Elitserietips

H43 kommer som bekant inte att spela i elitserien den kommande säsongen. Därför kommer mitt fokus fullt naturligt att minska kring elitserien. Men samtidigt kan varken jag eller någon annan H43:are blunda för det faktum att elitserien som serie räknat är intressantare med ett större publikt och massmedialt intresse. Dessutom inbillar jag mig att jag har en och annan läsare med sympatier för andra klubbar än H43, och som ibland vill läsa om mina synpunkter kring elitserien.

Därför tänkte jag tippa hur jag tror att elitserien slutar den kommande säsongen. Alltså hur lagen placerar sig när grundserien är slutspelad. Hur det sen går i slutspelet är en helt annan fråga:

1. Sävehof: Har förvisso tappat Emil Berggren, Niclas Barud och Erik Fritzon. Men å andra sidan har man värvat Kristian Bliznac och den norske supertalangen Kent-Robin Tönnesen. Sävehof känns minst lika starka som de senaste åren, medan deras starkaste utmanare kanske tappat lite i slagkraftighet. Det enda frågetecknet för mig är hur mycket Champions League deltagandet kommer att slita på spelarna.
 
2. Ystads IF: Har truppen i stort sett intakt jämfört med förra säsongen. Och har dessutom förstärkt målvaktsidan med Fredrik Ohlander som mycket väl kan komma att bli bäste målvakt i elitserien. Har hög högstanivå och kan förmodligen ge Sävehof en match om seriesegern. Men samtidigt känns man mycket skadekänsliga och kan säkert likaväl hamna i avgrundsdjupa formsvackor:
 
3. Guif: Har förlorat Tobias Aren till Danmark, och därmed mängder av enkla mål från Arens skytte. Dessutom känns det som om Guif levt högt ett antal år på att man haft unga spelare som hela tiden tagit kliv i utvecklingen. Kanske har man kommit till vägs ände nu,  i alla fall när det gäller vissa spelare. Hur som helst ett bra lag som säkert kommer att hålla till på seriens övre halva!
 
4. Lugi: Här säger egentligen min känsla och mitt förnuft två skilda saker. Har en känsla om att Lugis herrar kan överraska i år. Man har spelare av yttersta elitserieklass på alla postioner möjligen med mittsex-positionen undantagen. Och med elitseriens kanske bästa försvarspel kommer man att få mängder med enkla kontringsmål. Samtidigt har man verkligen inte övertygat under försäsongen. Man värvade Joacim Ernstsson från Danmark för att stärka upp niometerspelet, men i matcherna mot H43 tycker jag att han var direkt blek.
 
5. IFK Kristianstad: Förra säsongens stora överraskning som spelade sm-final i våras har givetvis stora kvalitéer i truppen. Dock har de stora namnen det spekulerats kring i värvningskarusellen inte kunnat presenteras. Man har tillexempel inte kunnat ersätta Jesper Larsson och Joakim Hykkerud fullt ut. Och faktum kvarstår, utan Lars Möller Madsen i vårens sm-final var det snarare det Kristianstad som kvalat sig kvar tidigare än det lag som på allvar utmanat sverigeeliten. Således otroligt skadekänsliga! Men man kommer att ta sig till slutspel enkelt, men har inte riktigt kraft att utmana den absoluta toppen.
 
6. Hk Malmö: Har de senaste två åren tagit sig till slutspel men inte så mycket mer. Och någonstans där tror jag att man kommer att hamna även den kommande säsongen. Har ett stabilt lag sedan tidigare och har fyllt på med Robert Månsson från Sävehof och inte minst Carl-Johan Andersson som vänt hem från proffslivet. Känns som laget som kan slå vem som helst lika mycket som man kan förlora mot vem som helst.
 
7. IFK Skövde: Spelarförluster som Mikael Appelgren, Andreas Nilsson och Nicklas Forsmoo skojar man inte bort direkt, och är inget som direkt går att ersätta. Men samtidigt finns en hel del kompetenta handbollspelare kvar. Rasmus Wremer och Tobias Warvne håller god elitserieklass, och rimligen bör Linus Lake vara på väg tillbaka från långtidsskada. Skövde känns svårbedömda, men bör gå till slutspel.
 
8. Redbergslid: Har fått hem Henrik Lundström från Kiel. På pappret elitseriens bästa nyförvärv och givetvis kommer han att tillföra mycket. Dessutom har man fått hem Lars Bernhardsson efter ett par säsonger i Alingsås. RIK känns starkare än på länge faktiskt, men med ett starkt frågetecken för målvaktsidan. Bör ta sig till slutspel med de kvalitéer som finns i truppen, men målvakten är ju halva laget finns det dem som säger.
 
9 Alingsås: Har tappat Kristian Bliznac och Charlie Sjöstrand bland annat. Och även om man fått Alexander Borgström från Aranäs så tror jag att detta blir ett mellanår för Alingsås. På tok för bra för kvalserien, men för svaga för att ta sig till slutspel.
 
10. Hk Drott: Redan förra säsongen en stor besvikelse när man missade slutspelet. Sedan dess har man bland annat tappat sin superstjärna Gunnar Stein Jonsson och fyllt på med mindre namnkunniga namn. Det är möjligt att Ulf "Tubbi" Sivertsson kan lyfta det här laget, men jag tror att man får det tufft den kommande säsongen.
 
11. Hammarby: Klarade sig kvar med minsta möjliga marginal flera gånger om kändes det som.  Lär få det tufft även den kommande säsongen, men tror nog att man tar sig till kvalserien ganska komfortabelt. Har ett lag i paritet med förra säsongen, men förhoppningsvis kan man den kommande säsongen koncentrera sig mer på det sportsliga med en ekonomi mer i balans.
 
12. VästeråsIrsta: En lite överraskande nykomling som inte har förstärkt något nämnvärt. Men man har Martin Boqvist, Andreas Bamberg och Petter Strömberg bland annat som tidigare spelat i elitserien och vet vad det handlar om. Tror att man kommer att ta sina poäng här och där och att det räcker till en plats i kvalserien.
 
13. Hk Aranäs: Har tappat Alexander Borgström och Andreas Ungesson vilket innebär en rejäl försvagning både offensivt och deffensivt. Tror att man kommer att få det riktigt tufft i år och vill det sig illa kan man till och med åka ur direkt utan möjlighet att utnyttja livlinan man får i kvalserien.
 
14. Skånela: Tog klivit upp direkt från allsvenskan när man passerade OV Helsingborg i sista omgången. Känns som om man gick upp lite för tidigt, och kanske är de många unga talangerna inte riktigt redo för elitseriespel. Man har heller inte fyllt på med några direkt namnkunniga nyförvärv och min känsla är att Skånelas elitseriesejour blir ettårig!

Kommentarer
Postat av: K

Läser allt du skriver, bara det handlar om handboll! Keep up the good work!

2012-09-05 @ 16:24:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0