En stabil seger

H43 är fortfarande obesegrade i kvalserien. 32-25 tidigare ikväll hemma mot Skånela var en ganska övertygande seger. Men det var inte helt utan nerv, och rent spelmässigt såg det stundtals si så där ut. Men känslan faktiskt att H43 hela tiden hade koll på läget och att man hade en extra växel att lägga in när man behövde. Och till skillnad mot vad vi ofta upplevde under elitserien så var det H43 som den här gången drog fördelen av en bättre bredd.
 
Skånela gjorde förvisso första målet i matchen, men annars var det H43 som hade kommandot i matchen. Anförda av främst Sebastian Geissler och en så långt duktig Oscar Jensen i målet så hade hemmalaget kopplat ett järngrepp om matchen dryga 20 minuter in i den första halvleken. 13-7 var ställningen så långt, och inget tydde på att Skånela skulle ha någonting med segern att göra i kvällens match.
 
Men något hände. Om H43 blev bekväma eller om Skånela växlade upp ska jag låta vara osagt, men efter en stark inledning av den andra halvleken hade Skånela plötsligt vänt på steken och hade plötsligt ledningen med 18-17. Då klev Fahrudin Zaimovic på allvar in i handlingen med ett par viktiga mål. Och dessutom blev ett målvaktsbyte där Torbjörn Jacobsson kom in istället för Oscar Jensen mycket lyckosamt. Torbjörn Jacobssons 20 dryga 20 minuter på plan var makalöst bra.
 
Mot slutet rann siffrorna iväg och segern var egentligen aldrig hotad vilket kändes skönt. Och än mer skönt känns det att H43 är det lag som hittills övertygat mest i kvalserien. 6 matcher återstår och en hel del jobb ska göras, men så här långt ser det riktigt bra ut.

En härlig seger mot Ystad

På förhand får nog just bortamatchen mot Ystads IF ses som kvalseriens absolut svåraste uppgift. Att då leda från start till mål och bärga två blytunga poäng vittnar lite om vilken prestation H43 stod för i Österportshallen tidigare ikväll. Den tappade poängen mot VästeråsIrsta på hemmaplan som sågs som en missräkning vägdes upp med råge. H43 är efter tre omgångar ännu obesegrade i kvalserien och har fått precis en sådan start som man vill ha. Ödmjukheten måste behållas hela vägen, men det ser onekligen bra ut.
 
H43 fick en riktigt bra start på matchen, och om jag förstod det hela rätt ledde man ett tag med hela 8-2. Att på 15 minuter endast släppa in 2 mål berättar en hel del om att H43 fick bra träff i försvaret och att Oscar Jensen för tredje matchen i rad i kvalserien storspelade. Oscar är onekligen en av de spelare som lyckats formtoppa sig precis när det som bäst behövs.
 
Ledning med 14-9 i paus borde kanske vara en betryggande ledning. Men är det något man som H43-supporter har fått vänja sig vid den här säsongen är att ingen ledning är stor nog förrän alla 60 minuter har passerat. Ystad kröp också närmare och var ett tag endast två mål bakom H43. I det läget hade det lätt kunnat gå troll i maskineriet för ett lag som tappat ett ganska stort antal ledningar tidigare under säsongen. Men istället plockade man fram moral och mental styrka när det som bäst behövdes. Tidigare nämnde Oscar Jensen blev lite av en matchhjälte när han bland annat räddade en straff när Ystad så sakteliga kröp närmare.
 
Av utespelarna verkar Sebastian Geissler av allt att döma ha gjort sin bästa match hittills i H43-tröjan. 7 mål blev det vilket också är glädjande på så sätt att H43 lyckats få in bollen på linjen vilket inte alltid är fallet. Och Pavle Karacic verkar vara en annan som lyckats toppa formen när det som bäst behövs. 5 mål från honom i dag, och han följde upp den fina insatsen från premiärmatchen mot OV Helsingborg. Då gör det mindre att hans insats mot VästeråsIrsta senast var lite sämre.
 
Fem poäng så här långt är en mer än vad jag vågat hoppas på. Insatsen mot VästeråsIrsta var ingen höjdare, men annars har laget verkligen hanterat kvalserien riktigt bra. Nu väntar två hemmamatcher mot i tur och ordning Skånela och Önnered. Och även om det inte finns några lätta matcher i kvalserien så är H43 givetvis favorit till att ta ytterliggare två segrar här. Lyckas man med det ser framtiden ljus ut. Men vi tar en sak i taget och ikväll njuter vi av en fin fin insats i Ystad!

En poäng och en väckarklocka

H43 hade ikväll ett lysande läge att följa upp den övertygande insatsen mot OV Helsingborg med ännu en seger i hemmamatchen mot VästeråsIrsta. Just hemmamatcherna i kvalserien brukar vara en nyckel till framgång i kvalserien. Fem segrar på hemmaplan ger 10 poäng, och det brukar krävas 12 för säkrat elitseriespel. Då håller det inte att prestera klart under sin bästa nivå i en match mot ett lag som kommer från allsvenskan!

Ingen skugga ska falla över ett härligt kämpande VästeråsIrsta som faktiskt var bättre än vad jag trodde. Man spelade ett riktigt aggressivt försvarspel som vållade H43 stora problem matchen igenom. Men hur man än vrider och vänder på det så ska H43 vara bättre än så här. Kanske gick det lite väl lätt i första matchen mot OV Helsingborg och så smög sig en känsla in att det här löser sig. Det är totalt livsfarligt i kvalserien där ödmjukheten måste sättas framför allt annat.

Efter en bra start för VästeråsIrsta var det ändå H43 som kopplade greppet om matchen. Men i ärlighetens namn så var det nog främst ett riktigt bra målvaktspel av Oscar Jensen som gjorde att H43 kunde gå till halvtidsledning med 13-11. Framåt hade man det tufft, och det var väl egentligen bara säkert straffskytte av Zoran Roganovic som var riktigt bra så långt.

H43 fick sen en smakstart på den andra halvleken. Man hade såväl 15-11 som 16-12 innan fem raka mål från VästeråsIrsta fullständigt vände på matchbilden. Om H43 haft det tungt innan i offensiven var det inget mot vad man fick nu, och med fem minuter kvar var det nog inte många H43-supportrar som trodde på seger när VI tagit ledningen med 22-24.

Men för första gången i matchen började H43-spelarna visa just sådan karaktär som är nödvändig i kvalserien. Tre raka H43-mål  gav 25-24 ledning med dryga halvminuten kvar. VästeråsIrsta satsade därefter allt på ett kort, tog ut målvakten, satte in en västspelare och fick in en kvittering i slutsekunderna som nog får ses som ganska rättvis.

H43 ska vara mycket nöjda med den poäng man trots allt får. Den kan visa sig vara mycket värdefull om en månad när kvalserien är färdigspelad. Däremot måste det rent spelmässigt se betydligt bättre ut framöver. Jag tror inte att man har råd att tappa så många fler poäng på hemmaplan! 

En smakstart på kvalserien

H43 fick en riktigt bra start på kvalserien när man bortaslog OV Helsingborg tidigare idag med 29-22. Ett skönt kvitto på att det faktiskt är skillnad på elitserielagen och lagen från allsvenskan. Också ett skönt besked att man klarar av att prestera trots den mentala press det innebär att spela kvalserien. Jag har varit orolig för hur väl man skulle klara av att prestera när det verkligen gäller med tanke på hur tveksamt det sett ut under våren i de matcher som inte gällt så mycket. Hatten av för "Knirr" och spelarna som ändå haft koll på läget och förberett sig på bästa sätt.
 
Det var en jämn match idag i nästan 18 minuter. OV ledde faktiskt så långt med 7-6. Men fem raka H43 mål gav bortalaget ett solklart grepp om matchen som man sedan aldrig släppte. 10-15 i paus och sedan kontrollerade man matchen i den andra halvleken. 22-29 till slut är siffror som talar sitt tydliga språk, och H43 har sannerligen fått en start att bygga vidare på.
 
Jag var tyvärr inte på plats i Helsingborg idag. Och då OV Helsingborg tyvärr inte är helt elitseriemässiga sidan om plan heller så fanns det ingen online-rapportering att följa från matchen. Men av vad jag har förstått så har Oscar Jensen stått för en utmärkt insats i målet. Men dessutom ska han ha haft god hjälp av sitt försvar vilket är ett väldigt glädjande besked. Av utespelarna lyckades Pavle Karacic bäst med målskyttet. 8 mål från honom i en match där han äntligen den här säsongen fick ordentlig utdelning. Zoran Roganovic, Fahrudin Zaimovic och Rasmus Joansson var andra som syntes väl i målprotokollet.
 
Joakim Bååk gjorde en glädjande comeback och kommer verkligen att fungera som en joker i kvalserien. Trodde verkligen inte att Bååk skulle vara redo för comeback redan nu, men det är bara att tacka och ta emot. Noterbart annars är att Mikk Pinnonen inte var med på bänken i dagens match. Nu kan han i och för sig vara både sjuk och skadad, men jag har inte hört något. Och även om formen varit i dalande anser jag det något märkligt att vårens succéman hålls utanför laget.
 
Närmast väntar Västerås på hemmaplan på onsdag. En ack så viktig match den också. Mötena med de allsvenska lagen på hemmaplan måste bara innebära seger.

En stark vändning

H43 fick en ganska bra start på kvällens bortamatch mot Rimbo. Man hade initiativet i matchen i 10 minuter om än bara med något enstaka mål. Men sedan la Rimbo in en högre växel och H43 hängde inte alls med under återstoden av den första halvleken. Rimboledning med 20-14 i paus talar sitt tydliga språk, och i det läget tornade mörka tankar upp sig i mitt huvud inför stundande kvalserie.

Men en handbollsmatch varar som bekant i 60 minuter. Något som tidigare under säsongen drabbat oss H43:are negativt vid flera tillfällen. Idag var det istället våran tur att uppleva en positiv vändning och till slut stå där som segrare. Segersiffrorna skrevs till slut till klara 39-32 efter en stark andra halvlek där flera spelare klev fram.

Fahrudin Zaimovic fick god fart på målskyttet i slutet på matchen. Såväl Christoffer som Sebastian Geissler var nyttiga i offensiven, och även Rasmus Johansson förtjänar att omnämnas ikväll. Men alla nämnda spelares insatser bleknar ändå fullständigt i jämförelse med den uppvisning Zoran Roganovic stod för ikväll. 19 mål blev det till slut från Zorans vänsterhand och det är bara att lyfta på hatten för sådan där makalös insats som Zoran bjuder oss på ibland. 

På lördag börjar kvalserien med bortamatch mot OV Helsingborg. Nu är det allvar och det gäller att vara med från början. Vad som har hänt tidigare spelar egentligen mindre roll nu. Men det känns skönt att H43 tar med sig en sista seger in i kvalseriespelet. Och det känns ännu bättre att man gör det med en moralstärkande vändning. 

Utöver OV Helsingborg väntar möten mec Skånela och Västerås från allsvenskan. Och från elitserien följer Önnered och Ystad med. Ett Ystad som stod för en mycket blek insats ikväll borta mot Alingsås samtidigt som Skövde vann sin bortamatch mot Lugi. Ett Lugi som vilade tre av sina "stjärnor" i Espen Christensen, Johannes Hippe och Albin Tingsvall. Ett drag som känns mindre snyggt, med snudd på osportsligt i en match med stor betydelse för andra lag. Nu är det förvisso knappast Lugis fel att Ystad förlorat 18 matcher i år, men i alla fall.

För H43:s del är det knappast en särskilt positiv känsla att Ystad blir det sista laget från elitserien som tar plats i kvalserien. Ystad har den här säsongen utvecklats till ett riktigt spöke för H43, och Ystad har tagit samtliga sex poäng som lagen spelat om. Men å andra sidan är trender till för att brytas, och när är det lämpligare att tänkas göra det än i ett viktigt kval.

Men först för vi hoppas på en bra start på lördag. 

Lite tankar om framtiden

Ett snart tre veckor långt speluppehåll närmar sig sitt slut för H43. På tisdag är det dags för elitseriens sista omgång när laget ska möta Rimbo på bortaplan. En betydelselös match när det gäller tabellplaceringar, men en match som kan vara nog så viktig för vilken känsla H43 tar med sig in i kvalserien.

Det är som alltid en oviss kvalserie som väntar. H43 kommer med all säkerhet att få bära visst favoritskap när serien börjat. Lagen från elitserien ska så klart vara bättre. Dels har de på pappret starkare trupper, men de ska också ha ett annat tempo och en annan tuffhet med sig efter 32 matcher mot tuffare motstånd.

Men i en kvalserie handlar det inte bara om ren spelkvalitè. Det är framförallt ett hårt mentalt spel som man måste hantera. H43 har tillsammans med Önnered och antingen Skövde eller Ystad egentligen allt att förlora. Och även om elitserielagen är bättre, så är det på intet sätt några dåliga lag som kommer från allsvenskan. Minns tillexempel hur H43 mötte OV Helsingborg på försäsongen i somras och förlorade. Samma lag väntar nu H43 i kvalseriepremiären nästa lördag.

Parallellt med en oviss kvalserie måste även jobbet med att förstärka laget inför framtiden pågå. Ett inte helt lätt jobb att göra när man inte med säkerhet vet vilken serie man kommer att spela i den kommande säsongen. Just den problematiken har H43 ställts inför alltför ofta de senaste åren. Det är inte många spelare av hög klass som är villiga att skriva på ett kontrakt innan man vet att det blir elitseriespel. Och ju längre tiden går, desto färre tillgängliga spelare kommer det att finnas på marknaden.

För egen del så kan jag dock spekulera fritt om var H43 behöver förstärka, vilka spelare jag tycker ska vara kvar och vilka som bör lämna. Tyvärr har jag inte helt bra koll på kontraktsläget, men spekulera kan jag göra ändå. 

Det är helt klart att Christoffer Geissler lägger skorna på hyllan och istället tar klivet in på bänken som assisterande tränare. Något jag tror är ett lyft för laget. Stoffens knän har med tiden blivit allt mer slitna, och på slutet har det nästa uteslutande handlat om försvarspel för honom. Som assisterande tränare kommer hans utmärkta ledaregenskaper ännu bättre till pass.

Vi vet också nu att Kristian Olesen redan lämnat laget. Ett uppbrott som skett i samförstånd och som ska ha att göra med Kristians familjesituation. Detta gör kortsiktigt en tunn trupp ännu tunnare, men är annars inget jag direkt gråter över. Sebastian Geissler har kommit in i laget, Elias Holmström finns som ett utmärkt offensivt alternativ, och dessutom ska Jacob Anderberg ha börjat träna igen efter sin skada. Dessa tre borde kunna komplettera varandra mycket väl även nästa säsong på en position jag annars ansett vara en av H43:s svagaste den gångna säsongen. Får alla tre vara hela och friska och med en ordentlig försäsongsträning i kroppen så tror jag att man står ganska väl utrustade när det gäller mittsexpositionen.

På vänsterkanten får gärna Simon Nyberg och Rasmus Johansson få nytt förtroende för min del. Rasmus utveckling har verkligen varit fin, och med en elitseriesäsong i kroppen finns goda förutsättningar för en ännu bättre säsong 2014/2015.

Mikk Pinnonen har under våren visat att vänsternio är hans position. Där har han kommit mycket bättre till pass än i mitten som det var tänkt från början. Här finns ju också Fahrudin Zaimovic som jag tror har kontrakt för nästa säsong också. Men när det gäller Fahrudin måste jag medge att jag varit lite besviken. Efter en fin säsongstart har formen dalat rejält, och framförallt har han darrat i slutskedet av många jämna matcher. Fahrudin är en duktig handbollspelare, men kanske borde han till nästa säsong få en något mer tillbakadragen roll, givetvis lite beroende på vilka spelare H43 kan förstärka med.

På mittnio har vi Joakim Bååk som givetvis också kan spela vänsternia. Men det finns en viss osäkerhet kring hur han kan komma tillbaka efter två nyckelbensbrott. Sasa Todosijevic har blandat och gett under säsongen, men knappast varit så bra att det lär bli tal om förlängt kontrakt. Just på denna position ser jag nog det största behovet av förstärkning. En riktig playmaker behöver komma in i laget.

Högernio har under många år nu varit H43:s starkaste lagdel. Likadant denna säsongen där Zoran Roganovic fortfarande är en av elitseriens bästa spelare, i alla fall offensivt. För defensivt har det sett betydligt sämre ut. Ystads IF har i två matcher bombat in 12 mål från vänsternio mot ju H43:s högertvå där Zoran spelar i försvaret, och detta är knappast en slump. Dessutom verkar en allt äldre Zoran få svårare att hålla kvalitè över 60 minuter. Frågan är då om Måns Gerdtsson är en tillräckligt stabil och jämn spelare att ha som ett komplement, eller om ska se sig om efter någon förstärkning. En inte helt lätt fråga att avgöra. 

Ute på högerkanten har såväl Pavle Karacic som Hampus Olsson blandat rätt friskt. Fina insatser i den ena matchen har vänt till direkt dåliga i nästa. Knirr verkar också ha haft svårt att bestämma sig för vem av de båda han ska satsa på. De är båda unga spelare med goda förutsättningar att ta ett par kliv till i utvecklingen. Men om vi pratar om här och nu så kanske detta är en lagdel som är i behov av förstärkning.

Målvakterna ska vi inte glömma. Varken Oscar Jensen eller Torbjörn Jacobsson har väl kommit upp i någon särskilt bra räddningsprocent. Men sen har de inte heller haft särskilt god hjälp av sitt försvar. Även om dem kanske inte tillhör elitseriens tre bästa målvakter direkt ser jag inget direkt behov av någon förändring på målvaktssidan!


RSS 2.0