Dåliga publiksiffror

Jag konstaterade ganska tidigt igår när jag tittade ut och såg det fantastiska höstvädret att publiksiffran mot Sävehof knappast skulle bli något att glädjas åt. Och rätt fick jag då det endast kom 873 personer för att bevittna matchen. Endast 873 personer väljer att ta sig till arenan när de regerande svenska mästarna är på besök. När det förmodligen bästa som inhemsk handboll har att bjuda på spelar. Dessutom i en stad som lund som åtminstone fordomsdags var en handbollstad.

Vi kan inte göra något åt vädret. Hösten har totalt sett bjudit på fantastiskt väder och det är bara att tacka och ta emot för det. Jag klandrar inte dem som väljer att njuta av fint väder. Men kanske är det dags för klubbarna att fråga sig hur dem ska överleva så länge publiken väljer en fin oktoberdag före en elitseriematch i handboll.
Klubbarna måste helt enkelt förbättra arrangemangen så mycket att det blir ett naturligt val att gå på handboll även om det så är 25 grader varmt i både luften och vattnet!

Gårdagens arrangemang startade på absolut sämsta tänkbara sätt. Matchstarten framflyttad på grund av domartrubbel. Sen försvinner strömmen till sekreteriat och speaker. Utan matchklocka och sedvanliga målginglar varvat med information från speakern var det som att befinna sig en lördagsförmiddag i bollhusets b-hall.
Just detta kan knappast klubben lastas för, men då man betalar dyra pengar för att nyttja arenan så måste man börja ställa krav på att saker och ting fungerar. Jag vet inte hur många gånger jag kommit till arenan och den ena uppgången till läktarna varit låst. Eller att det inte är öppet till alla toaletter utan man får springa runt för att hitta en öppen toalett. Hallå 2011!

Jag är medveten om att många gör en alldeles fantastisk ideell insats för att få matcharrangemangen att fungera. På sin egen fritid utan någon som helst ersättning. Fortsätt med det, ni gör ett beundransvärt jobb och det är inte er jag vill kritisera. Men där finns en hel del grunläggande saker att reflektera över. Saker som knappast kräver en ingenjörsutbildning för att förstå.

Det handlar i grund och botten om att ge varje enskild besökare bästa förutsättningar för njuta av tillställningen. Man ska känna sig välkommen och kunna se fram emot en trevlig match. En förutsättning för detta kan bland annat vara var i hallen man sitter, och inte gärna vill man hamna mitt i, eller i närheten av motståndar supportrar.

Fotbollen har i år vid flera tillfällen drabbats av avbrytna matcher på grund av ett icke accetabelt läktarbeteende. Handbollen är än så länge förskonat från liknande händelser. Men om man naivt tror att det aldrig händer här och lugnt slår sig till ro så är risken större än vad man tror.
På H43:s hemmamatcher anmodas bortasupportrar att köpa biljetter på sektion D. Detta är i mer eller mindre direkt anslutning till teleskopläktaren med bara en hörna mellan. På teleskopläktaren huserar idag H43:s egna klack "blå vågen". Blå vågen består idag mestadels av ungdomspelare som gör sitt absolut bästa för att stötta laget, så i dagsläget är det väl knappast troligt att dessa ska starta läktaroroligheter. Men rimligtvis borde målet var en större ålderspridning och mer röststark klack. Låt oss då säga att ett gäng studenter i åldrarna 20-25 bestämmer sig för att börja stötta H43. Dessa laddar kanske upp med ett par öl i blå baren innan matchen. Samtidigt som det kanske kommer ett par busslaster Kristianstadsupportrar som har tagit en och annan öl på bussen. Ja, ni förstår säkert var jag vill komma.

Dessutom är det inte särskilt smart att placera bortasupportrarna på en sektion mellan den egna klacken, och en annan sektion där vi årskortsinnehavare sitter. Om ett stort bortafölje kommer, tex. IFK Kristianstad riskerar alla våra försök till att supporta det egna laget att drunka i en röststark bortakuliss.

Detta är alltså sådant som klubbarna måste ha i åtanke enligt mig. Det gäller att tänka i stort och smått för den enskilde besökaren. Varje besökare måste lämna arena nöjda.

Men i mina ögon har även förbund och föreningen svensk elithandboll ett stort ansvar. Dessa måste ge klubbarna bästa möjliga förutsättningar att kunna attrahera den lokala befolkningen och det lokar näringslivet. Att då som igår lägga elitseriematcher samma dag som fotbollens allsvenska spelar sin sista omgång är knappast särskilt smart ur konkurenssynpunkt.
Lund är förvisso ingen fotbollstad men med närheten till såväl Malmö som Helsingborg fanns där säkert mer än en lundabo som prioriterade fotboll antingen på plats eller framför tv:n igår.

Fotboll och Hockey är de största publiksporterna i sverige. Och för tillfället ser det inte ut som om handbollen riktigt kan konkurrera med dessa. Då är det också dumt att ens försöka. Dagar som är vigda åt fotbollens allsvenska premiär eller slutomgång ska vara vigda åt dessa. Likadant hockeyns premiär eller sm-final. På så sätt konkurrerar man inte heller lika mycket om det mediala utrymmet.

Kommentarer
Postat av: KALLE KULA FRÅN KANTEN

Jag har långt ifrån alltid hållt med dig men nu är du KLOCKREN!Det vi vid sidan av planen kan göra är att stödja laget från läktaren - men vilka möjligehter ges för att skapa en RIKTIG KLACK. I Kristianstad lovar jag att dom har 5-10 domslut med sig extra (domare är också bara människor!)på grund av hemmasupportrarna. De målen är inte lätta att igen. Om vi skapar en hemmaklack så kommer det nog att dra några fler "studenter" till läktaren för en rolig söndagseftermiddag...men helt rätt SKAPA FÖRUTSÄTTNINGARNA FÖR DETTA! så det inte blir som att gå på ett b-pojksarrangemang i Bollhallen!

2011-10-24 @ 19:38:56
Postat av: Lundabo

Tycker det är fel att fokusera på vilka motståndarna är när man pratar publiksiffror, det är väl ändå inte bortalaget som ska locka Lundaborna, det är väl ändå det egna laget man vill se spela. Frågan är istället varför inte H43 lockar fler åskådare oavsett motståndare.

I övrigt håller jag med om kritiken mot arrangemangen. Kan tillägga att jag är en bestämd motståndare till alkoholservering i samband med idrottsevenemang. Det är en säkerhetsrisk och sänder helt fel signaler.

2011-10-25 @ 12:40:06
Postat av: Bigge

Ja, det var verkligen bedrövligt.

Känns lite amatörmässigt även om det inte är H43s fel.

När det gäller alkohol i samband med idrott måste man nog ha pricipen att det inte hör ihop även om det höjer stämningen.

På nuvarande nivå finns det inga problem.

Tycker även att tillresande verkar nyktra.

Sitter själv på E läktaren men anser att det är vi som skall överrösta Kristiansstadssupporters med flera bortalags dito.

Där får vi som är anhängare av H43 verkligen ta ett tag.

det skall vara fest närt man går på handboll och jag tycker att man har rätt att vädra både missnöje och glädje.

Klacken måste komma underifrån och den är väl lite på väg.

Det är knappast klubbens uppgift även klubben kan ge ett visst stöd.



2011-10-25 @ 16:35:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0