Elitserien 14/15

Imorgon drar säsongen igång med tre elitseriematcher. För H43:s del startar det på torsdag med hemmamatch mot Önnered. Försäsongen är nu slut och allvaret tar vid. H43:s försäsong får ses som klart godkänd. Betydligt bättre än förra säsongens då man förlorade flertalet matcher ganska stort. I år har man stått upp bra mot elitseriekollegor, och inte minst imponerade segern mot Hk Malmö i den näst sista träningsmatchen.
 
Men träningsmatcher är en sak, tävlingsmatcher en helt annan. Hur det här kommer att sluta lär vi inte få svar på förrän om dryga halvåret. Men det är alltid roligt att spekulera och här nedan tänker jag delge er mitt tips på hur elitseriesäsongen 14/15 kommer att sluta. Jag vill poängtera att det alltså är serien jag tippar, hur ett eventuellt slutspel slutar är en helt annan fråga.
 
 
1. IFK Kristianstad: Det är liksom dags nu för Kristianstad att gå hela vägen. Intressanta nyförvärv i Jonathan Stenbäcken bland annat gör att Kristianstad känns minst lika bra som förra säsongen. Måste dock tvätta bort stunder av nonchalans och dålig inspiration. Gör man bara det så har man det bästa laget i serien och bör således vinna. Det blir dock ingen fråga om att jogga hem serien.
 
2. Guif: Något överraskande seriesegrare i fjor som förstärkt med namnkunniga spelare som Hedeiro Lucau och Patrik Johansson till den här säsongen. Får man dessutom ha Robin Andersson skadefri en hel säsong så ser man riktigt giftiga ut. Kommer att göra livet surt för många lag och Kristianstad kommer att få jobba för seriesegern.
 
3. Alingsås: Regerande svenska mästarna är kanske ännu bättre i år. Har förvisso tappat Alexander Borgstedt, men har istället fått hem meriterade Fredrik Larsson. Lägg därtill mängder av unga talanger som blivit ett år äldre och kanske ett år bättre. Ett litet frågetecken ställs till hur mycket Champions League spel kommer att slita på laget. Därför tror jag inte att man kommer att ha krafterna att på allvar utmana Kristianstad och Guif om de två översta platserna i serien.
 
4. Sävehof: Gjorde en nystart med en generationsväxling inför den förra säsongen. Men trots det är man fortfarande ett mycket bra lag. Femma i fjor och man har i princip fått behålla hela truppen man hade då. Känns som om Sävehof kan bli strået vassare i år och knipa fjärdeplatsen.
 
5. Ystads IF: Ystad har sett ruggigt starka ut på försäsongen. Nu är det ju alltid vanskligt att dra alltför stora växlar av det. Men det känns ändå som om Ystad har något bra på gång, och förra säsongens debacle känns mer som ett olycksfall i arbetet. Tror man har dragit nyttiga lärdomar av det som hände då. Dessutom har man fått in nödvändig spetskompetens på vänsternio i Alexander Borgstedt.
 
6. Lugi: Många håller Lugi som en av förhandsfavoriterna. Jag gör det inte. Jag har under försäsongen fått en allt starkare floppkänsla när det gäller Lugi den här säsongen. Man har tappat bärande spelare som Anders Hallberg och Johannes Hippe. Dessutom har tränarparet Tomas Axnér och Johan Zanotti lämnat vilket jag tror kommer att få stor betydelse. Zoran Roganovic kommer som bekant att spela i "fel" tröja den kommande säsongen, och givetvis är han ett bra nyförvärv som tillför spetskompetens. Men jag tror inte att Zoran kommer att vara lika bra i en roll som mittnia, och därför ersätter han inte Anders Hallberg fullt ut. Har till råga på allt stått för att par katastrofalt dåliga insatser under försäsongen.
 
7. Hk Malmö: Stod för en fin säsong förra säsongen då Magnus Andersson verkligen fick ihop ett bra lag. Man har fått behålla samtliga bärande spelare men har genomgått ett tränarbyte då Magnus Andersson gått till Tyskland och Ulf Sivertsson istället kommit från Drott. Jag tror att Malmö kan få en tuff start i årets elitserie till viss del till följd av tränarbytet. Men det finns mycket kompetens i laget och slutspel lär det bli.
 
8. Redbergslid: Kämpar allt som oftast kring slutspelsstrecket numera och den kommande säsongen kommer inte att utgöra något undantag. Har en tunn trupp och är till stora delar beroende av en första uppställning som fungerar väl. Skadeproblem kan ställa till det och det är ingen vild gissning att man kommer att stå för en hel del ojämna insatser. Men hemma i Lisebergshallen går inget lag säkert.
 
9. IFK Skövde: Undvek kvalserien i sista omgången i våras och räddade sig därmed undan ett rejält fiasko. Skövde har inte riktigt varit den storklubb i handbollsverige på senare år som man var under 2000-talets början. Har inte förstärkt laget något nämnvärt inför den kommande säsongen och känslan är att man kan komma att få det tufft igen.
 
10. H43: Jag är medveten om att jag allt som oftast låter hjärtat tala lite mer än hjärnan när jag placerar laget jag följer och håller på. Men trots lite inre meningsskiljaktigheter inom klubben som ledde till att Zoran Roganovic fick lämna så känner jag någonstans en spirande optimism. Zoran går inte att ersätta men de spelare som är kvar har alla förutsättningar för att göra en bra säsong. H43:s stora akilleshäl den gångna säsongen var försvarspelet och där känns man klasser bättre nu efter Sebastian Geisslers intåg i klubben och Jacob Anderbergs återkomst efter skada. Framåt känns man bättre framförallt på mittnio. Laget har klarat av första säsongen efter återkomsten till elitserien och flertalet spelare har nu mer rutin från spel på högsta nivå.
 
11. Ricoh: Många "experter" placerar nykomlingen betydligt högre upp än så här. Och visst, man vann allsvenskan tämligen överlägset och man har spetsat laget med ett par mycket intressanta nyförvärv. Inte minst ex-landslagsmannen Mattias Gustafsson. Men debutsäsongen i elitserien brukar inte bli helt enkel. Jämför tillexempel med H43:s förra säsong då laget kom från allsvenskan och var än mer överlägset än Ricoh. Ricoh kan säkert stundtals bli en obehaglig överraskning för flera lag. Men i det långa loppet tror jag ändå att det är bottenstriden som gäller.
 
12. Drott: Det talas mycket om hur mycket H43 tappat i Zoran Roganvic som gjorde 238 mål den gångna säsongen. Drott har tappat sina två bästa målskyttar i Magnus Persson och Philip Stenmalm. Dessa båda herrar stod tillsammans för 301 av lagets mål förra säsongen och det är knappast spelare man ersätter hur enkelt som helst. Lägg därtill att man tappat rutinerade Hasse Karlsson och Jesper Linéll på linjen och dessutom lär Jesper Adolfsson dras med en del skadeproblem. Nej, jag tror att det blir en riktigt tuff säsong för den gamla storklubben.
 
13. Hammarby: Laget som överpresterat sig till slutspel de två senaste säsongerna ska väl egentligen inte räknas bort nu heller. Men Martin Dolk har försvunnit till Danmark, och nyligen skrev förra säsongens succéman Richard Hansich på för Hamburg, och kvar finns egentligen bara Josef Pujol som håller riktigt hög klass. Dessutom lär sig de andra lagen allt mer hur man ska spela mot Hammarbys utgrupperade försvarsspel. Jag har haft fel angående Hammarby förr, men mot bättre vetande tror jag definitivt att det blir bottenstrid i år.
 
14. Önnered: Höll sig framförallt kvar i elitserien eftersom Rimbo var ännu sämre den gångna säsongen. Stod förvisso för en ganska okej kvalserie, men i det långa loppet känns laget knappast bättre nu. Man har en superstjärna i Andreas Berg, men bakom honom känns det mycket tunt. Jag tror att Önnered blir det lag som åker ur framåt vårkanten.
 
 
Kan inte påstå att jag brukar ha rätt i mina tips, men någon gång kan även en blind höna hitta ett korn. I mars/april någon gång vet vi!

Kommentarer
Postat av: Ola N

Angående att ersätta Zoran.
Han gjorde fantastiska 238 mål på 32 matcher. Ett snitt på knappt 7,5 mål/match. Men om varannan spelare i truppen gör ett extra mål per match har vi dessa mål. Lägg till de mål som Måns och i viss mån Adrian gör så är saken biff! M.a.o. det är inte omöjligt att klara sig utan Zoran.

2014-09-10 @ 14:32:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0