H43 All Star Team

Handbollen går nu in i vad som skulle kunna liknas för en semesterperiod. De allra flesta spelare får ett avbrott i försäsongsträningen för lite semester. Eller i ärlighetens namn är det nu dags att sköta träningen på egen hand ett tag.
Silly Season pågår förvisso fortfarande, men nog känns det som om även Silly Season går på sparlåga.

För att hålla grytan något sånär kokande under sommaren tänkte jag med början här utse mitt eget All Star Team bestånde av spelare som representerat H43 de senaste 15-20 åren. Att jag väljer just den tidsrymden har mest att göra med att det är så långt som mitt eget minne sträcker sig, innan dess var jag allt för ung för att komma ihåg.

Serien kommer att bestå av åtta delar då jag utöver varje position även kommer att ta med försvarare som en egen kategori. Ni som läser är mer en välkommna med åsikter och namn ni själva tycker borde finnas med, men jag kommer inte att ändra mitt All Star Team i efterhand bara för att ett intressant namn dyker upp.

Varje postion kommer att innehålla två spelare. En som är tänkt i en första uppställning, och en reserv.

Här och nu tänkte jag börja med Målvakterna:

Jesper Larsson tar platsen här. En målvakt man älskar att ha i sitt eget lag, men hatar att se i motståndarkassen. En temperamentsfull målvakt med vinnarskallen som främsta kvalité. Efter många år i Tyskland vände han hem till Sverige och hanmnade då i H43. En mycket starkt bidragande orsak till framgångarna säsongen 2007-2008

Reserv blir faktiskt Espen Christensen som de två senaste säsongerna varit en av H43:s absolut bästa spelare. Har vid flera tillfällen "tokstängt" målet och iklätt sig matchvinnarkostymen. För ojämn dock för att på allvar aspirera på förstaplatsen i mitt All Star Team.

Länge sedan

Har gått ett bra tag sedan jag senast bloggade något här. Inte så konstigt egentligen då handbollen är "off-season" och till och med silly season har mattats av rejält. Och med ett pågående fotbolls-em så är utrymmet i media mer eller mindre försumbart.

Gällande H43 har inte så himla mycket hänt. Kommentarer på bloggen gör gällande att Robin Bergqvist ska vara klar för klubben. En spelare jag dessvärre inte känner till ett skvatt om. Så ni som vet något om hans kvalitéer som handbollspelare kommentera gärna.

Målvaktsidan oroar mig fortfarande. För varje dag som går blir antalet tillgängliga målvakter allt färre. Och med risk för att nedvärdera Philip Ståhl så känns det just nu som att H43 har en akilleshäl på målvaktsidan i en annars riktigt stark trupp.

Sidan om den inhemska handbollen har Sveriges herrlandslag stått för ett präktigt fiasko. Zoran Roganovic och hans Montenegro vann returen i vm-kvalet med nödvändiga två bollar. Ingen skugga ska falla över Montenegros insats men inte många svenskar förtjänar ett godkänt betyg. Möjligen är sverige inte bättre just nu. I synnerhet inte då spelare som Kim Andersson och Jonas Källman tackar nej till spel, även om Kim lojalt ställde upp i returen. Men nog ska man kunna begära att spelare som till största delen tillbringar sin vardag i europas bästa ligor kan mäkta med att göra 40 mål på 120 minuter mot ett lag av Montenegros kaliber.

Men mitt i alltihop kan jag inte låta bli att glädjas lite för Zoran Roganovic. Efter allt han gjort för H43:s skull genom åren finns det få, om ens någon jag unnar framgång så mycket, och möjligheten att få spela ett vm. Även om det blir på H43:s bekostnad precis som jag skrev om i mitt förra inlägg. Allsvenskan gör alltså inte vm-uppehåll om inte svenska handbollsförbundet får för sig att ändra reglerna. Och då får H43 klara sig utan Zoran i de matcher som krockar med pågående vm-turnerig.

Men, det behöver inte heller bli så. I en artikel i Skånska Dagbladet säger Zoran att H43:s satsning går först och att han nog vill stanna hemma över vm. Artikeln hittar ni här: skanskan.se/article/20120620/SPORT/706209975/1001/-/zoran-roganovic-njuter-av-bedriften

Helt fantastiskt vilket H43-hjärta Zoran än en gång visar. Och någonstans hoppas jag att man kan hitta en lösning som funkar för alla parter. För hur blå jag än är, så tycker jag verkligen Zoran gjort sig förtjänt av vm-spel!

Lite av varje

Dåligt med uppdateringarna på bloggen nu igen. Men så har det inte hänt så himla mycket med H43-ögon sett sedan värvningen av Nemanja Cvetinovic blev känd. Jag har heller inte så himla mycket nytt att komma med i nuläget, men vet att klubben jobbar på ett par namn på högersex och framförallt målvaktsidan.

Mycket snack om ekonomi har det varit såväl här i kommentarerna som på twitter. Somliga tycker att det är konstigt att H43 satsar på det här sättet när ekonomin länge varit så här dålig, somliga tycker också att fler egna talanger borde fått mer utrymme. Alla ska givetvis få ha åsikter och jag förstår att de går isär. Personligen tycker jag det är bra att man satsar. Kraftsamlingen hjälpte till att avvärja det omedelbara hotet om förlorad elitlicens. Även om man har vissa skulder kvar kan man ha en ekonomi under kontroll och i balans. Och jag ser heller ingen mening med varför man ska inte ska satsa nu bara för att man inte kunnat göra det tidigare. Att samla en massa pengar på banken under ett antal år i allsvenskan hade knappast gjort någon lyckligare. Budgeten inför kommande säsong är absolut inte större än tidigare. Hur utfallet sen blir är naturligtvis omöjligt att sia om. Men så är det alltid med ett budgetarbete.

I den finaste av världar hade H43 idag bestått av en stomme av det juniorlag som tog sm-silver för 3 år sedan. Men inte ens Sävehof, med 3 raka sm-guld på herrsidan och förmodligen sveriges bästa ungdomsverksamhet består av enbart egna produkter. För att nå framgång behövs nödvändig spetskompetens. Dessutom ska man vara medveten om att egna produkter lika mycket som alla andra vill ha ökad lön när deras prestationer blir bättre. Tiden när man spelade gratis för moderklubben är förbi. Sen kan jag kanske i och för sig tycka att det är tråkigt när värvade spelare endast fyller en plats på bänken. En sådan funktion bör i möjligaste mån fyllas av någon från de egna leden.

Sidan om silly season har svenska landslaget idag vm-kvalat hemma mot Montenegro med Zoran Roganovic. Det började bedrövligt med en arangörsmiss där fel nationalsång spelade för Montenegro. Spelarna tog dock saken i egna händer och sjöng rätt sång, något som säkert tände de Montenigrinska spelarna lite extra.
Matchen slutade till slut 22-21 till sverige, och frågan är om inte det är fördel Montenegro som har hemmaplansfördel i returen på lördag. Totalt resultat är det som gäller och då är inte 1 mål mycket att gå på.

Montenegro kan då mycket väl spela vm i januari, vilket skulle kunna ställa till lite problem med H43-ögon sett. Jag tror nämligen inte att allsvenskan tar uppehåll under vm vilket innebär att H43 kan ha flera matcher under samma period som Zoran Roganovic är upptagen av vm-spel. Nu finns det väl knappast någon anledning att grubbla för mycket över det innan något är klart, men det kan trots allt bli en besvärlig situation som uppstår.

En klassvärvning

H43 presenterade idag Nemanja Cvetinovic som sitt senaste nyförvärv inför kommande säsong. Nemanja är 28 år från Serbien och främst tänkt som vänstersexa. Av förklarliga skäl känner jag inte till Nemanja speciellt väl, men det jag hört är att han för ett antal år sedan var aktuell för det Serbiska landslaget, men att prioriterandet av studier gjort att handbollen under en tid kom lite i skymundan. Att flytta till H43, i sverige och lund kan kanske vara ett sätt att ge sig ut i proffslivet.

De som sett Nemanja Cvetinovic lovordar hans kvalitéer som handbollspelare. Nu ligger inte H43 i elitserien, men han beskrivs av somliga som en av elitseriens bästa om man kan göra den jämförelsen. Uppgifter jag fått gör dessutom gällande att Cvetinovic inte ses som så våldsamt dyr för en spelare av hans kaliber. Det kan således röra sig om ett riktigt klipp som H43 har gjort här. Och kanske ser vi klubbens bästa värvning sen Zoran Roganovic satte sin signatur på kontraktet för ca. 10 år sedan.

Utöver rollen som vänstersexa kan han även spela såväl vänster som mittnia. Och i försvarspelet är han användbar som etta och tvåa i ett 6-0 försvar, och är dessutom en utmärkt center i 5-1 eller 3-2-1 försvar. En mycket användbar spelare med andra ord.

I och med värvningen av Nemanja Cvetinovic blir H43:s trupp alltmer komplett. Kvar att förstärka finns högerkanten, och framförallt målvaktsidan. Läste i en kommentar på bloggen någon som tyckte att Johan Tholin hade varit en utmärkt målvakt. Det kan jag hålla med om men kan dessvärre meddela att Johan Tholin blir det inte. Han kan inte kombinera jobbet som brandman med en full satsning på elithandboll. Vilka namn det övrigt jobbas med känner jag inte till, men precis som jag tidigare skrivit om så är marknaden inte direkt full av tillgängliga målvakter.

Har läst i diverse medier, främst på twitter att många ifrågasätter att samma klubb som hade en kraftsamling och ekonomisk kris för bara fyra månader sedan nu dunkar upp nyförvärv efter nyförvärv. Och visst någonstans är frågan berättigad. Men samtidigt ska man komma ihåg att relativt sett högavlönade spelare som Daniel Lindqvist, Kalle Björkman och Espen Christensen har försvunnit.

Dessutom är 4 av nyförvärven av sådan art att "omkringutgifter" saknas för dessa. Jag pratar då om utgifter för boende, arbete sidan om med mera. Christoffer Geissler, Joakim Bååk, Simon Nyberg och Jacob Anderberg har alla redan boende i lund och ett socialt kontaktnät. Utöver de rena lönekostnader kostar det alltså inte klubben något övrigt. Tar man med det i beaktning så är förvärven av dessa fyra spelare totalt sett något billigare än nyförvärv från övriga landet/världen!

RSS 2.0