När handboll är som bäst

Slutspelet är i full gång. Kvalserien likaså. Matcher som betyder något. Matcher som är tuffa och hårda, och i många fall jämna. Handbollen blir inte bättre än så här.

Elitserien den gångna säsongen kan ha varit den jämnaste genom tiderna. Många lag inom ett fåtal poäng, och det var länge många lag med i matchen om seriesegern. Personligen trodde jag att vissa lag skulle visa styrkan på allvar nu när slutspelet drog igång. Men de fyra inledande kvarsfinalerna visade istället på en fortsatt jämnhet. Eller vad sägs om två uddamålssegrar, och två matcher som avgjordes först efter förlängning.

En liten snackis har vi också fått ta del av efter första kvartsfinalen mellan Sävehof och Guif. Oavgjort efter full tid och Guifledning med 35-34 och tre sekunder kvar på klockan. Skott i stolpen, retur ut till Viktor Ottoson som till slut får in bollen i mål. Men var tiden ute. Guifspelarna hävdar det, men inte domarna. Själv har jag endast sett stillbilder, men mycket talar för att tiden måste ha varit ute. Hur som helst vann Sävehof så småningom matchen och Guif lämnade in en protest som avslogs.

I kvalserien lämnade den första omgången två överraskande resultat. Att Önnered skulle slå VästeråsIrsta kändes kanske inte på förhand helt orimligt. Men att det skulle röra sig om en utklassning trodde jag inte. Den allsvenska tvåan gav inte elitserielaget från Västerås skuggan av en chans utan tog en meriterande seger och ett första kliv mot en av de tre elitserieplatserna.

Och Rimbo chockade nog stora delar av handbollsverige när man slog Hk Malmö i sin hemmahall i Norrtälje. Den lilla klubben som på bara ett par år avancerat till ett topplag i allsvenskan slog alltså laget som hade visionen att i år spela sm-final.

Två resultat som dessutom sätter H43:s prestation den gångna säsongen i ett lite annat perspektiv. Kanske har de allsvenska topplagen den här säsongen besuttit kvalitéer som hade stått sig väl på elitserienivå!

Att värna om sin publik

Lugi har alldeles nyligen slagit Hammarby i den första kvartsfinalen mellan lagen. Det var en oväntat hård match där Hammarby länge såg ut att avgå med segern, men där Lugi till slut, efter förlängning, kunde stå som segrare.

Det har varit en sportsligt mycket bra säsong för H43:s lokalrivaler. Seriesegrare och seriens kanske stabilaste lag. Nu är man en bit på väg mot semifinalspel och kanske är man med och slåss om de ädlaste medaljerna.

Sidan om planen ser det kanske inte lika bra ut alla gånger. Att Lugi, precis som H43, många gånger kämpar med dåliga publiksiffror är ingen nyhet. Mot Hammarby ikväll kom det 1912 personer. En okej siffra. Men en siffra som kanske kunde varit större om Lugi hade värnat om sina trognaste supportrar bättre. De med säsongskort.

Jag har nämligen regareat på ett par saker. Lugi släppte biljetterna fria till kvarsfinalspelet i torsdags om jag inte missminner mig. Men först i fredags kom information till säsongskortsinnehavarna om att hur de skulle gå till väga för att även under slutspelet kunna sitta på sin vanliga plats. Allmänheten hade alltså ett helt dygn på sig att boka biljetter innan de trogna säsongskortsinnehavarna visste vad som gällde. Ingen fara skedd kanske, men inte särskilt snyggt. Men i Lugi pissar man ju inte.....

Vidare ger det inte säsongskortsinnehavarna särskilt stora fördelar att behöva vara på plats senast 30 minuter innan avkast för att få tillgång till sin plats. Medan kreti och pleti kan beställa biljetter över internet och lugnt komma till arenan fem minuter innan avkast. Att man dessutom helst vill ha kontant betalning kännas allt annat än värdigt en elitserieklubb år 2013.

I moderna tider där mer eller mindre allt sker med inblandning av datorer, borde det inte vara särskilt svårt att registrera årskortsinnehavarnas vara eller icke vara på slutspelsmatcherna för att i efterhand fakturera för dessa. Alternativt betala en summa inför stundande slutspel för att aktivera säsongskorten även för slutspelet! 

Handbollen upplever idag en svår konkurrens mot fotbollen och ishockeyn. Då har man inte råd att uppträda alltför amatörmässigt mot sin publik. Den moderna människan har vant sig vid viss bekvämlighet. Det fungerar inte längre som det gjorde på 70-talet när Lugi spelade sina matcher i Idrottshallen och köerna ringlade långa innan matcherna. Kontant betalning och uthämtning av biljetter vid vissa klockslag tillhör forntiden och främjar knappast ökade publiksiffror.

Jag ska med en gång erkänna att jag som H43-supporter givetvis är snabb till att påpeka fel och brister hos Lugi som annars beskrivs som den proffsigare av de två lundaklubbarna. För att rätt ska vara rätt så har väl även H43 fallerat då och då genom åren i sin service till sina trognaste supportrar.

Men H43 har med tiden anpassat sig och erbjudit betalning via internet och på slutet även via autogiro. Årskorten har allt som oftast kommit hem med posten. Medan Lugi har erbjudit utlämning mot kontant betalning! Avgör själv vilket som känns mest modernt och riktigt!

Fahrudin kvar ytterliggare två år

I min genomgång av spelare som saknar kontrakt inför kommande säsong missade jag tydligen helt Fahrudin Zaimovic. En besökare till mig hade däremot koll på läget och påpekade att även Fahrudin saknade kontrakt. Jag tyckte att jag hade gjort min research ordentligt, men tydligen missade jag lite här.

Hur som helst så blir Fahrudin nu kvar ändå. Han och klubben har kommit överens om en kontraktsförlängning på ytterliggare två år. En väldigt trevlig nyhet kring en av den gångna säsongens absolut bästa spelare.

Fahrudin kom kanske inte riktigt till sin fulla rätt förra säsongen när H43 låg i elitserien under Thomas Westerlunds ledning. Han glimtade till bitvis, men rollen som spelfördelande mittnia kändes aldrig direkt som klippt och skuren för Fahrudin. Då har det fungerat betydligt bättre för honom som vänsternia.

Under "Kos" ledning denna säsongen har Fahrudin vuxit ut till en av lagets viktigaste spelare. I synnerhet under våren när Joakim Bååk har saknats har Fahrudin inte sällan gått ifrån matcherna med en blomsterkvast i handen som pris för matchens bästa spelare.

Personligen har jag alltid haft ett gott öga till Fahrudin, enda sedan den tiden han spelade i IFK Ystad. Jag känner mig uppriktigt glad att han blir kvar i H43 ytterliggare en tid, och jag hoppas att han kan ta ytterliggare ett steg i sin utveckling och vara lika bra mot elitseriemotstånd som han i år varit mot allsvenskt motstånd!

En härlig tid

Våren lyser med sin frånvaro och vintern har gjort en tillfällig comeback. Inte direkt vad man hoppas på just nu kanske men rent handbollsmässigt är vi mitt i en intensiv, händelserik och härlig tid. Kanske inte för de som håller på Aranäs just idag, men annars är det slutspel och kvalserier. En lång transportsträcka är över och det är nu allt ska avgöras. Och för oss som följer ett lag som spelat färdigt för säsongen så är Silly Season jätteintressant. Kanske speciellt i år när H43 ska rusta för att etablera sig som nykomling i elitserien.
 
Elitserien spelades som bekant färdigt igår. Och nu väntar ett kvartsfinalspel som i många fall känns ovissare än på länge. Med en säsong bakom oss där alla slått alla på ett sätt vi inte skådat tidigare i elitseriehandbollen känns det som att åtminstone två av de fyra kvartsfinalerna kan sluta lite hur som helst.
 
Lugi får dock gälla som storfavorit i sin kvarsfinalserie mot Hammarby. Lugi har varit ett av få lag utan några riktiga bottennapp under säsongen. Dessutom är högstanivån ruggigt hög. Man har sveriges bästa försvarspel, och troligen sveriges bästa målvaktspar. Och frågan är om inte Lugi faktiskt alltmer framstår som en favorit till sm-guldet. Staden Lund har upplevt en härlig handbollsäsong så här långt. De båda damlagen är i slutspel. H43:s herrar var suverän seriesegrare i allsvenskan. Lugis herrar tog klubbens första serieseger i elitserien. En eventuell framgång i slutspelet för Lugi kan vara en fin prick över i:et!
 
Sävehof får också gälla som favorit mot Guif. Men en något knappare sådan. Om Sävehof har "dagen" finns det inget annat lag i sverige som rår på dem. Men de där "dagarna" har kännts färre i år jämfört med tidigare, och de direkt dåliga insatserna har också varit fler. Guif har förvisso uppvisat miserabel form på slutet men vi vet ju tidigare vad dem kan!
 
IFK Kristianstad borde har varit storfavorit i sin matchserie mot Alingsås, men jag vet inte längre. Ett par riktigt dåliga insatser har skapat frågetecken. Dessutom hävdar jag fortfarande att lagets kanske bäste spelare, Marcus Olsson, hittils inte visat den mentala styrkan att vara bäst när det gäller. Och sen kan man knappast räkna med en vansinnig formtopp det här året på Lars Möller Madsen likt den han hade förra säsongen. Tror ändå man tar hem den har kvartsfinalen i kraft av hemmaplansfördel där man drar nytta av sin fantastiska publik. Men Alingsås har till och från under säsongen överraskat mycket positivt, och kan bli en obehaglig överraskning.
 
Drott fick helt enkelt ta Ystads IF som blev över. En oerhört oviss kvarsfinal mellan ett Drott som överraskat lite positivt under säsongen, och ett Ystad som kanske överraskat något negativt. Traditionens makt är stor. Och då Drott inte vunnit mot Ystad sedan 2010 får nog Ystad ses som favorit. Men någonstans känns det som att det här kan sluta hur som helst. Jag hoppar nog över att gissa!
 
Tycker det är oerhört skönt att så här års slippa att se fram emot en oviss kvalserie som H43-supporter. Och istället kunna njuta av Silly Season. Men samtidigt är avundsjukan ganska stor. Det är nu de roligaste matcherna på säsongen spelas. Matcher som hela tiden gäller något, matcher av vinna eller försvinna karaktär. Om ett år hoppas jag istället att jag sitter och ser fram emot ett slutspel med H43:s herrar inblandade!

Tävla på lika villkor

För att idrotten ska bli något så när rättvis finns det en uppsjö av regler att hålla sig till. Varje match styrs av en regelbok som i första hand domarna rättar sig efter. Utan denna regelbok hade det förmodligen inte dröjt många minuter innan en handbollsmatch hade urartat. Även om det kanske inte alltid är lätt för domarna att fatta rätt beslut i stridens hetta så är principen att man blåser för samma regler i varje match oavsett lag. Självklart eller hur.
 
Lika självklart är det idag att alla typer av medicinsk doping inte hör hemma i idrotten. En lång lista över preparat som inte är tillåtna finns att följa och ansvaret ligger alltid på den enskilda idrottsmannen eller kvinnan att se till att inte få i sig ett förbjudet preparat. Alternativt få tillstånd av läkare att ta en medicin man inte kan vara utan, dopingklassad eller ej. Även detta känns helt självklart numera.
 
Sedan att antal år tillbaka finns dessutom ett reglemente som åtminstone i teorin tydligt talar om vilka ekonomiska ramar elitklubbarna måste hålla sig till. Klubbarna bör ha ett eget positivt kapital, i princip pengar på banken. Har man inte detta ska man kunna uppvisa en plan på hur man snabbast möjligt ska betala av sitt underskott. Självklart? Ja det borde va det!
 
Ni förstår nog vid det här laget var jag vill komma. Jag skriver det här inlägget mitt under elitseriens sista omgång. Några defenitiva beslut kring elitlicensen är ej delgivna allmänheten. Men starka rykten gör gällande att Hk Aranäs från Kungsbacka inte kommer att bli beviljad elitlicens och därmed bli nedflyttade till allsvenskan kommande säsong.
 
Utan att ha tillgång till några siffror är detta i sak säkert ett riktig beslut. Aranäs hade inför denna säsongen ett negativt eget kapital (skulder) på 1,9 miljoner. För att få behålla sin elitlicens var klubben denna säsong tvungen att visa upp en vinst på 1,6 miljoner om jag inte har fått fel siffror. Får bara en tid sedan var man oerhört långt därifrån. Således inget att prata om.
 
Men, det är mycket väl känt hur licensnämnden under flera års tid gav såväl Redbergslid som Hammarby oerhört många chanser trots en riktigt dålig ekonomi. Kunde man inte offra traditionsstarka klubbar som Redbergslid. Eller en supporterstark klubb som Hammarby, som desstuom bidrar rejält till ett ökat riksintresse. Men däremot kan man offra lilla Aranäs från Kungsbacka.
 
Frågan är inte ny. Det är dryga fjorton månader sedan H43:s ekonomiska problem som sedermera ledde till kraftsamlingen blev kända. H43 hade ett alltför stort underskott för att man skulle klara elitlicensen, och därmed var det allsvenskt spel som gällde följande säsong. När Hk Drott en kort tid efteråt också deklarerade att man hade problem att klara kommande elitlicens började plötsligt licensnämnden prata om att lätta på reglementet. H43 kunde tydligen offras. Men inte Drott som länge varit en av svensk handbolls allra största klubbar.
 
I sak är jag för elitlicensen. I sak är det rätt att Aranäs åker ur. Men det måste sluta daltas med vissa klubbar, och det måste bli lika villkor för alla. Men framförallt måste man skaffa ett sakligt och tydligt reglemente som ska följas till punkt och pricka. Godtycklighet får aldrig bli en faktor!

Nyförvärv och förlängt kontrakt

Första dagen på "Silly Season" blev händelserik med H43-ögon. Precis som jag siade om i ett inlägg tidigare så var det första nyförvärvet inte långt borta. Den tidigare Lugi-målvakten och nu senast i Hk Malmö, Oscar Jensen blir H43-målvakt åtminstone de två närmaste åren.
 
En rutinerad målvakt som hunnit fylla 30 år. Med många elitseriesäsonger i ryggen tillför han värdefull rutin till H43 nu när laget ska försöka etablera sig i elitserien igen. Att han desstuom är en alldeles utmärkt målvakt gör inte direkt saken sämre. Som H43-supporter svor jag många gånger åt Oscar då han stängde igen Lugi-målet i det ena derbyt efter det andra. Nu hoppas jag istället få njuta av hur han gång efter annan stänger igen H43-målet.
 
Vem Oscars målvaktskollega blir nästa säsong är i nuläget osäkert. Varken Nebojsa Simic eller Philip Ståhl har kontrakt inför nästa säsong, och signalerna jag fått antyder att det är tveksamt om någon av dem återfinns i H43 till nästa säsong. Nebojsa har enligt uppgift höjt sina ekonomiska krav rejält för att skriva på nytt kontrakt. Nebojsa har gjort en bra säsong och dessutom blivit publikfavorit och anser nog själv att han är värd mer pengar.
 
Philip Ståhl har haft en enormt strulig säsong. Skador och sjukdomar har hållit honom borta från spel under oerhört lång tid, och kanske är det tveksamt om Philip själv orkar ta ny sats för en elitsatsning. Dessutom har ständiga skador hindrat Philip från att ta det sista klivet för att på allvar bli en etablerad elitmålvakt.
 
Personligen ser jag Oscar Jensens intåg på målvaktsidan som ett rejält lyft. Nebojsa har varit en frisk fläkt, men de direkt dåliga insatserna har nästan varit lika många som de riktigt bra. Och i Oscar Jensen får vi en mycket stabilare målvakt som kan prestera i match efter match.
 
Och redan innan Oscar Jensen presenterades nåddes vi av informationen att Joakim Bååk har förlängt sitt kontrakt med tre hela år. En härlig nyhet att en av lagets absolut bästa spelare den gångna säsongen blir klubben klubben trogen för ganska lång tid framöver. Det ger arbetsro och kontinuitet och möjlighet att fokusera på förstärkningar där de bättre behövs.
 
En härlig start på Silly Season alltså. Mer är säkert att komma. För er som inte läst det här förr så saknar alltså följande spelare kontrakt inför nästa säsong; Philip Ståhl, Nebojsa Simic, Nemanja Cvetinovic, Adam Sandgren och Martin Karlsson. Med detta i åtanke, och även beroende på var det känns som laget behöver bli starkare så tror jag att klubben nu söker en vänstersexa, en mittsexa och någon niometerspelare. Jag ska försöka att hålla er uppdaterade så gott jag kan.
 

Säsongen är över

Så kan vi då lägga säsongen 2012/2013 tilll handlingarna. I alla fall när det gäller herrarna. Vi ska ju inte glömma att damerna har ett slutspel framför sig.

28-28 och en delad poäng blev resultatet av dagens match mot OV Helsingborg. H43 hade greppet med 28-24 och borde ha kunnat knyta ihop säcken. Men samtidigt kändes inte ett oavgjort resultat helt orimligt och för OV Helsingborg var det snarast en seger. Har nog aldrig tidigare sett ett sådant firande över ett oavgjort resultat som det OV visade upp efter slutsignalen.

Det var en riktigt trevlig match vi fick se. H43 hade ett litet grepp under stora delar av matchen. Men ofta inte mer än ett eller två mål upp. Känslan var att laget H43 var bättre medan OV Helsingborg var mer beroende av enskilda spelare.

Tycker att många var duktiga idag, men med ett extra plus för Måns Gerdtsson och Pavle Karacic. Det var skoj att se Måns få utdelning igen, hans formkurva har annars dalat betänkligt på sistone.

Låt oss nu hoppas att det här var H43:s sista allsvenska match på ett tag. Nästa säsong är det tack och lov elitserien som gäller igen. Allsvenskan har på sitt sätt varit en trevlig upplevelse. Men i och omkring elitserien är allting lite bättre.

Dags att sätta punkt

En enda akt återstår av säsongen 2012/2013 för H43:s herrar. OV Helsingborg kommer på besök i arenan imorgon 17.00. Ett OV som kämpar för att ta en kvalserieplats. Så även om matchen inte betyder något för H43 så är det i högsta grad en intressant match. Desstuom tycker jag att det vore lämpligt att avsluta en säsong som inneburit succé på bästa sätt, med en seger.
 
Efter matchen finns chansen att fira återtåget till elitserien. Mat, dryck och mingel med spelarna i arenans resturang. Ett trevligt initiativ från klubben, så varför inte ta chansen till lite trevligt söndagsmingel.
 
Morgondagens match kan också innebära det sista framträdandet i H43-tröjan för vissa spelare. I skrivande stund saknar en handfull spelare kontrakt inför nästa säsong. Nebojsa Simic, Philip Ståhl, Nemanja Cvetinovic, Adam Sandgren och Martin Karlsson och möjligen någon spelare till som jag kan ha missat är alla spelare vars framtid i H43 är oviss. Förhandlingar kommer säkert att äga rum, men någon av dessa spelare gör förmodligen sin sista match i klubben imorgon.
 
Sen kan jag avslöja att det redan jobbas för fullt med truppen inför nästa säsong. Och indikationer jag fått talar om att klubben redan inom kort kan avslöja ett första nyförvärv. Håll ögonen öppna!

Ytterliggare en förlust inkasserad

Att H43 förlorade gårdagens bortamatch mot Ricoh var inte särskilt oväntat. En åtta timmars bussresa till en match som inte betyder något är knappast den bästa av förutsättningar för att prestera handboll på toppen av sin förmåga. När man dessutom saknade Jacob Anderberg, Adam Sandgren och Zoran Roganovic så gjorde det inte saken lättare. 26-22 till Ricoh i en helt betydelselös match för de båda lagen.
 
Fahrudin Zaimovic blev på nytt bäste målskytt. Fahrudin har haft en mycket stark vår, och alla tänkbara frågetecken kring hans handbollskunnande har snarast rätats ut till utropstecken. Fahrudin är nog den tillsammans med Pavle Karacic som haft den mest positiva utvecklingskurvan av de som är kvar från den förra säsongen.
 
En match är nu allt som återstår av säsongen 2012/2013. OV Helsingborg kommer på besök till Fof Arena på söndag. Ett OV Helsingborg som slåss för en kvalserieplats, så jag hoppas att H43 bjuder upp till dans i den matchen så kan vi nog få se en trevlig tillställning. Efter matchen väntar återtågsfest i Arenan där det bjuds på mat, dryck och mingel med spelarena. Låter mycket trevligt.
 
Därefter väntar min personliga favorit "Silly Season". Rykten, övergångar och ett allmänt intensivt arbete för att få ihop så bra trupper som möjligt inför den kommande säsongen. H43 sitter bättre till en på länge när man i år inte behöver invänta ett nervöst kval innan man vet vilken serie man spelare i nästa säsong. Nu har man tid på sig att bygga laget, och behöver inte gå miste om spelare som gör klart med andra klubbar medan det egna lagets säsong fortfarande pågår. Vi ska nog inte vänta oss några klara nyförvärv inom det närmaste dock. De flesta spelare vill nog avvakta till att de spelat färdigt för säsongen innan de bestämmer sig för vad som händer härnäst.
 
Jag tog här om dagen reda på vilka spelare i H43 som står utan kontrakt och vilka som blir kvar. Men det återkommer jag till inom kort då jag också spekulerar i vilka postioner H43 framförallt behöver förstärka på för att bli konkurrenskraftiga i elitserien!

Zoran till Qatar

Två matcher återstår av säsongens allsvenska för H43. Imorgon möter man Ricoh på bortaplan i Stockholm, och på söndag avslutas serien med hemmamatch mot OV Helsingborg. I dessa båda matcher kommer man att få klara sig utan sin superstjärna Zoran Roganovic.

Zoran sätter sig nämligen idag på ett flyg med destination Doha i Qatar. Utan att känna till några detaljer så tror jag att H43 med säkrat elitseriekontrakt tar tillfället i akt att låna ut Zoran till den penningstinna ligan i Qatar. Man sparar då lite pengar när man under en begränsad tid inte behöver betala ut lön till Zoran samtidigt som Zoran säkrar sin ekonomiska framtid med vad man får förmoda är ett lukurativt korttidskontrakt.

Detta känns som ett helt riktigt beslut om ni frågar om. Det är en win-win situation för bägge parter. H43 sparar pengar. Zoran tjänar extra pengar. Desstuom är det väl värt en spelare som varit klubben trogen på det sättet Zoran varit att få uppleva ett litet äventyr.

Hur länge Zoran stannar i Qatar vet jag inte, men jag kan tänka mig att han är åter framåt sommaren och den så viktiga uppbyggnadsträningen!
 
 

En dag på jobbet

H43 mötte tidigare idag Hallby. Klasskillnade var tydlig och segersiffrorna på 30-24 kunde defenitivt varit större. Någon motivationsbrist syntes inte direkt hos hemmaspelarna som inte hade mer än äran att spela för. Samtidigt var det knappast tal om någon av säsongens bättre insatser, mycket för att det inte behövs. Hallby har problem, främst med sin offensiv och kan ha ett jobbigt kval för att klara sig kvar i allsvenskan framför sig.

Hemmalaget matchade hur som helst bästa tänkbara manskap. Och återigen tyckte jag att Fahrudin Zaimovic var bäste hemmaspelare även om Nemanja Cvetinovic fick priset som hemmalagets bäste spelare.

Tyvärr går det inte att komma ifrån att matcher som inte betyder något för H43 gärna känns lite avslagna. Idag var man dessutom på tok för överlägsna för att minsta lilla nerv skulle krypa sig in som en extra krydda i matchen.

Två matcher återstår nu. Ricoh borta, och sen avslutar vi hemma mot OV Helsingborg innan vi stänger säsongen helt. Därefter väntar en förhoppningsvis händelserik "Silly Season" med ett och annat bra nyförvärv.

Ej längre obesegrade

Det kan inte längre bli någon perfekt säsong där man går genom hela serien obesegrad. Säsongens första förlust kom idag på bortaplan mot Rimbo. Jag är inte direkt förvånad då motivation inte sällan slår klass. Ett kvalseriejagande Rimbo hade mycket mer att spela för än redan elitserieklara H43. Dessutom är jag inte säker på att H43 hade haft särskilt lätt för Rimbo på bortaplan ens om matchen hade gällt något för det egna laget.
 
En förlust i det här skedet spelar givetvis lite roll. Man måste verkligen ha full förståelse att spelarna har haft svårt att ladda om för den här matchen. Att det dessutom rör sig om bortamatch strax norr om Stockholm med en tillhörande bussresa på omkring åtta timmar gör knappast förutsättningarna bättre. Däremot kan jag tycka att det är lite illa att siffrorna springer iväg till hela 43-34 i Rimbofavör. H43:s försvarspel måste verkligen ha varit obefintligt vilket defenitivt indikerar att spelarna inte gått "all in"!
 
Frågan är nu om tappen går ur tunnan så att säga. Det lilla H43 hade kvar att spela för var att gå genom säsongen obesegrade. Med den chansen körd gäller nu de tre resterande matcherna absolut ingenting. Zoran Roganovic twittrade från bussresan upp till Rimbo om en besvärlig rygg. Det är knappast förvånande då om Zorans rygg vilas under säsongens slutskede.
 
Kvällens trevligaste nyhet kom istället från Skövde där damerna tog poäng genom det oavgjorda resultatet 26-26. Efter att ha legat under i halvtid stod man för en stark vändning och hade ledningen med 25-23 mot matchens slutskede. Synd att man inte kunde knyta ihop säcken, men en poäng i Skövde är en stark poäng och det är tydligt att damerna går formstarkt mot slutspel.

Avsluta snyggt...eller smart

H43 har gjort vad man ska. Elitserieplatsen är i hamn och uppdraget utfört. Men säsongen är faktiskt inte slut även om det är lätt att känna så. Fyra matcher återstår och vare sig man vill eller inte så kommer man att vara part i såväl toppstrid som bottenstrid. Ett H43 som kan ha problem med motivationen i återstoden av matcherna har ett sportsligt ansvar mot sina konkurrenter så att oinspirerade plattmatcher inte blir avgörande för en kvalserieplats eller ett undviket kval neråt.
 
Närmast väntar Rimbo på bortaplan imorgon. Rimbo är ett av fyra lag som slåss om tre kvalserieplatser och är säkert taggade till tusen. För H43:s del gäller det att ta vara på den motivation som finns i att fortfarande försöka gå obesegrade genom serien.
 
Sportsligt ansvar eller inte så får man ju inte heller vara dum mot sig själv. H43 har i och med den tidigt säkrade elitserieplatsen fått ett gyllene läge att förbereda sig på bästa sätt för en framtid som elitserielag. Bland annat kan man vara tidigt ute på marknaden för att knyta till sig nya spelare. Men här och nu vore det framförallt närmast idiotisk att spela småskadade spelare, spelare som känner sig rejält slitna, eller spelare som kanske rent av behöver göra någon form av medicinskt ingrepp för att kunna vara hela och friska under den så viktiga uppbyggnadsträningen som kommer i sommar.
 
En del spelare har fått sparsamt med speltid under perioder av säsongen. Kanske kan det vara läge för att ge spelare som ligger på gränsen till ett nytt kontrakt chansen att visa upp sig. Men samtdigt pågår en kamp för farmarlaget HS Lejon i division 2 där man nu ligger på nedflyttningsplats men har en liten chans att knipa en kvalplats. Kanske bör vissa spelare prioriteras där, då ett faramrlag så högt upp som möjligt i seriesystemet är av högsta vikt i framtiden för att kunna ge spelare på gränsen till a-laget så bra matchträning som möjligt. Jag tänker då i första hand på spelare som Adam Sandgren, Måns Gerdtsson och Robin Bergqvist. Inte att man ska låta Zoran Roganovic plötsligt spela i Lejonen, det hade varit oerhört osportsligt.
 
H43 har tidigare under säsongen visat att man inte presterat sin bästa handboll i matcher där man har haft svårt att tända till. Hur man hanterar en ganska lång resa till en bortamatch mot Rimbo imorgon till en match som saknar betydelse för det egna laget återstår att se. Men jag personligen tycker att det hade varit mäktigt om laget står obesegrade när serien är slutspelad!

RSS 2.0