Kämpaseger

H43 visade fin moral när man kämpade ner Kristianstad efter en riktigt jämn tillställning som länge stod och vägde i andra halvlek. Härligt att man för första gången på länge får gå segrande ur en så här jämn tillställningen. Dock haltade spelet betänkligt till och från.

Det blev en ganska märklig match vi fick se. Troligtvis inte den bästa rent spelmässigt men den innehöll många av de andra ingridienser som man efterfrågar. Kampen, spänningen och stundtals riktigt bra stämining på läktaren.
H43 var i början av matchen rent av överlägsna. Man har 9-4 en bit in i första halvlek och det kändes som om Kristianstad inte kom någonstans. Sen händer något. H43 känns nonchalanta och bjuder mer eller mindre in Kristianstad i matchen igen. 13-9 i paus är siffror som borde varit betydligt större.

Det dröjer inte länge i den andra halvleken innan Kristianstad har kontakt på allvar och vid något tillfälle är det också kvitterat. Någon ledning får dock aldrig Kristianstad känna på. H43 gör det bra på slutet. En för dagen närmast suverän Zoran Roganovic blir punktad, då kliver istället Fredrik Creutz och Christoffer Fors fram och gör viktiga mål.

Försvarsmässigt gör H43 en rakt igenom gedigen insats. Känns som om Petter och Jens har stenkoll i mittförsvaret. Det är väl bara Joakim Hykkerud man har problem med.

Framåt är jag inte lika nöjd. Det känns som en insats från förra säsongen. Spelet fastnar i mitten, man är alldeles för dåliga på att få med kanterna och man blir helt beroende av individuella prestationer. Jag är medveten om att det kanske är lite magstarkt att gnälla på spelet efter en härlig kämpaseger. Men faktum är att jag är tveksam om spelet idag räckt till seger mot bättre motstånd än vad Kristianstad bjöd på idag!

Adam Sandgren spelar mittnia under stora delar av matchen idag. Han är en duktig spelfördelare som sätter upp anfallen bra och försöker sätta såväl Daniel Lindqvist som Zoran Roganovic i lägen. Det som blir ett problem mot ett ganska storväxt och kompakt Kristianstadsförsvar är att han blir en ren bollflyttare som inte kommer till lägen. Fast å andra sidan gör varken Fahrudin Zaimovic eller Johan Brännberg direkt någon succé när de kommer in andra halvlek.

Zoran Roganovic gör 14 mål idag och förtjänar givetvis ett omnämnande. Frågan är om det är nytt rekord för honom till och med. Zoran är klinisk i avsluten och missar inte många avslut idag. Att vara nära 100% för en niometerspelare är vansinnigt bra. Dock väljer jag snarast att fokusera på det hjärta Zoran visar när han kastar sig efter ett antal returer när matchen står och väger i andra halvlek. Det är sådana små detaljer som kan bli rent matchavgörande.

Zorans individuella insats är närmast perfekt. Däremot är jag ytterst tveksam till om det gagnar H43:s kollektiv att Zoran gör 14 mål. Det fina kollektiva spelet blir nämligen lite lidande. Zoran har varit magnifik på att släppa bollen i precis rätt läge i de tidigare matcherna, idag väljer han att gå på avslut själv. Så länge han gör mål är det helt okej. Men vid en evetuell punktmarkering ska fem stycken tidigare statister plötsligt spela huvudroll, det kan bli problem.
Nu vet jag om att jag kan uppfattas som en riktig velpelle då jag tidigare tyckt att där finns sparkapital i Zoran. Men jag antar helt enkelt att jag är typisk svensk och anser att lagom är bäst!

Nog med gnäll nu. Det var en riktigt härlig seger som är skön att ta med sig när H43 nu går in i ett 14 dagar långt speluppehåll. Därefter väntar Sävehof på hemmaplan. Regerande svenska mästarna på hemmaplan kanske till och med kan locka den kräsna lundapubliken till arenan. 1172 åskådare som det blev idag är ganska dåligt för ett skånederby om ni frågar mig.