Glädje och lättnad

På måndagskvällen kom beslutet från H43:s styrelse att ge herrlaget en fortsatt sportslig elitseriesatsning. Även om man inte nått hela vägen fram kring de mål som sattes upp till kraftsamlingen har man tagit beslutet att det är tillräckligt. Pengarna man fått in tillsammans med det engagemang som visats upp bedöms vara starten på en långsiktig lösning.

Oerhört skönt att styrelsen tog det här beslutet. 150 000 kronor behöver fortfarande komma in under våren, men den absolut akuta krisen bedöms som över! Och ett extra tack till de spelare som stannar och går med på att spela med sänkt lön tills dess att resterande pengar trillar in. Här visar man att det finns hjärta för klubben!

Äntligen kan vi lägga den här soppan bakom oss. Äntligen kan vi börja fokusera på det sportsliga igen. H43:s herrar har 11 matcher kvar att spela av elitserien 2011-2012. Dessa kommer att avgöra om det blir kvalserie, färdigspelat, slutspel eller nedflyttning. Och jag hoppas nu att alla de människor som visat stöd för H43 under kraftsamlingen nu även ställer upp och ger laget sitt stöd i arenan. Alla de som köpt säsongskort, alla nya medlemmar, tillsammans måste vi nu bygga vidare på det här.

En bit kvar

Det återstår nu endast ett drygt dygn innan kraftsamlingen för H43 Lund är avslutad. Efter det vet vi om H43:s herrar får en sportslig chans att stanna kvar i elitserien. Eller om man tvingas börja om i allsvenskan oavsett resultat.

I skrivande stund har man en bit kvar till målen man har satt upp. Sedan tidigare är det ju klart att man nått de 50 ideella krafter man eftersökt. Men det saknas fortfarande omkring 250 000 kronor och 120 årskort inför nästa säsong för att målen ska vara uppfyllda. Tiden börjar bli knapp och oron för att det inte ska gå vägen växer sig allt starkare.

Personligen tror jag att det största problemet ligger på årskorten inför nästa säsong. Och kanske var målet på 250 stycken ett alltför orimligt mål. I nuläget har man faktiskt i princip tredubblat antalet säsongskort jämfört med pågående säsong. Och det kan verkligen inte betecknas som dåligt. Det känns faktiskt förjävligt om det står och faller med antalet anmälda säsongskort inför nästa säsong.

När det gäller den ekonomiska biten är 250 000 kronor fortfarande mycket pengar. Men här tror jag ändå att chansen är större att man når målet. Kan mycket väl finnas någon sponsor eller personlig bridagsgivare med lite större ekonomiska muskler som avvaktar in i det sista. Eller i alla fall är det min förhoppning.

Oavsett utfall har man ett hårt arbete framför sig. Och även om det inte går vägen hoppas jag att styrelsen tar tillfället i akt och utnyttjar det engagemang som visat sig för H43. 66 personer har hittils sagt sig villiga att göra en insats ideellt för H43 Lund. Tror knappast att alla 66 förklarar sig ovilliga per automatik om H43 skulle bli ett allsvenskt lag.

Skulle resultatet av kraftsamlingen visa sig tillräckligt bra för att ge elitserien en sportslig chans så har man även då ett gigantiskt jobb kvar att göra. Kraftsamlingen är bara början för att ge H43 en grund till ekonomisk återhämtning. Bland annat kan jag tycka att en omförhandling med de spelare som sitter på de dyraste kontrakten kan vara på sin plats. Men där finns säkert mycket annat som ska tas i beaktande.

Jag har den senaste veckan fått en helt annan förståelse för det arbetet som dagligen läggs ner i driften av H43. Det är en beundransvärd insats som en ganska stor samling människor gör. Många får ta emot onyanserad kritik. Inte minst av okunniga bloggare som tror sig veta allt. Hur som helst så känns det som att H43:s styrelse i och med kraftsamlingen nu gjort allt man kunnat för att H43 ska kunna fortsätta ha en elitsatsning.

Fredag kväll

Och lite drygt 74 timmar återstår av den kraftsamling som ska avgöra om H43 ska stanna kvar och sportsligt fajtas om en elitserieplats, eller om man självmant ska ta steget ner i allsvenskan. Hur det går kan ni följa på H43:s hemsida där en lägesrapport uppdateras på ett alldeles utmärkt sätt!

I skrivande stund är i alla fall ett av målen redan uppfyllt. Man fick på ett ganska tidigt stadium in anmälningar från 50 personer som är villiga att göra en ideell insats för H43. Och ännu fler har senare tillkommit och nu är 57 personer anmälda. Mycket glädjande och det visar att det verkligen finns ett engagemang för H43.

Gällande de andra två målen så har man i nuläget fått in lite drygt 450 000 kronor. Alltså lite drygt halvvägs till de 850 000 man behöver. Gott så och vad det verkar fick man under dagen in ett enskilt bidrag på en ganska ansenlig summa då den insamlade summan plötsligt tog ett rejält skutt. Här hyser jag ganska gott hopp om att man ska nå hela vägen. Men troligtvis måste det till ett par lite större belopp från sponsorer eller liknande. Fortsätt hur som helst att bidra.

Känns värre när det gäller årskorten för nästa säsong där målet är att hamna på 250 anmälningar. I skrivande stund har man fått in 85 anmälningar vilket faktiskt redan nu i princip är en fördubbling av antalet årskort man har under pågående säsong. Att ytterliggare 165 personer ska anmäla sig känns därför något orimligt. Men jag hoppas verkligen jag har fel. Kanske värt att påpeka att man endast anmäler sig som årskortsinnehavare för nästa säsong nu. Betalningen görs i augusti 2012 och kan delas upp på autogiro på 10 gånger 200 kr. Dessutom gäller årskorten endast om H43 spelar i elitserien nästa säsong.

Johan Brännberg blev första H43-spelare att lämna laget. Han blev idag klar för allsvenska Hästö från Karlskrona. Johan valde alltså att utnyttja möjligheten att söka andra uppdrag som handbollspelare och givetvis försvagas en redan tunn trupp av detta. Johan har denna säsongen utvecklats till en stabil elitseriespelare och sällan gjort några direkt dåliga matcher. Men samtidigt spelar han på en position där det finns andra spelare som kan täcka upp. Och med framtiden i åtanke hade det kännts betydligt värre om Adam Sandgren varit den mittnia som valt att lämna.

Det finns dock en lite uppsida med att Johan Brännberg valt att lämna. H43 har troligtvis fått någon form av övergångsumma, eller det man kallar för utbildningsbidrag. Och dessutom frigörs ytterliggare pengar när Brännberg försvinner från lönelistan.

Att det blev allsvenska Hästö för Johan Brännberg ser jag lite grann som en fingervisning om att H43-spelarna kanske trots allt inte är jätteheta på elitseriemarknaden. Som jag ser det är det väl sidan om Zoran Roganovic bara Espen Christensen, Daniel Lindqvist och Christoffer Fors som kan gå direkt in i andra elitserielag och stärka dessa. För övriga lär det i första hand handla om allsvenskan i första hand.

Om jag får spekulera fritt så funderar jag på om Daniel Lindqvist skulle kunna vara ett namn för Guif. Med ett förflutet i klubben skulle han kanske kunna passa som ersättare till oturlige Alexander Stenbäcken som slet av hälsenan på en av sina första träningar för klubben. Alexander som i sin tur värvats in som ersättare till korsbandskadade Robin Andersson. Kanske ett långskott, men en tanke i alla fall. Jag vill dock poängtera att detta helt och hållet är mina egna spekulationer och inget rykte jag hört.

Nu väntar en nerövs helg. Jag hoppas verkligen att detta går vägen. Själv ska jag fundera på vem mer jag kan övertala att anmäla sig för ett årskort. Kanske kan mina läsare göra detsamma!

Så länge det finns hopp

Kraftsamlingen är i full gång och än en gång vill jag uppmana till ett besök på H43:s hemsida, www.h43lund.se Klicka där på den blå texten "Kraftsamling för H43 Lund" i överkant på sidan, läs texten och klicka sedan vidare till formuläret där det är möjligt att bidraga.

Det som gäller är alltså.
1. 850 000 kronor som måste in kortsiktigt för att klara elitlicensen. Dessa ska fås in genom bidrag från såväl sponsorer som privatpersoner, vem som helst är välkommen att skänka valfri summa. Eller så kan man köpa ett säsongskort som gäller resten av innevarande säsong för 1000 kr.

2. 50 nya ideella krafter behövs. Personer som kan lägga minst 20 ideella timmar per säsong med start redan den 1:e februari.

3. 250 personer som tecknar sig för ett årskort för säsongen 2012/2013. Kortet gäller endast om H43 är kvar i elitserien då. Kortet kan dessutom betalas via autogiro, 200kr/mån vilket kan göra det något lindrigare ekonomsikt än att ta hela kostnaden direkt!

Tuffa krav som ska uppfyllas men absolut inte orimliga. Någonstans tror jag faktiskt att det svåraste kan vara att hitta 250 personer som vill teckna sig för ett årskort till nästa säsong. Precis som jag nämnde i mitt inlägg igår så kan det jämföras med att man för närvarande har 40-50 årskortsinnehavare. Man behöver i runda slängar hitta ytterliggare 200 personer som redan nu binder sig att ha årskort till nästa säsong. Men omöjligt ska det väl inte vara. H43 har lite beroende på hur man räknar ett upptagningsområde med en befolkning på si så där 500 000 människor så nog borde det finnas ett viss underlag.

Jag hoppas att H43 under veckan kommer med någon form av lägesrapport. Saknas det lite på någon punkt men att man ändå närmar sig målet kan det få folk som är tveksamma att bidra att till slut göra slag i saken.

Kraftsamling inledd!

Efter de åsikter och initiativ som framkom under mötet i söndags har nu H43:s styrelse tagit beslutet att ge det här en chans. Om man senast på måndag 30:e januari har fått in 850 000 kronor, fått 50 nya ideella krafter samt 250 anmälningar om årskort inför nästa säsong så kommer H43:s herrar att få en sportslig chans att hålla sig kvar i elitserien. Om något av målen inte uppfylls gäller det tidigare beslutet att nästa säsong börja om i allsvenskan.

Bra agerat av styrelsen måste jag säga. Helt rätt att ge det här en chans. Nu är det upp till alla oss med H43-hjärtan att hjälpa till med det vi kan. I både stort och i smått. För egen del var det givetvis en självklarhet att redan nu boka upp mina två årskort inför kommande säsong. Fler måste dock göra detsamma. 250 anmälningar krävs, och då kan nämnas att man under nuvarande säsong har ungefär 40-50 årskortsinnehavare.

Ni som vill göra en insats ska gå in på H43:s hemsida, www.h43lund.se  och där klicka på den blå texten där det står "Kraftsamling för H43 Lund" högt upp på sidan. Läs texten och klicka er sedan fram till ett formulär där ni kan fylla i det ni kan/vill bidra med!

Senast den 30:e januari är det alltså som gäller, så tveka inte för länge.

Informations- och kraftsamlingsmöte

Var tidigare ikväll på ett ganska välbesköt möte inför ca 100-talet åhörare. H43:s ordförande Niclas Nilsson informerade om läget samidigt som en hel del diskuterades om vad som kan göras för att stärka klubbens ekonomi.

Uppskattade verkligen det här mötet. Det gav mig som en "vanlig supporter" chansen till lite bättre insikt och förståelse kring det som händer klubben. Vilken oerhörd mängd ideella timmar som läggs ner av olika människor i klubben. En dålig ekonomi har under lång tid lett till att man skurit ner på administrativa kostnader till förmån för satsningen på elitlagen. Idag har H43 endast en tjänst på 60% knuten till den administrativa verksamheten. Allt övrigt sköts ideellt.

Att sköta det ekonomiska i en elitserieklubb idag är givetvis inte lätt. Det blir inte lättare av att man till stora delar får gissa sig till såväl sponsorintäkter som publikintäkter. Kombinera detta med sportsligt svaga resultat som leder till en osäkerhet kring vad man kan erbjuda sponsorer inför kommande säsong så förstår vi alla vilken negativ spiral H43 hamnat i.

Det finns säker mycket som skulle kunna gjorts annorlunda, men om resurser saknas är det helt enkelt svårt att hinna med allt som måste göras. Bortsett från den miljon kronor som H43 på kort tid behöver få in så måste man också bygga upp en stabil och bra organisation som på sikt kan stärka klubben ännu mera. Det administrativa jobbet har länge åsidosats och behöver bli bättre för att vara värdigt en elitserieklubb.

En hel del idéer togs upp som kan stärka klubbens ekonomi. Men för att dessa sak bli verklighet måste det finnas personer som orkar jobba med dessa. De aktiva krafterna som finns i klubben har redan som det är idag för mycket att göra. Fler behöver bli delaktiga.

En sak som jag via min blogg vill slå ett slag för är vad som kallas ett "resten av säsongenkort". Ett säsongskort som berättigar inträde till de 6 hemmamatcher som H43 har kvar på säsongen. Detta säsongskort kommer att kosta 1000 kr och kan på kort sikt ge klubben sköna pengar om folk nappar på det. Information kring detta lär komma på hemsidan imorgon, men jag skulle tro att det redan nu går bra att anmäla sitt intresse via: [email protected]
Kan kanske nämnas att det ju faktiskt "räcker" att 1000 personer köper detta årskort för H43 ska få in den där miljonen. Så alla ni som inte har årskort bör slå till. Och för oss som redan har årskort skadar det ju inte att försöka övertala släkt och vänner att köpa ett årskort.

När det gäller spelarna kan jag nämna att Zoran Roganovic gett H43 ett konkret förslag som går ut på att han går till en annan klubb för att frigöra kapital, och säkra eventuella övergångspengar till klubben. Och dessutom sagt sig villig att genom sitt företag som är under uppstart sponsra klubben med 50000-100000 kronor nästa säsong. Zoran gör alltså verkligen allt han kan för att rädda klubben. Behjärtansvärt även om det innebär att vi förlorar honom i laget.
Zoran var förresten märkbart irriterad på Niclas Nilsson, främst för att han inte fått något besked gällande sitt förslag.

Växlade ett par ord med Christoffer Fors efter mötet. Och även han poängterade det jobbiga i att inte få några besked. Klubben flyttar ideligen fram sina besked vilket gör det omöjligt för spelarna att agera. Det lät dock inte som om Christoffer söker sig bort aktivt förrän han får ett defenitivt besked från klubben om vad som gäller. Christoffer var dock ganska tydlig med att spel i allsvenskan inte känns aktuellt. För hans egen utvecklings skull måste han fortsätta spela i elitserien.

Klubben ska nu utvärdera samtliga förslag som kommit in. Om dessa är genomförbara och ger en ekonomisk förbättring såväl på kort som lång sikt så behöver det inte vara kört än. Ser man en genomförbar lösning senast den 31:e januari försöker man att på sportslig väg stanna kvar i elitserien. Och man hoppas kunna ge ett besked redan på fredag i nästa vecka. Nu är det bara att hålla tummarna!

Hur mår svensk handboll egentligen?

Bara ett par dagar efter att H43 meddelade sina ekonomiska problem som ger svårigheter att klara elitlicensen så var det Hk Drotts tur. Halmstadlaget ligger för nuvarande 0,5 miljoner back. Siffror som måste vända till våren för att man ska beviljas elitlicens. Dock är risken i Drotts fall inte aktuell förrän säsongen 2013-2014. Något som bara förvirrar ännu mer kring ett redan snårigt regelverk gällande elitlicensen.

Svenska handbollsförbundet har också under dagen gått ut med att man överväger att ändra reglerna för elitlicensen. Klubbarna ska få längre tid på sig att hamna på positiva siffror. Något man troligtvis är tvungen till för att elitserien inte ska urvattnas totalt. Dock är det närmast beklämmande att se att klubbarna inte tävlar på lika villkor. Anrika Redbergslid och ett Hammarby som ger ett massmedialt uppsving har länge kommit billigt undan. I måndags när H43 annonserade sina problem fick man närmast känslan att förbundet tyckte det var skönt om man blev av med ett skånelag. Men när Drott, även det en anrik svensk handbollsklubb deklarerade att även dem har problem, då var förbundet tvunget att agera!

Frågan är om svensk elitseriehandboll på senare år genomgått en utveckling man inte riktigt klarat av att hantera. Lönerna har ökat, allt fler spelare är heltidsanställda och detta utan att publiksiffrorna ökat särskilt markant. Handbollen kommer aldrig riktigt att kunna konkurera med fotbollen och hockeyn, och när nya sporter som innebandyn vill vara med och ha en del av kakan är det svårt att öka inkomsterna i samma takt som utgifterna!

För ett tag sedan tog svensk elithandboll ett beslut att man skulle satsa mot att vara en proffsliga med start 2016. Ett beslut som mottogs såväl med applåder som kritik. Själv ska jag erkänna att jag just då gillade ambitionen att bli bättre. Men nu kan vi nog konstatera att det målet blir otroligt svårt att uppfylla. I skrivande stund ser det ut som att en sådan liga på sin höjd skulle kunna innehålla 5-6 lag.

Jag känner inte till de olika lagens bokslut. Men i nuläget är det nog endast 3 klubbar i herrarnas elitserie som har riktigt bra ordning på ekonomin. Kristianstad, Ystads IF och Sävehof. Dessa klubbar har bra koll på balansräkningen år efter år samtidigt som man sitter på positiva egna kapital. Sen finns där en rad klubbar med hyfsat bra kolla på läget men som ligger och balanserar på gränsen. Skulle tillexempel tro att Lugi inte har några större reserver att ta av om ett riktigt dåligt år skulle komma. Och troligtvis gäller detsamma serieledande Guif. Men i Guifs fall håller man på att bygga upp en stark ekonomi, bland annat genom ett lönetak man strikt följer.

I dagsläget har alltså 4 klubbar så stora problem att man riskerar att åka ur elitserien. Att Hammarby, Redbergslid och H43 haft problem en tid är ingen nyhet. Däremot kom det som en överraskning för mig att även Drott har problem. Ett Drott som sakteliga jobbat sig tillbaka mot Sverigetoppen och med ganska goda yttre förutsättningar med ny arena och allt mindre konkurrens om såväl sponsorer som publik när nu fotbollslaget Halmstads BK trillat ur allsvenskan.

Hammarby och Redbergslid lider till viss del av en mycket stark konkurrens i sina städer. Och i Hammarbys fall även en bedrövlig arena. H43 och Drott däremot är inte lika konkurrens utsatta och framförallt har bägge klubbarna fått chansen att tillgodogöra sig de fördelar som en ny arena kan medföra.

Känslan är att något måste göras. Det kan inte fortsätta så här. Kanske är det rätt att ge klubbarna fler år på sig att komma till rätta med ekonomin. Men hur som helst så måste ett fungerande regelverk göras för elitlicensen, och ett regelverk som sedan är till för att följas. Oavsett vilken klubb som hamnar i problem.

Gällande H43:s framtid lär det vara så att idag är något av en ödesdag. Styrelsen har lyssnat på alla synpunkter och förslag till förändringar. Om jag förstått det hela rätt ska man nu ta ett beslut om man själva ska begära sig ner i allsvenskan eller om man ska ge de spelare som väljer att stanna kvar en sportslig chans att spela sig kvar i elitserien. Ett beslut som lär ligga till grund för många spelares beslut om de väljer att stanna kvar eller lämna.

Beslutet kan vara rätt. Tillvägagångsättet fel!

Beslutet som H43:s styrelse meddelade i måndags engagerar verkligen. Jag har de senaste två dagarna haft besökarsiffror som fullkomligt sprängt alla tidigare rekord. Givetvis roligt att folk läser min blogg, men jag önskar att omständigheterna vore trevligare.

Till att börja med skulle jag vilja påpeka att den nu sittande styrelsen inte direkt kan lastas fullt ut för den uppkommna situationen. När man tillträdde tog man också över en ryggsäck från tidigare styrelser som i längden blev oerhört tung att bära. Det man däremot kan lasta den nuvarande styrelsen för är att man kanske satte en något naiv budget inför denna säsongen. Men troligtvis grundar det sig på att man försökte satsa på att lyfta laget, och att det inte slog väl ut är ju svårt att veta på förhand.

Efter att läst allt fler reaktioner, kommentarer och till och med blivit tillrättavisad av besökare i min blogg så känns det väl som att beslutet att göra något för att en gång för alla komma till rätta med ekonomin är helt riktigt. Att infomera om hur illa det är ställt, den överhängande risken att bli av med elitlicensen och att tillåta samtliga spelare att förhandla med andra klubbar känns också helt rätt. Däremot är jag fortfarande mycket tveksam till att redan nu deklarera att herrlaget nästa år spelar i allsvenskan.

Som det blev nu har ett styrelsebeslut mer eller mindre inte givit spelare och ledare någon som helst möjlighet att påverka sin egen siutation. Beslutet togs också helt utan att fråga spelarna om deras mening. Bland annat Zoran har aviserat att han är villig att gå mycket långt för att hjälpa klubben. Och kanske finns där fler spelare som är villiga att göra detta.

Läste att Tomas Westerlund tycker att man kunde skött det hela smidigare. Att informera om den dåliga ekonomin, förklara att man inte kan garantera några löneutbetalningar och därefter låta spelarna själva välja om dem efter de premisserna vill stanna kvar och kriga utav helvete eller söka sig ifrån klubben. Och där är jag helt enig med Tomas Westerlund. Kanske finns det flera spelare som väljer att stanna och kriga för klubben, och kanske sluts man samman ännu mer som grupp och presterar då också bättre.

Lek med tanken att merparten av spelarna trots allt väljer att stanna kvar i H43 och slutföra säsongen. Låt säga att man hamnar i något som liknar en makalös formtopp. Kanske vinner man de 7-9 matcher som krävs för laget ska gå till slutspel. Ett slutspel som ger ytterliggare publikintäkter och åtminstone skulle kunna rädda delar av det ekonomiska resultatet. Givetvis inte särskilt troligt, men samtidigt har större under skett.

Tänker mig tillbaka 3 år i tiden när ishockeylaget Malmö Redhawks stod inför en liknande situation. En antal välbetalda spelare valde också att lämna laget, men de som stannade kvar skapade en hajp kring hockeyn i Malmö som man inte upplevt på 15 år. Nu är inte handbollen i Lund lika stor så att något liknande skulle hända här är kanske inte troligt. Men om spelarna hade visat hjärta för klubben tror jag nog att ett antal extra åskådare hade kunnat söka sig till matcherna för att visa sina sympatier för klubben. Det lär knappast bli en verklighet nu när matcherna inte har någon sportslig betydelse.

Någonstans känns det som om Zoran Roganovics ord i gårdagens sydnytt sammanfattar det hela bra. Det känns som om man lägger sig ner och dör istället för att kämpa hela vägen!




Är verkligen alla chanser tagna

Som supporter till ett lag som år efter år krigar i botten är man van att bli besviken kring de rent sportsliga insatserna. Då brukar också den värsta besvikelsen lägga sig när man fått distans till det hela. Efter det som hände igår när H43 meddelar att man drar sig ur elitserien är det snarast tvärt om. Jag känner mig idag om möjligen ännu mer arg, besviken och ledsen efter det som hänt "min" förening.

Jag tycker också att det känns något märkligt att beslutet kom redan nu. Utan att ha läst på ordentligt om vad som krävs för att klara elitlicensen så har jag för mig att man den 30:e april måste ha ekonomin i balans. Om så är fallet skulle H43 alltså haft 3,5 månad på sig att få in den miljon man saknar. När man redan nu går ut och säger att det är allsvenskan som gäller nästa säsong så ger man inte sig själv chansen att rädda situationen. 1 miljon är mycket pengar, men det är inte orimligt att där finns sponsorer med stort H43 hjärta som skulle kunna vara villiga att gå in med mer pengar. Spelare som är villiga att gå ner i lön. Och inte minst så borde man ge supportrar chansen att fylla Fof Arena för att öka publikintäkterna, även om det kanske är en utopi i Lund.

Zoran Roganovic nåddes av informationen när han klev av ett flygplan på Kastrup efter att ha varit iväg med Montenegro på landslags uppdrag. Han blev chockad av situationen men uppgav på en gång att han inte skulle ha några problem med att gå ner i lön för att rädda klubben. Kanske finns det fler spelare som man skulle kunna omförhandla kontrakten med. Och kombinera det med en eller annan spelare som försvinner så kan man på så sätt sänka kostnaderna ganska rejält.

Känslan är att det var helt rätt att informera om situationen som uppstått nu. Däremot anser jag att man skulle vänta med det defenitiva beslutet om att begära sig ner i allsvenskan. Det hade i så fall gett en viss sportslig betydelse till de matcher H43 har kvar att spela i årets elitserie.

H43 har sex hemmamatcher kvar denna säsong. Matcher som nu saknar någon som helst betydelse. Det var knappas det jag betalade för när jag köpte årskort i augusti. Inget jag tänker bråka om i den uppkomna situationen men i alla fall.

H43 allsvenskt nästa säsong

H43:s herrar kommer oavsett det sportsliga resultatet under våren att begära sig själva ner i allsvenskan till kommande säsong. Årets ekonomiska situation pekar på en förlust på omkring 1 miljon kronor. Något som i sin tur skulle leda till att H43 inte klarar de krav som elitlicensen innebär.

Samtliga spelare i herrtruppen har nu möjlighet att lämna truppen fram till den 15:e februari när transferfönstret stänger. Vilka som stannar och vilka som lämnar återstår bara att se. Men det är knappast en motiverande situation som väntar de spelare som stannar. Oavsett insats under säsongens kvarstående elitseriematcher väntar allsvenskt spel nästa säsong.

Ur ett sportsligt perspektiv är det både rätt och fel att redan nu komma med detta besked. Jag tycker det är oerhört rakryggat av klubben att inse sina ekonomiska svagheter och begära sig ner en division innan licensnämnden behöver träda in. Detta är något som styrelserna för såväl Redbergslid som Hammarby borde gjort för flera år sedan. Och just det gör väl att det känns ännu bittrare. Det finns alltså klubbar med ännu mer långvariga ekonomiska problem som nu får spela kvar i elitserien på H43:s bekostnad, i alla fall indirekt sett.

Det mindre sportsliga kring situationen är att H43 ska spela 11 elitseriematcher till som för egen del är helt betydelselösa men där man möter 11 andra lag som har olika mycket att spela för. H43 kan alltså påverka utgången av årets elitserie utan att själva ha något att spela för.

Kanske är detta just vad klubben behöver. Att få börja om från början. Rensa lite bland kontrakt som varit allt för dyra. Göra en satsning som till stora delar bygger på egna duktiga juniorer och ett antal år in i framtiden kan man på nytt vara aktuella för elitserien.

Samtidigt känner jag mig oerhört besviken att det skulle behöva gå så här långt. Men samtidigt har klubben inte haft några särskilt lätta förutsättnigar att jobba med. När Fof Arena har gapat tom i samband med matcherna är det inte bara stämmningen på matcherna som blivit lidande. Klubbens ekonomi har sakteliga körts i botten. Kan tänka mig att det finns en och annan lundabo som är rejält på besviken på att H43 försvinner från elitserien. Så dags att tänka på nu när man inte visat klubben något särskilt intresse tidigare under säsongen!


Kris i H43?

Skånska Dagbladet har under eftermiddagen gått ut med en artikel där man erfar att samtliga H43:s spelare på såväl herr som damsidan kommer att vara fria att lämna klubben innan transferfönstret stänger i februari. Artikeln finns att läsa här: http://www.skanskan.se/article/20120116/SPORT/701169839/1007/-/alla-spelare-erbjuds-lamna-h43

Att H43 har haft ansträngd ekonomi under en längre tid är knappast något nytt, men att det var så här illa var en nyhet för mig. Jag misstänker att H43 nu har så dålig ekonomi att man inte kan garantera några löneutbetalningar under våren. Och att man därför låter spelarna lämna om dem ej godkänner sämre ekonomiska villkor. Det är dock endast spekulationer, jag vet inte.

H43 ska under kvällen gå ut med ett pressmeddelande och då lär vi få reda på mer. Om någon av mina läsare vet mer och känner att ni kan/vill delge mig information så är ni varmt välkommna att skicka ett mail på: [email protected]

En poäng borde nog ha varit två

Sverige inledde alltså em med att spela oavgjort mot Makedonien. Som matchen var ska man nog vara nöjda med en poäng så här i efterhand, men samtidigt har man ledningen med 25-22 med ett fåtal minuter kvar att spela. I det läget bara måste man stänga matchen med ett avgörande ryck.

Vad det oavgjorda resultatet betyder för Sveriges fortsatta em är i dagsläget väldigt svårt att säga. Om Makedonien inte tar fler poäng och inte kvalificerar sig för mellanrundan betyder det ingenting för svensk del så länge man tar sig samman och slår Tjeckien och Tyskland, vilket i och för sig kan vara nog så svårt.

Många i det svenska laget måste upp i nivå. Det vanligtivs så starka svenska mittförsvaret hade en hel del problem igår, och inte minst Makedoniens sju straffar ger en fingervisning om att Magnus Jernemyr och Tobias Karlsson ofta låg steget efter.

Och framåt var Kim Andersson alldeles lysande, men på tok för ensam. Både Dalibor Doder och Kim Ekdahl Du Rietz blixtrade till mellan varven men var ganska ojämna. Och Jonas Larholm var direkt dålig och i det fallet får vi nog hoppas att han hade en dålig dag. Dock är jag lite orolig när det gäller Larholm då rapporterna från den danska ligan i år knappast har indikerat en Larholm i absolut toppform.

Vilodag idag. Tjeckien imorgon. Em är intensivt!

Lite Kristianstad, lite em.

Vid det har laget vet nog de flesta att Ola Lindgren tar över tränarsysslan i IFK Kristianstad med början nästa säsong. Det är bara att gratulera till ett otroligt starkt nyförvärv som verkligen stärker Kristianstad på den svenska handbollskartan. Så här på rak arm känns det faktiskt som om det är den mest namnkunniga och meriterade tränare ett svenskt elitserielag någonsin presenterat. Ola har både mångårig erfrarenhet som förbundskapten för det svenska landslaget och flera år som tränare i världens bästa liga, den tyska bundesligan.

Kristanstad har verkligen alla förutsättningar att bli en maktfaktor de kommande åren i svensk handboll. Med sveriges troligen bästa arena tillsammans med ett fantastiskt stöd från såväl det lokala näringslivet som den lokala befolkningen som mer eller mindre går man ur huse när det är match för att stötta sitt lag så har man förutsättningar runt omkring de rent sportsliga som i princip inget annat svenskt lag kan matcha. Med ett tränarnamn som Ola Lindgren försämras knappast förutsättningarna. Inte bara på grund av att Ola är en kompetent tränare. Utan även av det faktumet att hans blotta närvaro bör öka förutsättningarna för att starka namn ska välja Kristianstad i framtiden.

Jag skulle också vilja påstå att det är otroligt glädjande för handbollsverige. Ju fler starka namn som elitserien kan presentera desto attraktivare blir ligan. Oavsett om det är på spelarsidan eller tränarsidan. Det ger per automatik mer plats i media och en god cirkel är startad. Men som supporter till ett konkurrerande lag tittar jag med viss skräck på det som händer i Kristianstad. H43 saknar i princip allt det som Kristianstad håller på att få. Man slåss om det lokala näringslivet med Lugi. I bästa fall kommer det ca. 1000 personer på matcherna och klubben kämpar fortfarande med en ganska ansträngd ekonomi. Är man inte på sin vakt nu och jobbar stenhårt finns en viss risk att man står kvar på stationen när tåget går. Det tåg mot en mer proffsig liga som Kristianstad just nu drar!


Än så länge är dock Ola Lindgren endast förbundskapten. Och imorgon sparkar em igång för svensk del med match mot Makedonien. En viktig match direkt precis som alla matcher i ett em. Tycker det är otroligt svårt att sia om sveriges chanser i detta em. Rent spontant känns man något sämre än man gjorde i hemma-vm för ett år sedan. Men med undantag för Frankrike känns även flertalet av de övriga nationerna något sämre så kanske är sveriges chanser väl så goda som övriga länders.

Sverige inleder em med en trupp på 15 man. Man väljer att ställa Mattias Andersson utanför som tredjemålvakt. Och dessutom för Mathias Zachrisson börja em på läktaren. Det senare lär troligen få förbundskaptenerna att hamna rejält i skottgluggen för alla Eskilstunas sportjournalister. Min uppfattning är nämligen att du som sportjournalist i Eskilstuna totalt åsidosätter objektiviteten. Som sportjournalist i Eskilstuna bör du alltid ha uppfattningen att det svenska landslaget till 100% bör bestå av Guif-spelare.

Hur som helst så känns det skoj att em startar imorgon. Många spelare behöver prestera på topp för att sverige ska vara med och slåss om semifinalplatser. Men sverige är inte långt efter så många nationer, möjligen med undantag för Frankrike!


Tomas Westerlund

Under egentligen hela hösten har det kommenterats friskt här på bloggen kring Tomas Westerlund och hans insats som tränare för H43:s herrar. Kritiken har många gånger varit stark och påpekat att Tomas saknar ledaregenskaper, kurage och att han är feg. Jag anser att jag själv varit något mer nyanserad i min kritik och inte lika ofta ifrågasatt Tomas position. Det är ju trots allt inte Tomas som spelar, han kan inte göra hela jobbet åt spelarna. Hur som helst så tänkte jag i detta inlägget sammanfatta lite av mina tankar kring Tomas Westerlund insats som H43-tränare.

Om vi går tillbaka knappt 2 år så hamnar vi i kvalserien som avgjordes 2010. H43 inledde men en storförlust borta mot Tumba. Pelle Käll som haft huvudansvaret på tränarsidan blev entledigad från sitt uppdrag och Tomas Westerlund fick ta över efter att tidigare på säsongen fungerat som assisterande tränare. I detta utsatta läge kunde jag inte annat än beundras av det mod Tomas där och då visade. I matcher där lagets elitserieexistens stod på spel lät han vid flera tillfällen unga hungriga spelare få speltid även i direkt avgörande lägen. Jag minns speciellt hemmamatchen mot IFK Kristianstad där man i slutskedet fick en dubbelpunkt mot sig. I det läget spelade Tomas Alexander Ekdahl och Måns Gerdtsson samtidigt och dessa båda tackade för förtroendet. Det är också svårt att glömma Oscar Jensens totalt orädda insats i sista och avgörande matchen mot Tumba. Blott 19 år gammal och nybliven silvermedaljör i junior-sm var han en stord del i det faktum att H43 hängde kvar i elitserien.

Där och då såg vi en coachning från Tomas Westerlund som vi inte sett röken av tidigare under säsongen då laget stod under Pelle Källs ledning. Jag gillade tidigt vad jag såg och kände att Tomas nog var helt rätt man att få H43 på rätt köl. Dessvärre har någonting hänt sedan dess. Det modet Tomas hade då, och den aktiva coachingen han visade upp ser vi väldigt lite av idag.

Tränarsysslan på den här nivån består av flera delar. Allt från planering och den dagliga träningen till coachningen på bänken när det är dags för match. Många bitar som ska fungera för att man ska nå framgång och det är väldigt få tränare på hög nivå som hanterar alla dessa på bästa sätt. Det är också därför det finns assisterande tränare i de flesta klubbar. Dock inte i H43 för tillfället där man istället valt att satsa på Thomas Sivertsson som utvecklingsansvarig.

Om vi börjar med den rena träningsbiten där Tomas dag ut och dag in nöter på med spelarna för att göra dessa till bättre handbollspelare och tillsammans med dem hitta ett bättre kollektivt spel så är jag ganska säker på att Tomas här har många bra kvalitéer. Tomas har såväl spelat som varit tränare på högsta nivå tidigare. Bland annat har han varit förbundskapten för det finländska landslaget. Låt vara att just Finland kanske inte ger något större eko i handbollsvärlden, men det är knappast så att ett nationellt förbund anställer kreti och pleti som förbundskapten till sitt landslag.

Vad jag har hört så trivs också merparten av spelarna i H43 med Tomas som tränare. Och jag vet också att Tomas efter matchen mot Ystads IF i höstas när man förlorat med 41-25 kallade till ett krismöte för att mobilisera krafterna åt rätt håll. Detta i ett läge när en viss osämja mellan visa spelare började visa sig. Något som på sikt verkar ha gett resultat och stämningen i truppen lär vara god. Ett på alla sätt bra agerande av Tomas Westerlund, och det är inte i rollen som tränare jag ibland ifrågasätter hans agerande.

Det gör jag däremot i vissa fall när det gäller hans laguttagningar och agerande på bänken under match. I mina ögon visar Tomas ibland ett alltför stort förtroende för ett fåtal spelare. Detta blir då på bekostnad av andra duktiga spelare som inte får de chanser de ibland gör sig förtjänta av. Ett flertal exempel finns men jag väljer att fokusera på vänsterniopositionen denna säsong där både Daniel Lindqvist och Johannes Sandgren finns. Att Daniel fått betydligt mer speltid än Johannes ifrågasätter jag på ett sätt inte. Daniel inledde säsongen lysande och fanns ett tag i topp i skytteligan. Samtidigt hade Johannes en del skadekänningar under försäsongen och hade oerhört svårt att övertyga under de få tillfällen han väl fick chansen. Men hur duktig Daniel Lindqvist än är så går det i mina ögon inte riktigt att blunda för det faktum att han alltid kastar bort ett par passningar varje match, gör ett par regelfel med mera. Detta verkar dock Tomas Westerlund ha hur mycket överseende som helst med. Johannes tillåts däremot inte göra särskilt många misstag innan han byts ut igen när han väl spelar.

Med blotta ögat kan man ibland se hur ett tveksamt självförtroende hämmar Johannes Sandgrens handbollspel. En rädsla för att misslyckas och på nytt bli utbytt gör att det låser sig. Och i ärlighetens namn stod inte Johannes Sandgren heller jättehögt i kurs hos mig under stora delar av höstsäsongen. Men så kom en skada på Daniel Lindqvist och i matcherna mot IFK Skövde och Guif var han inte med i truppen. Johannes Sandgren blev då förstavalet på positionen och känslan var att han kunde spela ut på ett helt annat sätt utan rädslan att bli utbytt. Johannes gör en utmärkt insats mot Skövde, och även första halvlek mot Guif innan orken tröt.

Detta är ett av exemplen jag kan se där jag tycker att Tomas Westerlund är dålig på att utnyttja spelare med den bästa dagsformen. I mina ögon ska inte ditt namn eller dina tidigare meriter spela någon roll. Har du en dålig dag ska någon annan få chansen.

Ni som läser min blogg kontinuerligt vet att jag starkt ifrågasatte Tomas agerande i hemmamatchen mot Guif. En fin start av H43 vänds så sakteliga till Guifs fördel. När det blåses till halvtid står det 8-12 på tavlan och Tomas står kvar med oanvänt time-out kort i handen. När matchen svänger över till Guifs fördel tar han alltså inte den chans han har till att försöka vända tillbaka matchbilden. Och just detta är något jag tyckt mig se en tid. Att Tomas i matcherna inte kommer till skott med förändringar som kan vara matchavgörande.

Sammanfattningsvis kan alltså sägas att jag tror att Tomas är en ganska bra tränare, men desto sämre coach. Men samtidigt ska frågan ställas hur mycket vi kan lasta Tomas personligen för. Mig veterligen är Tomas denna säsong den ende elitserietränare som är ensam på bänken utan någon assisterande. Då kan man inte heller begära att Tomas ska ha koll på såväl målvaktspel som försvarspel och anfallspel. Och dessutom ha stenkoll på varje enskild spelares dagsform. I synnerhet inte under hetsiga matchsituationer då det är svårt att hålla huvudet kallt!

Tomas har kontrakt med H43 i ytterliggare en säsong. För mig får han gärna vara en del av ledartrojkan även nästa säsong. Men inte ensam som han är nu. Det räcker inte att Thomas Sivertsson tittar in på träningarna en gång i veckan.


Höstens betyg

Jag har vid ett par tillfällen betygsatt H43-spelarna efter deras prestationer på plan. Ett inslag i min blogg som jag på en del kommentarer tolkat som rätt uppskattat. När elitserien nu är inne i ett drygt månadslångt uppehåll kan det väl vara lämpligt att betygsätta spelarna insats under höstsäsongen.

Jag kommer att betygsätta alla spelare som åtminstone gjort något inhopp under hösten. De som jag utelämnar är Pontus Ingesson, Pavle Karicic och Alexander Ekdahl. Dessa har inte spelat överhuvudtaget. Däremot kommer givetvis Johan Tholin och Jesper Parker att finnas med, även om dessa inte ingår i den egentliga truppen.

Det kommer givetvis att avspeglas en aning att jag har större förväntningar på vissa spelare än vad jag har på andra. 
Betygskalan är som följer.
1 = Underkänd
2 = Godkänd
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = Landslagsklass

1. Espen Christensen: Inledde säsongen fantastiskt och var länge den elitseriemålvakt med högst räddningsprocent av de som fått kontinuerlig speltid. Sen kom den där förbaskade muskelbristningen och efter det har Espen inte riktigt varit så bra som vi vant oss vid. Han har gjort ett par bra matcher men lägstanivån har dessvärre sjunkit. Utan den där skadan hade Espen nästan kunnat vara aktuell för den norska em-truppen, nu är han inte riktigt landslagsmässig men jag är övertygad om att han kommer dit igen.

BETYG: 4 


16. Philip Ståhl: Oturen grinade verkligen Philip i ansiktet när han skadade sig under uppvärmningen vid hemmamatchen mot Hk Malmö. Philip skulle då få chansen att visa hur duktig han är när Espen redan var skadad. Philip har annars fått väldigt sparsamt med speltid under säsongen, men främst på försäsongen visade han att där finns något att bygga på.

BETYG: 2

Johan Tholin: Kom in som tänkt reservmålvakt när Espen blev skadad. Istället blev han förstamålvakt med ett tungt ansvar vilandes på sina axlar. Givetvis en övermäktig uppgift för en målvakt som tidigare under säsongen endast spelat divison 3 handboll. Johan inledde därmed darrigt men har efter det visat vid flera tillfällen att han är en mycket duktig målvakt, inte minst i sista hemmamatchen mot Alingsås. Efter förutsättningarna har Johan gjort det alldeles utmärkt.

BETYG: 3

Jesper Parker: Lånades in från Sävehof för att täcka upp när även Phlip blev skadad. Succén uteblev och Jesper blev klart utkonkurrerad av Johan Tholin. Jag blev faktiskt förvånad att Sävehofs tredjemålvakt inte är bättre än så här.

BETYG: 1

2. Jens Eriksson: Jens har inte riktigt fått samma förtroende som förra säsongen då främst Petter Strömberg tagit för sig alltmer. Jens har dock varit en fortsatt viktig kugge i mittförsvaret och även om jag fortfarande tycker att Jens mellan varven är stor och tung och har svårt att hänga med i fötterna så tycker jag han har lyft sitt försvarspel jämfört med förra säsongen.

BETYG: 2

4. Kalle Björkman: Har hittils i år spenderat väldigt mycket tid på bänken. Tycker dock att Kalle på det stora hela tagit vara på de chanser han fått och gjort flera pigga inhopp. Dessutom har han till och från stått för ett ganska säkert straffskytte.

BETYG: 2

5. Måns Gerdtsson: Lever i skuggan av Zoran Roganovic och har dessutom en hel del skadeproblem. Gör sällan bort sig när han får chansen men nog hade jag hoppats mer på Måns. Dock gör han i princip det han ska när han får sina minuter.

BETYG: 2

8. Oscar Jensen: Har tillbringat största delen av säsongen på läktaren och lider lite av att Christoffer Fors i år tagit steget till att bli en av lagets bästa spelare. Kan dock tycka att Oscar faktiskt kunde fått några fler chanser. Under de år han tillhört a-truppen har Oscar aldrig gjort bort sig när han fått chansen och jag uppfattar honom som en stabil elitseriespelare.

BETYG: 2

9. Adam Sandgren: Värvad främst med tanke på framtiden men har till och från under hösten redan visat att besitter fina handbollskunskaper blott 19 år gammal. Hade sin bästa insats i bortamatchen mot Alingsås då han var en av lagets bästa spelare. Sett till hela hösten har han gjort en okej insats men många gånger blir det tydligt att han väger alltför lätt. Med 10 kg extra på den kroppen kommer han att göra livet surt för många elitserieförsvar i framtiden.

BETYG: 2

10. Fahrudin Zaimovic: Jag hade stora förhoppningar på att Fahrudin skulle bli det självklara valet på mittnio. Han har fina egenskaper med ett bra rörelsemönster, bra skott och en bra speluppfattning. Men totalt sett har värvningen av Fahrudin fått lite floppvarvning på sig. Har till och från känts fastfrusen på bänken men har i en halvlek mot Hk Malmö och nu senast mot Guif visat lite av sin kompetens.

BETYG: 2

11. Martin Karlsson: Ny för året på mittsex. Är en vädligt annorlunda mittsexa jämfört med Jens och Petter. Något lättare och betydligt mer rörlig. Har allt mer börjat gilla Martin och den typen av linjespel han står för. Dock har han under hösten varit väldigt ojämn och han måste bli bättre i sina avslut. Försvarsmässigt är han dock mycket bra!

BETYG: 2

13. Daniel Lindqvist: Har gjort en hel del fantastiska insatser under säsongen och lyft sig flera klasser jämfört med förra säsongen. Dock överskuggas till viss del hans fina prestationer av ett stundtals nonchalant spel med allt för hög felprocent.  Men hur som helst en av lagets absolut viktigaste spelare.

BETYG: 3

15. Johannes Sandgren: Johannes har till stora delar varit en besvikelse i år. Ett dåligt självförtroende har lyst om honom och jag tror inte att han känner att han får något större förtroende för Tomas Westerlund vilket gör att det knyter sig. Med Daniel Lindqvist på skadelistan gjorde han däremot en lysande insats uppe i Skövde följt av en fullt godkänd insats mot Guif hemma. Med lite mer speltid kombinerat med större förtroende från tränarhåll så tror jag att Johannes kan växa under våren.

BETYG: 2

17. Fredrik Creutz: Känslan är att här borde finnas så mycket mer hämta. Fredrik har nästan perfekta fysiska förutsättningar för den moderna kantspelaren. Han har blixtrat till till och från under säsongen men varit mycket ojämn. Till Fredriks försvar ska sägas att han ibland lider av lagets oförmåga att få ut bollarna på kanten.

BETYG: 2

19. Christoffer Fors: Har verkligen tagit ett stort kliv till denna säsongen. En av lagets bästa spelare under hela hösten och med få sämre insatser. Har klivit upp som en av elitseriens bästa vänstersexor med ett härligt avslutsregister. Precis som Fredrik Creutz lider Stoffe mellan varven av att bollen aldrig kommer ut till kanten, och då behöver han bli mer delaktig i spelet inåt i banan.

BETYG: 4

22. Petter Strömberg: Började säsongen fantastiskt och var väl närmast landslagsmässig i premiärmatchen mot Ystads IF. Sedan sjönk formkurvan stadigt främst offensivt och stundtals var han under främst november månad direkt dålig. Tyckte mig ändå se att Petter var på gång igen nu på slutet och jag vidhåller att Petter har stor potential till att bli en elitseriespelare av rang.

BETYG: 2

23. Zoran Roganovic: Känns kanske inte lika outstanding längre och de lite sämre insatserna har varit fler. Men samtidigt ska man ha klart för sig att Zoran har en bevakning av motståndarförsvaren som nästan ingen annan elitseriespelare har. Dessutom har han visat vid ett antal tillfällen att han fortfarande är elitseriens bästa spelare när han har dagen.

BETYG: 5

25. Johan Brännberg: Har tidigare varit kritsikt till Brännberg, främst för att han inte utvecklats som jag har hoppats. I år har han defentivt utevecklats i rätt riktning och främst har hans lägstanivå stigit rejält. Dock efterlyster jag forfarande fler insatser som det sprudlar om. Det är ytterst sällsynt att Johan utmärker sig som en av lagets bästa spelare. Å andra sidan är det skönt med en spelare som man vet vad man får av.

BETYG: 3

Det var det hela. Detta är mina åsikter och jag har givetvis mina favoritspelare. Kan tänka mig att många läsare tycker annorlunda. Kommentera då gärna!


En liten summering av hösten

2 dagar har snart passaret av det nya året. Det innebär också att en inbiten handbollsupporter som mig känner ett visst tomrum. Elitserien har ju uppehåll under hela januari och även om em i serbien som startar om ca. 2 veckor givetvis blir en höjdpunkt i sig så känns det lite tomt att inte ha en elitserie och ett H43 att följa. Dock ger det ju utrymme för lite andhämtning och reflektion kring säsongen som den varit så här långt.

Om vi börjar med elitserien i stort så har den inte bjudit på några större överraskningar, och ändå har den gjort det! Låter konstigt det där, men en titt på tabellen bjuder inte på några större överraskningar. Guif leder, och i botten återfinns Caperiotumba och Hammarby. Precis som väntat och som många experter tippat. Visst har Ystad överraskat positivt och Malmö negativt, men några stora överraskningar tycker jag inte att tabellen bjuder på.

Däremot har årets säsong hittils bjudit på mängder av överraskningar i enskilda matcher. Att spela på oddset på handboll har nog aldrig varit så svårt. Bland annat har Hammarby vunnit två drabbningar mot IFK Skövde, såväl borta som hemma. Och H43:s båda segrar mot Alingsås tillhör defenitivt några av de mest oväntade. Detta faktum är något jag tycker är väldigt roligt och ökar attraktionsvärdet på handboll som sport. Ovissa matcher där alla kan slå alla är givetvis mycket roligare för gemene man att bevittna än att gå på en match som mer eller mindre är avgjord efter 15 minuter.

Om jag ska fokusera lite på lundahandbollen i allmänhet kan jag konstatera att Lugi länge såg ut att bli höstens flopp. Zanotti och Axnér lyckade inte alls få ut några bra prestationer ur en bra trupp och även om många poängterade H43:s svaga form under en period tyckte jag att Zanotti och Axnér kom allt för lindrigt undan det faktum att de med en mycket starkare trupp endast låg något enstaka poäng före  lokalkonkurrenten. En rikitigt stark höstavslutning gjorde dock att Lugi kom undan med ett godkänt betyg och när serien nu tog uppehåll var man till och med seriens formstarkaste lag.

H43 ska totalt sett ha godkänt för sin höst. Men i ärlighetens namn så får man det endast för en fin inledning och en bra avslutning. Däremellan är man inte bra och i synnerhet november månad kan man inte få godkänt för. Samtidigt är det små marginaler som avgör. Hade H43 vunnit hemmamatchen mot Aranäs och någon av matcherna mot Drott där man faktiskt spelar riktigt bra så hade man i nuläget stått på 19 poäng med riktigt häng på slutspelet. Då hade istället betyget väl godkänt legat nära till hands. Åtminstone sett till vilka förutsättningar man har.

Indviduellt sett kommer jag att viga ett enskilt inlägg åt betyg åt varje enskild spelare vid ett senare tillfälle. Men det kan nämnas att flera H43:are syns eller har synts i toppen av olika "ligor". Zoran befinner sig som vanligt i toppen  av skytteligan och även Daniel Lindqvist har varit i den absluta toppen av densamma även om han har dalat något. Dessutom befinner sig Christoffer Fors i skrivande stund på en klart godkänd 23:e plats i skytteligan.
Daniel Lindqvist och Zoran Roganovic har dessutom placerat sig högt upp i assistligan vilket givetvis är roligt.

Lite tråkigare är det kanske att läsa om ligan för tekniska fel där Daniel Lindqvist tyvärr har tagit en solklar ledning. Men även Zoran Roganovic och Johan Brännberg märks här vilket inte är till H43:s fördel. Det här är något man verkligen måste jobba bort.
Petter Strömberg är elitseriens näst mest utvisade spelare. Inte så mycket att säga om kanske. Petter fungerar lite som navet i H43:s försvarspel och som försvarstrea drar man givetvis på sig en och annan utvisning. Just i Petter fall anser jag dock att han måste bli lite kyligare i sitt försvarsarbete. Raka armar i ryggen på en linjespelare som inte har någon målchans är INTE är bra utvisning att ta!

Blickar vi framåt mot återstarten även om den är 1 månad bort så tycker jag defenitivt att vi ska kunna ha vissa förhoppningar på en trevlig vår. H43 har hittils spelat ihop 15 poäng. Som jämförelse kan nämnas att man lyckade spela ihop 18 poäng på hela förra säsongen. Det ska alltså inte mycket till för att bli bättre än föregående säsong. Dessutom har H43 ett på pappret hyfsat restprogram där man bland annat möter bottenkonkurrenterna Hammarby, Tumba och Aranäs på hemmaplan.

Hur många poäng som krävs för att undvika kval respektive för att ta sig till slutspel är inte helt lätt att sia om. Men med hjälp av tidigare års tabeller kan man räkna ut att ett poängsnitt på ungefär 0,9 behövs för att undvika kval. Det innebär att någonstans kring 28-29 poäng kan behövas för att slippa kvala i år. Av de 11 matcher H43 har kvar i årets elitserie behöver man alltså troligen vinna 7 av dessa för att undvika kval. Svårt? Absolut. Omöjligt? Inte alls.
Det trevliga i sammanhanget är att det oftast inte skiljer särskilt många poäng mellan det lag som kommer 10:a och det lag som tar den sista slutspelsplatsen. Om H43 börjar överprestera något och får till en mycket fin vår, kan 7 segrar nästan lika gärna räcka till slutspel som till att undvika kval. Vi får väl se

RSS 2.0