Tävla på lika villkor

För att idrotten ska bli något så när rättvis finns det en uppsjö av regler att hålla sig till. Varje match styrs av en regelbok som i första hand domarna rättar sig efter. Utan denna regelbok hade det förmodligen inte dröjt många minuter innan en handbollsmatch hade urartat. Även om det kanske inte alltid är lätt för domarna att fatta rätt beslut i stridens hetta så är principen att man blåser för samma regler i varje match oavsett lag. Självklart eller hur.
 
Lika självklart är det idag att alla typer av medicinsk doping inte hör hemma i idrotten. En lång lista över preparat som inte är tillåtna finns att följa och ansvaret ligger alltid på den enskilda idrottsmannen eller kvinnan att se till att inte få i sig ett förbjudet preparat. Alternativt få tillstånd av läkare att ta en medicin man inte kan vara utan, dopingklassad eller ej. Även detta känns helt självklart numera.
 
Sedan att antal år tillbaka finns dessutom ett reglemente som åtminstone i teorin tydligt talar om vilka ekonomiska ramar elitklubbarna måste hålla sig till. Klubbarna bör ha ett eget positivt kapital, i princip pengar på banken. Har man inte detta ska man kunna uppvisa en plan på hur man snabbast möjligt ska betala av sitt underskott. Självklart? Ja det borde va det!
 
Ni förstår nog vid det här laget var jag vill komma. Jag skriver det här inlägget mitt under elitseriens sista omgång. Några defenitiva beslut kring elitlicensen är ej delgivna allmänheten. Men starka rykten gör gällande att Hk Aranäs från Kungsbacka inte kommer att bli beviljad elitlicens och därmed bli nedflyttade till allsvenskan kommande säsong.
 
Utan att ha tillgång till några siffror är detta i sak säkert ett riktig beslut. Aranäs hade inför denna säsongen ett negativt eget kapital (skulder) på 1,9 miljoner. För att få behålla sin elitlicens var klubben denna säsong tvungen att visa upp en vinst på 1,6 miljoner om jag inte har fått fel siffror. Får bara en tid sedan var man oerhört långt därifrån. Således inget att prata om.
 
Men, det är mycket väl känt hur licensnämnden under flera års tid gav såväl Redbergslid som Hammarby oerhört många chanser trots en riktigt dålig ekonomi. Kunde man inte offra traditionsstarka klubbar som Redbergslid. Eller en supporterstark klubb som Hammarby, som desstuom bidrar rejält till ett ökat riksintresse. Men däremot kan man offra lilla Aranäs från Kungsbacka.
 
Frågan är inte ny. Det är dryga fjorton månader sedan H43:s ekonomiska problem som sedermera ledde till kraftsamlingen blev kända. H43 hade ett alltför stort underskott för att man skulle klara elitlicensen, och därmed var det allsvenskt spel som gällde följande säsong. När Hk Drott en kort tid efteråt också deklarerade att man hade problem att klara kommande elitlicens började plötsligt licensnämnden prata om att lätta på reglementet. H43 kunde tydligen offras. Men inte Drott som länge varit en av svensk handbolls allra största klubbar.
 
I sak är jag för elitlicensen. I sak är det rätt att Aranäs åker ur. Men det måste sluta daltas med vissa klubbar, och det måste bli lika villkor för alla. Men framförallt måste man skaffa ett sakligt och tydligt reglemente som ska följas till punkt och pricka. Godtycklighet får aldrig bli en faktor!

Kommentarer
Postat av: Burnmoutain

Lägg ner licensnämnden!!!!
Det finns två skäl till att lägga ner licensnämnden.
1. Det självklara skälet som de flesta hänvisar till är att licensnämnden uppträder som en furste på vandring bland undersåtar (klubbarna). Lite godtyckligt kan fursten avkunna sina omdömen, kasta ut någon med allt för fula kläder men låta den populäre narren få vara kvar. Utan tydliga regler som gäller alla, så blir nämnden ett skämt. Lägg ner.
2. Det andra skälet är jag inte ensam om att tycka men som inte allt för ofta diskuteras. Många t.ex Oscar i bloggen ovan, säger att man i princip är för nämnden.- Varför då. Låt varje klubb sköta sig själv helt ut. Om de kvalificerat sig för allsvenskan i Mästahallen eller i Aranäshallen låt dom spela där. Planen är ju lika stor fast läktarutrymmet är mindre. Bara löjligt att Aranäs tvingades spela sina matcher i en ålderdomligt iskall ishall inför 300 personer bra för att läktaren tog 2000. Herregud, licensnämnden - ni skulle besökt ishallen- då hade ni säkert dömt ut detta koncept som vansinnigt. På den fria marknaden å går företag ibland i konkurrs - vad är proeblemet med en idrottsklubb. Låt dom hålla på med ekonomisk doping om dom vill - det är ju deras problem eller skall vi säga att det är ekonomisk doping i Kristanstad som får näringslivet och bygden att satsa alla sponsorpengar där. Inte direkt samma situation för tex RIK som konkurrerar med all annan idrott i Göteborg. Går föreningen i konkurs är det väl inte svårare att rätta till än vad elitnämnden gör nu eller!!!!!

2013-03-20 @ 11:27:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0