Elände

Emil Blanck och Andreas Isén dömde kvällens match mellan H43 och Ystad. De kom att spela en betydande roll under matchens slutskede och är verkligen inte mina favoritdomare just nu, men jag återkommer till det längre fram i det här inlägget.

För någonstans borde H43 ha avgjort den här matchen i ett så tidigt skede att domarna aldrig borde ha fått möjligheten att påverka utgången av dem. Man gör en alldeles utmärkt första halvlek där man skaffar sig ett klart grepp om matchen. Halvtidssiffrorna 17-13 kändes i underkant med H43-ögon sett!

Man inleder även den andra halvleken på ett bra sätt, och när Rasmus Johansson gör 22-16 knappa 8 minuter in på halvleken känns det på något sätt som om detta är H43:s match.

Zoran Roganovic, Mikk Pinnonen och Rasmus Johansson var även idag bästa H43:are. I ca. 35 minuter gör även Fahrudin Zaimovic och Christoffer Geissler riktigt bra insatser. Vad som sen händer är något oklart. H43 börjar slarva något i anfallsspelet och väljer dåliga lägen att avsluta i. Samtidigt som Ystad får allt större utdelning framåt. Torbjörn Jacobsson stod hela matchen vilket i mina ögon är lite märkligt. Torbjörn var förvisso lysande under en period i mitten på den andra halvleken, men för övrigt gick lite väl mycket in. Om Oscar Jensen var frisk och hel så tycker jag nog att han borde fått chansen vid något tillfälle.

Ystad kvitterade med ungefär 8 minuter kvar att spela. Då var vi nog många H43-supportrar som trodde det var kört redan då. Men en härlig moral och kämpaglöd gjorde att H43 åter kopplade greppet. När Zoran gjorde 28-25 med 3,40 kvar av matchen så borde det nog också ha varit målet som mer eller mindre punkterade matchen. Men Ystad ville annat och störde H43 med en dubbelpunkt i slutet. H43 gjorde inte fler mål och Ystad kunde vinna matchen med 29-28.

För att återkomma till kvällens domarpar så vågar man framförallt inte blåsa en i mina ögon solklar straff till H43 i matchens slutskede. Debuterande Sebastian Geissler blir rejält störd och har ingen chans att få iväg ett bra avslut, och jag tror nog att även de flesta Ystadanhängarna bara satt och väntade på att domarna skulle blåsa straff. Men istället friar man helt och berövar H43 en möjlighet att avgöra matchen i det läget.

Att inte våga blåsa en straff i det läget är enligt mig ett klart tecken på att man inte har att göra på den här nivån. Man är helt enkelt inte redo för att döma elitseriehandboll. Men även flertalet andra händelser under matchen underströk att Emil Blanck och Andreas Isén inte är ett bra domarpar. Man blåste för saker man borde släppa och släppte saker man borde blåst för. För spelarna blir det omöjligt att anpassa sig till en så varierande nivå. Jag påstår inte att bara H43 drabbades, även Ystad fick märkliga bedömningar emot sig. Men att H43 åker på fyra utvisningar och Ystad noll speglar i alla fall inte riktigt den matchbilden jag kommer ihåg.

Till sist får vi nog vara realister och inse att kvällens förlust innebär att H43 får inrikta sig på kvalseriespel senare i vår. Jag vet att det ska spelas om det först, men avståndet börjar nog bli för stort med så pass få matcher kvar att spela. Ljuset i mörkret ikväll är att H43 på senare tid visat upp ett spel som högst troligt räcker väldigt långt i en eventuell kvalserie!