Lundapubliken

Jag har många gånger under säsongen påpekat hur besviken jag är på de låga publiksiffror som "drabbar" såväl H43 som Lugi. Vi är nu inne på den tredje säsongen med Färs och Frosta Sparbank Arena och känslan är att publiksnittet snarast minskat än ökat jämför med hur det var i Idrottshallen. Alltså lockar inte sköna vadderade stolar mer än hårda obekväma träbänkar!

Någonstans eskalerade det hela i söndags när Lugi inledde slutspelet mot Guif. 1098 personer kom för att titta. Lugi har gjort en riktigt fin säsong och placerat sig på tredje plats i elitserien. Här mötte man dessutom tvåan Guif, alltså en riktig toppmatch att vänta. Att Lugi sen gör säsongens sämsta insats när det gäller har mindre betydelse på föhand. Att inte fler lundabor vill visa uppskattning för en fin säsong och stötta Lugi när slutspelet börjar är ett präktigt fiasko.

Jag har varit inne på att slutspelserien inte attraherar på samma sätt som en klassisk kvartsfinalserie skulle ha gjort. Men som en av mina besökare påpekat i en kommentar ska det oavsett slutspelsupplägg kunna locka avsevärt mycket mer publik än 1098 personer.

För H43 är läget på sitt sätt ännu sämre. Man har i år ett officiellt publiksnitt på 1037 personer. Men då ska man komma ihåg att två derbyn mot Lugi är inräknade, två matcher med fri entré och en match mot Ystads IF i mellandagarna när det vimlade av lundaspels människor på läktaren. Räknar man bort dessa matcher och istället räknar snittat på övriga 11 hemmamatcher hamnar man på mycket blygsamma 761 personer.
I H43:s fall kan jag väl till viss del ha förståelse för att de dåliga sportsliga resultaten leder till sämre publiksiffror. Bottenläge i tabellen och förlust efter förlust är kanske inte de bästa sättet att locka publik. Att sen H43 verkligen behöver allt stöd dem kan få är en annan sak. Jag hoppas någonstans att lundapubliken sluter upp och stöttar H43 nu och visar att man verkligen vill ha kvar sitt lag i elitserien!

Det är lätt att säga att klubbarna måste jobba hårdare för att få publik till matcherna. Och visst ligger en del i problematiken där. Lundaborna måste veta om att det är match. Marknadsföringen måste bli bättre. Själv jobbar jag på vad jag skulle vilja kalla en medelstor arbetsplats i Lund. Och merparten av mina arbetskamrater har inte den blekaste aning om när det är match. Bor eller jobbar du i Lund så ska du inte kunna missa att det är dags för handbollsmatch, det måste vara klubbarnas mål.

Att locka med erbjudande, typ fri entré i någon match är ett bra initiativ. Men då gäller det att fripassagerarna kommer tillbaka även när det är dags för vanlig match. Något jag tror är väldigt sällsynt för tillfället.
H43 har just nu ett erbjudande som gäller för hela kvalserien. Om man köper deras familjebröd som man har tillsammans med Lockarp och klipper ut bilden på Zoran på påsen, då kommer man in gratis på en kvalseriematch. Bra initiativ, men hur många av dem som utnyttjar detta nu kommer att vara villiga att betala för att gå på match till hösten när nästa säsong drar igång.

En annan sida av problematiken är att handbollskulturen i Lund känns utdöd. När inte ens derbyna mellan H43 och Lugi längre drar fulla hus så är det något som är fel. Visst pratas det fortfarande handboll i lund, men gemene man intresserar sig inte så mycket att man är villig att lämna hemmets lugna vrå och betala en biljett för att uppleva matchen på plats. Allra helst om matchen visas på tv så överger man helst inte sin sköna soffa. Detta är enligt mig det största problem, för om handbollskulturen inte finns så spelar det ingen roll överhuvudtaget hur bra klubbarna är på att marknadsföra sig!

Kommentarer
Postat av: Birger Henningsson

Håller med dig om det mesta.

Det skall vara fest när man går på handboll.

Hemmapubliken skall höras och skrämma motståndarna.

En del av oss gör vad vi kan föra att höja stämningen men de flesta sitter som om de vore på

högmässa.

Vi skulle dessutom nehöva lite fler handbollsintreeserade för att höja temperaturen inför matcher.

Jag blir avundsjuk på MIF som har en på sydsvenskan som bloggar om allt som rör laget, det är klart att det skapar intresse.

KLubbarna kunde göra mer med kringarrangemang, trummor, musik och bättre hemsidor.

2011-04-01 @ 15:57:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0