Två lag i Lund, ett för mycket?

I gårdagens sydsvenskan skrev Jan Gustafsson en krönika i samband med artiklar om derbyt i torsdags. Artikeln handlar om att irfågasätta H43:s existens som elitlag i Lund. En fråga som kanske kan vara berättigad men en aning felvinklad om du frågar mig. För varför ska det vara så självklart att det är Lugi som ska leva vidare och inte H43?

Just nu firar Lugi betydligt större elitframgångar av dem två föreningarna, det går inte att blunda för. Det går inte heller att blunda för att Lugi har äldre och starkare traditioner. Men i takt med att idrotten styrs allt mer av ekonomi betyder traditioner allt mindre. Istället handlar det om vilka som jobbar hårdast och bäst med att få en bra relation med näringslivet. Och här kan det svänga fort!

Det räcker att vi går tillbaka omkring tre år i tiden så såg vardagen i Lund väldigt annorlunda ut. H43 hade efter ganska många års arbete skaffat sig bra förutsättningar både sportsligt och ekonomiskt och säsongen 07-08 rönte man också klubbens största framgångar hittils när man gick till semifinal där Hammarby blev för svåra.
Samtidigt var Lugi inte särskilt långt ifrån att åka ur elitserien. Det krävdes tre matcher mot Hallby för att hålla sig kvar i den högsta divisionen!

Utan att ha några siffror att tillgå kan jag nästan lova att H43 hade större inkomster och en stabilare ekonomisk grund säsongen 07-08 än vad Lugi hade. Problemet var bara att man i H43 blev lite fartblind. Skaffade ett par dyra nyförvärv och gjorde andra kostsamma satsningar. Dessa satsningar blev i samband med uteblivna sportsliga framgångar det som två år senare höll på att föra föreningen i graven.
Lugi lyckades under tiden betydligt bättre med sina nyförvärv och satsningar och har idag en betydligt bättre elitverksamhet.

Det jag vill peka på här är hur fort det kan vända. Hade Lugi åkt ur elitserien på vårkanten 2008 hade troligtvis inte någon ifrågasatt H43:s existens i Lund idag. Kanske kan vi se en liknande vändning inom kort. H43:s styrelse jobbar säkerligen ganska hårt för att förbättra läget. Kanske Lugis dito blir en aning bekväma, och vips så ändras förutsättningarna på nytt!

Om Lund är stort nog för två elitserieklubbar i handboll känns tveksamt i dagsläget, även om det tar emot att erkänna det. Publiksiffrorna efter vm har knappast visat på ett bra publikunderlag ens för ett lag.
Klubbarna får gärna visa att jag har fel. Och vi supportrar vill inget hellre än att behålla rivaliteten mellan våra lag. Men om det visar sig på sikt att Lund är för litet för två lag i elitserien vill jag mena att det på inget sätt är självklart vilket lag som ska va kvar, och vilket som kommer att försvinna!

Kommentarer
Postat av: Birger Henningsson

Snacket om att Lund är för litet för två elitserielag är det inte mycket substans i.

Tror tvärt om att två lag ökar intresset för handbollen. Nog har vi näringsliv och publik i Lund så att det räcker för att ha dubbla lag.

Det gäller dock för bägge klubbarna och öka intresset.

Vara frikostiga med information och ha kringarrangemang som drar publik.



Vad skall man på tal om underlag säga om Malmö som har 5-600 på sina matcher, är då Malmö för litet för ett lag.

Hur är det med Stockholm och så vidare.

Sydsvenskan skriver gärna om H43 när det är något negativt, förra säsongen skriverierna om ekonomin,

den misslyckade värvningen och nu om marknadschefen.

Om man är konstnär och ritar en profet som rondellhund blir man hyllad om man gör ett korkat uttalande och är marknadschef i en idrottsförening får man sparken.

Var finns proportionerna.



2011-02-19 @ 14:57:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0