Landslagsuppehåll

8 omgångar av eliteserien är spelade, förutom för Sävehof och Hk Malmö som endast spelat 7. Serien är jämn och det är långt kvar, men man börjar ändå se åt vilka håll vissa lag drar.
För oss H43 anhängare är det nog bara att konstatera att experterna på förhand inte var helt fel ute när dem tippade H43 i botten. Där ligger man nu på 12:e plats, före Hammrby och Lindesberg, vilka för övrigt var dem andra två lagen som tippades i botten.
För H43 återstår 24 omgångar, och som supporter finns där både en optimistisk del, och en väldigt pessimistisk del av en som säger helt olika.
Den optimistiska säger att H43 med Nemanja Milosevic och Johannes Sandgren tillbaka blir betydligt mer slagkraftiga, och om man kan hitta tillbaka till det fina spel från början av säsongen som jag tjatar om, så kanske kanske man till och med kan vara med oss slåss om en slutspelsplats.

Den pessimistiska sidan av mig säger att det man framförallt måste se till är att undvika den förhatliga sistaplatsen som innebär direkt nerflyttning. I detta fall handlar allt om att vinna rätt matcher. Helst ta 8 poäng av Hammarby och Lindesberg, alltså segrar både borta och hemma. På så sätt bör man se till att ha minst 1 av dessa lag bakom sig. I övrigt gäller det att ta så många poäng som möjligt på hemmaplan. Matcher mot Kristianstad och Aranäs på hemmaplan är urtypen av måstematcher.

Återstår att se om optimstiska jag eller pessimistiska jag får rätt. Behöver knappast förklara vad jag hoppas på.

Storstryk mot Alingsås

Just nu är det lite tungt att vara H43:are. Efter en överaskande fin säsongstart, med härligt inställning och stundtals väldigt fint spel har laget på sistone sjunkit som en sten i tabellen. Att förlora som ikväll borta mot Alingsås i Nolhagahallen är egentligen inget att skämmas för, då detta på förhand är en av seriens svåraste bortamatcher. Nä det är snarare hur man förlorar som oroar mig.

Dem senaste åren har vi H43 anhängare vant oss vid att hålla på ett lag med en stark defensiv och tyvärr ett något sämre anfallspel. Få mål alltså, både bakåt och framåt. Nu har laget släppt in 31 respektive 33 mål dem senaste två matcherna. Då jag inte sett kvällens match, och ej heller nåtts av några rapporter vet jag inte hur försvarspelet såg ut, men 33 mål tyder allt som oftast på ett svagt försvarspel. Och i mitt tycke var det det dåliga försvarspelet under halva första halvlek mot Lugi som ledde till den förlusten.

Nu kan det ju för all del vara så att dåligt anfallspel med slarviga avslut leder till kontringsmål i baken och att siffrorna på så sätt kan rinna iväg. Här gäller tålamod och åter tålamod, får man inget bra läge behöver man ju faktiskt inte avsluta förrän domaren har armen uppe. Zoran är en fantastisk spelare som ger oss H43:are otroligt mycket glädje, men just kring denna detaljen med alltför snabba avslut kan han ibland vara den absolut största syndaren. Men det är klart, när det gäller Zoran är mycket förlåtet.

Nä nu gäller det att slicka såren ett tag och försöka komma tillbaka till grunderna man så fint hade i början på säsongen. Poängen måste snart börja trilla in igen. Dock bjuder nästa match på svårast möjliga motstånd då det är Sävehof som kommer på besök i Fof Arena. Inget drömmotståndare just nu alltså. Men Hammarby visade ju innan i veckan att Sävehof inte på något vis är oslagbara, så kom igen bara.

Förlust i derbyt

Ja så blev det förlust i årets första derby. Med lite distans till det så var det ju inte så oväntat. Lugi är nog denna säsongen ett bättre lag med betydligt bättre bredd.
Enligt mitt sätt att se det fanns där två avgörande orsaker till att Lugi vann matchen. Nr 1 är att H43 under en 15 minuters period av första halvlek i princip upphör att spela försvarspel. Lugispelarna får gång på gång alldeles för lätt komma igenom och avsluta från 6 meter. Under denna period skaffar sig Lugi en ledning på 5-6 mål, senare under matchen är ledningen aldrig större, men vid ett par tillfällen mindre. Hade H43 under denna perioden kunnat hålla jämnare steg hade matchbilden förmodligen sett annorlunda ut. Nr 2 är att Lugi vinner målvaktsmatchen. En viss Linus Persson, som är allt annat än populär i mina ögon, gör en formidabel insats, samtidigt som varken Espen eller Philip har någon av sina bästa kvällar.

Derbyt avslöjade också på ett ganska tydligt sett hur stor saknaden av Anton Månsson är, framförallt offensivt men även defensivt. Det var kring 3:orna i försvaret, Ola Anto och Jens Eriksson, som Lugi gång på gång kom igenom. Dessa herrar är stora och tunga och har kanske inte Elitseriens snabbaste fötter, men då bör man kunna kompensera med att försöka stå rätt och använda sin kropp. Här har vi i och för sig ett alternativ den dag Nemanja gör comeback, han har fungerat alldeles utmärkt som 3:a förr.

Framåt gör Zoran en jättematch, och Andreas Bamberg gör nog en av sina bästa insatser i den blå tröjan. I tisdags var dock dessa herrar alldeles för ensamma. Johan Brännberg har verkligen varvat toppinsatser i år med mindre bra insatser. Danile Lindqvist känns också en bit från toppformen. Och inte ett mål blev det för Kalle Björkman på höger6, han har dock inte den lättaste uppgiften när Zoran oftast söker sig inåt i banan och på så sätt sällan spelar ut bollen.

2200 drygt sluta publiksiffran på. En skandal om ni frågar mig. Lund har fått en ny fin arena, vi har två lag i högsta serien, både för herrar och damer. Allt annat än en publiksiffra på över 3000 i ett derby är för dåligt. Vakna lundapubliken handboll är roligt!!!

Dags för Lundaderby

Ikävll klockan 19.00 är det avkast i Fof Arena. H43 lär ställa upp med samma manskap som dem senaste matcherna. Vilket innebär att Nemanja Milosevic och Johannes Sandgren fortfarande är skadade. I Nemanjas fall klart väntat och helt enligt plan, han lär inte vara igång förrän i November enligt rapporter. Däremot hade jag hoppats att Johannes Sandgren skulle varit tillbaka ikväll. Han behövs för bredden på 9 meter.
Lugi får nog gälla som favoriter ikväll, frånsett den lite sämre insatsen mot Lindesberg, som man ändå vann, så har laget visat god form. H43 har blandat och gett lite grann. Men kan man komma tillbaka till den tändning och energi som laget visade framförallt i premiären mot Ystad, då har man en bra chans att få till en bra match och kanske stå som segrare ikväll mot Lugi. Och nej, jag skriver inte storebror.... vi är inte släkt.

Hoppas förresten nu att lundaborna verkligen kommer till arenan ikväll. Det har varit alldeles för dåligt med publik under inledning av säsongen. Konstigt tycker jag då konkurrensen från andra idrotter knappast kan ses som särskilt skarp. Nä ta er till arenan och lev er med i matchen, då är handboll förbaskat roligt.

Oavgjord premiär för Kristianstad

31-31 slutade första matchen i Kristianstads nya Arena. Johan Petterson räddade tydligen hemmalaget i slutsekunderna med mål på straff. Undrar var i tabellen Kristiandstad hade legat om Johan Petterson inte ställt upp. Och idag gjorde tydligen Erik Dokka Haug comeback för en match. Det har säkert varit ett enormt publiktryck, 4700 personer på plats, merparten av dem klädda i orange tröjor. Frågan är vilket tryck som kan skapas i den nya arenan under vanlig serielunk. Återstår att se.

H43/Lundagårds damer lyckades med en mirakelvändning ikväll mot Kroppskultur. Från 4-13 till 30-25 dem sista 45 minuterna. Tyder på en grym moral bland tjejerna, riktigt roligt. Sånt här tyder på att man kommit till Elitserien för att stanna.

Varför ännu en handbollsblogg?

Ja, så kanske somliga tänker. Och varför väljer jag att starta denna blogg.
Jo som supporter till ett lag, oavsett idrott, så kan nog alla känna igen sig i dem många olika känslor man har. Allt ifrån euforisk glädje när laget spelar bra och når framgång, till ilska och frusturation i motgång. Och då kan man ibland känna ett behov att ventilera sina tankar och åsikter, och detta är en av flera anledningar till att jag startar denna bloggen.

En annan är den ibland riktigt dåliga mediebevakning handbollen får i Sverige. Jag är medveten om att det trots allt blivit bättre på senare tid, men när fotbollen och hockeyn får spaltmetrar och helsidor så får handbollen ibland nöja sig med en liten liten notis någonstans. Och då tänker jag att all publicitet är bra publicitet, ju mer det finns att läsa om handboll desto bättre. Och på detta sätt hoppas jag dra mitt lilla lilla strå till stacken.

Välkommen till min nya blogg!

Så här ett par dagar före årets första lundaderby i handboll drar jag igång den här bloggen. Här kommer jag att skriva av mig lite om mina åsikter och synpunkter om handboll i stort och framförallt kommer jag att skriva om H43, laget jag följer och stöttar i vått och torrt.

RSS 2.0