Osportsliga förutsättningar

Slutspelsseriens vara eller icke vara har diskuterats flitigt bland oss handbollsvänner den senaste tiden. Dock tror jag att ju längre tiden går ju mer överrens blir alla att till nästa säsong måste vi återgå till ett traditionellt kvartsfinalspel.

Om vi börjar med att prata positiva bitar kring slutspelserien så hittar jag egentligen bara en. Och det är att fler lag blir garanterade fler hemmamatcher. Detta leder till större publikintäkter vilket handbollen är i stort behov av. Nu är det ju förvisso så att publiken måste sluta upp för att intäkterna ska öka. Och det har det väl minst sagt varit lite si och så med!

De negativa bitarna är desto fler. I början av serien känns det fortsatt som en serielunk. Vissa resultat kan redan i början på serien leda till väldigt många ointressanta matcher. Och kanske framförallt det vi ser nu när slutet av slutspelserierna nämar sig, redan semifinalklara lag vilar många av sina bästa spelare vilket ger vissa andra lag fördelar.

Sävehof vilade vissa av sina bästa spelare mot Malmö. Förvisso ska man väl inte förringa Malmös insats, men alla vi som såg det matcher i början på slutspelserien när Sävehof gick för fullt förstår att Malmö inte kan slå Sävehof under normala förutsättningar. I detta fallet blev Alingsås drabbat då Malmö får en gratischans att vid seger mot just Alingsås i sista omgången ta den andra semifinalplatsen.

Och så igår kom då Guif utan vissa spelare till Halmstad och dessutom luftade man hela bänken frikostigt. Ska sägas att Drott gjorde en bra match, betydligt bättre än vad jag sett dem prestera tidigare under säsongen. Men Guif utan Jimmy Jansson, Patrik Johansson och Robin Andersson är inte i närheten av det lag som kom tvåa i årets elitserie. När dessutom Tobias Aren sitter i stort sett hela andra halvlek efter en smäll och Mattias Zachrisson och Mattias Tholin inte spelar speciellt mycket på sin ordinare positioner då är Guif snarast ett lag för kvalserien än för ett slutspel.

Jag säger ingenting om själva matchningen. Det är självklart så att lag som redan är klara för semifinalerna nu riktar allt fokus på att komma så väl förberedda som möjligt till dessa. Men att det är möjligt att göra på detta sättet är det stora felet och visar tydligt på slutspelseriens stora svaghet.

Vi pratar ofta om att motivation slår klass och i olika serier är det oundvikligt att det blir orättvisa förutsättningar med matcher som inte betyder något för somliga lag. Dock blir det så oerhört tydligt i så korta serier som på sex matcher där utgången i varje enskild match påverkar slutresultat i stor grad.

Sen kan jag tycka att båda tränare och spelare på den här nivån borde känna större respekt för en viss yrkesheder och moral emot andra spelare, ledare och fans. I kvalserien är risken stor att både Hammarby och Kristianstad på ett ganska tidigt stadium säkrar elitseriespel nästa säsong. Om dessa båda lag då har kvar IFK Ystad att möta kan det vara av största betydelse för H43 att man vinner dessa matcher. När det gäller Hammarby är jag inte speciellt orolig då man har ett tränarpar som inte tolererar dålig inställning och divafasoner.
Däremot har jag all anlednnig att känna mig orolig när det gäller IFK Kristianstad. Förra året ställde man bara ut skorna mot IFK Tumba och fick storstryk, något som påverkade H43:s förusättningar rejält. Tyvärr är jag inte heller förvånad då jag här närmast får känslan av att man har en tränare som försvarar dylikt beteende.

Sen är det ju egentligen upp till varje lag att göra sitt så att man inte är beroende av andra resultat, då slipper vi alla spekulationer också. En serie ljuger ju aldrig heter det!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0