Derbydags

Det är dags att lägga premiären till handlingarna och blicka framåt. På torsdag är det äntligen dags för ett lundaderby igen efter en säsongs uppehåll då H43 låg i allsvenskan. Ett lundaderby är alltid speciellt och de "normala" förutsättningarna gäller inte riktigt. Men för H43:s del är förutsättningarna inte långt ifrån de som gällde i matchen mot IFK Kristianstad, då man även nu kommer att slå ur underläge mot ett favorittippat lag.
 
Att H43 skulle förlora sin premiär var väl, hur färgad man än är, ganska väntat. Att Lugi skulle förlora sin, mot Malmö på bortaplan i söndags, var däremot något av en skräll. Lugi har behållit merparten av sin trupp från förra säsongen, och borde rimligen ha en fördel av det i säsongens inledning. Men tydligen ska Lugi ha gjort en ganska slätstruken insats, inte minst offensivt, och visade upp väldigt lite av de kvalitéer som gjort dem favorittippade till att ta hem den här säsongens elitserie.
 
För H43:s del var det knappast positivt att Lugi förlorade sin premiär. Vi kan högst troligt räkna med ett oerhört revanschsuget vinrött lag som kommer till spel på torsdag. Man vill alla gånger visa att insatsen mot Malmö var en engångsföreteelse och att man faktiskt är så bra som många experter gjort gällande.
Men samtidigt finns där kanske en liten möjlighet för H43 att utnyttja Lugis osäkerhet kring sin egen form. Om man trycker gasen i botten från början och får några måls försprång tidigt kommer en osäkerhet med all säkerhet komma krypande hos Lugispelarna.
 
H43 har en hel del positivt att ta med sig från matchen mot Kristianstad. Inte minst matchens inledning då man faktiskt var det klart bättre laget. Låt vara att det kanske bara rörde sig om fem minuter, men i alla fall. Då uppvisade man ett imponerande tålamod i sitt anfallspel som gav utdelning varje gång i princip. Sedan tycker jag också att förmågan att kämpa sig kvar i matchen även när Kristianstad fick ett övertag var något mycket positivt.
 
Vad som måste bli bättre för att man ska kunna slå Lugi är att minimera antalet tekniska fel i sitt anfallspel. Kristianstad kopplade greppet om matchen i slutet av första halvleken när H43:s anfallspel körde fast. Då togs också ett flertal dåliga beslut som omedelbart ledde till kontringsmål för Kristianstad, och då ska vi komma ihåg att Lugi är än mer kontringstarka. Sen tycker jag också att man måste bli tydligare i sitt försvar. Man måste tidigare komma ut och störa starka skyttar. Det går inte att täcka ner en spelare som Lars Möller Madsen, och det försökte man ändå med allt som oftast.
 
Lugi är givetvis favorit inför matchen, och en ganska klar sådan. Men i synnerhet med tanke på ett derbys natur så tycker jag absolut att H43 har goda chanser att störa Lugi!
 

Kommentarer
Postat av: Anders

Det gäller att se upp med Lugis kontringsspel och snabba omställningar. Målvakterna måste kanske visa mod och ligga utanför målgården och bryta av utkasten till Lugispelarna. Det värsta scenariet är att Lugi "kör matchen" i början och skaffar sig en ointaglig ledning och därmed punkterar matchen. Då båda lagen är väl pålästa på varandra gäller det att vara lite finurliga och försöka bryta invanda mönster i anfallsspelet. Lugi har väl förspänt på skyttesidan, inte minst ungdomar som Simon Jeppsson, så det blir en väldigt tuff uppgift för H43:s försvar. Det som kan hålla kvar H43 i matchen är en storspelande målvakt och ett väldigt fokuserat försvarsspel. Som sagt det hade varit bättre att möta ett Lugi som hade en seger mot Malmö i bagaget.

2013-09-25 @ 08:35:33
Postat av: Charles

Varför spelar inte Jakob Anderberg?

2013-09-26 @ 21:03:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0