Förlust mot Aranäs

Dessvärre förlorade H43 kvällens bortamatch mot Aranäs med 33-30. Och i och med att Redbergslid samtidigt vann sin match mot Skövde är nu chanserna att undvika kvalspel minimala. För hur blått hjärta man än har, hur positivt man än försöker se på det så går det inte riktigt att tro att H43 ska ta in mer än en poäng per omgång på Redbergslid.

Som vanligt bygger mina intryck på heh:s onlinrapportering, men vad det verkar så gör H43 en ganska bedrvöligt dålig första halvlek. Man hamnar tidigt i underläge och får kämpa hela halvleken. Mot slutet springer det iväg och halvtidsresultatet skrivs till 21-14. 21 insläppta mål på en halvlek är för att uttrycka sig milt åt helvete för många!

Med ett halvtidsunderläge på sju mål är det givetvis svårt att känna sig positiv inför andra halvlek. Men H43-spelarna svarar för en smått heroisk insats och har redan halvvägs in i halvleken kämpat sig till ett likaläge, 25-25. Men bättre än så blir det inte. När man har chansen på slutet så hindrar ett antal tekniska fel med mera chansen att vinna. Kanske blir det en tunn och tröttkörd trupp som fäller avgörandet på slutet.

H43 saknar säkert Fahrudin Zaimovic. Man får ett alternativ mindre och är oerhört tunna på nio meter utan honom. Men H43 gör ändå 30 mål framåt vilket får betecknas som klart godkänt och att man släpper in 33, och framförallt 21 i första halvleken har extremt lite att göra med att Fahrudin Zaimovic är avstängd. Fahrudin har sina bästa kvalitéer framåt och inte bakåt.

Det oroar mig mycket inför en stundande kvalserie att H43 har så förtvivlat svårt att få defensiven att stämma. Man sätter en oerhörd press på sig själv att göra uppåt 35 mål i matcherna för att ge sig själv chansen att vinna. Något man kanske mäktar i någon enstaka match, men knappast över 10 omgångar.

Hur som helst tycker jag att H43 förtjänar en eloge för hur man kämpar sig tillbaka in i en match där man tidigt hamnat i underläge. Efter em-uppehållet med kraftsamling och allt som varit känns det som supporter väldigt härligt att veta att man håller på ett lag som ALDRIG viker ner sig!

Dags för Aranäs

Imorgon åker H43 upp till Kungsbacka för att möta Aranäs. En oerhört viktigt match väntar på fler än ett sätt. För varje match som går nu så minskar chansen att ta sig förbi Redbergslid ovanför kvalstrecket. Tre poäng skiljer upp dit, och morgondagens motståndare skulle dessutom kunna sig blanda i den streckstriden då man i skrivande stund ligger på samma poäng som H43, men med något sämre målskillnad.

Aranäs är ett lurigt lag. Man har under året skakat flera bra lag. Men man har också vid ett flertal tillfällen rasat ihop som ett korthus och förlorat med i runda slängar 20 bollar. Efter em-uppehållet har man ny tränare i Jerry Hallbäck och senast tog man en rejält meriterande seger när man besegrade IFK Kristianstad på bortaplan.

H43 kommer till spel utan Fahrudin Zaimovic som fått två matchers avstängning för det röda kort han ådrog sig i matchen mot Redbergslid. Tydligen är regelboken skriven så att ett hårdare straff ska utdömas om spelaren som drabbas av förseelsen skadar sig, vilket ju var det olyckliga fallet med Rickard Hanisch. Det kan man verkligen tycka vad man vill om, men oavsett så är det en rejäl underdrift att säga att H43 i och med detta är tunna på nio meter.

H43 måste få ihop det som är bra. Försvarsmässigt har man ofta svårt att övertyga i 60 minuter och många gånger är man oerhört beroende av att Espen Christensen vinner målvaktsmatchen.
Framåt ser det till och från bra ut, men perioder av sämre spel med mängder av tekniska fel dyker tyvärr upp i varje match. Fokus på rätt grejor gäller, och man får inte som senast mot Ystad gör motståndarmålvakten till en världsmålvakt med alltför ärliga naiva avslut.

Jag vågar nästan påstå att tåget kan gå imorgon. Om H43 förlora mot Aranäs ger jag laget mycket små chanser att ta sig förbi Redbergslid för att undvika kval. Vid vinst däremot kan vägen upp öppnas upp rejält. Kom igen nu H43, ända in i kaklet.

Kortsiktighet - ett farligt spel

Till slut fick Kenneth Andersson sparken av IFK Kristianstad och därmed tar Ola Lindgren över redan nu och inte den 1:e maj som först var avtalat. Kristianstads styrelse och sportteam gör rockaden nu för att säkra slutspelsplatsen som är i fara efter tre raka förluster. Men man gör det när IFK Kristianstad ändå ligger på sjunde plats i tabellen. Man gör det när Kristianstad upplever sin sportsligt bästa säsong på mycket länge. Och man gör det med endast sex matcher kvar av grundserien vilket ger Ola Lindgren mycket små möjligheter att få till stånd någon förändring på så kort tid.

Känslan är att Kristianstads ledning ska akta sig så att man inte blir fartblinda av den succé som råder kring Kristianstad, såväl ekonomiskt som intressemässigt. En övertro på att kortsiktiga beslut, och kostsamma sådana, ska ge sportslig framgång kan på sikt gräva en grop som man själv i framtiden riskerar att ramla ner i.

Så länge de sportsliga framgångarna ständigt ökar. Så länge näringsliv och publik finns med så är det ganska riskfritt med kortsiktiga lösningar. Men om framgångarna uteblir och man istället hamnar i en negativ spiral med många tränarbyten kortsiktiga dyra spelarkontrakt med mera så kan man på sikt få svårt att gå med i den löneutveckling som man själv nu leder.

Detta finns det flera tydliga exempel på sedan tidigare. Utan att ha den insyn som krävs så hävdar jag fortfarande att H43 lider lite av detta fortfarande. H43 nådde säsongen 07-08 sin hittils största framgång du laget tog sig till semifinal. I det läget knöt man dessutom till sig spelare som Daniel Lindqvist, Joakim Bäckström och Mattias Söder. Spelare som i det läget var etablerade elitseriespelare och knappast lär ha spelat gratis. När följande säsong blev en sportslig missräkning svek publiken och ett missat slutspel ledde till bortfallna intäkter i miljonklassen. Och vi vet alla hur H43:s ekonomi har sett ut sen dess.

Om vi går utanför handbollen och tittar på ishockeyn så tror jag alla i skåne som är någonstans 25-30 år och uppåt kommer ihåg Malmö IF:s satsning i slutet på 80-talet och början på 90-talet som ledde till sm-guld 92 och 94. Malmö ledde i det läget en utveckling med allt högre spelarlöner och Malmö fick mer eller mindre de spelare man pekade på. Malmö Isstadion var fullsatt varje match, och tillsammans med Percy Nilssons pengar så hade man en aldrig sinande kassakista.

Men någonstans efter det andra sm-guldet 1994 hände något. Ödjmukheten försvann och övertron på att pengar skulle ge snabba resultat blev allt tydligare. Tränarbyten blev vardagsmat och dyra spelarkontrakt som inte sportsligt mostsvarade kostnaderna ledde till att de sportsliga framgångarna uteblev. Sakta men säkert försämrades såväl ekonomi som de sportsliga resultaten och en bit in på 2000-talet försvann så Malmö från hockeyns finrum och har inte kunnat återetablera sig sedan dess. Med ett annat och mer ödmjukt agerande under klubbens storhetstid är jag tämligen säker på att Malmö än idag kunnat vara en av svensk hockeys stormakter.

IFK Kristianstad får akta sig så att man inte går samma öde till mötes. Trots att man för tillfället upplever framgång främst utanför planen så måste man fortsätta att vara ödmjuka och fatta långsiktigt hållbara beslut.


En liten blick framåt

Så har äntligen influensan eller vad det nu var börjat ge med sig. Tack förresten för de krya på dig kommentarer jag fick. Och trots rubriken på mitt inlägg så tänker jag börja med att blicka tillbaka lite till matchen mot Ystad i onsdags.

Att ett sjukdomsdrabbat H43 inte kunde rubba serietvåan Ystads IF är väl egentligen fullt naturligt. Att H43 ändå hängde med bra i första halvleken och till och med hade ledningen vid något tillfälle förtjänar kanske till och med ett plus till H43. En annan glädjande sak är att Pontus Ingesson fick speltid och även fick göra ett mål. Jag kanske är en obotlig romantiker, men visst är det roligt när egna produkter lyckas i a-laget.

Vad som är oroväckande är att man inte gör mer än 21 mål. Leo Larsson må ha gjort sitt livs match i ystadmålet, men fler än 21 mål ska man göra. I synnerhet med tanke på att det är just H43:s offensiv som varit lyckosam på slutet. Oroväckande är det också att H43 verkar vara så oerhört beroende av att Espen Christensen är bra i målet för att vinna. Espen kan inte vara bra i varje match, och dessvärre har Philip Ståhl svårt att övertyga när han väl får chansen.

Om vi så tittar framåt lite så har H43 nu 6 matcher kvar att spela av årets elitserie. Man ligger för nuvarande på en 11:e plats med 19 inspelade poäng. Avståndet upp till Redbergslid ovanför kvalstrecket är fortfarande 3 poäng. Och redan på onsdag bränner det till ordentligt när H43 åker till Kungsbacka för att möta Aranäs. Aranäs ligger i skrivande stund på platsen bakom H43 med samma poäng men med något sämre målskillnad. Så för att inte behöva ta sig förbi ytterliggare ett lag för att undvika kval så är alltså seger mot Aranäs ett absolut måste. Dessutom anser jag att det är viktigt att skaffa sig ett psykologist övertag över Aranäs då det troligen blir ett av lagen H43 får möta i en eventuell kvalserie.

H43 har därefter i tur och ordning kvar att möta Drott, Hk Malmö, Ifk Kristianstad, Hammarby och Sävehof. Matchen mot Hammarby är givetvis även den en match man bör vinna, i synnerhet på hemmaplan. Och kanske finns det en god segerchans även i matcherna mot Drott och Kristianstad. Då även dessa är på hemmaplan och då dessa lag för tillfället visar upp allt annat än god form. Däremot tror jag att ett formstarkt Hk Malmö i Baltiska hallen blir alltför tufft, och om Sävehof bara har något och spela för och inte tankarna alltför mycket på champions league i sista omgången ska väl inte H43 kunna vinna där.

Om jag får rätt enligt mina ovanstånende funderingar/förhoppningar så kan H43 i bästa fall skrapa ihop ytterliggare 8 poäng innan elitserien säsongen 2011/2012 summeras. I så fall landar man på 27 poäng. Frågan är om det räcker för att undvika kval.

Däckad

Uppdateringen av den här bloggen har den senaste tiden varit direkt bedrövlig. Anledningen är att jag och hela min familj ligger däckad av ett elakt virus. Det har därför inte funnits vare sig tid eller energi att blogga.

Kan konstatera att H43 ikväll förlorade hemmamatchen mot Ystads IF. Att förlora mot tabelltvåan är absolut inget att skämmas för. Men kanske rann siffrorna iväg lite väl mycket till de 21-31 som slutresultatet blev. Av det lilla jag känner till om matchen verkar det som om H43-spelarna gjort Leo Larsson i ystadmålet till en världsmålvakt vilket i sin tur gav Ystad utmärkta kontringstillfällen.

Återkommer med mera om någon eller några dagar när hälsoläget tillåter det.

Laget eller jaget

Efter allt som hände i H43 under em-uppehållet har det på många sätt varit imponerande att se hur de spelare som stannat kvar verkligen slutits samman och verkligen gett järnet för att klubben ska vara kvar i elitserien. Spelarna har verkligen visat lojalitet genom att sänka sin lön för att ge klubben chansen att sportsligt stanna kvar. Och då ska man komma ihåg att handbollspelare precis som alla oss andra har sina räkningar att betala. Och i vissa fall finns sambos, fruar och barn att ta hänsyn till också. Det är med andra ord långt ifrån något man bara gör i en handvänding. Vi lever alla i en vardag där intäkterna måste täcka utgifterna, oavsett om man är kontorsarbetare, fabriksarbetare eller handbollspelare. Spelarna som är kvar nu har verkligen satt laget för jaget och känslan är att stämningen i truppen är mycket god.

Under uppehållet försvann däremot Johan Brännberg och Daniel Lindqvist från klubben. Två spelare som låg högt i de interna ligorna för antalet mål och assist. Två spelare som jag ända sedan jag startade den här bloggen för ca. 1,5 år till och från varit snabb att kritisera. Kanske lite för att jag som supporter inte kännt att dessa båda spelare varit villiga att offra en framtand för laget, utan snarare satt sina egna prestationer i första rummet, alltså jaget före laget.

När Johan Brännberg dessutom valde allsvenska Hästö är det lätt att tänka sig att de inte var på rent sporsliga grunder han valde att lämna H43. Att välja ett lag som ligger i allsvenskans nedre regioner före att stanna kvar i ett elitserielag där en kraftsamling pågår gör att jag misstänker att det för Johan fanns ekonomiska aspekter som var viktigare än de rent sporsliga. Men det kan lika gärna röra sig om sociala skäl eller något helt annat som fått Johan att välja Hästö. Då jag inte känner till bakgrunden till övergång vill jag inte ta fram stora motorsågen allt för lätt.

Daniel Lindqvist lämnade klubben på ett betydligt mer tråkigt sätt. I samband med en träning efter att spelarna blivit informerade om de dåliga ekonomiska förutsättningarna som kunde leda till allsvenskt spel nästa säsong så förklarade Daniel för sina lagkamrater hur han sedan länge saknat motivation och nu verkligen inte kände för att vara kvar i den här klubben. Han tänkte minsann inte träna och inte heller spela den sedan tidigare inplanerade träningsmatchen mot Hk Malmö.

Daniel ska tydligen inte ha informerat någon ledare om sitt beslut eller sina tankar, och jag kan bara tänka mig hur en spelare som Johannes Sandgren reagerat eftersom Daniel spelat hela hösten på Johannes bekostnad.

För att riktigt trycka ner självförtroendet på sina forna lagkamrater kommer Daniel för att säga hejdå inför matchen mot IFK Skövde. Han deklarerar då hur han helt tappat motivationen för att spela i H43. Han vill nämligen spela slutspel och det kommer ju aldrig det här laget att göra. Precis vad unga spelare behöver höra inför en osäker omstart av elitserien. Dessutom kan det tyckas anmärkningsvärt att Daniel skrev på ett flerårskontrakt med H43 då laget knappast i det skedet var ett stabilt slutspelslag.

Handboll är en lagsport. Ett lag är beroende av rätt spelartyper, spelare som fungerar tillsammans såväl på banan som i omklädningsrummet. Spelare som drar åt samma håll och varje dag gör sitt yttersta för att laget ska vara framgångsrikt. I ett ungt lag som H43:s är det dessutom viktigt att de lite äldre spelarna är ett föredöme för de yngre. Jag saknar inte Daniel Lindqvist i H43. Och för Lugis del är det nog viktigt att de snabbt kopplar greppet om en av de sista slutspelsplatserna. Annars lär ju Daniel på nytt tappa motivationen.

Underbart skön derbyseger

H43 visar en oerhörd moral i kvällens derby mot Lugi. Trots underläge under stora delar av matchen så kämpar man mer eller mindre ner Lugi den sista kvarten. Matchvinnare blir Espen Christensen tillsammans med Måns Gerdtsson. Espen gör en fenomenal andra halvlek när han mer eller mindre stänger totalt. Och för andra matchen i rad kliver verkligen Måns fram och gör ett par viktiga mål när matchen står och väger samtidigt som Lugi praktiserar en dubbelpunkt på Zoran Roganovic och Fahrudin Zaimovic.

Lugi skaffar sig ett tidigt grepp om matchen med en 9-4 ledning. H43 har oerhört svårt att få grepp om Lugi och i försvaret är det mer eller mindre vidöppet.  I det läget visar Tomas Westerlund prov på en mycket lyckad coachning när han ställer om till ett 5-1 försvar med Adam Sandgren som spets, eller var det till och med 3-2-1 försvar, inte helt lätt att avgöra alla gånger. Han flyttar också in Christoffer Fors som tvåa i försvaret med mycket lyckat resultat. Jag har liksom många andra tidigare ifrågasatt och kritiserat Tomas Westerlunds coachning. Men ikväll visar han prov på en fingertoppskänsla som blir direkt matchavgörande.

Tycker i princip att alla spelare ikväll svarar för en bra insats. Kalle Björkman har tagit över efter Fredrik Creutz med den äran i ett par matcher nu. Fredrik, som är skadad nu och inte avstängd längre, lär få jobba för att ta tillbaka sin plats med den form som Kalle visar. Dessutom är Kalle fantastisk i sitt sätt att elda på medspelare och publik.
Martin Karlsson får ikväll dra ett oerhört tungt lass både framåt och bakåt eftersom Petter Strömberg var kvar hemma med kräksjuka. Och dessutom spelade en krasslig Jens Eriksson endast sporadiskt. Martin blir i mina ögon hela tiden bättre på elitserienivå.

Lugi kändes förvånansvärt blekt. Har efter vad jag bevittnat ikväll svårt att förstå hur detta lag kunde vinna borta mot Kristianstad i förra omgången. Den ende som förtjänar ett överbetyg för kvällens insats är, just det, Nemanja Milosevic, så sent som förra säsongen i H43. Lugi verkar något helt makalöst ojämna i år och med det man visade upp ikväll lär man få mycket svårt att knipa en slutspelsplats när det nu börjar dra ihop sig.

2135 personer blev den officiella publiksiffran i kvällens derby. Inte godkänt för ett derby men samtidigt trevligt med lite mer folk än vanligt, och tillsammans med att det var jämnt och spännande skapade det en långa stunder alldeles utmärkt atmosfär. Med tanke på att det var Lugis hemmamatch var där nog fler Lugianhängare på läktaren. Men det märktes inte alls. Tyckte att H43:s supportrar tog en ganska klar läktarseger. Framförallt alla ni som satt på sektion D, riktigt bra jobbat. Det känns allt mer som om det hände något under kraftsamlingen som fått fler att vilja stötta laget även på planen.

H43 har i och med kvällens seger spelat in 19 poäng i årets elitserie. 1 poäng mer än man lyckades få ihop på hela förra säsongen. Trots allt som hänt under säsongens gång så är man nu alltså officiellt bättre i år. Dessutom känns hotet från Tumba och Hammarby nu helt avvärjt. Det finns bara inte att något av dessa lag ska komma ikapp H43. Dessvärre vann även Redbergslid hemma mot Alingsås ikväll, så avståndet uppåt till ingenmansland står kvar på 3 poäng.

Tredje gången gillt

På onsdag spelas säsongens tredje och sista lundaderby. För H43:s del gäller det att vinna om inte Lugi ska gå segrande ur säsongens samtliga inbördes möten. Historiskt sett brukar sällan ett lag avgå med segern under en säsongs samtliga derbymatcher. Det skulle ju kunna tala för en blå viktoria på onsdag kväll. Dessvärre betyder historien väldigt lite när domaren väl blåser till match 20.00 på onsdag.

Bägge lagen kommer med segrar i ryggen. H43 tog en livsviktig sådan mot Tumba. Det bör innebära att H43 kan spela något mer avslappnat framöver. Jag tycker dessutom att det är mycket som har sett bra ut efter em-uppehållet. I synnerhet med hänsyn till den turbulens som var under två veckor, och som dessutom ledde till att två spelare valde att lämna laget.

Lugi visade styrka när man kämpade ner hemmastarka Kristianstad i Kristianstad Arena. Vilket man dessutom gjorde utan lagets kanske främsta spelare i Albin Tingsvall. Albin har en lättare knäskada och så vitt jag vet är det fortfarande osäkert om han kommer till spel i derbyt eller inte. Förutom matchen mot Kristianstad imponerade Lugi även med en bortaseger mot Drott direkt i återstarten. För att därefter gör en betydligt svagare insats i hemmamatchen mot Hk Malmö. Låt vara mot ett formstarkt malmölag.

Jag har för första gången på länge en känsla av att vi kan få se ett riktigt bra derby. Bägge lagen har i högsta grad mycket att spela för. H43 har precis som jag tidigare skrivit endast 3 poäng upp till Redbergslid för att undvika kvalserien. Det är givetvis en chans man ska göra allt för att ta. Lugi å sin sida är indragen i något av ett drama kring de sista slutspelsplatserna. Inget av lagen lär således har problem med motivationen. Om nu inte ett derby skulle vara motiverande i sig!

Jag hoppas verkligen att lundapubliken bjuder till när man får chansen att gå på derby för sista gången i år. Precis som jag var inne på i mitt förra inlägg krävs det troligen en rejäl ökning av publikintäkterna för att lundalagen ska kunna vara konkurrenskraftiga. Och för mig är det en självklarhet att derbyna ska dra fulla hus. Bägge lagen har tabellpositioner där de med rätt stöd kan avancera. Det är med andra ord en högintressant match vi har framför oss.


Intäkter

Har funderat lite kring det faktum att så många klubbar i handbollsverige idag lider av en dålig ekonomi. Och kanske vad som behöver ske för att ekonomin rent generellt ska stärkas. Det är inte en helt lätt fråga, och det finns defenitivt inte bara ett rätt svar. Det troligare är att det är oerhört många faktorer som måste samverka för att sverige ska få den proffsliga som det pratats om. Givetvis kommer mitt fokus som vanligt att ligga på H43. Men vissa saker kommer att beröra handbollsverige i stort.

Det finns i huvudsak tre intäktsposter för en elitklubb idag. Olika former av bidrag, sponsorintäkter och publikintäkter. Om vi börjar med bidragsbiten så får samtliga elitserieklubbar på herrsidan idag ett bidrag från seh (svensk elithandboll) på 200 000 kronor. Dessa pengar kommer främst från tv-avtal och andra gemensamma avtal som seh har förhandlat fram. För mig känns detta närmast som ett skämt. Man har i princip förhandlat fram ett avtal där man skänker bort sin egen produkt. Utan att ha stenkoll på exakta siffror kan jämförelsevis sägas att elitserieklubbarna i ishockey får i storleksordning 25 miljoner per säsong från sin elitförening, Hockeyligan. Nu må ishockeyn vara en betydligt större sport i sverige och jag tänker inte heller vara någon extrem drömmare som tycker att handbollen ska ha lika mycket. Men nog borde sveriges högsta handbollserie vara värd något mer än en hundradel av vad sveriges högsta hockeyserie är?

Elitföreningar och förbund måste börja ha vett att ta betalt för sin produkt. Det visas massvis av handboll på såväl tv som på webben. Det borde göra ett direkt genomslag på de bidrag klubbarna får från seh. Dessutom borde det finnas möjligheter att göra ännu flera avtal istället för att bara sätta sig ner och slå sig på bröstet för de 30 matcher man har lyckats få svt att sända denna säsongen. På det sättet hade klubbarna fått en helt annan grund att stå på inför varje säsong, då detta är pengar klubbarna kan budgetera med. Vilket inte är fallet med sponsorpengar och i synnerhet inte publikintäkter.

För många klubbar är det dock publikintäkterna som är det stora problemet. I H43:s fall så stannar en säsongs publikintäkter på 500 000 kronor. Vilket i runda slängar är en tiondel av herrlagets totala budget. En budget som dessutom skulle behöva öka för att laget i framtiden ska bli mer slagkraftigt rent sportsligt sett. Med en så pass låg andel publikintäkter ställer det oerhörda krav på främst sponsorintäkter, och i en ekonomiskt orolig omvärld är det knappast så att företagen omkring sprider sina pengar omkring sig.

Jag brukar ofta göra jämförelser med IFK Kristianstad kring saker och ting. Kan verka tjatigt men faktum är att det är mycket som är bra kring IFK Kristianstad, främst utanför planen. Kristianstad har med sin nya arena ett publiksnitt på över 3000 åskådare. I pengar räknat borde det innebära ca. 300 000 kronor per match, lite beroende på hur stor andel av åskådarna som är betalande. På en hel säsong ger det IFK Kristianstad knappa 5 miljoner i rena publikintäkter, alltså lika mycket som H43:s herrlags hela budget. Detta i en stad med 30000 färre invånare än Lund. På detta sättet är det lätt att förstå att lundaborna med lätthet skulle kunna ge sina elitklubbar bättre förutsättningar för att hävda sig i handbollsverige.

Exakt vad man ska göra för att locka mer folk är knappast en enkel fråga. Jag har tidigare varit in på att förbund och seh måste ge klubbarna alla de bästa förutsättningarna för att vara konkurrenskraftiga. Ett väl genomtänkt spelprogram kan till exempel vara en bra start. Som det ser ut idag så kan handbollen inte konkurera fullt ut med fotbollen och hockeyn. Att då lägga speldatum som krockar med hockeyns premiär eller sm-final, eller fotbollens premiär eller slutomgång är bara idiotiskt.

Ett spelprogram ska dessutom vara väl avvägt utan allt för tätt matchande, men inte heller med för långa uppehåll. Som supporter vill jag kunna följa mitt lag med en viss jämnhet. Under hösten har fallet inte varit så. H43 har haft ett ryckigt matchprogram där man å ena sidan haft matcher varannan eller var tredje dag vid vissa tillfällen. Det kan för den enskilde supportern i värsta fall skapa svårigheter att följa sitt lag. Å andra sidan har speluppehållen ibland varit så långa som upp emot två veckor(ej landslagsuppehåll), och under den tiden hinner man ju nästan tappa intresset.

För klubbarna gäller det i första hand att säkra de inkomster man kan. I lund känns det som om folk gärna går på handboll bara de inte behöver betala för det. Det gäller att få folk att börja betala, och att inte sprida fribiljetter omkring sig. Den som känner den, som känner den ska inte berättigas fri entré.

I just H43:s fall gäller att samtliga medlemmar i mån av plats får fritt inträde på matcherna. Detta gör indirekt att istället för att köpa ett årskort för 2000 kronor, kan du istället bli medlem för 443 kronor och på så sätt gå in på alla matcher. Klubben riskerar alltså här att förlora 1557 kronor per åskådare som utnyttjar detta. Här måste man fråga sig om kreti och pleti ska kunna bli medlem hur som helst, eller i alla fall fullvärdig sådan. Jag kan personigen tycka att ett medlemskap som medför fri entré på matcherna också ska medföra ett krav på någon form av aktiv insats för klubben. Utöver detta borde det kunna finnas en medlemskategori för passiva medlemmar. Denna skulle då istället kunna innebära att man endast betalar halva priset för en biljett.

Det finns säker hur mycket som helst att skriva om detta. Och det är givetvis en mycket komplicerad fråga. Men någonstans måste man börja!

Skönt

H43 vinner den otroligt viktiga matchen mot Tumba. Man gör det med 34-30 efter att ha suttit i förarsätet under större delen av matchen. Men Tumba ger sig aldrig och krigar sig till likaläge vid något tillfälle i den andra halvleken. I och med segern har H43 nu 7 poäng till godo på Tumba. Med 8 omgångar kvar känns avståndet behörigt och även om ingenting är över förrän den tjocka damen sjunger så känns det inte rimligt att Tumba ska komma ikapp. Dessutom har H43 i och med kvällens seger skaffat sig ett psykologiskt övertag på Tumba. Det kan vara ack så viktigt då Tumba mycket väl kan bli en av motståndarna i en eventuell kvalserie.

Tyvärr blev det precis som jag skrev i mitt förra inlägg att förkylning och feber höll mig hemma från dagens match. Men med hjälp av heh:s onlinerapportering och en "spion" på plats (tack pappa) så har jag ändå kunnat bilda mig en viss uppfattning om hur kvällens match var.

H43 kämpar hela matchen med en punktmarkering mot Zoran Roganovic. Föga förvånande och inledningsvis har H43 också motdrag och löser anfallspelet ändå. Till första halvlekens bästa H43:are hör Adam Sandgren och Fahrudin Zaimovic. Med tiden lär sig dock Tumba hur H43 spelar mot punkten och tar bort motdragen. Och här är något laget måste jobba på. Att Zoran blir punktad händer åtminstone till och från i var och varannan match. Därför måste det finnas många olika alternativ att lösa punktmarkeringen.

I andra halvlek kliver fler spelare fram. Båda kanterna med Christoffer Fors och Kalle Björkman gör sig delaktiga och söker sig in i banan. Mycket glädjande och något jag efterlyst hela säsongen. Dessutom får Måns Gerdtsson komma in med ca. 10 minuter kvar och får med 3 snabba mål mer eller mindre klä sig i rollen som matchvinnare. Oerhört skoj och precis det H43 behöver nu med den tunna trupp man har.

Espen Christensen gör enligt rapport en bra match, varken mer eller mindre. Ett par vansinnesräddningar varvas med alldeles för billiga mål. När Espen nu är bra ska jag inte gnälla. Men min känsla av att han blivit mer ojämn förstärks. Sen måste man ställa frågan vilken hjälp han har av sitt försvar. H43 har efter uppehållet släppt in 28,32 och nu 30 mål. Det skvallrar knappast om någon vattentät defensiv. Idag lär inte någon av linjespelarna ha gjort någon av sina bättre insatser, vare sig framåt eller bakåt!

Känner inte till någon officiell publiksiffra men uppgiften jag fått talar om ganska lite publik. Oerhört tråkigt om folk redan börjat svika laget igen. Hade hoppats att folk i och med kraftsamlingen som var förstod problematiken kring elithandbollen i lund. Publikintäkterna måste upp, annars finns det på sikt ingen möjlighet att på ett konkurrenskraftigt vis driva elithandboll i lund. Men jag hoppas i alla fall att stämningen var god och att spelarna kände stödet från läktaren.

Segern ger arbetsro precis som jag skrev inför matchen. H43 har med de förändringar som blivit i truppen blivit tvungna att jobba in nya roller för vissa av spelarna. Dessutom har somliga spelare fått betydligt tyngre belastning och mera ansvar än tidigare. Då är det också naturligt att det tar lite tid innan man är lika slagkraftiga som förut. Och jag är tämligen säker på att H43 så sakteliga blir allt bättre. OM det nu blir kvalserie är det då man ska vara som bäst. Jag skriver OM, för på nytt är faktiskt avståndet till Redbergslid ovanför strecket inte större än 3 poäng!

Dags för Tumba

Med datorn i knät, huttrandes under en filt med 38,5 graders feber känns det dessvärre inte som om jag kommer att befinna mig på läktaren imorgon för att ge laget det stöd de behöver. Därför hoppas jag att alla ni andra som går på matchen verkligen gör ert bästa för att laget ska få samma fina stöd som senast mot Skövde.

Tvåpoängsystemet till trots så känns det nästan som om morgondagens match är en sexpoängsmatch. H43 är i nuläget 5 poäng före Tumba i tabellen och betydelsen av en seger kan inte nog poängteras. Tumba gjorde en bra match senast hemma mot Kristianstad. Uddamålsförlust då gör säkert att man kommer taggade till tusen.

H43 svarade för en mindre lyckad insats mot Redbergslid i måndags. Rapporterna talar till och med om en riktigt dålig match. Av den fina inställning man visade mot Skövde syntes ingenting. Jag kan faktiskt tycka att det är oerhört märkligt att spelarna inte lyckas tända till på samma sätt varje gång nu. De har gått med på en lönesänkning för att rädda klubben. Indirekt innebär det alltså att spelarna betalat för att få möjligheten att spela betydelsefulla matcher. Det borde vara skäl nog för att vara "där" mentalt varje gång.

Fortfarande inga skador eller sjukdomar vad jag vet i H43. Fredrik Creutz har börjat träna igen efter sin interna avstängning. Återstår att se om han är redo för match imorgon. Fahrudin Zaimovic fick rött kort senast men ska vara med som vanligt imorgon. Även om vissa Göteborgare på twitter vill likna hans "överfall" på Rickard Hanisch med det Nacor Medina tidigare på säsongen gjorde mot Mathias Zachrisson. Oerhört löjligt om ni frågar mig. Fahrudin kommer in sent i situationen och dessutom med raka armar i ansiktet mot Hanisch. Klockrent rött kort, absolut. Men sen räcker det. Denna typ av situationer finns det massvis av under en säsong. Det är handlingen som ska bedömas, inte konsekvensen. Att Rickard Hanisch sen landar illa och bryter foten är enbart fruktansvärt olyckligt.

Imorgon gäller det att alla är bra. Både defensiven och offensiven måste fungera. Dessutom gäller det att vinna målvaktsmatchen. I mina ögon är Espen Christensens ojämnhet ett lite orosmoment. Han har varit ojämn sedan han kom tillbaka från sin skada på ett sätt han inte var innan. Annars kan det ju alltid vara läge för Philip Ståhl att visa att han är en duktig målvakt.

Kom igen nu H43. Seger ger arbetsro. Förlust ger en betydligt jobbigare tillvaro!


Bara att bryta ihop och komma igen

H43 fick en katastrofal start på bortamtachen mot Redbergslid och hamnade tidigt i ett stort underläge. Uppförsbacken blev givetvis för tung under resten av matchen och mot slutet handlade det närmast om att hålla nere siffrorna. Sett till förutsättningarna är det ingen katastrof att förlora borta mot RIK men kanske är det lite olyckligt att siffrorna så snabbt blev så stora. Det gjuter knappast självförtroende i en trupp som har många viktiga matcher framför sig.

Enligt heh:s onlinerapportering verkade det som om H43 hade en del oflyt inledningsvis i matchen. Mängder med ramträffar kombinerat med svaga avslut och tekniska fel gav Redbergslid möjligheten att kontra sönder H43. När man sen inte mäktar med att göra mer än 2 mål den första kvarten är det mycket svårt, för att inte säga omöjligt att vinna en handbollsmatch på den här nivån.
 
Zoran Roganovic verkar ha varit alltför ensam ikväll. Ingen av de andra niometerspelarna hade någon av sina större kvällar och då blir H43:s anfallspel väldigt lätt att stoppa. När inte heller kanter eller linjespelare får någon vidare utdelning är det lätt att förstå att H43 inte gör någon av sina bättre matcher.

I mina ögon står det närmast klart nu att H43 i första hand ska inrikta sig på att säkra kvalplatsen. Ju tidigare man kan skaffa sig ett betryggande avstånd till Tumba och Hammarby desto bättre möjlighet att komma så väl förberedd som möjligt när kvalserien väl drar igång.

Redan på torsdag väntar därför en oerhört viktig match mot just Tumba. Epitetet fyrapoängsmatch räcker nätt och jämt till. Laget förtjänar ett minst lika bra stöd som i senaste hemmamatchen mot Skövde. Får dem det ska det bara bli två poäng!

Seger ett måste för att undvika kval

Lite så känns det även om det efter kvällens match återstår ytterliggare 9 matcher av årets elitserie. H43 ligger förnuvarande på tolfte plats men har endast 3 poäng upp till kvällens motståndare Redbergslid som ligger närmast ovanför kvalseriestrecket på tionde plats. Upp till nionde placerade Hk Malmö har H43 däremot hela 8 poäng så det handlar i första hand om att ta sikte på Redbergslid.

En oerhört viktig match väntar alltså H43 i Lisebergshallen i Göteborg ikväll med den något udda avkasttiden 19.16. Det gäller att fortsätta med det som var bra mot Skövde. Framförallt måste man orka spela med den intensiteten och det hjärtat som man visade upp främst i den andra halvleken senast. Gör man det ger jag H43 ganska goda chanser att få med sig poäng hem till Lund ikväll.

Senast var det med lundamått mätt en fantastiskt stämning i Fof Arena. Ikväll kommer spelarna troligen mötas av en ganska öde Lisebergshall. Att då tända till på samma sätt är inte helt enkelt. Och det är nu de proffesionella egenskaperna måste fram, och känslan av att hata att förlora måste även den fram.

Som vanligt anser jag att nyckeln till framgång ligger i defensiven. H43 måste få stopp på bland annat Rickard Lönns skytte. Senast mot Skövde tog det ett tag innan man kom igång i försvaret och nu gäller det att vara med från början. Utan att för den sakens skull kasta skit på Jens Eriksson tycker jag att försvaret på senare tid fungerat bättre med Petter Strömberg och Martin Karlsson bredvid varandra i mitten. Så visst är det läge att ge dessa båda förtroendet från start.

Offensvit blev jag positivt överraskad av det jag såg mot Skövde. Man saknade Johan Brännberg och Daniel Lindqvist som tidigare under säsongen haft framträdande roller i anfallspelet. Men av detta märktes inte mycket och jag tycker det var mycket roligt att se hur både Adam Sandgren och Fahrudin Zaimovic växte med det utökade förtroendet. Även Johannes Sandgren glimtade till mellan varven, men Johannes måste lära sig att värdera lägena bättre och dessutom blir han ofta lite för enkelspårig.

Med flyktade och även avstängda spelare har H43 en oerhört tunn trupp. Ett par nyckelspelare måste kliva fram i varje match. Och sidan om Zoran Roganovic och Espen Christensen anser jag att Christoffer Fors är en spelare som nu måste ta stort ansvar. Därför var det extra olyckligt att Stoffe senast mot Skövde gjorde säsongens sämsta insats, i alla fall i mina ögon. Hur som helst är jag ganska säker på att Stoffe själv är revanchsugen och att vi nog kan förvänta oss en bättre insats redan ikväll!

H43 är värda poäng nu. Spelarna som valt att tillfälligt gå ner i lön för att rädda klubben och som dessutom valt att stanna kvar och kämpa rent sportsligt måste få bli belönade för detta. En seger hade också skänkt lite lugn och ro inför den ännu viktigare drabbningen mot Caperiotumba på torsdag. Men det är en annan historia.

Saker och ting klarnar

I gårdagens match saknades såväl Daniel Lindqvist som Fredrik Creutz. Några ordentliga besked från officiellt håll fanns inte att tillgå så osäkerheten till att de saknades var stor.

 

Under dagen har Johan Flinck på Aftonbladet gått ut med en story om hur Fredrik Creutz är avstängd av klubben för att ha slagit två lagkamrater på träning. Denna historia stämmer inte och Flinck har senare under dagen ändrat historien. Det som har hänt är alltså att Fredrik i samband med en lagfest för knappa två veckor sedan har slagit EN lagkamrat.

 

Jag har känt till händelsen i princip sedan den hände, men valt att inte omnämna den i min blogg. Jag ansåg att det var en typ av information som inte skulle gagna vare sig klubben eller laget eller någon alls egentligen om det kom ut. Denna typen av händelser ska behandlas internt.

 

Tomas Westerlund ansåg sig inte ha haft något att säga till om utan hade gärna sett Fredrik på plan mot Skövde. Istället är det klubbens sportkomitté som har tagit beslutet att stänga av Fredrik. Ett beslut jag faktiskt tycker är helt rätt. Fredriks roll som handbollspelare i H43 får aldrig bli större än den som människa. Om jag har förstått det hela rätt så är det tyvärr inte första gången Fredrik visar prov på dåligt ölsinne under sin tid i klubben och nu var det troligtvis nödvändigt att sätta ner foten och markera. Fredrik är faktiskt H43:s spelare under 24 timmar om dygnet och oavsett omständighet. Då ska han också representera klubben på ett värdigt sätt.

 

Därmed hoppas jag också att vi kan lägga den historien bakom oss. Fredrik är alldeles säkert ångerfull och har bett om ursäkt till laget och ska om jag förstått det hela rätt få börja träna och spela matcher igen från och med nästa vecka. Låt oss från och med då endast njuta av Fredriks handbollskunskaper.

När det gäller Daniel Lindqvist så är det uppenbarligen så att han har sagt upp sitt kontrakt. Daniel ska ha tröttnat på turbulensen som varit och då tappat motivationen att fortsätta spela för klubben. Han lär provträna för Lugi men det är oklart i nuläget hur nära han är ett kontrakt.

Därmed är det klart att både Johan Brännberg och Daniel Lindqvist lämnar klubben. På ett sätt måste man förstå dem. Ingen vill riskera att bli arbetslös eller bli av med sin lön. Och handbollspelare på den här nivån är åtminstone till viss del yrkesmän. Men valet att lämna klubben mitt under brinnande kraftsamling tycker jag sänder dåliga signaler. Det gör att jag som supporter ifrågasätter hur mycket solidaritet dessa spelare kännt gentemot lagkamrater och klubben i stort.

När styrelsen till slut väljer att göra allt för att rädda klubben, när mängder av sponsorer, medlemmar och supportrar ställer upp på olika sätt och inte minst när merparten av deras lagkamrater väljer att avstå delar av sin egen lön för att rädda klubben så väljer Johan Brännberg och Daniel Lindqvist bara att lämna. De lämnar heller inte får några lukurativa kontrakt i toppklubbar utan i Johans fall en klubb som håller till i allsvenskans nedre halva, och i Daniels fall har han inte ens klart med en ny klubb. Känslan är alltså att det viktigaste var att lämna H43, inte var dem hamnar sen.

Å andra sidan hade det knappast gagnat någon om de båda hade stannat kvar resten av säsongen och gått på halvfart utan motivation. Då är det faktiskt mer rakryggat att säga att man vill lämna hur osolidariskt det än kan vara.

De spelare som är kvar visade med besked igår att man tänker kämpa och göra allt för att H43 ska stanna kvar i elitserien. Och det är sådana spelare som klubben behöver nu!


Värda minst en poäng

H43 stred verkligen tappart mot Skövde. Tyvärr räckte det inte riktigt hela vägen fram utan man förlorar med uddamålet 27-28. H43 låg i underläge stora delar av matchen, men med mina inte helt objektiva ögon tycker jag verkligen att man förtjänar minst en poäng. Det är små marginaler som avgör och med lite mer kyla i avsluten hade H43 mycket väl kunnat stå som segrare.

Från officiellt håll heter det fortfarande att Johan Brännberg är den ende spelare som lämnat laget. Men i kvällens uppställning saknades även Daniel Lindqvist och Fredrik Creutz. Exakt vad som gäller med dessa båda herrar vet jag inte. Men rykten gör gällande att Daniel Lindqvist sagt upp sitt kontrakt och antingen funderar på att sluta, eller att provträna med Lugi. När det gäller Creutz är informationen än mer knapphändig. Rykten som sagt och jag vet inte, men hoppas på ett besked från officiellt håll inom kort!

De spelare som är kvar får dra ett tungt lass, och ikväll gjorde många det med bravur. Zoran Roganovics hjärta för klubben kan inte underskattas. Och när han spelar handboll med den lidelse och passion som han visade mot Skövde är han helt ovärderlig för klubben. Inte bara som lagets bäste spelare. Utan också med de ledaregenskaper han visar när han får omgivningen att lyfta sig.

Offensivt tycker jag H43 gör en alldeles utmärkt insats. 27 gjorda mål mot ett lag som statistiskt sett har elitseriens bästa målvakt är alldeles utmärkt. Man gör det dessutom utan spelare som Johan Bränberg och Daniel Lindqvist som tidigare under säsongen varit en del av navet i H43:s anfallspel. Alldeles utmärkt gjort och många förtjänar att nämnas men jag vill framförallt framhålla Fahrudin Zaimovic. Tycker han lyfte sig och tog ansvar på ett helt annat sett än vad han gjort tidigare på säsongen. Dessutom visade han att han fungerar som både mittnia och vänsternia vilket är ack så viktigt i en tunn trupp.

Bakåt har man svårt i början på matchen, och första tjugo gör Skövde mer eller mindre mål på allt. Men efter att Martin Karlsson bytt av Jens Eriksson i mittförsvaret får man bättre träff och hela andra halvlek gör man ett utomordentligt jobb framför en storspelande Espen Christensen.

Tomas Westerlunds coaching har varit förmål för mitt tyckande under i stort sett hela hösten. Och idag tycker jag äntligen att Tomas vågar coacha på ett bra sätt igen. Kanske för att han är tvingad till det. Men han försöker alternera på spelarna i ett tidigt skede för att inte köra slut på dem. Han försöker disponera den trupp han har på bästa sätt. Och jag hoppas att Tomas nu sett att försvarspelet fungerar bättre med Martin Karlsson bredvid Petter Strömberg. Möjligen kan jag också tycka att Oscar Jensen borde fått några minuter speltid då Christoffer Fors hade en ganska nattsvart afton!

Publiksiffran hamnade på strax över 1200. Helt okej även om jag hoppades att kraftsamlingen skulle följa med ännu bättre in i arenan. Efter en trevande start blev publikstödet alldeles utmärkt och jag hoppas att vi kan fortsätta ge laget det här stödet. Jag hoppas att folk inte blev avskräckta av en förlust. Till nästa hemmamatch kommer Tumba på besök. En för H43 livsviktig match.

H43 har nu en mycket tunn trupp känslig för skador, avstängningar och formsvackor. Men om man orkar spela med den intensitet och det hjärta man långa stunder visar upp idag så vågar jag nästan påstå att hotet underifrån, från Tumba och Hammarby inte ska behöva bli för jobbigt. Och kanske, kanske, finns en lite chans att klättra upp förbi det där kvalstrecket!

Dags för match

Januari månad är över och en dryg månad utan herrarnas elitserie är till ända. En månad för lite återhämtning och reflektion blandat med en em turnering blev för alla oss H43:are något helt annat. Buden har varit många, saker och ting kunde säkert skötts annorlunda men jag nöjer mig för tillfället med att konstatera att det ju faktiskt blev bra i slutändan.

IFK Skövde står för motståndet på onsdagskvällen när elitserien startar om. Ett Skövde jag faktiskt hade förväntat mig något mer av så här långt. Under höstsäsongen hittade man aldrig någon riktig jämnhet utan varvade riktigt bra prestationer med direkt dåliga. Duktiga handbollspelare finns det gott om. Rasmus Wremer, Tobias Warvne och Nicklas Forsmoo tillexempel. Och som nyss hemkommen em debutant har man förmodligen elitseriens bästa mittsexa i Andreas Nilsson. Lägg därtill Mikael Appelgren i målet och alla förstår att det inte är någon lätt match som väntar H43.

H43 är skadefria och friska men formen är det totalt omöjligt att sia om. Det har givetvis varit oerhört svårt för både spelare och ledare att fokusera och motivera sig när man inte vetat vad man egentligen har att spela för. Men när man nu får chansen kan jag inte tänka mig att det saknas inspiration och motivation.

H43 avslutade höstsäsongen fint med dubbla vinster mot Alingsås och strax därinnen tog man en meriterande pinne på bortaplan mot just IFK Skövde. Man vet alltså redan hur man ska spela framgångsrikt mot Skövde. Som vanligt framhåller jag defensiven som en nyckel till bra H43 spel. Tycker inte minst matcherna mot Alingsås bekräftade detta.

I skrivande stund ser det dessvärre ut som om jag ej har möjlighet att komma till arenan för att bevittna matchen. Jag är upptagen av mitt arbete, men ska in i det sista se om möjlighet finns att komma ifrån några timmar. Jag tycker nämligen att alla vi supportrar ska ta tillfället i akt att visa vår uppskattning för det engagemang och arbete som lagts ner för att rädda H43. Viss del har vi i det själva, men vi ska inte glömma att spelarna till slut gjorde detta möjligt genom att acceptera en tillfällig lönesänkning.

Det gäller också nu att alla visar fortsatt stöd. Publiken måste komma till matcherna. Det leder till sköna intäkter för klubben som stärker ekonomin på såväl kort som lång sikt. Om engagemanget och stödet som visat sig de senaste veckorna dör ut direkt igen så finns risken att vi inom en inte alltför avlägsen framtid står inför en ny kraftsamling. Dessutom behöver spelarna på planen allt stöd dem kan få för att klara den sportsliga biten. Tillsammans kan vi föra H43 mot en starkare framtid!

RSS 2.0