Mitt elitserietips

Om 5 dagar gör H43 comeback i elitserien efter en ettårig sejour i allsvenskan. Men redan på onsdag inleds säsongen 13/14 med match mellan svenska mästarna Drott och Hk Malmö. Därför är det hög tid för mig att komma med ett tips på hur tabellen kommer att se ut i mars månad när samtliga lag spelat 32 matcher. Och märk att det handlar om ett tips hur serien kommer att sluta. Slutspelet sen är en helt annan historia. 

Jag börjar uppifrån och ner. 

1. Lugi: Även innan Magnus Jernemyrs intåg i klubben höll jag Lugi som favorit till seriesegern den kommande säsongen. Man har mer eller mindre klassspelare på samtliga positioner, och dessutom har man fått behålla truppen från föregående säsong. Lägg till att man i Tomas Axnér har en tränare som pumpar in vinnarmentalitet i laget och jag tror att Lugi är minst en klass bättre än övriga lag sett över 32 omgångar. 

2. IFK Kristianstad: Laget som spelat två raka SM-finaler kommer i år att få leva med ett favorittryck. En hel del intressanta nyförvärv har spetsat en redan stark trupp. Målvaktsparet Dan Beutler och Hedeiro Lucau är nästan sinnessjukt bra ur ett elitseriemässigt perspektiv. Högstanivån kommer att vara mycket hög och man kommer att bäras fram av en fanatisk publik. Men jag sätter ett litet frågetecken till lägstanivån. Kristianstad har de senaste säsongen stått för ett par pinsamt dåliga insatser och frågan är om spelarna kan tända till lika bra borta mot Önnered som hemma inför en fullsatt Kristianstad Arena.  

3. Alingsås: Att jag placerar Alingsås så här högt upp är mest beroende på en magkänsla jag har. Tyckte att man överraskade positivt redan förra säsongen och jag tror att Mikael Franzén kan få laget att lyfta ännu mer under sitt andra år på tränarposten.  

4. Sävehof: Känns som evigheter sedan man inte tippade Sävehof som seriesegrare. Har tappat många spelare och gör väl en miniversion av en nystart. Men fortfarande vimlar det av duktiga handbollspelare i truppen och högst troligt kommer man att tillhöra toppen av tabellen.  

5. IFK Skövde: Hade ganska länge en känsla av att Skövde skulle missa slutspel men har allt eftersom fått revidera den känslan. Inte minst sedan en viss Jonas Källman skrivit på för klubben. Källmans intåg i Skövde kommer att få en betydligt större sportslig inverkan än Magnus Jernemyrs dito för Lugi. Tror att Jonas Källman kommer att lyfta Skövde en nivå såväl defensivt som offensivt. Dessutom ska man inte glömma att klubben redan innan tagit in Kristian Svensson på högernio och dessutom fått hem en duktig målvakt i Joakim Svensson.  

6. Drott: Kanske kan kännas väl lågt att placera de regerande svenska mästarna först på sjätte plats. Men en ganska tunn trupp kommer att bli sliten av Champions League spel. Och dessutom känns det som om man överpresterade sig till sm-guldet i våras. Har en känsla av att Drott kommer att blanda riktigt fina insatser under säsongen med riktiga bottennapp. Och då räcker det inte till en bättre tabellplacering än så här.   

7. Ystads IF: Känns oerhört svårt att placera Ystad på förhand. Har lite floppkänsla över laget, men samtidigt har man en på pappret ganska stark trupp. Danskarna Mikkel Sjöberg och Mikkel Ibsen är givetvis bra nyförvärv. Men man har tappat sina två spelfördelare Jim Gottfridsson och Sebastian Seiffert och känslan är att det kan dröja ett tag innan man är samspelta!   

8. Guif: Har framförallt tappat Mattias Zachrisson som de senaste säsongerna mer eller mindre burit fram Guif. Med honom försvinner mängder av mål som nu andra måste göra. Sätter också ett litet frågetecken för målvaktsidan där Robin Hallberg har försvunnit. Men Guif är alltid Guif och inte minst hemma i sporthallen kommer man att vara svårslagna. Känns lite för bra för att missa slutspel.  

9. Hk Malmö: Förra säsongen slutade i besvikelse för klubben när man hamnade i kvalserien. Lagets då tre bästa spelare i Oscar Jensen, Rasmus Skram och Mattias Thynell har alla lämnat laget och jag var länge helt övertygad om att Malmö skulle få det mycket tufft den kommande säsongen. Men försäsongen har skvallrat om annat. Nyförvärv som Stian Tönnesen och Adam Lönn har verkligen lyft laget, och det känns som om Malmö med lite flyt kan vara med och konkurrera om någon av de sista slutspelsplatserna.  


10. H43: Lika bra att på en gång medge att det här tipset baseras på lite mer hjärta än hjärna. Men då ska ni ändå veta att jag för bara två månader sedan var helt övertygad om att lagets slutspelschans var mycket god. Man imponerade i allsvenskan och känslan var att man redan förra säsongen var bättre än vissa elitserielag. Dessutom tyckte jag att man värvat på ett bra sätt för ytterliggare förbättra laget. Men inte ens jag har kunnat upprätthålla en optimistisk anda under försäsongen som bjudit på allt annat än bra resultat i träningsmatcherna. Men någonstans hoppas jag ändå att man med tiden får ihop ett vägvinnande spel, och om man kan hålla sig undan från skadeproblem tror jag faktiskt att man kan undvika en kvalplats.  

11. Redbergslid: Lite mot bättre vetande då Redbergslid på något vis alltid lyckas överprestera sett till vilka förutsättningar man har. Men någonstans känns det som om man förlorat mycket av det som varit lagets ryggrad de senaste säsongerna. Storskytten Rickard Lönn har gått till Tyskland. Oscar Ysander och Richard Hanisch som stått för mycket hjärta har även de lämnat laget. Kanske kommer verkligheten ikapp "de vita eleganterna" nu, och kanske underpresterar man istället efter ett helt decennium med överprestation.  

12. Hammarby: Lite grann samma sak som med Redbergslid. Slutspelsplatsen förra säsongen var verkligen en skräll och jag har svårt att tro att laget ska upprepa den. Levde mycket på sitt offensiva försvarspel förra säsongen och om motståndarna har lärt sig och hittat nya nycklar att dyrka upp det försvaret så tror jag att man kan få det tufft. Dessutom ganska skadekänsliga.  


13. Önnered: Tvåa bakom H43 i allsvenskan i fjol, och tog steget upp via kvalserien. Var väl egentligen det enda laget som ett tag hotade H43:s serieseger och jag visade flera gånger upp ett fint spel. Hade en mycket stark defensiv som sin främsta styrka. Har dock tappat sin "försvarsgeneral" Andreas Ungesson och kanske har defensiven blivit sämre. Ett par intressanta nyförvärv känns ändå inte som tillräckligt bra. Och var man inte bättre än tillexempel H43 förra säsongen så tror jag knappast att man kommer att vara det nu heller.  

14. Rimbo: Handbollsverige har drabbats av Rimbo-feber. Har sett flertalet experter som till och med tippat Rimbo på slutspelsplats. Har själv svårt att gå igång på Rimbos avancemang till elitserien då jag tror att det kom för tidigt. Viss spelar man en irrationell och tempostark handboll som säkert överraskar fler än ett lag. Men även om man säkert tar sina poäng här och var så kommer det inte att räcka i längden. Belastningen i elitserien ökar ganska rejält jämfört med allsvenskan och Rimbos svält-tunna trupp kommer inte att räcka till!  

Det var det hela. Kommentera gärna och kom med egna åsikter. 

Kommentarer
Postat av: Jim Gren

Bra analys.
Snart blir du påhoppad av Bajens gnällspik, en klimakteri tant som gnäller om allt.

2013-09-17 @ 00:31:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0