Förlust mot Skövde

H43 gav länge Skövde en riktig match om segern i kvällens match. Men precis som i så många andra matcher efter EM-uppehållet så är man oerhört trubbiga den sista kvarten när matchen ska avgöras. I det här fallet gav Mikk Pinnonen H43 ledningen med 19-18 med ganska precis en kvart kvar att spela. Därefter gör alltså H43 inte mer än två mål till på hela matchen och Skövde kan i slutändan vinna ganska komfortabelt med 25-21.

Det som ändå är bra är att H43 visar att man har kvalitéer att spela jämnt med i princip alla elitserielag. Man visar att man hör hemma på den här nivån och man får verkligen känna på hetluften i match efter match vilket är nog så viktigt inför stundande kvalserie. Varför man sen tappar i slutskedet av så många matcher måste man givetvis fråga sig. Kanske brister det något i grundträningen och konditionen. Men personligen tror jag mest att det är mentala spöken som härjar. Man är helt enkelt för rädda för att förlora när det drar ihop sig.

Zoran Roganovic blev som vanligt målbäst för H43. Sex mål blev det från Zorans vänsterhand ikväll, men som vanligt är han lite för ensam. Mikk Pinnonen verkar för första gången på ett bra tag ha haft en ganska jobbig kväll. Men Sasa Todosijevic sticker däremot ut något med fyra mål.

Av rapporterna att döma lär ändå Oscar Jensen med råge ha varit bortalagets bästa spelare, vilket lite grann syns på slutresultatet. 25 insläppta mål är alltid helt okej. Tyvärr med H43-ögon sett har nog Joacim Svensson i Skövdes mål varit ännu värre.

Även om någon nu skulle ha hoppats på något annat så är det nu bara att ställa sig in på kvalseriespel. En uppgift som alltid är tuff och där elitserielagen alltid är de som har allt att förlora. Men jag anser att H43 under våren har visat att man har spelet för att räcka till på högsta nivå. Om man klarar av att gå in i kvalserien med rätt inställningen ska man helt enkelt vara så mycket bättre än lagen från allsvenskan att man bara ska ordna ett elitseriekontrakt för nästa säsong. Det som oroar är oförmågan att stänga matcher, och tendenser i att man i vissa situationer är svaga mentalt. Det måste man kommer till rätta med tills dess att kvalserien sätter igång!

Elände

Emil Blanck och Andreas Isén dömde kvällens match mellan H43 och Ystad. De kom att spela en betydande roll under matchens slutskede och är verkligen inte mina favoritdomare just nu, men jag återkommer till det längre fram i det här inlägget.

För någonstans borde H43 ha avgjort den här matchen i ett så tidigt skede att domarna aldrig borde ha fått möjligheten att påverka utgången av dem. Man gör en alldeles utmärkt första halvlek där man skaffar sig ett klart grepp om matchen. Halvtidssiffrorna 17-13 kändes i underkant med H43-ögon sett!

Man inleder även den andra halvleken på ett bra sätt, och när Rasmus Johansson gör 22-16 knappa 8 minuter in på halvleken känns det på något sätt som om detta är H43:s match.

Zoran Roganovic, Mikk Pinnonen och Rasmus Johansson var även idag bästa H43:are. I ca. 35 minuter gör även Fahrudin Zaimovic och Christoffer Geissler riktigt bra insatser. Vad som sen händer är något oklart. H43 börjar slarva något i anfallsspelet och väljer dåliga lägen att avsluta i. Samtidigt som Ystad får allt större utdelning framåt. Torbjörn Jacobsson stod hela matchen vilket i mina ögon är lite märkligt. Torbjörn var förvisso lysande under en period i mitten på den andra halvleken, men för övrigt gick lite väl mycket in. Om Oscar Jensen var frisk och hel så tycker jag nog att han borde fått chansen vid något tillfälle.

Ystad kvitterade med ungefär 8 minuter kvar att spela. Då var vi nog många H43-supportrar som trodde det var kört redan då. Men en härlig moral och kämpaglöd gjorde att H43 åter kopplade greppet. När Zoran gjorde 28-25 med 3,40 kvar av matchen så borde det nog också ha varit målet som mer eller mindre punkterade matchen. Men Ystad ville annat och störde H43 med en dubbelpunkt i slutet. H43 gjorde inte fler mål och Ystad kunde vinna matchen med 29-28.

För att återkomma till kvällens domarpar så vågar man framförallt inte blåsa en i mina ögon solklar straff till H43 i matchens slutskede. Debuterande Sebastian Geissler blir rejält störd och har ingen chans att få iväg ett bra avslut, och jag tror nog att även de flesta Ystadanhängarna bara satt och väntade på att domarna skulle blåsa straff. Men istället friar man helt och berövar H43 en möjlighet att avgöra matchen i det läget.

Att inte våga blåsa en straff i det läget är enligt mig ett klart tecken på att man inte har att göra på den här nivån. Man är helt enkelt inte redo för att döma elitseriehandboll. Men även flertalet andra händelser under matchen underströk att Emil Blanck och Andreas Isén inte är ett bra domarpar. Man blåste för saker man borde släppa och släppte saker man borde blåst för. För spelarna blir det omöjligt att anpassa sig till en så varierande nivå. Jag påstår inte att bara H43 drabbades, även Ystad fick märkliga bedömningar emot sig. Men att H43 åker på fyra utvisningar och Ystad noll speglar i alla fall inte riktigt den matchbilden jag kommer ihåg.

Till sist får vi nog vara realister och inse att kvällens förlust innebär att H43 får inrikta sig på kvalseriespel senare i vår. Jag vet att det ska spelas om det först, men avståndet börjar nog bli för stort med så pass få matcher kvar att spela. Ljuset i mörkret ikväll är att H43 på senare tid visat upp ett spel som högst troligt räcker väldigt långt i en eventuell kvalserie!

Andra raka mot Ystad?

Om det var en livsviktig seger mot Drott, så är matchen mot Ystad nu på torsdag knappast mindre viktig. i skrivande stund har H43 tre poäng upp till Ystad som i nuläget huserar på rätt sida om kvalseriestrecket. En eventuell seger på torsdag ger alltså H43 riktig kontakt med lagen på rätt sida om kvalseriestrecket och då kommer avslutningen av serien att bli riktigt intressant och spännande med blå ögon.

Chansen till seger ser jag som relativt god. H43 har som jag tidigare varit inne på gjort ganska många bra saker i matcherna efter EM-uppehållet. Inte bara i segermatchen mot Drott, utan även i tidigare kamper. Skillnaden nu senast var att man höll ihop spelet i 60 minuter utan att drabbas av några alltför stora svackor.

Jag gillade Knirrs matchning senast. Heta spelare fick spela, och dessutom vågade Knirr låta Zoran Roganovic vila under stora delar av den andra halvleken för att hålla honom fräsch till matchens slutskede. Ett vinnande drag skulle det visa sig. Men framförallt var det roligt att se hur spelare som Rasmus Johansson och Elias Holmström tog chansen när de fick den. Jag hoppas att Knirr även på torsdag vågar ge dessa spelare förtroende.

H43 har även fått ett intressant nyförvärv så här mot säsongen slutskede. Det handlar om mittsexan och den duktige försvarspelaren Sebastian Geissler, bror till nuvarande lagkapten Christoffer Geissler. Sebastian har varit borta från handbollen i ca. 2 år med en trasig hälsena men har tränat på ett tag och ska vara i matchdugligt skick. Jag är övertygad om att Sebastian har ganska mycket att tillföra i H43:s spel. Men likt sin bror tillför han minst lika mycket utanför planen. Det är dock inte rimligt att förvänta sig några stordåd i Sebastians första matcher eftersom han varit borta så länge, men med tiden känns detta som ett riktigt starkt nyförvärv.

Om H43:s form får ses som ganska god, så är det precis raka motsatsen när det gäller Ystad. Laget som säkerligen hade slutspelsambitioner är nu på allvar inblandat i kvalseriediskussionen, och efter EM-uppehållet har förlusterna radat upp sig. Blott en seger har det blivit och den kom mot Önnered som är ett av två riktiga bottenlag. Exakt vad det är som är problemet i Ystads spel vet jag inte, men klart är att man inte riktigt kommit upp i den nivå man på pappret borde kunna hålla.

Problemet med H43-ögon sett är att Ystad under säsongen vuxit fram till något av en mardrömsmotståndare. Klara förluster i de två tidigare matcherna den här säsongen, och lite av två bottennapp för H43. Man har släppt in 37 respektive 41 mål mot ett lag som inte har imponerat i sitt offensiva spel. Och i båda mötena har Ystad vräkt in mål från vänsternio. Jag utgår från att man i H43 har tagit lärdom av tidigare möten och tydligare sätter stopp för Ystads skytte.

Ytterliggare en oerhört viktig match väntar nu alltså. Seger och man är på allvar med i diskussionen om att undvika kvalserien. Förlust gör däremot att man mer eller mindre kan börja planera och träna för kvalserien. Men jag hoppas verkligen att man håller hoppet vid liv. Det bästa sättet att komma väl förberedd till en eventuell kvalserie måste vara att spela många betydelsefulla matcher där man verkligen går all in för att vinna. Det är nämligen det som kommer att krävas hela vägen för ett fortsatt elitseriespel!

Chansen finns fortfarande

H43 tog tidigare ikväll en riktigt skön uddamålsseger mot Drott. Det satt hårt åt, och spelet övertygade kanske inte. Vill man vara brutalt ärlig så var det knappast någon särskilt bra handboll som de 785 åskådarna bjöds på. Men lik förbaskat var det en seger, och två nya poäng. Två poäng som gör att hoppet lever om att slippa spela kvalserien.

Det var en jämn tillställning hela vägen. Ett eller två måls ledning åt ena eller andra hållet i en match som verkligen hade kunnat sluta precis hur som helst. Just därför känns det kanske lite extra skönt att H43 visade moral och höll huvudet kallt i matchens slutskede. Vi har ju annars fått vänja oss vid att raset förr eller senare kommer.

Jag efterlyste inför matchen att fler skulle kliva fram och ta ansvar. Därför var det extra roligt att se spelare som Rasmus Johansson och Elias Holmström lyckas väl i kvällens match. Rasmus fick välförtjänt pris som bäste H43:are i matchen. Säkert straffskytte och flera fina prestationer i ett läge där matchen stod och vägde är precis sådant som H43 behöver.

Dessutom såg vi lite av "den gamle" Fahrudin Zaimovic idag. 4 mål blev det, och det såg inte alls så dumt ut med Fahrudin som mittnia när Mikk Pinnonen spelar vänsternia. Mikk var för övrigt återigen mycket bra, och det är riktigt roligt att se Mikk spela handboll med det självförtroendet han har nu.

Ska man vara kritisk till något så är det väl att man inte heller ikväll lyckas vara framgångsrika över hela banan. Medan anfallsspelet förtjänar ett stort plus, inte minst för att man äntligen lyckades minimera antalet tekniska fel, så var inte försvars och målvaktsspel särskilt lysande. Torbjörn Jacobsson hade förvisso ett par fina perioder av matchen, och blev lite matchvinnare när han gjorde en klassräddning på Magnus Perssons skott som seglade mot det ena krysset. Men sett över hela matchen hade varken Oscar Jensen eller Torbjörn Jacobsson någon av sina bästa dagar på jobbet!

Förhoppningsvis kan kvällens seger lösa upp lite nervknutar inför kommande matcher. Man lär inte ha råd att förlora mot vare sig Ystad eller Skövde i de kommande två matcherna om man på allvar ska ge sig en chans att undvika kvalserien.

Ta chansen nu

Hemmamatchen mot Drott ikväll är den första av tre matcher dör H43 högst troligt måste vinna för att drömmen om att undvika kvalserien ska leva även i fortsättningen. Därefter väntar matcher mot Ystad och Skövde, lag som liksom Drott innehar tabellplaceringarna just framför H43.

Om vi först fokuserar på kvällens match så är det faktiskt lätt att glömma att det är de regerande svenska mästarna som kommer på besök till Lund. Drott hade en bedrövlig höst där de tuffa matchandet i Champions League tog ut sin rätt, och man ganska tidigt fastnade i botten av elitserien.

Det känns emellertid som om laget är något bättre nu, och även om man föga överraskande var chanslösa när Champions League startade om med bortamatch mot Flensburg, så gjorde man inte bort sig på något vis, och mot elitseriemotstånd räcker dylika insatser högst troligt ganska långt.

H43 har själva visat ganska hygglig form efter em-uppehållet. Problemet är bara att man hittills inte lyckats spela bra över 60 minuter. Flera gånger har man spelat jämnt eller till och med varit bättre än på pappret bättre motstånd, men haft en 10-15 minuters period när man varit bedrövliga och då tappat matchen.

Med start ikväll måste flera spelare börja kliva fram. Jag tänker främst på spelare som Fahrudin Zaimovic och Måns Gerdtsson som visat tveksam form på slutet. Men även kantspelsrna måste börja leverera igen och sätta sina lägen. Pavle Karacic stod för en minst sagt blek insats senast mot Redbergslid.

Nu är det dags att ta chansen medan den fortfarande finns. Vinner man inte ikväll förtjänar man inte heller att undvika kvalserien. Det vet nog spelarna om. Och jag hoppas att även alla H43-supportrar förstår matchens betydelse och sluter upp för att stötta sitt lag.

Ett formstarkt RIK blev för svårt

H43 gjorde på inget sätt en dålig match mot Redbergslid tidigare ikväll. Tvärtom anser jag faktiskt att man gör en hel del bra saker. Framförallt i den första halvleken. Problemet är att man har svårt att få ihop helheten. En match varar som bekant i 60 minuter och då håller det inte att få en svacka här och en svacka där.

Att H43 har en tunn trupp blir stundtals brutalt tydligt. Laget är oerhört beroende av enstaka spelare. Idag gör Zoran Roganovic, Mikk Pinnoen och Kristian Olesen 18 mål tillsammans. Övriga spelare gör 4. Detta är givetvis ohållbart i längden och förmodligen också en av förklaringarna till att H43 ligger där dem ligger i tabellen.

Zoran Roganovic gjorde 10 mål idag och var som vanligt lagets främste målskytt. Men även Zoran hade sina svackor idag och gjorde ingen sån där insats som det sprakar om. Däremot tycker jag att Mikk Pinnonen på nytt gjorde en mycket bra insats. Det är mycket tydligt vad ett bra självförtroende kan göra. Jämför Mikks uppträdande på planen nu med i höstas och man kan knappt tro att det är samma spelare.

Bakom Zoran och Mikk känns det däremot mycket tunt för tillfället. Fahrudin Zaimovic har tappat precis allt vad form heter. Från att ha varit lagets främste spelare under säsongens inledningen är han i mina ögon just nu knappt elitseriemässig. Fahrudin måste hitta tillbaka till den formen han hade i höstas inför en eventuell kvalserie.

Och lite samma sak är det med Måns Gerdtsson. Det märks oerhört tydligt när Zoran vilar i matcherna just nu. Så var inte fallet i höstas när Måns till och med ibland överglänste Zoran på högernio.

Kvalserien rycker allt närmare. Det måste man vara ärlig och säga oavsett hur blå man är, eller hur positiv man försöker vara. Men en liten chans finns fortfarande. Närmast väntar två hemmamatcher mot i tur och ordning Drott och Ystad. Allt annat än två segrar och fyra poäng i dessa och kvalserien är ett faktum i mina ögon.

Dags att ta chansen

Jag har sannerligen inte varit bra på att blogga på sistone. Jag är medveten om det och främst beror det på bristande tid och ork.

H43 har sedan senast förlorat en hemmamatch mot Hammarby. En match man egentligen hade goda förutsättningar att vinna. Med god egen form och ett Hammarby med lite sämre form och utan avstängde Josef Pujol borde H43 nog ha vunnit en sådan match om man på allvar velat visa att man är bra nog för att kunna undvika kvalserien.

Vill man vara rå kan man kanske till och med tycka att H43 inte förtjänar att undvika ett kval om man inte kan vinna matcher som den mot Hammarby.

Ett par chanser att bevisa motsatsen finns dock kvar. Och varför inte börja redan ikväll i Lisebergshallen mot Redbergslid. Knappast en enkel uppgift då RIK visat riktigt fin form på slutet men någon gång är det ju dags för H43 att överraska.

För er som har spelkort kan ni ikväll titta på matchen via Svenska Spels hemsida. Det tänker jag själv göra. Om mina barn tillåter det vill säga!

En oerhört viktig seger

Betydelsen av H43:s seger ikväll mot Önnered kan inte nog poängteras. Det var sannerligen en riktig fyrapoängsmatch, och vid en eventuell förlust hade man definitivt känt ett besvärande flås i nacken från just Önnered. Nu är avståndet istället 8 poäng, ett avstånd som känns ganska betryggande och även om 11 matcher återstår i årets elitserie så kan H43 troligtvis känna sig säkra på minst en kvalserieplats vid det här laget. Och blickar vi istället uppåt så är avståndet upp till Ystad ovanför kvalseriestrecket inte större än 3 poäng.

Önnered är ett av två riktiga bottenlag och på pappret ska H43 vara ett bättre lag. Men det är knappast lätt att prestera i en match som betyder så oerhört mycket, på bortaplan dessutom. Lägg därtill att den katasrofala avslutningen mot Kristianstad i onsdags knappast stärkt självförtroendet hos spelarna.

H43 fick en bra start på matchen, och inte minst Mikk Pinnonen visade att den fina insatsen i första halvlek mot Kristianstad inte var någon tillfällighet. Ikväll blev han lagets näst bäste målskytt med 7 mål. Och dessutom med flera assists och ordnade straffar. Jag hoppas verkligen att "Knirrs" förtroende för Mikk växer ordentligt nu då jag tycker att Knirr till och från varit onödigt hård mot Mikk. Det såg vi inte minst när han bänkades i princip hela andra halvleken mot Kristianstad efter den fina insatsen i första halvlek.

Zoran var vad jag har förstått punktad stora delar av matchen. Att ändå göra 10 mål är snudd på bisarrt bra, låt vara att 3 av dem kom på straff. I sammanhanget känns det också bra att laget klarade av att hantera en punktmarkering på Zoran betydligt bättre än vad var fallet under de sista 15 minuterna mot Kristianstad. Det kan knappast komma som någon överraskning att Zoran blir punktad då och då. Då måste man ha ordentliga motdrag mot detta.

Om vi bortser från de sista 20 minuterna mot Kristianstad så tycker jag att laget har inlett återstarten efter em på ett ganska förtroendeingivande sätt. Formen verkar vara ganska god och man har tränat på bra under januari och kommit till rätta med ett par svagheter från tidigare, inte minst försvarspelet. Nu väntar ett antal viktiga matcher framöver och någonstans känner jag att det naturliga målet just nu måste vara att undvika kvalserien. Om man bara slipper fler skador nu så håller jag det inte alls osannolikt att H43 kommer att ge Drott, Ystad och Skövde en rejäl utmaning i att slippa kvalserien!