Gott Nytt År

2011 lider mot sitt slut. För egen del har det varit ett händelserikt år. Och även för bloggen har det hänt en del. Antalet läsare blir stadigt fler vilket är fantastiskt roligt.

Nu när oxfile'n redan låtit sig smaka, och innan det är dags att smutta på champagnen vill jag önska alla mina läsare ett riktigt Gott Nytt År. Jag hoppas ni blir ännu fler 2012.


Nere på jorden igen

Efter två lysande insatser mot Alingsås plockar Guif på ett närmast brutalt sätt ner H43 på jorden igen. H43 hamnar tidigt i ett stort underläge och någonstans tror jag att urladdningen från andra halvleken mot Alingsås i tisdags satt i såväl ben som hjärnor.  45-32 skrivs slutresultatet till och H43 ska vara nöjda med att en hyfsad andra halvlek förhindrar en total katastrof.

Vill på en gång poängtera att jag faktiskt inte är så våldsamt missnöjd. Visst hade jag förhoppningar om att H43 kunde plocka med sig sitt fina spel från matcherna mot Alingsås och på så sätt skaka Guif. Men innerst inne kände jag också att det mycket väl kunde komma en reaktion. Spelarna gick verkligen "all in" sista kvarten i tisdags och det sliter både fysiskt och mentalt. Att man på grund av ett mycket märkligt spelprogram inte ens får två dygn på sig att vila kroppar och hjärnor gör det inte lättare!

Matchen är givetvis körd redan i halvtid. 28-15 står det på resultattavla då. Sanslösa siffror egentligen. Guif tillåts alltså nästan att göra 1 mål i minuten i första halvlek. Givetvis ett tecken på svag defensiv och svagt målvaktspel. Men någonstans tror jag att det riktiga problemet egentligen låg i anfallspelet. Heh:s onlinerapportering gav vissa indikationer på en hel del passmissar, regelfel, tappade bollar och dåliga avslut. Mot ett kontringstarkt lag som Guif blir man brutalt straffad då. H43 lyckas alltså inte en än gång att hålla sig till till sin spelplan med tålamod och struktur i anfallspelet.

Kan tyckas konstigt kanske att jag gnäller på anfallspelet när man faktiskt lyckas göra 32 mål framåt. Men när det görs många mål åt bägge hållen tyder det på att kontringslägen bjuds i parti och minut. Jag kan förstås ha fel eftersom jag inte sett matchen, men det är en känsla jag har.

Nu väntar en dryg månads uppehåll för H43. Man får nu chansen att vila trötta kroppar och huvuden. Rehabilitera små skador, bygga upp fysiken igen. Och framförallt träna vidare på det som är bra i spelet, rätta till det som är mindre bra och komma så väl förberedda som bara är möjligt när serien startar åter. Vi kan väl kalla januari för en ny liten försäsong. Och ni minns väl hur bra det startade efter den riktigt försäsongen i september. Vågar vi hoppas på en repris.

Inget att förlora!

Till att börja med kan jag nämna att mitt senaste inlägg kommenterats ganska flitigt. Det är enbart roligt, fortsätt gärna så ni som läser min blogg. En del av kommentarerna riktar sig till mig om sådant jag inte skriver om. Och visst, kanske borde jag nämnt det faktum att Tomas Westerlund för tillfället har gjort ett alldeles utmärkt jobb med att få laget att resa sig, få spelarna att tro på sig själva och inte minst att han tillsammans med spelarna hittat ett vägvinnande spel. Kan man kritisera när det går emot ska man givetvis inte vara sen att berömma i medgång. Fortsätt så Tomas.

En annan kommentar handlar om Johan Brännbergs insats mot Alingsås. Johan gör en alldeles utmärkt insats i andra halvleken där han från sin mittnioposition styr upp H43:s anfallspel. Att jag inte nämnde honom, eller en hel del andra spelare har att göra med att jag inte tycker att jag kan nämna varje enskild spelares insats i varje match. Det skulle ta mig flera timmar att färdigställa ett sådant inlägg om det skulle vara av kvalité. Dessutom skulle inlägget vara så långt att flera av er som läser förmodligen skulle tappa intresset ungefär halvvägs. Kanske lite överdrivet, men ni förstår nog vad jag menar.

För att återknyta till gårdagen en sista gång måste jag på nytt nämna Johan Tholins målvaktsinsats i den andra halvleken. Johan hamnar på smått makalösa 60% räddningar. Det är inte många gånger per år en elitseriemålvakt kan visa upp sådana siffror. Någonstans tycker jag att det är extra roligt och känns så rättvist att just Johan Tholin får lyckas på det här sättet. Han har fått utstå vad jag skulle kalla indirekt skit då man i massmedia skrivit upp vilka problem H43 hade under tiden Espen varit skadad. Johan har haft en mycket otacksam roll att oförberedd gå in och ersätta en målvakt som Espen och har helt naturligt haft svårt att prestera max. Han har hela tiden gjort sitt absolut bästa efter förutsättningarna och det känns riktigt härligt att han fick tillbaka lite i går så att säga!

Imorgon ska H43 avsluta sin höstsäsong. Man gör det på svårast möjliga sätt när man möter serieledande Guif på bortaplan i Eskilstuna. Ytterliggare en svår bortamatch alltså. Men H43 har nu på kort tid visat att man kan överraska riktigt bra motstånd på bortaplan så varför inte ytterliggare en gång. Jag anser för övrigt att Nolhagahallen i Alingsås är en svårare "bortahall" än Eskilstuna sporthall. Dock vägs det kanske upp med råge av att motståndet imorgon är bättre.

H43 har verkligen inte ett skvatt att förlora. Man har redan överpresterat mot slutet och tagit fler poäng på de senaste matcherna än vad många kunnat drömma om. Ingen förväntar sig ännu en seger och man kan spela helt utan press. Ska man ha en chans att vinna gäller det att från början hitta sitt aggresiva och bra försvarspel och troligen måste man vinna målvaktsmatchen. Det som känns skönt nu är att Johan Tholin faktiskt visade oss att vi inte är så beroende av Espen som vi trodde.

Guif har en svit av 20 matcher där man är obesegrade på hemmaplan mot inhemskt motstånd. Till E-kuriren påpekar Tomas Westerlund att ju längre den sviten är desto närmare en förlust kommer man. Helt rätt tänkt Tomas. För Guif är det knappast heller den mest motiverande tillställningen som väntar. Att möta ett bottenlag i elitserien när det framåt våren väntar möte mot Rein-Neckar Löwen. Däremot har väl H43:s insatser mot Alingsås tagit bort alla möjligheter till underskattning från Guif-spelarnas sida!

Kan tänka mig att känslan i H43 lägret för tillfället är ganska skön. Det hade varit perfekt om man kan fortsätta ha en skön känsla med sig in i em-uppehållet. Det blir så mycket lättare att träna på och komma väl förberedda till återstarten av elitserien sen. Gör man en bra insats imorgon kan man ta med sig den sköna känslan. Och precis som jag skrev inför bortmatchen mot Alingsås innebär inte en bra insats per automatik samma sak som en seger!

Vilken match!!

Andra halvleken i kvällens match mot Alingsås är förmodligen en av de roligaste jag har bevittnat på mycket länge. Att komma ut och vända ett 4-måls underläge i halvtid till en 4-måls seger och på det sättet man gör det är fantastiskt. Dessutom bärs man mer eller mindre fram den sista kvarten av ett härligt hemmastöd när Fof Arena mer eller mindre kokar. Det var otroligt länge sedan jag lämnade Färs och Frosta Sparbank Arena så tillfredställd.

Det är roligt att vara H43:are för tillfället. 4 poäng av 4 möjliga i dubbelmöte  med "topplaget" Alingsås är en stor skräll, och underbar sådan. H43 är när man spelar på det sättet som man genomförde andra halvleken på idag defenitivt slutspelsmässiga. Men om vi börjar med första halvleken idag så såg det inte lika muntert ut.

När domarna blåser till halvtidsvila står det 13-17 på resultattavlan. Och känslan är att H43 ska vara nöjda med dessa siffror. Efter en bra start med ledning de första 10 minuterna rycker Alingsås sedan till sig en ledning på ett par mål. Zoran är allt för ensam i första halvleken och det syns också tydligt hur viktigt det är att H43 håller sig till den spelplan man har. När man blir plottriga, och spelar med dåligt tålamod och för små marginaler så straffas man obönhörligen av ett kontringstarkt Alingsås. Dessutom har såväl Daniel Lindqvist som Espen Christensen riktigt nattsvarta första halvlekar och med så dålig utdelning hos nyckelspelare har H43 det svårt!

Andra halvleken börjar egentligen något trevande. Även om det känns som om H43 tar kommandot på ett annat sätt så kommer man inte mycket närmare de första 10 minuterna. Men sen. H43:s aggresivitet i försvarspelet ger Johan Tholin möjligheten att storspela. Johans andra halvlek är bland de bästa jag sett en elitseriemålvakt göra, och sista 10 minuterna stänger han mer eller mindre igen sitt mål totalt. Detta ger en del kontringsmöjligheter vilka H43 också utnyttjar. Dessutom är man tålmodiga och konsekventa i sitt anfallspel och Daniel Lindqvist revascherar sig också till viss del för sin dåliga första halvlek.

Jag skulle dock vilja nämna hela laget en sån här kväll. Tycker inte att någon förtjänar ett dåligt betyg. Adam Sandgren är duktig i början på matchen, sen känns det kanske som om den ungdomliga entusiasmen blir lite för stor och han försöker sig på ett par grejor han inte riktigt behärskar. Men innan dess tycker jag Adam visar att han inom en ganska kort framtid blir en spelfördelare att räkna med.
Zoran är väl i stort sett så bra som man kan begära. Trots hård bevakning stora delar av matchen tror jag att han slutar på 9 mål. Dessutom såg vi inget av de dåliga avsluten som ibland kommer när han vill för mycket. Zoran visar dessutom fina ledaregenskaper i matchens slutskede när arenan mer eller mindre kokar.
Vill också plussa för kantspelet med Fredrik Creutz och Christoffer "Stoffe" Fors. Stoffe är väldigt lyckosam när matchen vänds till H43:s fördel och om jag inte har helt fel för mig är Stoffe idag 100% i sina avslut. Creutz utnyttjar äntligen sin längd och sitt fina skott när han kommer in i banan. Något jag efterlyst länge. Att Creutz och Fors får en viktig roll när H43 vänder matchen visar på nytt att H43 är som bäst när man utnyttjar hela laget.

Bakåt vänds en medioker första halvlek till en makalös insats i den andra. Petter Strömberg och Martin Karlsson har verkligen hittat ett vägvinnande samarbete i mittförsvaret. Och med publikens stöd i slutet på matchen har Alingsås otroligt svårt att hitta vägar mot mål. Ska jag vara lite kritisk så får det bli mot Petters ibland onödiga utvisningar. Utvisningar som givetvis kan diskuteras, men Petter är likförbaskat ansvarig för var han har sina händer och om dem är uppe i motståndarnas ansikte så är det utvisning, sån är regelboken.

Hemmapubliken bjuder laget på ett fantastiskt publikstöd den sista kvarten. Man gör det med en viss hjälp av entusiastiska lundaspelsungdomar, men i alla fall. Jag vågar nästan påstå att H43 med det publikstöd man har sista kvarten idag inte hade förlorat många matcher på hemmaplan. Och jag hade önskat att fler lundabor hade varit på plats idag och förstått vilken härlig handbollsupplevelse vi kan skapa tillsammans.

H43 har hittils stått för en smått osannolik höst avslutning. På torsdag har man sista matchen innan em-uppehållet när man möter Guif på bortaplan i Eskilstuna. Att förvänta sig seger där vore nästan vansinnigt. Fast efter insatserna på bortaplan mot Skövde och Alingsås så håller jag ingenting för omöjligt längre!

Dags igen!

Får väl börja med att önska alla mina läsare en god fortsättning. Jag hoppas att julhelgen varit till belåtenhet. Tiden går dock fort och redan idag startade elitserien åter med ett gäng matcher. För H43 väntar returmöte mot Alingsås på tisdagskvällen på den något udda tiden 20.30.


H43:s seger borta mot Alingsås innan jul har i olika medier benämnts som den största skrällen i handbollens elitserie på minst två år. Sådan kan ju alltid diskuteras och beror också lite på vilka faktorer man väger in. Men en riktigt rolig överraskning var det hur som helst och en fantastiskt skön seger. Jag ska nog erkänna att jag till och från tvivlat lite på vilken kapacitet det här laget har. I torsdags fick jag mig ett rungande positivt besked!


Att H43 överraskade och vann övertygande på bortaplan i torsdags betyder inte ett skvatt när domarna blåser till avkast imorgon. Så logisk är sällan eller aldrig idrotten.I synnerhet inte då Alingsås revanschlusta säkerligen är något lite utöver det vanliga. Dessutom ska vi komma ihåg att H43 hittils denna säsongen varit betydligt mer lyckosamma på bortaplan än hemmaplan.


Nu tror jag defenitivt att H43-spelarna är väl medvetvna om detta och är så pass ödmjuka inför uppgiften att man går in med samma inställning som uppe i Alingsås. Gör man detta och för övrigt klarar av att hålla samma nivå i 60 minuter som man gjorde senast så finns alla chanser till att ta andra raka segern mot Alingsås.


I mina ögon gäller det framförallt att få till en lika bra defensiv som senast. Rapporterna talar om ett mycket bra försvarspel av främst Petter Strömberg och Martin Karlsson. Äntligen fick man stopp på det som jag kallat den defensiva blödningen och om man endast släpper in 23 mål i en match så ger man sig själv mycket goda chanser att vinna!


Jens Eriksson som saknades i bortamatchen mot Alingsås har varit influensasjuk men är på gång igen. Vi får se om han spelar på tisdagkvällen. Dessutom finns ett litet frågetecken för Adam Sandgren som varit förkyld ett par dagar. Vore synd om Adam missar tisdagens match efter hans fina insats i torsdags. Adam känns verkligen på gång, och även om vi kanske inte ska förvänta oss en omedelbar upprepning av den fina insatsen senast så vore det trevligt att se honom visa upp sig inför hemmapubliken.


Hemmapublien kan förhoppningsvis vara något större än de dryga 500 som sökt sig till de två senaste hemmamatcherna. Lundaspelen drar som bekant igång under tisdagen och jag kan tänka mig att ett ganska stort gäng lundaspelsungdomar väljer att tillbringa kvällen i Fof Arena för att bevittna elitseriehandboll. Detta betyder dock inte att det bör hindra andra från att ta sig till arenan. Tänk framförallt på att det sen dröjer ända till den 1:e februari innan ni kan se H43 spela handboll på hemmaplan igen!


God Jul

Så här när dan före dan lider mot kväll vill jag passa på att önska alla mina läsare en riktigt god jul.

Jag tar nog några dagars bloggledigt men skulle tro att jag på annandagen är tillbaka med ett inlägg inför hemmamatchen mot Alingsås.

Så ta hand om varandra tills dess och passa på att njuta av julen och allt den har att erbjuda.

Ha en riktigt God Jul


Tack för den julklappen H43

Jag är full av beundran för den insats samtliga H43:are står för idag. Nu har jag förvisso inte sett matchen men ändå. Samtidigt är jag full av förundran, för även om jag anser att det funnits bra spel latent i laget hela säsongen så såg jag inte riktigt detta komma. H43 vinnar alltså mot tabelltrean Alingsås. Ett av seriens just nu formstarkaste lag. Man gör det dessutom på bortaplan, i erkänt svåra Nolhagahallen. Hatten av!!!

Då jag jobbat under kvällen har jag inte kunnat följa onlinerapporteringen som jag brukar. Därför har jag om möjligt än sämre information att tillgå än vanligt i samband med bortamatcher. Men om vi börjar bakåt så kan vi konstatera att H43 för första gången sedan den 26:e oktober släppte in mindre än 25 mål i en match. Äntligen tycks man ha fått ordning på försvarspelet, och dessutom samtidigt som Espen har en av sina bättre dagar. Idag slutade han på 41-räddningsprocent.

Jens Eriksson var febersjuk och spelade därför inte. Jag har egentligen varken sagt bu eller bä om Jens hittills denna säsongen. Mycket för att han inte märks särskilt mycket. Jens gör istället ett stort jobb i det tysta. Och på något vis tycker jag han vuxit ut till vår försvargeneral under säsongen. Min känsla var alltså att Jens skulle saknas defensivt framförallt. Men så blev inte fallet. Utan Petter Strömberg och Martin Karlsson ersätter med den äran!

Framåt är känslan likt den jag hade efter matchen mot IFK Skövde. Många spelare finns noterade i målprotokollet och målskyttet är dessutom väl utspritt. H43 verkar på nytt ha fått snurr på sitt kollektiva anfallspel. Det är när H43 lyckas använda hela laget som man också spelar sin bästa handboll.

Efter senaste hemmamatchen mot Guif nämnde jag att Adam Sandgren gjorde ett piggt inhopp. Idag fick han tydligen mängder med speltid och tackade för förtroendet genom att vara en av H43:s allra bästa utespelare. Härligt Adam. Jag börjar se allt fler egenskaper hos Adam som jag gillar. Egenskaper som är riktigt bra hos en spelfördelare. Egenskaper som jag dessutom saknar hos Johan Brännberg och Fahrudin Zaimovic. Nu är Adam fortfarande väldigt ung och det är inte schysst att förvänta sig toppinsatser i match efter match. Det är inte heller schysst att lägga för mycket ansvar på Adam. Men kanske håller han på att etablera sig snabbare i elitserien än vad jag trodde skulle vara fallet.

Under mer eller mindre hela hösten har kritiska kommentarer till Tomas Westerlund synts från besökare här på bloggen. Jag har själv varit något mer försiktig i min kritik till Tomas men har även själv varit med och gett min släng av sleven. Inte minst nu efter senaste hemmamatchen mot Guif. Jag står fortfarande för min kritik. Men för att rätt ska vara rätt så ska Tomas idag ha berömm för att han vad det verkar som lyckades formera laget perfekt i matchen mot Alingsås! I mina ögon visar Tomas här att han har förmågan att få ut det bästa av det här laget. Nu gäller det bara att lyckas med det oftare! En match är ju knappast någon trend!

Skrällen mot Alingsås är förmodligen den trevligaste och mest överraskande som H43 bjudit på på flera år. Med tanke på förutsättningarna med ett formstarkt hemmalag och ett eget stukat självförtroende så var det oerhört oväntat. Har sett flera medier som benämnt segern som höstens stora skräll i handbollsverige. Härligt att höra med H43-öron.

Funderar lite över det faktum att av H43:s 13 inspelade poäng hittils har 9 tagits på bortaplan, och blott 4 på hemmaplan. Anledningen till det kan man ha flera teorier till. Men frågan är om inte någon form av prestationsångest inför hemmapubliken gör sig påmind i Fof Arena. Spelarna märker ju att publiken minskar och vill säkerligen bjuda oss som är där på en seger. Kanske är det också så att medgångssupportrarnas svek som gör att Fof Arena gapar tom och öde leder till att H43-spelarna har lättare att tända till på bortaplan där stämningen är bättre. Att kalla stämningen i Fof Arena den senaste tiden för en klang och jubel föreställning skulle kunna vara en av historiens största överdrifter. Kanske något att tänka på för alla lundabor som sviker sitt lag när stödet behövs som bäst!

En fantastiskt härlig seger det här. Och jag tror inte någon i handbollsverige säger mot mig när jag anser att H43 ikväll visade att man är för bra för att på nytt hamna i kvalserien framåt våren!

Dubblemöte mot Alingsås väntar

På torsdag väntar en riktigt tuff uppgift för H43 när man gästar Alingsås i deras Nolhagahall. Tabelltrean är oerhört hemmastarka och matcherna i Nolhagahallen kan nog ofta betecknas som en av säsongens svåraste bortamatcher oavsett vilket lag som är på besök. H43 har hur som helst inget att förlora, och jag gillar verkligen Johannes Sandgrens inställning i en intervju med Heh där han säger att dem måste gå in med samma inställning som mot Skövde, att man kan slå alla lag. Artikeln i sin helhet hittar ni här: http://heh.nu/Articles.aspx?id=38913

Jag läste efter senaste matchen mot Guif att Tomas Westerlund till viss del var nöjd med lagets prestation. Framförallt i första halvlek där han anser att laget inte kunde presterat mycket bättre, men att Robin Hallberg i Guifmålet blev för svår. Och dessutom menar Tomas att skillnaden på bredd blir avgörande när H43:s ork tryter i andra halvlek.

Kan inte annat än hålla med Tomas kring det faktum att Robin Hallberg var fullkomligt lysande i Guifmålet. Glömde nämna honom i mitt inlägg efter matchen, men Robins målvaktspel i främst den andra halvleken är mer eller mindre perfekt, och defenitivt en matchavgörande detalj. Det går heller inte att bortse från skillanden i bredd. H43-spelarna gick på knäna i andra halvlek, medan Guif bytte mer frekvent utan att tappa i slagkraft.

Däremot gillar jag inte signalerna det sänder att berömma lagets spel i första halvlek när det ändå på slutet springer iväg till ett halvtidsunderläge med 8-12. Det är ungefär samma som att säga att det spelar ingen roll hur bra ni spelar. Ni är ändå sämre än Guif. När matchbilden vänder med ca. 10 minuter kvar av första halvlek är det Tomas jobb att försöka vända tillbaka den. Jag anser fortfarande att det är ett tjänstefel att han står kvar med Time-out kortet i handen när domarna blåser av för halvtidsvila.

Men annars kan jag hålla med om att H43 till och från glimtar till. Där finns något att bygga vidare på. Det gäller främst att få till det både framåt och bakåt samtidigt. Och att orka hålla spelet uppe i 60 minuter. Det blev väldigt tydligt mot Guif att främst Johannes Sandgren blev väldigt trött mot slutet. Mot Alingsås kan vi kanske hoppas att Daniel Lindqvist är tillbaka. Om Johannes och Daniel kan dela på speltiden har vi två spelare som orkar gå för fullt hela tiden.

Även om den första halvleken mot Guif visade upp ett bra försvarspel så innebar den senaste matchen att H43 nu i 8 av sina 10 senaste matcher släppt in 30 mål eller fler. Man behöver knappast vara Einstein för att inse att det är åt helvete för mycket. Mot Guif var dessutom Espen riktigt bra i målet vilket trots allt ställer ett litet frågetecken till försvarsinsatsen. Jag har på slutet upplevt det som att H43:s försvarare inte kommer ut på skyttarna ordentligt. Det gör då att de får avsluta från 7-8 meter. Och från det avståndet gör elitseriespelare mål 9 gånger av 10.

Hur som helst hade det var skönt med en god insats mot Alingsås. Det innebär inte nödvändigtvis en seger. Men att få fira jul med en positiv känsla hade alla H43:are mått bra av. Såväl spelare, ledare, sponsorer och inte minst vi supportrar. Efter jul kommer Alingsås istället till Lund. Och då Alingsås inte alls är lika starka på bortaplan ger jag då H43 helt andra chanser till seger. Men det är då det!

Lite om våra landslag

I samband med föregående säsongs em och vm turneringar för damer respektive herrar skrev jag många, och ibland långa inlägg. Efter att två veckors vm för damer tog slut igår har jag hittils inte skrivit så mycket som en stavelse om detta. Den enskilt största anledningen till det är att jag inte riktigt har samma tid att blogga längre och därför fokuserar jag på H43:s framfart i elitserien då det är detta som ligger mig varmast om hjärtat.

För damerna slutar en dålig vm-turnering lik förbaskat i dur. Norge var fullkomligt överlägsna Frankrike i gårdagens vm-final och därmed är svenskorna os-biljett säkrad då Sverige är bästa europeiska land efter Norge. Känns givetvis bra att en os-plats är säkrad, men nog hade det känts ännu bättre att spela den till sig med goda prestationer.

Sverige hade en strulig väg in i denna vm-turnering. Skadeproblem på flertalet nyckelspelare gjorde det nästintill omöjligt att spela ihop sig till en väloljad enhet. Såväl Linnea Torstensson som Isabelle Gulddén glimtade till lite och visade sin höga nivå, men enbart vid enstaka tillfällen. När desstuom försvarsdrottningen Johanna Wiberg gick sönder två veckor innan vm var skadeeländet fullbordat.

Kanske tycker jag att sveriges chanser i vm skrevs upp på ett orimligt sätt. Inte bara på grund av skadeproblemen som fanns utan även av det faktum att sverige före em 2010 knappast varit en toppnation i världen. En enstaka turnerings framgång gör inte sverige per automatik till en stormakt. Därmed inte sagt att man inte kan bli det i framtiden.

Om nyckelspelare håller sig frika och hela och fler prickar formen samtidigt så finns det fog för stora förhoppningar inför sommarens OS i london.

När det gäller herrarnas em-trupp som tog ut för några dagar sedan tycker jag mig inte se några större överraskningar. Även här störs man till viss del av skador. Kim Ekdahl Du Rietz är uttagen som vänsternia men är i skrivande stund osäker till spel på grund av en stressfaktur i ena foten.

Niclas Barud tog den ena platsen på mittsex bredvid Andreas Nilsson. Två unga spelare som får axla den offensiva manteln på linjeposition. Helt rätt om ni frågar mig. Just denna positionen har varit något av en akilleshäl för de svenska herrarna sedan Marcus Ahlm började tacka nej. Här får man nu chansen att bygga upp något nytt.

En viss föryngring märks även på andra platser. Jonathan Stenbäcken tar en plats som vänsternia. Och Mattias Zachrisson ersätter Jan Lennartsson som högersexa bakom Niklas Ekberg. Även om jag inte gillat uttrycket känns det kanske som om förbundskaptenerna "offrar" em lite för att få en chans att spela in nya spelare i landslaget med tanke på en eventuell os-turnering i sommar. Rätt eller fel i så fall? Både och. Ett mästerskap är alltid ett mästerskap och då är det bästa möjliga prestation som gäller. Men samtidigt har man fått återbud från Jonas Källman som ska hjärtopereras och Oscar Carlén som är korsbandskadad. Och kan man ändå inte mönstra bästa tänkbara manskap så är det inte fel att bygga för framtiden och ge fler unga spelare chansen att samla på sig mästerskapsrutin!

Negativt resultat

Att förlora mot serieledande Guif är egentligen inget som H43 alls behöver skämmas för. Det är inte matcher mot den här typen av motstånd som H43 måste vinna för att hålla näsan ovanför vattenytan. Men det finns vissa detaljer i den här matchen som gör mig ganska ordentligt missnöjd.

H43 har just nu ohyggligt svårt att prestera bra både bakåt och framåt samtidigt. I kvällens match inleder man mycket inspirerat defensivt och med hjälp av en för kvällen mycket duktig Espen Christensen så får Guif verkligen jobba för sina mål. I över 20 minuter leder också H43 matchen innan Guif gör 5 raka mål och går till halvtidsvila med 8-12.

Med det försvarspel man inledningsvis visar, och med den målvaktsinsatsen Espen står för ska H43 skaffa sig ett rejält övertag i den första halvleken. Men framåt har man mycket svårt. Efter att ha bevittnat kvällen insats har jag någonstans svårt att förstå hur samma lag så sent som i onsdags lyckades göra 34 mål på bortaplan mot Skövde. Redan efter 15 minuter börjar H43:s uppställda anfallspel köra fast. Guif växlar mellan 6-0 och ett 4-2 försvar vilket skapade stora problem för H43-spelarna. I det läget är det därför åt helvete att Tomas Westerlund står kvar med time-out kortet i handen när det blåses av för halvtidsvila. Att inte utnyttja den time-out man är berättigad till i varje halvlek när man knappast behöver var handbollsexpert för att se att H43 har problem är ingenting annat än tjänstefel i mina ögon.

I andra halvlek får H43 något bättre snurr på anfallspelet. Man knappar ganska snabbt in och är så nära som 13-14 sen rasar snarare försvarspelet. Dock ska erkännas att Guif i andra halvlek höjer sig ett snäpp och då visar lite av de kvalitéer som gör att man leder elitserien. Guif går sakta men säkert ifrån till en 9-måls ledning innan Tomas Westerlund äntligen lägger in time-out kortet. Jag kan inte begripa vad Tomas tänker när han väntar tills det är 10 minuter kvar av matchen och man ligger under med 9 mål. Jag är inte tränare i elitserien, men jag kan verkligen inte begripa det. Matchen är ju redan körd i det läget.

Individuellt sett så tycker jag Johannes Sandgren gör en bra första halvlek. Härligt hemspring och han försöker framåt. Dessvärre gör han en ganska dålig andra halvlek men jag kan tänka mig att det är orken som tryter. Johannes har inte varit i närheten av att spela 60 minuter tidigare på säsongen.
Fredrik Creutz var duktig stundtals och för en gång skull säker i läget. Dessutom tycker jag att Adam Sangren visade lite av vilken duktig handbollspelare han kan bli med lite mer muskler och mer rutin.

Bäst av alla är dock Espen. Hans första halvlek är riktigt bra, precis så bra som vi vet att Espen kan vara. Synd att anfallspelet inte bjuder Espen lön för mödan bara.

H43 ska nu ta med sig försvarspelet från den första halvleken och glimtar av bra anfallspel här och där. Men fortfarande efterlyser jag en match där man får ihop det i 60 minuter. Gör man 8 mål i första halvlek och släpper in 18 mål i andra halvlek så är det nästan omöjligt att vinna en elitseriematch i handboll.

Positiva tankar

För fösta gången på länge känner jag mig riktigt positiv inför en hemmamatch. H43 må ha tappat en poäng i slutskedet av matchen mot Skövde. Men det var ändå starkt att ta poäng uppe i Skövde och det faktum att det var med mersmak gjorde ju dessutom prestationen ännu bättre.

Hade någon frågat mig så sent som i tisdags vilka chanser jag skulle ge H43 att överraska i en hemmamatch mot serieledande Guif hade jag troligen svarat noll och inga. Men det känns nu som om något hände i Skövde som gör att vi kan vara mer hoppfulla framöver. H43 visade att man kan spela bra handboll. Att man kan överraska även mot svårt motstånd. Och inte minst visade man sig själva att man visst det håller på den här nivån bara man kan hålla sig till planen i 60 minuter.

Just att hålla sig till planen i 60 minuter var nog det som Tomas Westerlund var mest nöjd med efter den oavgjorda matchen i Skövde. Och det är förmodligen detta som måste till även i fortsättningen om H43 ska fortsätta överraska mot på pappret bättre motstånd och plocka poäng. Man hittade ett utmärkt sätt att öka på målskörden framåt. Nu gäller det att täta till och stoppa den defensiva blödningen.

Mot just Guif är det nog extra viktigt att hålla sig till planen. H43 har som bekant en förmåga att ha perioder i matcherna med mängder med tekniska fel. Mot Guif har man inte råd med det. Då kommer de bägge "Mattiasarna" Zachrisson och Tholin att utnyttja detta med enkla kontringsmål.

H43 får klara sig utan Daniel Lindqvist ytterliggare en match. En förkylning kombinerat med den sedan tidigare krånglande ljumsken gör att Daniel stör över även matchen mot Guif. Därför går vårt hopp till att Johannes Sandgren kan göra en lika fin insats som den han gjorde i Skövde där han blev bäste H43-målskytt med 9 mål.

Annars vill jag se ett lika väl utspritt målskytte som mot Skövde. När H43 utnyttjar hela laget offensivt och får med såväl kanter som linjespelare i spelet så spelar man också sin bästa handboll. Bakåt måste man däremot lyfta sig. Lika glad som jag är över det faktum att H43 får till sitt anfallspel och gör 34 mål. Lika bekymrad är jag över att man på nytt släpper in en bit över 30 mål. Espen hamnade senaste på 30% i räddningar. Han måste upp minst ett snäpp. Men får att han ska kunna göra det behöver han hjälp av ett kompakt och aggresivt försvar.

Guif kommer till spel som serieledare. Senast vann man prestigekampen mot Sävehof och det är således ett mycket bra lag med utmärkt form som kommer till Lund. Man har landslagsmannen Robin Andersson borta resten av säsongen pga. korsbandskada. Ett tungt avbräck givetvis. Men man har mycket duktiga ersättare i Tobias Aren, Helge Freiman och Haukur Andrésson. Ändå känns det kanske som om "Lill-Bobbans" frånvaro gör tillvaron lite lättare för H43:s stora och lite tunga mittförsvar. Nu slipper man nämligen elitseriens bästa stegisättning och får istället möta lite mer skott utifrån.

Vore trevligt att få uppleva en seger imorgon. H43 har hittills denna säsongen varit bättre på bortaplan och nu börjar det bli hög tid att bjuda hemmapubliken på möjligheten till ett segervrål.

Att utnyttja sina stjärnor på bästa sätt

Har reflekterat lite över det faktum att H43 i onsdags slog säsongsrekord med 34 gjorda mål framåt. Man gör det det utan lagets nästbäste målskytt Daniel Lindqvist som var skadad, och dessutom var lagets stora stjärna Zoran Roganovic inte lika framträdande med målskyttet som ibland är fallet. Mot Skövde stannade han på 2 spelmål. Frågan är nu om detta är en slump, eller om det ger en fingervisning i en viss riktning.

Zoran Roganovic har inte varit lika ensam i målprotokollet i år som tidigare säsonger. Vilket kan tolkas på flera sätt men troligen framförallt på grund av att H43 försöker spela ett spel där fler ska kliva fram och avsluta. Dock har vi sett glimtar av den gamle Zoran i främst två matcher. De mot IFK Kristianstad och det senaste derbyt mot Lugi, där det blev 14 respektive 11 mål. I dessa båda matcher verkar det dessutom som om Zoran tänt till lite extra. Kan tänka mig att det är fler än jag som minns hur Zoran försvann bakom reklamskyltarna i derbyt mot Lugi i sin iver att rädda kvar en boll i spel. Där snackar vi om att visa hjärta, och det är också i dessa matcherna som Zoran är som bäst. Kanske är det så att han vid 34 års ålder ibland behöver matcher av derbykaraktär för att tända till det där lilla extra.

I sina bästa stunder anser jag fortfarande att Zoran är elitseriens bäste spelare. Man ska komma ihåg att Zoran mer eller mindre inte fått avlossa ett enda avslut ostört på flera år. Motståndarna går mer eller mindre alltid ut på en skev 5-1, eller någon form av punktmarkering. Att trots detta påfallande ofta göra tvåsiffrigt antal mål är makalöst bra. Dessutom är Zoran en framspelare av rang. Problemet i H43 är att hans medspelare inte alltid förstår hans geniala passningar och på så sätt inte är beredda när de kommer.

Zorans lite svagare sida är att han ibland vill ta för mycket ansvar, och göra allt för mycket själv. Han bryter ibland uppgjorda kombinationer och spelplaner och tar avslut eller passningar som ingen annan är med på. Blir det mål jublar vi och tycker han är en fantastisk spelare. Missar han så resulterar det tyvärr allt som oftast i ett baklängesmål på kontring.

I början på säsongen visade jag på okunskap när jag efterlyste mer från Zoran Roganovic. Laget gick bra och Zoran gjorde endast ett antal mål i varje match. Istället var Zoran den som allra hårdast höll sig till spelplanen och växte fram till en av elitseriens bästa passningspelare. Utan att ha sett matchen mot Skövde kan jag tänka mig att det var den Zoran som på nytt visade sig där.

I den bästa av världar hittar Zoran som individualist och H43 som lag ett gyllene mellanläge. Där Zoran följer spelplanen men har möjlighet att bryta den och bjuda oss på sina fantastiska prestationer. En spelare som Zoran Roganovic ska inte hållas för strikt i kollektiva regler. Då försvinner lite av hans glans.

Gällande Daniel Lindqvist har jag redan varit inne på att han i sina bästa stunder är en briljant handbollspelare men att han alltför ofta presterar för omjämnt. Daniel spelar handboll med oerhört små marginaler och succé kan väldigt hastigt och mindre lustigt förvandlas till fiasko.
Precis som Zoran vill Daniel också ta mycket ansvar och göra saker själv. Han vill gärna komma rättvänd på väg in i banan vilket gör att H43:s spel med Daniel på banan ibland grötar ihop sig i mitten. Dock är Daniel den H43-spelare med flest assist hittils och åtminstone inledningsvis på säsongen hade han ett mycket väl fungerande samarbete med Christoffer Fors på kanten.

Tomas Westerlund poängterade efter den oavgjorda matchen mot Skövde att man höll sig till spelplanen hela vägen och att det gav resultat. Christoffer Fors och Fredrik Creutz gjorde tillsammans 10 mål från kanterna och Jens Eriksson gjorde 6 mål från linjen. Nästa hälften av H43:s mål gjordes från positioner som H43 annars har svårt att få med i spel. Kan det vara så att H43:s kollektiva spel ibland blir hämmat när både Zoran och Daniel Lindqvist finns på banan samtidigt? Två spelare som gärna tar ansvar, bryter mönster och tar egna avslut. Samtidigt är det nästintill omöjligt att ifrågasätta deras roll i en startuppställning när de är lagets två bästa målskyttar.

En halvtrevlig överraskning

Ett par timmar innan kvällens match skrev jag ett inlägg där jag tyckte det kändes som om det var dags för H43 att överraska. Ikväll får man oavgjort 34-34 på bortaplan. Defenitivt en överraskning och starkt gjort. Likt förbaskat sitter jag här nu och vet inte riktigt vad jag ska känna.

För det här var ju H43:s match. Frånsett Skövdes 1-0 så har H43 ledningen hela vägen. Ett tag i första halvlek så stor som 17-10. Skövde är inte ikapp H43 igen förrän efter 57 spelade minuter och tyvärr är väl känslan snarare att H43 förlorar en poäng än att man vinner en!

Missförstå mig inte nu. Jag vill inte vara onödigt negativ. Det är givetvis jättebra att åka upp till Skövde och få med sig en poäng. Inte många trodde det var möjligt och jag är absolut imponerad av H43-spelarna som uppenbarligen går in och kör gasen i botten och gör en riktigt bra match. Med tanke på en långvarig tveksam form är det ett föredömligt uppträdande.

Utan att ha kollat tidigare resultat är jag tämligen säker på att 34 gjorda mål är nytt säsongsrekord för H43. Detta dessutom utan lagets näst bäste målskytt. Av allt att döma spelade inte Daniel Lindqvist. Nu tror jag i och för sig inte att han saknades något nämnvärt då Johannes Sandgren verkligen tog chansen när han fick den och blev bäste H43-målskytt med 9 mål.

Glädjande annars är att målskyttet är bra spridet över hela banan. Såväl kanter som linjespelare finns med i målprotokollet så känslan är att H43 äntligen fick riktigt bra snurr på det kollektiva anfallspelet.

34 gjorda mål på bortaplan ska givetvis räcka till seger. Det är banne mig för dåligt att släppa in 34 mål bakåt. Inte ens med Espen tillbaka har H43 riktigt lyckats stoppa blödningen defensivt. Nu vet jag inte vad Espen fick för räddningsprocent ikväll, men vad jag kunde tolka via heh:s online så var det nog inte så lysande. Det kan dock säga lika mycket om Espens insats som om försvarets. Om avsluten i första hand kommit från linjen eller rena frilägen så finns det ingen målvakt i världen som får en bra räddningsprocent.

Anmärkningsvärt förresten att det gjordes 68 mål i en match där två av elitseriens målvakter med bäst statistik står. Men så är ju inte handboll alltid helt logisk.

H43 har nu redan tagit en poäng av de 10 som fanns att spela om innan elitserien går in i em-uppehåll. Det är en mer än vad jag i värsta fall befarade med tanke på motståndet. Men det är betydligt färre än vad jag hoppas på innan man spelat alla fem matcherna. Kvällens insats gör knappast att förhoppningarna minskat. Fortsätt nu så här även för er hemmapublik!

Läge att överraska

Kan inte tänka mig att någon i handbollsverige riktigt tror att H43 ska vinna ikväll på bortaplan mot IFK Skövde. Och innerst inne gör väl inte jag det heller. Men samtidigt är Skövde ett aningen ojämnt lag som bland annat förlorat två gånger mot Hammarby i år. Och någon gång är det H43:s tur att överraska positivt. Så varför inte ikväll!

Matchen mot Skövde är den första av de fem kvarvarande matcherna innan elitserien tar em-uppehåll. Efter matchen mot Skövde väntar dubbelmöten med både Guif och Alingsås. Knappast några matcher där H43 kommer att vara favoriter. Så vill man på allvar hålla kontakten med lagen ovanför kvalstrecket så vill det nog till att man överraskar åtminstone i någon av dessa matcher.

Skövde har många duktiga spelare och jag trodde nog att dem skulle ha presterat något bättre totalt sett än vad man har gjort hittils. För att börja bakifrån så har man en av elitseriens absolut bästa sista utposter i Mikael Appelgren. Han har en räddningsprocent i paritet med Espen. Sen vimlar det av duktiga spelare offensivt. Landslagsaktuella Andreas Nilsson på linjen. Rasmus Wremer på kanten, och lundabekantingen Nicklas Forsmoo på högernio. Dock känns merparten av Skövdes spelare något svagare defensivt.

Daniel Lindqvist var tveksam till spel efter senaste matchen mot Redbergslid då han har problem med en ljumske. Jag har dessvärre inte lyckats hitta någon information om Daniel kommer till spel mot Skövde. Gör han inte det är det givetvis ett avbräck. Men också en chans för Johannes Sandgren att visa vad han kan. Tyckte att Johannes hade ett piggt inhopp mot RIK och för första gången denna säsongen visade Johannes lite av sitt fina handbollskunnande. Skulle Johannes ha en dålig dag eller tröttna kan jag även tänka mig att Fahrudin Zaimovic kan spela vänsternia. Det har han erfarenhet av från flera av sina tidigare klubbar.

H43 gjorde en helt okej första halvlek mot Redbergslid och det är det spelet man måste ta med sig. Men man måste också klara av att hålla upp fokus i 60 minuter. Något det var länge sedan H43 klarade av att göra. Perioder av bedrövligt spel och mängder av tekniska fel kommer i varje match och blir förödande för matchutgången.

Espen måste upp i normal nivå. Mot Redbergslid senast gjorde han för egen del säsongens sämsta insats. Inget att säga om, även solen har sina fläckar. Men utan bra målvaktspel har H43 mycket svårt att vinna matcher. Men vad jag framförallt vill se är en gedigen laginsats där alla är delaktiga och kämpar för varandra i 60 minuter.


Tillbaka på ruta 1!

Min förhoppning om att H43 efter matchen mot Tumba skulle kunna bygga vidare på någonting bra grusades med besked ikväll. Att förlora med 24-31 hemma mot Redbergslid är inte bra, och kan desvärre vara ett tecken på att H43 går en riktigt tung säsong till mötes.

Inledningsvis såg det väl helt okej ut. Försvarspelet klart godkänt och framåt får Daniel Lindqvist och Zoran Rognaovic bra träff och det mesta går in från deras skottarmar. Första halvlek bjuder på en småtrevlig handboll från båda håll och även om Redbergslid går till halvtidsvila med ledning, 12-14, så känns det defenitivt som om H43 är med och hugger.

I andra halvlek drar Redbergslid ganska tidigt ifrån med ytterliggare några bollar under en period när de tekniska felen på nytt hopar sig i H43:s anfall. H43 kämpar och sliter hela matchen, men även om man har 22-25 som bäst i andra halvlek känns det aldrig som om man är riktigt nära.

Med Espen Christensen tillbaka i målet hade jag stora förhoppningar om få insläppta mål. Men desvärre hade Espen en riktigt nattsvart afton och släppte en hel del skott som han borde tagit. Tråkigt för H43 i en sån här match. Men Espen måste få ha en dålig dag och vi ska också komma ihåg att han nyligen kommit tillbaka från en ganska lång skadeperiod.

Framåt handlar allt för mycket om Daniel Lindqvist och Zoran Roganovic. Dessa båda herrar gör 9 respektive 7 mål ikväll och ska givetvis ha ett väl godkänt för det. Daniel Lindqvist är helt klart H43:s bästa spelare ikväll vilket är roligt då jag inför matchen efterfrågade lite bättre form från honom. Oroande att han inte spelade sista kvarten. Han har problem med en skada som i värsta fall kan hålla honom borta i någon match.

Fler måste kliva fram. Johan Brännberg som enligt uppgift var riktigt bra mot Caperiotumba var inte alls lyckosam idag. Även om han är duktig i det kollektiva spelet och sätter medspelare i lägen så måste han vara mer distinkt när han själv ska avsluta. Vid minst två tillfällen så skjuter han lite halvhjärtat från halvdistans istället för att ta det sista klivet och på så vis bli helt fri.

Det ska dock erkännas att det inte alla gånger är så lätt för övriga H43:are att kliva fram. Oerhört mycket av lagets speluppbyggnad går ut på att sätta just Daniel Lindqvist och Zoran Roganovic i lägen. Och när dessa dessutom gärna söker sig inåt i banan blir våra kantspelare långa stunder rena åskådare som överhuvudtaget inte är delaktiga i spelet. Tror faktiskt att jag endast noterar ett enda renodlat kantavslut idag. Ett avslut som Christoffer Fors missar från riktigt dålig vinkel. Här måste man bli bättre på att använda hela laget. Jag utgår från att Tomas Westerlund ser precis det som alla vi andra också ser och försöker rätta till det.

537 personer kom till Fof Arena idag. Bedrövlig, skandal eller fiasko. Använd vilket superlativ ni vill. Lundapubliken värnar inte direkt om sin elithandboll. Bottenstrid eller ej. Fortsätter det så här så kommer lundaklubbarna att hamna så långt efter många andra elitklubbar när det gäller publikintäkter att man inte kommer att ha möjlighet att hävda sig. Idag kändes det som om de enda som var där var spelarnas närmast sörjande och vi som är riktiga fanatiker. Fick känslan av att där var många årskortsinnehavare som inte var på plats idag för att stötta sitt lag. För jävligt, för att prata ren svenska!

Och allra sist tänkte jag vända mig till en av mina mest trogna läsare. Tack än en gång för den fina presenten jag fick i samband med dagens match. Den blev väldigt uppskattad av såväl son som far!


En chans att skapa en bra trend

Alla lag har formtoppar och formsvackor under en lång serie. Låt oss hoppas att H43 satte punkt för sin formsvacka i tisdags när man slog Tumba på bortaplan. Dessförinnan hade en minst sagt dålig trend givit sex raka förluster. När Redbergslid kommer på besök till Fof Arena imorgon har man istället alla möjligheter att skapa en positiv trend.

Redbergslid är ett lag jag faktiskt tycker H43 ska slå, åtminstone på hemmaplan. Vill man försöka undvika kval gäller det att ta sina chanser mot "rätt lag". Och med tanke på H43:s restprogram fram till em-uppehållet vore det minst sagt lämpligt med två poäng imorgon. Därefter väntar Skövde på bortaplan och sedan dubbelmöten med Alingsås respektive Guif. Fem matcher där H43 mycket väl kan nolla, även om jag inte hoppas det förstås. Men hur som helst så vore det mycket lämpligt med två poäng imorgon för att inte tappa kontakt med lagen ovanför kvalstrecket. Vid seger går H43 om såväl Hammarby som Aranäs.

Redbergslid är ett lite konstigt lag i mina ögon. På grund av en långvarig mycket dålig ekonomisk situation har man de senaste åren mer eller mindre tvingats ställe upp med något som kan liknas vid ett juniorlag till stora delar. Och på något vis känns det också som om man med få undantag överpresterat sett till spelarmaterialet. Magnus Wislander har med hjälp av assisterande tränaren Johan Eklund verkligen gjort ett fantastiskt jobb.

Nu är merparten av spelarna ytterliggare ett år äldre och pojkarna börjar bli unga män. Det vimlar av duktiga handbollspelare. Rickard Lönn, Linus Arnesson och Oskar Ysander för att nämna några. Att Redbergslid är ett bra handbollslag behöver vi inte ifrågasätta. Men de har sina svagheter. Som lag är man mycket ojämna känns det som och likväl som att vinna ett derby mot Sävehof kan man jag göra plattmatcher mot sämre motstånd.

Redbergslids absolut svagaste lagdel är på målvaktsidan. Vill man vara taskig och dra det till sin spets så kan man säga att den målvaktsituation som vi H43:are upplevde under de sex matcher som både Espen och Philip gått skadade är vardag i Redbergslid.

H43 lyckades som sagt bryta trenden senast mot Tumba. Starkt gjort med tanke på att man mer eller mindre hade kniven mot strupen. Spelet lämnade nog en del övrigt att önska, främst offensivt. Men med tanke på matchens karaktär är det också klart förståligt om spelet blir stelt och stappligt. Förhoppningsvis vågar man spela ut på ett helt annat sätt mot Redbergslid.

Med Espen tillbaka mellan stolparna och ett gediget försvarspel ska man inte behöva släppa in mer än 25 mål. Och då ger man sig alla förutsättningar för att gå vinnande ur morgondagens batalj. Låter enkelt, men det gör sig inte av sig själv. Alla spelare måste vara fokuserade till 100%. Och viljan måste finnas med hela vägen.

Framåt måste de tekniska felen minimeras. Gör man bara det så känns det ändå som om det offensiva spelet är på rätt väg. Johan Brännberg måste fortsätt leverera, och Daniel Lindqvist hitta tillbaka till något som liknar form. Och som vanligt måste man använda hela laget. Christoffer Fors ska väl inte behöva stå sysslolös en match till.

Är rädd för en riktigt dålig publiksiffra imorgon. Om någon tvekar att gå så tänk om. Laget behöver verkligen allt stöd dem kan få. Tillsammans kan vi skapa en riktigt trevlig handbollsupplevelse.

Enskilda spelares betydelse

När Espen Christensen satte sig på bussen upp till Stockholm igår så hade han inte spelat en elitseriematch sedan den 26:e oktober, även då i Stockholm när H43 besegrade Hammarby. Fram tills dess hade Espen, åtminstone statistiskt sett varit elitseriens bästa målvakt och förmodligen den enskilt största anledningen till att H43 haft en bra inledning på årets elitserie. Igår var så äntligen den där muskelbristningen läkt och bara för att markera hur bra han är så inledde han med att ta de sex första skotten som kommer mot honom. Han fortsätter sedan att vara bra och landar till slut på 47% i den officiella statistiken. Jag bugar!

Kanske har jag inte förstått Espen Christensens betydelse för H43. Under de sex matcher han har missat har det fullkomligt regnat in mål bakåt för H43 med något enstaka undantag och jag har gång efter gång ifrågasatt försvarspelet. Med Espen tilbaka var man tillbaka på en betydligt mer lagom nivå insläppta mål. Förvisso mot det lag som gjort absolut minst mål i elitserien, men i alla fall. Dessutom påtalar Johannes Sandgren för Skånska Dagbladet hur lugn han känner sig i sitt försvarsagerande när Espen står där bak.

Nu kan jag i och för sig reta mig lite på just ett sådant uttalande. Johannes och övriga H43:are är minst deltidsproffs. Och spelar man på den nivån ska man klara av att hålla sin egen nivå i försvarsarbetet, oberoende av vem som står mellan stolparna. Och kanske kan vi i detta uttalande finna en del i förklaringen till att det har sett ut som det har gjort.

Under flera säsonger har det hetat att H43 är alldeles beroende av Zoran Roganovic. Att Zoran bär H43 på sina axlar. I offensiven är det säkert så till viss del fortfarande. Men efter den senaste månadens händelser vågar jag nästan påstå att H43 är ännu mer beroende av Espen Christensen.

Matchen igår ger också en klar fingervisning om att H43 har fått lite problem på vänstersidan i sitt spel. Daniel Lindqvist som var lagets bästa spelare i säsongens inledning har vad det känns som en formkurva som pekar ganska brant nedåt. Daniel är sina bästa stunder en alldeles briljant handbollspelare. Men han är defenitivt inte en spelare som du lutar dig tryggt mot när det blåser snålt. Daniels många fina prestationer äts upp av bisarrt många tekniska fel som ofta straffar H43 obönhörligen. Daniel har efter 15 spelade matcher gjort smått sanslösa 62 tekniska fel, eller om ni så vill över 4 tekniska fel per match. Detta är 16 fler än den som är näst värst. Inte okej Daniel, inte okej!

En som har blivit drabbad rejält av att spelet havererat på vänstersidan är Christoffer Fors. Mot Lugi stod han långa stunder sysslolös och väntade på utspel som aldrig kom. Och mot Tumba klev han mållös av planen för första gången i år. Den officiella statistiken från matchen anger att han inte har ett enda avslut på mål, anmärkningsvärt om det stämmer. Det är givetvis tufft för en kantspelare som inte får några uspel att jobba med. Men kanske borde Christoffer när matchblden är så här söka sig mer inåt i banan och verkligen försöka bli delaktig i spelet.

H43 får nu äntligen några dagars lugn och ro och kan träna på fram till söndag när Redbergslid kommer på besök. Med tanke på restprogrammet fram till em-uppehållet känns det som en match man bör vinna. Det finns en hel del som fortfarande måste bli bättre. Men låt matchen mot Tumba bli en nystart, och jobba på därifrån!

Bra H43

Äntligen bröts förlustsviten när Caperiotumba ikväll besegrades med 27-25. Förbaskat skönt, och även om drygt halva elitserien återstår kan denna seger visa sig bli betydelse full. Nu får man äntligen lite andrum och lite positiv känsla i laget. Avståndet ner till Tumba växer till fyra poäng och åtminstone tillfälligtvis kan man vända blickarna lite grann upåt igen för att på nytt ta sikte på målsättningen att undvika kval denna säsongen.

Jag har inte varit på plats i Stockholm, så den information jag har är ganska knapphändig. Jag förlitar på mig på heh:s onlinerapportering och en snäll besökare till mig som lämnat kommentarer uppe ifrån Stockholm. Vad det verkar så ska framförallt Johan Brännberg ha ett omnämnade. Från min sida är nu diskussionen om vem som är bästa mittnian och spelfördelaren över. Johan har ett tag nu visat att han på allvar vuxit in i elitseriekostymen och har höjt sin lägstanivå rejält. Jag får därmed också erkänna att jag som varit skeptiskt till Johan och gärna framhållit Fahrudin har haft fel. Det svider givetvis lite, men så länge det är till H43:s fördel så gärna för mig.

Zoran blandar nog och ger en del men verkar sammantaget göra en helt okej insats. Lite för många tekniska fel vad det verkar. Något som förövrigt fler står för, och som verkligen måste jobbas bort. Handbollspelare som tränar åtskilliga timmar varje vecka ska inte behöva ha så svårt att med att slå en passning till rätt adress.

Espen Christensen var äntligen tillbaka i målet om jag förstått det hela rätt. Och med honom mellan stolparna kom man på nytt ner på en acceptabel nivå av insläppta mål. Espen känns mer och mer som H43:s viktigaste spelare, men jag envisas med att hela problemet nu inte är löst enbart på grund av Espens comeback.

Det är faktiskt ganska starkt av H43 att vinna denna matchen. Man kommer från en sex matcher lång förlustsvit till ett rent bottenmöte där oerhört mycket står på spel. H43 som på pappret ska vara det bättre laget har egentligen allt att förlora. Att trots detta samla ihop sig och leverera tyder på viss mental styrka.

Däremot kan jag tycka att det blir onödigt spännande. H43 börjar matchen bra men mängder av tekniska fel och missade lägen verkar ha bjudit in Tumba i matchen igen. Det är inte okej, och mot ett bättre motstånd hade det troligtvis inte räckt till. Men jag vill inte vara alltför negativ när man trots allt gör det man ska. Man vinner "fyrapoängsmatchen", lämnar Tumba ensamma i botten, och tar sats för att lyfta.

För övrigt är känslan att om lundaborna ska titta på handboll till våren så lär det nog bli kvalseriehandboll. Lugi förlorade ikväll hemma mot IFK Kristianstad med 23-27. Kristianstad var i ledning från första början och Lugi var aldrig riktigt när att göra match av det hela. Lugi känns absolut inte som ett slutspelslag för tillfället. Och även om jag hoppas att H43 någonstans samlar ihop sig och lyckas undivka kval framåt vårkanten så ser det just nu ut som om bägge lundalagen i värsta fall skulle kunna hamna i kvalserien!

Lite otur

Att H43:s förlustsvit nu är uppe i 6 matcher lär väl knappast ha gått någon förbi vid det här laget. H43 har nu inte vunnit sedan den 26:e oktober när man besegrade Hammarby uppe i Stockholm. På tisdag (och inget annat) åker man på nytt upp till Eriksdalshallen i Stockholm. Caperiotumba står för motståndet i en riktig "fyrapoängsmatch" och då är det dags att bryta förlustsviten. Att innbilla sig att det blir lätt är direkt livsfarligt. Tumba har tagit sina poäng och överraskat mot en del lag redan. Tillexempel hade det Lugi som mer eller mindre körde över H43 i onsdags det riktigt jobbigt när man mötte Tumba på bortaplan men kom till slut undan med en uddamålsseger.

H43:s förlustsvit beror givetvis på flera saker. Spelet lämnar givetvis övrigt att önska i mer eller mindre alla lagdelar, åtminstone till och från. Och i takt med ett försämrat självförtroende har spelet givetvis blivit mer lidande. Dock anser jag faktiskt att H43 haft en del otur som spelat in, åtminstone i förlustsvitens inledning.

Målvaktsproblematiken är givetvis riktigt otursam i sig. Att få båda ordinarie målvakter skadade samtidigt på det sätt H43 fick är rent makalöst egentligen. Tror aldrig jag hört om något liknande faktisk även om det säkert hänt. Vågar nog påstå att H43 förlorat någon match på detta faktum. Med en Espen i något så när normal form hade H43 troligen segrat i bortamatchen mot Drott där man föll med 30-35 och endast hade 5 målvaktsräddningar. Och kanske hade hemmamatchen mot Hk Malmö sett något annorlunda ut med en annan målvakt. En icke elitserievan Johan Tholin hade det oerhört tufft i just denna matchen. I övriga matcher anser jag dock att problematiken inte ligger bara på målvaktsidan.

Annars menar jag att H43 faktiskt haft oturen att möta lag som varit i, eller åtminstone på väg in i något som liknar en formtopp. Med början mot Hk Malmö som kom med en meriterande seger hemma mot Sävehof i ryggen. Dessförinnan hade man haft mycket svårt att prestera i linje med förväntningarna. Mot H43 var det ett lag som vågade spela ut på ett helt annat sätt.

Även Hk Drott kom till matchen mot H43 med meriterande segrar i ryggen. Vad sägs om bortasegrar mot både Sävehof och Alingsås. Innan dess hade man däremot varit nere i en liten svacka efter den fina starten på säsongen. H43 har alltså haft oturen att möta Drott två gånger när laget är i fin form.

Aranäs har varit riktigt upp och ner i årets elitserie. Inför mötet mot H43 hade man många raka förluster och det känndes riktigt surt att förlora här. Men efter matchen mot H43 har Aranäs radat upp fina insatser. Vinst hemma mot Kristianstad och en bra insats borta mot Malmö, även om det slutade med en ganska knapp förlust. Med facit i hand så var det ett Aranäs påväg mot en helt annan form som H43 mötte.

Lite grann samma sak med IFK Kristianstad som efter en riktigt trög säsongsinledning nu varvat upp och tycks ha fått ordning på sitt spel ordentligt. Och det var också ungefär så här långt som H43 gjorde spelmässigt goda insatser men inte fick med sig några poäng. Mentalt knäckande alltså.

Matcherna sen mot Ystad och Lugi har ingenting med formtoppar att göra. Ystad är ett topplag vilket är svårt nog i sig, men någon makalös formtopp kan man inte påstå att de befinner sig i. Och än mindre är Lugi i någon formtopp. Inför derbyt hade de 4 raka förluster och känslan var heller inte att de imponerade under matchen.

Min tanke är att H43 i förlustsvitens inledande matcher mötte lag som var svårare än vad tabellläget visade. Detta kombinerat med målvaktsitutationen gjorde att det blev ett antal förluster trots åtminstone stundtals bra spel. Något som givetvis påverkat spelarnas självförtroende och moral rejält. När man i slutskedet på matchen mot Kristianstad inte orkade förhindra ett ras sögs musten ur spelarna vilket har gjort att man inte kommit upp till i närheten av normal nivå i matcherna mot Ystad och Lugi. 

Hade man istället fått möta något lag med nedåtgående form och fått med sig någon poäng hade det varit lättare att in och starta en ny match. Förlusttrenden hade då inte blivit lika tung. Det heter ju att bra lag har tur. Eller att man förtjänar tur. Men nog har H43 haft otur så det räcker för den säsongen nu!

Lite pinsamt

Efter att ha tänkt efter lite inser jag att mitt förra inlägg innehåller ett faktafel. I min kritik mot utvecklingen av linjespelet skriver jag att förra årets målsnitt hamnar på 4 mål/match. Det stämmer inte riktigt. I min iver att få fram ett målsnitt dividerade jag förra årets 104 mål från linjen med 26 matcher. Nu är det ju så att elitserien redan förra året utökades till 32 matcher och således skulle 104 divideras med 32. Målsnittet hamnar då istället på 3,25. Hittills i år är snittet precis som jag skrev 3,86 och alltså har specialträningen gett någon form av resultat. Det förändrar dock inte att jag fortfarande tycker att linjespelarna måste bli bättre på att ta emot inspelen.

Känns lite pinsamt med detta misstag. Mina inlägg tenderar att innehålla faktafel mellan varven och det är något jag försöker arbeta bort. Just i detta fallet får jag skylla på den sena timmen efter ett långt kvällspass på jobbet!

Till något helt annat. Nacor Medina stängs alltså av hela 6 månader för sitt slag mot Mathias Zachrisson. Handbollsförbundet försöker verkligen statuera exempel här och kanske har man tagit i lite för mycket. Jag var själv för ett rejält kännbart straff just för att det skulle få avskräckande effekt. Men i min värld hade det kanske räckt med att han var avstängd fram till em-uppehållet, och kanske i kombination med ett kännbart böter.

Jag tar defenitivt avstånd från själva slaget som Medina ger. Sådant hör inte hemma på en handbollsplan. Men det är inte heller tal om någon misshandel direkt och risken är nu att långvariga avstängningar kommer att avlösa varandra. Om just denna domen ska vara väglädande finns det situationer i varje match som skulle kunna leda till flera matchers avstängning. Sävehof Jesper Nielsen hade tillexempel inte fått spela många matcher om året med en liknande bedömningsnivå.


Lite distans

Ett drygt dygn har gått sedan H43 mer eller mindre blev utspelat av Lugi. Den värsta besvikelsen har lagt sig och jag börjar få lite distans till det hela. Bland annat känner jag att rubriken till mitt förra inlägg blev onödigt negativ och dessutom saknar saklig grund. H43 är inte sämst i Lund, man är trots allt fortfarande näst bäst. För i Lund finns fler lag, Lundagård, Ligu och de båda farmarlagen Farmen och H43:s eget Lejonen.

2027 personer kom för att se årets andra lundaderby. En siffra jag faktiskt blev positivt överraskad av. Förvisso anser jag fortfarande att ett lundaderby ska dra fullt hus. Men jag har inga höga förväntningar på lundapubliken längre. Och när dessutom lagen huserar i tabellens nedre region är risken stor att läktarna gapar tomma. 2027 får därför anses som helt okej.

Nämnde aldrig Kalle Björkman igår. Tycker faktiskt han gör ett helt okej inhopp även om han som vanligt missar ett friläge. Tycker Kalle känns lite på gång och har visat att han förtjänar speltid. Fredrik Creutz har inte varit bra på slutet. Och med Kalle på planen känns det dessutom som om moralen stiger.

Nämnde i mitt förra inlägg att jag tycker att såväl Johannes Sandgren som Daniel Lindqvist går allt för mycket inåt i banan och aldrig släpper ut bollen till Christoffer Fors på kanten. Detta var kanske inte helt rättvist mot Daniel Lindqvist. Jag anser förvisso att han går för mycket inåt mitten på banan. Men samtidigt är han faktiskt våran bästa passningspelare och tidigare under säsongen har han och Christoffer Fors haft ett väl fungerande samarbete.

När det gäller Johannes Sandgren har jag länge haft stora förhoppningar på honom. Tycker han har stor potential som handbollspelare och har mer eller mindre bara väntat på att han ska blomma ut. Förra säsongen tog han också ett stort kliv. Men just nu känns det som om han har både skygglappar och ögonbindel på sig när han spelar handboll.

Sedan Thomas Sivertsson blev en del av H43:s tränarstab har lagets mittsexor fått specialträning. Anmärkningsvärt då att den specialträningen inte har lett till att mittsexorna klarar av att fånga Zoran Roganovics inspelningar, hur avancerade dessa än må vara. Faktum är att målsnittet på mittsex positionen har sjunkit från förra säsongens 4 mål per match, till 3,86 mål per match hittils i år. Försumbart möjligen, men visst borde specialträning snarare göra att siffran går åt andra hållet!

Till sist några ord om gårdagens domarinsats. Tyckte känslan var att Lugi genom hela matchen fick med sig 80% av domsluten vid 50/50 situationer. Nu avgjorde det knappast matchen men om så var fallet är det givetvis inte okej. Å andra sidan är det inte helt ovanligt att den spelare med hetast vilja och som satsar lite extra in en 50/50 situation faktiskt också får domslutet med sig!


RSS 2.0