En allsvensk trupp tar form - Uppdaterad

Nyheterna och ryktena duggar tätt nu. Under kvällen har jag fått bekräftat två saker. Petter Strömberg får INTE förnyat kontrakt, och nu är också Jacob Anderberg klar för H43.

Gällande Petter Strömberg som en hel del kommentarer på min blogg berör så har det varit många turer fram och tillbaka. Det finns ju alltid två sidor av ett mynt, men missförstånd och dålig kommunikation ligger till grund för mycket här. Och när en spelare först gör gällande att man skriver på för en annan klubb är det knappast konstigt att klubben börjar leta efter alternativ!

Jacob Anderberg blir istället ny på mittsex. Jacob är en lundakille i grunden men kommer nu senast från VästeråsIrsta där han fungerat som försvarsankare bredvid Martin Boqvist. Jacob har sina främsta kvalitéer i defensiven och ska komma väl till pass oavsett vilket försvarspel "Kos" väljer att praktisera!

Lite har alltså hänt så jag kör en ny sammanställning av truppen som den ser ut just nu:

Målvakter: Här är fortfarande Philip Ståhl ensam för tillfället. Har heller inget specifikt namn som känns jättehett, och dessvärre är antalet lediga målvakter på marknaden inte särskilt stort. Här behöver man hitta någon som minst är jämnbördig med Philip. Någon som kan gå in i avgörande lägen de dagar det inte stämmer för Philip.

Vänstersex: Simon Nyberg från Lugi är klar. En spelare som under flera säsonger stått i skuggan av Niklas Gudmundsson får chansen att växa i allsvenskan. Däremot är inte Oscar Jensen kvar som jag skrev tidigare. Oscar ska inte ha varit helt nöjd med kontraktsförslaget från H43 och därmed kom man inte överrens. Här har man istället ett nytt namn på ingång som verkar riktigt bra!

Mittsex: Ingen Petter Strömberg alltså, men väl Jacob Anderberg som blir en ny bekantskap. Duktig defensivt alltså, men jag tror att tanken är att utveckla honom även offensivt. Annars finns ju Martin Karlsson kvar som också kommer att få ta ett stort ansvar om inte ytterliggare namn presenteras. Det har nämligen även ryktats om Daniel Bygdemark från Trelleborg.

Högersex: Frånsett Pavle Karacic så är det fortfarande tyst om högerkanten. Kanske är Pavle så bra att han kan axla den här rollen själv. Men Pavle är ung och det känns osäkert om hur han står sig i match efter match.

Vänsternio: Joakim Bååk in från Lugi med kvalitéer som många elitserielag efterfrågar. Kan bli allsvenskans bäste vänsternia. Fahrudin Zaimovic finns dessutom kvar och kommer säkerligen att fungera som ett alldeles utmärkt komplement.

Mittnio: Precis som innan Christoffer Geissler och Adam Sandgren: Bra!

Högernio: Inte heller här några förändringar. Zoran Roganovic och Måns Gerdtsson!

Det klarnar alltså allt mer. Och det börjar med allsvenska mått mätt se ut som en riktigt bra trupp. Men ett visst frågetecken för målvaktsidan. Här behövs verkligen någon form av förstärkning!
Och sen kan säkerligen en eller annan komplement-spelare också behövas. Säsongen är lång och alla lag drabbas av mer eller mindre skador.


Vinrött blir blått

Efter att Linus Persson, Nemanja Milosevic och senast Espen Christensen lämnat H43 för Lugi de senaste åren känns det faktiskt ganska skönt att kunna säga välkommen till Joakim Bååk och Simon Nyberg.

De båda har i dagarna skrivit på för H43 och kommer således att vara med på resan tillbaka mot elitserien. Förutsättningarna är något olika då Joakim Bååk får ses som mer etablerad elitspelare än Simon Nyberg. Men gemensamt är att jag tror båda ser sin chans att börja om, få mer ansvar, chans till ökad speltid plus att dem får vara med på en nystart som görs i H43.

Att H43 lyckas knyta unga hungriga och etablerade elitspelare till sig är ytterliggare ett tecken på att man är på rätt väg. Årets "silly season" har bjudit på oss H43:are på fler positiva nyheter än de senaste tre åren gemensamt. Och någonstans började alltsammans med att få Veroljub Kosovac som ny tränare. Utan honom tror jag knappast att Zoran stannat kvar, jag tror inte Christoffer Geissler kommit tillbaka till klubben och då hade knappast heller Joakim Bååk anslutit.

Allt mer klarnar kring H43:s herrtrupp. Men ännu kvarstår ett par frågetecken. Vad som tillexempel händer med Petter Strömberg lägger jag ner att gissa om. Jag nåddes själv av uppgiften att han hade ett erbjudande från H43 som han tackade ja till när kontraktet han skrivit med Lindesberg revs. Men kommentarer på min blogg talar nu om något annat. Och kanske är det så att Petter trodde han hade ett erbjudande stående hos H43, men att hans tåg gick när han först skrev på för Lindesberg.

På mittsex talas det istället om Jacob Anderberg och Daniel Bygdemark, senast från VästerIrsta respektive Trelleborg. Måste erkänna att jag känner till spelarna allt för dåligt för att uttala mig ingående om dem. Men jag tror att Jacob Anderberg har sina styrkor i defensiven medan Daniel Bygdemark har sina i offensiven. Kanske utesluter den ena spelaren inte den andra.

Med en namnteckning på ett kontrakt från någon av nämnda herrar på mittsex så återstår för H43:s del att hitta en målvakt och kanske ett komplement till Pavle Karacic på högersex. Framförallt en målvakt är väl vad som krävs för att H43:s trupp ska kännas komplett nog för att få bära favoritskapet till seriesegern i allsvenskan. För det får vi nog tänka oss att man kommer att få göra. Inte mig emot. Som supporter kan det faktiskt vara trevligare att få uppleva toppstrid i allsvenskan än ytterliggare en bottenstrid i elitserien!

En allsvensk trupp tar form

Så blev då nyförvärvet av Christoffer Geissler officiellt. Bra jobbat säger jag till herrelitkomittén som ansvarar för för herrtruppen. I Christoffer Geissler får H43 förutom en utmärkt spelfördelare och strateg, även en ledargestalt som höjer kvalitén på träningar och som troligen kommer att göra sin omgivning bättre. Även om "Stoffe" inte är en superstjärna som det alltid gnistrar om har jag svårt att tänka mig ett bättre nyförvärv i nuvarande situation. Med "Stoffe" vet man alltid vad man får. Och dessutom tror jag att med hans tidigare sejour i klubben i åtanke så finns där ett H43-hjärta som bankar.

Fortfarande finns det en hel del luckor att fylla för att H43:s trupp ska vara komplett. Men vi kan i alla fall börja ana konturerna av det lag som ska försöka att ta H43 tillbaka till handbollens finrum snarast möjligt! Utöver redan klara spelare finns det en uppsjö av rykten om spelare på ingång till klubben. Leker vi fritt med tanken att dessa verkligen kommer skulle en trupp kunna se ut så här.

Målvakter: Philip Ståhl finns ju som bekant kvar, och som jag har varit inne på tidigare tycker jag defenitivt att han förtjänar en rejäl chans. Men samtidigt har han inte riktigt visat sig vara en målvakt som levererar i match efter match och han behöver minst en likvärdig konkurrent bredvid sig. Det mest specifika ryktet jag hört om målvakt på ingång heter Giorgio Jancevski nu senast i Trelleborg som åkte ur allsvenskan. Om jag inte missminner mig så spelade Giorgio säsongen 2010-2011 i Lindesberg och har således kännt på elitserien. Känner dåligt till Giorgio men tror att han i sina bästa stunder är en alldeles utmärkt målvakt.

Vänstersex: Oscar Jensen finns kvar om jag inte missat något. Oscar gjorde knappast någon succé i kvalserien när han fick massor av speltid. Men samtidigt vet jag sen tidigare att här finns kvalitéer och med en ordentlig försäsong och sedan förtroende från början tror jag Oscar kan bli en tillgång på allsvensk nivå. Han måste dock hitta tillbaka till sin orädda "allt att vinna" mentalitet som var så lyckosam när han debuterade i a-laget under kvalserien på vårkanten 2010. Bredvid Oscar gör rykten gällande att Simon Nyberg från Lugi mer eller mindre är klar för klubben. Simon har väl haft lite av samma situation i Lugi som Oscar haft i H43. Skulle tro att dessa två kan komplettera varandra och dela på speltiden på ett alldeles utmärkt sätt!

Mittsex: Martin Karlsson har kontrakt även över nästa säsong. Hans debutsäsong för betecknas som mycket ojämn, men med flertalet insatser som lovade mer. Även Petter Strömberg verkar trots allt bli kvar. Och liksom Martin har Petter haft en ojämn säsong. Med rätt utveckling har alltså H43 bra potential på linjen. Vad som händer med Jens Eriksson har jag ingen aning om, men vad jag skulle vilja se i H43 är en stark offensiv kraft på linjen. En spelare som suger till sig bollar och verkligen sätter dit lägena från sex meter. Utan att ha den blekaste aning om nuvarande kontraktsläge så är Andreas Folkstrand en spelare jag verkligen skulle vilja se i H43, nu eller i framtiden. Andreas vräkte in mål i allsvenskan säsongen 2010-2011 när han spelade för Stavsten. Den gångna säsongen har han dessutom fått värdeful erfarenhet från den danska andraligan när han spelet för Fredericia!

Högersex: Här finns i dagsläget endast Pavle Karacic. Pavle visade med ett par fina inhopp under den gångna säsongens slutskede att han är redo för den här nivån. Men ett par fina inhopp är inte detsamma som att hålla i match efter match under en hel säsong och troligtvis behöver klubben värva ett komplement som är på samma nivå som Pavle. Har i dagsläget inte hört så mycket som en viskning i ryktesväg om någon högersexa på ingång!

 

Vänsternio: Placerar faktiskt Fahrudin Zaimovic här med tanke på Christoffer Geisslers intåg i truppen. Fahrudin gjorde också sina bästa insatser under säsongens slutskede på just denna positionen när Johannes Sandgren var skadad. Än så länge är Fahrudin ensam men jag leker med tanken om att ryktet om Joakim Bååk är sant, och då får H43 en offensivt starkare vänstersida än man haft på bra länge.

 

Mittnio: Här har vi nu den perfekta mixen mellan gammalt och ungt. Inspiration och erfarenhet och så vidare. Med Christoffer Geissler och Adam Sandgren har H43 en uppsättning på mittnio som laget skrikit efter under flera år. I och med detta borde problemet med H43:s många gånger stereotypa och lite statiska anfallspel vara ett minne blott.

 

Högernio: Inte mycket att säga om. Zoran Roganovic och Måns Gerdtsson tillsammans ger en uppsättning på högernio som många elitserieklubbar tittar avundsjukt på. Denna position kan snarast skapa angenäma problem för "Kos". Om Måns forsätter i samma stil som i slutet på den gångna säsongen blir han för bra för att endast nöta bänk! Samtidigt vore man idiot om man tror att han ska peta Zoran.

 

Som ni märker bygger min trupp så här långt ganska mycket på rykten. Kanske kommer det inte alls att se ut så här när det är klart. Men OM det gör det. Då har H43 en trupp klart stark nog för att utmana om seriesegern i allsvenskan. Eller om ni så vill, en trupp stark nog för att spela elitserien säsongen 2013-2014!


Rykten och spekulationer

Ber om ursäkt för den dåliga uppdateringen här på bloggen. Har haft fokus på lite annat håll samtidigt som det inte funnits så himla mycket att skriva om. I alla fall inte med H43-ögon. Fortfarande saknas nyheter om spelartruppen från officiellt håll. Och det enda jag med säkerhet vet är att det trots allt verkar som om Petter Strömberg stannar i klubben. Lindesberg har en ekonomisk kris och har rivit alla kontrakt för att börja om på ny kula. Det kontrakt som Petter skrivit med Lindesberg revs således, och då Petter hade ett erbjudande från H43 om förlängning valde han istället att acceptera det!

De senaste dagarna har ett rykte på twitter florerat om att Christoffer Geissler från Hk Malmö skulle vara klar för H43. Har ingen aning om det stämmer men för mig skulle det smaka mumma om så var fallet. "Stoffe" var en del av det H43-bygge som "Kos" gjorde senast han var tränare för klubben och således känner dessa båda varandra väl. Stoffe skulle i nuläget tillföra värdefull rutin, och dessutom är han en humörhöjare av stora mått och en minst lika stor tillgång utanför planen som på den!

Från Lugi ryktas komma Simon Nyberg och Joakim Bååk. Inte heller här känner jag till sanningshalten, men åtminstone i Simon Nybergs fall verkar det mer eller mindre klart. Simon Nyberg har spenderat ett antal säsonger i skuggan av Niklas Gudmundsson i Lugi men har ett par säsongers träning och matcher på högsta nivå och vet vad det handlar om. Joakim Bååk hade varit ett oerhört starkt tillskott på vänsternio positionen och jag hade varit övertygad om att han hade kunnat bidra till att minska slagsidan åt högernio som så ofta drabbar H43.

Vidare ryktas det om ett antal "juggar" som varit och provtränat med H43, målvakter på ingång och även andra mer eller mindre kända namn. Det gäller nog bara att avvakta och se hur det i slutändan blir, men om alla rykten stämmer känns det i mina ögon som om H43 den kommande säsongen kommer att ställa upp med ett starkare lag i allsvenskan än det som den gångna säsongen spelade i elitserien!


Fler förändringar

I mitt förra inlägg skrev jag om att Espen Christensen och Kalle Björkman lämnar H43. Något dem uppenbarligen inte är ensamma om. Information till mig gör gällande att fler lämnar och jag har också fått bekräftat de rykte jag hörde om att Fredrik Creutz gjort bort sig ytterliggare en gång. Ett oerhört upprörande beteende av en spelare som verkligen fått en andra chans av klubben.

Vidare kommer Petter Strömberg att lämna klubben. Ny klubbadress blir vad jag erfar Lindesberg. Känner mig lite kluven kring beskedet att just Petter lämnar. Han fungerade den gångna säsongen som navet i försvaret och gjorde dessutom ett par riktigt fina insatser som lovade gott inför framtiden. Men däremellan var han också riktigt dålig och uppvisade inte heller alltid den bästa attityden på planen.

Johannes Sandgren kommer inte heller han att spela i H43 nästa säsong. I hans fall känner jag dock inte till någon ny klubbadress. Johannes har under sina fyra säsonger i H43 varit en mycket lovande niometerspelare som tyvärr aldrig riktigt blommat ut. Bra matcher har varvats med alltför många dåliga insatser.

Dessutom söker Christoffer Fors ny arbetsgivare på andra sidan sundet, alltså i Danmark. Christoffer vill spela på högre nivå än allsvenskan och ska ha gjort rätt klart att han inte vill spela i H43 längre. Hur Christoffer ställer sig till spel i H43 om alla försök att hitta ny arbetsgivare går bet nu när Fredrik Creutz är borta ur bilden kan man givetvis spekulera fritt om. Men redan i samband med kraftsamlingen i vintras när jag samtalade med Christoffer lät det på honom som om det är elitserien eller liknande nivå som gäller!

Känner tyvärr inte till några rykten om specifika nyförvärv på ingång. Men till Skånska Dagbladet säger Börje Fennhagen att två nya spelare inom kort ska vara klara för klubben. Några namn avslöjas dock inte förrän kontrakten är påskrivna och klara.

Det händer med andra ord en hel del nu när det gäller H43. Men i alla fall jag väntar mycket otåligt på att få ett eller flera nyförvärv presenterade!

Det händer saker

Formandet av en allsvensk trupp pågår säkerligen för fullt för H43:s del. I dagarna blev det klart att såväl Espen Christensen som Kalle Björkman lämnar laget och söker nya utmaningar. Knappast några stora överraskningar att dessa båda lämnar men främst i Espens fall givetvis ett tungt tapp.

Espen Christensen lämnar H43 och går till Lugi. Personligen känner jag alltid att det känns lite jobbigt när H43-spelare byter till just vinröd färg. Men just i detta fallet är det svårt att ha åsikter om Espens klubbyte. Espen är 28 år och befinner sig mitt i karriären. Han har troligen sina allra bästa år som målvakt framför sig inom en ganska kort framtid, och ett år i allsvenskan i detta skede hade för Espen betytt ett förlorat år. Espen har dessutom knackat lite på den norska landslagsdörren under en tid och behöver givetvis spela på högsta nivå för att öka sina landslagschanser. Espen ersätter därmed också Linus Persson som lämnar Lugi för spel i danska Viborg. Jag får passa på att önska Espen lycka till i sin nya klubb och det ska bli kul att se hur bra han kan prestera med ett av elitseriens bästa försvar framför sig!

Kalle Björkman lämnar H43 och går tillbaka till norska Elverum som han kom ifrån för snart två år sedan. Tiden i Elverum är vad jag tolkat det som Kalles bästa i karriären där han även under en säsong fick utmärkelse som norska ligans bästa högersexa. De två åren i H43 kan knappast anses lika lyckosamma för Kalle och det är bara att önska Kalle lycka till i Elverum.

För H43:s del innebär det främst att jakten på en ny målvakt måste intensifieras. Philip Ståhl finns givetvis kvar, men även om han besitter många kvalitéer och förtjänar en ordentlig chans i H43 så har jag mycket svårt att se Philip axla manteln som förstemålvakt under en hel säsong. Ett namn som nämnts i kommentarerna här på bloggen är Emil Jungman, ett namn som även jag tycker hade varit som klippt och skuret för H43 just nu. Emil har H43 som moderklubb, har fått fin rutin med ett par års proffsspel i Norge och Danmark. Emil är dessutom 32 år fyllda och kan bidra med just rutin och erfarenhet till ett lag som jag tror annars till stor del kommer att bestå av unga spelare. Emil har dessutom tidigare tränat under Veroljub Kosovac och dessa båda herrar känner varandra ganska väl. Jag känner inte alls till Emils kontraktsituation eller om där ens finns ett intresse, men att inte ens ställa frågan vore i mina ögon ett tjänstefel av herrelitkommitén.

Kalle Björkmans försvinnande känns sportsligt inte som ett lika stort tapp. Men även på högersex behövs troligtvis någon form av nyförvärv. Ryktet säger nämligen att Fredrik Creutz gjort bort sig ytterliggare än gång och inte är önskvärd i klubben längre. Jag ska dock med en gång påpeka att jag inte undersökt sanningshalten i det ryktet. Hur som helst finns Pavle Karacic på just högersex. Klubbens kanske största talang just nu och defenitivt en spelare att satsa på. Men Karacic är ung och kan då och då behöva avlastning. Det är inte rimligt att begära speltid nonstop en hel säsong av en 19-20 åring.

Det hade varit trevligt med en sammanfattning av läget på H43:s hemsida snart. Jag tror att vi är många som är nyfikna på hur läget är i truppen och vad vi kan förvänta oss när sommaren har passerat. Jag har många gånger tidigare kritiserat den bristfälliga uppdateringen på H43:s hemsida men har på senare tid lugnat mig. Jag har med tiden förstått att uppdateringen sker i princip helt på ideell basis och att man därför måste ha förståelse för att det ibland bli fördröjningar. Men för att åter kritisera lite så kan jag känna att ideell basis eller inte så måste H43 även ge sina supportrar och samarbetspartners med mera det vi vill ha. Hålla intresset vid liv nu när säsongen är över. Ta chansen att öka intresset och skapa en riktigt bra nystart i allsvenskan. Med risk för att vara onödigt spydig och bitter kan jag ju påpeka att inte heller jag tjänar några pengar på mitt bloggande, men till och från behöver jag knappast anstränga mig för att komma ut med nyheter långt tidigare än de publiceras på H43:s hemsida!

Spelarbetyg säsongen 2011-2012

Jag har vid ett par tillfällen betygsatt H43-spelarna efter deras prestationer på plan. Ett inslag i min blogg som jag på en del kommentarer tolkat som rätt uppskattat. Säsongen tog som bekant slut nyligen och det kan då vara lägligt att sammanfatta varje spelares insats under den gångna säsongen.

Samtliga spelare som spelat under säsongen kommer att betygsättas, undantaget Jesper Parker som bara var i klubben en mycket kort tid, och dessutom Viktor Bruhn och Marcus Svännel som gjort väldigt korta inhopp. Daniel Lindqvist och Johan Brännberg som lämnade klubben under kraftsamlingen i januari kommer alltså att betygsättas. De har ju trots allt spelat mer än halva elitseriesäsongen.

Det kommer givetvis att avspeglas en aning att jag har större förväntningar på vissa spelare än vad jag har på andra.
Betygskalan är som följer.
1 = Underkänd
2 = Godkänd
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = Landslagsklass

1. Espen Christensen: Inledde säsongen strålande som en av elitseriens bästa målvakter. Blev sen som bekant skadad i mitten av hösten, missade sex matcher och har efter det visat upp en besvärande ojämnhet. Fortfarande strålande när han är som bäst, men tyvärr oerhört dålig i sina sämre matcher. Måste hitta tillbaka till en högre lägsta nivå, men fortfarande en riktigt bra målvakt!

BETYG: 3


16. Philip Ståhl: Skadad samtidigt som Espen i höstas, och har varken innan eller efter fått så särdeles mycket speltid. Gör i princip aldrig bort sig, men övertygar heller aldrig och tar tvyärr inte riktigt de chanser han får. Börjar bli dags att blomma ut snart, man kan inte vara lovande hur länge som helst!

BETYG: 2

Johan Tholin: Kom in som tänkt reservmålvakt när Espen blev skadad. När även Philip belv skadad fick istället Johan under period axla ett tungt ansvar som förstemålvkat i elitserien. Blandade och gav, men tycker att han efter sina förutsättningar gjorde ett alldeles utmärkt jobb.

BETYG: 3

2. Jens Eriksson: Jens har främst fått inrikta sig på försvarsarbete under den gångna säsongen. Tycker han har blivit bättre på att läsa spelet och stå rätt i sitt försvarsagerande. Men för Jens del känns det något besvärande att H43:s försvarspel oftast uppfattats som bättre när Jens inte funnits med på banan.

BETYG: 2

4. Kalle Björkman: Tillbringade stora delar av hösten på bänken, men har under våren fått betydigt mer speltid. Fortfarande lite för många dåliga insatser med för mycket missar. Men samtidigt har Kalle gjort minst ett par riktigt bra matcher.

BETYG: 2

5. Måns Gerdtsson: Har länge fått leva i skuggan av Zoran Roganovic. Men under våren med en allt tunnare niometersuppställning har speltiden ökat. Måns har varit riktigt bra stundtals och med ordentlig fysträning på den kroppen har H43 ett riktigt intressant framtidsnamn här!

BETYG: 3

7. Pavle Karacic: Fick göra ett par inhopp under våren när Fredrik Creutz var skadad, och det gjorde han verkligen med mersmak. Fantastisk kontringspelare och duktig i läget. Behöver givetvis bli mer komplett men här har H43 ett riktigt intressant namn för framtiden.

BETYG: 3

8. Oscar Jensen: Tillbringade i princip hela hösten på läktaren då Christoffer Fors var en av lagets bästa spelare på samma position. Under våren har chanserna blivit flera och efter Christoffer Fors spelarvägran i samband med kvalseriens start har Oscar i princip spelat non-stop. Har tyvärr inte tagit chansen som jag hoppats och är snudd på underkänd. Men samtidigt ska man ha klart för sig att Oscar liksom övriga kantspelare lider av lagets oförmåga att få ut bollarna på kanterna!

BETYG: 2

9. Adam Sandgren: Tänkt som framtidsman men har framförallt på våren fått spela mycket. Har defenitivt visat fina kvalitéer men behöver bli jämnare. 10 kg muskler till hade hjälpt honom mycket. Skadefri och med en ordentlig försäsong i kroppen kan han absolut vara en tänkbar spelfördelare i H43:s väg tillbaka till elitserien.

BETYG: 2

10. Fahrudin Zaimovic: Efter en trög höst med lite floppvarning på Fahrudin så tycker jag att han på allvar visat vad han kan under våren. Lite ojämn och kanske lite väl dåliga insatser mellan varven. Men när han har varit bra har han varit en av H43:s allra bästa spelare. Besitter fina offensvia kvalitéer.

BETYG: 3

11. Martin Karlsson: Ny mittsexa för säsongen. Har blandat och gett rätt friskt. Rörligheten i främst försvarspelet blir bättre med Martin på plan. Har glimtat till lite och då och då offensivt, men måste bli minst en klass bättre på att förvalta lägena!

BETYG: 2

13. Daniel Lindqvist: Var kanske lagets bäste spelare i säsongens första matcher. Lyfte sig flera klasser under hösten jämfört med säsongen innan. Och egentligen är det ju just de sportsliga insatserna jag ska betygsätta. Men jag kan inte helt blunda för hur Daniel lämnade klubben. Att berätta hur han saknat motivation större delen av säsongen för att sedan hitta den igen bara veckan senare hos lokalkonkurrenten är inget annat än att pissa på supportrar, klubbledning och inte minst lagkamrater!

BETYG: 1

15. Johannes Sandgren: Nötte väldigt mycket bänk i höstas men har istället under våren fått riktigt mycket speltid. Har gjort ett par riktigt bra insatser men väldigt många bleka samtidigt. Blir alltför enkelspårig i sitt spel. Har ett bra skott som han borde kunna utnyttja ännu bättre. Men han måste bli bättre på att värdera lägena och framförallt lyfta sitt passningspel flera klasser.

BETYG: 2

17. Fredrik Creutz: Har haft svårt att övertyga i år och med få undantag varit sämre än förra säsongen. Redan där ett svagt betyg. Dessutom slår man inte lagkamrater på käften. Punkt slut. I mina ögon har Fredrik gjort sitt i H43!

BETYG: 1

19. Christoffer Fors: Var under hösten en av lagets absolut bästa spelare. Gav laget en extra dimension med sitt kantspel. Inte alls lika lyckosam under våren och förklaringen kom under elitseriens sista omgång då "Stoffe" vägrade spela tillsammans med Fredrik Creutz. Att "Stoffe" mår dåligt över att Creutz oprovocerat slog ner honom måste man ha full förståelse för. Däremot hade jag önskat att han kunnat sköta hela affären något snyggare med intern kommunikation istället för att utföra en protestaktion i samband med bortamatchen mot Sävehof! 

BETYG: 3

21. Alexander Ekdahl: Fastfrusen på läktaren i höstas. Under våren endast sporadiska inhopp. Har väldigt svårt att hävda sig på den här nivån men gör verkligen det han kan efter sina förutsättningar.

BETYG: 2

22. Petter Strömberg: Nästan magisk i början på säsongen men sen har formkurvan pekat ganska brant neråt. Många gånger ovårdad i sitt försvarspel, och lite klumpig och tafflig i sitt anfallspel. Tycker ändå att det känns som om det finns mycket handboll i Petter, men han måste också börja fokusera på rätt saker!

BETYG: 2

23. Zoran Roganovic: Har förvisso svarat för ett par bottennapp under säsongen. Men annars är han fortfarande bäst. Inte bara i H43 utan hela elitserien. Jag kan ibland ha åsikter om detaljer i Zorans spel, men att påstå att Zoran inte håller landslagsklass hade bara varit löjligt!

BETYG: 5

25. Johan Brännberg: Tog minst ett kliv i sin utveckling under hösten. Gjorde ett par riktigt fina insatser och var väl till och med bäste H43:are i någon match. Men ibland också alldeles för blek. Kändes mer rakryggad än Daniel Lindqvist när han lämnade H43 troligen för att trygga sin inkomst någon annanstans, och inte bara för att till varje pris lämna H43.

BETYG: 2

Det var det. Som ni märker har jag i vissa fall vägt in annat än det rent sportsliga vilket givetvis kan diskuteras. Men någonstans känner jag att spelarna faktiskt representerar klubben på ett eller annat sätt 24 timmar om dygnet, och inte bara på handbollsplan!


Antiklimax

Säsongen är över, sm-finalerna spelade! Vi säger grattis till Sävehof som för tredje året i rad står som mästare både på dam och herrsidan. Hatten av för en imponerande maktfaktor i svensk handboll som kanske dessvärre håller på att bli lite besvärande för just svensk handboll.

Alla vi som hade inbillat oss att Lugis damer och Kristianstads herrar på allvar skulle ge Sävehof en match fick dessvärre ganska tidigt inse att det var just inbillning. Lugis damer stretade emot bra i en halvlek med hjälp av en stark defensiv och en duktig Sanna Åstrand i målet. Men andra halvlek bjöd på en orgie i dåligt anfallspel och missade avslut med Lugi ögon sett. Ingen i det laget som media i säsongens begynnelse döpte till Real-Lugi visade vägen och vågade kliva fram. Supertalangen Maria Adler, av många nämnd som en blivande storstjärna var en mycket blek gestalt och förmodligen som sämst när det gällde som mest. Jag har under en tid stark ifrågasatt om Maria är tillräckligt stark mentalt för att bli så bra som många säger. Jag ifrågasätter det knappast mindre efter dagens insats.

Samtidigt måste man imponeras av Sävehof. En stabil laginsats där spelare efter spelare ständigt kliver fram. Cecilia Grubbströms målvaktspel i den andra halvleken är en klart bidragande orsak till segern. Och vad ska man säga om Ida Odén som i flera år stått i skuggan av först Johanna Ahlm och sen Isabelle Gulldén. Idag är hon bästa utespelare med hela 10 mål.

Inför herrarnas final låg en darrande förväntan som en dimma över Malmö Arena. Stämningen som Kristianstads supportrar skapade minuterna innan avkast är något av det bästa jag upplevt på åskådarplats. Jag hoppas verkligen att stämmningen gick igenom tv:n så att alla ni som såg matchen i tv-soffan fick ta del av den. Tack säger jag till alla er Kristianstadsupportrar som gav oss andra en lektion i hur man stöttar sitt lag. Jag som är H43-blå i nära nog varenda del av min kropp kunde inte låta bli att ryckas med och även jag klappade och gav Kristianstad mitt stöd. Se och ler handbollsverige. Det är inte förbjudet att skrika och klappa. Det är inte förbjudet att klä sig i sitt lags färger eller måla sig med färg i ansiktet. Det är då det blir en fest att gå på idrottsevenemang.

Dessvärre mattades stämningen av ganska fort. Ty Sävehofs herrar var alltför överlägsna. Vill man vara snäll så varade spänningen i 10 minuter. Därefter stod det ganska klart att resten av matchen var en marsch mot sm-guldet för Sävehofs del.

Kristianstads spelare verkade något skärrade och handlingsförlamade av inramningen och matchens betydelse inledningsvis. Sävehofspelarna som under säsongen mött såväl Barcelona som AG Köpenhamn lät sig varken skrämmas eller imponeras utan trummade på från start, visade klassen och avslöjade på ett närmast brutalt sätt Kristianstadspelarnas brister. På i princip varje position hade Sävehof spelare med bättre individuella pestationer. Undantaget hette Lars Möller Madsen som med sina 11 mål gjorde mer en hälften av Kristiastads alla mål.

Efter matchen stod tusentals orangeklädda kvar och hyllade sina silverhjältar och tackade Jesper Larsson för lång och trogen tjänst efter hans sista match i karriären. Det kändes därför nästan löjligt i jämförelse när ca.500 tillresta Sävehofsupportrar firade sin guldhjältar. Sävehof är en riktig maktfaktor i svensk handboll, och man gör nära nog allt rätt. Men för att ta ytterliggare ett steg ut i europa och för svensk handbolls skull så måste man snart gör en ordentlig kraftansträngning för att locka Göteborgspubliken till arenorna. Att ett lag i Sävehofs storlek, med landets kanske största ungdomsverksamhet endast lyckas få med sig ett publikfölje på dryga 500 personer känns faktiskt ganska bedrövligt!

Klockan är ca 22.00 den 12:e maj. För vissa är det semester. För andra är karriären slut. För somliga har försäsongen redan börjat. Säsongen 2011-2012 kan hur som helst läggas till handlingarna!


Zoran Roganovic kvar i H43

Så kom då beslutet som väl mer eller mindre hela handbollsverige har väntat på. Zoran Roganovic tackar nej till såväl Kristianstad som Lugi och alla andra intressenter och väljer att följa med H43 ner i allsvenskan. Även om jag står fast vid min åsikt i mitt förra blogginlägg att jag inte är säker på att detta är det bästa för klubben i nuvarande situation så är det på väldigt många sätt glädjande.

Zoran Roganovic är ett unikum i dagens idrott. När pengar och karriär på de flesta håll betyder allt så har Zoran Roganovic snart varit H43 trogen i 10 år. Zoran väljer familjen, vilket han i och för sig inte är ensam om, och följer sitt hjärta. Ett hjärta som slår hårdare för sin klubb än något annat i hela handbollsverige!

Zorans val att stanna indikerar att H43 har något bra på gång. Han säger sig själv vilja spela 3-4 år till och jag tror knappast att han ser 3-4 år i allsvenskan framför sig. Med andra ord är det troligt att klubben presenterat en trovärdig plan för Zoran där man satsar på en så snar återkomst som möjligt till elitserien. Och Zorans närvaro i klubben lär knappast försämra möjligheten att locka fler starka namn till laget.

Det som glädjer mig lite extra i sammanhanget är hur Zoran fokuserar på hela klubben med dess ungdomsverksamhet inkluderat. Zoran vill alltså vara med på en resa där klubben byggs upp även långsiktigt, med en ungdomsverksamhet som i framtiden ger avkastning till a-laget.

Rekryteringen av Veroljub Kosovac som tränare blev troligen av ganska avgörande betydelse när Zoran bestämde sig för att stanna. "Kos" hade stor del i värvningen av Zoran när han en gång kom till H43. Och såväl "Kos" som Zoran är två riktigt starka namn som ska leda H43:s väg tillbaka. I första hand till elitserien. Men någonstans känner jag att om rätt beslut tas framöver, finns förutsättningar för att H43 på sikt kan ta sig upp i sverigetoppen igen!

Slutligen kan man konstatera att den kanske bäste handbollspelaren i sverige nästa år kommer att spela i allsvenskan. Då gäller det bara att njuta så mycket som möjligt alla H43-fans!

H43:s säsong är över. Nu blickar vi framåt!

Men allra först vill jag rikta ett stort grattis till IFK Kristianstad och alla dess supportrar till finalplatsen som säkrades idag. Vilken match det blev. 33-34 fastställdes i slutminuten och på något vis kändes det väldigt rättvist. IFK Kristianstad har verkligen vuxit under våren och visat hur lite jag uppenbarligen kan om handboll. För under den gångna säsongen har jag såväl tippat Kristianstad på kvalplats som starkt ifrågasatt tränarbytet när Ola Lindgren tog över nu under våren. Så fel jag fick. Och även om Kristianstad långt ifrån är mitt favoritlag så är jag helt uppriktig när jag säger att det är förbaskat roligt att vi för första gången sedan 1996 får skånskt i sm-finalen på herrsidan.

H43 upprätthöll hedern och vann den totalt betydelselösa matchen mot Västerås med 36-27. Bra så. Segrar har alltid ett värde i sig och någonstans var det också glädjande att spelare som Måns Gerdtsson, 8 mål, och Pavle Karacic med 6 mål utmärkte sig lite extra. Dessa båda herrar är unga egna produkter som vore alldeles utmärkt att bygga på när laget nu tvingas börja om i allsvenskan.

Nu kan vi lägga den helt otroligt turbulenta säsongen 2011-2012 till handlingarna och istället blicka framåt. För H43:s del gäller det nu att bygga ett nytt lag. Indikationerna i media är att laget ska vara slagkraftigt i allsvenskan, tillhöra toppen och möjligtvis vara aktuellt för ett avancemang tillbaka till elitserien redan om ca. ett år. Låter ganska trevligt i mina öron, men samtidigt måste man bygga både kort och långsiktigt. Det går inte att på nytt sätta allt på ett kort det första året och att ett då missat avancemang skulle innebära katastrof!

Jag tror att vi kommer att få se rätt stora förändringar i truppen, konstigt vore det annars. Zoran Roganovic har det redan skrivits mycket om i lokala medier och den femfaldige skytteligavinnaren är hett villebråd bland övriga skånska elitklubbar. Lugi och Kristianstad har det pratats mest om men även Ystad och Malmö har hört sig för. Zoran själv deklarerar att han allra först ska ha ett samtal med H43 för att höra om deras tankar inför framtiden. Zoran säger också att det inte på något sätt är självklart att han lämnar. Om H43 kan lägga fram en intressant plan för framtiden kan det vara så att Zoran stannar kvar och spelar i allsvenskan.

Personligen är jag inte övertygad om att det bästa för H43:s del är om Zoran stannar. I alla fall inte långsiktigt. Zoran är en fantastisk handbollspelare och när han är på rätt humör och får rätt utrymmen så skulle han väl mer eller mindre kunna vinna en hel del allsvenska handbollsmatcher på egen hand. Men är det egentligen det H43 behöver nu? H43 har åtminstone de tre senaste säsongerna varit nästan löjligt beroende av Zoran Roganovic, något det måste bli ändring på. Rent sportsligt måste fler beredas utrymme och jag är långt ifrån säker på att det ger en del unga spelare den bästa utvecklingen att ständigt få spela 5-5 när Zoran blir punktmarkerad. För den risken måste ses som överhängande i match efter match i allsvenskan.

Dessutom tycker jag att frågan om Zorans motivation är relevant att ställa. Känner han innerst inne för att spela i allsvenskan. Om så inte är fallet finns alltid risken att han blir en belastning för klubben och laget. Och på rak arm finns det ingen spelare jag skulle unna så mycket att istället få spela i ett slutspel, och få chansen att vinna något. Jag vill egentligen inget hellre än att fortsätta se Zoran Roganovic i H43-tröja nummer 23. Men kanske inte just här, just nu!

Bland övriga spelare är det nog endast Espen Christensen som kan tänkas få en del erbjudanden från andra elitserieklubbar. Bland annat har IFK Kristianstad varit intresserade av honom tidigare. Kanske kommer också Lugi att ställa en förfrågan till Espen när nu Linus Persson försvunnit till Viborg. Med risk för att nervärdera övriga H43-spelare så har jag svårt att se att elitserieanbuden skulle hagla.

För H43:s del gäller det att hitta rätt. De spelare som bestämmer sig för att stanna, eller komma till måste i första hand verkligen vilja spela för H43, och vilja spela i allsvenskan. Då läggs en grundbult stabil nog att bygga ett framgångsrikt lag ur. Silly Season är nu i full gång. Kan tänka mig att den kommande månaden blir ganska intensiv med H43-ögon sett!


Skilda världar

Nej, min rubrik syftar inte på den tv-serie som gick i Tv4 för tiotalet år sedan. Istället ska detta inlägget handla om det pågående slutspelet. För fjärran från nervösa kvalmatcher, degraderingar och andra tråkigheter så har ett sm-slutspel pågått samtidigt. I torsdags blev Sävehof klara för sin tredje raka sm-final. Efter en med sävehofmått mätt lite sämre säsong så har man under slutspelet visat lite av sin potential. När man förra helgen bortaslog Ystads IF med ett enormt effektivt målvakt, försvar och kontringspel så öppnade man också upp en vidöppen väg till finalen.

Sävehof har varit ojämna under den gångna säsongen. Tidigare har man vant sig vid att Sävehof varit mer eller mindre outstanding i serien, möjligen med någon enstaka utmanare, men i år med ett till vissa delar nytt lag så har det tagit lite mer tid att hitta rätt. Kombinerat med ett lyckat champions league spel och vissa skadeproblem så har man haft svårt att hålla en jämn nivå. Dock är man om man har dagen fortfarande sveriges bästa lag. Och jag vill här och nu påstå att om man träffar rätt i Malmö Arena den 12:e maj så spelar det ingen roll vilket lag som står på andra sidan, då vinner Sävehof sitt tredje raka sm-guld.

Vem som står som motståndare till Sävehof är ännu inte klart. Kristianstad tvingade fram en femte och avgörande match mot Guif efter en makalös match inför nära 5000 fanatiska hemmafans. Att se slutspelshandboll från Kristianstad gör en lundabo som mestadels upplevt bottenstrid och kvalserie de senaste åren inte så lite avundsjuk. Jag hoppas av hela mitt hjärta att övriga handbollsverige följer efter, att intresset i och kring Kristianstad kan sprida sig. Då, och enbart då, kan en proffsliga på allvar bli verklighet.

Matchserien mellan Guif och Kristianstad känns som den hetaste på mycket länge. Även om det finns ett flertal kandidater i slutspelshistorien så kan jag inte på rak arm komma på en slutspelsserie som känns mer intensiv, och med ett större publikt och medialt intresse. Just i Eskilstuna och Kristianstad skrivs det allra mest i de lokala medierna och dessutom stödjer publiken i dessa städer sina lag på bästa sätt.

Matchserien var endast 10 minuter lång i den första matchen när Mathias Zachrisson nockades till golvet efter en armbåge av Claus Kjeldgaard. Det hela såg mycket otäckt ut och det kändes därför mycket skönt att se Mathias tillbaka på planen redan i match tre, men hur som helst så byggde det upp en hatstämning kring mötet lagen emellan. Kjeldgaard fick tre matchers avstängning för händelsen, och även om jag vill poängtera att jag tror det hela var en ren olyckshändelse tycker jag att det är bra att slag mot ansiktet beivras med flera matchers avstängning. Man är alltid ansvarig för sina egna armar och händer oavsett avsikt. Och någonstans känns det oavsett oavsiktlighet inte helt överraskande att just Claus Kjeldgaard var inblandad då han har den spelstilen. Då är det betydligt kortare väg att kliva över gränsen.

Att hålla på ett lag i ett möte mellan Guif och Kristianstad är inte helt lätt för mig. Jag gillar inte den spelstilen Kristianstad kör med i sitt försvarspel, bland annat just som jag nämnar ovan om Claus Kjeldgaard är så nära gränsen hela tiden. Oftast ihärdigt påhejad av sin hemmapublik som mer än gärna applåderar en riktigt "propp". Men å andra sidan har jag fruktansvärt svårt även för Guif. I takt med att man blivit något att räkna med i svensk handboll har man också blivit kaxiga på ett nästintill outhärdligt sätt. Det är väl känt att Mathias Zachrisson snackar massor med skit på planen. Och Mathias Tholin lyckas med konststycket att vara en diva och retsticka på en och samma gång. Lägg därtil Richard Blanks hånflin som vi ibland får bevittna så vill man inte unna Guif den minsta framgång.

Av flera anledningar håller jag trots allt på Kristianstad. En av dem är så enkel att jag ju faktiskt är skåning. En annan att jag kommer att finnas på plats i Malmö Arena den 12:e maj, och att det då hade varit fullständigt fantastsikt att få ta del av den inramning som tusentals Kristianstadsupportrar skulle kunna skapa. Och jag tror att chanserna att få uppleva det är ganska stora. I en femte och avgörande match har Guif precis allt att förlora, och risken finns såklart att spelet låser sig. Kristianstad kan istället spela med känslan av att ha allt att vinna.

Imorgon avslutas också H43:s säsong. En helt betydelselös och ointressant match ska spelas i Fof Arena. Inget av lagen har något att spela för och upplevelsen kommer säkerligen att bli därefter. En träningsmatch i augusti där man är nyfiken på hur laget ser ut känns het i jämförelse.

Betydligt intressantare är då kvalserieavslutningen uppe i Stockholm. En direkt avgörande match mellan Hammarby och OV Helsingborg om den sista elitserieplatsen. Fördel Hammarby inför matchen då man har en poäng till godo på Helsingborg. Jag både hoppas och tror att Hammarby kniper elitserieplatsen. Hoppas jag gör då Hammarby är ett lag som bidrar till ett ökat riksintresse för handbollen. Och dessutom är det ju inte fel med fler skånederbyn i allsvenskan nästa säsong.

Allsvenskan är ett faktum

Tyvärr så får vi inte fortsätta hoppas, vi får inte hålla tummarna och hoppas att andra resultat går vår väg. H43 kunde inte rå på redan avsågade Lindesberg som bara hade äran att spela får. 35-32 slutar kvällens match och det lilla hoppet som dök upp igen för en vecka sen försvann ikväll brutalt.

Trist, givetvis. Men jag har redan skrivit ett par inlägg om en allsvensk vardag och att detta skulle bli verklighet var jag helt inställd på redan får två veckor sedan. Allt annat har varit bonus. Däremot tycker jag det är ganska bedrövligt att H43 inte klarar av att prestera bättre när man har allt att vinna mot ett lag som inte har något att spela för. 32 gjorda mål på bortaplan ska räcka till seger sju dagar i veckan. Men H43:s defensiv säsongen 2011-2012 har lämnat oerhört mycket övrigt att önska och är den klart övervägande orsaken till att det blir allsvenskt spel nästa säsong. 35 insläppta mål mot Lindesberg är direkt dåligt och inget annat!

Om kvällens match känner jag i nuläget till väldigt lite. Men om jag ska framhålla något positivt kring kvalseriens avslutning så är det Zoran Roganovic, Fahrudin Zaimovic och Kalle Björkman som alla klivit fram, tagit ansvar och levererat när det såg som mörkast ut. Ikväll gör ovan nämnda trio 23 av lagets totalt 32 mål. Att det tyvärr inte räcker ändå har att göra med ett par bedrövliga kollektiva insatser tidigare under kvalserien.

Nu får vi H43:are bryta ihop och komma igen. Givetvis måste man få vara besviken och lite deppig några dagar. Men som jag har varit inne på tidigare tror jag inte att en allsvensk vardag innebär en katastrof. Och vi kan alla vara helt säkra på att solen går upp även imorgon!

Många att hålla på

Som H43 supporter räcker det just nu inte med att hålla på det egna laget. Förutsatt att H43 gör det egna jobbet borta mot nu avsågade Lindesberg så får man sen hålla en tumme för i tur och ordning VästeråsIrsta och Aranäs. Dessa båda lagen möter på torsdag Hammarby respektive OV Helsingborg som är H43:s kombatanter om den sista elitserieplatsen.

H43 har alltså hastigt och lustigt hittat ett sätt att vinna på igen. För första gången sedan dubbelmötet med Alingsås kring jul har man tagit två raka segrar. På onsdagen åker man upp till Lindesberg för att möta ett Lindesberg som efter förlusten igår mot Hammarby nu är helt avsågade och endast har äran att spela för. Detta talar för H43 som säkert gör allt för att hålla fast vid det lilla halmstråt som dykt upp.

Samtidigt kan lag som inte har något att spela för spela avslappnat och vara nog så farliga. Och det är istället det man som H43 supporter får hoppas på blir fallet i de andra matcherna. Såväl Hammarby som OV Helsingborg bör kunna slå redan elitserieklara VästeråsIrsta och Aranäs om motivation slår klass. Men vi får hoppas att både Västerås och Aranäs vill avsluta snyggt.

H43 har haft lite skadeproblem på slutet. Jag har dessvärre ingen ny information om skadeläget att tillgå. Men jag skulle tro att Johannes Sandgren och Jens Eriksson som saknats på slutet fortfarande är tveksamma till spel. Och kanske läggs också den yngre brodern Adam Sandgren till den listan. Det såg i alla fall inte bra ut när han satt med ispåse på vänsteraxeln under slutskedet i matchen mot Aranäs.

Kom igen nu H43. Gör jobbet och gör det bra. Låt oss få fortsätta hoppas. Ge oss i alla fall chansen att hålla tummarna och hoppas på att resultaten i andra matcher går vår väg!

RSS 2.0