Truppen, högernior.

Ber om ursäkt att det blivit så långt mellan blogginläggen nu. Men här kommer i alla fall nästa del kring nästa års trupp, högerniorna!

H43 har de senaste 8 säsongerna haft en av elitseriens bästa spelare alla kategorier på just denna positionen, nämligen Zoran Roganovic. Spelaren som kanske egentligen är "för bra" för elitserien om man nu kan säga så. Zoran skulle med lätthet kunnat tjäna mångdubbelt så mycket pengar i en bättre liga än vad han idag gör i H43.
Men Zoran har med åren fått det största H43 hjärta man kan tänka sig. Och detta i kombination med att familjen trivs och har rotat sig i Lund gör att han blivit kvar så länge.

Jag skrev härförledens om ett rykte att Zoran skulle vara på glid till IFK Kristianstad. Detta verkar stanna vid just ett rykte då IFK Kristianstad nu har spikat sin trupp. Vi kan alltså troligen se fram mot Zorans nionde säsong i H43-tröjan. Troligen skriver jag då det fortfarande ryktas om att H43 rent ekonmiskt har problem att fullfölja Zorans kontrakt.

Zoran har bjudit oss supportrar på många glädjestunder. Och de senaste två säsongerna har han väl närmast på egen hand räddat H43 kvar i elitserien. Zoran är en gudabenådad handbollspelare med få svagheter.
Det lilla orsomoment som finns är det som började skymta fram under den gångna säsongens kvalserie när Zoran inte alls var till sin rätt. Dåliga passningar som avlösta varandra med mera. Jag hoppas att detta var något tillfälligt, men Zoran är 34 år och blir inte yngre.

Bakom Zoran finns unge Måns Gerdtsson, en spelare jag tror kan bli riktigt bra om några år. Han har redan längden. Lägger han på sig ett par kilo muskler också så har han helt klart de rätta måtten för en niometersskytt av rang. Vad Måns behöver är speltid. Och givetvis har han den mycket otacksamma rollen bakom Zoran Roganovic.

Vad jag hoppas på inför kommande säsong är att Måns får alltmer speltid. Låt säga att Zoran spelar 40 minuter per match och Måns 20. På så sätt får Måns en chans att succesivt växa in i elitseriekostymen samtidigt som Zoran är mer fräsch de minuter han spelar.

Sammanfattningsvis är väl detta ändå H43:s mest stabila position. För även om Zoran inte blir yngre så är jag inte ett dugg orolig för att han ska göra oss besvikna. Kan dessutom Måns Gerdtsson ta ytterliggare något eller några kliv så är han ett mycket bra komplement. Då har H43 en uppsättning på högernio som står sig mycket väl i konkurrens med alla övriga elitserielag!

Tråkigheter

Jag antar att det inte undgått någon när ett antal gamla lugispelare avslöjat att dem utsatts för övergrepp under ungdomsåren. Något som pågått under en väldigt lång tid och som dåvarande lugiledning valde att tysta ner gång efter annan.

Åtminstone fem fd. ungdomspelare i Lugi har via sydsvenskan gått ut och berättat hur Staffan Holmqvist, sedermera också ordförande i såväl svenska som europeiska handbollsförbundet vid flera tillfällen på ett eller aanat sätt utsatt de för sexuella övergrepp. Allt från smisk som bestraffning till nakenvägning med mera. Dessutom har han utövat ett avskyvärt maktutövande då han krävt motprestationer för arbeten han ordnat till lovande ungdomspelare.

Att detta kommer fram är jättebra för att förhindra att liknande saker händer i framtiden. Jag måste också säga att den nuvarnade lugiledningen agerat på ett fantastiskt sätt i den nu uppkommna situationen. Man har ordnat med psykologhjälp för dem som kan tänkas behöva det bland annat.

Däremot har flera lugitoppar genom åren agerat på ett rent bedrövligt sätt. Istället för att kolla upp sanningshalten i de rykten som ständigt har kommit har man valt att hålla en kompis om ryggen. Detta har lett till att han kunnat fortsätta skita ner livet för ett flertal unga människor och gett dem mentala sår som de får bära med sig hela livet. Och det värsta av allt är att när föredetta lugiordförande idag konfronteras med uppgifterna på nytt så väljer man fortfarande att stoppa huvudet i sanden. Såväl K Arne Blom som Bertil Andersén har fortfarande svårt att tro på uppgifterna. YNKRYGGAR!

Jag var själv ungdomspelare i Lund på slutet av 90-talet, men då spelade jag i H43. Dessa uppgifter är helt nya för mig och inget som på den tiden nådde oss som spelade i H43. Men det faktum att Staffan Holmqvist efter 1995 faktist verkade i H43 som mentor åt klubben kan ju faktiskt ge en lite kalla kårar. Tänk om han fått en ungdomsledar roll även där!

Jag hoppas att dessa avslöjanden kan sätta stopp för dessa problem i framtiden. Personer som tar på sig en ideell roll som ungdomsledare ska fan inte få utnyttja sin position. Dessa människor gör sig väl förtjänta av kastrering utan bedövning!


Truppen, mittnior

Dags att titta lite närmare på de mittnior som finns att tillgå inför nästa säsong.

Just på mittnio har jag länge efterlyst förstärkning. H43 har sedan Calle Tagesson lämnade skrikit efter en spelare som verkligen kan styra upp anfallspelet. Den gångna säsongen delade till stora delar Johan Brännberg och Daniel Lindqvist på sysslan. Och resultatet kan väl kanske sammanfattas med höga berg och djupa dalar. Men framförallt en total avsaknad av trygghet i speluppbyggnaden.

Inför den kommande säsongen känns det som om vi har ett överflöd på just mittnio och till viss del ställer jag mig frågande till att man i sista stund förlängde med Johan Brännberg när man redan värvat Fahrudin Zaimovic som defenitivt får ses som en förstärkning och förstavalet på positionen i mina ögon. Dessutom hade man redan innan värvat Adam Sandgren som ett riktigt framtidsnamn och bredvid Zaimovic känns det som om han behöver få speltid för att utvecklas. Har lite svårt att se Johan Brännbergs roll i detta. Finns ju en ganska stor risk här att en spelare som fått mycket speltid de senaste två säsongerna plötsligt får nöta bänk.

Hur som helst så känns Fahrudin Zaimovic precis som jag skriver ovan som nummer ett på positionen för mig. Har alltid gillat honom och det ska bli kul att se hur han lyckas i H43. Han har ett bra skott, är duktig på genombrott och har ett fint rörelsemönster tillsammans med en bra blick för spelet. Han största uppgift blir att sätta Zoran Roganovic i bra lägen så att Zoran nästa säsong slipper att skapa lägena för sig själv.

Bakom Zaimovic är jag mycket nyfiken på Adam Sandgren. Men samtidigt är han fortfarande mycket ung och kanske ska vi inte ha alltför stora förhoppningar på någon succé redan denna säsongen.

Johan Brännberg är ingen dålig handbollspelare på något sätt ska jag kanske poängtera och är givietvis en tillgång som ett komplement. Johan har haft förtvivlat svårt att blomma ut under två säsonger nu, men han får gärna överraska mig den tredje säsongen gillt.

Alexander Ekdahl finns också som mittnia, men han får nog finna sig att tillbringa den största delen av säsongen på läktaren.

Sammanfattningsvis tror jag på lyft just på mittnio. Ett lyft som måste till. H43:s anfallspel går alltför ofta på kryckor och då behövs det någon som tar tag i taktpinnen. Med rätt spelartyper gäller det nu för Tomas Westerlund och Thomas Sivertsson att hitta en spelidé som fungerar.


Truppen, vänsternior

Blir ganska långt mellan inläggen nu, men sen är ju inte handbollen inne i sin mest intensiva period nu heller. I min genomgång av truppen har turen nu kommit till vänsterniorna!

Inför den gångna säsongen så kändes det nästa lite som om alla och ingen kunde spela vänsternia. Men allterftersom säsongen gick så kändes Johannes Sandgren mer och mer som det naturliga första valet. Jämte honom spelade Daniel Lindqvist och mycket på den nämnda positionen. Och inför kommande säsong är det dessa båda herrar som ska dela på sysslan som vänsternia.

Johannes Sandgren tror jag mycket hårt på. Säsongen som gick var hans tredje i H43 och det var först nu som han på allvar vuxit in i elitseriekostymen. Johannes har den mycket bra egenskapen att han när han bestämmer sig för att satsa verkligen går rakt på mål, och då är han också mycket svårstoppad för försvararna. Jag tycker också att han utvecklat sitt skott på ett bra sätt. Vad han däremot måste bli bättre på är passningspelet och framförallt då utspel till kanten och inspel till linjen.

Daniel Lindqvist är på pappret en av H43:s absolut bästa spelare. Men den gångna säsongen blev allt annat än en fullträff. Daniel fick utstå hård kritik av mig på den här bloggen, kanske en smula orättvist ibland kan jag känna så här i efterhand. Men mycket beroende på de höga förväntningar jag hade på honom. Skillnaden inför nästa säsong jämfört med den gångna är att Daniel nu är uttalad vänsternia, något jag tror är till hans fördel. Som mittnia och spelfördelare verkar det som om Daniel känner alltför stor press att vara konstruktiv och alltför ofta kör fast. Då gör han det bättre som vänsternia när han får komma rättvänd i fart och få uttnyttja lägena som uppstår.

Bakom dessa både herrar finns också Pontus Ingesson.. En egen produkt jag tyvärr inte vet något alls om.

Jag tror att vänsternio postionen får ett lyft nästa säsong. Om Johannes tar ytterliggare ett steg i utvecklingen samtidigt som "Gedda" närmar sig för honom normal form så får H43 ett helt annat hot från vänsternio jämfört med vad som var fallet den gångna säsongen.

Avslutningsvis kan jag bara konstatera att Nemanja Milosevic nu är helt klar för Lugi nästa år. Kan väl skryta lite och påpeka att jag spekulerade i detta långt innan det kom ut i tidningarna. I dagens sydsvenska är där en bild på Nemanja i Lugis tröja. En bild som ger mig rysningar. Men trots allt var det inte Nemanjas val att lämna H43 så det är bara att önska honom lycka till i Lugi.

Em-klart och lite rykten

Sveriges herrar tog den nödvändiga poängen som man saknade vid gårdagens bortamatch mot Montenegro. Därmed är man klara för Em i Serbien i januari nästa år.

Det var egentligen aldrig något snack igår. Montenegrinerna höll målmässigt hyffsat jämna steg under den första halvleken, men svenskarna hade hela tiden något eller några måls försprång. I andra halvlek rann det sen iväg och segersiffrorna skrevs till klara 39-28.

Sverige saknade en del spelare på grund av skador. Men istället klev andra fram. Bäst i Sverige var troligtvis Kim Ekdahl Du Rietz och Niklas Ekberg av utebspelarna. Dessutom var Andreas Pallicka mycket duktig i målet.

Montenegro kom till spel med ett ungt lag då många av de äldre och lite mer rutinerade spelarna valde att vila. Bland annat spelade inte vår egen Zoran Roganovic som annars är självskriven i Montenegros landslag.

Och appropå Zoran så har ett rykte cirkulerat ett tag i handbollskretsar, framförallt dem med skåne anknytning. Ryktet gör gällande att Zoran skulle vara på glid över till IFK Kristianstad. Min egen tanke från början var att Zoran medfört ett och annat rykte ända sedan han kom till H43 år 2003. Duktiga spelare är attraktiva på marknaden och omhuldas ständigt av rykten, och i fallet Zoran är detta knappast något nytt. Snarare är det anmärkningsvärt att han trots alla rykten stannat i H43 år efter år.

Dock verkar det denna gången som om det finns någon form av substans i det hela. På en annan blogg har det diskuterats i kommentaterfältet angående ämnet, och då blogg innehavaren själv skriver att det finns viss substans i ryktet så är nog så fallet. Bloggen heter Skånehandbollen och är en utmärkt handbollsblogg för övrigt, besök den gärna här: http://skanehandbollen.bloggagratis.se/

Om jag spekulerar lite så tror jag i slutändan att Zoran stannar i H43. Varför skulle han efter så många år i klubben plötsligt svika sitt H43 hjärta. Men jag kan också tänka mig att Zoran efter den gångna säsongen är ganska trött på bottenstrid. Och då han förstår att H43 inte har råd att förstärka på ett sådant sätt att laget med säkerhet kan befinna sig högre upp i tabellen kommande säsong så kittlar säkert tanken att gå till ett annat lag som i mycket större grad kan vara med och slåss om en slutspelsplats.

Dessutom tar Zoran upp ett rejält utrymme i H43:s ansträngda lönebudget. Klubben ser kanske en möjlighet till lite ekonomisk andhämtning genom att exempelvis låna ut Zoran till Kristianstad en säsong. Kristianstad har alla ekonomiska möjligheter som H43 inte har, och eftersom Zoran sitter på ett långtidskontrakt skulle säkert klubbledningen se till att få duktigt betalt av IFK Kristianstad om en övergång mot all förmodan skulle bli verklighet.

Jag vill poängtera att allt ovanstående baseras på rykten jag hört och mina egna spekulationer. Jag har alltså ingen aning om sanningshalten.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att om Zoran lämnar är det olyckligt på så många vis. Rent sportsligt blir nedflyttningshotet alltmer kännbart. Och även om det skulle ge andhämtning i lönekostnader så försvinner Zorans attraktionskraft gentemot sponsorer och publik. SNÄLLA ZORAN, STANNA!

Truppen, högersexor

Vi går vidare i min inventering av truppen. Nu har vi kommit till högerkanten.

I mitt förra inlägg skrev jag att jag kanske inte var helt tillfreds med vad mittsex positionen har att erbjuda. Tyvärr är det väl så att jag är ännu mer tveksam när det gäller våra högersexor.

Inför förra säsongen värvades Fredrik Creutz från Hammarby och Kalle Björkman från Elverum. Dessa båda skulle då ersätta Thomas Axnér som slutade. Frånsett ett par matcher har dessa båda herrar haft mycket svårt att övertyga.

Kalle Björkman gjorde riktigt bra ifrån sig under några säsonger i Norge. Om jag inte minns fel blev han till och med framröstad som ligans bästa högersexa vid något tillfälle. Därför hade i alla fall jag ganska höga förhoppningar på honom när han kom till H43. Kalle är lite grann den gamla typen av kantspelare, liten och kvick. Han är ofta bra med i kontringspelet och borde på så sätt synas ganska flitigt i målprotokollet. Problemet är att han under den gångna säsongen troligtvis låg på omkring 50% missade avslut. På tok för dåligt. Här måste Kalle bli bättre. Kommer han upp på en målprocent på omkring 80% så kan det bli bra, detta gäller både vid kantavslut och kontringsavslut!

Fredrik Creutz är en mer modern högerkant. Lång och stor och jag skulle vilja se honom komma in mycket mer i banan, utnyttja sin längd och skjuta utifrån. I övrigt behöver väl även han öka sin målprocent. Liksom Kalle är han en duktig kontringspelare och jag hoppas att det är fler än jag som njutit av hans fantastiska förmåga att i flykten ta ner Espens utkast med en hand när man tror att bollen är på väg långt ut över sid eller kortlinje.

Högersex postionen känns väldigt osäker. Men jag tror nog att både Kalle och Fredrik vill prestera bättre än vad var fallet den gångna säsongen. Gör de det så ser situationen trots allt helt okej ut. Det är på intet sätt några dåliga handbollspelare vi pratar om.

Ska också passa på att konstatera att det verkar som om jag får rätt i mina spekulationer om att Nemanja eventuellt hamnar i Lugi. I dagens Sydsvenskan berättar Nemanja att han ska träffa Lugi för att diskutera ett eventuellt kontrakt. Skulle kännas jättekonstigt att se Nemanja i Lugis tröja nästa säsong, men jag kan inte påstå att jag klandrar honom om han går dit. Det var H43 som valde att inte förlänga kontraktet med honom. Och Nemanja har bestämt sig för att bo kvar i Lund med sin familj, givetvis vore det skönt för honom att slippa pendla!


Truppen, mittsexor

Åter till min serie om nästa års trupp. Nu dags för mittsexorna.

H43:s svåraste spelarförlust inför den gångna säsongen var troligen Anton Månsson som lämnade för spel i Melsungen i Tyskland. En fantastiskt duktig tvåvägsspelare, bra båda i anfall och försvar.
H43 valde att ersätta honom med tyngd i Jens Eriksson och Petter Strömberg. Dessutom kom Ola Anto från Lindesberg men han var i första hand tänkt som en försvarspelare.

Kan lika gärna konstatera på en gång att luckan efter Anton inte gått att fylla fullt ut. Jens Eriksson hade en ganska okej höst men borde kunna ännu bättre. Petter Strömberg blev allt bättre ju längre säsongen led och här har vi ett mycket intressant namn för framtiden.

Ola Anto återvänder till Lindesberg efter bara en säsong och ersätts av Martin Karlsson som kommer ny från Hallby. Känner inte till Martin Karlsson något nämnvärt men ska erkänna att jag här hade hoppats på ett mer meriterat nyförvärv.

 

Ska erkänna att jag inte känner mig helt tillfreds med mittsex positionen inför kommande säsong. Jens Eriksson måste bli bättre på att utnyttja sin tyngd i anfallspelet. Han är faktiskt elitseriens tyngsta spelare, och då ska inte försvaren ha så lätt att plocka bort honom som man stundtals haft. Dessutom måste han trots sin storlek och tyngd förbättra fotarbetet i försvaret. Alltför ofta hinner han inte med utan blir omsprungen.

 

Då tror jag desto mer på Petter Strömberg. Ju längre säsongen led desto mer speltid fick han och desto bättre gjorde han det. Även han är stor och tung men utnyttjar sin storlek på ett bättre sätt. Dessutom en mer följsam försvarspelare.

 

Om det sen visar sig att nyförvärvet av Martin Karlsson blir en fullträff så kan det faktiskt se riktigt hyggligt ut gällande våra mittsexor ändå. Men det känns osäkert när så mycket hänger på enskilda spelares form och utveckling. Men vi ska också komma ihåg att vi nu har Thomas Sivertsson i ledarstaben. Är det någon som kan något om mittsex spel på hög nivå, då är det han!


Lite om Lugi

Tänkte faktiskt avbryta min serie om nästa års trupp för att skriva några rader om vår käre lundakonkurrent som somliga vill kalla för storebror. Själv hävdar jag envist att vi inte ens är släkt!

Det händer nämligen en del saker i Lugi. Jag har tidigare flaggat för att Lugi kan vara en utmanare till sm-guldet nästa år. Nyförvärven Albin Tingsvall och Kristian Meijer spetsar laget ytterliggare och känslan var att om Kim Ekdahl Du Rietz bara stannade så hade det blivit riktigt bra. Jag var också säker på att Kim EDR skulle stanna, men nu verkar det inte bli så. Dessutom ryktas det att Mikael Söndergaard och Björn Nordmark söker sig från klubben.

Det intressanta med detta för en H43:are är vilka jag skulle kunna tänka mig förstärker Lugi nu när man tappar vissa spelare. Och jag vill med en gång poängtera att detta helt och hållet är mina egna spekulationer och alltså inget rykte jag har hört. Men vad sägs om Nemanja Milosevic och Olof Ask. Usch, skulle vara jobbigt att se dem i den vinröda tröjan.

Så varför tror jag nu detta. Om vi börjar med Nemanja så vet Thomas Axnér precis vad han får. Redan som spelare i H43 uttalade sig Axnér ofta i mycket positiva ordalag om Nemanja. Dessutom kan han ses som en ersättare både för Björn Nordmark och till viss del Kim Ekdahl Du Rietz. Givetvis fyller han inte ut Kims kosytm helt och hållet och hans absoluta styrka som handbollspelare finns i defensiven. Dessutom tror jag att Lugi är det bästa alternativet rent socialt för Nemanja. Han har tillsammans med fru och barn rotat sig ordentligt i Lund de  senaste åren och vill säkert inte slita upp familjen alltför mycket.

Olof Ask nämnde jag som mitt drömnyförvärv till H43 inför kommande säsong då han inte får fönyat kontrakt med Ålborg. Olof själv säger att han helst hade stannat ett eller ett par år till ute i Europa, och annars så är det skåne som gäller. Och eftersom marknaden i Europa är mer mättad nu jämfört med ett par år sedan så ligger det nära till hands att det blir skåne för Olof. Och H43 blir det alltså inte som redan spikat nästa säsongs trupp. Kristianstad gjorde i dagarna klart med en annan mittsexa och Ystad har gjort klart med Martin Bager. Återstår då Malmö och Lugi. Malmö skulle kunna vara ett alternativ och då skulle han återförenas med barndomskompisarna Oscar Jensen och Sebastian Geisler. Men Malmö har redan Mirsad Pecikosa och nämnde Geisler på denna position och är knappast i behov av att förstärka. Det är däremot Lugi som redan blivit av med Kim Johansson, och nu ryktas alltså även Björn Nordmark försvinna. I så fall förstärkar Olof Ask Lugis anfallspell rejält på en position där man varit svaga offensivt tidigare.

Kan också passa på att nämna att Gustaf Ekström som inte fick förnyat kontrakt med H43 har skrivit på för två år i Lindesberg. Blir nog perfekt för Gustaf att ta ett år eller två i allsvenskan och växa med mera speltid! Lycka till i Lindesberg Gustaf!

RSS 2.0