Säsongen är över

H43 avslutade med flaggan i topp genom att besegra IFK Ystad med 29-26. Därmed kan man lägga den något jobbiga säsongen 2010-2011 bakom sig och fokusera på framtiden.

För första gången denna säsong missade jag faktiskt en hemmamatch. Det handlade inte om matchens betydelselösa karaktär då jag verkligen hade för avsikt att gå. Nej istället är det så att en ny H43 supporter kom till världen i måndags, och igår ville han gärna att pappa skulle stanna hemma. Så fick det givetvis bli och jag får nog erkänna att från och med nu och åtminstone 18 år framöver har H43 halkat ner ett snäpp på prioriteringstegen.

Hur som helst så verkar det som om Tomas Westerlund gick runt på mycket folk precis som jag önskade. Bland annat gjorde Gustaf Ekström 3 mål och fick troligen en hel del speltid vilket han inte fått på länge. Philip Ståhl stod i mål istället för Espen och gjorde en jättebra match. Att Philip Ståhl kommer igång är oerhört viktigt då Espen behöver kunna känna att det finns någon som kan ta över de dagar när han inte är som bäst.

Kollar man på gårdagens målskyttar så märks Christoffer Fors, Johannes Sandgren, Petter Strömberg och Gustaf Ekström bland de som gjorde flest mål. Dessa spelare är alla omkring 20 år och har verkligen framtiden för sig. Får dessa spelare vare skadefria och utvecklas på ett fint sätt kan de om låt säga 2-3 år utgöra stommen i vad jag hoppas vara ett ganska framgångsrikt H43. Dock behöver de stöd från äldre rutinerade spelare som Zoran och Nemanja, och kanske ytterlggare något nyförvärv. Men för att det ska bli verklighet måste man snarast förlänga med Christoffer Fors. Jag säger det igen, lyckas man inte är det tjänstefel och något jag skulle bli fruktansvärt besviken på!

Bäste målskytt av alla igår var Kalle Björkman. Efter en bedrövlig höst har Kalles formkurva verkligen pekat uppåt under våren. Och under kvalserien har han gjort ett par riktigt fina insatser. Jag hoppas att han är varm i sin H43 tröja nu så att han blir ännu bättre när nästa säsong startar till hösten.

För H43 är säsongen slut, men jag har inga tankar på att ta ett uppehåll med bloggandet redan nu. Sm-finalerna är en vecka bort och efter det hoppas jag kunna skriva om en del intressant nyförvärv och annat roligt. Framåt sommaren kan det däremot vara så att bloggandet går ner i en lägre takt, men det lär ni märka i så fall!

Säsongens sista match

Ikväll spelar H43 sin sista match för säsongen. Ett helt betydelselöst möte mot IFK Ystad väntar och risken att få spela för mer eller mindre tomma läktare får ses som mycket stor. Men för er som tvekar att gå till Fof Arena ikväll så tänk på att det dröjer nästan fem månader innan H43:s nästa tävlingsmatch. Tänk på att somliga spelare mycket väl kan göra sin sista match i den blå tröjan. Och dessutom kan jag tänka mig att Tomas Westerlund luftar bänken rejält. Kanske får vi se en hel del av H43:s framtidsnamn.

H43 har mot de allsvenska lagen verkligen visat klassen och på så sätt förtjänat sin elitserieplats på ett bra sätt. Det krampaktiga spelet man visade mot Kristianstad och Hammarby har varit som bortblåst. Idag kan man hoppas på att spelarna bjuder både sig själva och publiken på en skön avslutning på säsongen. Blir skönare att gå på semester med en bra prestation i minne!

För att minska risken för riktigt glesa läktare tycker jag faktiskt att H43 kunde tagit tillfället i akt att bjuda på entrén. På så sätt tror jag alla med H43 sympatier tagit sig dit och visat laget sin uppskattning för att man faktiskt klarat sig kvar i elitserien. Något jag hoppas blir fallet även om det kostar en hundralapp. Tänk på att vi inte får så många tillfällen att hylla våra blå! Dessutom kanske varje hudralapp man får in ikväll går till nästa års spelarbudget, då kan det väl vara värt ett besök i arenan!

Dessutom slog det mig precis att jag ikväll kan slå mig ner i min stol i arenan och kort och gott njuta av handboll. Detta är knappast något som varit en H43 supporter förunnat speciellt många gånger de senaste åren.

Dags att välja väg

Även om det faktiskt återstår en match av kvalserien och säsongen inte riktigt är slut så väljer jag att blicka framåt nu när det står klart att det blir elitseriespel även säsongen 2011-2012.

H43:s ledning har ett jättejobb framför sig för att stärka lagets position i handbollsverige. H43:s herrar är just nu ett lag som är för bra för allsvenskan men för dåligt för elitserien. Och härifrån finns det egentligen bara två vägar att gå. Antingen gör man ingenting särskilt, ersätter möjligen spelare som försvinner men stärker inte truppen nämnvärt. Då hamnar vi i samma situation nästa år och på sikt kommer laget att försvinna ur sverigetoppen.
Eller så ser man till att behålla en viss stomme av årets trupp, förstärker den på precis rätt ställen och tar ett avstamp mot att på nytt bli ett slutspelslag.

Givetvis vet jag att det sistnämnda inte gör sig själv. Det finns oerhört mycket att ta hänsyn till, inte minst ekonomi som inte får äventyras. Dessutom har man inte vetat förrän igårkväll vilken serie man kommer att spela i kommande säsong. Därför ligger man lite efter jämfört med många andra lag. Antalet lediga spelare minskar för varje dag som går nu!

Prio ett nu måste vare att förlänga med de spelare som varit bra i år och utgjort stommen i laget. Och här blir jag närmast förskräckt när jag läser dagens Sydsvenskan att Christoffer Fors kanske inte blir kvar då klubben för en tid sedan sagt att man inte vill ha honom kvar. Förvisso har man nu ändrat sig men frågan är om det är för sent? Missar man att behålla Stoffe ser jag det närmast som ett tjänstefel. Stoffe har varit i klubben sedan barnsben, har ett stort H43 hjärta och har denna säsongen tagit ett rejält kliv i sin utveckling och verkligen blivit en etablerad elitseriespelare. Han är fortfarande bara 20 år och kan ta ytterliggare flera kliv de närmaste åren. Stoffe har i mina ögon en potential att om ett par år knacka på landslagsdörren. Hur kan man då inte vara säker på om man vill ha en sån spelare i sitt lag. Förläng snarast!!

För övrigt har vi en stomme med Espen, Zoran och Johannes Sandgren som har kontrakt åtminstone över nästa säsong. Daniel Lindqvist har också kontrakt och som jag har varit inne på har jag inget emot att han blir kvar då han i sina bästa stunder är en lysande handbollspelare. Dock tycker jag hans roll ska ändras något så han blir mer av en komplementspelare och mindre en del av lagets ryggrad!

Jag har inte full koll på kontraktsituationer men har jag inte fel för mig har Johan Brännberg och Nemanja Milosevic utgående kontrakt. Frågar ni mig så tycker jag att man ska förlänga med Nemanja men inte med Brännberg. Johan Brännberg har nu haft två säsonger på sig att etablera sig i elitserien utan att riktigt lyckas. På en bra match går det fem dåliga och det håller inte, dessutom tar han upp en plats på en av de postioner där H43 är i störst behov av att förstärka!

Problempositioner inför framtiden blir mittsex och högersex. Om jag lyckats förstå mina efterforskningar rätt så har vi två spelare på vardera position här med kontrakt för nästa säsong. Nämligen Jens Eriksson, Petter Strömberg, Kalle Björkman och Fredrik Creutz. Här skulle man behöva förstärka med spelare som går rakt in i en startuppställning anser jag. Men det kan vara svårt när man redan har spelare som tar upp budgetutrymme.

Som sagt ett svårt jobb väntar. Men jag hoppas man lyckas så vi slipper bottenstrid och kvalserie ytterliggare ett år!


Elitseriespel även nästa säsong!

Så var det klart. H43 spelar i elitserien även nästa säsong efter att fullkomligt ha kört över Stavsten i dagens match. Glädje, lättnad ja givetvis kommer sådana känslor, men som det har utvecklat sig så känner jag snarast ett stillsamt konstaterande att det blir elitserien nästa säsong.

H43 gav aldrig Stavsten någon riktig chans, och med ett bra målvaktspel och lyckosamma kontringar rann siffrorna iväg ganska fort. Bäst i H43 var om jag förstått det rätt Espen Christensen och Christoffer Fors. Starkt av H43 att visa klassen trots allt nu i slutet av en annars ganska medioker kvalserie.

Nu återstår endast en helt betydelselös match mot IFK Ystad på fredag innan vi kan sammanfatta säsongen 2010-2011.

Klart ikväll

Så fortsatte då andra resultat att gå H43:s väg. Hammarbys seger mot Önnered och IFK Kristianstads seger mot IFK Ystad gör att H43 ikväll kan säkra elitseriekontraktet. Och det räcker faktiskt med oavgjort för att få den enda poängen som krävs. Ska också passa på att ge Kristianstad en eloge för att man stått upp bra på ett sportsligt sett denna säsongen även efter att den egna elitserieplatsen var säkrad. Har tidigare antytt att jag tyckt Kristianstad ibland har en tendens att uppträda osportsligt när chansen ges. Detta får jag nu be om ursäkt för!

Det är lätt att säga att H43 9,5 gånger av 10 ska vinna mot Stavsten. Ett Stavsten som ofta har svårt att få ihop till en full bänk. Men H43 har som bekant åkt på en riktigt känga nere i Trelleborg tidigare denna säsongen, låt vara i en träningsmatch. Nu gäller det att man är ödmjuka och spelar för att vinna. Inte gå in med inställningen att avgöra fort och och vinna överlägset.

H43 spelade ganska hyfsta i senaste matchen hemma mot Önnered. Och man måste fortsätta på den inslagna vägen. H43 har efter en säsong i elitserien ett högre tempo och en annan fysisk intensitet i sitt spel. Trycker man bara gasen i botten från början och spelar sitt spel ikäll så ska nog detta gå vägen.

Skulle det bli klart redan ikväll väntar nästa fas i handbollsäsongen. Att forma laget inför kommande säsong. Och här har H43:s ledning ett digert jobb framför sig. För nu måste något göras, ett par nyförvärv som spetsar truppen behövs. För inte ska det väl behöva bli en tredje säsong i rad med bottenstrid och nervigt kval.

Men nu tar vi en sak i taget. Låt oss få jubla ikväll!

Åk till Trelleborg

Jag skrev i ett tidigare inlägg att H43 möter Stavsten på tisdag. Det är fel. Det är onsdag 27/4 som gäller och inget annat. H43 anordnar nu en supporterresa för denna match. Gå in på www.h43.nu och läs mer. Är någon intresserad så se till att anmäl er senast på tisdag. Det kan ju faktiskt var så att H43 säkrar elitserieplatsen på onsdag, då är det trevligt att kunna ge laget sitt stöd, och eventuellt kunna fira ett säkrat elitseriekontrakt. Övriga kvalseriematcher spelas redan tisdag. Om Kristianstad slår IFK Ystad, och Hammarby slår Önnered så har H43 allt i egna händer på onsdag!

Årets kvalserie har fått en ganska märklig händelseutveckling med blåa ögon sett. H43 har verkligen inte presterat på topp och ändå ska nu mycket till för att man ska missa förnyat kontrakt. Jämför med förra året då H43 bortsett från första matchen mot Tumba faktsikt presterade vad man skulle. Då hade man ändå kniven på strupen in i det allra sista. Kanske är det så att skillnaden mellan elitserien och allsvenskan är ännu större i år!

På slutspelsidan är det ganska troligt att Sävehof säkrar en plats i sm-finalen idag. Lite synd i så fall då det är roligt med levande semifinaler med ovisshet in i det sista. Men Sävehof är för bra för Drott. Drott som hade sin chans i den första semifinalen i Göteborg. Hade man lyckats vinna den hade man satt en helt annan press på Sävehof. Nu kan Sävehof spela betydligt mer avslappnat. Även om Drott skulle skrälla och vinna borta idag, så finns det inte på kartan att Drott vinner tre raka matcher mot Sävehof.

Den andra semifinalen är mer oviss. Men jag tror och hoppas att Guif går vinnande ur den striden. Hoppas gör jag av den andledningen att Guif är ett bättre handbollslag som spelar trevligare handboll än Alingsås. En sm-final mellan Sävehof och Guif kan bli riktigt välspelad och trevlig!


Lite av varje

Satt tidigare ikväll och tittade på semifinalen mellan Alingsås och Guif. Tyckte att detta faktiskt var riktigt trevlig handbollsunderhållning. För handboll när den är som bäst är tuff och tajt, böljande fram och tillbaka, inte nödvändigtvis felfri rent spelmässigt. Och nu börjar ju även slutpspelstämningen komma med på allvar. Säga vad man vill om Nolhagahallen i Alingsås, men som supporter i Lund blir man inte så lite avundsjuk på stämningen där publiken bär fram sitt lag!

Matchserien mellan Guif och Alingsås har alla ingridienser för att bli en spännande triller i fem akter. Guif har på pappret ett något bättre lag. Men jag är tämligen säker på att skillnaden mellan lagen är så liten att hemmaplansfavör fäller avgörandet i varje match. Med andra ord avgör Guif i den femte matchen hemma i Eskilstuna!

Som suporter till ett lag i kvalserien blir man brutalt påmind om hur lång bit ens lag har upp till sverigetoppen när man tittar på slutspelet. Skillnaden i tempo, intensitet, passningskvalité ja listan kan göras hur lång som helst, är avsevärd. Av de kvalserielag jag sett är det väl möjligen Kristianstad som en bra dag kan närma sig denna kvalitén.

Och appropå kvalserien så hade H43 på nytt flyt med övriga resultat. Stavsten slog IFK Ystad hemma i Trelleborg med 29-27. Något oväntat faktiskt. För H43:s del räcker det i praktiken med att vinna mot just Stavsten på bortplan på tisdag. Då har man minst 2 poängs försprång och dessutom en hel del plusmål att gå på. Detta ska man väl ändå inte kunna missa nu!

Och sist men inte minst vill jag passa på att önska alla mina läsare en riktigt glad påsk! Trevligt att se att ni läsare blir allt fler. Sprid gärna ryktet om min blogg till alla dem som kan tänkas ha intresse i att läsa den. Ju fler ni är som läser desto roligare blir det att skriva!
GLAD PÅSK!

Elitserieklass

Jag har länge efterlyst att H43 ska visa att man förtjänar att vara kvar i elitserien nästa år. Idag tog man i alla fall ett stort steg i den riktningen när man besegrade Önnered med 34-24 och åtminstone visade att man är för bra för allsvenskan!

H43 kopplade ett grepp direkt genom stänga till bakåt och sätta upp ett bra tempo framåt. Och redan efter knappa tolv minuters spel tvingas Önnered ta time out när det står 9-3. Därefter jämnas spelet ut något men det känns ändå som om H43 hade taktpinnen hela tiden.

Fick känslan av att H43 vågade spela ut på ett helt annat sätt nu när motståndet på pappret var något sämre. Bortsett från några svackor så utnyttjade man hela laget offensivt på ett sätt jag inte sett på hela säsongen tidigare. Tycker samtliga spelare ska ha godkänt idag, men ett särskilt plus går till Johannes Sandgren.

Jag skrev inför matchen att försvarspelet endast skulle få godkänt om man släppte in som mest 25 mål. Nu släppte man in 24, men likförbannat känner jag att det finns mer att hämta. Missförstå mig inte, det är givetvis inte dåligt försvar idag, men mellan varven känns det som om man blir bekväma och låter Önneredspelarna härja lite väl fritt. Det ska kosta på att göra mål mot H43.

Kul att många fick speltid. Oscar Jensen fick spela hela andra halvlek och gjorde det alldeles utmärkt på vänsterkanten. Var inne på det redan tidigare i veckan men på vänster6 har vi god återväxt. Johan Brännberg fick riktigt mycket speltid och gjorde det också bättre än på bra länge. Kanske behöver Johan den lilla extra tiden han får på sig mot ett allsvenskt försvar jämfört med ett elitserieförsvar. Har länge sett att det finns mycket handboll i Johan Brännberg, men många gånger går det en tiondels sekund för långsamt i allt, kanske hade han mått bra av att börja om i allsvenskan på nytt!

Nu gäller det att hålla den här nivån i de två matcher som är kvar. Man har allt i egna händer och bör rimligtvis klara av det här nu. Spelarna får nu njuta av lite påskledighet i lugn och ro, sen väntar 120 minuters handboll där man ska ge allt innan säsongen är slut.


Kniven på strupen

Idag väntar Önnered på hemmaplan. Och nu är det verkligen kniven på strupen som gäller. Förmodligen inte bara ikväll, utan i alla av de tre återstående matcherna. Med lite flyt kan man faktiskt ha råd med en förlust till och med, men det får va slut på livlinorna nu. Slut på att lita på hjälp från andra lag. Det är dags att prestera och visa att man vill vara ett elitserielag även säsongen 2011-2012.

H43 inledde kvalserien precis som man skulle. Tre möten med allsvenska lag gav tre segrar och man visade att där finns en skillnad mellan elitserien och allsvenskan. Därefter har man mött elitseriemotstånd i fyra matcher via dubbelmöten med Hammarby och Kristianstad. Och tyvärr får man nog konstatera att H43 tyvärr inte är tillräckligt bra just nu för att slå andra elitserielag. Nu gäller det att visa att man på nytt är tillräckligt bra för att slå de allsvenska lagen. Då det bara är någon vecka sen man vann senast mot tex. Önnered, bör man ju faktiskt ha ett viss psykologiskt övertag.

Inga nya skador eller sjukdomar rapporteras det om, så man lär komma till spel ordinarie. Skönt så långt. Men så gäller det också att prestera som om man är frisk och hel. Allt för många spelare har presterat långt under sin normala standard egentligen hela kvalserien.

Ikväll MÅSTE man få ordning på försvarspelet igen. I mina ögon var det längesen H43 spelade ett bra försvarspel. Det är allt för snällt och lojt, för många som inte är på tå tillräckligt mycket. Motståndarna måste få kämpa mycket mer för sina mål. Det ska göra ont att komma för nära, utan att man för den sakens skull spelar fult! Någonstans drar jag gränsen vid 25 insläppta mål ikväll, får man till försvarspelet ska man inte behöva släppa in mer än så!

Anfallspelet har ju annars varit sorgebarnet hela säsongen. Men i det fallet får man snarare acceptera läget. Här gäller det istället att utnyttja det man är bra på. Man får inte börja göra indivduella prestationer ensam mot två fyrtorn till försvarspelare. Man får inte slå passningar på chans eller vinst och förlust. Istället måste man ha tålamod, vårda bollen och utnyttja hela laget till läget kommer.
Framförallt måste man minimera de tekniska felen. Det har varit alldeles för många passningar i golvhöjd på sistone. Och då de dessutom kommit vid helt ohotade lägen på 12 meter så är det åt helvete för dåligt!

Vid seger ikväll kan vi nog räkna bort Önnered. Då handlar det om H43 och IFK Ystad. Och något annat än seger finns inte i mina ögon, men visst är jag orolig. Det har kostat på att vara H43 supporter hela säsongen, och på något sätt når det sin kulmen nu! Det är knappast så att jag kommer att njuta av handbollen under de tre matcher som är kvar. Men stötta kommer jag, och jag hoppas fler med mig.


En extra chans?

Det kan faktiskt vara så att H43 nu spelar om två elitserieplatser istället för en. IFK Tumba som tog direktplatsen från allsvenskan har nämligen fått avslag om att spela hemma i Tumba Idrottshus. Nu måste man innan den 30:e april hitta en annan hemmahall som blir godkänd. Gör man inte det kommer Tumbas elitserieplats att tillfalla det lag som hamnar på fjärde plats i kvalserien.

Nu hoppas jag förstås att H43 kommer trea och att de sportsliga förusättningarna får avgöra. Vore oerhört synd om "sämre" handbollslag får spela i högsta serien pga. byråkrati. Men samtidigt är regler till för att följas. Och jag tycker det är bra att Tävlingskommitén faktiskt markerar att slitna idrottshallar med ribbstolar på väggarna inte hör hemma i landets högsta handbollsliga!

För H43:s del gäller det att lägga allt detta åt sidan. Det är fortfarande tredje platsen som gäller. Nu ska man ordna detta av egen kraft och förtjäna sin plats. För nog ordnar Tumba detta på något sätt. Har för mig att man senast man var i elitserien säsongen 2008-2009 spelade ett antal matcher i Södertälje, men jag kan ha fått det om bakfoten!

Läste idag i Vestmanlands tidnings internet del att Andreas Bamberg nästa säsong återvänder till IVH Västerås. Efter ett antal säsonger i skåne, först IFK Trelleborg och sen H43 vänder han hemåt och ser bland annat fram emot spel med sin bror. Jag vill givetvis passa på att tacka Andreas för tiden i H43 även om den inte alls blev vad vare sig vi supportrar eller Andreas själv hade hoppats på. Han hann dock visa klassen under de 8 matcher han hann spela i höstas innan korsbandet gick av.
För H43:s del tror jag dock att detta inte behöver vara negativt. Christoffer Fors har utvecklats på ett alldeles lysande sätt under året och avsaknaden av Andreas Bamberg har känts allt mindre. Bakom honom finns dessutom Oscar Jensen som ett alldeles utmärkt komplement. Att inte förlänga med Bamberg bör rimligen frigöra lite pengar för ett nyförvärv på en position där det bättre behövs.

Har under i stort sett hela säsongen gnällt på H43:s hemsida. Dålig uppdatering och avsaknad av relevant information är de största problemen. Jag tycker mig faktiskt ha märkt ett litet lyft nu under kvalserien. Något frekventare uppdatering och en del inför rapporter som jag tidigare saknat. Men just den informationen som att Andreas Bamberg är klar för Västerås, och tidigare att Ola Anto återvänder till Lindesberg är sådant som jag vill kunna läsa om på H43:s hemsida, och om detta nämns inte ett ord än så länge. Kom igen H43, ge oss supportrar en chans att följa vad som händer i vårat favoritlag!

Bedrövligt, IGEN!

27-20 blev slutade matchen borta mot Kristianstad. Och då ska man ha klart för sig att de siffrorna är i underkant. Med bara 5 minuter kvar av matchen ledde Kristianstad med 26-16.

Att förlora borta mot Kristianstad är ingen stor sak egentligen. Det har jag varit inne på förr. Kristianstad har många duktiga spelare och en fanatisk hemmapublik som lyfter fram laget. Men man kan förlora på olika sätt. När jag satt och följde dagens match på Heh:s onlinerapportering så kändes det aldrig som om H43 var riktigt nära. En otroligt hög felprocent är ett ständigt närvarande moment i H43:s spel. Det börjar med att Daniel Lindqvist har två tidiga passmissar och sen fortsätter det så. Här är man inte elitseriemässiga just nu och därmed har man kanske inte ett övertag heller på de allsvenska motstånd som nu väntar i tre matcher.

Zoran bäste målskytt med 5 mål. Men då ska man ha klart för sig att 4 av målen är straffmål, alltså endast 1 spelmål och Zoran Roganovic har det fortsatt tungt i kvalserien. Utöver detta gjorde ingen 9meterspelare mer än 2 mål. Då förstår ni att H43 anfallspel inte kom någonstans denna gången heller!

Bakåt har det möjligen varit lite bättre. 27 insläppta mål borta mot Kristianstad är inte direkt dåligt, men kanske några för mycket för att riktigt ge sig själv chansen att vinna!

För övrigt gick resultaten idag H43:s väg. IFK Ystad hade inte skuggan av en chans mot Hammarby och föll med 22-31. Därmed kan IFK Ystad inte ta fler poäng än H43 rent teoretiskt. Men det gäller ju för H43 att vinna mot Önnered och Stavsten på vägen till en direkt avgörande match mot IFK Ystad. För troligtvis kan vi räkna med att det blir så. Ystad har förvisso Kristianstad kvar att möta, men då känslan närmast är att Kristianstad satt någon prestige i att vara osportsliga när tillfälle ges så ska vi inte räkna med att de ställer upp med bästa laget och ger allt mot IFK Ystad!

Önnered blandade sig förvisso i leken också idag genom att slå Stavsten med 34-22. Men Önnered har i tur och ordning H43, Hammarby och Kristianstad kvar att möta. Så att dem ska ta tillräckligt många poäng i dessa matcher får ses som direkt otroligt!

12 dagar och 3 matcher. Det är vad som återstår av årets säsong för H43. Nu är det dags att bekänna färg och visa att man klarar av hantera den uppkommna situationen. Visa att man förtjänar en elitserieplats nästa säsong. Vinner man inte mot Önnered, Stavsten och IFK Ystad har man inte där att göra!

Överraska positivt

Dags för den 6:e omgången av kvalserien ikväll. För H43:s del väntar bortamatch mot Kristianstad. Redan på förhand är detta troligtvis kvalseriens svåraste match. Och med tanke på den minst sagt tveksamma form H43 visat på sistone så ska det väl närmast till ett mirakel för att H43 ska vinna eller åtminstone ta poäng. Men någon gång ska man ju också överraska positivt!

I och med Önnereds seger över IFK Ystad i torsdags ser det något bättre ut för H43:s del. Nu "räcker det" att man vinner de tre sista matcherna mot de allsvenska lagen för att på nytt säkra elitseriespel nästa säsong! Men det kan vara nog så svårt när nerverna blandar sig i! En seger ikväll hade betytt en enorm arbetsro inför kvalseriens avslutning!

H43 har haft otroligt svårt att övertyga hela våren egentligen. Någon enstaka match här och där där man har fått spelet att stämma har sedan följts upp av den ena bedrövliga insatsen efter den andra! Många gånger är det anfallspelet som är akilleshälen, och det är ingen nyhet att H43 inte har rätt spelare för att spela en attraktiv anfallshandboll. Vad som är mer oroande tycker jag är att man på senare tid inte stått upp tillräckligt bra defensivt. Oinspirerat, lojt och alldeles för snällt försvarspel, vilket dessutom har gjort livet surt för våra målvakter. Och hur man kan uppträda oinspirerat och lojt i en kvalserie när elitserieplatsen står på spel är för mig en stor gåta. Då är man troligen inte rätt person för uppgiften!

Efter senaste förlusten mot Hammarby var jag mycket kritisk både till enskilda spelares insatser, men också mycket till Tomas Westerlunds coaching. Det är jag fortfarande, men med lite distans till det så ska man också ha klart för sig att Tomas har vad han har i truppen. Och när de på förhand bästa spelarna sviker så har han inte mycket annat att kasta in. Men snälla Tomas, om H43:s spel havererar i eftermiddag, vänta då inte med Time Outen tills det är fyra minuter kvar!

När H43 spelar brukar förhandssnacket handla mycket om att fler spelare än Zoran Roganovic måste leverera. Det gäller givetvis också för dagens match. Men kanske ska man nu också nämna att H43 måste få igång Zoran på allvar. Han har inte varit till sin fulla rätt i kvalserien och vill man vara grym så kan man säga att utan Zoran i normal form har H43 det väldigt svårt. Kraven på Zoran känns ibland orimliga, och tyngden på hans axlar i detta utsatta läget måste vara enormt. Efter förlusten mot Hammarby i onsdags var Zoran den spelare som dröjde sig kvar längst ute på planen efter matchen. Och när han till slut vankade av in mot omkläddningsrummet var det med tårar i ögonen. Hade samtliga H43 spelare brytt sig så här mycket har jag svårt att tänka mig att H43 befunnit sig i denna utsatta situation!

För H43:s del är nästan matchen i Ystad mellan IFK Ystad och Hammarby nästan lika intressant som den egna idag. Gör Hammarby bara vad dem ska nu så försämras Ystads chanser ännu mer. En vinst skulle tvärt emot ge dem vittring och kanske slår man då Kristianstad också av bara farten. Men oavsett vilket så har H43 fortfarande allt i egna händer. Ta tag i saken och vinn era egna matcher så behöver vi inte bry oss om andra resultat!


Flyt med resultaten

Precis som i slutet på elitserien får nu H43 hjälp av andra lag. Önnered gjorde precis det jag hoppades på och slog IFK Ystad. Förvisso gör detta att även Önnered närmar sig H43, men framförallt gör det att 12 poäng alla gånger kommer att räcka för att spela i eliteserien även nästa säsong. För H43:s del innebär det segrar mot de allsvenska lagen i de tre sista matcherna. Då hamnar man på just 12 poäng. Pressen minskade något inför bortamatchen mot Kristianstad på söndag!

Ser man till helheten är det givetvis roligt med en jämn kvalserie. På sikt hoppas jag också att de allsvenska lagen blir så mycket bättre att de på allvar kan utmana elitserielagen när det är dags för kvalserie. När så sker hoppas jag bara att mitt eget lag inte är inblandat i kvalstriden längre!

Kvalserien tycker jag defenitivt är här för att stanna. Om skillnaden mellan elitserielagen och de allvenska lagen jämnas ut något så har serien potential att bli riktigt het. Kolla bara på hockeyns kvalserie som vissa år känts hetare än hockeyns slutspel.

Däremot försvinner nu slutspelserien. Helt rätt om du frågar mig. Nackdelarna har klart övervägt fördelarna. Nu återgår man istället till en rak kvartsfinal i bäst av fem matcher. Här hade jag dock kunnat tänka mig bäst av sju matcher för att på så vis utöka antalet matcher.

Poolspelet blir kvar. 32 matcher för varje lag i elitserien där du möter vissa lag 2 gånger och andra 3. För min del är det helt okej att poolspelet blir kvar. Handbollen behöver spela många matcher anser jag. Dock förstår jag precis som många andra att ett poolspel aldrig kan bli helt rättvist rent sportsligt. Men att det skulle bli för många matcher köper jag inte. Spelare på den här nivån ska klara av att spela 2 matcher i veckan. Och visst ska där finnas 16 veckor på året att spela seriespel på. Förläng säsong om problem uppstår!

Ola Anto återvänder till Lindesberg efter bara en säsong i H43. Inget jag gråter över om ni frågar mig. Ola gjorde att par bra matcher som den försvarsgeneral han var tänkt i början av säsongen. Men efter Nemanjas comeback blev speltiden allt mindre. Nu på slutet har dessutom Petter Strömberg förpassat Ola Anto till läktaren. Tack för den här säsongen Ola och lycka till i framtiden!

Bedrövligt H43

H43 är nu illa ute i handbollens kvalserie. Om IFK Ystad slår Önnered imorgon så är H43 nere på fjärde plats. En fjärdeplats som om den skulle bestå när serien är slutspelad betyder degradering till allsvenskan. Nu är jag väl medveten om att det återstår fyra matcher för H43:s del. Och om man skärper till sig i kombination med lite flyt med övriga resultat så kan detta mycket väl gå vägen ändå. Det stora problemet är H43 knappast känns elitseriemässiga just nu!

Första kvarten i dagens match mot Hammarby gör man helt okej. Jag har för mig att man har ledningen med 10-6 och dessutom är känslan att man har ganska bra kontroll på händelserna. Vad som händer sen är för mig en gåta! Man slappnar av i försvaret och framåt vågar man ingenting.

Direkt efter slutsignalen tänkte jag mig ett inlägg där inte en endaste spelare skulle få godkänt för dagens insats. Men med lite distans till det hela så gör faktiskt Zoran och Jens Eriksson godkända insatser, men inte mycket mer. Johannes Sandgren har ett par bra minuter i första halvlek men försvinner sen bort alldeles för mycket för att få godkänt.

Min käre hackkyckling Daniel Lindqvist gör på nytt en riktig jävla plattmatch. Både framåt och bakåt spelar han en bedrövlig alibi handboll. Med andra ord så var han där men han gjorde ingenting. Ofta på fel ställe och långsam i fötterna i försvaret. Och framåt flyttade han mest boll och utgjorde inget egentligt hot.
Jag är tämligen säker på att den som är mest frusterad över situationen är Daniel själv. Vi vet ju att han kan så mycket bättre. Men att han i nuvarande form får så mycket som omkring 45 minuters speltid är inget annat än ett riktigt jäkla tjänstefel av Tomas Westerlund.

Och när vi ändå är inne på Tomas Westerlund så är coachinginsatsen idag möjligen ännu mer bedrövlig än spelet på plan. Alla ser att H43:s offensiva spel havererar i andra halvlek. Ändå dröjer det till den 26:e minuten innan han begär timeout. Man ligger då under med tre mål och har fyra minuter på sig att rätta till detta. Jag begriper inte detta? Dessutom tycker jag inte han matchar laget rätt. Har fått höra ett litet rykte från en andrahandskälla om man kan säga så, att det finns ett visst missnöje hos vissa spelare, långt ifrån alla, med att Tomas har sina favoriter som får mängder med speltid oavsett dagsform. Vågar jag gissa att Daniel Lindqvist i så fall är Tomas Westerlunds favorit?

Tyvärr är det många H43 spelare som inte direkt prickat formen nu när det gäller som mest. Jag skrev inför matchen att Espen inte riktigt varit till sin fördel i kvalserien. Det var han inte ikväll heller utan överglänstes snarare av Philip Ståhl som kom in i andra halvlek. Dock kan det inte vara lätt att vara målvakt bakom ett lojt och oinspirerat försvar!

Jag är uppenbart oroad att detta slutar på värsta tänkbara sätt för H43. Dagens förlust blir egentligen ännu värre då det inte kändes som om Hammarby gick riktigt "all in" inför matchen. Johan Pilfalk var inte ens med, och Albin Tingsvall spelade endast sporadiskt!

Blickar man framåt så finns följande orosmoln. Det finns just nu inte på kartan att H43 skulle kunna rubba Kristianstad på bortaplan på söndag! Det troliga är då att man med tre omgångar kvar står på 6 poäng. IFK Ystad kan i värsta fall ha 10 poäng. Problemet som dyker upp nu är att Hammarby och IFK Kristianstad mer eller mindre är klara för elitserien nästa år. Matcherna framöver blir alltså inte lika betydelsefulla. Och då man har IFK Ystad kvar att möta, i båda fall i Ystad dessutom så föreligger stor risk att Ystad tar chansen att knipa några extra poäng. I så fall ligger nog H43:s hopp i att Önnered eller Stavsten överraskar mot IFK Ystad och tar en seger.

Det kommer att bli 17 ruggigt nervpressande dagar innan kvalserien är slut!

En seger vore lämpligt

Efter en fin start på kvalserien med tre raka segrar mot de allsvenska lagen har H43 nu efter två raka förluster satt sig i en situation där det kan krävas seger ikväll. Även vid förlust ikväll kan läget i slutsändan reda upp sig men då är man beroende av resultat i övriga matcher framöver. Vi en seger ikväll har man fortfarande allt i egna händer!

H43 har nu mött Hammarby tre gånger denna säsongen. Samtliga har slutat med knappa förluster där man tappat matcherna i slutskedet. I lördags ska man i och för sig vara tacksamma att man överhuvudtaget var med i matchen i slutskedet. 12-3 efter 19 minuter talar sitt tydliga språk, bedrövligt. Därefter spelade man tydigen riktigt trevlig handboll och hade 23-23 efter 56 minuter. Ikväll gäller det främst att ta med sig andra halvlek från i lördags.

En tanke som slagit mig nu i kvalserien är hur H43:s spel faktiskt ändrat sig lite. Under hösten och delar av våren har H43 oftast haft ett hyggligt niometerspel. Det är ju också här vi har våra på förhand bästa namn. Problemet har varit att anfallen varit alltför lättlästa. Motståndarna har en bit in i matcherna raderat ut anfallspelet då alternativen varit få, kantutspelen och linjeinspelen oftast lyst med sin frånvaro.
Nu har läget istället blivit det omvända. Jag tänker närmast på matchen mot Kristianstad där Christoffer Fors och Kalle Björkman var bästa H43:are. Och i matchen mot Hammarby firade Jens Eriksson på linjen en hel del triumfer. Vågar vi hoppas att det ena inte behöver utesluta det andra ikväll. Vad sägs om ett rörligt och tempostarkt niometerspel i variation med utspel till kanterna och inspel till linjen.

Försvarspelet har lyft något de senaste matcherna. Men jag tycker fortfarande att det är lite för snällt! Motståndarnas nior ska inte få komma in på åtta meter och skjuta, i det läget måste man ut och smälla på! Annars blir det svårt för Espen att komma åt bollarna. Espen som kanske inte varit som bäst heller nu under kvalserien. Dags att spika igen nu tycker jag!

Ikväll är det dags att visa att vi hör hemma i elitserien. Såväl spelare som publik. Spelarna ska göra sitt på planen. Och på läktarna är det dags att stötta laget och visa att vi vill ha dem kvar i elitserien. Alla ni som var på matchen mot Kristianstad. Visst var det häftig stämning även om det inte direkt gagnade H43.

Silly season

Även om det återstår ett par veckor av säsongen för de flesta lag har det redan nu börjat röra sig rejält gällande nya kontrakt, övergångar och rykten. Jag ska erkänna att jag är löjligt förtjust i det som kallas Silly season. Alla spekulationer och gissningar gör att säsongen på något sätt fortsätter även när den är slut. Dessutom kan man ju ta sig friheten i att drömma om sitt lags slagkraftighet inför nästa säsong om alla ens drömvärvningar slår in.

H43 är för andra säsongen i rad i en lite jobbig situation. Eftersom man i skrivande stund inte vet vilken serie man kommer att spela i nästa säsong är det mycket svårt, kanske nästintill omöjligt att få nyförvärv att skriva på ett kontrakt! Dock hoppas jag verkligen att jobbet är inlett, kontakter är tagna och att man åtminstone ställt en förfrågan till de intressanta spelare som skulle kunna vara aktuella.

I dagsläget har H43 egentligen en ganska intressant mix av gammalt och ungt. Därför måste prio ett vara att se till att rätt spelare stannar kvar. Jag vet inte speciellt mycket om enskilda spelares kontraktsituationer mer än att Zoran har 3 år kvar, Daniel Lindqvist 2 år och Espen också 2 år. Som säsongen har utvecklat sig så hoppas jag framförallt att man ser till att förlänga med Christoffer Fors, Johannes Sandgren och Petter Strömberg om dessa inte redan har kontrakt inför kommande säsonger.

Om H43 lyckas göra klart med fyra nyförvärv på rätt positioner inför kommande säsong anser jag att det ser riktigt bra ut.
På målvaktsidan behöver vi en bättre back-up till Espen. Philip Sthål är förvisso ung och utvecklingsbar men hade förmodligen mått bättre av att få utveckas mer i lugn och ro. När det gäller målvakter vet jag om att det är tveksamt om David Andersson i Hk Malmö får nytt kontrakt, honom hade jag gärna sett i H43, då hade vi haft ett komplett målvaktspar. En ännu bättre värvning hade förmodligen varit Daniel Johansson i Guif som inte får förnyat kontrakt vad det verkar, men detta känns som ett riktigt långskott.

Vidare anser jag att H43 skriker efter en riktigt bra spelfördelare på mittnio. Varken Daniel Lindqvist eller Johan Brännberg har lyckats bli den Calle Tagesson vi hade för ett par år sedan. På sikt tror jag att Gustaf Ekström kan ta den rollen, men han behöver att par år på sig. Här tycker jag defenitivt att man ska förhöra sig med Konrad Rasmussen som lämnar Ystads IF. Konrad har kört fast lite i YIF men är en mycket kompetent spelmotor som jag tror skulle kunna få en nytändning med ökat förtroende i H43.

Sen behöver man också en bättre mittsexa, åtminstoen offensivt. Förvissor tror jag stenhårt på Petter Strömberg inför framtiden. Men jag tror också att han skulle behöva en mer rutinerad spelare att luta sig mot under några säsonger. Och Jens Eriksson är alldeles för ojämn för att vara den spelaren. Här kommer min största drömvärvning för nästa säsong in i bilden då Olof Ask troligen inte får nytt kontrakt i danska Ålborg. Olof har ju ett förflutet i H43 och kanske klappar fortfarande hjärtat lite blått. Jag tycker åtminstone att man ska förhöra sig. Sen kan man givetvis inte mäta sig med lönerna i Danmark, men Olof fyller 30 nästa år och har en gedigen utbildning i botten, kanske kan man locka med en inslussning i arbetslivet på hemmaplan!

Sist men inte minst behöver vi också en ny högersexa! Fredrik Creutz och inte minst Kalle Björkman har haft otroligt svårt att övertyga. Till deras försvar kan visserligen nämnas att det nog inte är så lätt att spela högersexa med Zoran bredvid sig på nio meter då han hellre går inåt i banan. Men det är knappast så att dessa båda herrar har tagit chansen då lägena kommit. Här har jag ingen direkt drömvärvning då jag inte vet vilka som är tillgängliga på marknaden.

Passar också på att nämna att den svenska handbollen och inte minst lundahandbollen troligtvis får njuta av Kim Ekdahl Du Rietz ytterliggare en säsong. Sportbladet gick ut med nyheten i torsdags. Och jag kan nämna att jag hörde detta några dagar innan från en som jag betraktar det mycket säker källa! Roligt för lundahandbollen och hela elitserien. Precis detta som behövs om vi ska ta steget mot en proffsliga. I detta fallet lär det vara vår "glasmästare" Arne Paulsson som lättat på börsen igen!

Osportsliga förutsättningar

Slutspelsseriens vara eller icke vara har diskuterats flitigt bland oss handbollsvänner den senaste tiden. Dock tror jag att ju längre tiden går ju mer överrens blir alla att till nästa säsong måste vi återgå till ett traditionellt kvartsfinalspel.

Om vi börjar med att prata positiva bitar kring slutspelserien så hittar jag egentligen bara en. Och det är att fler lag blir garanterade fler hemmamatcher. Detta leder till större publikintäkter vilket handbollen är i stort behov av. Nu är det ju förvisso så att publiken måste sluta upp för att intäkterna ska öka. Och det har det väl minst sagt varit lite si och så med!

De negativa bitarna är desto fler. I början av serien känns det fortsatt som en serielunk. Vissa resultat kan redan i början på serien leda till väldigt många ointressanta matcher. Och kanske framförallt det vi ser nu när slutet av slutspelserierna nämar sig, redan semifinalklara lag vilar många av sina bästa spelare vilket ger vissa andra lag fördelar.

Sävehof vilade vissa av sina bästa spelare mot Malmö. Förvisso ska man väl inte förringa Malmös insats, men alla vi som såg det matcher i början på slutspelserien när Sävehof gick för fullt förstår att Malmö inte kan slå Sävehof under normala förutsättningar. I detta fallet blev Alingsås drabbat då Malmö får en gratischans att vid seger mot just Alingsås i sista omgången ta den andra semifinalplatsen.

Och så igår kom då Guif utan vissa spelare till Halmstad och dessutom luftade man hela bänken frikostigt. Ska sägas att Drott gjorde en bra match, betydligt bättre än vad jag sett dem prestera tidigare under säsongen. Men Guif utan Jimmy Jansson, Patrik Johansson och Robin Andersson är inte i närheten av det lag som kom tvåa i årets elitserie. När dessutom Tobias Aren sitter i stort sett hela andra halvlek efter en smäll och Mattias Zachrisson och Mattias Tholin inte spelar speciellt mycket på sin ordinare positioner då är Guif snarast ett lag för kvalserien än för ett slutspel.

Jag säger ingenting om själva matchningen. Det är självklart så att lag som redan är klara för semifinalerna nu riktar allt fokus på att komma så väl förberedda som möjligt till dessa. Men att det är möjligt att göra på detta sättet är det stora felet och visar tydligt på slutspelseriens stora svaghet.

Vi pratar ofta om att motivation slår klass och i olika serier är det oundvikligt att det blir orättvisa förutsättningar med matcher som inte betyder något för somliga lag. Dock blir det så oerhört tydligt i så korta serier som på sex matcher där utgången i varje enskild match påverkar slutresultat i stor grad.

Sen kan jag tycka att båda tränare och spelare på den här nivån borde känna större respekt för en viss yrkesheder och moral emot andra spelare, ledare och fans. I kvalserien är risken stor att både Hammarby och Kristianstad på ett ganska tidigt stadium säkrar elitseriespel nästa säsong. Om dessa båda lag då har kvar IFK Ystad att möta kan det vara av största betydelse för H43 att man vinner dessa matcher. När det gäller Hammarby är jag inte speciellt orolig då man har ett tränarpar som inte tolererar dålig inställning och divafasoner.
Däremot har jag all anlednnig att känna mig orolig när det gäller IFK Kristianstad. Förra året ställde man bara ut skorna mot IFK Tumba och fick storstryk, något som påverkade H43:s förusättningar rejält. Tyvärr är jag inte heller förvånad då jag här närmast får känslan av att man har en tränare som försvarar dylikt beteende.

Sen är det ju egentligen upp till varje lag att göra sitt så att man inte är beroende av andra resultat, då slipper vi alla spekulationer också. En serie ljuger ju aldrig heter det!

Stark vändning, onödig förlust

H43 fick en bedrövlig inledning på matchen mot Hammarby och låg som mest under med 12-3 efter ca. 19 minuters spel. Som vanligt vid bortamatch så följde jag matchen via heh:s online, och vad det verkade var det dåliga anfallspelet från Kristianstadmatchen kvar. Tekniska fel och mängder med missade avslut. Precis det man inför matchen önskade skulle bli bättre alltså.

En bra avslutningen på första halvlek gav i alla fall 15-9 i paus vilket är ett stort avstånd, men inte ointagligt! För i andra halvlek segar sig H43 sakta men säkert ikapp, och med ca 4 minuter kvar har man tillochmed likaläge med 23-23. Tyvärr går slutskedet till Hammarby som vinner med 25-23.

Som supporter vet jag inte riktigt vad jag ska känna efter en sådan här match. Jag är uppriktigt förbannad på den svaga inledningen. Att åka upp till Stockholm en lördag och spela en viktig kvalseriematch och hamna i tidigt underläge med 9 mål får inte lov att hända. Att man därefter kämpar sig tillbaka in i matchen och inte ger upp beundrar jag spelarna för och får mig att känna viss stolthet. För att på nytt bli besviken på att man inte klarar av att knyta ihop säcken efter den storstilade upphämtningen.

Någonstans känns det änd skönt inför fortsättningen att man troligtvis stärkte sin moral genom den fina upphämtningen. Det visar på att spelet finns där, och ger dessutom en tro på att det lönar sig att kämpa. Vad som inte känns bra är att i princip varje match innehåller en eller flera usla perioder där motståndarna skaffar sig stora ledningar.

Nu måste det stanna vid två raka förluster. Annars kan IFK Ystad ta sig förbi upp på elitserieplats. Och jag vill inte behöva sitta på kvalseriens sista match med hjärtat i halsgropen i år igen!

Bortamatch

Nu är det tätt mellan matcherna. I eftermiddag väntar bortamatch mot Hammarby. Ett Hammarby som verkligen visat klassen inledningsvis på kvalserien. Ett skadefritt Hammarby är ett lag som kunnat slåss om en slutspelsplats i elitserien så ska H43 ta poäng i Eriksdalshallen idag så gäller det verkligen att prestera på topp!

Förlusten mot Kristianstad svider givetvis lite fortfarande, men det gäller att glömma den och gå vidare. I en kvalserie bör man vinna alla sina hemmamatcher för att ha ett bra utgångsläge. När man nu förlorade i torsdags på hemmaplan får man istället försöka vinna en extra bortamatch, företrädesvis i eftermiddag då jag trots allt tror det är lättare att slå Hammarby än Kristianstad på bortaplan!

I princip allt behöver bli bättre jämfört med i torsdags. Jag tycker fortfarande inte att försvarspelet är så bra som vi ska kunna förvänta oss. Många gånger kommer motståndarans skyttar alldeles för långt in utan att det gör ont. Får en hygglig distansskytt på den här nivån komma in på 7-8 meter och skjuta ostört så ska det vara mål. H43:s försvarare måste komma ut bättre och smälla på. Det ska göra ont att komma innanför 9 meter.

Anfallsmässigt var det rent bedrövligt i torsdags. Men ska man ta med sig något positivt så är det faktiskt att man efter att niometerspelet kört fast fullständigt till slut började söka kantlägen och fick viss framgång med detta. Något som H43 annars under säsongen inte alls lyckats med. Kanske kan man hoppas att man behåller detta spel, men med kombination av att niometerspelet fungerar avsevärt mycket bättre. Zoran och Daniel Lindqvist behöver vara minst dubbelt så bra som i torsdags.

Kom igen nu H43, ingen förväntar sig seger idag, då har ni allt att vinna!

God stämning

Glömde helt bort att nämna stämningen i Fof Arena igår. Precis som två besökare till mig kommenterat så var det mycket god stämning i hallen igår. Och hur surt det än kändes att va H43:are när hemmaplan plötsligt kändes som bortaplan så kan jag inte annat än att imponeras av Kristianstads supportrar.

För att va kvalserien får gårdagens publiksiffra på 1311 personer ses som mycket god. Sätt det tillexempel i perspektiv med Lugis 1098 personer i första slutspelsmatchen mot Guif. Jag gissar att ca 300 personer igår hade Kristianstad sympatier. Bortsett från dessa kom alltså omkring 1000 lundabor för att titta på matchen. Inte alls dumt! Men när matchen väl startat har nog sällan 1000 lundabor låtit så lite, och 300 Kristianstadsupportrar låtit så mycket.

Jag ska på en gång erkänna att jag inte är speciellt förtjust i någonting som har med Kristianstad att göra. Vare sig deras spelare, tränare eller supporters. Jag tycker att man ofta spelar precis ovanför gränsen till det tillåtna ivrigt påhejade av både tränare och publik. Fula slag och armbågar mot ansikte jublas och applåderas det åt. Detta är direkt osportsligt och inte speciellt trevligt att se. Dock ska jag tillägga att man igår snarast höll sig på rätt sida det tillåtna. Gårdagens försvarspel från IFK Kristanstad var troligtvis det bästa jag sett i Fof Arena säsongen 2010-2011.

Hur illa jag än tycker om Kristianstads publik så kan jag inte annat än att säga att deras sätt att stötta sitt lag är det rätta, och jag är inte så lite avundsjuk som H43 supporter. I Kristanstad har man förstått att det är så mycket roligare att gå på handboll om man gör det till en fest. 800 av de 1000 lundaborna satt snarare som om dem vore på högmässa. Hur det kan vara roligt att gå på handboll helt utan egagemang förstår inte jag!

Kollektiv kollaps

H43 åkte på en mycket tung förlust ikväll mot Kristianstad. Och på något sätt kändes det som om man mycket bryskt kom ner på jorden igen efter den fina inledningen på kvalserien. Man var aldrig riktigt nära, och framförallt det offensiva spelet var stundtals bedrövligt!

Christoffer Fors, Kalle Björkman och Måns Gerdtsson ska ha godkänt för kvällens insats. Ingen annan! Våra niometerspelare kom absolut ingenstans, och även om det ska erkännas att Kristianstads försvarspel var av yppersta klass så håller det inte att kasta bort mängder med bollar. Och hur en spelare som Zoran Roganovic kan slå flertalet passningar i golvhöjd är för mig en gåta!

Matchen var i princip avgjord med 15 minuter kvar. Och därför vill jag ge en eloge till H43:s spelare, för hur tungt det än var kändes det i alla fall inte som om man gav upp!

Jag trodde aldrig att jag skulle få anledning att skriva detta. Men frågan är om inte Zoran är en av H43:s sämsta spelare på plan idag. Och jag undrar hur det är med honom. För dryga veckan sedan kom det rapporter om att han har ryggproblem. Och jag tycker hela hans uppträdande tyder på att något stör honom. Vad det än är så måste det snart bli bättre. Och blir det inte det så är det Tomas Westerlunds plikt att bänka honom. Idag såg hela Fof Arena att Zoran hade en mycket dålig dag. Ändå dröjer det ända till det var 10 minuter kvar innan Zoran hamnar på bänken. Dessutom gör Måns Gerdtsson ett mycket piggt inhopp under de 10 minuter han får spela!

Christoffer Fors på nytt bäst i H43. Jag är full av beundran för vilken utveckling Stoffe har haft på sistone. När H43 i slutet snyggar till siffrorna är det framförallt genom kantmål av Stoffe och Kalle Björkman, den sistnämnde gör troligtvis sin bästa match i H43 tröjan även om felprocenten fortfarande är lite hög!

Jag har nämnt Zorans plattmatch. En annan som gör en riktigt dålig match på nytt är Daniel Lindqvist. Okej, det var säkert inte lätt mot Kristianstads betongförsvar, men vi måste kunna kräva bättre än så här. Zoran och Gedda är våra på förhand största stjärnor och dessutom våra mest rutinerade spelare. Om inte dessa båda herrar kan prestera bättre i viktiga kvalseriematcher så kan denna kvalserie få ett mycket tråkigt slut.

Trots allt ligger man kvar på elitserieplats och än är det ingen ko på isen. Men det gäller att snabbt pussla ihop de positiva bitarna!


Kvalserien går vidare

Efter en bra start kan H43 nu spela något mer avslappnat när det väntar elitseriemotstånd. Idag är det IFK Kristianstad som kommer på besök. Och ska hemmaplan verkligen kännas som hemmaplan vill det nog till att vi H43:are verkligen stöttar vårt lag idag. Rapporterna talar nämligen om flera busslaster med Kristianstadsupportrar som väntas till Lund.

H43 gjorde en bra insats mot Önnered. Efter mer krampaktigt spel mot IFK Ystad och Stavsten lossnade det äntligen lite spelmässigt. Låt hoppas att den trenden fortsätter. Anser dock fortfarande att H43 bör släppa in mindre mål. Kanske kan defensiven lyfta ytterliggare ett snäpp.

Kristianstad har möjligen ännu mer att spela för ikväll. Efter förlusten hemma mot IFK Ystad har Kristianstad troligen inte råd med fler bottennapp. Så räkna med att det är ett taggat bortlag på banan ikväll.

Vid H43 seger ser det mycket bra ut. Man har då skaffat sig ett grepp om en av elitserieplatserna som man inte ska släppa i så fall. Men låt oss spela om det först och återkomma till vidare förutsättningar senare!

All Star Team

För ett tag sen släpptes kandidaterna till årets All Star Team i elitserien. Alla har vi våra favoriter och i vissa fall förstår jag inte att vissa spelare har blivit nominerada, och i andra fall saknar jag spelare som borde blivit nominerade.

Jag tänkte här nedan ge min syn på vilka som bör utgöra All Star Team säsongen 2010-2011.

MV
Mikael Aggefors, Alingsås
Mikael Appelgren, IFK Skövde
Jesper Larsson, IFK Kristianstad
Linus Persson, Lugi

Här tycker jag nog Mikael Appelgren är den som ska få platsen. Ruggigt bra när han får allt att stämma. Att Linus Persson ens är nominerad ifrågasätter jag. Men ska också erkänna att jag kanske inte är objektiv. Har svårt att glömma sveket när han lämnade H43 för Lugi för snart ett år sedan.

V6
Tommy Atterhäll, Aranäs
Niklas Gudmundsson, Lugi
Philip Nilsson, Ystads IF
Mathias Tholin, Guif

Hugget som stucket mellan Niklas Gudmundsson och Philip Nilsson. Men Philip har hållit en jämnare hög nivå hela säsongen. Gummi har mer pendlat i form. Därför får Philip Nilsson min plats

M6
Erik Fritzon, Sävehof
Sebastian Geissler, Malmö
Andreas Nilsson, IFK Skövde
Fredric Pettersson, Hammarby

Landslagsdebut med mersmak och en av sitt lags mest framstående spelare. Här blir mitt val Andreas Nilsson

H6
Marcus Enström, Alingsås
Victor Fridén, Sävehof
Fredrik Pettersson, Redbergslid
Mattias Zachrisson, Guif

Får nog bli Mattias Zachrisson även om jag det inte är min favoritspelare. Men killen har kvalitéer som på sikt kan leda till internationella framgångar.

V9
Robin Andersson, Guif
Alexander Borgstedt, Aranäs
Kim Ekdahl Du Rietz, Lugi
Jonathan Stenbäcken, Sävehof

Kanske den svåraste kategorin. Men den som presterat på en jämn och hög nivå hela säsongen är ändå Jonathan Stenbäcken. Kim EDR fantastiskt bra när han vill. När han inte vill är det knappt att han platsar i Farmen

M9
Tobias Aren, Guif
Anders Hallberg, Lugi
Linus Lake, IFK Skövde
Tobias Rivesjö, Aranäs

Ander Hallberg har nått höjder i år jag knappt trodde han var kapabel till som handbollspelare. Förmodligen Lugis bästa spelare under säsongen, även i konkurrens med Kim Ekdahl Du Rietz

H9
Niklas Forsmoo, IFK Skövde
Johan Jakobsson, Sävehof
Fredrik Lindahl, Malmö
Zoran Roganovic, H43

Vad tror ni? Även de flesta objektiva handbollstyckare väljer här Zoran Roganovic. För mig finns det bara ett val. Zoran mer eller mindre dödade skytteligan tidigt i år, och kom då ihåg att han åtminstone bitvis varit punktmarkerad mer eller mindre varje match. Undrar hur bra han hade varit med lite bättre omgivning?

Det var mitt All Star Team det. Finns säkert dem som tycker annorlunda!

 


Smakstart

Idag kom tredje segern av tre möjliga för H43 i kvalserien. Och laget har verkligen fått en samkstart på kvalserien. Man har gjort det man ska mot de allsvenska lagen och kan spela något mer avslappnat när det nu på nytt väntar elitseriemotstånd.

Idag var det egentligen aldrig något snack om det. Önnered höll hyfsat jämna steg de första 15-20 minuterna. Sen rycker H43 åt sig en rejäl ledning som Önnered aldrig är på väg att hämta in. Idag visar man att det är skillnad på elitserien och allsvenskan. Det enda jag möjligen kan önska mer av är faktiskt att försvarspelet blir ändå lite bättre. Jag har som vanligt inte sett matchen när den går på bortaplan men har förstått att Espen fick pris som H43:s bästa spelare. Att då släppa in 28 mål är fortfarande lite i överkant. Men jag ska inte gnälla!

Christoffer Fors återigen H43:s bästa målskytt, tillsammans med Zoran denna gången på sju gjorda mål. Johannes Sandgren ville inte vara mycket sämre och gjorde sex. Dessutom verkar det som om Petter Strömberg fick en hel del speltid på linjen och gjorde fyra mål. Här tycker jag H43 har något intressant att bygga vidare på. Zoran som ledare på plan tillsammans med ungtupparna Fors, Sandgren och Strömberg. Detta tillsammans med något eller några intressanta nyförvärv till nästa säsong och jag ser faktiskt ljusare på framtiden igen!

Nu ska man kanske akta sig för att sväva iväg allt för mycket redan då det återstår en hel del av kvalserien. Kristianstad tog sig samman igår och vann hemma mot Hammarby. IFK Ystad besegrade efter en hel del besvär Stavsten så nu har vi scenariot att H43 leder kvalserien på full pott, alltså 6 poäng. Därefter följer tre lag på 4 poäng. Stavsten och Önnered får nog räknas som helt avhängda på 0.

För H43 väntar nu Kristianstad hemma, Hammarby borta, Hammarby hemma och sen Kristianstad borta. För att det ska se lika bra ut även i fortsättningen krävs nog 4 poäng i dessa fyra matcherna, med andra ord segrar i hemmamatcherna. Men ett absolut minimum är 2 poäng. Skulle man nolla här kan det hastigt och mindre lustigt se riktigt illa ut! Men låt oss nu ta en match i taget, och för tillfället njuta av att H43 leder kvalserien!

Tredje raka?

H43 möter i eftermiddag Önnered borta. Vid seger får man en smakstart på kvalserien och placerar sig i topp av densamma. På förhand är Önnered troligtvis kvalseriens sämsta lag. Men alla vi som såg H43:s hemmamatch mot Stavsten vet att inget lag är så dåligt att man kan vinna på beställning.

Mot Stavsten kom man undan med blotta förskräckelsen. Lojt och oinspirerat på många håll, dålig inställning. Jag pratar gärna om att man ska vara ödmjuka. Med det menar jag att man inte ska tänka att vi är elitserielaget det här fixar vi. Istället ska man tänka att nu ska vi visa att vi förtjänar en elitserieplats!

H43 har varit mycket ojämna under hela den här säsongen egentligen, och det är inte helt lätt att vara supporter till ett sånt lag. Minns säsongens inledning i höstas när man tog tre tidiga segrar och känslan var att alla experter som pratat om nedflyttning kunde dra något gammalt över sig. Därefter följde sju raka förluster och på något sätt kom verkligheten ikapp. Då när oron om nedflyttning på allvar tog fart då börjar man vinna igen, ett par raka hemmavinster och dessutom seger i Baltiskan mot Hk Malmö, och helt plötsligt började drömmar om slutspel ta fart. Dessa försvann sen rätt tidigt efter vm-uppehållet. Ja ni förstår.

H43 har hur som helst en hel del kvalitéer som de allvenska lagen inte har. Och därför ska man ju klara sig bra i en kvalserie. Problemet är bara att dessa kvalitéer ibland lyser något fruktansvärt med sin frånvaro. Dessutom är det ju alltid knepigt det här med kval. Kommer du från en högre serie har du ju allt att förlora. Och om dumma tankar börjar krypa sig in, då kan det lätt bli problem.

Idag gäller det att lyfta försvarspelet till en normal nivå. Det håller inte att släppa in 29 mål mot allsvenskt motstånd. Är det något H43 ska vara bra på så är det det defensiva spelet. Jag ser gärna att Tomas Westerlund markerar mot de spelare som var loja och oinspirerade senast, låt dem börja på bänken. Det finns många hungriga spelare bakom som vill spela!

Framåt var det väl helt okej senast faktiskt. Det är föga förvånande om Zoran blir punktad på nytt. Då gäller det för de andra att ta ansvar. Men det innebär inte att man ska känna press att ta avslut i tid och otid. Genomtänkta beslut är det som gäller. Får man två försvarare på sig så kan man räkna ut att där måste bli en lucka för en medspelare på något annat ställe!

En förlust idag är faktiskt inte hela världen. Men en seger skulle ge rejält med arbetsro. KOM IGEN NU H43!

Intressanta matcher

En match i slutspelserien och en match i kvalserien utgör dagens handbollsskörd. Och med lundaögon sett är utgången av dessa båda matcher intressant.

I kvalserien möts Kristianstad och Hammarby i Kristianstad. De på förhand två bästa lagen i kvalserien möts men förutsättningarna skiljer något oväntat rätt så mycket! Hammarby har hittils visat klassen med två klara segrar mot såväl Stavsten som Önnered. Man hade också en mycket positiv avslutning på elitserien och som det ser ut nu så verkar det inte som om kvalserien ska vålla några större problem för att behålla sin elitseriestatus.
För Kristianstad ser det betydligt värre ut. Man vann visserligen första matchen borta mot Önnered, men först efter en hel del besvär. Sen kom chockförlusten hemma mot IFK Ystad i andra omgången. Blir det förlust även idag så börjar läget helt plötsligt bli ganska prekärt. Normalt sett ska man vara favoriter på hemmaplan mot Hammarby men i nuvarande situation känns Hammarby något hetare.

Jag har varit inne på det förut att den uppkommna situationen med Ystads seger i Kristianstad kan vara negativ även för H43:s del då det kan bli ett getingbo mellan 3 lag om 2 elitserieplatser. Då förutsätter jag att Hammarby ganska tidigt drar ifrån. Men det kan bli till en fördel för H43 också om man vinner rätt matcher nu i början. Låt säga att man vinner imorgon och på torsdag så står man på 8 poäng. Förlorar Kristianstad idag och matchen mot just H43 på torsdag så står dem kvar på 2 poäng. Och vips så måste Kristianstad slåss med näbbar och klor för sin överlevnad! Som ni förstår kan det skilja mycket beroende på resultat i varje enskild match!

I slutspelserien möts Redbergslid och Guif. Vårens formstarkaste lag möter tabelltvåan. Kan troligtvis vara en sevärd match som visas i svt. Guif har ju verkligen visat klassen så här i början på slutspelserien. Och Redbergslid kan man aldrig räkna bort. Guif har troligtvis mer eller mindre säkrat förstaplatsen i serien och därmed också en semifinalplats. Skulle RIK vinna idag tror jag man ligger bra till för den andra platsen. I så fall på bekostand av Lugi och Drott. Bedrövligt av Lugi att missa i så fall. Efter en riktigt bra säsong presterar man som sämst när det gäller. Lite typiskt Lugi känns det som, i alla fall för en skadeglad H43:are.

Heh skrev igår om ett nytt upplägg för sm-finalerna 2012. Dem skulle spelas i Linköping med dubblemöte lördag och söndag. Jag köpte detta med hull och hår och var väl inte helt positiv inför förändringen. Sen sent igår kväll kom jag på att det var första april. Nu har man inte dementerat något än men det mesta lutar åt att detta var ett aprilskämt. Och i sådana fall lyfter jag på hatten för ett bra sådant. Är ganska säker på att det var fler än jag som gick på det!

RSS 2.0