En liten summering av hösten

2 dagar har snart passaret av det nya året. Det innebär också att en inbiten handbollsupporter som mig känner ett visst tomrum. Elitserien har ju uppehåll under hela januari och även om em i serbien som startar om ca. 2 veckor givetvis blir en höjdpunkt i sig så känns det lite tomt att inte ha en elitserie och ett H43 att följa. Dock ger det ju utrymme för lite andhämtning och reflektion kring säsongen som den varit så här långt.

Om vi börjar med elitserien i stort så har den inte bjudit på några större överraskningar, och ändå har den gjort det! Låter konstigt det där, men en titt på tabellen bjuder inte på några större överraskningar. Guif leder, och i botten återfinns Caperiotumba och Hammarby. Precis som väntat och som många experter tippat. Visst har Ystad överraskat positivt och Malmö negativt, men några stora överraskningar tycker jag inte att tabellen bjuder på.

Däremot har årets säsong hittils bjudit på mängder av överraskningar i enskilda matcher. Att spela på oddset på handboll har nog aldrig varit så svårt. Bland annat har Hammarby vunnit två drabbningar mot IFK Skövde, såväl borta som hemma. Och H43:s båda segrar mot Alingsås tillhör defenitivt några av de mest oväntade. Detta faktum är något jag tycker är väldigt roligt och ökar attraktionsvärdet på handboll som sport. Ovissa matcher där alla kan slå alla är givetvis mycket roligare för gemene man att bevittna än att gå på en match som mer eller mindre är avgjord efter 15 minuter.

Om jag ska fokusera lite på lundahandbollen i allmänhet kan jag konstatera att Lugi länge såg ut att bli höstens flopp. Zanotti och Axnér lyckade inte alls få ut några bra prestationer ur en bra trupp och även om många poängterade H43:s svaga form under en period tyckte jag att Zanotti och Axnér kom allt för lindrigt undan det faktum att de med en mycket starkare trupp endast låg något enstaka poäng före  lokalkonkurrenten. En rikitigt stark höstavslutning gjorde dock att Lugi kom undan med ett godkänt betyg och när serien nu tog uppehåll var man till och med seriens formstarkaste lag.

H43 ska totalt sett ha godkänt för sin höst. Men i ärlighetens namn så får man det endast för en fin inledning och en bra avslutning. Däremellan är man inte bra och i synnerhet november månad kan man inte få godkänt för. Samtidigt är det små marginaler som avgör. Hade H43 vunnit hemmamatchen mot Aranäs och någon av matcherna mot Drott där man faktiskt spelar riktigt bra så hade man i nuläget stått på 19 poäng med riktigt häng på slutspelet. Då hade istället betyget väl godkänt legat nära till hands. Åtminstone sett till vilka förutsättningar man har.

Indviduellt sett kommer jag att viga ett enskilt inlägg åt betyg åt varje enskild spelare vid ett senare tillfälle. Men det kan nämnas att flera H43:are syns eller har synts i toppen av olika "ligor". Zoran befinner sig som vanligt i toppen  av skytteligan och även Daniel Lindqvist har varit i den absluta toppen av densamma även om han har dalat något. Dessutom befinner sig Christoffer Fors i skrivande stund på en klart godkänd 23:e plats i skytteligan.
Daniel Lindqvist och Zoran Roganovic har dessutom placerat sig högt upp i assistligan vilket givetvis är roligt.

Lite tråkigare är det kanske att läsa om ligan för tekniska fel där Daniel Lindqvist tyvärr har tagit en solklar ledning. Men även Zoran Roganovic och Johan Brännberg märks här vilket inte är till H43:s fördel. Det här är något man verkligen måste jobba bort.
Petter Strömberg är elitseriens näst mest utvisade spelare. Inte så mycket att säga om kanske. Petter fungerar lite som navet i H43:s försvarspel och som försvarstrea drar man givetvis på sig en och annan utvisning. Just i Petter fall anser jag dock att han måste bli lite kyligare i sitt försvarsarbete. Raka armar i ryggen på en linjespelare som inte har någon målchans är INTE är bra utvisning att ta!

Blickar vi framåt mot återstarten även om den är 1 månad bort så tycker jag defenitivt att vi ska kunna ha vissa förhoppningar på en trevlig vår. H43 har hittils spelat ihop 15 poäng. Som jämförelse kan nämnas att man lyckade spela ihop 18 poäng på hela förra säsongen. Det ska alltså inte mycket till för att bli bättre än föregående säsong. Dessutom har H43 ett på pappret hyfsat restprogram där man bland annat möter bottenkonkurrenterna Hammarby, Tumba och Aranäs på hemmaplan.

Hur många poäng som krävs för att undvika kval respektive för att ta sig till slutspel är inte helt lätt att sia om. Men med hjälp av tidigare års tabeller kan man räkna ut att ett poängsnitt på ungefär 0,9 behövs för att undvika kval. Det innebär att någonstans kring 28-29 poäng kan behövas för att slippa kvala i år. Av de 11 matcher H43 har kvar i årets elitserie behöver man alltså troligen vinna 7 av dessa för att undvika kval. Svårt? Absolut. Omöjligt? Inte alls.
Det trevliga i sammanhanget är att det oftast inte skiljer särskilt många poäng mellan det lag som kommer 10:a och det lag som tar den sista slutspelsplatsen. Om H43 börjar överprestera något och får till en mycket fin vår, kan 7 segrar nästan lika gärna räcka till slutspel som till att undvika kval. Vi får väl se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0