Gott Nytt År

Konstaterar så här på årets sista dag att den lundensiska handbollsåterväxten är god. I Lundaspelens finaler igår fanns H43 representerade 3 gånger och Lugi 4. H43 vann 2 av sina finaler och Lugi 3. Bra utdelning med andra ord. Det enda orosmolnet sett med H43 ögon är att framgångarna framförallt röntes i dem lite yngre åldergrupperna. Vi får alltså vänta ett antal år innan dessa fantastiska ungdomar eventuellt kan börja visa sig på högre nivå.
För Lugis del kom framgångarna även bland dem lite äldre. Bland annat vann deras juniortjejer sin klass. Där har Lugi verkligen en fantastisk årgång.

Kul också för Hk Ankaret från Bjärred som äntligen fick vinna ett lundaspel. Deras P14 tog hem finalen. Ett bevis på en väl fungerande ungdomsverksamhet som man under lång tid byggt upp. Här kan mycket väl finnas framtida elitseriespelare som dem skånska elitlagen kan få nytta av.

I årets sista elitseriematch för herrar van Sävehof relatvit enkelt mot Aranäs. På så sätt tog man på nytt över serieledningen från Guif bara för att markera att man faktiskt är bäst i Sverige över vm-uppehållet.

Gott nytt år alla läsare. Förhoppningsvis hittar jag något intressant att skriva om även 2011!

Konstig elitserie

Var och såg Lugi-Redbergslid igår. En match Lugi bara skulle vinna sett till förhandstipsen. Redbergslid har haft mycket svårt att övertyga i år och Lugi har allt mer seglat upp som ett stabilt topplag. Matchen slutade 28-28 och det är defenitivt Lugi som ska vara mest nöjda med den delade poängen! Med fyra minuter kvar ledde RIK med 28-24.

Min känsla efter H43:s möte med Ystad att det var två lag som borde spela slutspel i vår förstärktes igår. Tisdagens match mellan H43 och Ystad kändes betydligt bättre än gårdagens match. Dock var Redbergslid en positiv överraskning sett till tabelläget, något att se upp med.

Lugi har oftast mer publik på sina hemmamatcher än H43. Dessutom har man en klack som gör sitt bästa för att höja stämningen. Vädligt konstigt då att det ofta känns mer avslaget och dött på Lugis matcher. Lugis sittplatspublik lever verkligen inte med i matcherna!

Lugi handlar just nu väldigt mycket om Kim Ekdahl du Rietz och Anders Hallberg. Den sistnämde upplever just nu sitt livs form. Anders du är en fantastiskt duktig handbollspelare, stå upp och spela handboll. Du är så bra, du behöver inte förstärka varje situation där du får en knuff eller ett tröjdrag!

Johan Zanotti var verkligen upprörd på domarna Göran Jonsson och Henrik Mäkinen efter slutsignalen. Jag kan hålla med om att det var ett tveksamt stegfel Johan. Men sett till hela matchen friade dem en hel del stegfel när dina spelare trippade runt!
På det stora hela verkar Zanotti/Axnér ha svårt för Jonsson och Mäkinen. Vid halvtidssignalen var det isället Axnér som var vansinnig!

Linus Arnesson framstår allt mer som min drömvärvning till H43. Har haft ögonen på honom i två säsonger nu. Och med den spelartypen som spelfördelare hade H43 fått en injektion på 9 meter. Han är själv målfarlig, men samtidigt duktig på att styra spelet. Så till H43:s styrelse vill jag säga, det är aldrig fel att förhöra sig! Han lär inte ha någon superlön som lockar i Redbergslid!

Bra match H43, men fan också

Sett till spelkvalité och underhållningsvärde tror jag nästan att jag tidigare ikväll bevittnade den bästa matchen hittils denna säsong där H43 varit den ena parten på banan. Och känslan är att det defenitivt var två lag som borde vara i slutspel framåt våren. Nu blir det nog tyvärr inte så för H43:s del. Ystad har däremot förbättrat sitt utgångsläge rejält.

En sak kan konstateras. H43 vinner för tillfället inte matcher om försvars och målvaktspelet inte är på topp, man har inte tillräckligt bra anfallspel för det. Espen är relativt sett väldigt mänsklig idag, och kanske läcker försvarspelet mer än på länge.

En handbollsplan är 20 meter bred, H43 använder under stora delar av matchen endast 10 av dessa i sitt anfallspel. På nio meter grötar spelarna ihop spelet alldeles för mycket i mitten vilket gör det lätt för moståndarna att koncentrera sitt försvarspel där. Mycket större variation behövs där ytterniorna oftare kommer brett ut mot kantförsvaret, och där man också får med kanterna mycket mer i spel. Dessutom måste man bli duktigare på att släppa vidare bollen just innan man blir låst, då dyker läget upp någon annanstans.

Insåg förresten en sak angående Daniel Lindqvist idag. Han spelar ett spel med extremt små marginaler. Idag hade han ingen bra dag, då blir han avslöjad. Men den dagen det stämmer och han får marginalerna på sin sida kan han istället vara snudd på magisk. Skulle man kunna önska något mellanting Daniel?

En bedrövlig start i första halvlek gav Ystad ledningen med 1-5 efter sju minuter. Sen tar Tomas Westerlund en bra timeout. Men ska det verkligen vara nödvändigt. Man måste vara med från början!

Nu har man ett helt vm-uppehåll på sig att träna anfallspel. Vi får hoppas att resultaten går H43:s väg imorgon också, annars kan man på nytt vara inblandad i bottenstrid på allvar.

Den här bloggen tar inget vm-uppehåll. Men då H43 inte spelar på länge kommer det troligen inte finnas lika mycket att skriva om just rörande H43. Kanske blir det desto mer om handboll i allmänhet!

Dags för revansch

Ikväll spelar H43 sin sista match innan vm-uppehållet. Sen dröjer det ända till den 2:a februari innan det är dags för nästa match. Så ikväll gäller det att få en bra avslutning genom att försöka få revansch på Ystad endast två dagar efter lagens senaste möte!

Vad jag har förstått så fick ystadspelarna verkligen en kick i söndags av tränarbytet. Man visade en helt annan inställning än tidigare. För H43:s del var det tufft att vara motståndare med dem förutsättningarna. Kanske var det så att Ystad hade slagit vilket lag som helst just i söndags.

Den inspirationen som Ystad hade då klarar man troligen inte av att leva på i varje match utan nu är det mer upp till bevis var man verkligen står. H43 har dessutom på sistone växt ut till ett riktigt stabilt och bra hemmalag.
H43 gjorde förmodligen en något sämre insats i söndags än vad formen annars visat på sistone. Nu har man chansen att visa att det var en tillfällig dipp. Hårt och tätt bakåt, tålamod och skärpa framåt. Framförallt skärpa. En passning på fem meter ska alltid slås i bröstet på passningsmottagaren. Och när man kommer fri med målvakten ska man hoppa upp, titta på honom och sen skjuta där lucka finns. Attans vad lätt det är att vara bäst så här bakom tangentbordet.

Det finns troligen stora chanser till god stämning i Fof Arena då Lundaspelen pågår och det finns mängder med ungdomspelare på plats. Så varför inte passa på och gå och titta på handboll ikväll med chans till god stämning. Ju fler vi är desto bättre stämning. Efter ikväll dröjer det som sagt mer än en månad innan vi kan se vår blåa stolthet spela handboll igen!

Seger ikväll och jag mår lite bättre fram till den 2:a februari. Snälla H43 ge mig en seger!

Och som en beöskare till mig skrev i en kommentar för en tid sedan! KEEP ON ROCKIN IN THE BLUE WORLD

Förlust i Ystad

Det är alltid vanskligt att uttala sig om en match man inte sett. Jag har i skrivande stund inte heller läst några rapporter ifrån Ystad. Mina åsikter grundar sig på den knapphändiga information jag fått av att följa matchen på heh:s online rapportering.
MEN SLUTA FÖR HELVETE SLARVA, är min spontana känsla så här direkt efter att matchen är färdigspelad.

Ystad hade ledningen i halvtid med 15-11, ingen katastrof men dock. Rapporteringen jag följde skvallrade om mängder med missade H43 avslut.

Andra halvlek börjar helt okej. Och mellan 5-10 minuter in i halvleken börjar man få kontakt. Om jag inte missminner mig stod det då 20-18 och dessutom får Ystad här en spelare utvisad. I det läget får inte handbollspelare på högsta nivå i Sverige kasta bort tre anfall i rad med kontringsmål i baken som följd. Här avgörs matchen!
Nu vill jag inte gnälla mer om just det förrän jag läst en utförligare matchrapport.

Annars kan konstateras att det är svårt att vinna en bortamatch om man släpper in 35 mål. Kanske var försvars och målvaktspelet inte lika bra idag som i dem senaste matcherna. Men många insläppta mål kan lika mycket bero på just slarvigt anfallspel med kontringsmål i baken som följd.

Till H43:s försvar kan kanske sägas att det verkade som om Ystad spelarna fick just en injektion av tränarbytet och satte högsta fart från början. Dessutom är ju en bortamatch i Ystad knappast något man ska förvänta sig att vinna hur som helst. I alla fall inte sett till tipsen inför säsongen.

Till råga på allt så vann Lindesberg, Hammarby och Alingsås sina matcher ikväll. Lag som befinner sig i samma tabellregion som H43, ja kanske inte Alingsås längre. Kanske var jag för snabb med att vända mina blickar uppåt. Får hoppas på revansh på tisdag!

God fortsättning

Ikväll kör det igång igen efter ett par dagars jullugn. För H43:s del är det bortamatch mot Ystad. Det kryllar inte direkt av inför rapporter på våra skånska tidningars hemsidor och på H43:s egen hemsida konstaterar man kort och gott att det är dags för match. Kom igen, lite mer information skulle ni väl kunna bjuda era supportrar på!!!

Men då jag inte hört något annat utgår jag från att alla dem sem ingått i truppen dem senaste matcherna är friska och krya och klarat av julmaten på ett bra sätt och är redo för match.

Kvällens drabbning är mycket svårtippad. Sett till formen får H43 faktiskt bära favoritskapet efter 4 segrar på dem senaste 6 matcherna. Framförallt segern borta mot Malmö senast imponerar. Men så är det ju det här med tränarbytet i Ystad. Basti Rasmussen tar alltså över efter Pelle Käll. Basti hinner säkert inte ändra något i spelet på den korta tid han har på sig. Däremot kan ett tränarbyte få en moralhöjande effekt hos spelarna.

För H43:s del gäller det att fortsätta på den inslagna linjen. Försvars och målvaktsspelet har varit briljant dem senaste matcherna och behöver så vara eftersom H43:s anfallspel inte är elitseriens bästa. Det enda som kanske oroar mig är att efter så många makalöst bra insatser av Espen i målet måste det förr eller senare få lov att komma en reaktion. Vi kan inte räkna med att Espen ska spika igen i varje match.

Anfallspelet är som sagt H43:s svaga sida. Glädjande då att det tagit flera kliv i rätt riktning den senaste tiden. Dessutom hoppas jag fortfarande på att Nemanja orkar och får spela mer och mer anfall. Då får vi ett skyttehot på vänster9 som vi annars saknar. Låt Daniel Lindqvist spela mitt9, och Zoran till höger. Jag vet om att jag nämnt detta förr och därmed riskerar att bli tjatig, men jag tror så stenhårt på den här uppställningen.

Annandagshandboll börjar bli en riktigt stark tradition. En tradition som bandyn sedan tidigare har. Svt bevakar från någon bandymatch i eftermiddag. Tv4 Sport väljer att visa handboll från bundesliga i tyskland. Konstigt att den svenska elitserien har svårt att hävda sig!

Kör nu hårt idag H43. Skiter det sig får ni chans till snabb revansh redan på tisdag när Ystad kommer till Fof Arena. Men helst vill jag se 4 poäng på 2 dagar här. I så fall är man på riktigt med i slutspelsracet efter vm uppehållet.

Ystad byter tränare

Så var Pelle Källs dagar i Ystad räknade. Har väl legat i luften lite grann. Ystad är så här långt säsongens negativa överaskning. Undrar var Pelle tar vägen nu. Hans cv börjar bli befläckat med mindre smickrande meriter. Sen kan man alltid fråga hur mycket som är tränarens fel. Förra året i H43 hade Pelle Käll ett tufft år med en del skador på nyckelspelare. Och jag tror aldrig något lag har varit så drabbade av sjukdomar som Ystad varit i år.

Ny tränare blir istället Basti Rasmussen. Han kan verkligen Ystadhandbollen utan och innan. Får se om han kan få fart på Ystad som i nuläget faktiskt ligger farligt nära en kvalplats. Om nu Ystad får en ny tränare effekt, låt oss hoppas att den dröjer till efter vm uppehållet. För närmast väntar ju dubbelmöte med H43.

Situationen i Ystad kan väl både ses som negativ och positiv med H43 ögon. Vi får helt enkelt invänta mellandagarna och se resultatet.

Jonathan Stenbäcken gjorde förresten nytt elitserierekord ikväll med 20 mål när Sävehof besegrade Lindesberg. 20 mål i en match. Det är bara och lyfta på hatten!
Och Lindesberg ja, förlust igen. Nu är avståndet ner 8 poäng, och nu även med lika många matcher spelade. Nu vänder vi blickarna uppåt på allvar tycker jag!

Är möjligt att jag tar ett kortare juluppehåll här på bloggen nu. Men senast den 26:e är jag tillbaka då det vankas match för H43 nere i ystad.

Om inte annat så önskar jag mina läsare en riktigt GOD JUL!

Vm-truppen

Idag släpptes den än så länge 18 man starka vm-truppen. Och den innehöll inga överaskningar alls. Kim Ekdahl du Rietz är ensam elitseriespelare i truppen. Det säger väl lite om Kim Ekdahl du Rietz. Och tyvärr säger det kanske lite mer om standarden på den svenska elitserien. Vi har halkat efter en bit.

I slutändan ska 18 bli 16. Här vet jag inte hur förbundskaptenerna väljer, men det känns på förhand lämpligt att Johan Sjöstrand till att börja med får agera standby på läktaren. Sen finns där ju vissa rent fysiska frågetecken. Kim Anderssons knä även om han nu äntligen har gjort comeback. Och sen har ju Lukas Karlssons axel varit ett problem länge nu.

Finns det förresten plats för både Magnus Jernemyr och Tobias Karlsson i den slutgiltiga truppen. Ja om du frågar mig!

Sen har det också blivit klart att Peter Gentzel tar över som kanslichef för svensk elithandboll. Mycket bra om du frågar mig. Det är just denna kunskapen vi ska ta till vara för att utveckla svensk handboll på bästa sätt. Gentzel har under lång tid haft världens bästa liga (tyska bundesliga) som sin vardag och kan förhoppningsvis dra nytta av sina erfarenheter därifrån!

H43 är bättre i år

Nu kanske det är farligt att komma med ett sådant påstående i december månad med 14 matcher kvar och när man ligger 11 i tabellen.
Men H43 börjar kännas allt stabilare. Känns framförallt som om Tomas Westerlund har börjat få spelarna att tro på hans modell, att tro att man har något bra på gång. Detta lyckades aldrig Pelle Käll med förra året.

Förra säsongen lyckades H43 ta 17 poäng på seriens 26 omgångar. I år har man redan, efter 18 omgångar fått ihop 14 poäng. Det som kanske drar ner det hela i år är ett par riktiga bottennapp, tänker främst på Guif och Drott på hemmaplan, och även den dåliga sviten på sju raka förluster.

Nu gäller det att "välja" väg. Minst två poäng av fyra möjliga i dubblemötena med Ystad ger en bra grund att stå på inför vm uppehållet. Därefter behöver man en bra start ner serien startar om. Lyckas man med detta finns det faktiskt riktigt goda förutsättningar för att ta sig till slutspel.
Misslyckas man däremot är risken stor att det på nytt blir kvalserien!

Skulle tro att det räcker med omkring 30 poäng för att ta sig till slutspel. För att få ihop det måste alltså H43 vinna 8 av dem 14 matcher man har kvar att spela. Tufft som attan javisst. Men absolut ingen omöjlighet!

Slutspelshäng

Låt mig första bara konstatera att dem svenska damerna har gjort en fantastisk em turnering. En förlust i finalen mot Norge ändrar inte på det faktumet. I finalen stod man emot i en halvlek, sen tröt orken och framförallt anfallspelet gick på kryckor. Norge har en bredare trupp och det var det som fällde avgörandet. När Sverige behövde vila sina stjärnor i andra halvlek så kom rycket.

Svenskorna faller verkligen med flaggan i topp. Norge har i princip kört av allt motstånd i årets turnering, utom just Sverige. Svenskorna har vunnit en match, och i finalen idag står man upp på ett hedrande sätt. Grattis till silvret tjejer. Det här kan vara början på något ännu större!


Min förkylning gjorde att jag valde att stanna hemma idag. SYND! För i halvtid i em finalen blåstes matchen av i baltiska hallen mellan Hk Malmö och H43. Det stod då 29-32 på tavlan. Blå seger alltså med 3 bollar. Så härligt! Detta måste vara lite av säsongens insats!
Vad jag har förstått så har Espen på nytt gjort en gedigen insats i målet. Och framåt gör Zoran 13 mål. Vad säger man? Imponerande.

H43 har verkligen lyckats vända en negativ trend till en positiv den senaste tiden, och nu fick man äntligen vinna på bortaplan, och dessutom gå segrande ur en jämn match vilket tyvärr inte varit fallet så många gånger tidigare i år!

H43 har på allvar häng på lagen ovanför slutspelstrecket. Och även om vi ska undvika att sväva iväg så tycker jag att det på allvar är dags att vända blickarna uppåt! I dagsläget har man endast 1 poäng upp till slutspel, och med tanke på hur jämnt det är från plats 6 och neråt så tycker jag defenitivt att H43 med nuvarande form har kapacitet att vara med och slåss om en slutspelsplats! Dock är truppen fortfarande väldigt känslig för skador. Vågar överhuvudtaget inte tänka på vad en längre skada på Zoran eller Espen skulle innebära!

Nu kan spelare, ledare och även vi supportrar fira jul med något lugnare sinnen. Sen väntar dubbelmöten med Ystad. Ett Ystad med mycket tveksam form. Åtminstone två poäng i dessa möten ska man kunna ha realistiska förhoppningar på!

Matchdags

Detta inlägg kommer att bli en härlig mix inför två matcher. Givetvis rör det sig om em-finalen för damer mellan Sverige och Norge. Och elitserielunk matchen mellan Hk Malmö och H43.
Normala människor menar säkert att ingen bryr sig om en vanlig elitseriematch när Sveriges damer skriver historia, gör sitt bästa mästerskap någonsin och har chansen att bli bäst i europa. Men jag är ingen normal människa. Jag är en hängiven supporter som följer mitt lag i vått och torrt!
Men givetvis påverkas även jag av dem svenska tjejernas framgångar.

Så här skrev jag inför Sveriges match mot Norge förra söndagen:

Och ikväll spelar Sveriges damer em-match mot Norge. Som jag ser det så är allt annat än en storseger för Norge en överraskning. Norge är om inte det allra bästa, så alltid ett av dem bästa landslagen i världen. Och dessutom på hemmaplan, det här kan bli svårt. Men till dem svenska spelarna kan jag bara säga. Ni har inget att förlora, gå ut och njut av atmosfären och ha roligt på plan, kanske kan ni skaka om norskorna!

Vad fel jag fick då. Och ändå känner jag likadant nu som inför den matchen. Norskorna känns om möjligt som ännu större favoriter nu än inför förra matchen. Dem lär nog brinna av revanschlusta, och dessutom är man inte denna gången försvagade av magsjuka.


Nu är det ju så här att en final är en final. Jag hoppas verklgen att dem svenska tjejerna inte är för tagna av stundens allvar. Att man får igång försvar och målvaktspel. Dessutom får man inte skjuta mitt på målvakten som man så ofta gör. Spela med tålamod tills läget kommer, för det gör det. Ni har allt att vinna. KÖR HÅRT!!!

H43 ska möta ett något decimerat Hk Malmö i eftermiddag. Malmös högersexa Thomas Varsamis har fått blindtarmen bortopererad och spelar alltså inte. Dessutom har H43 bekantingen Hampus Svännel slagit sin axel ur led. Framförallt förlusten av Varsamis kan nog svida lite.
Normalt ska Malmö vara storfavoriter i denna matchen. Man har alleftersom säsongen gått utvecklats till ett stabilt topplag. Men något säger mig att H43 bör kunna överraska lite idag. Och eftersom jag brukar var så bra på att tippa så....

H43 har faktiskt visat gryende form. Man har tre raka segrar på hemmaplan och Nemanja Milosevics inträde i laget har givit en helt annan stabilitet. Jag hoppas att Nemanja får och orkar spela allt mer anfallspel. En 9 meters uppställning med honom, Daniel Lindqvist och Zoran känns mycket konkurrenskraftig på elitserienivå. Då har man dessutom två jokrar att kasta in i Johan Brännberg och Johannes Sandgren. Jag hoppas också få se ett fortsatt fint kontringspel med framförallt Fredrik Creutz längst upp i banan hela tiden. Om Espen Christensen dessutom kommer upp i samma fantastiska form som på sistone så kan detta bli riktigt bra.

Just nu känns det som om min förkylning kommer att hålla mig hemma från balitskan idag. Men man vet ju aldrig när det närmar sig match!


Det här är stort!

Sveriges damer säkrade faktiskt en medalj i årets em nu på lördagseftermiddagen när man slog Rumänien i semifinalen. Nu blir det sämst silver men dem här tjejerna lär knappast nöja sig med detta. Dock väntar svårast möjliga motstånd i finalen oavsett hur det går i den andra semifinalen. Antingen ett revanschsuget Norge, eller ett Danmark med en fanatisk hemmapublik i ryggen.

Oavsett vad jag tidigare har tyckt så visst är Linnea Torstensson en världsstjärna. Utan henne hade Sverige knappast vunnit någon av matcherna mot Ungern och nu mot Rumänien! Ska Sverige ha en chans i finalen däremot så måste fler kliva fram.

Försvarspelet på nytt utan anmärkning. Cecilia Grubbström alldeles utmärkt.

En känsla som har grott i mig sedan i höstas någon gång är att Sverige håller på att bli vad Danmark var på 10-15 år sedan. Med framgångsrika damer och något mindre framgångsrika herrar.
Damernas elitserie är starkare än på många år. Inför årets säsong flyttade många tidigare utlandsproffs hem och förstärkte en hel del lag. Dessutom stannade dem stora talanger ytterliggare en säsong. Den utvecklingen har inte herrarnas elitserie riktigt haft.

Nu hoppas jag att det ena inte behöver utesluta det andra. Varför skulle inte både herrarnas och damernas elitserie kunna stärkas. Damernas framgång nu kan kanske inspirera våra herrar om en månad när vm drar igång på hemmaplan. Får vi något som liknar framgång även där borde den inhemska handbollen resten av säsongen kunna rida på en framgångsvåg. En framgångsvåg som leder till större intresse med större publiksiffror och högre inkomster.

Hur detta slutar återstår att se längre fram. Just nu ska vi bara njuta av att Sverige äntligen är med och spelar om medaljer i ett internationellt mästerskap i handboll igen.

Imorgon är det final och det är bara att tuta och köra. Om jag själv kommer att se finalen vet jag inte i skrivande stund. Normalt går alltid H43 först när man har en match på det behagliga avståndet som Malmö utgör. Dock har jag drabbats av en förkylning som kan få mig att välja den något lugnare tv-soffan imorgon. Min hälsa får avgöra, även om hjärtat kanske blir hårt belastat av en spännande handbollsmatch!

Besökarantal och kommentarer

När jag startade den här bloggen gjorde jag det givetvis mest som en rolig grej. Men någonstans i bakhuvudet fanns också en vilja och en förhoppning att kunna dra mitt lilla, och ack så lilla strå till stacken för att på något sätt öka intresset för handbollen, och kanske framförallt H43.

Jag förstod också att risken var överhängande att endast mina närmast sörjande skulle följa den här bloggen med något som liknar kontinuitet. Och till viss del har det varit så också.

Dock har det den senaste tiden, efter ca 2 månaders bloggande, visat sig i besökstatistiken och på kommentarer på mina inlägg att det faktiskt är andra än mina närmast sörjande som hittat hit. Detta tycker jag är väldigt trevligt och det motiverar verkligen till att fortsätta skriva.

Kanske är det också så att med ännu mer tålamod ökar besökarantalet ännu mer. Hur som helst får ni som läser mer än gärna sprida ryktet om denna bloggen vidare till alla som kan tänkas ha ett intresse i att läsa den. Alla är varmt välkommna, men ska erkänna att det är extra trevligt med dem som har lite blå sympatier!


Semifinaldags

Efter en underbar kämpainsats mot Ungern ska Sverige nu spela semifinal mot Rumänien på Lördag. Men det satt ganska hårt åt. 5-10 minuter in i andra halvlek var min spontana känsla att det här fixar dem inte. Främst för att anfallspelet gick på kryckor.

Men främst Linnea Torstensson ville annorlunda. Jag ska erkänna att jag alltid haft lite svårt för att se Linnea Torstenssons storhet. Tycker att hon alltid har varit alldeles för ojämn för att få epiteten världsstjärna som dem svenska medierna gärna vill kalla henne. Lika hårt och bra som hon kan skjuta, lika högt och snett kan hon också skjuta. Men igår visade hon sin storhet. Trots stundtals punktmarkering trampade hon på och tog sig förbi ungerskorna och var fullständigt fenomenal när matchen skulle avgöras. Sköt hon inte själv så drog hon på sig bevakning och satte andra i lägen. Inte minst Anna-Maria Johansson som också förtjänar att nämnas.

En annan som ville annorlunda var Cecilia Grubbström. Hon började på bänken med fick komma in efter en minst sagt tveksam start av Gabriella Kain. Och till en början var väl inte Grubbström heller jätte lyckosam, men växte ut till en jätte när matchen skulle avgöras.

Glädjen när slutsignalen ljöd gick inte att ta miste på. Och att se Per Johanssons glädjetårar gjorde mig nästan lite rörd.

Inför semifinalen vill jag dock se mer mod. Kontringspelet lös med sin frånvaro mot Ungern och vid flera tillfällen hade Grubbström jättelägen att kasta på kontring men valde att ta det lugnt. Kanske på Per Johanssons order, men ändå. Anfallspelet måste också bli bättre och handla om fler än Linnea Torstensson. Försvarspelet funkar bra som det är. Och jag vill nog faktiskt se Cecilia Grubbström från start på Lördag.

Det är lika bra att slå fast det redan. Oavsett hur det går i fortsättningen är detta svensk handbolls största framgång alla kategorier sedan herrarna tog em-guld på hemmaplan 2002. HÄRLIGT TJEJER!

För oss H43:are kan tjejernas framgångar innebära problem. H43 möter Hk Malmö på bortaplan i Baltiska hallen med matchstart klocka 16.15. Om Sverige vinner semifinalen spelar dem em-final med matchstart 17.00 om jag har förstått detta rätt. En saftig krock med andra ord.
Här tycker jag att Hk Malmö och H43 tillsammans, om det är möjligt med så kort varsel, borde jobba för att ändra matchtiden. Med matchstart 15.00 hinner dem flesta hem till em-finalen. Och värsta fall missar man bara början. Detta hade varit ett sätt att anpassa sig genemot konkurrens på ett alldeles utmärkt sätt och verkligen jobba aktivt för att få upp publiksiffrorna!

Zoran Roganovic var idag gäst i Radio Malmöhus lunchboxen. Där pratar han om hur han trivs i Sverige, varför han nobbat så många bud från bättre ligor och kärleken till H43. Gå in på länken nedan och välj sändningarna mellan 12.00-12.30 och sedan också 12.30-13.00.
Det börjar först med nyheter så spola fram en 10-12 minuter så kommer det.

http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=57

Mediaboom

Dem svenska tjejerna har välförtjänt fått väldigt mycket uppmärksamhet i media efter framgångarna i Norge. Våra två stora kvällstidningar har på sina internetsajter flera artiklar varje dag om laget, olika spelare, förbundskapterna och så vidare. Som handbollsälskare känns det jättebra när vår sport äntligen får lite uppmärksamhet.

Det jag kan ifrågasätta är varför det måste till landslagspel, och helst framgångsrikt sådant för att handbollen ska få plats i media. Våra elitserier (herr och dam) pågår under 8 av årets 12 månader, inklusive slutspel då, och för det mesta går en elitserie omgång tämligen obemärkt förbi.

Jag kan absolut köpa att framgångar för våra landslag väcker ett större nationellt intresse, men ska vi vara ärliga så har vårat fotbollslandslag som oftast får det största massmediala utrymmet inte haft speciellt stora framgånger dem senaste åren. Ändå kan du läsa helsides artiklar om varje enskild allvensk fotbollsmatch i våra kvällstidningar dan efter en allsvensk omgång!

Samtidigt har den inhemska handbollen en jättechans att ta vara på det ökade intresset. Em för damer är slut om en vecka. Men om ungefär en månad börjar vm för herrar, och dessutom på hemmaplan. Kan tänka mig att den massmediala bevakning handbollen får då blir något av all time high i Sverige. Kan säkert bero lite på hur Sverige presterar i den turneringen, men i alla fall!

Förhoppningsvis bidrar dem svenska damerna ännu mer till ökad mediebevakning ikväll genom att minst ta en poäng mot Ungern. Gör man det väntar semifinalspel i Danmark. Vid vinst vinner man till och med gruppen och slipper möta Danmark i en eventuell semifinal. Eller det hade kanske varit roligt att få möta Danmark. Vi har ju redan besegrat Norge på deras hemmaplan, varför inte ta Danmark också!

Nej nu lugnar vi ner oss, semifinalplatsen är ju på intet sätt klar. Vi får hoppas att den något sämre instasen mot Frankrike igår var en tillfällighet och en reaktion efter Norgematchen.

Ikväll måste målvakterna på nytt fungera. Och snälla, gör inte den ungerska målvakten till en världsmålvakt genom att skjuta rakt på henne!

KÖR NU TJEJER!

En chans kvar

Sveriges damer upplevde nog något ikväll som kan betecknas som en lättare baksmälla. Man går en totalt sett ganska dålig match mot Frankrike men trots detta blir det endast förlust med uddamålet 21-22. Och man hade faktiskt bollen dem sista 45 sekunderna. Bedrövligt faktiskt att man inte ens kommer till avslut då!

Defensivt klarar sig svenskorna helt okej. Johanna Wiberg får sin tredje utvisning i slutet på första halvlek och därmed också rött kort. Men jag tycker dem som är kvar sköter sitt jobb alldeles utmärkt. Det är alltså inte bakåt man förlorar idag.

Offensivt däremot gör man en mycket tveksam insats. Okej, fransyskorna har ett mycket bra försvar men man måste kunna utmana bättre. Dessutom håller det inte att skjuta mer eller mindre rakt på den franska målvakten gång efter gång.

Kan känna att man kanske skulle coachat lite annorlunda. Linnea Torstensson och Anna-Maria Johansson är kanske inte dem mest rörliga spelarna som luckrar upp ett försvar som spelar utgrupperat som frasyskorna till och från gjorde. I mitten på andra halvlek körde man ett tag istället med Wallén, Gulldén och Helgesson. Och i alla fall till en början var detta lyckosamt. Hade velat se detta tidigare. Något annat jag hade velat se tidigare är målvaktsbytet. Stod klart rätt tidigt att Gabriella Kain inte hade sin bästa dag. I och för sig storspelade knappast Grubbström när hon kom in heller.

Nå väl, förlust mot Frankrike är ingen skam. Dessutom är det fullt logiskt att det förr eller senare kommer en sämre insats efter flera bra. Nu gäller det att mobilera krafter inför morgondagens match mot Ungern. En poäng där och semifinalplatsen är klar. Och så måste det bli. För visst vore det snöpligt att gå miste om slutspel efter den fina starten man haft på turneringen!

Magnifikt Espen!

H43 vann säsongens största seger igår kväll mot Aranäs med 31-21. Är inte varje match man som H43 supporter kan sitta lugn och smaka segerns sötma dem sista fem minuterna.

En stor anledning till segern stavas Espen Christensen som står för smått fantastiska 26 räddningar, en bit över 50% alltså. Espen har under en ganska lång tid nu visat upp storform, och efter gårdagens insats så undrar jag om han inte till och med är elitseriens bästa målvakt just nu. Är inte helt objektiv kanske men ändå!
Också mycket glädjande att höra speakern berätta i andra halvlek att Espen förlängt sitt kontrakt med 2 år. Det börjar ge en bra kontinuitet.

Laget i övrigt då?
Jo andra halvlek är en totalt sett mycket gedigen insats, och försvarspelet får på nytt godkänt hela matchen. Gillar också trycket man börjar få i kontringarna. Båda första och andrafas kontringar. Fredrik Creutz mycket lyckosam i andra halvlek när det gavs kontringstillfällen.
För övrigt var det på nytt fler som klev fram. Jens Eriksson börjar bli riktigt stabil inne på linjen. Och Daniel "Gädda" Lindqvist börjar verkigen visa gammal god form igen.
Första 8 minuterna av andra halvlek såg jag förövrigt en offensiv uppställning som jag hoppas se mer av framöver. På 9 meter hade vi Nemanja till vänster, Gädda i mitten och Zoran till höger. Denna uppställning tror jag stenhårt på!

Första halvlek då? Man ledde i halvtid med 14-11. Och det är det enda som var bra med det! Ja förutom Espen förstås han var hur bra som helst även i första halvlek. Annars var det dåligt anfallspel, för mycket dåliga individuella prestationer och framförallt en uppvisning i hur man missar frilägen.
Just igår kom man undan med detta, men det kan aldrig hålla i längden. Ett stort plus till laget dock som lyfte sig ordentligt i andra halvlek.

Publiksiffran bedrövlig igen. 737 personer kom och såg storsegern. Till er som inte var där kan jag säga. Var glada att ni slapp se första halvlek, synd att ni missade andra halvlek.
Kanske kan klättringen i tabellen som man nu påbörjat (hoppas att den inte blir tillfällig) leda till att det kommer mer publik i fortsättningen.


Seger ett måste, IGEN!

Ja det börjar kännas som om seger är ett måste i varje hemmamatch just nu. Åtminstone när motståndet är något mer överkommligt än om det vore Sävehof eller Guif. Dock med all respekt för Aranäs som hittils gjort en mycket bra debutsäsong i elitserien.

Det finns viktiga matcher och så finns det kvällens match mot Aranäs är lite den känslan jag får. Tittar man lite på tabellen och till viss del också kommande matcher så inser man hur otroligt mycket en seger kan betyda ikväll. Vid en seger går man förbi Redbergslid, upp på samma poäng som Hammarby och med endast 3 poäng upp till en slutspelsplats. Eller ja, till och med 3 poäng upp till sjätteplats. För så jämt har det blivit. Sävehof och Guif har dragit iväg lite. Malmö, Lugi och Skövde ligger lite för sig själva på plats 3-5, men sen är det ett riktigt getingbo där det endast skiljer 5 poäng mellan kvällens motståndare Aranäs på sjätteplats och vårat älskade H43 på trettonde, så förstå hur mycket en seger ikväll skulle betyda.

Om vi istället vänder på steken och tittar neråt så är avståndet till Lindesberg 5 poäng. Problemet är att efter kvällens match har H43 två matcher mer spelade än Lindesberg. OM, och jag skriver om, H43 skulle förlora ikväll och Lindesberg skulle vinna dem två matcher man ligger efter så är avståndet hastigt, och mycket mindre lustigt endast 1 poäng. Usch och fy och nej, se nu till att vinna ikväll!

Innan uppehållet för world cup så var H43 inne i en trend där spelet såg allt bättre ut och jag hoppas att en veckas träning ger fortsatt förbättring. Det kan alltid vara vanskligt att komma igång efter ett uppehåll. Men i detta fallet har uppehållet endast varat 1 vecka så därför bör det inte ha så stor betydelse.
Försvarsspelet har varit närmast anmärkningsfritt dem senaste matcherna jag har sett, och om man bara får till anfallspelet med variation, tålamod och där man använder hela laget och fler än Zoran vågar kliva fram så har man en god segerchans ikväll.
Insåg att det inte var första gången jag skrev just detta om anfallspelet. Antingen är jag tjatig, eller också är det just detta som är nyckeln till H43 framgång.

Vågar man hoppas på en publiksiffra ikväll som kan närma sig 1000 personer? Tveksamt, att ligga näst sist i elitserien drar ju inte den medgångspublik som Lugi får börja ta del av. Tänk om folk kunde förstå hur mycket ett publikstöd betyder. H43 behöver det i större utstäckning än Lugi.

Dem svenska tjejerna har något stort på gång

Nu var tanken att eftermiddagens blogginlägg skulle vara ett inför H43-Aranäs inlägg, men ett antal tjejer i gult och blått ville annorlunda igår kväll. Så hur mycket H43:are jag än är så förstår även jag en elitseriematch mellan sjätte och trettonde lag i tabellen åtminstone tillfälligtvis får stå i skymundan. Jag återkommer dock med ett senare inlägg med lite åsikter inför kvällens match.

Kanske borde jag börja fundera på att lägga ner den här bloggen. För någonstans kan jag känna att om man skriver en blogg om handboll så bör man också kunna en del om handboll. Och igår kväll så förstod vi alla att jag inte fattar ett endaste dugg om handboll. Å andra sidan, och till mitt försvar, vi förstod också igår kväll att alla så kallade experter inte heller förstår ett dugg om handboll, så jag låter nog bloggen leva ett tag till

I mina två senaste inlägg har jag skrivit saker som, Norge känns övermäktiga, lika bra att ha en eventuell mellanmatch nu och hoppas att siffrorna inte blir för stora till Norges favör. Har sällan haft så fel.
Tyvärr gjorde mitt arbete på nytt att jag inte kunde se matchen men i detta fallet talar nästan siffrorna sitt eget språk. Sverige måste för tillfället ha världens bästa försvar, för man släpper inte in så lite som 6 mål mot Norge i en halvlek, man gör bara inte det. Och bakom detta försvaret stod Cecilia Grubbström i sin första em-match efter tre matcher på bänken, och spikar igen totalt.

Anfallspelet vet jag för lite om för att uttala mig om, men så länge man endast släpper in 19 mål i en match så har man råd med ett anfallspel som går på kryckor lite grann. Nu säger jag inte att så var fallet just igår, men i alla fall.

Nu har man Ungern och Frankrike kvar att möta. En seger böra räcka för semifinal. Men jag tänker banne mig inte ge mig på att tippa hur matcherna går, jag har gjort bort mig tillräckligt redan.

Det är gött och va svensk!!!!

Omstart

Efter ett kort landslagsuppehåll på en vecka för world cup spel så startar elitserien för herrar om ikväll med en del intressanta matcher.
Lugi åker upp till Stockholm för att möta Hammarby, Guif tar emot Lindesberg hemma i Eskilstuna sporthall. Dessa båda matcher är kanske på förhand dem minst intressanta då Lugi och Guif får ses som klara favoriter. Dock vet man aldrig var man har Hammarby.

I Alingsås möter hemmalaget Hk Drott från Halmstad. Dessa båda lag var inför säsongen tippade att bli topplag men har haft mycket svårt att motsvara förväntningarna. I bådas fall känns det som om det framförallt är stabiliteten som saknas. Vinnaren i kvällens match kopplar något av ett minigrepp om en slutspelsplats medan förloraren får se upp för lag som kommer under ifrån.

Mest intressant för skåningar ikväll blir hur som helst skånederbyt i Ystad där YIF tar emot Hk Malmö. Inför säsongen kändes det som om YIF borde vara favorit inför en sån här match på hemmaplan men Hk Malmö har blivit allt bättre ju längre säsongen har lidit och Ystad har verkligen haft svårt att övertyga. Dessutom har jag förstått att man i Ystad på nytt har fått problem med mycket sjukdomar i laget. Jag sätter nog min peng på Malmö i den här matchen.

För H43:s del startar det om med hemmamatch mot Aranäs imorgon. En mycket viktig match där 2 poäng känns som ett måste. Återkommer till den matchen imorgon.

Och ikväll spelar Sveriges damer em-match mot Norge. Som jag ser det så är allt annat än en storseger för Norge en överraskning. Norge är om inte det allra bästa, så alltid ett av dem bästa landslagen i världen. Och dessutom på hemmaplan, det här kan bli svårt. Men till dem svenska spelarna kan jag bara säga. Ni har inget att förlora, gå ut och njut av atmosfären och ha roligt på plan, kanske kan ni skaka om norskorna!

Gruppsegrare

Dem svenska damerna går verkligen från klarhet till klarhet så här långt i em. Seger även mot Holland och vips så vann man sin grupp. Detta innebär också att man tar med sig maximala 4 poäng inför nästa gruppspel. I nästa gruppspel väntar Norge, Frankrike och Ungern.
Norge känns i dagsläget lite övermäktiga, men segrar mot Frankrike och Ungern behöver inte alls vara orealistiskt och skulle så bli fallet så lär man spela semifinal senare i turneringen. Men en sak i taget.

Spelmässigt kanske matchen mot Holland inte var en fullträff i alla led. Periodvis spelade man riktigt bra, och försvarspelet får klart godkänt matchen igenom. Men med en halvtidledning på 14-6 ska det inte behöva bli spännande halvvägs in i andra halvlek, det känns bara slarvigt och nonchalant.

Vet inte riktigt vad jag ska säga om Gabriella Kain. Hon är ju fullkomligt makalös mellan varven och radar upp frilägesräddning efter frilägesräddning. Däremot känns det ibland som om hon inte tar dem skotten hon ska ta från 9 meter. Finns kanske en risk då att en viss osäkerhet smyger sig in hos försvararna om inte målvakten tar "sitt" hörn ordentligt.

Känns som om Per Johansson och Magnus "Bagarn" Johansson har något bra på gång med det här laget. Och om man inte faller till ro och känner sig nöjda skulle man kanske kunna få utdelning redan i detta mästerskapet. Känner dock en viss oro att damlandslagets obligatoriska skitmatch rimligen borde dyka upp snart. I såna fall är det bättre att den dyker upp mot Norge än mot Ungern eller Frankrike. Norge lär vinna gruppen hur som helst. Det är framförallt Ungern vi slåss mot om den andra semifinalplatsen.

Klara för mellanrundan

Sveriges damer följde verkligen upp den fina insatsen mot Tyskland med ytterliggare en fin insats mot Ukraina, och därmed slutade man med den fula ovanen att inte göra mer än en bra match i följd.
Såg tyvärr inte matchen igår heller (riktigt gåligt tajmad vecka att jobba kväll) men har läst mig till att Gabriella Kain på nytt gör en bra match mellan stolparna, att man får igång ett bra kontringspel och att Linnea Torstensson efter en blek insats mot Tyskland nu visade hur duktig hon egentligen är.

I och med segern är man alltså klara för mellanrundan i em. Dock har man kvar att möta Holland, och även om man redan är klara är kan det vara mycket viktigt att vinna mot Holland då man tar med sig poängen från dem inbördes mötena från dem andra lagen som också går vidare.

Herrarna förlorade däremot finalen i world cup mot Danmark, inte helt oväntat kanske. Men om jag förstått det hela rätt svarade man ändå för en klart godkänd insats och man var i ledningen en bit in i andra halvlek tills orken tröt.

Idag kommer så Ola Lindgren/Staffan Olsson att ta ut en 28 manna bruttotrupp till vm. Den ska senare bantas med ca. 10 namn så att den slutgiltiga truppen kommer att innehålla 18-19 spelare om jag förstått det hela rätt. Somliga är mer självskrivna än andra. Som jag ser det är det idag framförallt frågetecken för vem som blir 3:e målvakt bakom Beutler och Mattias Andersson. Hinner Kim Andersson bli helt frisk i sitt knä? Och håller Lukas Karlssons axel?
Sen är frågan vad som har blivit sagt i frågan om Magnus Jernemyr. Har han och förbundskaptenerna kommit överens? För mig är en av världens bästa försvarspelare självskriven i en svensk vm-trupp. Och jag hoppas att det blir så också.
Med den formen Kim Ekdahl du Rietz har visat på slutet bör han ha spelat sig till en plats. I synnerhet med tanke på att alternativen inte känns så heta.

Och så lite om H43 också så klart!
Heh har publicerat sina topplister efter omgång 17. Och som vanligt ligger Zoran i topp (3:a) i Mvp ligan (mest värdefulla spelare) och i  skytteligan (1:a). Ola Anto ligger i topp i den kanske något mindre smickrande utvisningsligan. Och mest glädjande av allt är att Espen Christensen ligger femma i målvakternas mvp liga. Där ligger han faktiskt före namn som Jesper Larsson och framförallt Linus Persson. Vi klarar oss bra utan dig Linus!
Vad som inte är glädjande är att H43 endast ligger på 11:e plats i publikligan. Detta trots ett derby inräknat. H43 ska med Fof Arena som hemmaplan kunna ha ett mycket högre publiksnitt än 1133 personer. Så kom igen nu alla ni som läser detta. H43 möter Aranäs hemma på måndag. Ta er till Fof Arena och se på handboll!

Härligt Sverige

Sveriges damer fick en kalasstart på Em när man besegrade Tyskland i inledningsmatchen med 27-25. På grund av jobb kunde jag inte se matchen, men man lär ha grundlagt segern genom ett starkt försvarspel coh en mycket bra målvaktsinsats av Gabriella Kain.
Fortsätt nu så här så kan det blir en riktigt rolig tid i Norge. Närmast väntar Ukraina ikväll. Det svenska damlandslaget brukar ha en otrevlig vana att spela bra i varannan match, låt inte så bli fallet denna gång tack!

Dem svenska herrarna passade på att slå Island med 31-26 i Halmstad Arena igår. Och samma sak där, pga jobb såg jag inte heller den matchen. Men vad det verkar så var det defenitivt inte försvar och målvaktspel som grundlade den segern.
Pallickas vm chanser kan ha försvunnit helt igår via en ganska svag insats, i alla fall i första halvlek. Tråkigt för honom. Känns som hans utveckling har stannat av helt. Visst han fick en svår skada, men sen är frågan också hur bra han mår som andra målvakt i Kiel bakom superdivan Omeyer.

Vad gäller försvarspelet börjar jag bli gansa orolig. Länge sedan sverige hade ett riktigt bra försvarspel. Jernemyr, var är du???

Kim Ekdahl du Rietz visade nog igår att han håller på högre nivå också. Han är verkligen inne i en riktig formtopp. Fortsätter han så här lär Lugi få MYCKET svårt att behålla honom efter denna säsongen.

Dags för tv-soffan

Ja för sällan har tv-tablån varit så fylld med olika handbollsmatcher som dem senaste och dem kommande dagarna.
Ikväll drar damernas Em igång paralellt med herrarnas world cup. Damerna möter Tyskland i en mycket viktigt öppningsmatch, och resultatet här kan faktiskt påverka utgången av hela Em för svenskornas del. Matchen sänds i Tv4 med start 17.45.

Herrarna får bekänna färg när man möter Island i Hamlstad Arena. Här får man en riktig värdemätare inför kommande vm. Denna match sänds i Tv 4 Sport klockan 20.30. Och dessutom föregås  den av Norge - Danmark i samma kanal.

Tror aldrig jag har varit med om så mycket handboll på tv på så kort tid som just nu. Kanske till och med att det är olyckligt mycket, för det är i princip omöjligt att hinna med och se allt. Men så blir det ju när evenemang krockar. Stor eloge till Tv 4 för sin satsning. Hoppas nu också att tv-publiken sluter upp. Dåliga tittarsiffror leder knappast till fortsatt satsning.

Det enda jag som handbollsälskare kunde önska mer av Tv 4 är att den här satsningen i ännu högre grad innebar fler elitseriematcher i tv. Som det är nu sänds dem mest intressanta matcherna lite då och då känns det som. H43 har hittils i år inte visats en enda gång, förutom på webben. Och dem gånger dem visats på webben har det varit hemmamatcher. Inte lätt för en H43 supporter att se sitt lag på bortaplan.
Dock vill jag inte gnälla allt för mycket på Tv 4, ni har i alla fall sprungit förbi Svt med hästlängder!

Det gäller att spela bra i "rätt" matcher

Med lite mer kött på benen kan nog konstateras att H43 verkligen gjorde en riktigt bra insats i Halmstad igår kväll. Thomas Westerlund säger till sydsvenskan att spelet sitter bättre för varje match och att detta bör ha varit säsongens spelmässigt bästa insats. Låter trevligt, synd bara att poängen uteblev.

Hur som helst har jag en känsla av att H43 spelar som bäst i dem matcher där förhoppningarna om seger är som minst.
Minns tydligt insatsen i hemmamatchen mot Sävehof. En match man länge ledde, och där man uppträdde på ett mycket bra sätt innan Sävehof på slutet visade lite mästartakter och avgjorde matchen. Och det är ju alltid trevligt att se sitt lag skaka om dem regerande svenska mästarna, men det kanske inte är just dessa matcher H43 årgång 2010-2011 behöver vinna.
Lite grann samma sak gäller gårdagens match. Säsongens bästa insats kanske, mot Drott på bortaplan. Ska H43 slå Drott så är det nog mer realistiskt att tro att det ska ske på hemmaplan. Men i höstens tidigare möte i Fof Arena svarade H43 istället för säsongens kanske sämsta insats.

Likadant känns förlusterna borta mot Hammarby och Redbergslid jobbiga. Mot Hammarby stod man nog för en godkänd insats men där man vek ner sig i slutet i en jämn match. Däremot svarade man för en riktigt bedrövlig skitmatch borta mot Redbergslid. Hade man istället tagit fram spelet från igår, och det mot Sävehof i just dessa matcher hade man troligen vunnit dessa, tagit sig förbi Hammarby och Redbergslid i tabellen och i detta nu haft ordentligt häng på slutspel.

Missförstå mig inte nu. Jag vill alltid se H43 spela bra handboll, oavsett motstånd. Men det är viktigare att göra det mot lag i sin egen tabellregion och ta poäng där än att komma undan med en hedersam förlust mot serieledaren.

Ännu en sur förlust

H43 gjorde troligen en riktigt bra match ikväll borta mott Drott. Jag skriver troligen då jag inte sett eller hört matchen, och inte heller än läst någon utförlig matchrapport.
Men man ledde matchen i omkring 50 minuter, ett tag i andra halvlek var ledningen så stor som 4 mål.
Att göra 29 mål på bortaplan mot Drott vittnar om bra anfallspel, något vi H43:are inte direkt är bortskämda med. Dessutom i en match där Drott på nytt lyckas med sin stränga bevakningen på Zoran Roganovic. Han gjorde tydligen endast 3 spelmål ikväll.

Kanske är man inte lika lyckosamma i sitt 6-0 försvar som i dem senaste matcherna, och kanske Espen hade något av en mellandag, jag vet som sagt inte, men att släppa in 31 mål är inte heller någon katastrof.

Det som är riktigt surt och jobbigt är att man på nytt tappar en ledning i slutskedet av en match. Varför? Tror knappast att spelarna är dåligt tränade om någon nu är inne på den teorin. Det är seriösa elitidrottsmän vi pratar om som i princip har kollektiva träningar varje dag. Nej jag är tämligen säker på att problemet sitter i spelarnas huvuden. I det utsatta tabelläge man är i och med flera förluster vid tidigare jämna lägen så är det klart att osäkerheten kommer krypande, man blir rädd att förlora igen.
Kanske är det drastiska åtgärder, men undrar vad en idrottspsykolog hade kunnat ha för påverkan?

Nåja, ska väl inte vara alltför besviken ändå. Vi är ju trots allt 8 mål närmare Drott nu än tidigare i höstas. Och som jag var inne på igår. Det är faktiskt fortfarande närmare upp till slutspel än ner till Lindesberg.
Fortsätt nu på den här linjen så kommer fler segrar. Mycket glädjande som sagt att anfallspelet verkar fungera utan att det för den sakens skull är Zorans one man show.
Och eftersom jag gnällt så mycket på Daniel Lindqvist innan så får jag nog ge honom lite beröm ikväll, 6 mål och H43:s näst bäste målskytt.

Nu väntar ett kortare uppehåll för world cup spel vilket ger chans till träning i en vecka, sen vill jag se seger mot Aranäs nästa måndag!

Svår bortamatch väntar

Eller gör det det egentligen? Drott har ju knappast imponerat i år, och i synnerhet inte på hemmaplan.
Sett till tabelläget borde kvällens drabbning kunna bli mycket intressant. Drott har precis som H43 lyckats ta 5 segrar på 15 matcher. Dessutom har man lyckats få ytterliggare 2 poäng genom oavgjorda matcher.

Förra årets finalist har haft mycket svårt att övertyga hittils i år. Om det är så att man underpresterat i år eller att man överpresterade förra året är svårt att svara på. Kanske är det så att både och är närmast sanningen.
På pappret har man ett starkt lag, och kanske elitseriens bästa tränare i Ulf "Tubbi" Sivertsson.

Lagen har mötts en gång tidigare i år, för ca. 2 månader sendan i Lund då Drott tog en utklassningsseger med 21-31. Till stor del berodde segern på en taktisk triumf där Gunnar Stein Jonsson lyckades radera bort Zoran Roganovic ur H43:s offensiva spel. Vi kan nog räkna med något liknande ikväll, så det gäller att fler kliver fram ordentligt.
För övrigt så räknar jag hemmaförlusten mot Drott tidigare i år som en av säsongens hittils sämsta insatser från H43 håll med mängder av missade frilägen och stundtals riktigt bedrövligt anfallspel.

Enigt skånskan kommer H43 att ställa upp med samma manskap som i senaste matchen mot Kristianstad. Det innebär att Daniel Lindqvist kommer till spel trots att han stukade foten i senaste matchen. Skönt att han är tillbaka redan nu. Han är en av dem som måste kliva fram om nu Drott på ett eller annat sett plockar bort Zoran. Jag vet att jag gnällt en del på Daniel under säsongen, men fram till stukningen senast tyckte jag att han vissa goda intentioner och att formen äntligen är på väg åt rätt håll!

För övrigt behöver försvarspelet fortsätta vara så bra som det varit ett par matcher nu. Ola Anto bör vara tillbaka efter sin avstängning och det ger då fler alternativ i mittförsvaret, och möjlighet till vila för Jens Eriksson och Nemanja Milosevic.
Målvakten är som bekant mycket viktig i handboll så Espen får gärna fortsätta på samma fantastiska sätt som han gjorde mot Kristianstad. Men eftersom alla måste få ha en dålig dag så ser jag gärna att Philip Ståhl, om inte just idag, så vid något tillfälle hoppar in och spikar igen. Detta hade varit något som gett Espen lite lugn och ro. Veteskapen om att det finns någon annan som kan ta över om han inte har dagen!

Om jag inte har fel för mig har Drott hittils i år endast en seger på hemmaplan. Konstigt kan tyckas då dem med sin nya fina arena borde kunna ha mycket publik och ett publiktryck som ger mycket gratis.
Hur som helst så hoppas jag att Drotts andra hemmaseger får komma senare under säsongen. Om alla i H43 presterar på topp finns en god chans att sno med sig poäng i kvällens match. Och varför inte då sno båda!

Slutspelståget har kanske inte gått trots allt.

Har tidigare något surt konstaterat att det nog blir bottenstrid man får sikta in sig som H43:are i år. Kanske behöver det inte bli så.
Efter segrarna mot Lindesberg och Kristianstad har man nu fått kontakt med lagen uppåt, och om man hamnar i något som kan likna en formtopp med låt säga 3 raka segra så vips skulle man kunna vara på slutspelsplats.

I dagsläget skiljer det endast 3 poäng till Kristianstad som just nu innehar 8:e platsen som ju är den sista slutspelsplatsen. 2 segrar skulle därmed kunna räcka. Nu är det ju givetvis så att andra lag också plockar poäng under tiden och kan ligga före, men kanske ska man inte vara så negativ.

Om vi leker lite med siffror och olika senarior så tror jag att omkring 30 poäng kan räcka till slutspel. H43 behöver alltså vinna 10 av sina 17 återstående matcher. Kanke optimistiskt att tänka när man hittils endast vunnit 5 av 15, men allt är ju möjligt och H43 har visat i dem senaste matcherna att man är på rätt väg.

Elitserien börjar dessutom ta lite form när den nästan kommit halvvägs. Sävehof och Guif i en klass för sig. Därefter Malmö, Lugi och Skövde lite i ett vakum. Därefter följer en himla massa lag där det känns som alla slår alla, och det är till den skaran jag hoppas H43 ansluter. Gör man inte det får man istället slåss mot Lindesberg om att undvika sistaplatsen, och det vill jag helst slippa.

H43 har nu närmast Drott borta imorgon, och sedan Aranäs hemma nästa måndag. Varför inte 4 poäng i dessa matcher. Då är det bara 8 segrar kvar.
Nä skämt och sido, men det känns bättre för en supporter nu än det gjorde efter sju raka förluster. Tänk så snabbt humöret svänger.

Lugi, ett topplag trots allt.

Har i tidigare inlägg dividerat huruvida Lugi kommer att vara ett topplag i år eller inte. Har tidigare inte trott det på grund av alltför ojämna insatser, och ett för stort beroende av den tidigare så ojämne Kim Ekdahl du Rietz.
Nu börjar jag dock på allvar tro att man hamnar topp 4 i tabellen och dessutom via slutspelserien tar sig till semifinal.
Däremot tror jag inte att man är mogna i dagsläget att sett till hela säsongen rå på Sävehof och Guif. Att ta poäng mot Sävehof som man gör igår är givetvis helt okej och tyder på en bra insats.
Men om man inte vinner sina hemmamatcher mot dem här lagen så lär knappast bortamatcherna bli enklare om jag säger så.

Lugi har börjat hitta en jämnhet i sitt spel. Och Kim Ekdahl du Rietz har höjt sin lägstanivå något enormt. Har tidigare ifrågasatt hans landslagsstatus och kanske till och med velat kalla honom elitseriens mest överskattade spelare. Men han har dem senaste matcherna verkligen visat hur bra han är och att han förtjänar en landslagsplats.

Lite drygt 1600 på plats i Fof Arena på en toppmatch kan tyckas lite. Men vädret var faktiskt inte särskilt trevligt igår och trafikverket gick ut med uppmaningen att stanna hemma om man verkligen inte var tvungen att ut och köra så, och det var den avgörande anledningen till att jag själv inte var på plats.
Framtiden får nu utvisa om Lugis avancemang till toppskiktet av tabellen äntligen kan locka publik i Lund. För kommer dem inte nu så tror jag aldrig vi får uppleva riktig handbollskultur i Lund igen. Tråkigt i så fall!

RSS 2.0