Tomhet

Så var sveriges vm över. Man slutar på en fjärde plats som mycket väl godkänd. Att Sverige på förhand skulle spela semifinal mot Frankrike, och sedan förlora en bronsmatch mot Spanien var det inte många som trodde. Ända känns det just nu ganska tomt, och lite surt!

Under två och en halv veckas tid har svensk handboll på allvar tagit klivet tillbaka in i världstoppen. Man har slagit lag som Polen och Kroatien. Lag som under en lång tid näst intill prenumrerat på medaljer. Nya stjärnor har tänts. Dem gamla har fått tillfälle att visa hur bra dem är. Detta skulle idag krönas med en bronsmedalj. Tyvärr blev det inte så!

Att komma fyra i ett vm kan knappast leda till ett bragdduld, ska inte göra det heller. Men Oscar Carlén och till viss del Jonas Källman förtjänar sitt eget lilla bragdguld efter dagens match. Jag tror att Oscar Carlén imorgon har lättare att svara på frågan var han inte har ont, än var han har ont. Under långa deler av dagens match såg det som om han knappt kunde gå. For han i golvet kom han knappt upp igen. Och likförbaskat är han långa stunder en av sveriges bästa spelare!
Jonas Källman har äntligen fått ut det han kan i landslaget. Idag fick han också visa hur mycket han brinner för att spela i den svenska landslagströjan. Med ca 10 minuter kvar får han någon form av skada i ljumsken som troligtvis kan hålla honom borta från handbollen ett tag framöver. Jonas biter ihop och spelar vidare, han ska ha det där bronset. Det håller ända tills han hoppar in och gör sitt sjätte mål. Då får han en ny smäll och det går helt enkelt inte att spela vidare.
Det du Marcus Ahlm är att brinna för sitt land och sitt landslag!

Dessa båda herrar visar också att det är skillnad på idrottsmän och idrottsmän. Då fotbollspelare ligger ner i parti och minut efter minsta lilla smäll för att sen spelare vidare så gnälls det inte här i önödan. Har biter man istället ihop och kör på, till och med i lägen där man inte borde!

Sverige saknar den där bredden som behövs för att hålla en hel turnering. Vi har en 8-9 spelare som håller yppersta världsklass. Men när deras ork tar slut, och vissa dessutom stapplar runt med skadekänningar, då finns det inga riktiga alternativ kvar. I vissa fall lyste också orutin igenom idag!

Vi kommer aldrig igen att få se era lik den med Bengan boys. Men jag hoppas att denna vm turnering var början på något nytt. Där en del av våra unga spelare med hjälp av äldre rutinerad på nytt visade svenska folket hur roligt handboll är, och att vi ska vara med där det är som roligast!

Nu återstår finalen. Ska blir skoj och se om Danmark kan rå på Frankrike!

Nu går vi för bronset

Sverige räckte inte riktigt till mot Frankrike. Men jag tycker defenitivt att man faller med flaggan i topp. Man förlorar helt enkelt mot ett bättre lag!

Jag skrev inför matchen att om vi ska ha en chans måste Johan Sjöstrand var minst lika bra som tidigare i vm. Istället gör han tyvärr sin sämsta insats under turneringen. Inte mycket att säga om, alla måste få ha dåliga dagar. Otur bara att det blev så otajmat!

Sveriges brist på linjespel framåt är ett ständigt problem. Arrhenius gör ett par viljemål på slutet, men annars är det totalt nattsvart. Den här positionen måste verkligen förbättras inför kommande mästerskap!

Man är alltså så nära som 24-26 med ca 4 minuter kvar när man åker på en utvisning på Oscar Carlén. Då orkar inte sverige fullfölja den upphämtning man påbörjat. För ett tag i mitten på andra halvlek såg det ut som om det skulle rinna iväg. Man ändrar då försvar till 5-1 med Jonas Källman som riktad spets mot Karabatic. Detta blir mycket lyckosamt och om jag inte missminner mig går sverige på 10 minuter från 17-24 till 24-26.
Man kan alltid ha synpunkter på att ändringen av försvar kom för sent. Men hade man gjort det tidigare hade också Frankrike fått mer tid på sig att hitta ett motdrag!

Framåt förtjänar framförallt Oscar Carlén och Kim EDR ett gott betyg. Tänk vilka två unga ytternior vi har här att bygga på för framtiden. Tillsammans med Johan Sjöstrand och Niklas Ekberg har vi här spelare som borde kunna utgöra stommen i vårt landslag i 10 år framöver!

När det gäller Kim EDR börjar jag dock bli jävligt trött på hans gnäll över att publiken är dålig. Du är snart välkommen tillbaka till elitserien så ska du få se hur jävla roligt det är. Jag kan i sak hålla med om att vi svenskar kan vara trista, och framförallt lite medgångssupportrar. Men jag tror knappast att folk känner för att gå på handboll igen när dem får höra att deras stöd inte uppskattas. JÄVLA DIVAFASONER!!

Nu blir det bronsmatch mot Spanien. Danmark vann den andra semifinalen och spelar därmed final mot Frankrike. Det är bara att lyfta på hatten och gratulera. Ulrik Wilbeck är i mina ögon världens bästa coach. Och han kan säkert lura fram något ur bakfickan för att skaka om Frankrike ordentligt. Jag blir inte förvånad om Danmark står som världsmästare på söndag kväll!

För sveriges chanser till brons tror jag närmast att det är en fördel att få Spanien istället för Danmark. Nu får vi tydligare fördel av hemmaplan. Och på något sätt tror jag luften går ur dem spanska spelarna nu än vad den gjort om danskarna förlorat. Om Sverige bara kan mobilisera kraft så har vi en mycket god chans på bronset. Och även om förlusten ikväll så klart känns lite sur nu. Så är det inte speciellt dåligt att bli 3:e eller 4:e bästa laget i världen!

Dags att njuta!

Sverige upplever faktiskt just nu något som kan liknas vid handbollsfeber! Både tidningar och tv fyller sidor och sändningstid med handboll. Själv lyckades jag knappt komma i säng imorse efter ett nattpass på jobbet, då nyhetsmorgon hade otroligt många handbollsrelaterade inslag!

Överallt pratas det handboll, folk frågar hur jag tror det går och så vidare. Jag undrar om svensk handboll som helhet någonsin har stått inför en större match än den som väntar ikväll. Ett vm på hemmaplan där sverige redan överträffat förväntningarna och visat att man på allvar är tillbaka i världstoppen.

Ska man vara nöjda redan? Om en vecka ska man absolut vara det, oavsett hur det går ikväll. Redan nu får man absolut inte lov att vara nöjd! Frankrike är världens bästa lag, utan tvekan. Men utifrån nuvarande förutsättningar får Sverige inte en bättre chans att slå Frankrike. Ett Frankrike med vissa skadeproblem, är troligtvis något sämre än dem senaste åren. Dock innebär något sämre i det här fallet fortfarande bäst. Men framförallt gäller det att dra nytta av ett fantastisk publikstöd. Nu finns där ju heller inga danskar som tar upp platser i Malmö Arena!

Varenda svensk i startuppställning måste spela på toppen av sin förmåga, och gärna lite till! Men givetvis finns där ett par nyckelmän. Johan Sjöstrand är viktigast av alla. Han måste ha en lägstanivå som motsvarar det bästa han gjort hittils i vm, han bara måste vinna målvaktsmatchen mot Thierry Omeyer. Magnus Jernemyr måste få stopp på det franska niometerspelet med Nicola Karabatic i spetsen. Om dessa båda herrar spelar på topp så kan sverige få igång ett vägvinnande kontringspel med enkla mål som följd. Detta är troligtvis ett måste då vi vet sen tidigare att sveriges uppställda anfallspel inte är världsledande. När man dessutom möter världens bästa försvar blir det givietvis ännu svårare.

Framåt handlar det om att alla måste leverera. Men lite extra kommer det nog att hänga på Oscar Carlén som tack och lov är spelklar efter sin knäskada! Vi måste också få igång kant och linjespelet ordentligt. Sen skadar det inte om Kim EDR kan göra ett lika bra inhopp som han gjorde mot Serbien!

Njut nu kära handbollsvänner. Ikväll får vår sport äntligen vara nummer ett i vårt avlånga land. Jag känner redan hur anspänningen börjar komma. Skulle det gå vägen ikväll kommer nog en och annan glädjetår rinna ner för min kind. Ända sedan min mamma tjatade ner mig till en handbollsträning när jag var sju har handbollen varit en ganska stor del av mitt liv. Jag har varit uppe och nosat på ganska hög nivå som spelare, jag har varit ledare och hängiven supporter. Och det bästa av allt är att jag träffat min underbara fru på grund av handbollen. Därför är handbollen nästan mer än en sport för mig! Ikväll är en stor kväll!

Framåtblick

Med ytterliggare en dag med vm stiltje väljer jag att istället vända blickarna fram mot återstarten av elitserien på onsdag, och framförallt vilka förutsättningar H43 har.

H43 ligger för närvarande på 11:e plats i tabellen med 14 inspelade poäng på 20 matcher. Vad krävs för att säkra nytt kontrakt, undvika kvalspel och gå till slutspel och så vidare?

Om vi börjar med att säkra åtminstone kvalspel så skulle jag faktiskt tro att det räcker med 20 poäng. För detta krävs altså tre segra på dem tolv matcher som är kvar. Lyckas man med det tvingar man Lindesberg att vinna sex matcher för att komma upp på lika många poäng. Och då man i nuläget har betydligt bättre målskillnad än Lindesberg krävs troligen att Lindesberg går förbi på poäng.
Givetvis kan Lindesberg få en lidnersk knäpp och börja vinna i parti och minut. Men höstspelet har knappast skvallrat om en sådan kapacitet.
För att få ihop nämnda 20 poäng "räcker" det med segrar i hemmamötena med Redbergslid och Hammarby samtidigt som man vinner bortamatchen mot Lindesberg.
Det ser bra ut på förhand med andra ord, men det gäller ju att göra jobbet också!

När det gäller att undvika kvalspel är det lite svårare att sia om hur många poäng som kommer att krävas. Just nu ser det ut som om det är fem lag som får göra upp om dem plats 9 och 10 och på så sätt undvika kvalspel. Tittar man på tidigare års tabeller och räknar ut ett poängsnitt för lagen kring kvalstrecket bör det innebära att 27 eller 28 poäng räcker för att undvika kval! För H43:s del innebär det i så fall att man måste vinna sju av dem återstående tolv matcherna! Då blir det givetvis lite svårare. Men kollar man på restprogrammet så tycker jag endast att där är tre matcher i kategorin "omöjliga" matcher. Vi pratar då om Sävehof borta, Guif borta och kanske också Skövde borta! I övrigt bör man ha vinstchanser vid bra spel. Och ja, jag tycker det är dags med en vinst i det återstående derbyt mot Lugi!

För att ta sig till slutspel krävs förmodligen ev viss form av överprestering. Om man på samma sätt som i fallet ovan kollar på tidigare års tabeller krävs ett poängsnitt omkring 1 för att ta sig till slutspel. Troligtvis kommer det alltså att krävas 31-32 poäng för att gå till slutspel. För H43:s del krävs då 18 poäng, eller seger i nio av dem återstående tolv matcherna. Man har alltså endast råd att förlora just nämnda bortamatcher mot Sävehof, Guif och skövde. Man måste då vinna hemmamatcher mot Malmö, Drott, Lugi och Alingsås bland annat. Bortamatcher mot Aranäs och inte minst Kristianstad. Det blir tufft. Men något lag ska ju ha en formtopp och något lag ha en svacka. Låt oss hoppas att H43 står för formtoppen!

Läste också idag att Henrik Lundström skrivit på för ett sista år i Kiel och att han därefter har för avsikt att komma hem till Redbergslid. Det blir en tillgång och attraktion för hela elitserien. Ja förutsatt att Redbergslid fortfarande spelar i elitserien då vill säga!


Frankrike nästa

Sverige förlorade matchen mot Danmark med 27-24. Mycket på grund av att Danmark i större utsräckning än Sverige matchade sina bästa spelare! Med Ekberg och Källman på plan i slutet på andra kröp man lite närmare. Med Jernemyr vilandes på bänken i slutet på första kom raset!

Så vad säger egentligen gårdagens reslutat. Jo Damark är ett bättre lag. Danmark kan vila sin första uppställning utan att försvagas något nämnvärt. Det kan inte Sverige. Oscar Carlén måste bli frisk. Johan Sjöstrand är defenitivt första målvakt. Och dessutom måste han spela bra!
Något av det vi lärde oss!

Frågan är dock om det räcker med alla friska och fräscha och i form mot Frankrike på fredag! Känns tufft. Men å andra sidan gav jag inte dem svenska damerna skuggan av en chans att på förhand slå Norge i em för en dryg månad sen!

Nu blir det lite lugnt några dagar, tänk så mycket handboll vi har fått uppleva dem senaste två veckorna. Och om exakt en vecka startar elitserien om, känns ganska avlägset på något sätt. Hoppas att vm väckt intresse hos några ute i stugorna. Elitserien är faktiskt inte så himla dålig. Handboll är underhållning, och om vi alla hjälps åt på läktaren blir det ännu roligare!

Skadeelände

Nu är tydligen Oscar Carlén också skadad. Liksom för Kim Andersson uppstod en skada någon gång under matchen mot Krotien som i efterhand visat sig värre än man trott. I Oscars fall handlar det om en blödning i knät. Han kan absolut inte spela mot Danmark ikväll, och nu väntar en kamp mot klockan för att bli frisk till semifinalen på fredag!

Detta är inte alls bra. Samtidigt är ju faktiskt matchen ikväll betydlelselös. Och om minsta lilla chans till spel finns på fredag, så nog kommer han att spela då. Det är ju ingen fotbollspelare vi pratar om!

Trots detta väljer man fortfarande att inte skriva in Johan Jakobsson i truppen. Vilket trots allt nog är rätt. Skadorna som börjar dyka upp är säkert till viss del en konsekvens av hårt matchande och slitna spelare. Risken för ytterliggare skador är troligen något högre än normalt. Därför är det bra att hålla sista möjligheten till byte av spelare öppen så länge som möjligt!

Är väl troligt att Kim Ekdahl Du Rietz nu får spela högernia. En roll han testat på förr såväl i landslaget som i Lugi. Tror nog han klarar det bra. Men du får tyvärr aldrig samma hot med en högerhänt högernia som med en vänsterhänt!

Kan inte hjälpa att jag tycker att matchen mot Danmark ikväll känns lite avslagen. Två semifinalklara lag med slitna och småskadade spelare. Nja, tror inte spelarna är beredda att sticka in näsan på vilket sätt som helst och därmed riskera att missa semifinalen. Däremot vimlar det ju av vinnarskallar i lagen. Så är det jämt med några minuter kvar lär ingen vilja vika ner sig!

Stackars Kim

I mitt förra inlägg skrev jag att det finns många i och omkring landslaget som jag nu unnar den här framgången! En av dem jag syftar på är just Kim Andersson. Han har varit med under hela resan. Från slutet av Bengan boys! Kim har många gånger fått utstå svidande kritik i landslaget. Inte minst under dem åren han bar kaptensbindeln.

Så i år var han då tillbaka i en lite annorlunda roll. Efter ett långvarigt uppehåll för skada gjorde han comecack i december i Kiel. Var ingen man för 60 minuter, men väl en mycket bra komplementspelare till Oscar Carlén. Det har mellan varven synts att han varit lite rostig, men utan pressen som lagkapten har han mellan varven visat vilken fantastiskt duktig handbollspelare han är!

Tyvärr tog hans vm slut idag. Eller ja, egentligen igår men domen kom idag. Ca 10 minuter in i matchen mot Kroatien i samband med ett mål han gör träffar hans tumme en kroat. Kim spelar vidare ett tag men tummen svullnar upp. Dagens röntgen visar en fraktur som kräver omedelbar operation!

När hela sverige jublar över det faktum att vi ska få spela om medaljer igen. När dem riktiga russinen ska plockas ur kakan. Då får inte Kim Andersson vara med längre. Ibland är saker och ting inte rättvisa!

Vi är tillbaka

Det fanns en tid när ett vm silver sågs som ett misslyckande i svensk handboll. När gruppspelen var ren formalia och ett guld mest intygade att allt var som det skulle. Det var givetvis under eran med Bengan boys. En sån tid lär vi nog inte få uppleva igen då handbollen ser lite annorlunda ut idag. Men nu efter ca 10 år är vi äntligen på allvar tillbaka i världstoppen. Tack Sverige som gjorde en makalös insats mot Kroatien, och tack Danmark som gjorde sin plikt mot Argentina!

Äntligen spelar vi om medaljer igen. Och det finns så många i och omkring detta landslag som jag unnar denna framgången. Nu har dem täppt till truten på oss tvivlare!

Dalibor Doder och Johan Sjöstrand. Där har ni dem två enskilt största orsakerna till segern mot Kroatien. Annars är Sveriges styrka just nu laget. Det kliver fram nya matchvinnare hela tiden. Kim Ekdahl Du Rietz i lördags, Dado igår! Lugispelare båda två i grund och botten, men okej då för denna gången!

Innan det är dags för semifinalspel har man kvar att möta Danmark på tisdag inför en fullsatt kokande Malmö Arena. Eller? Det var ju så det var meningen att bli. Tidernas match lite grann. Sverige-Danmark inför 11000 åskådare, där hälften är svenskar och hälften danskar. Problemet är ju bara att båda lagen har varit "för" bra!
Matchen på tisdag handlar förvisso om vem som blir gruppsegrare och troligen därmed slipper möta Frankrike i semin. Men jag tror att både Staffan och Ola likaväl som Ulrik Wilbeck kanske vilar några spelare som är mycket slita och kanske där är någon med en lättare skadekänning!
Nu tror jag ändå att det alla gånger blir en bra match, men kanske inte så vansinnig som den kunnat bli annars!

För svenskarnas del hoppas jag framförallt att man vilar Jonas Källman. Sista kvarten igår var han otroligt trött och så närmast ut att behöva syrgas. Nä låt Fredrik Petersen ta över så kommer han igång samtidigt som Källman blir lite fräschare till helgen.
Speltid på Fredrik Larsson kan ju vara lämpligt. Och Mattias Andersson i mål.
Det gäller att matcha klokt nu för till helgen måste dem bästa spela precis så mycket dem bara orkar. Och dessutom måste dem göra det bra!

Hur det går längre fram i vm vill jag inte spekulera i just nu, det tar vi när det närmar sig. Just nu vill jag bara njuta av att svenska handboll fått sig ett otroligt lyft. Draget kring matcherna liknar igenting jag varit med tidigare i sverige. Den massmediala uppmärksamhet är enorm. Och jag hoppas så innerligt att åtminstone en liten bråkdel av detta kan leva kvar i elitserien efter vm. Och det är ju faktiskt lite grann upp till oss supportrar!

Härligt

Är relativt nyligen hemkommen från Malmö Arena där jag fått bevittna riktigt handbollsgodis. Får precis som jag skrivit tidigare så är handboll som bäst när den är tajt och spännande även om den spelmässigt kan ha mer att önska!
Dessutom var det härlig stämning enligt mig. Har precis läst att vissa av spelarna var besvikna på publiken jämfört med i Göteborg. Och det är möjligt att jag satt på en livad del av arenan, och dessutom var jag så upptagen med att själv försöka skapa stämning att jag inte riktigt uppfattade omvärlden. Men visst var där bra drag i båda matcherna. En sak behöver dock vi svenskar lära oss. Att sjunga nationalsången på riktigt. Se på danskarna. Det var gåshud!

Bäst på plan i Sveriges match var en elitseriespelare. Kim Ekdahl Du Rietz. Jösses vilken match han gör. Genombrott, skott jag lite allt möjligt och allt gick in kändes det som! Som H43 supporter svider det lite att sitta och njuta av en Lugispelares kvalitéer, men den här killen har något extra.
Andra plusvarianter stavas Oscar Carlén och Johan Sjöstrand!

Efter en dålig första halvlek defensivt tar verkligen Magnus Jernemyr och Tobias Karlsson tag i det i andra halvlek. Och som dem gör det!

Nicklas Ekberg är en säker straffskytt igen. Tack för det!

Ska vi vara lite negativa så får det handla om att man är så ojämna. Dålig första halvlek följs av en närmast briljant andra halvlek. Det lär inte hålla mot Kroatien och Danmark. Dessutom vill jag se tydligare linjer i spelet. I ärlighetens namn så vinner man dagens match mycket på grund av individuellt skickliga prestationer. Det är knappast spelkombinationer eller bra kontringspel som är särskilt framstående idag!

Måste också få nämna att bytet från Lukas Karlsson till Fredrik Larsson varit synnerligen lyckat. Fredrik Larsson har ju ännu bättre nötit bänk än vad Lukas gjorde!! Nä skämt och sido. Men man kan faktiskt fråga sig vad ett sådant byte ger om den inbytte spelaren inte får spela en enda minut på två matcher!

Danmark såg ut som blivande världsmästare under stora delar av första halvlek. Ulrik Wilbeck hade läst läxan och visste precis hur dem skulle få stopp på Polens skyttar.
Framåt har man ett tempo som få, om ens något annat lag är i närheten av. Man har klara tydliga linjer i spelet och oftast kommer lägena fram förr eller senare!
Landin fullkomligt makalös i målet!

I andra halvlek blottas däremot vissa defensiva brister i Danmark. Polens spelare får vid flertalet tillfällen motorvägstora gator att springa igenom. Landin dessutom något mer mänsklig och vips så blir det spännande.
Danmark vinner trots allt med 28-27 och har kopplat ett järngrepp om den ena semifinalplatsen!

Imorgon blir det förmodligen en direkt avgörande match om den andra semifinalplatsen mellan Sverige och Kroatien. Ett Kroatien som vann mot Argentina ikväll med förkrossande 36-18. Det gör mig lite rädd att det kanske är så att Kroatien nu varvat upp och börjat bruka allvar. Vi få se. Tror inte Jernemyr och co. tänker släppa in några 36 mål i alla fall!

Kör nu

Nu börjar allvaret på riktigt i vm. Varje match blir nu lite av vinna eller försvinna karaktären. Sverige börjar med den på förhand "lättaste" matchen i mellanrundan mot Serbien. Dock ska tilläggas att det är slut på kategorin lätta matcher, men jämfört med vad som komma skall så.

Serbien har verkligen blandat och gett hittils i vm. Man lyckas få till ett oavgjort resultat i "derbyt" mot Kroatien. Sen gör man en mycket slätstruken insats mot Rumänien i sista matchen i gruppspelet. Serbien består av ett gäng mycket duktiga individualister, däremot är det inte alltid man fungerar så bra kollektivt. Eller som Johan Zanotti sa i sydsvenskans förspel i början av vm. Ibland blir dem sura på varandra och vägra passa bollen!

För Sveriges del gäller det är fotsätta som mot Polen. Det man visade där måste på något sätt bli lägstanivån från och med nu! Återigen så handlar det om att få försvar och målvaktspel att stämma, man måste släppa in så lite mål som möjligt då sveriges anfallspel tyvärr inte är världsbäst.

Fortsätt med Johan Sjöstrand i mål tycker jag. Han har på kort tid gått från ifrågasatt till klar målvaktsetta!
Framåt vill jag gärna se Kim Ekdahl Du Rietz till vänster och Jonas Larholm i mitten. Absolut inte hela matchen, men lite då och då! Och Arrhenius måste väl ändå vara första valet på linjen nu efter insatsen mot Polen.

Appropå Serbien kan jag inte låta bli att undra om Nemanja Milosevic hade varit en man för Serbiens landslag om han sluppit de senaste årens skadeelände.

Sportbladet har idag en intressant artikel om vad landslagspelarna tjänar. Inga astronomiska summor som fotbolls och hockeyspelarna tjänar. Men kanske mer än vad många tror ändå.
Kim Ekdahl Du Rietz har en riktigt bra svensk lön på omkring 35000 kronor före skatt. Trodde knappt att dem lönerna fanns i elitserien. Nu lär han vara en av dem bäst betalda spelarna i hela elitserien, men i alla fall.
Hela artikeln hittar ni här: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/handboll/article8449312.ab

Nu ska jag fördriva några timmar innan det bär av till Malmö Arena! Hoppas på en bra match, men framförallt en elektrisk stämning!

Handboll när den är som bäst

Har tillbringat förmiddagen med att se delar av Sverige-Polen i repris! Vilken match! I handboll händer det inte alltför sällan att dem bästa matcherna inte är dem som håller högst klass rent spelmässigt! Missförstå mig inte nu, det var en förbaskat bra match även spelmässigt, men kanske inte den allra bästa!
Men när det är jämnt och spännande, nerv genom hela matchen. Och kanske framförallt när 11000 svenskar stöttar sitt landslag på ett kanske osvenskt sätt, ja då kan det inte bli annat än fantastiskt!

Johan Sjöstrand är en världsmålvakt, inget snack längre! Men så hade han också ett försvar i världsklass framför sig! Det är så här Sverige ska spela, det är det här man är bra på! Utan att vara negativa efter en sån här match så kan vi bara konstatera att Sverige inte har ett anfallspel som leder till 30-35 mål i varje match. Då måste man se till att släppa in desto färre!

Arrhenius fick helt plötsligt massor av speltid. Och så bra han gör det. Offensivt överglänser han Mattias Gustafsson med hästlängder. Inte mängder av mål, men som han hjälper sina anfallskollegor med sidspärrar och bra rörelse!
Kim Ekdahl Du Rietz spelar inte i Lugi nästa säsong. Det kan jag inte tänka mig! Vi som ser honom i vardagen i Lugi kan ibland uppleva honom som loj, ointresserad och emellanåt divig. Men dessa egenskaper gör honom också totalt orädd och att han möter ett lag som tagit medaljer nyligen bekommer honom inte ett smack!
Välkommen tillbaka säger jag också till Kim Andersson, nu är han tillbaka på allvar!

Vad säger man om publiken! Vi svenskar ska ju vara tråkiga sägs det. Det här var magiskt. Nu gäller det att vi skåningar för den här stämningen vidare när nu Malmö Arena tar över! Vi kommer att få svår konkurrens från Serber, Kroater och inte minst Danskar. Själv antar jag utmaningen på lördag!

Danmark förresten. Hur bra är dem. 34-29 mot Kroatien. Vad sägs om följande vm-final? Frankrike-Danmark. Kom ihåg var ni läste det först!

Kom igen nu

Ikväll gäller det. Ska minsta lilla chans till semifinalspel leva vidare måste Polen besegras ikväll. Och jag tror faktiskt att chansen är god att man lyckas med det också!
Fredrik Larsson skrivs in i laget på Lukas Karlssons bekostnad. Ett riktigt beslut om du frågar mig. Lukas Karlsson har inte alls visat någon form, och möjligen kan man ifrågasätta att han kom med från början!

Nu gäller det att vara med från början. Försvar och målvaktspel måste fungera, då kan vi få igång ett vägvinnande kontringspel! Konstigt nog är jag inte lika oroad över anfallspelet ikväll som annars fungerat så dåligt. Polen spelar nämligen ett traditionellt 6-0 försvar vilket Sverige har avsevärt mycket lättare att hantera än diverse offensiva försvar!

Mattias Andersson eller Johan Sjöstrand? Hugget som stucket. Avundas inte förbundskaptenerna det beslutet!

Kroatien-Serbien 24-24. Ett bra resultat för Sverige inför mellanrundan. Nu får gärna Danmark och Kroatien spela oavgjort också!

Avslutningsvis kan nämnas att Lugi gjort bort sig rejält inför sina supportrar och sponsorer. Fredrik Wahlström som efter skada har fått väldigt lite speltid på senhösten har lånats ut till O/V Helsingborg under vm uppehållet. God tanke. Dock säger en regel att om en spelare ska lånas ut under ett uppehåll får han inte spela den sista matchen inför upphållet i sitt ordinare lag. Fredrik spelade, och gjorde mål, mot Redbergslid vilket var Lugis sista match inför uppehållet. Eftersom Fredrik nu gjort några matcher i O/V måste han också stanna kvar där resten av säsongen då det istället får ses som en ren övergång.
Helt otroligt vilka amatörer det sitter runt om i handbollsklubbarna, sånt här måste man ha koll på. Tänker tillbaka på den där säsongen när H43 började så bra, men sjönk som en sten efter att ha blivit fråntagna 4 poäng då det visade sig att Conny Johansson inte var registrerad som nyförvärv!
Sånt här måste bara administrativ personal ha 100% koll på!

Aj då

Sverige gör ingen bra insats mot Argentina och om jag förstått det rätt är man aldrig riktigt nära att vinna. Dock är det nog dags att på allvar ställa sig frågan om hur bra Argentina är.

Det blir 22-27. Att släppa in 27 mål är kanske 2-3 mål för mycket jämfört med en kväll när försvarspelet sitter till 100%. Men att göra 22 är åt helvete för lite! Återigen är det anfallspelet som går på kryckor! Varför det blir så här kan man alltid spekulera om. Men frågan är om våra förbundskaptener inte kört sin första uppställning lite väl hårt. Vi har så många duktiga spelare på bänken som skulle kunna komma in och avlasta lite mellan varven, men icke!

Kim Ekdahl Du Rietz gör det tydligen väldigt bra när han kommer inte sista kvarten. Jag säger det igen. Hade varit kul med honom på vänsternio och Larholm i mitten!
Kim EDR har för övrigt gjort en mycket bra vm debut totalt, han är ju mest med för att spela sporadiskt, och det har han gjort mycket bra. Men en sak har han kvar att lära sig! Sjunga nationalsången! Tycker det är helt bedrövligt när 15 spelare står och sjunger och en diva längst ut på kanten inte gör det! Kan du inte sjunga, mima då i alla fall! Är det någon gång det är läge att vara patriotisk så är det när ett vm går på hemmaplan!

För att semifinal platsen inte ska vara helt körd måste nog Sverige slå Polen nu på torsdag! Svårt? Ja. Omöjligt? Inte alls. Har på något sätt en bra känsla inför mötet mot Polen. Kanske bättre än vad jag hade inför Argentina matchen. Polen har inte imponerat så här långt i mina ögon. Och samtidigt har Sverige för tillfället lättare mot bättre motstånd. Polen spelar lite mer traditionellt jämfört med Argentina, Sydkorea och Chile!

Mitt i brinnande vm konstaterar jag också att det ska spelas u-landskamp i Malmö. Uttagna i truppen är Philip Ståhl och Christoffer Fors. Riktigt skoj att H43:are börjar synas i landslagen!

Fortsätt så

Någon baksmälla blev det inte, även om Sverige hade vissa besvär med att besegra Sydkorea med 30-24. Återigen inkräktade mitt jobb på min fritid vilket gjorde att jag inte kunde se matchen, något som tyvärr gäller samtliga matcher denna veckan till och med torsdag!

Men jag har förstått att där framförallt fanns tre seger organisatörer. Mattias Andersson gjorde en mycket bra insats i målet och visade att vi nu har två målvakter som är igång ordentligt.
Dalibor Dodor gjorde sin bästa match i turnering. Sydkoreas offensiva försvar passade honom som handen i handsken. Tycker det är skönt att se hur Dado har kommit igång i vm!
Men den främste av dem alla igår måste ha varit Jonas Källman. 8 mål och vad jag har förstått mycket bra spel. Äntligen Källman. Jag unnar honom verkligen denna framgången i landslaget. Som det har låst sig förr, måste ha varit otroligt frustrerande. Nu får han äntligen visa det svenska folket hur bra han är!

Svår match nr 1 är alltså avklarad. Ikävll väntar svår match nr 2 mot Argentina. Ett Argentina som nog får ses som en av vm:s hittils största skrällar. Oavgjort mot Sydkorea, uddamålsförlust mot Polen och så seger igår mot ett otroligt lojt Slovakien!
Sverige är trots allt ett bättre lag än Argentina, men det gäller att va med hela matchen. Seger ikväll och det blir en gruppfinal mot Polen på torsdag!

Måste avsluta med att kommentera matcherna som spelas i Lund. Och tyvärr måste jag säga att jag skäms. Jag bor inte i Lund längre utan en bit utanför. Men som född och uppvuxen i Lund, arbetande i Lund och med den lundensiska handbollskopplingen som H43 supporter så känner jag mig fortfarande som lundabo. Att då läsa i dagens sydsvenskan att där kom hela 720 personer och tittade när dem regerande världsmästarna Frankrike kom på besök för att spela vm match gör mig besviken, ledsen och närmast uppgiven när det gäller handbollens status i lund. Låt vara att det var Bahrain som stod för motståndet och att Sveriges match samtidigt gick på tv. Hur ofta tror ni att ni får uppleva en vm turnering i er stad. Och hur många regerande världsmästare tror ni att ni får chansen att se spela live? Tror knappast att Spaniens fotbollslandslag kommer att visa upp sig på Klostergårdens gräsmatta!
Gnäller ofta på H43:s och Lugis oförmåga att få folk till sina matcher. Men det är nog inte där problemet ligger. Om inte ens ett vm attraherar så visar det bara det jag länge befarat. Handbollen i Lund är inte vad den har varit!

Risk för baksmälla?

Efter den fantastiska insatsen mot Slovakien väntar nu två stycken "lättare" matcher mot i tur och ordning, Sydkorea och Argentina! Nu gäller det att visa att man är proffesionella idrottsmän som klarar av att tända till även om motståndet är lättare på pappret och kanske stämningen är sämre på läktarna!

Det gäller att vara ödmjuk men samtidigt se möjligheterna med lite annat motstånd. Man ska inte tro att man kan ställa en b-uppställning på banan och ändå vinna. Däremot kan det ju vara läge att i alla fall stundtals matcha igång fler spelare, och kanske vila vissa av "stjärnorna". Jag tänker tillexempel på Jonas Källman som har en känslig rygg och som dessutom inte är van att spela 60 minuter i klubblaget. Nä låt Fredrik Petersen få rejält med speltid på vänstersex nu. Kanske också läge att spela igång Arrhenius. Mattias Gustafsson gjorde det mycket bra mot Slovakien, men konkurrens och backup är aldrig fel!

Om Sverige sköter sig och vinner mot Sydkorea och Argentina har man världens möjlighet inför matchen mot Polen. Då har man allt att vinna och kan spela avslappnat, nåja, allt är ju relativt!

Hoppas också att svenska folket har fått upp ögonen för pågående vm turnering. Sverige behöver stöd från fullsatta läktare. Jag tänker främst på oss skåningar som måste börja fylla Malmö Arena inför mellanrundan. Annars riskerar mötet med Danmark att upplevas som ett möte på bortaplan!

Svar på tal.

Efter en klart godkänd, men något trevande fösta halvlek varvade Sverige upp ordentligt, spelade ut hela registret och gav oss tvivlare svar på tal. Det här var riktigt bra! 38-22 mot Slovakien inför ett långa stunder kokande Scandinavium.

När man helt plötsligt började ana en förbättring i anfallspelet i första halvlek var det istället försvarspelet som hackade lite. Man fick inte riktigt träff på Slovakerna och Tobias Karlsson gick över gränsen vid två tillfällen och drog på sig utvisning. Detta i kombination med att Mattias Andersson var väldigt mänsklig i mål gjorde att matchen var jämn, ett mål upp eller ner hela tiden!

In kommer sen Johan Sjöstrand och ger svar på tal. Han visar att valet av honom framför Beutler var rätt. Han visar också att den något tveksamma insatsen i andra halvlek mot Chile var olycksfall i arbetet!

I samma veva börjar också Jonas Källman att ge svar på tal! Hur många gånger har vi inte sagt att han inte får ut allt han har i sig i landslaget. Att han är så mycket bättre i Ciudad Real. Inte ikväll. Ikväll var det världsstjärnan Jonas Källman på banan.

Och den som ger mest svar på tal av alla måste ju vara Mattias Gustafsson. Äntligen är han med på linjen i det offensiva spelet. Och när han i slutet av första halvlek spelar försvar också gör han det hur bra som helst. Och jag som mer eller mindre ifrågasatte hans existens i landslaget inför den här matchen!

I andra halvlek är det egentligen hela laget som ger svar på tal. Ett fantastiskt försvarspel med Magnus Jernemyr i spetsen leder till ett kontringspel med ordentligt tryck och stor utdelning. Och när det väl börjar rulla på så kommer även det uppställda anfallspelet igång på allvar.

Ett par nyckelspelare börjar visa sig redan nu, och jag vill framförallt nämna två.
Den första är Magnus Jernemyr. Folk som inte förstår handboll så bra har säkert svårt att se hans storhet eftersom han inte syns i några målprotokoll. Men vilket öga för försvarspel den här mannen har. Han står rätt,han jobbar rätt, han gör banne mig nästan allt rätt i försvaret. Och kolla in i hans ögon. Får han bestämma förlorar inte Sverige en match i detta mästerskap. I slutet av första halvlek blir han mer eller mindre nockad av Kukucka i Slovakien. I sekvensen efteråt när han går ut på bänken ser det ut som om han tänker göra upp med såväl sekreteriat som den slovakiske bänken.

Den andra nyckelspelaren är Jonas Larholm. Kim Ekdahl du Rietz gjorde det bra mot Chile, och även idag det han fick spela för all del. Men Larholm har något annat. Han har en blick och en känsla, ett passningspel som vi inte riktigt sett innan. Kim EdR har en bra stegisättning och ett bra skott, men sen inte så mycket mer. Larholm har ett helt register att spela ut!

Hur långt räcker nu det här då? Ja det gäller att hålla den nivå man visar upp i andra halvlek. För fortfarande känns man lite ojämna. En handbollsmatch varar i 60 minuter. Idag spelar man fantastiskt bra i 30. Kan man komma upp i den nivån i säg, 45-50 minuter i alla fall i varje match. Då går inget lag säkert, och då menar jag inte ens Kroatien eller Frankrike!

Dags att varva upp!

Sverige vann planeligt ganska enkelt mot Chile. Bra så! 28-18 skrevs segersiffrorna till och vid 10 målsegrar är det ganska dumt att vara alltför negativ. Det går dock inte att bortse från att spelet fortsätter att hacka från och till.
Vi kan bortse helt från dem första fem minuterna. Ett världsmästerskap på hemmaplan är det största man kan vara med om som idrottsman. Det vore snarare konstigt om inga premiärnerver hade visat sig.

Försvarspelet fortsatt helt okej, men det bör bli ännu bättre för att vi ska kunna hota dem lite bättre lagen. Mattias Andersson gör en bra första halvlek i målet. Däremot övertygar inte Johan Sjöstrand i andra halvlek. Var knappast så att förbundskaptenerna fick bevis på att valet av Sjöstrand och petningen av Beutler var rätt!

Anfallspelet är fortfarande det stora frågetecknet. Fotrfarande vädligt lite samspel med våra linjer. Och det verkar som om Mattias Gustafsson är nummer ett i förbundskaptenernas ögon. Något jag ifrågasätter ganska starkt. Jag tycker att Arrhenius är en bättre offensiv linje, och då dem numer byter anfall och försvar behöver vi inte ta hänsyn alls till deras defensiva kunnande.
Kim Ekdahl du Rietz gör en mycket bra vm debut. 6 mål och bra spel. Kim är fantastisk duktig på att "göra" sin gubbe med sina explosiva stegisättningar. Här håller han klart internationellt snitt. Vad han dock måste bli bättre på är att värdera lägena efter att hon kommit förbi en försvarare. Dyker där då upp en ny försvarare måste han släppa bollen vidare så att läget dyker upp någon annanstans, han kan inte gå på avslut hela tiden!

Inför kvällens match mot Slovakien är Jonas Larholm troligen tillbaka. Ska han då ta platsen som vänsternio och förpassa Kim Ekdahl du Rietz till bänken? Nej jag börjar bli allt mer pigg på tanken som har nämnts att ha Larholm som mittnia och ha kvar Kim på vänsternio. Då får vi ett mer målfarligt alternativ på mittnio än vad Dado och Lukas Karlsson är.

I övrigt vill jag se lite mer vinstinriktad coaching. Låt dem bästa spela så mycket som möjligt. Är Mattias Andersson bra, låt honom då stå hela matchen. Byt överhuvudtaget inte på klockan. Är ingen social verksamhet det här. Och Slovakien är så bra att om inte dem bästa spelar på topp får man en svår kväll! Slovakien skakade verkligen Polen långa stunder igår!

Så avslutar jag med att fråga om det är någon som vet hur det gick mellan H43 oc Ystads IF i torsdags. H43:s hemsida fortsätter nämligen att överraska negativt? Inte så mycket som ett resultat står där, än mindre någon kommentar eller några målskyttar!

Nu drar det igång.

Ikväll är det äntligen dags, vm premiär mellan Sverigen och Chile. En match Sverige bara ska vinna, och kanske känns det som om vm börjar på allvar först när motståndet blir bättre och vi kan se fram emot lite spänning och nerv i matcherna.
Jonas Larholm spelar inte ikväll då han är förkyld. Och redan nu har alltså Larholm gjort något bra i detta vm. Han tajmar in förkylningen mot "rätt" motstånd!

Det skrivs, pratas och fokuseras på handboll som aldrig förr. Kanske i synnerhet här nere i skåne där många av vm matcherna kommer att spelas. Är fantastiskt roligt att slå upp sydsvenskan varje morgon och läsa ett par sidor om handboll. Så snälla förbund, klubbar med flera. Ta nu tillvara på den här gratischansen och försök att behålla det mediala intresset även efter avslutad vm turnering.
Förresten så visar ju sydsvenskan nu att det finns gott om resurser för handboll, då måste det ju vara viljan det är fel på i vanliga fall när bevakningen är minst sagt bristfällig.

Beskrev i mitt senaste inlägg hur dåliga Australien är. Fick höra idag att dem mött H43 i en träningsmatch och förlorat med omkring 15 bollar. Då spelade ändå inte Zoran eller Nemanja. Hade kanske varit lite trevligt åtminstone en notis på hemsidan angående matchen. Hade jag vetat om när var och hur den skulle spelas hade jag kanske åkt och tittat. Precis som en besökare till mig skrivit i en kommentar så spelar H43 ikväll match mot YIF i arenan. Det blir ett rent genrep för att man ska testa så att allt fungerar inför vm. Infon om denna matchen kom väldigt sent på H43:s hemsida. Kan ni vara snälla och skärpa er? Tycker infon på hemsidan blir allt sämre. Tänk på att det är den absolut viktigaste infokanalen för oss supportrar!

Sydsvenskan skriver bland annat idag om hur handbollstaden byter om. Man syftar då på det till vm anpassade golvet läggs om i arenan. Lund som handbollstad tycker jag kan diskuteras. Jag hoppas verkligen att vm ger ett ökat intresse bland gemene man i Lund. Annars är det väl mest det faktum att vi har 4 elitserielag i staden som gör den till en handbollstad. För det allmänna intresset gör det inte. I Kristianstad, Eskilstuna och i viss mån Ystad och Skövde sluter man verkligen upp kring sina lag, och har stora publiksiffror i förhållande till invånarantalet. Så är inte fallet i Lund. Men kanske kan vm hjälpa till att ändra på den saken!


Finslipning återstår

Sverige vann faktiskt 4-nationsturnering i Danmark på bättre målskillnad än hemmanationen. Sista matchen mot Brasilien blev en förhållandevis lätt historia. Bedrövligt dock att se att handbollspelare på den här nivån ska behöva få en utskällning i andra halvlek för att börja bruka allvar när Brasilien ett tag kröp närmare.

Det uppställda anfallspelet var möjligen något bättre än tidigare. Framförallt Kim Ekdahl du Rietz firade stora triumfer och gjorda hela 12 mål. Bra där Kim, visa att nu under vm att du håller klassen även mot dem lite bättre lagen.
För i ärlighetens namn var motståndet Brasilien bjöd på inte direkt skräckinjagande. Att Kim Ekdahl du Rietz lyckades så bra beror nog delvis på att motståndet påminde mer nu om vad han är van vid från elitserien än i dem tidigare matcherna.
Men varför inte spela Kim mot exempelvis Chile, vilka förmodligen är ännu sämre än Brasilien, och låta Larholm vila där. Vi behöver ha våra stjärnor fräscha i dem viktiga matcherna!

Varken Beutler eller Sjöstrand gjorde direkt någon storstilad insats i målet. Ola och Staffan har verkligen ingen lätt uppgift att välja mellan dessa båda. För visst är väl Mattias Andersson självskriven nu.

Intressant med Tobias Karlsson på mitt6. Kan ju faktiskt vara ett alternativ om inte Mattias Gustafsson eller Robert Arrhenius fungerar, vilket dem har gjort rätt dåligt hittils.

Nu väntar alltså träning och finslipning av detaljer innan vm premiären på torsdag mot Chile. Här bör man vinna lätt, och helst stort också då målskillnad alltid är bra att ha med sig. Chile har alltså förlorat träningsmatcher mot Alingsås och Sävhof inför vm så att ni förstår vilket motstånd vi pratar om. Är väl möjligen Australien och eventuellt något annat lag som är sämre. Australien mötte nyligen Hk Ankaret från Bjärred i en träningsmatch. Hk Ankaret spelar i division 3, och ligger på övre halvan där. Australien lyckades till slut vinna matchen med hela 2 mål. Känns smått patetiskt att dem får lov att spela i ett världsmästerskap!

Räcker detta Sverige?

Sverige spelade idag oavgjort, 29-29 mot Danmark. Starkt att få oavgjort mot Danmark på hemmaplan, inget snack om det. Men där finns en hel del orosmoln.
Det uppställda anfallspelet funkar fortfarande vädligt dåligt. Sverige får kämpa något vansinnigt för varje mål när det blir uppställt spel. Avsaknaden av ett fungerande offensivt linjespel är stor. Se bara på hur bra Danmark uttnyttjade sin linje när man vände matchen i andra halvlek. Är Mattias Gustafsson verkligen det bästa Sverige har på mittsex positionen för närvarande? Idag är han inte heller bra bakåt dem gånger han inte hinner byta med Magnus Jernemyr. Arrenius skadad eller? Han spelade ju inte en minut.

Larholm var jättebra idag, förmodligen Sveriges bästa. Nej förresten, det var Mattias Andersson i första halvlek. Var bra längesen jag såg en målvakt totalstänga som han gjorde. Mattias framstår allt mer som Sveriges första målvakt.

Hur som helst så var Larholm Sveriges bästa utespelare idag. 7 mål tror jag det blev. Källman var helt okej. Kim Andersson och Oscar Carlén vet vi liksom var vi har. Bekymrande däremot att Niklas Ekberg verkar vara inne i en liten formsvacka. Se till att den går över den närmaste veckan, här finns ju ändå stor kapacitet. Det riktiga orosmolnet jämte mittsex är mittnia. Varken Dalibor Doder eller Lukas Karlsson övertygar idag, och Fredrik Larsson satt på läktaren. Mittnio postionen är vansinnigt viktig då det är härifrån i princip alla anfall styrs. Sen skadar det ju inte med ett och annat mål från mittnio också!

Försvarsmässigt håller Sverige bra med Jernemyr och Karlsson som styr. Det som kan bli ett problem är när man får snabba spelvändningar mot sig. Då hinner man inte byta in dessa båda herrar och genast är man mycket mer sårbara även i försvarspelet.

Fredrik Petersen framstår allt mer som straffskytt nummer ett. Skönt att ha en sån straffskytt i laget. I riktigt jämna matcher kan straffskyttet komma att bli direkt avgörande!

Imrogon avslutar Sverige 4-nations turneringen i Danmark med att möta Brasilien. En match man bör vinna. Jag skriver bör då jag såg Brasilien stå upp bra mot Danmark igår. Sen får man några dagars träning och vila innan vm drar igång på torsdag då Sverige möter Chile!

Höstens betyg

Det är ju populärt att betygsätta lag och spelare nu när elitserien gått in i ett uppehåll. Därför tänkte jag passa på att betygsätta H43 spelarnas insats fram till nu.

Skalan är: 1 = Underkänd
                2 = Godkänd
                3 = Bra
                4 = Mycket bra
                5 = Landslagsklass

Det kommer att synas i betygen vilka krav och förväntningar jag har på respektive spelare på förhand. Tillexempel måste ju Zoran leverera på ett annat sett för ett högt betyg, jämfört med till exempel Alexander Ekdahl.
Kommer inte att betygsätta dem som inte spelat, eller om dem spelat vädligt lite. Dock borde kanske Jacob Edes straffräddningar i Malmö Arena omnämnas med ett högt betyg!

Vi kör målvakterna först och sen följer vi nummerordning!


1. Espen Christensen: Kan inte bli annat än en 5:a här. Espen har verkligen vuxit under året och har stundtals varit elitseriens bästa målvakt. Knackar på allvar på den norska landslagsporten!


16. Philip Ståhl:  Får en 2:a av mig. Har gjort ett par bra insatser vilket han ska ha godkänt för. Men totalt sett känns det som om han behöver höja sig något snäpp, annars är vi alltför beroende av Espen. Men Philip är ung och har framtiden för sig!

2. Jens Eriksson: Jens får en 3:a. Började säsongen svagt men har spelat upp sig efterhand, samarbetet med Zoran sitter allt bättre. Fortsätt så här!

4. Kalle Björkman: Ledsen Kalle men här får det bli en 1:a. Du skulle vara förstavalet på höger6, men Creutz har tagit över. Som kantspelare måste man framförallt vara kontringstark och säker i lägena. Kalle har missat alldeles för mycket!

5. Måns Gerdtsson: Blir tyvärr en 1:a här också. Fick ett par chanser i början av säsongen att avlasta Zoran, tog dem inte alls. Vet att han är ung och måste få tid att utvecklas, men ändå!

6. Ola Anto: Svårt här men ger en 2:a. Inte helt nöjd med Olas insatser i den blå tröjan. Har fått allt mindre speltid sen Nemanja gjorde comeback.

7. Andreas Bamberg: 4:a får du av mig Andreas. Jämte Zoran var du vår stora stjärna fram till den olyckliga matchen mot Sävehof. Snabb som få och säker i lägena. Jag hoppas få se dig i den blå tröjan till hösten igen.

8. Oscar Jensen: Avlastar Stoffe Fors nu när Bamberg är skadad. Gör sitt jobb, varken mer eller mindre. 2:a

9. Gustaf Ekström: 2:a blir det här. Dock med viss tvekan. Duktig spelfördelare, men måste bli mer målfarlig för att på riktigt hålla elitserieklass.

13. Daniel Lindqvist: Har varit min stora hackkyckling under hösten. Ett par bättre insatser räddar en 2:a för Daniel, men jag förväntar mig mycket mer. Du är vikitg för oss!

14. Nemanja Milosevic: Trots lång skadefrånvaro har Nemanja fått en 4:a av mig. Vilket lyft det blev med hans inträde i laget. Med mer anfallspel, och lyckosamt sådant är han och knackar på en 5:a

15. Johannes Sandgren: Får en 3:a. Tycker att Johannes utvecklas hela tiden och känns nu som en mycket stabil inhoppare. Hade gärna sett ännu mer speltid på Johannes. Känns som om det är lite tveksamt med förtroendet från Tomas Westerlund här!

17. Fredrik Creutz: Blir nog faktiskt en 4:a här. Fredrik har vuxit något enormt. Från en plats på bänken i början på säsongen till mer eller mindre non stop spel på slutet. En fantastisk kontringspelare. Kom in i banan mer och skjut från nio också, då är du nära min 5:a!

19. Christoffer Fors: 2:a här, men en stark sådan. Behöver bredda sitt register men framförallt bli säkrare i lägena. Något ojämn hittils!

21. Alexander Ekdahl: Gjorde ett par klart godkända inhopp som mittnia tidigare under säsongen. Behöver dock bli mer målfarlig precis som Gustaf Ekström. 2:a

22. Petter Strömberg: Har gjor sporadiska inhopp på mittsex. Klart godkänd och därmed en 2.a. Tror dessutom att här finns stor potential för framtiden!

23. Zoran Roganovic: Kan liksom inte bli annat än 5:a här. Har som sagt höga krav och förväntningar på den här mannen, och han lever upp till dem gång efter gång. Elitseriens bästa spelare kanske. En av dem i alla fall. Om jag får önska något, så kom brett lite oftare Zoran! Fastna inte i mitten.

25. Johan Brännberg: Får en 3:a. Riktigt bra i början på säsongen, men tyvärr med en dalande formkurva. Kör alltför ofta fast i försvaret. Värdera lägena bättre och använd ditt skott!

Det var det hela. Finns säkert någon som inte alls håller med mig, men det här är mina åsikter. Som supporter har man sina favoritspelare, och dem har säkert fått ett högre betyg gratis av mig jämfört med andra!


          


Vm uppladdning

Vm uppladdningen har börjat på allvar nu. Och Sverige har avverkat två träningsmatcher mot i tur och ordning Tyskland och sedan Norge. En vinst och en förlust är facit så här långt. En sämre insats mot Tyskland följdes upp av en bättre mot Norge, men i ärlighetens namn ska erkännas att Norge också var mycket bleka!

Fortfarnade känns det som så att det är det uppställda anfallspelet som är akilleshälen. Glädjande då att man på allvar fick igång ett vägvinnande kontringspel mot Norge. Det ställer dock höga krav på försvar och målvaktspel, då detta måste fungera för att kontringspelet ska komma igång.

Konstaterar att mittförsvaret ser starkt ut. Och då har Magnus Jernemyr inte ens spelat än på grund av magsjuka!
Tobias Karlsson är en duktig mittförsvarare men han måste lägga lite band på sig så att han inte drar på sig onödiga utvisningar. Det har man inte råd med i jämna matcher!

Sverige har det väldigt bra ställt på högernio. Kim Andersson ser allt starkare ut efter sin skada. Och Oscar Carlén blir bättre för varje år. Hade kanske varit bättre om en av dem varit högerhänta och spelat på vänsternio istället.

Hoppas nu också att Jonas Källman verkligen kan få till det i landslaget. Vi är verkligen beroende av att våra stjärnor presterar.

För Sveriges del väntar en fyrnationsturnering i Danmark i helgen. Detta blir sista chanserna att testa saker och spela ihop laget. Sen väntar vm! Någon mer än jag som längtar efter det?

RSS 2.0