Intäkter

Har funderat lite kring det faktum att så många klubbar i handbollsverige idag lider av en dålig ekonomi. Och kanske vad som behöver ske för att ekonomin rent generellt ska stärkas. Det är inte en helt lätt fråga, och det finns defenitivt inte bara ett rätt svar. Det troligare är att det är oerhört många faktorer som måste samverka för att sverige ska få den proffsliga som det pratats om. Givetvis kommer mitt fokus som vanligt att ligga på H43. Men vissa saker kommer att beröra handbollsverige i stort.

Det finns i huvudsak tre intäktsposter för en elitklubb idag. Olika former av bidrag, sponsorintäkter och publikintäkter. Om vi börjar med bidragsbiten så får samtliga elitserieklubbar på herrsidan idag ett bidrag från seh (svensk elithandboll) på 200 000 kronor. Dessa pengar kommer främst från tv-avtal och andra gemensamma avtal som seh har förhandlat fram. För mig känns detta närmast som ett skämt. Man har i princip förhandlat fram ett avtal där man skänker bort sin egen produkt. Utan att ha stenkoll på exakta siffror kan jämförelsevis sägas att elitserieklubbarna i ishockey får i storleksordning 25 miljoner per säsong från sin elitförening, Hockeyligan. Nu må ishockeyn vara en betydligt större sport i sverige och jag tänker inte heller vara någon extrem drömmare som tycker att handbollen ska ha lika mycket. Men nog borde sveriges högsta handbollserie vara värd något mer än en hundradel av vad sveriges högsta hockeyserie är?

Elitföreningar och förbund måste börja ha vett att ta betalt för sin produkt. Det visas massvis av handboll på såväl tv som på webben. Det borde göra ett direkt genomslag på de bidrag klubbarna får från seh. Dessutom borde det finnas möjligheter att göra ännu flera avtal istället för att bara sätta sig ner och slå sig på bröstet för de 30 matcher man har lyckats få svt att sända denna säsongen. På det sättet hade klubbarna fått en helt annan grund att stå på inför varje säsong, då detta är pengar klubbarna kan budgetera med. Vilket inte är fallet med sponsorpengar och i synnerhet inte publikintäkter.

För många klubbar är det dock publikintäkterna som är det stora problemet. I H43:s fall så stannar en säsongs publikintäkter på 500 000 kronor. Vilket i runda slängar är en tiondel av herrlagets totala budget. En budget som dessutom skulle behöva öka för att laget i framtiden ska bli mer slagkraftigt rent sportsligt sett. Med en så pass låg andel publikintäkter ställer det oerhörda krav på främst sponsorintäkter, och i en ekonomiskt orolig omvärld är det knappast så att företagen omkring sprider sina pengar omkring sig.

Jag brukar ofta göra jämförelser med IFK Kristianstad kring saker och ting. Kan verka tjatigt men faktum är att det är mycket som är bra kring IFK Kristianstad, främst utanför planen. Kristianstad har med sin nya arena ett publiksnitt på över 3000 åskådare. I pengar räknat borde det innebära ca. 300 000 kronor per match, lite beroende på hur stor andel av åskådarna som är betalande. På en hel säsong ger det IFK Kristianstad knappa 5 miljoner i rena publikintäkter, alltså lika mycket som H43:s herrlags hela budget. Detta i en stad med 30000 färre invånare än Lund. På detta sättet är det lätt att förstå att lundaborna med lätthet skulle kunna ge sina elitklubbar bättre förutsättningar för att hävda sig i handbollsverige.

Exakt vad man ska göra för att locka mer folk är knappast en enkel fråga. Jag har tidigare varit in på att förbund och seh måste ge klubbarna alla de bästa förutsättningarna för att vara konkurrenskraftiga. Ett väl genomtänkt spelprogram kan till exempel vara en bra start. Som det ser ut idag så kan handbollen inte konkurera fullt ut med fotbollen och hockeyn. Att då lägga speldatum som krockar med hockeyns premiär eller sm-final, eller fotbollens premiär eller slutomgång är bara idiotiskt.

Ett spelprogram ska dessutom vara väl avvägt utan allt för tätt matchande, men inte heller med för långa uppehåll. Som supporter vill jag kunna följa mitt lag med en viss jämnhet. Under hösten har fallet inte varit så. H43 har haft ett ryckigt matchprogram där man å ena sidan haft matcher varannan eller var tredje dag vid vissa tillfällen. Det kan för den enskilde supportern i värsta fall skapa svårigheter att följa sitt lag. Å andra sidan har speluppehållen ibland varit så långa som upp emot två veckor(ej landslagsuppehåll), och under den tiden hinner man ju nästan tappa intresset.

För klubbarna gäller det i första hand att säkra de inkomster man kan. I lund känns det som om folk gärna går på handboll bara de inte behöver betala för det. Det gäller att få folk att börja betala, och att inte sprida fribiljetter omkring sig. Den som känner den, som känner den ska inte berättigas fri entré.

I just H43:s fall gäller att samtliga medlemmar i mån av plats får fritt inträde på matcherna. Detta gör indirekt att istället för att köpa ett årskort för 2000 kronor, kan du istället bli medlem för 443 kronor och på så sätt gå in på alla matcher. Klubben riskerar alltså här att förlora 1557 kronor per åskådare som utnyttjar detta. Här måste man fråga sig om kreti och pleti ska kunna bli medlem hur som helst, eller i alla fall fullvärdig sådan. Jag kan personigen tycka att ett medlemskap som medför fri entré på matcherna också ska medföra ett krav på någon form av aktiv insats för klubben. Utöver detta borde det kunna finnas en medlemskategori för passiva medlemmar. Denna skulle då istället kunna innebära att man endast betalar halva priset för en biljett.

Det finns säker hur mycket som helst att skriva om detta. Och det är givetvis en mycket komplicerad fråga. Men någonstans måste man börja!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0