H43 All Star Team - Försvarspelare

Om jag inte fått helt fel för mig tog H43-spelarnas semester slut idag. Stenhård försäsongsträning med tonvikt på fysiken väntar nu de kommande veckorna.

Dessutom är OS i full gång med svensk handbollsrepresentation såväl på herr som damsidan. Därför känns det rätt lämpligt att jag i och med detta inlägg avslutar min serie om ett H43 All Star Team. Hädanefter blir det åter mer "normal" rapportering om vad som händer i handbollsvärlden.

I dagens handboll blir det allt vanligare med renodlade försvarspelare. Många lag praktiserar byten anfall-försvar för att få ut så mycket som möjligt av varje enskild spelares kompetens. H43 är inget undantag.

H43 har genom åren haft mängder av duktiga försvarspelare. Om än inte försvarspecialister, de har alltså även i många fall varit duktiga i det offensiva spelet. Jag tänker bland annat på Patric Sandblom, Daniel Broman, Börje Fennhagen och Nemanja Milosevic.

Men ingen av ovanstående herrar har varit i närheten av Anders Sevel Rasmussens deffensiva kvalitéer. Anders var en del av den framgångsrika truppen som nådde semifinal säsongen 2007-2008. Som tvåa i H43:s 3-2-1 spel den säsongen raderade han ut den ena spelaren efter den andra. Anders försvarspel höll stundtals världsklass och var en mycket starkt bidragande orsak till att H43 släppte in väldigt lite mål.

Reservplatsen får Tobias Fält. Tobias kunde användas såväl som försvarstrea som försvarstvåa. Oerhört följsam och duktig man mot man.

Eftersom vi nu är i hamn kommer här en sammanfattning av mitt H43 All Star Team.

Målvakt: Jesper Larsson
Reserv: Espen Christensen

Vänstersex: Ulf Tallhage
Reserv: Andreas Bamberg

Mittsex: Olof Ask
Reserv: Anton Månsson

Högersex: Tomas Axnér
Reserv: Lasse Eklöv

Vänsternia: Ivica Zubak
Reserv: Nemanja Milosevic

Mittnia: Calle Tagesson
Reserv: Henrik Kronborg

Högernia: Zoran Roganovic
Reserv: Lars Andersson

Försvarare: Anders Sevel Rasmussen
Reserv: Tobias Fält

H43 All Star Team - Högernio

Serien om mitt H43 All Star Team lider mot sitt slut. Tänkte köra högernio nu och sen återstår en position som försvarspelare som jag tänkt ta med.

Att välja ut två spelare på högernio känns jämförelsevis med många andra positioner som oerhört lätt. Att välja någon annan än Zoran Roganovic som första val hade bara varit löjligt. Femfaldig skytteligavinnare i elitserien. Mångfaldig landslagsman för Montenegro. Superlativen kan göras hur många som helst. En målspruta av allra högsta klass, en fantastisk passningspelare. Och dessutom en alldeles utmärkt försvarspelare vilket gör Zoran till en stjärna över hela banan.

Utanför banan är Zoran den bäste H43-ambassadör man kan tänka sig. Och i en idrottsvärld där kortsiktighet och framförallt pengar blir allt mer betydande är det egentligen snudd på overkligt att Zoran varit H43 trogen i 10 hela säsonger.

Reservplatsen går till Lars Andersson. En mycket duktig vänsterhänt skytt med ett både vackert och effektivt hoppskott. Lars var under större delen av 90-talet lite grann Mr. H43 och gjorde mängder av mål för klubben. Kanske inte lika bra deffensivt som offensivt dock.

Ny målvakt till H43

Får avbryta min pågående serie om H43 All Star Team då H43 i dagarna gjort klart med en ny målvakt. Han heter Nebojsa Simic, född 1993 och från Montenegro. Trots sin låga ålder är han idag andremålvakt för det Montenegrinska landslaget.

Man behöver knappast vara Einstein för att förstå att Zoran Roganovic har minst ett finger med i spelet kring den här värvningen, och något som givetvis får ses som en ovärderlig tillgång för H43. Zoran skulle knappast locka en spelare till H43 om han inte tror att bägge parter blir nöjda. Personligen ser jag det som en bra, om än en något osäker värvning. En måvlakt född 1993 kan dessutom ses som en eventuell framtidsinvestering.
 
H43 har nu i Philip Ståhl och Nebojsa Simic två unga lovande målvakter. Två målvakter som med rätt utvecklingskurva kan bli riktigt bra. Ett litet frågetecken kan dock riktas till rutinen på målvaktsidan. Men brist på rutin och erfarenhet får i så fall kompenseras med ungdomlig entusiasm!
 
 

H43 All Star Team - Mittnio

Så kör vi vidare med spelfördelarrollen. En position som var något av H43:s akilleshäl de senaste säsongerna. Men dessförrinnan har H43 haft många duktiga mittnior. Christian Håkansson, Conny Johansson och återvändande Christoffer Geissler för att nämna några. Men jag har fastnat för två andra spelare som får platserna i mitt All Star Team.

Den ordinare platsen får Calle Tagesson. Mellan varven ett passningsgeni och med en blick för spelet som få andra kunde matcha. Oerhört duktig på att sätta sina medspelare i lägen som knappt fanns. Motorn och hjärnan bakom H43:s anfallspel under flera säsonger, inte minst den framgångsrika säsongen 2007-2008. Svagheten kunde ligga i att han allt för sällan gick på egna avslut, men oftast behövdes det inte.

Dansken Henrik Kronborg gjorde endast en säsong i den blå tröjan. Sen gjorde han det förbjudna och bytte H43 mot Lugi. Men under säsongen i H43 visade han prov på ett fantastiskt register. Lika duktig på att förvalta sina egna lägen som att servera sina medspelare. Men då en säsong säger lite för lite får han nöja sig med reservplatsen.

H43 All Star Team - Vänsternio

Så kör vi vidare med mitt All Star Team. Målvakter och sexmeterspositionerna är avklarade. Dags att flytta ut på nio meter.

Det känns idag som mycket länge sedan Ivica Zubak spelade för H43. Men han gjorde ett par säsonger under 2000-talets första hälft och passade då på att fullständigt ösa in mål från sin vänsternio position. Defensiven var knappast hans styrka, men hans förmåga att ordna "lätta mål" för laget var ovärderlig. Han får således den ordinarie platsen i mitt lag.

Nemanja Milosevic var och är Ivica Zubaks raka motsats med sina främsta kvalitéer i defensiven. Skadefri och i form även oerhört duktig offensivt. Tyvärr väldigt skadedrabbad under åren i H43-tröjan och vi fick inte se många perioder då Nemanja fullt ut kunde göra sig själv rättvisa. Nemanja får därför nöja sig med reservplatsen i mitt H43 All Star Team.

H43 All Star Team - Högersex

Då sommaren går fort så får jag nog öka tempot med min All Star Team-serie om jag ska hinna färdigt innan försäsong och träningsmatcher tar vid på allvar. Nu har turen kommer till högerkanten.

För mig är Tomas Axnér ett ganska självklart val här. När han valde att vända hem till sverige och H43 lämnade han tyska bundesliga som en av ligans bästa högersexor. Och givetvis tillförde han spetskompetens till H43 och var under flera säsonger efter hemkomsten en av elitseriens absolut bästa högersexor.

Kanske spelade han två år för mycket. En sargad kropp gjorde att han inte kunde göra sig själv rättvisa fullt ut de två sista säsongerna, men dessförinnan fick vi se prov på mål från alla möjliga och omöjliga vinklar. Oerhört nyttig i kontringspelet och en mästare på bollstölder som ingen annan kom i närheten av!

Platsen bakom Tomas Axnér får Lasse Eklöv. Lasse tillhörde kärnan av det lag som tog H43 upp i elitserien på våren år 2000. Därefter hann han också med ett par fina elitseriesäsonger innan han lämnade klubben för andra utmaningar. Duktig såväl från kanten som lite inåt i banan!

H43 All Star Team - Mittsex

Dags för nästa position i mitt All Star lag. H43 har haft många bra mittsexor genom åren. Torbjörn Carlsson har redan nämnts i samband med vänstersex-positionen. En annan personlig favorit heter Tobias Fält som framförallt var en makalöst bra försvarspelare.

Men jag har fastnat för två andra spelare som jag ändå tycker sticker ut något. Olof Ask och Anton Månsson. Inbördes ordning de två emellan hade jag däremot inte helt lätt att bestämma mig för. Men Olof kändes något mer komplett än Anton när han lämnade H43, medan Anton kanske har större potential totalt sett. Men det är ju trots allt insatserna i H43-tröjan som man ska ta hänsyn till.

Den ordinarie platsen i mitt All Star lag går alltså till Olof Ask med Anton Månsson som en mycket meriterad back-up. Den besättningen på mittsex hade täckt behovet väl hos många klubbar i europa!

H43 All Star Team - Vänstersex

Går vidare i min serie om ett All Star lag bland spelare som representerat H43 de senaste 15-20 åren. Den här gången ska jag hitta den bäste och näst bäste vänstersexan. Den kanske svåraste positionen för mig att välja ut två spelare på.

Den som tar den ordinare platsen i All Star-laget blir Ulf Tallhage. Ulf hade en härlig utvecklingskurva under sina år i klubben och hans kantspel var en klart bidragande orsak till framgångarna klubben hade säsongen 2007-2008. En duktig tvåvägsspelare med kontringspelet som sin främsta styrka.

Reservplatsen får Andreas Bamberg. Tiden i H43 blev tyvärr inte vad varken vi supportrar eller Andreas själv hade hoppats på. Första säsongen spolierades helt pga. skador. Och efter en fin inledning på hans andra säsong i klubben gick korsbandet så olyckligt av i en hemmamatch mot Sävehof. Utan alla skadeproblem hade han troligen tagit den ordinarie platsen i mitt All Star-lag.

På just vänstersex finns en hel uppsjö spelare som skulle kunnat vara med. Saso Stojanovski är en, Joakim Bäckström en annan, och kanske Christoffer Fors till och med. Men man måste ju välja två!

RSS 2.0