Klasskillnad

Äntligen lossnade det för H43 på fredagskvällen när Lindesberg kom på besök till Lund. Med ett inspirerat försvarspel framför en Espen Christensen som stundtals agerade vägg i första halvlek, så tog H43 tidigt ett klart grepp om matchen. För mig blev det här kvällen när en dålig känsla förbyttes till hopp igen. Det återstår 8 matcher av kvalserien och ingen ska inbilla sig att denna seger nu ger en enkel resa. Men ikväll visade laget både sig själva och alla andra att man är för bra för att åka ur elitserien.

Jag har under väldigt lång tid tjatat om att H43 släpper in allt för mycket mål, ett svagt försvarspel, och en Espen Christensen en bra bit från höstformen. Vilket svar på tal jag fick. H43 spelade ett 6-0 försvar med en aggresivitet och rörlighet jag inte sett på oerhört länge. Lindesbergspelarna hade väldigt svårt att komma till avslut, och de avslut som kom igenom tog Espen allt som oftast hand om, låt vara med en hel del hjälp av sina stolpar inledningsvis.

Offensivt gör man en stabil insats. Många vågade kliva fram och ta för sig. Stundtals blir man lite för stillastående, för statsika och alltför beroende av individuella prestationer. Men när man väl får till sitt kollektiva spel och sätter ordentlig fart på anfallen så visar man vilken skillnad det trots allt är på tempo mellan elitserien och allsvenskan.

H43 bäste spelare i mina ögon var Espen Christensen. Det var på tok för länge sedan jag såg en sådan här insats från Espens sida, ikväll tog han allt han ska och lite till. Bäste utespelare var utan tvekan Fahrudin Zaimovic. 10 mål från hans sida, och merparten kom från vänsternioposition som han fick ta över när Johannes Sandgren vilade efter en smäll en kvart in i matchen. Och även Fredrik Creutz förtjänar att nämnas med sina 8 mål och ett par bollstölder med bravur som vi inte skådat sedan Tomas Axnérs glansdagar i klubben.

Zoran Roganovic gör med hans mått mätt en ganska blek insats. 4 mål blir det i och för sig, men också varvat med ett par risiga avslut och någon bortkastad boll. Får en känsla av att Zoran är lite tyngd av pressen H43 hamnat i. Tyckte mig märka sådana tendenser redan under förra årets kvalserie. Det är dock fullt förståeligt då Zoran har det största H43-hjärta man kan tänka sig. Med laget i åtanke känns det väldigt bra att man till slut vinner över Lindesberg med 32-23 när Zoran inte har en av sina bästa dagar. Sparkaptial finnes således.

Nu dröjer det ca. 10 dagar innan nästa match. H43-spelarna kan i och med kvällens seger fira påsk i lite mer lugn och ro. Sen bär det av till Kungsbacka och bortamatch mot Aranäs!

Ödesmatch

Kanske är det lite väl dramatsikt att redan i kvalseriens andra omgång prata om ödesmatch. Men betydelsen av matchens utgång kan inte nog poängteras. Inte bara för att uppförsbacken i själva kvalserien ska bli alltför brant. Utan också för att man själv ska få lite arbetsro och återfå lite självförtroende. Det är nu 1,5 månad sedan den senaste segern och även den bäste idrottsmannen börjar givetvis till slut tvivla på sin egen förmåga.

Fredagens motståndare Lindesberg åkte för ca. ett år sedan ur elitserien. Givetvis medförde det att en och annan spelare lämnade laget. Bland annat försvann lagets bäste spelare i Tobias Warvne som gick till IFK Skövde. Men Lindesberg värvade med allsvenska mått mätt oerhört bra. Elitserierutin finns i bland annat Konrad Rasmussen som hämtades från Ystads IF och kanske inte minst i målvakten Daniel Johansson som för mindre än ett år sedan spelade sm-final med Guif. Nyförvärv som gjorde att jag på förhand trodde att Lindesberg tämligen enkelt skulle plocka hem årets allsvenska. Så blev dock inte fallet då flera lag har imponerat, och kanske har Lindesberg inte riktigt levt upp till förväntningarna.

För H43:s del handlar det om att alla måste börja leverera. Den närmaste månaden måste spelarna visa sig så proffsiga att man klarar av att lägga allt oväsentligt åt sidan och bara fokusera på att vinna matcher. Man ska kunna kräva av halvtids och heltidsanställda spelare att dem kommer 100% fokuserade på uppgiften när det är dags för match. Något det under våren kännts som det ibland varit lite si och så med.

Spelmässigt släpps det fortfarande in allt för mycket mål. Mycket skuld kan läggas på ett svagt försvarspel, men när siffrorna rinner iväg fort handlar det allt som oftast om ett slarvigt anfallspel med kontringsmål i baken som följd. Dessutom har H43 hela säsongen egentligen lidit av alltför djupa svackor i matcherna. Nu senast mot Västerås tappade man en period 4-2 till 5-11. Resten av matchen spelade man jämnt med Västerås. En match varar i 60 minuter och inget annat. Fokus är vad det handlar om.

Jag bemötte i mitt förra inlägg vikten av att ge laget absolut bästa tänkbara stöd i hemmamatcherna under kvalserien. Behöver inte dra allt igen, men kan tillägga att det lär bli några hejarklacksaktiviteter för att höja stämningen. På klubbens hemsida finns också uppmaningen att klä sig i blått. Gör det, det kan faktiskt skapa en trevlig inramning när alla går i blått.
Och varför inte börja fredagkvällen med lite uppsnack i kvalbaren från klockan 18.

Vikten av att stötta laget

9 matcher återstår av kvalserien. H43 lär behöva vinna minst 6 av dessa, kanske 7 till och med för att säkra elitseriekontraktet. En bra start är således att vinna de 5 matcher som spelas på hemmaplan. Någon laget defenitivt har kapacitet att göra. Med ett rejält publiktryck och bra stöd från läktaren blir det lättare för spelarna att plocka lite extra ur sina kroppar.

Efter em-uppehållet med kraftsamling och hot om indragen elitlicens hände något med stämingen på läktaren i samband med H43:s hemmamatcher. Stämningen i första matchen mot IFK Skövde var stundtals elektrisk mot slutet, och även om det inte räckte hela vägen så tror jag att såväl spelare som publik uppskattade den goda stämningen. Och i derbyt mot Lugi fullkomligt ägde vi H43:are läktarna även om det var Lugis hemmamatch. Ett tidigt underläge 4-9 vändes till seger och spelarna bars fram av en ivrigt stöttandes H43-sektion.

Dessvärre har den fina stämningen dött ut något på slutet. Betydelselösa matcher och stundtals dåligt spel har givetvis varken lockat kvantitet eller kvalité från läktaren. Något jag nu är rädd kommer att hålla i sig in i kvalserien även om de matcher som väntar nu är allt annat än betydelslösa. Nu är det allvar, någon andra chans kommer inte att finnas. Vi supportrar måste göra det vi kan för att lagets förutsättningar att vinna matcherna ska vara så goda som möjligt.

Av de matcher jag bevittnat i Fof Arena sedan em-uppehållet så vill jag framhålla matcherna mot Skövde, Lugi och IFK Kristianstad som de matcher H43 presterat bäst i. I mina ögon är det också dessa matcher som det varit bäst stämning på läktaren i. Låt vara att det var Kristianstadsupportrarna som stod för det bästa publiktrycket i just den matchen. Känslan är alltså att H43 just nu är ett lag som presterar som bäst när stäminingen på läktaren också är något utöver det vanliga.

I dagens idrott finns det givetvis alltid en ekonomisk aspekt på det hela. Kvalserien kommer att kosta H43 i runda slängar 250000 kronor. Publikintäkterna har tidigare år varit försumbara, så därför (tror jag) har H43 i år valt att göra alla säsongskort gällande även under kvalserien. På så sätt borde man ju förhoppningsvis kunna locka mer folk till matcherna. Men om alla vi som via våra säsongskort går in gratis kan locka med en eller två vänner som betalar för sig skulle det innebära att vi kan minimera den ekonomiska belastningen som kvalserien faktiskt är.

Men först och främst. Kom till Arenan på fredag. 19.00 är det som gäller. Laget ska hejas fram till seger!

Dålig start på kvalserien, VästeråsIrsta för starka

Kvalserien inleddes på sämsta tänkbara sätt för H43. 34-28 skrevs segerresultatet till VästerIrsta i Bombardier Arena tidigare idag. 9 omgångar återstår förvisso, men nog skapade man sig en liten uppförsbacke som man mödosamt måste jobba sig uppför nu.

VästeråsIrsta har visat form mot slutet av allsvenskan. Man har rutinerade spelare i Martin Boqvist och H43-bekantingen Andreas Bamberg. Så kanske behöver man inte skämmas för en förlust på bortaplan mot detta VästeråsIrsta. Men trots allt ska H43 vara det bättre laget. Man har hela säsongen mött bättre motstånd och bör ha ett bättre spel i sig. En förlust på 6 mål går inte att snacka bort.

Jag har ytterst lite information att tillgå kring matchen. Men Johannes Sandgrens 9 mål och Zoran Roganovics 7 mål förtjänar troligen ett godkänt. Värre då att det inte verkar som om någon annan klivit fram på allvar. Och återigen många insläppta mål. Det dåliga försvarspelet är alltså ett problem även mot allsvenskt motstånd.

Hur mycket söndageftermiddagens förlust egentligen betyder återstår att se. Känslan är att kvalserien i år blir jämnare än någonsin tidigare. Skulle inte bli förvånad om även de övriga elitserielagen Aranäs och Hammarby också kommer att tappa poäng mot allsvenskt motstånd, och att alla lag kan slå varandra till höger och vänster. I sådana fall är en enskild förlust här eller där inte lika tung att bära. Men samtidigt kan det inför slutomgångarna vara ett riktigt getingbo med många lag inblandade.

Jag måste dessvärre erkänna att jag ett tag har haft en dålig känsla groendes i mig. H43 har alltså inte vunnit sedan derbyt mot Lugi den 15:e februari. Mängder med betydelselösa matcher, dåliga insatser och ofrömåga att förhindra kollapser har skapat en osäkerhet kring lagets kapacitet. Dagens insats förstärkte väl tyvärr den känslan.

Men för att inte vara alltför pessimistisk så får vi också konstatera att kvalserien just startat. 9 omgångar återstår för H43. 9 segrar = 18 poäng, och allt är klart. H43 har i sina bästa stunder kvalitéer i sitt spel som gör att man kan slå alla lag i kvalserien. Nu gäller det bara att hitta det spelet.

Fullt fokus på kvalserien

Förlust med 42-31 borta mot Sävehof avslutade elitserien för H43:s del. Min önskan om att laget skulle avsluta snyggt infriades väl inte riktigt. En elvamålsförlust kan aldrig vara snygg, men samtidigt fanns där ändå glädjeämnen och saker att ta med sig.

H43 hängde inledningsvis med bra och hade ett likaläge dryga 20 minuter in i matchen. En stark avslutning av Sävehof, eller sämre av H43 om man så vill, gav ett halvtidsresultat på 21-16 i Sävehoffavör. Även andra halvlek inleddes bra av H43, och dryga 10 minuter in på den hade man 27-24 och chansen att krympa avståndet ytterliggare. Men Sävehof är ett alldeles utmärkt handbollslag och var helt enkelt för starka, och mot slutet av matchen sprang siffrorna iväg lite.

Positiva bitar att ta med sig från matchen blir således det faktum att man ganska stora delar av matchen håller jämna steg med Sävehof som måste betecknas som ett av sveriges bästa handbollslag. Anfallspelet visar också styrka när man gör 31 mål. Däremot måste jag återigen, för vilken gång i ordningen vet jag inte längre, betona hur mycket H43:s försvarspel ororar mig. 42 insläppta mål kan aldrig vara okej oavsett hur bra motståndet är på andra sidan planhalvan.

H43 har denna säsongen släppt in flest mål av alla lag. Betydligt fler än både Hammarby och Caperiotumba som ändå parkerar under H43 i tabellen. Medan anfallspelet fått ett lyft jämfört med tidigare säsonger har försvarspelet visat upp tydliga brister. Och då ska man ändå komma ihåg att ett svagt försvarspel till viss del vägdes upp av en briljant Espen Christensen under säsongens första tredjedel. Mot slutet av säsongen, i princip hela våren med något undantag har Espen inte varit i närheten av den nivå han visade i säsongens inledning. I mina ögon har detta lett till en ond cirkel där varken målvaktspel eller försvarspel skänker varandra den trygghet som behövs för att man ska vara en väl fungerande enhet.

I kvalserien väntar inte lag av Sävehofs kaliber. Men samtidigt är det bara en dryg vecka sedan H43 kollapsade i en hemmamatch mot kvalseriekollegan Hammarby och släppte in 38 mål. Det dåliga defensiva spelet är alltså något man snabbt måste komma till rätta med. I en kvalserie över 10 matcher behöver ingen del i spelet se snygg ut. Någon poängkolumn för snyggt spel finns inte. Om H43 firar framgångar med 6-0 försvar, 5-1, 3-2-1 eller en dubblepunkt är således ointressant, bara man gör det.

Offensivt känner jag mer tillförsikt inför kvalserien. Här har man tillexempel gjort betydligt fler mål totalt sett än kvalseriekollegorna Aranäs och Hammarby. Nämnas kan faktiskt också att man gjort fler mål än slutspelslagen Alingsås och Lugi.
Så länge man håller sig till spelplanen och inte tar dumma avslut och börjar göra tekniska fel så har man ett bra anfallspel. Får man dessutom med kanterna och linjerna i spelet sticker jag ut hakan och påstår att H43 har kvalseriens bästa anfallspel. Dessutom har man det starkaste vapnet av alla i Zoran Roganovic. Zorans 12 mål igår mot Sävehof gav ytterliggare en skytteligaseger. Hatten av för elitseriens bästa spelare. Kan inte nog poängtera hur glada vi H43:are ska vara för att ha en spelare som Zoran Roganovic i vårat lag!

En chans att avsluta snyggt

Sista omgången av elitserien spelas imorgon onsdag. På många håll väntar mer eller mindre viktiga placeringsmatcher. För H43:s del väntar bortamatch mot Sävehof. En match i Partillebohallen mot regerande svenska mästarna som har en liten chans att knipa andraplatsen och därmed få hemmaplansfördel i en eventuell semifinal. Sävehof har väl varit vårens mest formstarka lag, och har förutom att avancera i elitserietabellen tagit sig till åttondelsfinal i champions league. Ja som ni hör så får chanserna till seger för ett H43 utan något att spela för betecknas som obefintliga.

Men för H43:s del gäller det ändå att ge precis allt. Avsluta snyggt med en bra insats där man oavsett resultat känner att man spelat bra handboll, och hittat det spel som behövs för att ta tillräckligt många poäng för att behålla sitt elitseriekontrakt när 10 kvalseriematcher är spelade. Och framförallt gäller det att på något sätt ge sig själv och sina supportrar upprättelse för debaclet mot Hammarby.

Har dålig, för att inte säga ingen koll på vilket lag H43 kommer till spel med. Är tämligen säker på att Martin Karlsson fortsatt måste vila sin brutna näsa, men i övrigt vet jag inte. De senaste matcherna har i princip bara handlat om att förbereda sig så väl som möjligt inför kvalserien. Alla spelare i truppen har fått ganska bra med speltid för att ingen ska vara helt matchotränad när kvalserien startar. Givetvis helt rätt agerat och något jag själv efterlyst här i bloggen. Inför matchen mot Sävehof gör jag däremot helt om och undrar om man inte borde spela för bästa möjliga resultat. Mest för att vänja sig vid vilken mental inställning som väntar den närmaste månaden. Att vila småskadade och slitna spelare är på sitt sätt helt rätt. Men ju längre vilan varar desto större är risken att viktiga spelare kommer ringrostiga och ur matchform när allvaret börjar.


Sluta gnälla

Som H43-supporter har man dessvärre vant sig vid negativ publicitet de senaste åren. Det kan röra sig om allt från uteblivna sportsliga framgångar, ekonomiska kriser, fråntagna poäng pga. miss att registrera nyförvärv eller en marknadschef som gör ett hjärndött uttalande på facebook. Därför tycker jag att det är väldigt trevligt när nyheterna rör hur klubben lyckats knyta en erkänt duktig tränare med goda meriter och god erfarenhet till sig. Jag vågar på rak arm här nästan påstå att när det gäller tränarkompetens är det väldigt få, om ens några andra elitserietränare som slår Kos på fingrarna.

Men likt förbaskat ska det gnällas. Det gnälls från mer eller mindre officiella personer likväl som från de egna supporterleden vilket för mig är det mest upprörande. Låt oss istället glädjas åt att H43 lyckats knyta ett starkt tränarnamn till sig. Och även om jag kan hålla med om att tajmingen är olycklig, tror jag inte att klubben hade kunnat agera på så många andra sätt.

För omkring två år sedan skrev H43 ett kontrakt med Tomas Westerlund. Kontraktet löd på 2+1 år. De två första åren har snart passerat och kvar återstår endast det som brukar kallas för ett optionsår. Ett optionsår kan alltid avstås från någon av parterna, och det är alltså detta H43 väljer att utnyttja nu då man föga förvånande inte är helt nöjda med den sportsliga utvecklingen. Tomas har alltså hela tiden varit medveten om att det inte finns några garantier för det tredje året, så beskedet att han inte får fortsätta kan inte ha kommit helt överraskande trots allt. Sen kan jag hålla med om att det är väldans olyckligt att Tomas får höra om beslutet från annat håll först, OM nu så är fallet.

Kanske kunde klubben ha varit mer öppen mot Tomas med att man förhandlade med fler tränare, jag vet inte. Men samtidigt hade man knappast kunnat inforemera Tomas på ett allt för tidigt stadium heller innan man mer eller mindre har klart med en annan tränare. Lek med tanken att H43 deklarerar för Tomas att avsikten är att kontraktera Kos för nästa säsong. Tomas hade som vilken annan vettig människa som helst sökt sig om efter andra arbetsuppgifter. Och skulle det i det läget skita sig med Kos hade H43 hastigt och mindre lustigt stått utan tränare. Herrelitkommitén kunde således knappast säga upp Tomas kontrakt förrän kontraktet med Kos mer eller mindre var påskrivet och klart.

I en bransch som denna är det inte helt lätt, för att inte säga omöjligt, att köra med helt öppna kort. Dessutom tycker jag det är anmärkningsvärt vilket gnäll som verkar komma från egna supportrar. Under i princip hela säsongen har kommentarerna på den här bloggen efterlyst ett agerande från H43 i tränarfrågan. När man nu agerar och dessutom presenterar ett starkt namn, då är det också fel. Hur ska ni ha det egentligen?

Att beslutet offentliggörs nu, med en stundande kvalserie framför oss är givetvis olyckligt. Men om jag uppfattat det hela rätt så kände man sig tvingad till detta nu, då uppgifter läckt ut till media. Man snabbade på processen med Kos, och kunde presentera en lösning för att få slut på spekulationer. Så just när det gäller tajmingen ska vi nog vara bra mycket mer kritiska mot grävande journalister än mot den egna klubben.

Dessutom kan det vara bra att få slut på spekulationer inför stundande kval. Nu kan alla spelare och ledare koncentrera sig till 100% på det sportsliga vilket jag är säker på att dem kommer att göra också!

Till sist vill jag också nämna några saker kring kommenterandet på den här bloggen. Jag tycker bara det är roligt när folk kommenterar mina inlägg. Det innebär att det jag skriver engagerar och bidrar till bevakningen kring H43. Och kanske kan min blogg också fungerar för ett ställe där H43-supportrar kan ventilera både stort och smått. Men som ansvarig för bloggen tycker jag man ska tänka efter både en och två gånger vad man skriver. Det är så lätt att vräka ur sig en massa skit när man kan gömma sig bakom ett anonymt "nickname". Jag har möjligheten att begränsa möjligheten till att kommentera. Jag kan göra så att alla kommentarer ska godkännas av mig först innan dem publiceras. Men eftersom jag tror att merparten av mina läsare är vuxna nog att veta vad som är lämpligt att skriva så vill jag inte göra det. Men jag kommer inte att dra mig för att göra det om jag anser att det som skrivs tenderar till att vara rena personangrepp. Vi är inte riktigt där än. Men under den gångna säsongen har flera mer eller mindre "skarpa" kommentarer synts.

Kom igen nu H43:are. Låt oss stötta laget utav bara helvete under kvalet. Därefter tycker jag att vi kan se framåt med ett visst mått av tillförsikt!

Ny tränare i H43

Från och med den 1:e juli tar Veroljub "Kos" Kosovac över tränarsysslan i H43. Klubben utnyttjar därmed möjligheten att bryta Tomas Westerlunds kontrakt som var skrivit på 2+1 år. Utan att känna till detaljer kring Tomas kontrakt är det nästan alltid så att optionsår i kontrakt innebär att kontrakten kan brytas senast ett givet datum från båda sidor. Att då som vissa medier blåser upp en bild av att Tomas Westerlund får sparken känns onödigt dramatiskt. Tomas stannar kvar som tränare över kvalserien och har givetvis en oerhört viktig uppgift framför sig!

Att H43 på nytt lyckas knyta till sig Veroljub Kosovac känns mycket glädjande. Kos är en meriterad tränare som dessutom kan klubben rätt väl efter sin senaste sejour i klubben 1999-2005. Kos är den tränare som var med och förde upp klubben i elitserien igen, och dessutom tror jag att han hade minst ett finger med i spelet när Zoran Roganovic värvades till klubben.

Att man redan nu gjort klart med Kos som ny tränare tycker jag också sänder signaler om en fortsatt satsning även om det skulle vara så illa att man inte klarar kvalet. Det indikerar också att man börjar få en allt bättre koll på ekonomin då jag knappast tror att Kos är den billigaste av lösningar, men inte heller den dyraste!

Kos är mycket krävande som tränare och jag skulle inte bli förvånad om träningsdosen framöver kommer att öka för H43-spelarna. Och utan att känna till Tomas Westerlunds tränarstil alltför mycket så tror jag att Kos i mångt och mycket är Tomas motsats i sättet att vara. Spelare under Kos har allt som oftast en mycket bra fysisk status vilket också krävs då Kos har en förkärlek för att spela utgrupperade försvarspel vilket ställer krav på bra fysik.

Kos har ett antal år bakom sig i rena proffsligor som den spanska och den danska. Det som möjligen skulle kunna bli någon form av kulturkrock är att Kos ställer krav på träningsflit och träningsnärvaro som ibland kan vara svårt för en icke heltidsanställd spelare att svara upp till. Häri ligger också en utmaning för klubben att hitta vägar som möjliggör ökad träningsdos för samtliga spelare.

Välkommen tillbaka till H43 säger jag till Veroljub Kosovac. Är helt övertygad om att detta blir en bra lösning. Och jag vill också passa på att ge en eloge till klubben som säkerligen jobbat hårt för att kunna knyta till sig Kos på nytt. Det fanns säkerligen fler klubbar med i racet om Kos signatur.

Tycker också det är på sin plats att tacka Tomas Westerlund för hans insatser i klubben. Tomas har inte haft de allra bästa av förutsättningar, men har än så länge i alla fall sett till att H43 fortsatt är ett elitserielag. Kritiken har stundtals varit hård mot Tomas, och jag själv varit med och gett min släng av sleven. Men jag är hur som helst säker på att Tomas dag ut och dag in gett precis allt han har för H43:s bästa.

Bye bye Bajen

Så blev till slut handbollsförbundets licensnämnd tvugna att visa att där finns någon substans i elitlicensen. Hammarby har fått ett förhandsbesked om att man inte kommer att beviljas någon elitlicens för kommande säsong. Ett besked som givetvis borde kommit för ett par år sedan blir nu verklighet.

I och för sig har jag lärt mig att osvuret är bäst när det gäller handbollsklubbar och ekonomi. Hammarby behöver få in 1 miljon kronor till på onsdag. Får man det klarar man elitlicensen, men i nuläget är det väl inte särskilt mycket om tyder på det.

Tajmingen är fruktansvärt dålig med en elitserieomgång kvar. Ett Hammarby utan något att spela för lär knappast ta några poäng av Lugi. Den sportsliga rättvisan kommer helt på skam då Drotts chanser till slutspel i och med detta får ses som obefintliga.

Läste dessutom någonstans att Hammarby tvingas spela kvalserien, om man nu är på kvalplats, även om elitlicensen inte beviljas för kommande säsong. Om det nu stämmer känns det som ett oerhört märkligt beslut där den sportsliga rättvisan återigen får stå tillbaka för en massa krånglig byråkrati.

Osvuret är nog som sagt bäst ett tag till. Men kanske är detta nu en markering att alla de klubbar i handbollsverige som lider av dålig ekonomi en gång för alla måste ta tag i problemen.

Om Hammarbys uttåg ur handbollens finrum blir verklighet kan det också vara ett hårt slag för den massmediala uppmärksamheten. Det är knappast någon hemlighet att många av våra rikstäckande medier är Stockholmsfixerade. Och skulle dessutom Caperiotumba åka ut, samtidigt som Skånela missar att gå upp, så skulle det innebära en elitserie i handboll helt utan Stockholmsanknytning. Och även om det alltid ska vara de sportsligt bästa lagen som spelar i landets högsta serie, så skulle det knappast vara bra för handbollen som publiksport!

Pinsamt

H43 skämmer tyvärr ut sig rejält när man på onsdagskvällen förlorar hemmamatchen mot Hammarby med 23-38. Framförallt första halvleken som slutar 8-22 handlar om total förnedring. Det här var så långt ifrån stolthet och heder som jag skrev om i mitt inlägg inför matchen.

Det är en sak att H43 inte hade något att spela för. Det är fullt förståeligt att fokus ligger på den kommande kvalserien och att man vilar spelare med småskavanker. Med de förutsättningarna hade jag kunnat köpa att Hammarby till slut stod som segrare med ett par mål. Men 23-38 mot elitseriejumbon är fan inte okej på något sätt. Det hade inte varit okej ens om motståndet hetat Guif eller Sävehof. Och någonstans har jag full förståelse för de Tumbaspelare, ledare och supportrar som är oerhört besvikna över H43:s bleka insats, som troligen leder till att Hammarby nu får kvala på Tumbas bekostnad.

För H43:s egen del var det defenitivt inte en sådan här insats man vill plocka med sig in i kvalserien. Och i synnerhet inte mot vad som troligen blir en kvalseriekollega. Möjligheten att skaffa sig ett psykologiskt övertag på Hammarby förbyttes till något helt annat.

Det får inte lov att bli så här dåligt på den här nivån. Det måste man givetvis prata om i laget och förhindra att det händer igen. Dessutom är det bråttom. En enda sådan här insats i kvalserien kan få ödesdigra konsekvenser.

Jag nöjer mig med det ikväll. Jag känner lika lite för att blogga just nu som H43 rimligen kände för att spela handboll tidigare ikväll!


Stolthet och heder

Förutom att passa på att förbereda sig för kvalserien på bästa sätt så är väl just stolthet och heder vad H43 har att spela för i de två sista elitseriematcherna mot Hammarby och Sävehof. I onsdagens match mot just Hammarby spetsar det till sig lite extra då utgången av den matchen hypotetiskt kan bli avgörande för bottenstriden där Hammarby slåss med Caperiotumba om att undvika nedflyttning. Så även om matchen inte har betydelse för egen del så har H43 ett ansvar att prestera på en sådan nivå att det blir sportsligt rättvist. Stolthet och heder var det ju!

Nu är jag inte särskilt orolig att H43 ska göra en insats likt den IK Oskarshamn stod för sista 20 minuterna mot Rögle i hockeyns förkvalserie. Är det något H43 visat efter kraftsamlingen under em-uppehållet så är det att man hela tiden kämpar och sliter och ger allt man har. Jag skulle till och med vilja påstå att merparten av spelarnas uppträdande den senaste månaden indikerar en viss stolhet för klubbmärket man bär på bröstet!

H43 gjorde en riktigt bra insats mot Kristianstad senast, såväl offensivt som defensivt. Det gäller att gå in med samma inställning och fokus i varje match framöver. Det offensiva försvarspelet såg intressant ut, och för första gången på länge hamnade man under 30 insläppta mål. Framåt gjorde man framförallt en bra första halvlek och Zoran Roganovic visade att han är en lika bra mittnia som högernia.

H43 får tillbaka Fredrik Creutz efter sin knäskada, återstår att se vilken form han är i. Dessutom ska det bli intressant att se om Tomas Westerlund med Fredrik tillbaka i laget lämnar Pavle Karacic utanför. Pavle har på slutet stått för betydligt bättre insatser på högerkanten än Kalle Björkman.

Adam Sandgren har en stukad fot vilket gör att han eventuellt vilar. Espen Christensen, Jens Eriksson och Martin Karlsson rehabtränar med vissa skadeproblem och jag tror knappast någon av dessa är aktuella för spel förrän kvalserien drar igång.

En seger mot Hammarby hade gett välbehövligt självförtroende. Men kanske än viktigare är att man fortsätter spela bra. Det gäller troligtvis att vara på tårna redan från start. Hammarby lär efter förlusten mot Tumba i söndags vara desperata.


Klart godkänt mot IFK Kristianstad

H43 räckte inte riktigt till mot IFK Kristianstad och förlorade till slut matchen med 28-29. Men trots förlusten fanns en hel del glädjeämnen i kvällens match och med det spel man visade upp idag ska man klara av att spela sig till ett nytt elitseriekontrakt via kvalserien.

H43 inledde matchen på bästa sätt. Första 20 minuterna genomför man nära nog prickfritt och skaffar sig en ledning så stor som 6 mål då det står 13-7 på resultattavlan. Så långt fungerar allt, såväl framåt som bakåt. Och får första gången på länge får man betalt för ett riktigt bra försvarspel samtidigt som Philip Ståhl gör en alldeles utmärkt första halvlek i målet. Men efter dryga 20 minuter får Kristianstad en utvisning som man vinner med 2-0 efter bedrövligt 6-5 spel av H43. Någonstans där känns det också som om matchbilden vänder och plötsligt är det Kristianstad som får medvind. Men trots allt är det H43 som går till halvtidsvila med en ledning på 15-12.

Andra halvlek visar upp ett lite annat bortalag. Kristianstad tätar till sitt försvarspel rejält och H43 kommer långa stunder ingenstans. Samtidigt får Kristianstad en helt annan utdelning framåt. Dessutom svänger målvaktsmatchen, då Jesper Larsson som kommit in i Kristianstadmålet svarar för en mycket bra andra halvlek, samtidigt som Philip Ståhl i allt mindre grad kommer åt bollarna från Kristianstads skyttar. Som det utvecklar sig blir målvakternas utveckling i matchen helt avgörande.

Sammanfattningsvis tycker jag H43 gör en utmärkt insats sett till förutsättningarna. Kristianstad hade mer att spela för. I H43 spelade inte Espen Christensen av en för mig oklar anledning. Nu saknades han i och för sig inte då Philip Ståhl stod för en bra insats. Sen saknades även Jens Eriksson med en krånglande höft och Martin Karlsson som i veckan opererat en bruten näsa. Detta ledde till att Petter Strömberg fick dra ett oerhört tungt lass såväl framåt som bakåt. Inte heller Adam Sandgren spelade och jag tänka mig att man när det närmar sig kval inte gärna chansar med spelare som känner av småskavanker.

Inget av lagen som väntar H43 i kvalserien kommer att hålla IFK Kristianstads klass. OM man orkar och kan hålla det spelet man visar upp under matchens 20 första minuter ikväll, så finns ingen grund för oro för oss H43 supportrar. Men det är en sak att göra det under 20 minuter i en elitseriematch som för det egna laget saknar betydelse. Det är en helt annan att göra det i 10 kvalseriematcher där man spelar för laget elitserieexistens.

När det gäller kvällens individuella prestationer så blir Zoran som vanligt målbäst med 10 mål. Men bakom honom syns Pavle Karacic med 6 mål. Blott 19 år gammal och endast 9 dagar efter sina första elitseriemål är han nu lagets näst bäste målskytt. Känslan är att H43 kan ha en riktigt stor talang på gång här, och redan nu anser jag personligen att han konkurrerat ut Kalle Björkman på högerkanten.
Vidare tycker jag att Christoffer Fors står för en alldeles utmärkt försvars insats när han flyttas in som 2:a i försvaret. Stoffe har i ett par matcher visat att han löser uppgiften med bravur, och i mina ögon är Stoffe en klart bättre försvarstvåa än Johannes Sandgren och bör oavsett vilket försvarspel man väljer att spela vara det självklara valet där.

För H43 återstår nu två matcher. På onsdags väntar Hammarby hemma i Fof Arena. Ett Hammarby som nu ligger riktigt illa till efter att ha förlorat bottenmötet med Caperiotumba idag. Hammarby ligger nu sist i elitserien, på nedflyttningsplats en poäng efter Tumba. Vi kan således vänta oss en desperat motståndare i arenan på onsdag. För H43:s del hade det varit alldeles utmärkt att få med sig en seger och lite självförtroende.

Match igen

Efter ett par dagars välbehövlig vila efter ett intensivt matchande är det på nytt dags för H43-spelarna att dra på sig matchtröjan. IFK Kristianstad kommer på besök i en match som för H43:s del på nytt endast handlar om förberedelser inför kvalserien. För Kristianstads del så säkrades i praktiken slutspelsplatsen redan igår i och med att Drott förlorade hemma mot Alingsås. Men med maximal utdelning har man fortfarande en mikroskopisk chans att komma förbi Alingsås på fjärdeplatsen. En fjärdeplats som ger fördelen med en extra hemmamatch i kvartsfinalspelet. En match där Kristianstad har något mer att spela för väntar alltså.

Det har väl knappast undgått någon att Kristianstad för ett par veckor sedan nu gjorde ett tränarbyte när Kenneth Andersson fick gå och Ola Lindgren tog över rodret. Ett byte som annars var bestämt skulle ske efter säsongen tidigarelades för att säkra slutspelsplatsen. Och nog får man säga att bytet har haft effekt. 5 poäng av 6 möjliga har man spelat in med Ola Lindgren vid rodret.

I mina ögon är Kristianstads styrka försvarspelet. Detta tillsammans med att man har 38-årige Jesper Larsson i målet som i match efter match visar att gammal fortfarande är äldst gör att man sällan släpper in särskilt mycket mål. Däremot skrämmer knappast anfallspelet slag på någon motståndare. Ett ofta stereotypt och fantasilöst anfallspel där man sällan kommer till särskilt bra avslutslägen.

Nu är det ju dock dessvärre så att H43:s försvarspel knappast imponerat särskilt mycket på sistone för att uttrycka sig snällt. Ska man vara ärlig är det väl så att det defensiva spelet varit direkt dåligt. Detta är något man måste komma till rätta med nu och ikväll får man en chans att mot Kristianstads något sämre anfallspel visa sig själva att man kan begränsa antalet insläppta mål.

Allra längst bak har Espen Christensen inte heller varit till sin absoluta fördel på sistone. En enda räddning i första halvleken mot Hk Malmö talar sitt tydliga språk. Men givetvis är inte rollen som målvakt i H43 heller särskilt tacksam när försvarspelet inte fungerar. Hur som helst så anser jag att det kan vara hög tid att Philip Ståhl får chansen från start nu. Han gjorde vad han kunde senast i andra halvleken mot ett vilt kontrande Hk Malmö.

Framåt är H43 just nu ett ganska väl fungerande handbollslag. Man gör många mål och man gör det från flera olika platser på banan. Dock måste man få med i synnerhet kanterna i ännu större utsräckning. Vad som ändå måste bli bättre är att man håller huvudet kallt, väljer avslutslägena med omsorg och inte kastar bort en massa bollar. Då riskerar man inte heller att få dussinet kontringsmål mot sig i var halvlek.

Publikmatchen är alltid en svår nöt att knäcka när det är Kristianstad som kommer på besök. Det går inte annat än att imponeras på vilket sätt man stöttar sitt lag även om enögdheten ibland kan kännas besvärande. H43 har under våren haft ett betydligt bättre publikstöd än tidigare men det är knappast så att lundaborna tidigare visat viljan att gå man ur huse för att stötta sitt lag. Och i synnerhet inte i en match som inte betyder särskilt mycket för det egna lag. Risk finns alltså att hemmapubliken förlorar publikmatchen idag. För oss som är där gäller det att göra allt vi kan för att så inte blir fallet.

Lite tankar

Efter att ha läst och hört lite om gårdagens match så ökar givetvis antalet tankar och åsikter. Inte bara om gårdagens match, utan vad som ser bra och dåligt ut med H43 ögon inför den stundande kvalserien.

Från Malmöhåll hette det igår att man i den första halvleken lyfte för högt mot Zoran Roganovic och därmed lämnade allt för stora ytor åt Johannes Sandgren och Fahrudin Zaimovic. Det som är väldigt glädjande med detta ur H43 synpunkt är att andra spelare nu kliver fram när bevakningen koncentreras på Zoran. Detta har ju annars varit H43:s akilleshäl under flera säsonger nu att motståndarna kan plocka bort Zoran och ingen annan utgör ett hot. När nu såväl Johannes som Fahrudin hade bra första halvlekar tvingade det Malmö att minska sin bevakning på Zoran. Dessvärre hade kanske inte Zoran den där fantastiska dagen just igår som gjorde att han till fullo utnyttjade de något större ytorna han fick.

Med 20 gjorda mål i första halvleken igår kan anfallspelet ha varit säsongens bästa så långt. Ett målskytte utspritt på många spelare över hela banan antyder att man hitta helt rätt i det kollektiva spelet. Får ibland kommentarer här på bloggen om att Johan Brännberg och Daniel Lindqvist saknas. Har svårt att hålla med då dessa spelare främst hade sina kvalitéer offensivt. Anfallspelet fungerar om möjligt bättre nu än innan. Att H43 förlorar på grund av en dålig defensiv har ytterst lite att göra med att en spelare som Johan Brännberg inte finns kvar. Antalet minuter i försvaret för Johan under hösten kan nog räknas på ens 10 fingrar.

Och på tal om kommentarer här på bloggen har gnället mot Tomas Westerlund tagit ny fart. Jag skrev själv tidigare ett inlägg om mina åsikter om Tomas förehavanden. Tänker inte ta upp allt här igen, men jag tänker inte göra någon hemlighet av att jag inte ser Tomas som någon demontränare direkt och än mindre som någon lysande taktiker. Men hur som helst tycker jag inte alltid att kritiken som kommer fram är helt befogad. Tomas är tränare för ett elitserielag i handboll. Som tränare på elitnivå har du resultatkrav på dig och det är inte tal om någon social verksamhet där alla ska få spela. Jag kan hålla med dem som tycker att Tomas kör för hårt med för få spelare, men det är knappast lätt att matcha in unga lovande spelare i en situation där varje poäng i slutändan kan vara värd hur mycket som helst. Hade H43 legat högre upp i tabellen hade man lättare kunnat matcha in nya spelare då en poäng hit eller dit inte blir lika mycket värd.

Just nu har vi dock en situation där varje poäng knappast är livsviktigt. Efter matchen mot Drott uttalade sig såväl Tomas Westerlund som Zoran Roganovic om att det nu gällde att spela igång så många spelare som möjligt inför kvalserien. Nu såg jag inte matchen mot Malmö igår, men om så inte skedde trots att man uttalat så är det givetvis bedrövligt. Jag kan bland annat ifrågasätta när Philip Ståhl ska få chansen från start om han inte får det nu under de tre matcher som återstår.

Dags att träna försvarspel

Efter förlust med 42-32 i baltiska hallen mot HK Malmö råder det inga tvivel om var tonvikten på träningen inför kvalserien ska ligga för H43:s del. 32 gjorda mål är bra och bör i normala fall leda till en meriterande bortaseger. Men 42 insläppta mål är rent ut sagt bedrövligt dåligt. Låt vara att det rinner iväg något i andra halvlek, och då mest på grund av ett slarvigt anfallspel som ger Malmö möjligheten att kontra sönder H43.

En extremt målrik första halvlek slutar 21-20 i Malmöfavör. Så långt är H43 på allvar med i matchen, men enbart beroende på ett väl fungerande anfallspel. 20 gjorda mål i en halvlek ska givetvis ge en halvtidsvila med ett par måls ledning. Men med endast 1 enda räddning på Espen Christensen den första halvtimmen är det givetvis oerhört svårt att vinna handbollsmatcher.

I andra halvleken ändras matchbilden något och matchen avgörs ungefär halvvägs in i halvleken då H43 börjar slarva i anfallspelet. Passmissar, dåliga avslut och skott i block straffas obönhörligen av Malmös effektiva kontringspel. Enda glädjeämnet i den andra halvleken är väl att Philip Ståhl för en gång skull för överglänsa Espen Christensen. I en extremt otacksam situation mot ett vilt kontrande Malmö kommer Philip upp i dryga 30% räddningar.

Ska vi hitta fler glädjeämnen just nu så tycker jag H43 visar att man åtminstone periodvis håller jämna steg med alla lag i elitserien, problemet är bara att en match varar i 60 minuter. Idag var man på tårna från start, men då orkar man istället inte stå distansen ut. Zorans 7 mål, och Fahrudin Zaimovic och Johannes Sandgrens 6 mål indikerar dessutom ett lyckosamt distansskytte.

För H43:s del återstår nu 3 matcher av årets elitserie. 3 matcher som ger möjligheter att förberade sig inför kvalserien. Just nu har man ett anfallspel som kommer att hålla alldeles utmärkt i kvalserien. Däremot är jag rädd för att man är sårbara defensivt mot inspirerade allsvenska lag som kommer att skjuta på allt som rör sig.

Match mot Hk Malmö

Bortamatch mot Hk Malmö är vad som gäller för H43 ikväll. En match mot ett av vårens formstarkaste lag som för H43:s del inte betyder särskilt mycket. Malmö kan däremot mer eller mindre säkra en slutspelsplats vid seger ikväll. Med de förutsättningarna ger jag inte H43 särskilt stora chanser att överraska. Det handlar istället mest om att förbereda sig inför kvalserien på bästa sätt, ge alla spelare speltid och hitta ett spel som fungerar. Dock hoppas jag verkligen att spelarna ändå ger allt när domarna väl blåser till spel.

H43 får tillbaka Fahrudin Zaimovic som varit avstängd två matcher vilket givetvis ökar alternativen på nio meter. Tycker faktiskt att Fahrudin varit en av lagets bättre spelare efter em-uppehållet och han kommer att få en viktig roll i den kommande kvalserien. Jens Eriksson lär vila ikväll av en för mig okänd anledning, och vad jag har hört har Fredrik Creutz fortsatta problem med ett knä.

Skrev efter matchen mot Drott att jag var oroad över målvaktsituationen då jag tyckte Espen läckte lite mycket. Rent statistiskt får jag ta tillbaka det uttalandet då Espen faktiskt landade på 19 räddningar och 37% mot Drott vilket givetvis är godkänt. Jag vidhåller dock att han släppte in vissa skott som han ska ta. Men kanske är det inte helt lätt att vara på tårna hela tiden när försvaret tillåter Drott att avlossa över 50 skott mot Espen under matchen. Oavsett vilket så måste H43 få ordning på defensiven. Jag tjatar om detta i vart och varannat inlägg snart, men det går inte att blunda för fakta. 

Med match i Malmö borde man givetvis som H43 supporter vara på plats. Men på grund av matchens mindre betydelsefulla karaktär väljer jag ikväll att prioritera familjelivet. För H43 väntar viktigare matcher längre fram där mitt stöd i högre grad behövs, och då väljer jag att lägga krutet där. Och ja, jag är medveten om min dubbelmoral då jag ofta påpekar i den här bloggen vikten av att alltid stötta sitt lag!

Numret för små

H43 är egentligen aldrig riktigt nära att rubba Drott i kvällens match. 29-33 blir slutresultatet som närmast får ses som smickrande siffror med H43 ögon. Dock kämpar man återigen hela vägen, och med något bättre utdelning framåt och en något jämnare målvaktsmatch hade det kunnat bli riktigt spännande.

Inför kvällens match skrev jag så här: Och det är dessvärre inte första gången denna säsongen som H43 hamnar i ett tidigt underläge för att sedan kämpa sig tillbaka in i matcherna. Nu är det dags att inse att en match vara i 60 minuter från det att domaren har blåst igång den. Fokus och kampvilja från sekund ett är det som gäller. Då kommer man att ge sig själv goda förutsättningar för seger.
Och även om kanske inte alla spelare läser min blogg så är detta givetvis något man vet om. Att det då på nytt dröjer dryga 20 minuter innan H43 höjer intensiteten i sitt spel och börja hitta rätt är inget annat än åt helvete.

Inledningsvis handlar allt för mycket om Zoran Roganovic. Zoran gör en alldeles utmärkt match men när ingen annan kliver fram inledningsvis så håller det inte mot ett lag som Drott. Ingen av bröderna Sandgren har någon av sina bättre dagar, och med ett långa stunder obefintligt kant och linjespel så är H43:s spel ganska uddlöst.

På nytt släpper man in över 30 mål. Försvarspelet är stundvis alltför passivt men jag måste dessvärre också säga att jag börjar bli något bekymrad över målvaktsituationen. Espen Christensen har inte varit till sin fördel på senaste tiden, och som jag tidigare varit inne på så känns det som om bra målvaktspel från Espen är en förutsättning för H43 segrar. I kvällens match släpper Espen in flera skott från 11-12 meter, vissa av dem i "hans" hörn då försvaret täckt bort det andra. Espen har en ibland otacksam uppgift bakom ett svajigt försvar. Men när Espen inte heller tar de bollar han ska ta, så blir det ett osäkerhetsmoment för försvararna.

I mitt inlägg efter Aranäs-matchen har det på nytt flitigt diskuterats Tomas Westerlunds fega coachning. Jag kan till viss del hålla med om att Tomas i vissa lägen kan ge fler spelare chansen att spela mer. Men idag luftade Tomas verkligen hela bänken, så när som på Philip Ståhl och Jens Eriksson, och förutom Pavle Karacic som gjorde succé i vad som jag tror var hans elitseriedebut så visade det också att H43:s trupp är i tunnaste laget.

Publiksiffran var en besvikelse och stämningen var väl så där. Jag hoppas verkligen att detta var en tillfällig dipp och att lundaborna förstår att laget även fortsättningsvis behöver allt stöd dem kan få. Dock är jag orolig att "hajpen" dragit förbi. Kraftsamlingen ökade tillfälligtvis intresset och viljan att stötta laget. Nu är vi kanske på väg tillbaka mot en vardag.

29-33 mot Drott är väl på alla vis en förlust som kan bäras med högt huvud. För H43 handlar allting nu om att hitta ett spel som ger tillräckligt många poäng i den kommande kvalserien för att behålla sin elitserieplats även nästa säsong.

Tätt matchande

Ingen rast och vila är det som gäller för H43. Ett helt vansinnigt spelprogram gör att H43 nu är inne i en period med 3 matcher på 6 dagar. Något som givetvis sliter alldeles extra på spelarna och skaderisken ökar också markant. Begriper inte att det ska behöva vara så här. Betydligt glesare matchande under andra delar av säsongen gör ju att utrymme finns för att sprida ut matcherna bättre.

Men hur som helst så får H43 snabbt lägga förlusten mot Aranäs igår bakom sig. Imorgon kommer Drott från Halmstad på besök till Fof Arena. Ett lag H43 tidigare under säsongen haft två täta drabbningar mot, som dessvärre resulterat i två bittra förluster. H43 har således revansch att utkräva och chanserna till en blå viktoria anser jag faktiskt vara rätt så goda!

Mot Aranäs förlorade H43 mer eller mindre matchen redan i den första halvleken. Även om man kämpade sig tillbaka i andra halvlek och hade likaläge så blev sjumålsunderläget i paus trots allt alltför tungt. Och det är dessvärre inte första gången denna säsongen som H43 hamnar i ett tidigt underläge för att sedan kämpa sig tillbaka in i matcherna. Nu är det dags att inse att en match vara i 60 minuter från det att domaren har blåst igång den. Fokus och kampvilja från sekund ett är det som gäller. Då kommer man att ge sig själv goda förutsättningar för seger.

Kollade lite statistik från gårdagens match. Espen hade igen vidare dag med en räddningsprocent som stannade på 26. Philip något bättre med en räddningsprocent på 33, men totalt sett ingen vidare målvaktsinsats. Samtidigt är det inte någon tacksamm uppgift för målvakterna när försvarspelet inte stämmer, och inte heller när dåligt tålamod i anfallspelet ger motståndarna kontringsläge efter kontringsläge. H43 MÅSTE få ordning på detta. Även om anfallspelet för närvarande fungerar helt okej och det görs mycket mål, så håller det inte att i match efter match släppa in över 30 mål.

Även framåt finns det saker som kan bli bättre. Mot Aranäs gjordes 22 av de 30 målen av niometerspelare vilket givetvis är ett bra betyg till Zoran Roganovic och bröderna Sandgren. Mina förväntningar på i synnerhet Adam Sandgren minskade knappast igår om jag säger så. Men trots detta så hävdar jag fortfarande att H43 spelar sin absolut bästa och mest attraktiva handboll när man användar sig av hela laget. Såväl kanter som linjespelare måste användas flitigare för att fler ska utgöra ett hot. Samtidigt måste våra 6-meterspelare bli bättre när läget väl kommer. Såväl Christoffer Fors som Kalle Björkman gjorde endast 1 mål på 5 försök vardera. Och även om det är möjligt att vissa av deras lägen är direkt dåliga från liten vinkel så bör/måste en 6-meterspelare sätta mer än 50% av sina avslut.

Jag har dessvärre missat de två senaste hemmamatcherna på grund av sjukdom. Men vad jag har fötstått så har stämningen och stödet till laget varit alldeles utmärkt. Detta tycker jag är fantastiskt roligt och är något jag hoppas håller i sig resten av säsongen. Spelarna har med all tydlighet visat hur mycket de uppskattar stödet och hur de ger lite extra med publiken i ryggen. Och dessutom anser jag att det blir mycket roligare för oss på läktaren när vi är lite galna och skapar en härlig kuliss. Även om det nu av allt att döma blir kvalserien och de fem avslutande matcherna inte har maximal betydelse är det viktigt att fortsätta ge laget vårat stöd. Matchernas betydelse består om inte annat i att komma till kvalserien så väl förberdda man bara kan med så gott självförtroende som möjligt. Väl mött i Fof Arena imorgon. En elitseriematch i handboll med god stämning är en alldeles utmärkt fredagsunderhållning.

RSS 2.0