Lite tankar om framtiden

Ett snart tre veckor långt speluppehåll närmar sig sitt slut för H43. På tisdag är det dags för elitseriens sista omgång när laget ska möta Rimbo på bortaplan. En betydelselös match när det gäller tabellplaceringar, men en match som kan vara nog så viktig för vilken känsla H43 tar med sig in i kvalserien.

Det är som alltid en oviss kvalserie som väntar. H43 kommer med all säkerhet att få bära visst favoritskap när serien börjat. Lagen från elitserien ska så klart vara bättre. Dels har de på pappret starkare trupper, men de ska också ha ett annat tempo och en annan tuffhet med sig efter 32 matcher mot tuffare motstånd.

Men i en kvalserie handlar det inte bara om ren spelkvalitè. Det är framförallt ett hårt mentalt spel som man måste hantera. H43 har tillsammans med Önnered och antingen Skövde eller Ystad egentligen allt att förlora. Och även om elitserielagen är bättre, så är det på intet sätt några dåliga lag som kommer från allsvenskan. Minns tillexempel hur H43 mötte OV Helsingborg på försäsongen i somras och förlorade. Samma lag väntar nu H43 i kvalseriepremiären nästa lördag.

Parallellt med en oviss kvalserie måste även jobbet med att förstärka laget inför framtiden pågå. Ett inte helt lätt jobb att göra när man inte med säkerhet vet vilken serie man kommer att spela i den kommande säsongen. Just den problematiken har H43 ställts inför alltför ofta de senaste åren. Det är inte många spelare av hög klass som är villiga att skriva på ett kontrakt innan man vet att det blir elitseriespel. Och ju längre tiden går, desto färre tillgängliga spelare kommer det att finnas på marknaden.

För egen del så kan jag dock spekulera fritt om var H43 behöver förstärka, vilka spelare jag tycker ska vara kvar och vilka som bör lämna. Tyvärr har jag inte helt bra koll på kontraktsläget, men spekulera kan jag göra ändå. 

Det är helt klart att Christoffer Geissler lägger skorna på hyllan och istället tar klivet in på bänken som assisterande tränare. Något jag tror är ett lyft för laget. Stoffens knän har med tiden blivit allt mer slitna, och på slutet har det nästa uteslutande handlat om försvarspel för honom. Som assisterande tränare kommer hans utmärkta ledaregenskaper ännu bättre till pass.

Vi vet också nu att Kristian Olesen redan lämnat laget. Ett uppbrott som skett i samförstånd och som ska ha att göra med Kristians familjesituation. Detta gör kortsiktigt en tunn trupp ännu tunnare, men är annars inget jag direkt gråter över. Sebastian Geissler har kommit in i laget, Elias Holmström finns som ett utmärkt offensivt alternativ, och dessutom ska Jacob Anderberg ha börjat träna igen efter sin skada. Dessa tre borde kunna komplettera varandra mycket väl även nästa säsong på en position jag annars ansett vara en av H43:s svagaste den gångna säsongen. Får alla tre vara hela och friska och med en ordentlig försäsongsträning i kroppen så tror jag att man står ganska väl utrustade när det gäller mittsexpositionen.

På vänsterkanten får gärna Simon Nyberg och Rasmus Johansson få nytt förtroende för min del. Rasmus utveckling har verkligen varit fin, och med en elitseriesäsong i kroppen finns goda förutsättningar för en ännu bättre säsong 2014/2015.

Mikk Pinnonen har under våren visat att vänsternio är hans position. Där har han kommit mycket bättre till pass än i mitten som det var tänkt från början. Här finns ju också Fahrudin Zaimovic som jag tror har kontrakt för nästa säsong också. Men när det gäller Fahrudin måste jag medge att jag varit lite besviken. Efter en fin säsongstart har formen dalat rejält, och framförallt har han darrat i slutskedet av många jämna matcher. Fahrudin är en duktig handbollspelare, men kanske borde han till nästa säsong få en något mer tillbakadragen roll, givetvis lite beroende på vilka spelare H43 kan förstärka med.

På mittnio har vi Joakim Bååk som givetvis också kan spela vänsternia. Men det finns en viss osäkerhet kring hur han kan komma tillbaka efter två nyckelbensbrott. Sasa Todosijevic har blandat och gett under säsongen, men knappast varit så bra att det lär bli tal om förlängt kontrakt. Just på denna position ser jag nog det största behovet av förstärkning. En riktig playmaker behöver komma in i laget.

Högernio har under många år nu varit H43:s starkaste lagdel. Likadant denna säsongen där Zoran Roganovic fortfarande är en av elitseriens bästa spelare, i alla fall offensivt. För defensivt har det sett betydligt sämre ut. Ystads IF har i två matcher bombat in 12 mål från vänsternio mot ju H43:s högertvå där Zoran spelar i försvaret, och detta är knappast en slump. Dessutom verkar en allt äldre Zoran få svårare att hålla kvalitè över 60 minuter. Frågan är då om Måns Gerdtsson är en tillräckligt stabil och jämn spelare att ha som ett komplement, eller om ska se sig om efter någon förstärkning. En inte helt lätt fråga att avgöra. 

Ute på högerkanten har såväl Pavle Karacic som Hampus Olsson blandat rätt friskt. Fina insatser i den ena matchen har vänt till direkt dåliga i nästa. Knirr verkar också ha haft svårt att bestämma sig för vem av de båda han ska satsa på. De är båda unga spelare med goda förutsättningar att ta ett par kliv till i utvecklingen. Men om vi pratar om här och nu så kanske detta är en lagdel som är i behov av förstärkning.

Målvakterna ska vi inte glömma. Varken Oscar Jensen eller Torbjörn Jacobsson har väl kommit upp i någon särskilt bra räddningsprocent. Men sen har de inte heller haft särskilt god hjälp av sitt försvar. Även om dem kanske inte tillhör elitseriens tre bästa målvakter direkt ser jag inget direkt behov av någon förändring på målvaktssidan!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0