Lugi bäst i stan

Tidigare idag spelades försäsongens andra lundaderby. Precis som i matchen för två veckor sedan var Lugi snäppet starkare än H43 och visade ganska klart att man denna säsongen är det bästa laget i Lund. I och med att man nu håller till på olika nivåer i seriesystemet var dagens match av allt att döma denna säsongens sista derby.

H43 fick allt annat än en smakstart på matchen. Med knappa fem minuter spelade fick Zoran Roganovic en rejäl smäll på sin hand och blev liggande länge och vred sig i plågor. Det stod ganska tidigt klart att skadan var av det allvarligare slaget, och tydligen rör det sig om två brutna ben i handen. Nu väntar gips i upp till tre veckor för Zoran, och därmed står det också klart att H43 får klara sig utan sin superstjärna under inledningen av serien om inte något som liknar ett mirakel inträffar.

H43 uppträdde närmast skärrat den resterande delen av första halvlek. Utan Zoran på planen var det ingen som riktigt ville ta lägena och man hade stundtals otroligt svårt att dyrka upp Lugi-försvaret. Ett försvar som var mycket bra matchen igenom. Och med en inspirerad och duktig Espen Christensen i Lugimålet kammade H43 långa stunder noll framåt. Lugi var snabba att utnyttja H43:s dåliga anfallspel och straffade sina motståndare med ett hypereffektivt kontringspel.

Lugi gick till halvtidsvila med en ledning på 12-5 och det enda med H43-ögon som får godkänt i första halvleken var Nebojsa Simics målvaktspel och ett försvarspel som stod upp bra mot Lugis uppställda anfallspel.

Andra halvlek blev en betydligt jämnare tillställning. H43 fick något bättre snurr på sitt anfallspel och ett par fina individella prestationer av främst Joakim Bååk, men även av Fahrudin Zaimovic gjorde att målen började rassla in bakom en inte lika lyckosam Joakim Svensson som kommit in i Lugis mål.

H43 exprimenterade med en hel del olika offensiva uppställningar. I andra halvlek flyttade bland annat Christoffer Geissler in på linjen och plötsligt fick H43 ett helt annat hot på den positionen.
Nemanja Cvetinovic visade att han är mycket duktig i försvarsspelet och där kan användas på många olika postioner. Däremot hade jag förväntat mig mer av honom i det offensiva spelet. Idag försvann han långa stunder ur spelet och var inte heller särskilt lyckosam i sina avslut. Men samtidigt ska vi nog ge honom lite tid. Nemanja är ny såväl i H43 som Lund och Sverige och kommer säkert att blir starkare allt eftersom.

Lugi då. Försvarspel och kontringspel har jag redan nämnt. Försvarspelet håller långa stunder en sådan kvalité att jag tror att Lugi kan ha vinterns bästa försvarsspel i elitserien. Men däremot imponerar inte deras uppställda anfallspel. Är allt annat än imponerad av Joachim Ernstsson som kommit till Lugi efter ett par års spel i Danmark. Av honom hade jag väntat mig mycket mer. Inte heller Anders Hallberg eller Albin Tingsvall visade sin fulla potential och då blir Lugis niometerspel långa stunder stereotypt och enkelspårigt. Däremot är man matchen igenom väldigt duktiga på att sätt sina kantspelare i lägen. Främst Niklas Gudmundson på vänsterkanten som jag tror blir matchens bästa målskytt.

Matchen slutar 27-22 i Lugifavör, efter att H43 snyggat till siffrorna mot slutet. Vissa orosmoln finns fortfarande. Anfallspelet visar tyvärr upp samma svaghet som de senaste säsongerna där man långa stunder blir alltför beroende av individuella prestationer. Men det såg trots allt bättre ut ju längre matchen led, och kan nog se ännu bättre ut om ytterliggare två och en halv vecka när det är dags för seriepremiär. 27 insläppta mål mot elitseriemotstånd för anses vara helt okej.