Tack för allt Zoran!

För första gången på över 11 år är H43 nu ett lag utan Zoran Roganovic. Idag offentliggjordes nämligen det som varit en illa dold hemlighet den senaste veckan, att Zoran lämnar H43 för att istället bli spelande assisterande tränare i lokalrivalen Lugi.
 
För en H43-supporter med riktigt blått hjärta är det givetvis den värsta tänkbara klubben han väljer att gå till. Men jag vill ändå poängtera att ingen H43-supporter överhuvudtaget bör känna det minsta av agg mot Zoran för att han väljer att gå till Lugi. Det har varit fantastiskt att få följa en spelare som Zoran under så många år i H43. En spelare som på många sätt varit sanslöst bra såväl på som utanför planen. Det är inte så länge sedan som Zoran valde att stanna kvar under en ekonomisk kris när andra tongivande spelare valde att lämna. Och vi ska heller inte glömma att Zoran trots att han mer eller mindre kunde välja och vraka bland anbud från andra klubbar valde att stanna kvar när klubben åkte ur elitserien.
 
Zoran har varit H43 trogen under så oerhört lång tid då han annars med lätthet kunnat platsa i många andra lag och i många andra ligor i världen. Han har envetet stretat på i ett lag som på senare år alltid fått kämpa i botten av elitserien och chanserna att vinna något minst sagt varit ganska få. Därför tycker jag inte att det är särskilt konstigt om Zoran, 36 år gammal, vill ta en sista chans att få spela slutspel och ha en möjlighet att spela sm-final. Dessutom innebär övergången till Lugi att Zoran så sakteliga slussas in i tränarrollen. Något jag kan tänka mig är ett led i att han ser slutet på sin spelarkarriär. När H43 valde att satsa på Christoffer Geissler som assisterande tränare till "Knirr" så fanns inte längre den möjligheten kvar i H43.
 
Det har cirkulerat envisa rykten om bakomliggande orsaker till övergången. Jag har själv hakat på och spekulerat och hört både det ena och det andra från både här och där. Baserat på vad jag hört och vad som känns rimligt kan det nog vara så att det finns vissa intressekonflikter i H43 som gjort att den här övergången kommer just nu. Styrelsen i H43 har uttalat en vilja att satsa helhjärtat på ungdomsverksamheten och därifrån sedan kunna slussa in allt fler egna produkter i elitlaget. En i grunden sund inställningen men som givetvis kortsiktigt går ut över elitlaget. Det är ingen vågad gissning att detta skapat en del konflikter inom föreningen.
 
Zoran tvekade tidigt om en fortsättning inför den här säsongen. Kanske är det så att delar inom H43:s ledning då såg sin chans att redan nu lösgöra sig från beroendet av Zoran som man haft under en tid, och att lösgöra ett större ekonomiskt utrymme att istället satsa på ungdomsverksamheten. I det läget kan det till och med ha blivit så att Zoran till slut inte kände att han hade något annat val än att lämna klubben då han inte längre kände sig önskvärd. Spekulationer förvisso, men jag tror att det kan vara ganska när sanningen.
 
Om detta nu stämmer, gör då klubben rätt eller fel. Både och skulle jag vilja säga. H43 har under lång lång tid haft förtvivlat svårt att förädla egna talanger och få dessa att bli en del av elitlaget. Så långt är det givetvis sunt att jobba mot att bli bättre på detta. Men hur bra ungdomsverksamhet man än har så kommer man alltid att behöva värva in spets. Kolla bara på klubbar som Lugi och Sävehof som har erkänt bra ungdomsverksamheter. Dessa båda klubbar lyfter år efter år upp flera spelare som lyckas bra på elitserienivå. Trots detta så behöver de värva flertalet etablerade spelare för att år efter år tillhöra Sverigetoppen. Med det sagt så tror jag knappas att en Zoran Roganovic i H43 hade behövt förhindra att klubben blev bättre på att lyfta upp egna produkter. Och framförallt känns det verkligen inte som ett värdigt avslut för den störste och bäste spelare alla kategorier som klubben någonsin haft.
 
Tack för all glädje du skänkt oss genom åren Zoran. Det har varit fantastiskt att få ha dig som spelare i det laget jag håller på. Och på grund av dig, och verkligen enbart på grund av dig, så kan jag till och med hålla en liten tumme för Lugi den kommande säsongen!

Försäsong i full gång

Högsommarvärme och semestertider innebär inte direkt att man i första hand längtar in i en handbollshall. Men försäsongen för H43:s herrar är sedan en tid tillbaka i full gång. Utan att veta så tror jag att spelarna i nuläget gör omkring en 10 pass i veckan om man inkluderar all konditions och styrketräning. Det är hårt arbete med andra ord vilket givetvis krävs eftersom det är nu man lägger stora delar av grunden inför den kommande säsongen. Med tanke på värmen just nu kan man tänka sig att det är åtskilliga liter vätska som går åt till att svalka svettiga och trötta kroppar. Allt för att H43 ska stå väl rustade när säsongen väl drar igång.
 
Träningsmatcherna runt om i Sverige, och i vissa fall även i utlandet, har dragit igång. H43 mötte fredags det norska laget Halden, nykomling i den norska elitserien. Seger med 25-22 är givetvis positivt, men som alltid med träningsmatcher är det svårt att värdera resultatet. Jag såg inte matchen själv och tänker därför inte ge mig på några större spekulationer kring resultatet.
 
 H43 har även i år ett antal ny spelare som ska spelas igång. Jag minns hur "Knirr" förra säsongen bad om tålamod under försäsongen när resultaten var allt annat än bra. I år har man ändå en stomme kvar att bygga på, och förhoppningen borde vara att det inte dröjer lika länge denna gången innan spelet sitter och laget känns tillräckligt sammansvetsat.
 
Ett par saker väcker mitt intresse lite extra inför den annalkande säsongen. Försvarspelet som får ses som förra säsongens stora akilleshäl, men som ändå sakteliga blev bättre. Sebastian Geisslers intåg i laget under säsongen slutskede gav nödvändig styrka åt mittförsvaret, och till denna säsongen är också Jacob Anderberg tillbaka efter sin svåra knäskada. Jacob är sedan tidigare en erkänt bra försvarare, och det skulle förvåna mig mycket om inte "Knirr" väljer att spela ett 6-0 försvar med Jacob och Sebastian i mitten.
 
Lyckas man lyfta försvarspelet hjälper detta givetvis målvakterna rejält. Detta öppnar i sin tur för ett mer effektivt kontringspel. Jag vet att "Knirr" har som målsättning att öka mängden kontringsmål och jag hoppas att så blir fallet. På vänsterkanten har både Simon Nyberg och Rasmus Johansson redan visat att de är duktiga kontringspelare, och på högersidan finns Gustav Thulin som är liten och kvick och även han en duktig kontringspelare.
 
Sedan är jag givetvis också nyfiken på de båda danskarna Rune Poulsen och Andreas Hampe. Förhoppningsvis innebär deras inträde i laget att H43 får fler alternativ på 9 meter. I synnerhet om det nu blir så att Zoran Roganovic försvinner så måste målen göras från fler postioner och på fler olika sätt.
 
 
 

Dags igen

Det är nu i stort sett två månader sedan mitt senaste blogginlägg. Till det finns det flera anledningar men framförallt kände jag att jag behövde ett litet break för att hitta ny motivation och vilja att skriva. Det har hänt en del kring H43:s herrlag under tiden, men tyvärr har informationsflödet kring detta varit dåligt, inte bara här på denna bloggen. Men nu ska jag knappast ägna detta blogginlägg till att kasta skit på H43:s hemsida, det vore liksom att kasta sten i glashus när det gått nästan två månader sedan jag själv skrev något sist.
 
Kollar vi lite på truppen så är följande fyra nyförvärv klara. Rune Poulsen, Andreas Hampe, Gustav Thulin och Julius Andersson. Av dessa är det nog endast Gustav Thulin som jag känner till sedan tidigare. En talangfull liten och kvick högersexa som tyvärr varit ganska skadedrabbad hittills. Vi kommer nog att få se mycket av Gustav den kommande säsongen då såväl Pavle Karacic som Hampus Olsson lämnat klubben. Pavle kommer att spela i den tyska andraligan medan Hampus skrivit på för Drott. Detta gör att jag är rejält bekymrad över högersex som det ser ut nu. Vi är i nuläget helt beroende av en hittills hårt skadedrabbad spelare som inte varit van vid att spela 60 minuter på den här nivån tidigare.
 
Rune Poulsen har jag hört mycket gott om. Han är en duktig spelfördelare och en spelartyp som H43 saknat länge. Jag tror säkert att han kommer att bli mycket nyttig. Andreas Hampe beskrivs som en stor och fysisk vänsternia med ett mycket bra skott. Även det en spelartyp som H43 saknat på den positionen de senaste säsongerna. Julius Andersson, son till Robert "Knirr" Andersson, är ny från IFK Ystad. Även han spelfördelare och kommer nog främst att få fungera som back-up till Rune Poulsen.
 
De som hittills lämnat är som jag tidigare nämnt Pavle Karacis och Hampus Olsson. Och dessutom Mikk Pinnonen och Sasa Todosijevic. Av dessa tycker jag att tappat av Pavle känns tyngst. Pavle är ung och duktig med ytterliggare utvecklingspotential. Dessutom tycker jag att det är åt helvete att ytterligare en egen produkt lämnnar klubben. Men det är klart, om det var Pavles önskan att pröva vingarna i tyskland så hade förmodligen inte H43 så mycket att sätta emot. Tyvärr kan vi förmodligen lägga till Zoran Roganovic till de som lämnar klubben så småningom, men jag återkommer till det.
 
I det stora hela känns det som om H43 behållit sina styrkor och förstärkt med intressanta spelare. Dock med ett stort frågetecken för just högersex som jag varit inne på tidigare. Målvakterna är kvar. Simon Nyberg och Rasmus Johansson visade redan förra säsongen att de är duktiga elitseriespelare på vänstersex. På mittsex ser det riktigt intressant ut med Sebastian Geissler som nästan kan ses som ett halvt nyförvärv till denna säsongen. En skadefri Jacob Anderberg och en Elias Holmström med ett års erfarenhet från elitseriespel. Joakim Bååk, Fahrudin Zaimovic och Måns Gerdtsson finns alla kvar och tar förhoppningsvis alla kliv åt rätt håll.
 
Sen har vi då Zoran Roganovic. Spelaren som de senaste 11 åren varit H43:s stora superstjärna. Zoran aviserade redan efter avslutad kvalserie att han inte var helt säker på framtiden trots att han hade ett år kvar på kontraktet. En del rykten har också florerat i olika medier, men nu verkar det mer eller mindre klart att Zoran går till Lugi av alla lag.
 
Varför det blir så här kan man givetvis undra men jag har under dagen sett flertalet inlägg på twitter och nu även läst en kommentar här på bloggen från en besökare som antyder bakomliggande orsaker på styrelsenivå i H43. Nu är det väl för tidigt att grotta ner sig i det innan man vet om det verkligen stämmer, det kan ju vara så att Zoran helt enkelt vill flytta på sig. Men jag hoppas sannerligen att klubben är rakryggad nog att lägga korten på borden. Det har varit allt för mycket oroligheter i och kring klubben de senaste åren och nu får det någonstans vara nog. De negativa krafterna måste bort och de som jobbar i och kring klubben måste alla dra åt samma håll och endast ha H43:s bästa för ögonen.
 
OM det nu blir verklighet att Zoran lämnar, det är ju faktiskt inte helt klart än, så kommer det givetvis att innebära att bisarrt stort tapp rent sportsligt i det korta perspektivet. Man ersätter inte en spelare som varje säsong gör över 200 mål själv. Måns Gerdtsson är en duktig spelare till och från men jag har svårt att se Måns bära sitt lag på högernio i 60 minuter på det sätt som Zoran gjort. Och så här i slutet på juli så tror jag att klubben får det mycket svårt att hitta någon ersättare av rang.
 
I det lite större perspektivet så var skillsmässan mellan H43 och Zoran förr eller senare oundviklig. Nu måste övriga spelare kliva fram på ett annat sätt, och Zoran är dessutom 36 år fyllda och det går inte att bygga ett helt elitserielag kring en spelare som närmar sig slutet av sin karriär.
I det större perspektivet så måste klubben också börja bygga sin elitverksamhet på ett annat sätt. Zoran har inte bara varit kärnan i H43: spel. Han har givetivs attraherat såväl publik som sponsorer till viss del på egen hand. Nu gäller det att hitta andra vägar.
 
Personligen är jag inte överygad om att det bara är av ondo om Zoran lämnar laget. En superstjärna kan hämma andra spelare som nu istället måste kliva fram. På längre sikt måste klubben också bli bättre på att släppa fram sina egna produkter i större utsträckning än idag. Men inför den kommande säsongen är jag rädd att H43 försvagas spelmässigt på ett sådant sätt att det bara kan sluta med bottenstrid och en hotande degradering. Men jag hoppas verkligen att jag har fel.

RSS 2.0