Oroväckande

H43 har spelat två matcher sedan mitt senaste blogginlägg. Har inte riktigt haft tid eller ork att blogga, och insatserna mot Lugi och Guif har väl inte direkt motiverat mig att skriva heller. Förvisso har man mött ett Lugi med stigande formkurva och ett Guif som förmodligen är elitseriens bästa lag just nu så förlusterna i sig är inget att orda om. Men det har blivit alltför stora siffror, och känslan att spelarna inte riktigt bryr sig utan ger upp när det börjar rinna iväg är alltför stark.

Det är knappast särskilt svårt att förstå att det kan vara svårt att motivera sig inför betydelselösa matcher när det sedan en tid tillbaka är klart att kvalseriespel väntar. Men personligen anser jag att varningsklockorna nu ringer högt. Det är nu skrämmande likt hur det såg ut på vårkanten för två år sedan när H43 även då bara väntade på kvalseriespel och skulle toppa formen till just kvalserien. Väl där kunde man inte riktigt tända till på nytt efter mängder av viljelösa insatser i betydelselösa matcher. H43 åkte ur elitserien den gången. Låt oss verkligen hoppas att man lärt sig en läxa sedan dess.

Nu tycker jag definitivt att H43 är ett lag med helt andra kvalitéer nu än då. Och tittar vi bortom det rent sportsliga så upplevde H43 den gången en oerhört svår tid med ekonomisk kris, efterföljande kraftsamling, och även en del interna stridigheter. Förutsättningarna är nu betydligt bättre för att klara av en kvalserie på bästa sätt. Men det ska göras också.

Det återstår en match i elitserien innan kvalserien tar vid. Då möter laget Rimbo på bortaplan. En match där H43 borde ha goda förutsättningar för att få med sig en god känsla in i kvalserien. Matchen spelas först den 8:e april efter ett något märkligt tre veckor långt uppehåll. Spelschemat lämnar verkligen en del övrigt att önska, men just i detta fallet var det nog tvunget på grund av vissa lags deltagande i europacuper. För H43:s del behöver inte uppehållet vara av ondo. Det kam vara skönt att börja om efter en rad svagare insatser. Och dessutom drar jag mig till minnes hur H43 efter det senaste längre uppehållet, då för em, faktiskt visade bra form och höll jämna steg med flera topplag. Vi får hoppas på en repris nu så att formen är god när kvalserien börjar!

För dåligt

Efter fyra minuter i kvällens match mot Sävehof stod det 0-5 på tavlan. Vad H43 höll på med i matchinledningen kan man verkligen undra, och på något sätt gav det en tydlig fingervisning om hur den här kvällen skulle sluta. För så långt kändes det nästan som om det var två olika sporter som lagen höll på med. Tempostarkt, inspirerat av Sävehof. Temposvagt och håglöst av H43.

Men H43 kom trots allt igen. En duktig Oscar Jensen i målet och utespelare som i alla fall försökte gjorde att avståndet bit för bit krympte. Vid ställningen 10-11 kändes det faktiskt som om H43 höll på att ta över initiativet i matchen. Att Sävehof därefter gjorde fem raka mål och halvtidsställningen blev 10-16 kändes ganska snopet.

Tyvärr var det bara början av raset. H43:s andra halvlek var långa stunder rent bedrövlig. Ingenting fungerande någonstans kändes det som. Oscar Jensen gjorde väl i och för sig vad han kunde med obefintlig hjälp, och Rasmus Johansson var riktigt bra i ett kollektiv där ingen annan får godkänt ens. Rasmus var inblandad i allt konstruktiv för H43 under den andra halvleken, men inte minst visade han en härlig attityd och vilja medan många av hans lagkamrater istället valde att hänga med huvudet.

Annars är det lätt att vara kritisk mot många idag. Zoran Roganovic var inte bara blek idag, han var direkt dålig. Faktum är att jag inte tror att jag sett en sämre insats från Zoran i H43-tröjan. Men visst, man kan inte begära att Zoran ska vara bra alltid och problemet är väl snarare att ingen annan riktigt kliver fram när det hackar i maskineriet!

Närmast väntar nu säsongens sista lundaderby mot Lugi på torsdag. Efter segern mot Malmö senast hade jag ganska stora förhoppningar inför derbyt. Inte minst eftersom jag tror att Lugi, precis som Malmö, passar H43 ganska väl. Men efter att ha sett dagens insats känner jag mig mycket tveksam till om H43 kommer att kunna bjuda upp till någon nämnvärd kamp mot Lugi. Vi får väl se!



En härlig seger

H43 besegrade något överraskande Hk Malmö tidigare ikväll. Efter en urstark andra halvlek vände man halvtidsunderläge 12-15 till seger med 27-24. Detta var precis vad laget behövde för att stärka sitt självförtroende och få lite medvind, inte minst efter den riktigt svaga insatsen mot Alingsås senast.

I den första halvleken var jag rädd att Malmö skulle rycka redan efter 10 minuter. Onlinerapporteringen talade i det läget om mängder av tekniska fel och missade avslut hos H43, och med Alingsåsmatchen i färskt minne var det lätt att i det läget känna sig ganska negativ!

Men det blev aldrig något rejält ryck. H43 kämpade och slet och höll nere Malmös ledning till ett par mål. Utan att ha sett matchen kändes det ändå som att 12-15 i paus är siffror som kunde varit mycket värre för H43.

Andra halvlek känns väldigt glädjande av så många skäl. Man stärker moralen genom att vända och vinna en match, och äntligen får man åter vara starkast i slutskedet av en match. Det är också väldigt glädjande att man endast släpper in 9 mål i den andra halvleken. Ett överbetyg till försvarsspelet och Oscar Jensen i målet för det.

Jag har varit lite kritisk till Fahrudin Zaimovics form den senaste tiden. Men idag verkar det ha lossnat lite igen. 6 mål från honom gjorde honom tillsammans med Zoran Roganovic till H43:s bäste målskytt. Däremot verkar Mikk Pinnonens hysteriska formtopp ha kommit av sig lite. Inte så konstigt kanske att det går lite upp och ner. Men låt oss hoppas att det är en kortvarig svacka. H43 behöver en Mikk Pinnonen i gott slag när det drar ihop sig till kvalseriespel.

I och med kvällens seger har H43 tagit 5 poäng av 6 möjliga mot Hk Malmö den här säsongen. Och det mot en av säsongens verkligt positiva överraskningar. Det beror säkerligen på att Malmös spelstil passar H43 väl, men vittnar också om att H43 verkligen besitter fina kvalitéer. Det är förbaskat synd bara att man inte fått bättre utdelning mot övriga lag, i synnerhet de andra lagen på den nedre halvan av tabellen! 

Inte så bra

Valde faktiskt att stanna hemma ikväll och inte se H43-Alingsås på plats. Även om jag anser att man alltid ska stötta sitt lag så får man ibland prioritera. Och i nuläget känns det som om mitt stöd blir desto viktigare i kommande kvalserie än i matcher med mindre betydelse. Och med tanke på hur kvällens match utvecklade sig är jag nästan glad över att jag inte var på plats.

Första halvlek är väl egentligen inte så mycket att orda om. Alingsås är ett riktigt bra lag och H43 höll länge väl jämna steg innan Alingsås rann iväg på slutet. 13-17 i halvtid gav ändå visst hopp inför den andra. 

Känslan var att det så långt handlat lite väl mycket om Zoran Roganovic i H43:s spel medan övriga spelare inte lyckades lika väl. Ett inte helt ovanligt scenario när H43 som lag räknat hamnar i underläge.

Den andra halvleken blev verkligen ingen rolig historia med H43-ögon sett. Alingsås rivstartade och matchen kändes väl mer eller mindre avgjord redan efter dryga fem minuter av den andra halvleken när Alingsås gjorde 14-21.

H43:s anfallspel måste ha havererat fullständigt. Någon annan förklaring kan inte finnas till att man endast mäktar med att göra två mål de första tjugo minuterna av den andra halvleken. Och mot ett kontringsstarkt lag som Alingsås är det dubbelt olyckligt. Inte nog med att de egna målen uteblir, det resulterar allt som oftast i ett kontringsmål i baken också.

I nuvarande läge är en förlust mot ett topplag som Alingsås knappast hela världen. I kvalserien så småningom kommer inte motståndet att vara så här bra. Men det är väldigt oroande att lagets spel har en förmåga att stundtals haverera totalt. Det kan bli ödesdigert mot vilket motstånd som helst om det fortsätter på det här viset!


RSS 2.0