Enskilda spelares betydelse

När Espen Christensen satte sig på bussen upp till Stockholm igår så hade han inte spelat en elitseriematch sedan den 26:e oktober, även då i Stockholm när H43 besegrade Hammarby. Fram tills dess hade Espen, åtminstone statistiskt sett varit elitseriens bästa målvakt och förmodligen den enskilt största anledningen till att H43 haft en bra inledning på årets elitserie. Igår var så äntligen den där muskelbristningen läkt och bara för att markera hur bra han är så inledde han med att ta de sex första skotten som kommer mot honom. Han fortsätter sedan att vara bra och landar till slut på 47% i den officiella statistiken. Jag bugar!

Kanske har jag inte förstått Espen Christensens betydelse för H43. Under de sex matcher han har missat har det fullkomligt regnat in mål bakåt för H43 med något enstaka undantag och jag har gång efter gång ifrågasatt försvarspelet. Med Espen tilbaka var man tillbaka på en betydligt mer lagom nivå insläppta mål. Förvisso mot det lag som gjort absolut minst mål i elitserien, men i alla fall. Dessutom påtalar Johannes Sandgren för Skånska Dagbladet hur lugn han känner sig i sitt försvarsagerande när Espen står där bak.

Nu kan jag i och för sig reta mig lite på just ett sådant uttalande. Johannes och övriga H43:are är minst deltidsproffs. Och spelar man på den nivån ska man klara av att hålla sin egen nivå i försvarsarbetet, oberoende av vem som står mellan stolparna. Och kanske kan vi i detta uttalande finna en del i förklaringen till att det har sett ut som det har gjort.

Under flera säsonger har det hetat att H43 är alldeles beroende av Zoran Roganovic. Att Zoran bär H43 på sina axlar. I offensiven är det säkert så till viss del fortfarande. Men efter den senaste månadens händelser vågar jag nästan påstå att H43 är ännu mer beroende av Espen Christensen.

Matchen igår ger också en klar fingervisning om att H43 har fått lite problem på vänstersidan i sitt spel. Daniel Lindqvist som var lagets bästa spelare i säsongens inledning har vad det känns som en formkurva som pekar ganska brant nedåt. Daniel är sina bästa stunder en alldeles briljant handbollspelare. Men han är defenitivt inte en spelare som du lutar dig tryggt mot när det blåser snålt. Daniels många fina prestationer äts upp av bisarrt många tekniska fel som ofta straffar H43 obönhörligen. Daniel har efter 15 spelade matcher gjort smått sanslösa 62 tekniska fel, eller om ni så vill över 4 tekniska fel per match. Detta är 16 fler än den som är näst värst. Inte okej Daniel, inte okej!

En som har blivit drabbad rejält av att spelet havererat på vänstersidan är Christoffer Fors. Mot Lugi stod han långa stunder sysslolös och väntade på utspel som aldrig kom. Och mot Tumba klev han mållös av planen för första gången i år. Den officiella statistiken från matchen anger att han inte har ett enda avslut på mål, anmärkningsvärt om det stämmer. Det är givetvis tufft för en kantspelare som inte får några uspel att jobba med. Men kanske borde Christoffer när matchblden är så här söka sig mer inåt i banan och verkligen försöka bli delaktig i spelet.

H43 får nu äntligen några dagars lugn och ro och kan träna på fram till söndag när Redbergslid kommer på besök. Med tanke på restprogrammet fram till em-uppehållet känns det som en match man bör vinna. Det finns en hel del som fortfarande måste bli bättre. Men låt matchen mot Tumba bli en nystart, och jobba på därifrån!

Kommentarer
Postat av: Bigge

Vi har en blodig revansch att fordra på Redbergslid med tanke på den sista minuten mot samma lag föregående år.

2011-12-09 @ 22:04:30
Postat av: Fundersam kis

Hur kommer det sig att du fokuserar så mycket på H43? Vad jag vet så har du aldrig spelat i klubben(?) Vore roligt att veta!

2011-12-09 @ 23:15:41
Postat av: Oskar

Till "Fundersam kis"

Jag har en gång i tiden varit såväl spelare och ledare i H43. Främst på ungdomsidan, men har till och med varit uppe och känt på a-laget. Är ett antal år sedan nu, men där någonstans skapades mitt H43-hjärta. Det har jag sedan tagit med upp på läktaren som supporter.

2011-12-10 @ 21:42:06
URL: http://oskarshandboll.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0