sig formen efter sin senaste knäopertion. Klart är i alla fall att Lugi vid sidan av nämnde Tingsvall känns beroende av Anders Hallberg, Niklas Gudmundsson och Kristian Meijer för att leverera. I nuläget känns däremot Goran Garic som årets floppvärvning i svensk handboll. Men innan jag totalsågar honom ska han få ytterliggare några matcher för att acklimatisera sig.

Malmö känns ojämna. Man var mycket bra mot ett förvisso blekt H43 i måndags, för att ett par dagar senare inte alls komma upp i nivå mot Lugi. Malmö är säkert ett slutspelslag i år, men topp 4, tror inte det, det är man alldeles för ojämna för.

I och med Lugis seger är IFK Skövde nu ensamma om att stå på 0 poäng. Till viss del kan det förklaras med ett tufft spelprogramm inledningsvis. Man har mött Guif, Alingsås och Sävehof. Tre lag som mycket möjligt kan inneha platserna 1-3 när årets elitserie sammanfattas. Däremot är det ett direkt svaghetstecken att förlora mot Hammarby om än i Stockholm. Skövde känns hittils som årets negativa överraskning. Inte alls som det topplag jag och en hel del experter trodde på förhand.

Spelprogrammet känns aningen ryckigt. H43 hade i veckan 2 matcher på 3 dagar. Nu är man spellediga i två veckor. För att därefter ha 2 matcher på 4 dagar, däribland ett påfrestande derby mot Lugi. Man kan ju ifrågasätta om det är sportsligt med så olika förutsättningar inför match. Nu är det poolspelet som gör att H43 hoppar över en omgång. H43 har nu bara Lugi kvar att möta från den egna poolen. Därefter ska man mäta krafterna med lag från den andra poolen. I den finns bland annat Guif, Sävehof och Alingsås. Med andra ord kanske motståndet blir lite tuffare. Å andra sidan väntar också Hammarby och Caperiotumba vilket om man brukar allvar ska kunna innebära poäng.

Till sist vill jag bara förtydliga att Zoran gärna får göra 20 mål i en match om han vill. Så länge det inte går ut över det kollektiva spelet eller kanske om H43 gör 45 mål totalt. Zoran är en fantastisk spelare och jag skulle aldrig ifrågasätta hans kompetens eller betydelse för H43. Zoran är den typen av spelare som kan avgöra en match på egen hand. Men om allt kretsar kring en spelare i 60 minuter, är det bra mycket lättare för motståndarna att sätta stopp för anfallspelet än om avsluten är jämnt fördelade. Jag hoppas få se Zoran avgöra många matcher till H43:s fördel denna säsongen. Men gärna i ett läge där många andra i laget presterar på en hög nivå samtidigt!

RSS 2.0