Bra jobbat H43, hoppet lever!

En övertygande seger mot OV Helsingborg i onsdags följdes upp med en ny övertygande seger ikväll på hemmaplan mot Aranäs. 33-25 stavades segersiffrorna till, en storseger som dessutom putsade till målskillnaden rejält!

H43 kändes något hetare hela matchen. Ett gediget försvarspel kombinerat med fint målvaktspel av Espen Christensen grundlade segern. Framåt firade främst Fahrudin Zaimovic och Zoran Roganovic stora triumfer. Fahrudin har en tendens att vara ganska ojämn, men när han är bra är han riktigt bra.

Andra plusvarianter i H43 var Måns Gerdtsson och Kalle Björkman. Men jag tycker defenitivt att kollektivet ska nämnas. H43 gör helt enkelt det man ska, och med det manskapet man hade tillgängligt tror jag inte man hade kunnat spela så mycket bättre. Låt då vara att Aranäs precis som jag spekulerade i inte kändes taggade till tänderna om man säger så! Det är trots allt mängder av duktiga handbollspelar man möter, och kan man prestera så här mot Aranäs så ska man defenitivt kunna vinna även mot Lindesberg och VästeråsIrsta som återstår att möta i kvalserien.

Ett orosmoln finns dock. Sedan tidigare saknades Johannes Sandgren med ett finger ur led, och Jens Eriksson som har problem med en ljumske. Därtill kan vi lägga Adam Sandgren som ungefär mitt i den andra halvleken gjorde illa sin axel rätt rejält vad det verkade. Adam spelade inte mer i matchen och verkade ha riktigt ont i sin vänstra axel. Om Adam inte kan spela fortsättningen av kvalserien, och Johannes inte kommer tillbaka från sin skada så är H43 något otroligt tunna på nio meter!

Hur stort hoppet faktiskt är får vi inte reda på förrän på söndag och måndag då kvalseriens åttonde omgång spelas färdigt. Men jag tycker det det känns fantastsikt roligt att man vinner igen och att matcherna i alla fall betyder något. Och idag var ett nytt tillfälle där man visade att man faktiskt har i elitserien att göra. Åtminstone lite då och då!

Håll hoppet vid liv

Att hålla hoppet vid liv är väl ungefär vad det handlar om för H43:s del nu. Tycker inte att jag behöver tjata mer om hur mikroskopiska chanserna är och hur mycket man är beroende av andra resultat för att chansen till fortsatt elitseriespel ska leva, det vet nog alla vid det här laget. Men för H43:s egen del handlar det om att prestera i paritet med det man kan och på så sätt göra sitt.

Klockan 19.00 på fredagskvällen blåser domarna till spel mellan H43 och Aranäs. Kvalseriens bästa lag gästar ett H43 som underpresterat kraftigt under kvalserien. Trots dessa förutsättningar håller jag ändå H43 som favorit inför matchen. Dels för att H43 äntligen kom tillbaka med en stark insats mot Helsingborg i onsdags. Men framförallt beroende på att Aranäs redan i onsdags säkrade elitseriekontraktet inför nästa säsong. Motivation slår kanske inte alltid klass, men ofta nog.

Aranäs består trots allt av många duktiga spelare och jag tror inte att någon av dessa direkt viker ner sig. Så jag inbillar mig inte på något vis att det ska bli en enkel resa. Men två av lagets mest tongivande spelare i Alexander Borgstedt och Andreas Ungesson är redan klara för andra lag kommande säsong. Jag tror därför inte att dessa båda är beredda att offra en framtand eller ett näsben för att vinna en för det egna laget betydelselös match, och riskera att komma skadade till sina nya arbetsgivare. Däri ligger mycket av begreppet motivation slår klass.

H43 har dessvärre vissa skadeproblem. I de två senaste matcherna har man inte ens kunnat komma med full trupp. Johannes Sandgren och Jens Eriksson är skadade, och i onsdags saknades även en febersjuk Fredrik Creutz. Johannes och Jens saknas även mot Aranäs, medan Creutz eventuellt kan vara tillbaka!

Jag hoppas att alla H43-supportrar där ute också sluter upp för att öka lagets förutsättningar att ta den lilla chansen som finns. Vi ska inte ge upp förrän den feta damen sjunger! Laget har hamnat i ett läge där man har allt att vinna, en situtation som kann passa laget lite bättre. Och precis som jag skrev efter matchen mot OV Helsingborg, oavsett framtida betydelse är det alltid trevligt med en seger!

Det här kan faktiskt gå vägen!

Sent ska syndaren vakna. Efter en minst sagt bedrövlig första halva av kvalserien så har i princip alla H43:are helt börjat ställa in sig på allsvenskan nästa säsong. Då går H43 helt plötsligt och tar en övertygande seger på bortaplan mot OV Helsingborg. En seger som innebär att den där lilla lilla chansen att knipa den sista elitserieplatsen fortfarande finns.

Känner inte till så mycket om matchen. Men H43 har vad det verkat satt högsta fart från början. Man skapade sig ett tidigt ryck med ett par mål och har troligtvis därefter kontrollerat händelserna ganska väl. Zoran Rognaovic hade en sån där afton där han får det att stämma fullt ut, när han ibland är snudd på löjligt bra. 12 mål från Zorans vänsterarm till slut. Även Adam Sandgren förtjänar ett omnämnande för sina 6 mål.

Det här var H43:s blott andra seger i kvalserien och man står nu på 4 poäng. OV Helsingborg som ligger trea har 8 poäng. 3 matcher återstår för samtliga lag. Vid full pott når H43 10 poäng, och således får alltså OV Helsingborg inte vinna mer än ytterliggare en match förutsatt att H43 spelar sig till bättre målskillnad. Dessutom ligger Hammarby i skrivande stund en poäng före H43. Det räcker alltså inte att ta sig förbi Helsingborg, utan även Hammarby måste passeras.

Om jag tillåter mig att spekulera fritt kring restprogrammet så är det faktiskt inte helt omöjligt att H43 kan ta sina segrar och landa på 10 poäng. Man möter i tur och ordning Aranäs hemma, Lindesberg borta och avslutar mot Västerås på hemmaplan. Aranäs blev idag klara för elitserien nästa år och har således inget att spela för när man gästar Lund på fredag. Lindesberg kan vara helt avsågat när möte stundas och jag är tämligen säker på att VästeråsIrsta har säkrat spel i elitserien när man väl kommer till Lund. Så länge H43 har en liten strimma hopp så SKA man vinna matcher mot lag som inte har något att spela för. Tycker åtminstone att man visade ikväll att man har dem kvaliteérna.

OV Helsingborg har ett betydligt tuffare restprogram kvar. Närmast möter man ett Västerås på bortaplan som senast mot Lindesberg missade att säkra elitseriebiljetten. Västerås lär vara taggade till tusen för att säkra elitseriespel inför sin hemmapublik. Därefter möter man Aranäs på hemmaplan som inte heller här har något att spela för och då bör OV kunna ta en seger. Avslutningsvis möter man Hammarby borta med mycket små vinstchanser så länge Hammarby är med i racet. Det brukar förvisso sällan bli bra när jag sticker ut hakan kring ditten och datten, men här och nu vill jag påstå att OV Helsingborg maximalt kommer att sluta kvalserien på 10 poäng.

På rak arm vill jag istället påstå att Hammarby är ett större problem med H43-ögon sett. Hammarby möter i de tre sista matcherna Lindesberg hemma, Västerås Irsta borta, och avslutar som tidigare nämnt mot OV Helsingborg på hemmaplan. Mot Lindesberg hemma ska man bara vinna. Och förutsatt att Västerås Irsta gör det dem ska mot OV Helsingborg så är dem klara för elitserien när möte mot Hammarby stundar. Hammarby får då gälla som favoriter mot ett Västeråslag som inte har något att spela för. I det läget väntar då kanske ett möte mellan Hammarby på 9 poäng och Helsingborg på 10 poäng. Eftersom H43 maximalt kan nå 10 poäng förstår ni hur mycket som måste klaffa i övriga matcher för att det ska gå vägen, men ni förstår också att chansen faktiskt trots allt finns.

Men till att börja med måste H43 göra det egna jobbet på bästa sätt. En seger mot Aranäs på fredagskvällen så att man fortfarande är med i matchen hade suttit fint. Precis som jag tidigare nämnt så tycker jag att insatsen mot OV Helsingborg visar att kapacitet finns. Men då får inga svackor och bottennapp förekomma likt de vi tidigare bevittnat under säsongen. Ett orosmoln är också att H43 för andra matchen i rad inte fick ihop full trupp. Mot OV Helsingborg saknades såväl Jens Eriksson, Johannes Sandgren som Fredrik Creutz. Hittar ingen info någonstans om dessa spelares status. Bland annat är infon om herrlaget på H43:s hemsida för närvarande rent bedrövlig!

Hoppet är som bekant det sista som överger människan. Men framförallt blev jag väldigt glad över kvällens seger oavsett framtida betydelse!

Åsikter

Mitt senaste inlägg slog rekord hittills i antal kommentarer. På mindre än ett dygn efter publiceringen kunde inte mindre än 20 kommentarer noteras. Kul, det visar på att ett intresse och starkt engagemang finns kring H43. Såväl positiva som negativa kommentarer syns, konstruktiva och destruktiva. Att många är besvikna och irriterade över det faktum att H43 av allt att döma åker ur elitserien ganska precis 12 år efter avancemanget måste man givetvis ha förståelse för. Jag känner själv stor besvikelse.

Under de gångna 12 åren har säkerligen ett flertal tveksamma styrelsebeslut tagits. Den dåliga ekonomin kom knappast som en blixt från klar himmel utan har varit en länge pågående negativ spiral. Därför känns det knappast rimligt att som vissa lägga all skuld på den nuvarande styrelsen med Niclas Nilsson i spetsen. Märker bland kommentarerna att många vill ha en nystart även på styrelsesidan. Något jag faktiskt inte helt håller med om. Den nuvarande styrelsen tillsattes om jag inte har fel för mig för knappt ett år sedan. Och även om man hanterade den uppkommna situationen innan kraftsamlingen på ett ganska klantigt sätt så har man faktiskt visat en hel del handlingskraft. Bland annat håller man nu på att bygga upp föreningen organisatoriskt då man har för avsikt att tillsätta en klubbchef, och kanske också en säljare. Att klubben fungerar organisatoriskt bra är troligen en nödvändighet för att klubben på sikt ska kunna växa igen som en elitklubb. Kanske är det därför bättre att låta den nuvarande styrelsen få fortsätta ett tag till för att se vad som kan komma ur det arbete de har påbörjat.

Det rent sportsliga har själva styrelsen väldigt lite att göra med. Det sköter istället herrelitkommitén. Givetvis kan man ha synpunkter på deras jobb då de sportsliga framgångarna uteblivit. Man man ska också ha klart för sig att H43:s spelarbudget sjunkit med 1,7 miljoner de senaste tre åren. Med det i åtanke måste man också förstå att deras arbete inte varit det lättaste. Och dessutom vill jag påstå att man inte fick så himla mycket mer för de 1,7 milonerna man hade att tillgå då, jämfört med vad man fått denna säsongen.

Hur framtiden ser ut kan man säkert sia om i all oändlighet. Är tämligen säker på att H43 hela tiden jobbat på en plan B om allsvenskan skulle bli verklighet. Kanske behöver man inte skära alltför mycket i budgeten jämfört med vad en elitseriesatsning hade innneburit. Jag har nämligen svårt att tro att merparten av alla sponsorer hoppar av, i handbollens värld sponsrar man mycket med hjärtat. I allsvenskan kommer man betydligt längre för mindre pengar än i elitserien.

Men trots allt återstår det faktiskt fyra matcher av denna säsongen för H43. Redan ikväll (onsdag) möter man OV Helsingborg på bortaplan. En minimikroskopisk chans att rädda kontraktet finns nog kvar. Men då ska man vinna resten av sina matcher samtidigt som alla andra resultat går H43:s väg. Det kommer knappast att hända. Men kanske kan man nu börja spela ut. Slippa känna pressen och gå in med inställningen att man har allt att vinna. Nu har man chansen att visa både sig själva och sin omgivning att man faktiskt kan spela riktigt fin handboll ibland.

Lite känslor

OV Helsingborg besegrade tidigare idag Lindesberg på bortaplan med 30-29. Därmed slogs också den där spiken ännu hårdare i kistan för H43:s del. Även om man skulle sätta Björn Ranelids melodifestivalbidrag (Mirakel) på repeat så har man svårt att se framför sig hur H43 ska kunna hamna topp 3 när detta är slut.

Som H43 supporter finns det givetvis en mängd känslor man känner nu. Besvikelsen är givetvis stor, men samtidigt kommer degraderingen inte som en blixt från klar himmel och därför lindrar det den allra värsta besvikelsen. Det är tredje året i rad som man spelar i kvalserien så någonstans har man kunnat förbereda sig på känslan att laget åker ur.

En känsla jag dock inte räknat med att känna är faktiskt ett visst mått av lättnad. De senaste åren har varit allt annat än pur glädje för en H43-supporter. Sidan om banan har mycket handlat om en dålig ekonomi. Lägg därtil inlägg på facebook från officiella personer i föreningen som skapar uppståndelse. Och så i år en kraftansamling för att rädda elitlicensen toppat med interna stridigheter. Journalister har varit snabba att få fram negativ publicitet kring H43. Samtidigt har laget rent sportsligt ständigt krigat i botten och med få undantag underpresterat. Jag har allt som oftast suttit på läktaren med någon form av rädsla då en ny dålig insats ledde mot degradering.

Även om jag tror att ni alla förstår att jag av hela mitt hjärta vill se H43 spela i elitserien så kanske en omstart i allsvenskan är precis vad som behövs nu. Kan man behålla en viss stomme av den trupp man redan har, kombinerat med att hitta rätt spelare som verkligen vill spela för H43 i allsvenskan så har man alla möjligheter att bygga upp något bra, och betydligt mer hållbart än det vi sett de senaste åren. Möjligheten finns att man med rätt förutsättningar kan tillhöra toppen av allsvenskan. Då får man istället med sig en positiv känsla. Publiken kanske återvänder för att titta på ett segrande lag istället för ett bottenkrigande. Media kommer istället att ge laget och klubben mer positiv publicitet. På så sätt kan man hamna i en positiv spiral istället för den negativa man befunnit sig i åtminstone de senaste tre åren.

Jag kommer i alla fall att fortsätta hålla på H43. Jag kommer fortsätta att gå på matcherna och ge laget mitt stöd. Jag kommer att fortsätta att blogga här, förutsatt att ni läsare fortsätter att hitta hit. Tillsammans kan alla vi som brinner för H43 göra allsvenskan till något positivt.

Spiken i kistan?

Mycket talar för att H43 på lördagseftermiddagen blev allsvenskt nästa säsong när man förlorade bortamatchen mot Hammarby med 32-24. Jag vet att det finns en teoretisk chans kvar. Men jag tror också att alla förstår att vi H43:are nu får inrikta oss på möten med bla. Warta, Önnered, Rimbo och Hallby nästa säsong.

I lördagens match hängde H43 med bra fram till 12-12 och 23 spelade minuter. Därefter kom ett av de där rasen som man som H43:are tyvärr vant sig vid att bevittna under den gångna säsongen. Sen var man aldrig nära och Hammarby fick under den andra halvleken en ganska bekväm resa fram till segern.

Måns Gerdtsson gör sin andra raka fina match. Bäste H43:are med 7 gjorda mål. Måns är mellan varven ganska ojämn men har defenitivt visat under våren att han är ett namn för den här nivån. Problemet just idag var att han var allt för ensam. Fahrudin Zaimovic gjorde förvisso 4 mål vilket väl är okej, men annars var det glest. Zoran slutade på blott 2 mål och när hände det senast??

Noterbart också att H43 endast kom till spel med 12 spelare inskrivna i protokollet. För er som inte vet så får man ha 14 spelare uttagna till varje match. Johannes Sandgren saknades men framförallt är det anmärkningsvärt att Espen Christensen verkar ha varit ensam målvakt då Philip Ståhl inte fanns med i matchprotokollet.

Fyra matcher återstår trots allt av kvalserien. Och oavsett utgång så tycker jag att man måste avsluta snyggt. Det är man skyldig sina supportrar men framförallt sig själva. Allt för många spelare har underpresterat så här långt under kvalserien, undantaget matchen mot Lindesberg. Känslan är att man inte klarat av att hantera pressen som kvalserien innebär. Man har fyra matcher på sig att upprätta någon slags heder. Gör man det så lindras i alla fall lite av den värsta besvikelsen!

Allsvenskan knackar på dörren

Det är fortfarande inte helt kört för H43. 5 matcher återstår av kvalserien. Men efter en mycket tung och bitter förlust hemma mot Hammarby med 27-28 behöver man verkligen vara en obotlig optimist för att tro att H43 spelar i elitserien även nästa säsong. För någonstans har jag svårt att tro att H43 ska slå såväl Hammarby som OV Helsingborg på bortplan när man inte klarar av att göra det på hemmaplan.

Förlusten till trots tycker jag H43 visade upp en bättre sida av sig själv ikväll. Man kämpade och slet, gav inte upp och visade rätt inställning med en stor dos kämpaglöd. Sista 15-20 minuterna är man också det klart bättre laget, men då en match vara i 60 minuter och man med en mycket svag matchinledning ger sig ett alltför stort underläge att jaga ikapp så orkar man inte hela vägen. Kanske hade ett oavgjort resultat varit det mest rättvisa, men det spelar mindre roll nu.

Under matchens inledande 10 minuter klarar H43 varken av att lösa Hammarbys utgrupperade försvarspel eller att få ordning på sin egen defensiv. Lägg därtill en svag målvaktsinsats i första halvlek och de 14-17 som stod på resultattavlan faktiskt närmast kändes smickrande med H43-ögon.

Även den andra halvleken inleddes svart och ca 10 minuter in hadde Hammarby ökat på ledningen till 17-22. I det läget talade ingenting för H43. Men en ändring till utgrupperat försvarspel, en Espen som fick tag på bollarna, och framförallt Måns Gerdtssons inträde i matchen förändrar matchbilden. Måns håller mer eller mindre kvar H43 i matchen på egen hand under stora delar av den andra halvleken.

Tomas Westerlunds coachning kan knappast kallas för klockren. Förändringarna han gör blir bra, men dem kommer för sent. Samtidigt måste de spelare som är på plan göra det dem ska. Såväl Johannes Sandgren som Fahrudin Zaimovic måste vara bättre i en sån här match för att H43 ska vinna.

Individuellt sätt så hör Måns Gerdtsson och Martin Karlsson till pluspoängarna i H43. Måns bäst på plan när han spelar, och blir också bäste H43-målskytt med 6 mål. Martin kämpar och sliter på linjen och får bra utdelning med det, 5 mål för honom. Zoran Roganovic slutar även han på 5 mål. Zoran är makalöst hårt bevakad av Hammarby och får i princip inget utrymme alls. Att då ändå göra 5 mål vittnar lite om Zorans kapacitet. Men samtidigt känns det ändå inte riktigt som om det sprakar om Zoran som det ibland kan göra, och som det måste göra för att H43 ska hålla sig kvar i elitserien.

Jag vidhåller vad jag sagt tidigare. Jag tänker inte säga att det är kört förrän det verkligen är det. Men nu ser det verkligen mörkt ut!

Den sista livlinan är utnyttjad

Nu är det allvar. Efter en svag inledning på kvalserien så tror jag att H43:s forsatta öden kommer att beseglas i de kommande tre matcherna. Man möter i tur och ordning Hammarby hemma och borta, och därefter OV Helsingborg på bortaplan. Full pott och 6 poäng och vägen till nytt elitseriekontrakt ligger på nytt öppen. 4 poäng och chansen finns kvar men är så väldigt mycket mindre. Tar man mindre än 4 poäng är det gonatt och dags att börja planera för en allsvensk vardag.

Tänkte också nämna att det kommenterats flitigt här på bloggen de senaste två dagarna. Känns alltid roligt med mycket kommentarer så fortsätt gärna så. Av kommentarerna att döma känns det som om många alltmer har börjat förlika sig med tanken på en tillvaro där H43 är ett allsvenskt lag. Måste säga att många av er som har kommenterat har många vettiga åsikter. Givetvis har jag mina egna åsikter om vilken strategi klubben bör ta om allsvenskan blir verklighet, och vilka spelare som bör finnas i truppen. Men jag tänker hålla lite på ett sådant inlägg. Jag vill avvakta de här tre matcherna för att se vart åt det barkar. Elitseriechansen lever ju trots allt i högsta grad fortfarande.

Imorgon väntar alltså ett möte mot Hammarby i Fof Arena. Senast de grönvita söderbröderna var på besök i Lund så blev H43 totalt förnedrade. En match jag tack och lov missade att bevittna då jag var upptagen av mitt arbete. Ett Hammarby som slogs för sin överlevnad lekte med ett omotiverat H43 som då inte hade något att spela för.

Det absolut minsta man kan begära av H43-spelarna imorgon är att inställningen är den rätta. Jag tycker defenitivt att man kan ställa sig frågande till om så var fallet på alla händer och fötter i söndags mot OV Helsingborg. Dålig inställning och dåligt fokus är inte acceptabelt hos handbollspelare på elitnivå. Mängder av missade frilägen tyder på dåligt fokus, missade lobbar och flippar på nochalant inställning. Däremot tycker jag man får ha full förståelse för om spelet blir lite krampaktigt då spelarna givetvis känner sig tyngda av situationen.

Jag ska erkänna att jag har lite dålig koll på Hammarby i år. Man praktiserar ett offensivt försvarspel vilket ibland kan passa H43 dåligt. Spelare som sticker ut är vänstersexan Martin Dolk som till och från öser in mål. Spektakulera Josef Puyol på nio meter är alltid rolig att se, och det vill nog till att Petter Strömberg och Jens Eriksson är lite extra på tårna för att inte hamna på efterkälken. Och om jag inte är fel underrättad så har Hammarby dessutom fått ett tillskott på målvaktsidan i kvalserien genom Micke Åström. En målvakt av absolut högsta rang.

Hammarby har faktiskt börjat kvalserien ännu sämre än H43 med blott en enda poäng inspelad så här långt. Således är Hammarby minst lika desperata och tyngda av situationens allvar. Vinner H43 imorgon kan det redan nu vara gonatt för Hammarby.

Jag har tjatat lite om insatsen mot Lindesberg på sista tiden. Men just den matchen visade hur bra H43 faktiskt kan spela när inställning och fokus är som det ska vara. Det gäller att hitta tillbaka till den känslan man hade då och gå ut och ge järnet i 60 minuter.

Väl mött 19.00 i Färs och Frosta sparbank Arena imorgon. H43 behöver precis allt stöd dem kan få. Vi ser väl till att ge dem det!


H43 är riktigt illa ute i kvalserien

Efter 21-29 på hemmaplan mot OV Helsingborg ser framtiden ganska jobbig ut sett med H43-ögon. Det lilla ljuset i mörkret idag var att såväl Hammarby som Lindesberg på nytt förlorade, och att avståndet upp till den tredje elitserieplatsen endast är två poäng. Det är alltså på intet sätt kört. Men med kvällens bedrövliga insats kvar på näthinnan så är det stora problemet att H43 inte direkt känns elitseriemässiga för tillfället!

Det fina spelet man visade upp i den senaste hemmamatchen mot Lindesberg var som bortblåst, åtminstone anfallsmässigt sett. Espen med hjälp av försvarspelet i första halvlek ska få godkänt, men i övrigt var det inte mycket som var bra. Anfallsmässigt kom man ingenstans, och precis som jag befarade bestod anfallsintentionerna av allt för många försök till individuella prestationer istället för ett fungerande kollektivt spel. Det ska dock sägas att man mötte en Mikael Andersson i Helsingborgsmålet som måste ha gjort sitt livs match. Hans insats under söndagseftermiddagen får självaste Thierry Omeyers kvalitéer att blekna i jämförelse.

Zoran Roganovic gjorde 6 mål vilket givetvis är helt okej. Kanske ska också Kalle Björkmans 4 mål innebära ett godkänt. Annars visade H43-spelarna upp en orgie i missade lägen. Linjespelarnas spelcialträning med Tomas Sivertsson verkade just idag inte ha givit någon utdelning alls. Och på kanten stod Fredrik Creutz för en direkt dålig insats.

Det jag möjligen kan lyfta fram som positivt är att även om H43 matchen igenom står för en fullständigt bedrövlig insats anfallsmässigt, så har man trots allt ledningen en bit in i den första halvleken. Med andra ord är man inte så långt efter OV Helsingborg när man spelar som sämst.

Det är inte över förrän det är över. H43 kan fortfarande få 12 poäng till, men det känns föga troligt. Hur som helst måste H43 nu vinna samtliga hemmamatcher som återstår. Och bortamatchen mot just OV Helsingborg kan bli direkt avgörande för tredjeplatsen i årets kvalserie. Samtidigt har man satt sig i en situation där man kanske blir tvungen att förlita sig på hjälp från andra lag. Usch, det här blir inte roligt!

Ödesmatch, IGEN

Känns kanske lite tjatigt att använda sig av ordet ödesmatch i rubriken även denna gång. Men faktum är att H43 har ett antal matcher nu som bara måste vinnas. I synnerhet de matcher på hemmaplan mot motståndare som man slåss om kvalseriens tredjeplats med. På söndagseftermiddagen kommer OV Helsingborg på besök.

Efter en stark insats mot Lindesberg så fick man rejält med stryk i bortamatchen mot Aranäs. Efter en första halvlek där man trots allt stretade emot bra så rann det dessvärre iväg i andra halvlek. Med båda bröderna Sandgren febersjuka var det ett oerhört tunnt manskap man ställde upp med. Således ingen jätteskam att förlora, men det är minst sagt olyckligt att det rann iväg till så mycket som 11 mål. Målskillnaden kan faktiskt bli viktig.

Hur som helst gäller det att lägga allt gammalt bakom sig. Eller kanske inte allt förresten. För lyckas man få till samma inställning, samma kämpaglöd och samma fokus som i senaste hemmamatchen mot Lindesberg så vågar jag påstå att OV Helsingborg inte kommer att ha en chans. Men det gäller också att vara vädligt ödmjuka inför situationen. Det är inget dåligt lag man möter. OV var bara några få mål ifrån att ta direktplatsen till elitserien och spelar i sina bästa stunder en mycket bra handboll. Duktiga handbollspelare finns det gott om i laget och med rutin från elitserien så vet spelarna vad som gäller, inte minst genom H43-bekantingarna Jonas Busk och Olof Ask.

En nyckel till framgång finns i försvarspelet. H43 vinner inte matcher om man hela tiden släpper in en bit över 30 mål. Mot Lindesberg var defensiven åtminstone inledningsvis klockren. Och med god hjälp av ett inspirerat uteförsvar fick Espen Christensen på nytt visa vilken duktig målvakt han är.

Offensivt har Fahrudin Zaimovic varit tongivande i de senaste två matcherna. Han får hemskt gärna fortsätta så. Men jag tror att det allra viktigaste är att man får hela laget att fungera, och framförallt ett vägvinnande kollektivt spel. Det håller inte att förlita sig på individuella prestationer i 60 minuter.

Återigen. En seger skulle ge oerhört mycket andrum, lätta något på pressen framöver. En förlust skulle kanske inte innebära katastrof. Men det skulle försvåra läget något oerhört och helt ta bort möjligheten till någon dålig match i ett senare läge. KOM IGEN NU H43!

Rykten

För somliga lag är säsongen redan över. För andra väntar säsongens viktigaste matcher. Hur som helst innebär inte slutet på säsongen bara spel om sm-medaljer eller överlevnad i den högsta serien. Det är också nu det som brukar kallas silly season tar fart på allvar. För er som läste min blogg redan förra våren är det ingen nyhet att jag är barnsligt förtjust i just silly season.

Vissa övergångar är redan klara. En del spelare lämnar elitserien och blir proffs. IFK Skövde får tufft att ersätta både Mikael Appelgren och Andreas Nilsson tillexempel som lämnar för spel i Tyskland. Drott tappar sin storsjärna Gunnar Stein Jonson som lämnar för spel i Frankrike. Inom Sverige byter Alexander Borgstedt Aranäs mot Alingsås, samtidigt som Alingsås storstjärna Kristian Bliznac ryktas gå till Sävehof.

För H43:s del är det som vanligt jobbigt att man i skrivande stund inte vet vilken serie man spelar i kommande säsong. Etablerade elitspelare drar sig troligen för att skriva på ett kontrakt när man inte är säker på att få spela i elitserien nästa säsong. Jan Gustafsson på Sydsvenskan skrev i sitt sista blogginlägg innan pensionen att det ryktas att halva truppen är på väg att lämna H43 till nästa säsong. En sanning med viss modifikation i mina ögon.

Sant är att endast 8 spelare har kontrakt inför kommande säsong. Men för övriga handlar det inte enbart om spelare som vill lämna som Jan Gustafsson antydde. Det handlar istället om spelare som måste övertyga herrelitkommitén om att få ett förlängt kontrakt. Man behöver ju inte vara Einstein för att förstå att H43 söker med ljus och lykta efter förstärkningar till truppen för att kunna utvecklas sportsligt i rätt riktning. Hur utfallet till slut blir har givetvis en hel del att göra med hur det går i kvalserien.

Exakt vilka de 8 spelare som har kontrakt är är jag något osäker på. Men jag vet att såväl Espen Christensen som Philip Ståhl har kontrakt även för kommande säsong. Zoran Roganovic har ytterliggare två år kvar på nuvarande kontrakt. Sen tror jag att Adam Sandgren, Fahrudin Zaimovic och Martin Karlsson också har kontrakt men är inte helt säker.

Vilka övriga som bör få förlängt, och vilka positioner det behöver förstärkas på finns det givetvis många åsikter om. Likaså kan man ha åsikter om vilka som absolut inte bör få förlängt. Tyvärr uppkom det ju dessutom en tråkig situation med Christoffer Fors och Fredrik Creutz vilket alldeles säkert innebär att vi inte kommer att se båda dessa tillsammans i klubben nästa säsong. Möjligen kan en av dem vara kvar, men inte båda.

På mittsex har H43 i år haft tre spelare. Petter Strömberg, Jens Eriksson och Martin Karlsson. Utan att ta parti för någon enskild spelare kan jag bara konstatera att Petter och Jens påminner till viss del om varandra i spelstil, och kanske bör man inför kommande säsong välja en av dem, och på så sätt få ut så mycket som möjligt för pengarna i spelarbudgeten.

På högersex har en av klubbens få heltidsanställda spelare i Kalle Björkman tillbringat oerhört mycket tid på bänken. Här har man verkligen inte fått ut det mesta möjliga av pengarna och jag har svårt att se att Kalle ska få ett nytt kontrakt. Jag gillar Kalle som person. Han visar en fantastisk passion och ett stort hjärta. Dessutom vet jag att han sidan om det sportsliga gör en insats för klubben på sponsor och evenemangsidan. Men rent sportsligt har de två åren i H43 varit allt annat än lyckade. Bakom Kalle finns dessutom Pavle Karacic som i mina ögon är klubbens största talang just nu.

Där jag tycker H43 är i störst behov att förstärka är på vänsternio och kanske mittsex. Och om Christoffer Fors försvinner måste man värva en ny vänstersexa. Jag tycker förvisso att Oscar Jensen har en del fina kvalitéer men han håller inte för 60 minuter i match efter match i elitserien. På vänsternio är det samma sak med Johannes Sandgren. Har många bra egenskaper, men är inte tillräckligt bra för 60 minuters spel.

Tidigare har jag skrikit efter en ny spelfördelare på mittnio. Nu tror jag så mycket på Adam Sandgren att jag gott tycker att han kan få växa med uppgiften. Och bakom honom har Fahrudin Zaimovic nu på slutet visat att han håller bra på den här nivån.

Åsikterna är säkerligen många. Rykten kommer och går. De närmaste två månaderna lär hur som helst bli intensiva på fler än ett sätt!

En match att glömma!

Jag skrev inför kvällens match mot Aranäs att det troligen var kvalseriens svåraste match som väntade, och att det kanske var en av få matcher i kvalserien där en förlust inte är hela världen. Därför känns det som om det bästa är att snabbast möjligt lägga förlusten med 33-21 bakom sig. Jag har i skrivande stund inte särskilt mycket info att tillgå om matchen. Men troligen finns det mycket lite, om ens något, att plocka med sig till kommande matcher.

Av en för mig okänd anledning kom H43 till spel utan vare sig Johannes eller Adam Sandgren. Att påstå att H43 i och med det blev väldigt tunna på nio meter känns närmast som en underdrift. Ett i princip orimligt ansvar läggs då på Zoran Roganovic och Fahrudin Zaimovic. När dessutom linje och kantspel inte fungerar optimalt så är H43 inte tillräckligt starka för att skaka ett lag som Aranäs, i alla fall inte på bortaplan.

I första halvlek håller man emot hyfsat defensivt. 13 insläppta mål känns helt okej. Men ett havererat anfallspel och en oförmåga att göra mål gör ändå att uppförsbacken finns där från första stund. 13-9 och fyramålsunderläge i paus gav trots allt hopp inför andra halvleken. Men väl där gjorde Aranäs ganska tidigt klart att man inte hade för avsikt att släppa in H43 i matchen.

7 mål på såväl Zoran Roganovic som Fahrudin Zaimovic är möjligen det lilla glädjeämne jag kan hitta. För andra matchen i rad kliver Fahrudin fram och tar för sig. I mina ögon utvecklas han allt mer till en nyckelspelare för H43 jämte Zoran Roganovic och Espen Christensen.

I kvalserien måste man först och främst vinna sina hemmamatcher. För H43 väntar närmast två sådana på raken när först OV Helsingborg kommer på besök till Fof Arena följt av Hammarby. Har svårt att se det på något annat sätt än att det krävs full pott för H43 i dessa båda matcher. Just nu har Aranäs tillsammans med VästeråsIrsta kopplat ett järngrepp om två av elitserieplatserna. Då Hammarby och Lindesberg delade på poängen ikväll ser det nu ut som om övriga fyra lag gör upp om den sista elitserieplatsen. Då har man inte råd att förlora sina hemmamatcher.

Ikväll kan spelarna få slicka såren lite. Därefter är det fullt fokus på nästa match som gäller.


Så var det dags igen

Som ni säkert märkt så har jag tagit mig lite påskledigt. Men efter en vecka med os-kval och därmed uppehåll i såväl kvalserie som slutspel så är det det nu dags igen. För H43:s del handlar det om vad som skulle kunna vara kvalseriens på förhand svåraste match när man åker upp till Kungsbacka för att möta Aranäs på bortaplan.

Allra först vill jag dock nämna några ord om det lyckosamma os-kvalet. För första gången sedan Sydney år 2000 får nu Sveriges herrar spela ett os. Mycket glädjande och för en hel del spelare var det troligen sista chansen. Jag tänker kanske främst på Jonas Källman, Magnus Jernemyr och inte minst Kim Andersson som redan nu deklarerat att os blir hans sista framträdande i landslaget. För svensk handbolls skull blir det perfekt med det massmediala uppsving ett os innebär. Såväl herrar som damer slår förvisso ur underläge i mina ögon. Men med en "perfekt" turnering kan bägge lagen skrälla och vara med  medaljdiskussionen.

Men åter till vardagen. H43 gav sig själva en och en halv veckas lugn och ro genom segern över Lindesberg. En mycket övertygande seger dessutom. Grunden till segern lades i första halvleken med ett mycket inspirerat och bra försvarspel. Framförallt inställningen man visade är något som tidigare lyst med sin frånvaro. Och klarar man av att spela på det sättet, med det hjärtat och den kampmoralen även i de 8 återstående matcherna så ska det här gå vägen.

Aranäs är av de allra flesta experter tippade att tämligen enkelt vinna kvalserien. Och även om jag knappast är någon expert så får jag nog hålla med. Aranäs var inte så himla långt ifrån sista slutspelsplatsen när elitserien sammanfattades, och man besitter defenitivt många bra kvalitéer. Men samtidigt är man ojämna. Man har flertalet gånger under säsongen visat prov på dålig moral när det går emot. H43:s stora chans kan ligga i att lägga gasen i botten från början och på så sätt sätta Aranäs i gungning.

Aranäs har framförallt en väldigt stark vänstersida med Tommy Atterhäll på kanten och Alexander Borgstedt på vänsternio som i dagarna blivit klar för Alingsås inför kommande säsong. Borgstedt vill säkert avsluta snyggt i sin nuvarande klubb även om det  för hans egen del blir elitseriespel kommande säsong oavsett utgången av kvalserien.

Just bortamatchen mot Aranäs är kanske den enda match i årets kvalserie där jag inte känner att seger är ett måste. Men samtidigt hade en seger inneburit två sköna bonuspoäng och ännu mer andrum i vad som kan bli en riktigt gastkramande kvalserie.

Nämnas kan att VästeråsIrsta tidigare ikväll tog sin tredje raka seger i årets kvalserie. Vägen mot elitserien ligger mer eller mindre öppen för Martin Boqvist och hans mannar. Skulle Aranäs besegra H43 imorgon tar även de sin tredje raka seger och allt pekar då på att Aranäs och VästeråsIrsta tar hand om plats 1 och 2. Och H43 får då göra upp med OV Helsingborg och kanske Hammarby också om den trejde platsen. Lindesberg känns i nuläget för svaga.


Lite om slutspelet

Med en dryg veckas spelledigt för H43 finns det ju utrymme att skriva om lite annat. Ett os-kval som väntar runt hörnet, och ett slutspel som vi är mitt inne i och som kanske känns hetare än på ganska länge om ni frågar mig.

Slutspel är fantastiskt, och det är inte utan att jag känner en viss avund för de supportrar som nu får uppleva slutspelstämingen istället för kvalnerver som vi H43:are upplever för tredje året i rad. Serielunken är nu ett minne blott, betydelselösa matcher existerar inte, och dessutom vaknar såväl media som publik till lite extra.

Det verkar med vissa undantag kunna bli täta, jämna och spännande kvartsfinalserier. Efter två spelade matcher står det 1-1 mellan såväl Sävehof-Skövde som Ystad-Lugi. I båda dessa fall skulle jag inte bli förvånad om matchserierna går till 5 matcher, och då kan det faktiskt sluta lite hur som helst, även om Sävehof och Ystad ska vara de starkaste lagen och därmed får bära favoritskapen. Jag vill dock höja ett varningens finger främst för Lugi. Och hur blå jag än är så hade det för lundahandbollens skull faktiskt varit skoj om Lugi tog sig till semifinal. Om inte lundaborna hittar till Fof Arena då, har jag svårt att se att man någonsin ska göra det.

2-0 i matcher står det i mötena Guif-Malmö och Kristianstad-Alingsås. Guif har således planenligt kopplat greppet mot Malmö, men inte utan besvär. Ett skadedrabbat Hk Malmö var endast sekunder ifrån en praktskräll i den första matchen i Eskilstuna. Nu förlorade man efter förlängning, och då man även förlorade den följande hemmamatchen så talar absolut ingenting för Malmö just nu.

Kristianstad har kopplat ett järngrepp om Alingsås och jag kan inte tänka mig att Kristianstad missar den chans som uppstått. Man har nu tre möjligheter på sig att säkra semifinalbiljetten och om inte gör det redan i Alingsås i match 3, så får man chansen att göra det inför sin fantastiska hemmapublik. En publik som mer än någon annan förtjänar en framgång. Chanserna i en eventuell semifinal är däremot svåra att sia om. Läste någonstans att någon tyckte att chansen till sm-guld nu inte var orimlig. Men då får man lugna sig lite i mina ögon. Det är ett skadedrabbat Alingsås man mött, och utan en Jesper Larsson i makalös form hade situationen kunnat se lite annorlunda ut, det egna anfallspelet lämnar nämligen till och från en hel del övrigt att önska.

Jag hoppas att slutspelet även fortsättningsvis bjuder på täta och bra matcher, och allra helst inför en stor hängiven publik. Det är då handbollen är som bäst!

RSS 2.0