Nostalgi, seger och serieledning

Tillbaka i Idrottshallen så visade H43 redan från början att man var snäppet starkare än Rimbo. Med undantag för några perioder med allt för många tekniska fel och slarvigt spel så var dagens insats i mångt och mycket en styrkedemonstration.

37-28 slutade den målrika tillställningen. Bra offensiva insatser från bägge lagen, mindre bra defensiva. Men H43 hade två bra målvakter. Philip Ståhl som inledde första kvarten alldeles utmärkt, men därefter mattades betänkligt. Nebojsa Simic som ersatte i slutet av första stod för en osannolikt bra insats i den andra halvleken där han bland annat räddade fyra straffar.

H43:s samtliga niometerspelare stod för en mycket bra insats. Robin Bergqvist inledde målskyttet och visade vägen med ett par fina insatser. Christoffer Geissler som vanligt väldigt nyttig i sin roll som spelfördelare, men också idag som målskytt med 6 mål.

Men bättre ändå tycker jag att Fahrudin Zaimovic och Måns Gerdtsson var. Förutom att de båda syntes flitigt i målprotokollet så var de mycket duktiga i spelet i stort. Flera fina passningar satte medspelarna i lägen.

Och så äntligen får jag väl säga att det på allvar lossnade för Nemanja Cvetinovic. 7 mål från honom idag, och i matchens slutskede hade han närmast lekstuga ute på sin vänsterkant.

Zoran Roganovic var återställd i sin hand och redo för spel man stannande på bänken hela matchen. Troligen ville Kos inte chansa med Zoran när man nu så tidigt kopplade ett klart grepp om matchen. Sidan om Zoran satt även Joakim Bååk på bänken hela matchen. I det fallet har jag dock ingen aning om han har en skadekänning eller något annat som föranledde bänkningen.

H43 vinner alltså komfortabelt, och man gör det utan två av sina bästa spelare. Har det känns trevande och tveksamt i de tidigare matcherna var det desto mer resolut och bestämt idag. Med alla hela och friska kanske H43 till och med är för bra för allsvenskan!

Läge för lite nostalgi

För första gången på ca. fyra och ett halvt år kommer H43:s herrar imorgon att spela en tävlingsmatch i Idrottshallen. Klockan 15.00 blåser domarna igång matchen mot Rimbo som kommer på besök.

För oss som varit med ett tag och följt H43, eller lundahandbollen i stort, kommer det givetvis att kännas lite speciellt att på nytt komma till Idrottshallen. 60 minuter på hårda träbänkar istället för vadderade stolar kommer att sätta sina spår kroppsligt, och allt runt omkring själva handbollen är sämre. Men just för en match så väljer jag istället på att fokusera på det positiva. En chans att bli nostalgisk i den hall man tillbringat många timmar. Och kanske en chans att skapa bättre stämmning. För i ärlighetens namn så lämpar sig troligtvis en hall i Idrottshallens storlek något bättre för en allsvensk match mot Rimbo än vad Fof Arena gör.

H43 är så här långt ett av tre obesegrade lag i Allsvenskan. Man ligger efter tre omgångar tvåa i tabellen efter Alstermo som hittils överraskat positivt. Så här långt har man fått klarat sig utan Zoran Roganovic, men av vad jag tolkar från hans eget twittrande har han idag fått grönt ljus av läkare att spela handboll igen. Jag räknar därför med att Zoran är med i truppen imorgon. Däremot är det inte säkert att det innebär oceaner av speltid direkt. Kan vara klokt att skynda långsamt med sin superstjärna efter en tids skadefrånvaro.

Rimbo är precis som de flesta lag i allsvenskan en ny upplevelse för mig. Enligt vad jag hört så har man ett ganska kortvuxet lag med snabba fötter. Kanske lite likt det lag Guif har mönstrat de senaste åren. Utan några långa bombare bygger man sitt spel på att komma till avslut från sex meter. Så nyckeln i H43:s försvarspel blir att få stopp på Rimbospelarna utanför niometerslinjen.

Ni kan också lägga namnet Tollbring på minnet inför morgondagen. Utan att veta det exakta släktskapet så brukar Jeff, Jerry och Ken Tollbring alltid synas i målprotokollet. Och på bänkan coachar Dick Tollbring.

För H43:s del handlar det om att fortsätta på den inslagna vägen. Segrarna har kommit även om man inte övertygat fullt ut. Perioder av nonchalant spel med mängder av tekniska fel måste minimeras. Försvars- och målvaktspel har dock övertygat hittils med ganska få insläppta mål. Med bättre skärpa i anfallspelet över 60 minuter kommer samtliga lag i allsvenskan att få det mycket jobbigt när man möter H43.

H43 är givetvis favorit inför morgondagens match. Men Rimbo har inlett säsongen med två segrar av tre möjliga. Och baserat på hur det såg ut förra säsongen kan det vara så att man är duktiga på att formtoppa sig tidigt. Ödmjukhet och rätt fokus ska leda H43 till två nya poäng!

Tredje raka segern

Detta inlägg borde givetvis kommit redan för ett dygn sedan. Men då jag jobbade igår kväll hade jag ingen möjlighet att skriva då. Hur som helst så tog H43 sin tredje raka skalp under allsvenskans inledning då man vann borta mot Hallby med 29-24. Man gjorde det efter en riktigt bra första halvlek då man främst visade prov på ett effektivt och vägvinnande anfallspel.

Joakim Bååk, Christoffer Geissler och Pavle Karacic utmärkte sig lite extra under den första halvleken och trion turades om att synas flitigt i målprotokollet.

Rapporterna talar sedan om ett Hallby som med hjälp av ett ändrat försvarspel kröp närmare under den andra halvleken. Och för tredje matchen i rad lät H43 motståndaren komma onödigt nära. "Kos" uttalade sig också i olika medier om att han var irriterad över mängden tekniska fel som begicks under den andra halvlken när Hallby tilläts krypa närmare. H43 hade dock inga problem att knyta ihop säcken i matchens slutskede, och till slut skrevs segermarginalen till ganska betryggande fem mål.

Zoran Roganovic satt även denna gång på läktaren. Har lär ha varit i speldugligt skick men man vill helt enkelt inte chansa. Läste någonstans en kommentar som tyder på att han inte heller kommer att spela på lördag hemma mot Rimbo utan att man först därefter slussar in honom i spel.

H43 är nu ett av tre lag som tagit full pott tre omgångar in i allsvenskan. Resan tillbaka mot elitserien har inletts på bästa sätt. Seriefavoriten har motsvarat förväntningarna även om solen har haft sina fläckar!

Match mot Hallby väntar

Efter en rivstart av allsvenskan med två matcher på tre dagar har H43 nu haft åtta spellediga dagar. Ett ryckigt spelprogram som knappast gagnar någon. Belastningen och skaderisken på spelare ökar, och för oss supportrar hade det varit önskvärt med ett mer jämnt flöde av matcher. Men nog om det, imorgon söndag är det dags igen när H43-spelarna sätter sig på bussen och åker de ca. 30 milen till Jönköping för bortamatch mot IF Hallby.

H43 kommer till matchen med två segrar i ryggen. Full pott så långt men inte helt och hållet på ett imponerande sätt. De två inledande segrarna mot OV Helsingborg och Ricoh togs efter att på ett onödigt sätt släppt in motståndarna i matchen igen efter att i bägge drabbningarna haft övertygande ledningar halvvägs in i de första halvlekarna. De tekniska felen har varit för många, de dåliga perioderna för långa. Mycket behöver bli bättre, men samtidigt ska man understryka att det är en klar styrka i sig att vinna utan att imponera.

Zoran Roganovic har saknats i allsvenskans inledning. Ett par brutna ben i hans fantastiska vänsterhand har så här långt hållit honom borta. En comeback kommer troligen allt närmare, men huruvida han kommer att stå på planen imorgon återstår att se. 24 matcher återstår trots allt av allsvenskan och det vore idiotiskt att på ett så här tidigt stadium chansa med lagets viktigaste spelare alla kategorier.

Söndagens motståndare IF Hallby har de senaste åren varit ett stabilt allsvenskt lag. Om jag inte minns fel så kvalade man upp till elitserien på våren 2008 där man skakade om Lugi rätt så rejält men till slut fick se sig besegrade. Därefter har man varit ett allsvenskt mittenlag utan vare sig riktigt toppkänning eller bottenkänning.

En hel del duktiga spelare brukar komma fram i Hallby. Bland annat har H43 hämtat såväl Johan Brännberg som Martin Karlsson från klubben. Men just nu bygger man lite nytt och har många unga spelare i laget. Kenneth Andersson har hämtats in som ny tränare och det troliga är att man behöver lite tid innan det blir riktigt bra. Något säsongsinledningen också har skvallrat om. Två förluster så här långt mot Hästö och Rimbo.

Vill man vara kaxig så tycker jag inte att H43 bör ha några allvarliga problem att slå Hallby imorgon. Men nyckelordet stavas som vanligt denna säsongen för ödmjukhet. H43 är den stora favoriten som alla lag vill slå. Imorgon möter man dessutom ett lag som garanterat inte vill inleda säsongen med en tredje förlust.

Med koncentration, rätt fokus och rätt inställning i 60 minuter, inte 50 eller 55, så bör det bli seger och två poäng. Många lag har inlett säsongen bra, i vissa fall överraskande bra. Hade varit skönt om H43 hängde på i toppen och fortsatte vara obesegrade!

Två poäng och serieledning

H43 gjorde vad man skulle när man besegrade Ricoh hemma i Färs och Frosta Sparbank Arena på fredagskvällen. Segern innebar också att man gick upp i serieledning, i nuläget främst för att man har en match mer spelad än de flesta övriga konkurrenter.

Låt oss börja med att fastslå att det var en ganska dålig match vi 445 åskådare fick bevittna ikväll. Efter onsdagens match mot OV Helsingborg skrev jag att jag då tyckte att allsvenskan bevisade att man kunde bjuda på utmärkt handbollsunderhållning. Idag fick vi kanske istället se allsvenskans baksida då de dåliga matcherna verkligen är dåliga.

H43 gjorde vad man skulle till att börja med. Tog tidigt kommandot och Fahrudin Zaimovic såg ensam till att det stod 3-0 på tavlan efter ett par minuters spel. Ricoh verkade mentalt sitta kvar på bussen i matchens inledning och H43 behövde verkligen inte förta sig när man gick ifrån till 10-3 och så småningom landade halvtidssiffrorna på 16-9.

Första halvleken bjöd på lite av det jag saknade från matchen mot OV Helsingborg i onsdags. Man fick igång lite kontringspel, mål från linjen och Nemanja Cvetinovic var närmast klinisk i sina avslut från kanten. Dessvärre bjöd den också på mändger med tekniska fel, slarv och ibland tendenser till nonchalant inställning från H43:s sida.

Andra halvleken bjöd på ett bättre spel från Ricoh. Men också ett ännu slarvigare och än mer nonchalant H43. Och med dryga tio minuter kvar att spela hade Ricoh också krupit så nära som till 22-20. I slutet drog H43 dock ifrån något igen, mycket beroende på ett par avgörande räddningar av en inhoppande Nebojsa Simic och en Joakim Bååk som fick igång målfabrikationen.

Plusvarianter i H43 tycker jag att Fahrudin Zaimovic och Pavle Karacic var. Fahrudin inledde matchen strålande och Pavle kändes säker i läget från sin högerkant. Nebojsa Simic gör ett vasst inhopp i slutet av matchen, och dessförinnan hade Philip Ståhl stått för en helt okej insats.

445 personer kom till H43:s hemmapremiär. Givetvis i minsta laget, men det känns svårt att ha för starka åsikter om publiksiffran en fredagskväll när ett lag som Ricoh står för motståndet. Nästa hemmamatch dröjer till den 29:e september och då bjuds vi supportrar på en nostalgitripp när spelplatsen blir i Idrottshallen.

Dags att ladda om

Den sköna premiärsegern mot OV Helsingborg igår får man inte chansen att njuta av speciellt länge. Redan imorgon väntar nästa match för H43:s herrar när Ricoh Hk kommer på besök till Fof Arena. Hemmapremiär således med möjlighet för lundaborna att se H43 på hemmaplan klockan 19.00 en fredagskväll.

Morgondagens motståndare blir en helt ny bekantskap för mig. Ricoh Hk är nykomlingar i allsvenskan och ett lag jag i princip inte vet något alls om. Det enda jag egentligen vet är att man har föredetta förbundskapten Ingemar Linell som sportchef. Att då spekulera kring motståndet här blir mest löjligt.

Istället får jag fokusera på H43. Jag tycker laget stod för en fullt godkänd insats igår. Men med ett dygns distans till det hela inser jag nu också att en hel del faktiskt behöver bli bättre. Avsaknaden av ett fungerande samarbete mellan niometersspelarna och linjespelarna var jag inne på redan igår. Utan ett rejält hot från mittsex kommer utrymmet efterhand att bli allt mindre för niometersspelarna. Dessutom saknade H43 igår ett vägvinnande kontringspel. Detta trots en storspelande Nebojsa Simic i målet. Målvaktsräddningar skapar per automatik kontringslägen.

H43 fick också en hel del utvisningar med sig igår. Spelet 6 mot 5, 6 mot 4 och till med 6 mot 3 en kort stund lämnade ganska mycket övrigt att önska. I jämna matcher mot bra motstånd kan utvisningspelet bli direkt avgörande.

Många spelare var duktiga igår, men precis som "Bigge" påpekade i en kommentar till mitt senaste inlägg så var det också många som inte hade dagen. Främst tänker jag på Nemanja Cvetinovic. Visst, han jag gör alltid ett gediget och bra försvarsarbete. Men i mina ögon är Nemanja värvad också, om inte främst för att vara att vasst anfallsvapen på sin vänsterkant. Igår vill jag påstå att han till och med var på gränsen till dålig offensivt. Nemanja måste lyfta sig om han ska rättfärdiga alla lovord han fick i samband med värvningen till H43.

Men nog med gnäll. H43 har tagit två poäng av två möjliga. Gott så! Morgondagens motstånd är kanske inte det häftigaste, men jag hoppas att lundapubliken imorgon tar chansen att ta en första titt på det lag som ska ta H43 tillbaka till elitserien. Jag har redan tidigare beskrivit den goda stämningen som rådde bland oss H43:are i Helsingborg igår. Låt oss ta med den hem, och med hjälp av fler skapa en härlig atmosfär i Fof Arena när H43 spelar handboll.

Härlig premiärseger, men onödigt spännande

H43 inledde årets allsvenska säsong med uddamålsseger borta mot OV Helsingborg. Segersiffrorna skrevs till 23-22, en onödigt liten segermarginal då H43 matchen igenom låg i förarsätet med en tidvis ganska komfortabel ledning.

Inledningen av matchen kändes något trevande och lagen följdes också åt till ställningen 3-3. Därefter hade H43 en tiominutersperiod när man gjorde nära nog allt rätt. Ett beslutsamt och resolut försvarspel framför en Nebojsa Simic som tog allt, låt vara med lite hjälp av stolpar och ribba. Framåt satte man upp ett tempo och tryck som jag inte sett H43 prestera på år och dar. Joakim Bååk firade stora triumfer inledningsvis, och efter 15 spelade minuter stod det 3-10 på resultattavlan.

En time-out av OV Helsingborg förändrade dock matchbilden något. En bra avslutning av den första halvleken för de grönklädda gjorde att halvtidssiffrorna skrevs till 8-11.

Andra halvlek blev en ordentligt jämn historia. H43 hade greppet i princip hela tiden med en 2-3 måls ledning. Vid flera tillfällen hade man också chansen att mer eller mindre punktera matchen, men en duktig David Andersson i OV:s mål stod allt som oftast i vägen.

Med dryga minuten kvar av matchen kontrade Henrik Wellbring in 22-22 för hemmalaget och således blev slutminuten en nagelbitare. H43:s bästa utespelare Joakim Bååk fick chansen att bli matchhjälte när han med cirka 30 sekunder kvar satte 22-23. H43 lyckades sen hålla tätt i OV:s sista anfall.

En härlig seger, och en stabil insats. Men mer finns att önska. Saknade ett fungerande linjespel i princip hela matchen, och dessutom var kanterna oroväckande ineffektiva i sina avslut. Ska förhoppningarna om en serieseger infrias måste detta bli bättre. Samtidigt ska vi komma ihåg att H43 ikväll mötte tuffast möjliga motstånd på bortaplan. Att då vinna är en styrka i sig. Att göra det utan sin klarast lysande stjärna i Zoran Roganovic gör det ännu bättre.

Två spelare förtjänar betyget väl godkänt. Nebojsa Simic i målet visade mig att H43 inte alls har målvaktsproblem. Långa stunder ett briljant målvaktspel som skapade trygghet i laget. Och framåt visade Joakim Bååk verkligen klassen. Mängder av mål och med ett fint tempo i sig så lyfte han även sina lagkamrater.

Vill också hylla de uppskattningsvis 50-talet H43:are som tagit sig upp till Helsingborg för att stötta laget. Vi som var där fick Idrottens Hus i Helsingborg att låta som H43:s hemmaplan!

Känns som om vi har en trevlig säsong framför oss. Jag tyckte att vi ikväll fick se en småtrevlig handbollsmatch mellan två lag som inte hade gjort bort sig i elitserien. Även om jag hoppas av hela mitt hjärta att H43 nästa säsong på nytt återfinns i elitserien, så fick jag ikväll visat för mig att allsvensk handboll också kan vara bra underhållning!

Nu är det dags

Imorgon 19.00 i Idrottens hus i Helsingborg inleds det som vi hoppas blir resan tillbaka till elitserien för H43:s del. Man gör det mot OV Helsingborg som åtminstone på pappret får ses som en toppkonkurrent till H43. Man gör det utan sin superstjärna Zoran Roganovic som alldeles nyligen tagit av gipset på vänsterhanden, och man gör det utan Simon Nyberg som jag tror lider av ryggproblem.

H43 har ett till stora delar nytt lag. Försäsongen har väl bjudit på fler förluster än segrar, men det betyder väldigt lite när domarna blåser till avkast imorgon. Det är nu det är upp till bevis. Har man fått ihop laget, har man hittat ett vägvinnande spel. Svaren på de frågarna har vi ca. 20.30 på onsdagskvällen.

OV Helsingborg tränas av Ola Månsson, och bland spelarna märks bland annat H43 bekantingarna Johannes Sandgren och Olof Ask. Men även Fredrik Wahlström är känd för lundapubliken sedan hans korta tid i Lugi. Elitserierutin finnes således och H43 möter defenitivt ett bra lag imorgon, och dessutom på bortaplan. Varning utfärdas alltså. H43 må vara favoriter i allsvenskan. Men att man ska vara storfavorit i varje match oavsett motstånd är något helt annat.

I H43 vill jag se ett inspirerat försvarspel, och gärna att någon av målvakterna täpper till truten på mig som anser att målvaktsidan är osäker. Framåt vill jag framförallt se ett lagspel där man inte är allt för beroende av enskilda spelare, och där man utnyttjar såväl kanter som linjespelare på ett utmärkt sätt. Ska jag lyfta fram någon som jag hoppas på individuellt så får det bli Nemanja Cvetinovic. Det är dags att leverera och visa att lovorden kring honom är berättigade!

KOM IGEN H43, NU KÖR VI!

Mitt allsvenska tips

Skrev för ett litet tag sedan mitt elitserietips. Men nu spelar dessvärre inte H43 i elitserien i år vilket gör att för alla oss med blått hjärta är det desto intressantare hur allsvenskan ser ut.

Det är inte det lättaste att sia om hur allsvenskan kommer att sluta. Till stor del beroende på att jag inte känner till vissa av de allsvenska lagen tillräckligt bra. Dessutom är den massmediala uppmärksamheten för vissa lag försumbar, så i vissa fall kommer mitt tips att bygga på gissningar baserade helt på rykten.

1. H43: Trevligt att kunna tippa mitt eget lag som seriesegrare, även om man ligger i "fel" serie. Tycker H43 har ett betydligt bättre lag på pappret nu, än vad man hade när man trillade ur elitserien i våras. Med allsvenska mått mätt har man värvat fantastiskt, och jag hoppas att lundapubliken också slutar upp så att vi tillsammans med spelarna kan föra H43 tillbaka till elitserien. Den enda svagheten skulle kunna vara på målvaktsidan som känns lite osäker.

2. OV Helsingborg: Föll på målsnöret två gånger om när man var på väg att säkra en elitserieplats i våras. Har seriens bästa målvaktspar i David Andersson och Mikael Andersson. Dessutom Olof Ask som troligen är seriens bästa mittsexa. Bygger lite nytt med Ola Månsson vid rodret samtidigt som några äldre spelare lämnat. Men man ska defenitivt vara med upp i toppen.

3. Caperiotumba: Har de senaste åren allt som oftast varit för bra för allsvenskan men för dåliga för elitserien och därmed också åkt jojo mellan serierna. Har kvar stommen av det lag som spelade i elitserien förra säsongen, och då ska man kunna hävda sig i allsvenskans övre regioner.

4. Önnered: Har med få undantag tillhört allsvenskans toppskikt de senaste säsongerna. Nu har man dessutom värvat en av sveriges bästa försvarsspelare i Andreas Ungesson. Tror att Önnered kan vara ett lag som överraskar lite.

5. Lindesberg: Hade en ekonomisk kris på vårkanten och då tappade man ett antal spelare. Men man har fortfarande en trupp som håller god allsvensk kvalité.

6. Hallby: Ny tränare i Kenneth Andersson som tog Kristianstad till elitserien för ett antal år sedan. Lär inte göra samma resa med Hallby nu, i alla fall inte än. Har ett ungt lag som troligen kan prestera ojämnt, men varning bör nog utfärdas för samtliga motståndare.

7. Rimbo: Låg länge med i toppen av allsvenskan förra säsongen men mattades på slutet. Har dålig koll här, men väldigt lite talar för att man ska vara bättre än förra säsongen.

8. Hästö: Var lite av ett bottenlag förra säsongen, men gjorde en liten satsning när man bland annat värvade Johan Brännberg. Tror att man tar ett litet kliv denna säsongen, men inte så att man blir ett topplag.

9. IFK Ystad: Åkte egentligen ur allsvenskan efter förlust mot Ricoh i kvalet. Men blev erbjudna platsen på nytt när andra lag drog sig ur. Har tappat Alexander Hansen, men fått hem André Olsson. I övrigt många unga spelare som borde vara ett år äldre, och därmed lite bättre också.

10. Kroppskultur: Precis som IFK Ystad förlorade man egentligen sin allsvenska plats, men fick en ny chans. Har ingen koll på hur truppen ser ut, men rapporterna talar om ett lag som bör klara sig något bättre än förra säsongen.

11. Eskil: Eskilstunas andra lag bakom Guif är nya i allsvenskan den här säsongen. Har bland annat fått Daniel Johansson i mål med meriter från elitseriespel med Guif. Har ett hyfsat lag för en nykomling, men kan nog ändå få det tufft.

12. Ricoh: Nykomling som gjort väsen av sig när man knutit upp gamle förbundskaptenen Ingemar Linell som ny sportchef. I övrigt har jag ingen aning om vad man har att komma med.

13. Alstermo: Även här nykomling. Man har i Daniel Steen en alldeles utmärkt handbollspelare, men inte så mycket mer. Risken att man bara är uppe och vänder i allsvenskan får ses som stor.

14. Varberg: Också en nykomling som lär få det svårt. Även här har jag dålig koll, och har mestadels förlitat mig på "experters" utlåtande!

Som ni märker har jag som sagt lite dålig koll på vissa lag. Ber om ursäkt för det, men har inte riktigt haft tid att göra min research fullt ut.

Det närmar sig

På onsdag är det dags. Då börjar allvaret för H43 säsongen 2012-2013. Och den gör det för såväl herrar som damer då man har matcher samtidigt. Lite olyckligt kan tyckas, men samtidigt kickar säsongen verkligen igång med besked.

H43 tar tillfället i akt att göra en liten "happening" av det hela. Supportrar, sponsorer och medlemmar erbjudes att samlas på Glorias vid 17.00 för att ladda inför matchstart. Därefter är det fritt att välja om man vill åka buss till Helsinborg för att stötta herrarna, eller välja att stanna i Lund och gå på damernas match. Ni kan läsa mer här: http://www6.idrottonline.se/H43Lund-Handboll/NYHET/H43Lundsegnanyheter/Inforpremiarerna
Observera dock att samlingsplatsen är ändrad till Glorias då Stadsparkscaféet har gått i konkurs.
Ett fåtal platser lär återstå på bussen, så vänta inte för länge med att anmäla er om intresse finns.

Tänkte också passa på att slå ett litet slag för "Supporterkortet". Ett nytt årskort som berättigar till entré på såväl herrarnas som damernas matcher. Dessutom är det fyllt med andra förmåner för innehavaren, plus att man får en supportertröja med så att vi kan färga Fof Arena blå under säsongen.
Ni läser mer, och beställer supporterkortet här: http://www6.idrottonline.se/H43Lund-Handboll/Supporterkort1213

Båda lagen har genrepat med segrar i veckan. Herrarna vann mot IFK Ystad med 24-21 i onsdags. Utan att ha sett matchen själv så har jag förstått att man vann utan att imponera det minsta, och att mycket måste bli bättre. Men samtidigt är det en styrka att vinna utan att spela bra, och ordspråket berättar ju att ett dåligt genrep ger en lyckad premiär.

Damerna imponerad inte heller dem när man vann mot OV Helsingborg med 31-26. Fokus ska uppenbarligen redan legat på premiären på onsdag, och utan rätt fokus i handboll brukar spelet bli därefter.

Det ska bli oerhört roligt att det drar igång. Herrarna är storfavoriter i allsvenskan och ska ta sig tillbaka till elitserien. Damerna bör kunna avancera i elitserien och ta sig till slutspelet tredje säsongen gillt!

Under helgen tänkte jag ge mig på hur jag tror att herrarnas allsvenska sluta. Så om ni är nyfikna på vad jag tror, håll utkik. Tills dess, trevlig helg!


Elitserietips

H43 kommer som bekant inte att spela i elitserien den kommande säsongen. Därför kommer mitt fokus fullt naturligt att minska kring elitserien. Men samtidigt kan varken jag eller någon annan H43:are blunda för det faktum att elitserien som serie räknat är intressantare med ett större publikt och massmedialt intresse. Dessutom inbillar jag mig att jag har en och annan läsare med sympatier för andra klubbar än H43, och som ibland vill läsa om mina synpunkter kring elitserien.

Därför tänkte jag tippa hur jag tror att elitserien slutar den kommande säsongen. Alltså hur lagen placerar sig när grundserien är slutspelad. Hur det sen går i slutspelet är en helt annan fråga:

1. Sävehof: Har förvisso tappat Emil Berggren, Niclas Barud och Erik Fritzon. Men å andra sidan har man värvat Kristian Bliznac och den norske supertalangen Kent-Robin Tönnesen. Sävehof känns minst lika starka som de senaste åren, medan deras starkaste utmanare kanske tappat lite i slagkraftighet. Det enda frågetecknet för mig är hur mycket Champions League deltagandet kommer att slita på spelarna.
 
2. Ystads IF: Har truppen i stort sett intakt jämfört med förra säsongen. Och har dessutom förstärkt målvaktsidan med Fredrik Ohlander som mycket väl kan komma att bli bäste målvakt i elitserien. Har hög högstanivå och kan förmodligen ge Sävehof en match om seriesegern. Men samtidigt känns man mycket skadekänsliga och kan säkert likaväl hamna i avgrundsdjupa formsvackor:
 
3. Guif: Har förlorat Tobias Aren till Danmark, och därmed mängder av enkla mål från Arens skytte. Dessutom känns det som om Guif levt högt ett antal år på att man haft unga spelare som hela tiden tagit kliv i utvecklingen. Kanske har man kommit till vägs ände nu,  i alla fall när det gäller vissa spelare. Hur som helst ett bra lag som säkert kommer att hålla till på seriens övre halva!
 
4. Lugi: Här säger egentligen min känsla och mitt förnuft två skilda saker. Har en känsla om att Lugis herrar kan överraska i år. Man har spelare av yttersta elitserieklass på alla postioner möjligen med mittsex-positionen undantagen. Och med elitseriens kanske bästa försvarspel kommer man att få mängder med enkla kontringsmål. Samtidigt har man verkligen inte övertygat under försäsongen. Man värvade Joacim Ernstsson från Danmark för att stärka upp niometerspelet, men i matcherna mot H43 tycker jag att han var direkt blek.
 
5. IFK Kristianstad: Förra säsongens stora överraskning som spelade sm-final i våras har givetvis stora kvalitéer i truppen. Dock har de stora namnen det spekulerats kring i värvningskarusellen inte kunnat presenteras. Man har tillexempel inte kunnat ersätta Jesper Larsson och Joakim Hykkerud fullt ut. Och faktum kvarstår, utan Lars Möller Madsen i vårens sm-final var det snarare det Kristianstad som kvalat sig kvar tidigare än det lag som på allvar utmanat sverigeeliten. Således otroligt skadekänsliga! Men man kommer att ta sig till slutspel enkelt, men har inte riktigt kraft att utmana den absoluta toppen.
 
6. Hk Malmö: Har de senaste två åren tagit sig till slutspel men inte så mycket mer. Och någonstans där tror jag att man kommer att hamna även den kommande säsongen. Har ett stabilt lag sedan tidigare och har fyllt på med Robert Månsson från Sävehof och inte minst Carl-Johan Andersson som vänt hem från proffslivet. Känns som laget som kan slå vem som helst lika mycket som man kan förlora mot vem som helst.
 
7. IFK Skövde: Spelarförluster som Mikael Appelgren, Andreas Nilsson och Nicklas Forsmoo skojar man inte bort direkt, och är inget som direkt går att ersätta. Men samtidigt finns en hel del kompetenta handbollspelare kvar. Rasmus Wremer och Tobias Warvne håller god elitserieklass, och rimligen bör Linus Lake vara på väg tillbaka från långtidsskada. Skövde känns svårbedömda, men bör gå till slutspel.
 
8. Redbergslid: Har fått hem Henrik Lundström från Kiel. På pappret elitseriens bästa nyförvärv och givetvis kommer han att tillföra mycket. Dessutom har man fått hem Lars Bernhardsson efter ett par säsonger i Alingsås. RIK känns starkare än på länge faktiskt, men med ett starkt frågetecken för målvaktsidan. Bör ta sig till slutspel med de kvalitéer som finns i truppen, men målvakten är ju halva laget finns det dem som säger.
 
9 Alingsås: Har tappat Kristian Bliznac och Charlie Sjöstrand bland annat. Och även om man fått Alexander Borgström från Aranäs så tror jag att detta blir ett mellanår för Alingsås. På tok för bra för kvalserien, men för svaga för att ta sig till slutspel.
 
10. Hk Drott: Redan förra säsongen en stor besvikelse när man missade slutspelet. Sedan dess har man bland annat tappat sin superstjärna Gunnar Stein Jonsson och fyllt på med mindre namnkunniga namn. Det är möjligt att Ulf "Tubbi" Sivertsson kan lyfta det här laget, men jag tror att man får det tufft den kommande säsongen.
 
11. Hammarby: Klarade sig kvar med minsta möjliga marginal flera gånger om kändes det som.  Lär få det tufft även den kommande säsongen, men tror nog att man tar sig till kvalserien ganska komfortabelt. Har ett lag i paritet med förra säsongen, men förhoppningsvis kan man den kommande säsongen koncentrera sig mer på det sportsliga med en ekonomi mer i balans.
 
12. VästeråsIrsta: En lite överraskande nykomling som inte har förstärkt något nämnvärt. Men man har Martin Boqvist, Andreas Bamberg och Petter Strömberg bland annat som tidigare spelat i elitserien och vet vad det handlar om. Tror att man kommer att ta sina poäng här och där och att det räcker till en plats i kvalserien.
 
13. Hk Aranäs: Har tappat Alexander Borgström och Andreas Ungesson vilket innebär en rejäl försvagning både offensivt och deffensivt. Tror att man kommer att få det riktigt tufft i år och vill det sig illa kan man till och med åka ur direkt utan möjlighet att utnyttja livlinan man får i kvalserien.
 
14. Skånela: Tog klivit upp direkt från allsvenskan när man passerade OV Helsingborg i sista omgången. Känns som om man gick upp lite för tidigt, och kanske är de många unga talangerna inte riktigt redo för elitseriespel. Man har heller inte fyllt på med några direkt namnkunniga nyförvärv och min känsla är att Skånelas elitseriesejour blir ettårig!

RSS 2.0