Seger mot Lindesberg

En och en halv månads uppehåll kunde inte få H43 ifrån vinnarspåret i den allsvenska handbollen. Seger borta mot Lindesberg med 32-27. Men det var inte utan besvär. Och vad värre är att rapporterna talar om ett brutet nyckelben på lagets hittills bäste målskytt Joakim Bååk. Vi får väl avvakta läkarutlåtande något, men klart är att Bååk inte lär spela på ett tag, kanske inte mer den här säsongen.

Efter en trevande inledning av matchen gjorde H43 tre raka mål och skaffade sig en tidig 5-2 ledning. Men Lindesberg kämpade och slet och släppte aldrig iväg H43. Den trevliga liverapporteringen på H43:s hemsida talade om ett matchtempo i den första halvleken som vi sett väldigt lite av tidigare under säsongen.

16-12 ledning för blåklockorna i paus, och en förhoppning om en växande ledning i andra halvleken. Men Lindesberg fortsatte att strete emot, och knappt halvvägs in i den andra halvleken gör Konrad Rasmussen 20-21 och Lindesberg har rejäl kontakt. Men de fyra raka H43-mål som följde därefter blev direkt matchavgörande.

Kvällens seger är kanske inte säsongens mest övertygande. Men det är likväl en meriterande seger på bortaplan mot Lindesberg. Jag tycker också att det är glädjande att H43 så många gånger under säsongen visat sig vara det starkare laget i matcher som står och väger lite grann. Däremot kan det kännas frustrerande att man inte lägger i den lite högre växel man har i sig förrän man verkligen är tvungen till det.

Zoran blir H43:s bäste målskytt i matchen med sina sju mål. Men annars ska Jacob Anderberg har varit nyttig matchen igenom, såväl framåt som bakåt.

Noterbart från matchen i övrigt var att H43:s målvakt Viktor Nilsson född -94 fick spela ett par minuter och göra sin första räddning på a-lagsnivå!

Skönt med en seger i en omstart där man inte riktigt visste var man stod. Nästa gång väntar Kroppskultur på hemmaplan om en vecka. Alle man till Arenan då!

Åter till vardagen

Vm är över. Spaniens makalösa utklassning av Danmark i gårdagens final innebär att vi återgår till handbollens vardag. Elitserien startar om med full omgång på torsdag. Och för H43 är det dags för första allsvenska matchen på en och en halv månad.

En återstart efter ett längre uppehåll är alltid osäker. Trots träningsmatcher och hårda träningsperioder där allt fokus legat på att komma så väl förberedd som möjligt när det väl är dags igen är det helt omöjligt att veta var man står i skarpt läge. I just detta fall gör det knappast det lättare för H43:s del när man varit ensamma om ett långt uppehåll under tiden som konkurrenterna fortsatt spela matcher.

När man sätter sig på bussen för att ta sig de dryga 50 milen till Lindesberg så väntar ett möte med ett lag som var höstens absolut största besvikelse. Lif-Lindesberg spelade så sent som i våras kvalserien med en liten möjlighet att avancera uppåt i seriesystemet. Och för två säsonger sedan var man ett elitserielag. Då borde man, ekonomiska svårigheter till trots, vara betydligt bättre än det man presterade under hösten då man stundtals var i tabellens absoluta bottenskikt. Man har ineltt vårsäsongen något bättre och också avancerat från nedflyttningsplats. Ett Lindesberg på frammarsch väntar alltså ett H43 som inte vet vad dagsformen innebär.

H43 ska vara ett bättre lag än Lindesberg, och bör vinna morgondagens match med ett par mål, bortaplan till trots. Förra veckans träningsmatch mot IFK Kristianstad gav enligt rapporterna ganska många positiva besked. Man höll länge ganska jämna steg med ett förhållandevis ordinarie Kristianstad innan orken tröt och siffrorna sprang iväg. Det är inte illa mot elitserietvåan.

Vm i all ära. Men det är nu det är allvar igen!

Spelaromdömen

Tidigare säsonger har jag tagit för vana att betygsätta spelarnas insatser efter såväl hösten som fullgjord säsong. Med tanke på att H43 återupptar spelandet i allsvenskan på tisdag så här jag endast några dagar på mig för att sammanfatta de individuella insatserna från hösten.
 
Tidigare har jag betygsatt spelarna utifrån en femgradig skala mellan underkänd och landslagsklass. Denna gång tänker jag inte betygsätta spelarna utan endast skriva ett ömdöme, med några rader om hur jag tycker spelarna skött sig. Anledningen till det är att jag tycker att man lätt målar in sig i ett hörn med en betygskala. Zoran har kanske inte varit lika framträdande som vanligt, men vem håller annars landslagsklass om inte han. Ja, ni förstår nog hur jag menar.
 
1. Nebojsa Simic: Ung och okänd för de flesta kom han till H43 i somras. Sin roll som andre målvakt i det Montenegrinska landslaget till trots kände jag mig väldigt osäker på målvaktsidan. Något Nebojsa visat att jag inte hade behövt göra. Något ojämn kanske där han varvar fantomräddningar med att släppa in bollar han borde ta. Hur som helst har Nebojsa gjort en bra höst, och jag hoppas han får möjligheten att stanna kvar i H43 och utvecklas än mer.
 
4. Jacob Anderberg: Ny för säsongen från VästeråsIrsta. Har sina främsta styrkor i defensiven och inledde också säsongen strålande där han var navet i H43:s försvar. Tycker dock att formen varit nedåtgående och mot slutet av hösten överglänste Martin Karlsson honom allt som oftast. Visar ibland upp lite taskig attityd och tar många onödiga utvisningar.
 
5. Måns Gerdtsson: Fick mycket speltid under säsongens första matcher då Zoran Roganovic var skadad. Har blandat och gett med en högstanivå som är av högsta elitserieklass, och en lägstanivå då han är på gränsen till usel. Är fortfarande ung och kan förhoppningsvis slipa bort sina svagheter. En skadefri Måns Gerdtsson gör att Zoran Roganovic ska känna flåset i nacken!
 
6. Simon Nyberg: Efter att ha stått i skuggan av Niklas Gudmundsson i Lugi under många år tog Simon inför den här säsongen steget över till lokalkonkurrenten. Inledde säsongen skadad men har sedan stått för mängder av stabila insatser. Duktig kontringspelare och säker avslutare som offensivt varit mycket bra. Kanske inte lika bra defensivt men alls inte dålig.
 
7. Nemanja Cvetinovic: Målades upp som en riktig supervärvning när övergången till H43 var klar. Och därmed skruvades även förväntningarna upp rejält. Förväntningar som inte alls infriats om ni frågar mig. Nemanja gör alltid ett gott dagsverke defensivt där han också är väldigt användbar på många positioner, men offensivt har han med få undantag inte lyckats särskilt bra, och i vissa matcher har han varit direkt dålig i sina avslut. Än så länge är det verkligen inte tal om någon stjärnvärvning och kanske kunde pengarna Nemanja kostat investerats bättre. Men samtidigt vill jag tro att Nemanja har behövt hösten för att acklimatisera sig i Sverige, Lund och H43 och kommer att nå sin fulla kapacitet längre fram.
 
9. Adam Sandgren: Trodde mycket på att Adam skulle ta ytterliggare kliv i sin utveckling denna säsongen. Hittills har istället hans utveckling gått i stå. Tror i första hand att det beror på att han står i skuggan av främst Christoffer Geissler och kanske att han inte heller känner fullt förtroende från "Kos" Adam är ung och har vädligt mycket handboll i sig. Jag hoppas verkligen att han lyfter under våren.
 
10. Fahrudin Zaimovic: Har verkligen hittat rätt i sin roll som vänsternia där han fått ganska mycket speltid även om han konkurrerar på postionen med Joakim Bååk. Hans försvarspel känns klasser bättre jämfört med förra säsongen. Dock är han fortfarande för ojämn. Flera gånger lagets bäste spelare, men också flera riktigt bleka insatser.
 
11. Martin Karlsson: Martin har blivit något av personlig favorit sedan han kom till H43. Är en modern typ av mittsexa. Något mindre, men oerhört stark och rörlig. Den ena kämpainsatsen efter den andra är också sådant man som supporter älskar att se. Kommer inte att glömma höstens isats mot IFK Ystad i första hand. Martin var prickfri bakåt och gjorde sju mål framåt i vad som måste ha varit en av hans karriärs bästa insatser. Men liksom en del andra spelare i laget behöver Martin lyfta sin lägstanivå.
 
13. Robin Bergqvist: Har varit lite av en hjälpgumma på nio meter. Användbar spelare som kan spela där han behövs. Duktig handbollspelare som gör det man kan förvänta sig utan att det sprakar om insatserna! Har dock stundtals lidit av för lite speltid. Och jag ställer mig något frågande till värvningen av just Robin när en sån som Adam Sandgren redan fanns i truppen.
 
14. Victor Bruhn: 20-årig egen produkt som står på tillväxt bakom Jacob Anderberg och Martin Karlsson. Har fått mycket sparsamt med speltid, men någon minut här och där har det blivit. Under de träningsmatcher jag såg inför säsongen fick däremot Victor mer speltid och gjorde då bra insatser. Kan mycket väl bli ett intressant namn för framtiden.
 
16. Philip Ståhl: Efter två säsonger i skuggan av Espen Christensen har Philip fått betydligt mer speltid. Tycker defenitivt att Philip har tagit ett kliv i sin utveckling och gjort ett par fina insatser. Tyvärr för Philips skull känns det allt tydligare att "Kos" ser Nebojsa Simic som nummer ett på målvaktsidan.
 
18. Hampus Olsson: Högersexa från Trelleborg. Ung och oerfaren men med fin teknik och stor möjlighet att utvecklas. Övertygade väl inte riktigt i början av säsongen, och sedan har skador hållit honom borta från handbollsplanen.
 
19. Pavle Karacic: Högersexan som gjorde a-lagsdebut redan förra året är i mina ögon självskriven på högerkanten. Pavle har stor handboll i sig och jag hoppas verkligen att han får chansen att fortsätta utvecklas i H43 ett bra tag framöver.
 
21. Joakim Bååk: Lagets bästa målskytt under hösten inledde säsongen fullkomligt strålande. Sedan har speltiden gått upp och ner till stor del beroende på skadekänningar då och då. Utgör ett hot på vänsternio som H43 skrikit efter under flera år. Har en avslutsrepertoar från nio meter som få andra.
 
22.Christoffer Geissler: Lagkaptenen som knappt vet vad dålig inställning innebär. Christoffer Geissler gör alltid jobbet med den äran, såväl framåt som bakåt. Är knappst spelaren det sprakar om, och inte heller spelaren som märks tydligast i målprotokollet. Men "Stoffe" är navet i H43:s anfallspel och jag tror knappast att det finns spelare med bättre kaptens-egenskaper!
 
23. Zoran Roganovic: Missade ett antal matcher i säsongsinledningen, och var sedan förvånansvärt ringrostig när han återkom efter skada. Zoran har inte varit lika övertygande som tidigare, kanske främst för att han inte behövt. Men under höstens sista matcher började vi se lite av den gamla Zoran igen. Den Zoran som gör mål lite som han själv vill känns det som. Jämfört med de senaste säsongerna har Zoran i år kännts ännu bättre på att göra sina lagkamrater bra.
 
Det var mina åsikter om spelarnas insat under hösten. Inser att det säkert finns många andra som har andra åsikter. Ni är i så fall varmt välkommna att kommentera!
 
 
 
 
 

Dags att ta nya tag

Har inlett det nya året med tre veckors total bloggtorka. Knappast något jag hade för avsikt att göra, men har inte riktigt haft motivation och ork att skriva. Att H43 har uppehåll i allsvenskan är givetvis en av anledningarna men personligen känner jag att det snart får vara slut på bortförklaringar till att jag inte bloggar mer, eller också kanske bloggen börjar lida mot sitt slut. Jag kommer inte att sluta blogga mitt under pågående säsong, men sen ska jag nog ta mig en funderare hur jag ska ha det. Kan jag inte göra det bättre än vad jag gör nu så är det kanske lika bra att låta bli.

Vi befinner oss hur som helst mitt i en pågående vm-turnering. En turnering som också är anledningen till H43:s uppehåll i allsvenskan. Zoran Roganovic och Nebojsa Simic har spelat vm med sitt Montenegro, men tyvärr för de båda helt utan segrar. Tråkigt givetvis, men jag hoppas ändå att dem har kunnat njuta av att vara del av en vm-turnering. Och när de kommer hem till H43 så är det dags att hoppa på segertåget igen.

Vm har annars kännts ganska avslaget för egen del. Givetvis till stora delar på grund av att sverige inte deltar. Men kanske också lite grann för att Tv4 som har rättigheterna slaktar handbollen genom att med få undantag lägga matcherna i kanaler eller på webben där du måste betala för att se dessa. Tomas Axnér som är expert på Tv4 fösvarar kanalens beteende på twitter. Axnér som annars är mycket snabb till att framföra besk kritik mot media som inte ger handbollen det utrymme man förtjänar, kanske inte minst när det gäller sydsvenskan.. Känns som lite dubbelmoral och att sitta på två stolar.

Sidan om vm pågår faktiskt allsvenskan för fullt för alla lag utom H43. I kraft av fler spelade matcher så närmar sig de andra lagen H43. Och jag trodde nog att OV Helsingborg skulle kunna ta över serieledningen för en kort period. Men så kom en ganska oväntad förlust på hemmaplan mot Hästö igår. Och kanske innebär den förlusten att OV:s mikroskopiska chans att skaka H43 och närma sig dem försvann.

Nästa tisdag är det äntligen dags för H43:s herrar att dra på sig matchstället igen när man möter Lindesberg på bortaplan. Under uppehållet har man redan spelat en träningsmatch mot Malmö och på onsdag möter man IFK Kristianstad i Fof Arena. Hade varit roligt att se hur H43 står sig mot elitseriemotstånd men tyvärr hindrar mitt arbeta mig från att se matchen.
Matchen mot HK Malmö vann faktiskt H43, men då båda lagen enligt rapporter ska ha vilat en hel del spelare är det en seger som är svår att värdera.

RSS 2.0