Imponerad, och en smula avundsjuk

När onsdagskvällen för ungefär en kvart sedan (i skrivande stund) gick över till torsdag innebar det också att det nu faktiskt återstår mindre än en månad innan H43 har sin premiär hemma mot IFK Kristianstad. Även om en hel del träningsmatcher återstår så är känslan att handbollsintresset börjar vakna till liv på allvar. Till helgen spelar H43 en intressant träningsturnering i Malmö, där man kommer att möta Lugi, IFK Kristianstad och Hk Malmö. Man kommer att göra det utan Zoran Roganovic som på nytt är en sväng i Qatar. Så nu är det upp till bevis hur man klarar sig utan sin superstjärna mot kvalificerat motstånd.
 
Dagens stora snackis har ju annars varit att landslagsstjärnan Magnus Jernemyr skrivit på för Lugi. En imponerande värvning av Lugi och det är på ren svenska förbaskat roligt att vi får se Magnus Jernemyr i de svenska handbollsarenorna den kommande säsongen. Rent sportsligt sett är det inte säkert att Jenemyrs ankomst till laget lyfter Lugi speciellt mycket. Man hade redan den gångna säsongen elitseriens bästa mittförsvar med Jacob Wickman-Modig och Nemanja Milosevic. Men när det gäller attraktionskraft och marknadsvärde är förvärvet av Magnus Jernemyr av yttersta klass.
 
Man måste imponeras av Lugi som alltmer växer ut till en stormakt i svensk handboll. I en tid när många klubbar har fått inrikta sig på att förädla duktiga, men billiga, unga talanger har Lugi de senaste säsongerna kunnat knyta till sig, och behålla flera "färdiga" handbollspelare i många fall i sin bästa ålder. Klubben har skapat en mycket proffsig och väl fungerande organisation med heltidsanställda personer på rätt ställe. Vid sidan om IFK Kristianstad och kanske Sävehof känns Lugi som en av de klubbar som redan nu är färdiga för visionen om en proffsliga.
 
Som H43-supporter känns det alltid lite tudelat när lokalkonkurrenten Lugi skördar framgångar, såväl på som utanför banan. Magnus Jernemyrs intåg i lundahandbollen borde rimligtvis öka det totala intresset i Lund vilket givetvis i slutändan även gagnar H43. Men samtidigt blir Lugis försprång allt större. Inte bara rent sportsligt utan även hos publik och sponsorer. Kan tänka mig att många vill vara en del av den satsning som Lugi nu gör när man av allt att döma kommer att bli favoriter till sm-guldet kommande säsong. Lugi kommer kanske att kunna öka sina publikintäkter och sponsorintäkter och göra en redan svår konkuerrens för H43 ännu svårare.
 
Tyvärr kan vi bara bittert konstatera att medan Lugi de senaste åren byggt upp en väl fungerande och proffsig organisation kring sin verksamhet så har H43 under samma tid brottats med problem. Givetvis till stor del på grund av gamla synder, men kanske har man också blivit frånsprungna i sitt sätt att arbeta. H43 bedrivs till största delen helt ideellt med en familjär anda, vilket i många fall upplevs som en av H43:s stora fördelar, och säkerligen är en bidragande orsak till den alltmer framgångsrika ungdomsverksamheten.
 
Men medan en ungdomsverksamhet med framgång kan drivas idellt tror jag inte att det idag, år 2013, är möjligt att till största delen driva en elitverksamhet ideellt på ett framgångsrikt sätt, utan att för den sakens skull kasta en skugga över alla de fantastiska ideella insatser som utförs i H43 varje dag.
 
H43 har under det senaste året haft Rickard Träff som anställd marknadschef. Men för en tid sedan blev han uppsagd från klubben, enligt ryktesvägen på grund av ekonomiska skäl. I dagarna har man istället gjort klart med Barbro Bengtsson som försäljningschef. Hon kommer närmast från fotbollen och Trelleborgs FF och har där skapat sig en gedigen erfarenhet kring sponsring och samarbetspartners. Barbros intåg i H43 kan säkerligen bli bra. Men det som oroar mig är att man återigen verkar söka snabba lösningar.
 
I samband med kraftsamligen för ett och ett halvt år sedan nämndes även att man på sikt nog behövde anställa en sportchef i klubben. Någon sådan har vi ännu inte sett röken av, och min känsla är att vi inte lär göra det inom den närmaste framtiden heller. Kanslipersonal innebär givetvis en ökad kostnad i en redan ansträngd budget. Kortsiktigt hade det säkerligen inneburit en bantad spelarbudget. Men långsiktigt är jag tämligen säker på att H43 mått bäst av att få en väl fungerande organisation kring det sportsliga.

Kommentarer
Postat av: Peter

"Kortsiktigt hade det säkerligen inneburit en bantad spelarbudget. Men långsiktigt är jag tämligen säker på att H43 mått bäst av att få en väl fungerande organisation kring det sportsliga."

Helt enig med följande slutsats.

2013-08-23 @ 12:46:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0